Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Szétáztatott kúria

2008. szeptember 19. - zugügyvéd

 

Újabb  vályogházas történet, egy szokatlanul jóhiszemú tulajdonossal. A Zugügyvéd is találkozott már olyan kártérítési üggyel, ami egy feltöltött telek miatti beázáson alapul. Már három éve tart, és az eredmény igencsak kétséges.

 

Tisztelt Zugügyved!

 

 

Szüleimtöl örököltem egy kertes, valyogbol epült kockahazat. Külföldön tartozkodom, szomszedomnak adtam a kulcsot tüz esetere illetve neha szellöztetesre, ezt anyagilag kompenzaltam elöre. Elmenetelemkor a föcsapokat elzartam, de ök bementek autot mosni a telkemre mert ott könnyebb volt beallni mint hozzajuk legalabbis ezt mondtak... A föcsapot nem zartak el, a hazban nyitvamaradt csapon keresztül 100ezres nagysagrendü viz folyt el,, arra erkeztem haza külföldi utamrol.

Minden hivatalnal elvallaltak hogy ök okoztak, ki is fizetik, de fel ev nem fizetes utan a Vizmü le akarta szerelni a vizoram.. ekkor en kifizette a tartozast. Ez utan tagadtak hogy ök okoztak volna.

Tavolletem alatt a Vizmü oracseret hajtott vegre, tehat az oraallas 0 volt mikor az autot elkezdtek mosni...

Ez utan par honappal lattam hogy az udvaruk fel akarjak tölteni hogy jobban be tudjanak allni kocsival. Kertem szoban ne tegyek az en valyoghazam alapjanal mert megemelkedik a vizszint. Mig tavol voltam megis megtettek, a föepületem alapjanak a haza hatal levö oldalat es teljes egeszeben, plusz 28 cm-el aalap föle menve a mellekepületem hatanal A fal eddig sem volt jo allapotban, de jelentösen megdölt par honap alatt a nedvessegtöl a mellekepület szomszedom felöli oldalan...

valyogfal, teleszivta magat nedvesseggel hiszen 3 valyogtegla magassagaban be lett tkarva földdel.

Vizet vezettek epitesi anyag tarolasaval egy masik falamra a mellekepületnel, eltorlaszoltak az en telkemen, haz hatanal lefö csurgoreszem hogy a lejtös fal aljanal meg a viz se tudjon lefolyni....

mindez alattomos rosszindulatra utal. A Jegyzö birtokvedelembe vette a területem es felszolitotta, 15 napon belül az eredeti allapot visszaallitasat, föld elhordasat, tamfal epiteset, de semmi nem törtent.

Epitesügyi hatosag szerint 1 meteres magassagig engedely nelkül feltöltheti uj jogszabaly szerint a terepet. De barmi aron? Akar a szomszed haza allaganak veszelyeztetese aran is?

Lassan felujitanam a hazat, amit nem a legjobb allapotban vettem at de minden penzem a szomszed karokozasanak rendezesere ment eddig.. Szeretem a hazat mert ott nöttem fel. Az uj szomszed most arulja a hazat. De akkor miert volt szüksege az udvar feltöltesere? Szoba nem ereszkedik velem, csak kiabal az uton ragalmazva amire nem reagalok, sem arrra milyen hadjaratot inditott szoban ellenem.. Mindig bekes szomszedsagban eltem mindenkivel.

A hazam pinceje azonban a talajszint megemelese miatt elkezdett vizesedni, a mellekepület eddigi sürgös rendbetetele szinten 100ezres nagysagrendü összeg. Rövid idö alatt tul sok penzt dobok ki az ablakon csak mert ilyen szomszedom lett- volt. Behajtani semmit nem tudnak töle, tele van adossaggal, csak nevet mindenkin, illetve a kiskoru gyermekei möge bujik.... A leendö uj szomszedot aki meg nincs, nem akarom ebbe belekeverni de lehet hogy az udvar szintjenek megemelese a jövöben is karokat fog okozni az en hazamban.

Mit tehetek hogy jogaim ervenyesiteni tudjam ebben az esetben?

 

 

Tisztelettel varom valaszat; Gyöngyi

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr19671019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.09.19. 11:10:36

Készítsen egy fényképet a házról, azután adja el az egészet, talán telekárban megveszi valaki. Ne ölje az energiáit nosztalgiába, ha nem tud, vagy nem akar ott élni. Az emlékei megmaradnak és a pénze is.

Szűcslaci 2008.09.19. 16:19:39

Szakértői vélemény, polgári peres eljárás.
Ahhoz különösen nagy szerencse és gondos ápolás kell, hogy egy vályogház akár több, mint egy évszázadig fennmaradjon -épen. Ha nem laknak benne, magától is erodál, mert nem fűtik, nem szellőztetik. Ha a szomszéd feltöltötte a telkét, biztosan jó oka volt rá, hiszen ő szerette volna kényelmesen, élhetően használni az ingatlanát - míg te csak évente vetettél rá egy pillantást és költöttél rá " százezres nagyságrendű" pénzt. Ennyi pénzt évente az is rákölt egy családi házra, aki benne lakik és akinek nem vályogból van építve. Talán még az megoldás, ha te veszed meg a szomszéd telkét/házát is.

dshk 2008.09.19. 19:00:01

azért fel lehetett volna azt a telket tölteni úgy is, hogy ne legyen a másik épületnek kára belőle. Csak nem érdekelte őket, nem az ő bajuk. Úgyhogy már csak ezért is igazságos lenne, hogy fizessék ki.

doberman 2008.09.20. 23:29:16

Gyöngyike,nem tudtad volna ékezetekkel megírni ezt az épületes történetet?

Szűcslaci 2008.09.22. 08:24:49

Létezik olyan, hogy "elvárható körültekintés". A szomszéd nem tehet arról, hogy az említett háznak nincsen beton alapja, semmilyen vízzáró rétege. Ha műemlék, akkor érthető, egyébként botorság.

JohnnyB 2008.09.22. 09:28:40

doberman 2008.09.20. 23:29:16

Első sor: "Külföldön tartozkodom".
:S

ynd 2008.09.22. 18:28:09

dobermanka,

Képzeld, külföldön, ahol nem magyarok élnek, és nem magyarul beszélnek, nem a magyar ABC-t használják ám! Így aztán a számítógépek billentyűzete sem a magyar betűket tartalmazza, úgyám.

ditakai 2008.09.23. 12:28:23

A kúria kicsit erős kifejezés :-) Egyébként ezt hívják az örökség elherdálásának. Perszepersze, majd rendberakjuk, így van ezzel sok ember - aztán egyszercsak összedől a becses épület. Lehet ezt a kretén szomszédra fogni, de ha eladta volna idejében, akkor a szomszédságra sem lett volna gondja. Hja, hogy ott szeretett volna lakni?! Akkor tán be kellett volna költözni idejében. Ez annyira tipikus örökség-történet!
süti beállítások módosítása