Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Szomszédos rémálom

2008. augusztus 26. - zugügyvéd

Az alábbi levél  a jog által legnehezebben kezelt helyzetek egyikét ismerteti. A pszichiátriai betegek ellátórendszerét jórészt  leépítették, méltatlan helyzetbe hozva mind a betegeket, mind a családot, és mind a közvetlen környezetet. És az illetékesek rendszerint csak akkor lépnek közbe, ha "vér folyik". Utána meg a legdurvább büntetési mód, a kényszergyógykezelés következik, ahol egyes vizsgálatok szerint kápórendszert működtet a személyzet, a kevésbé súlyos betegekkel őriztetik a súlyosabb eseteket.

Kedves Zugügyvéd,

Tanácsot kérnék az alábbi ügyben.

Társasházunkban lakik egy fiatalember, összezárva némi mentális problémával. Ez a probléma annyira komoly, hogy már előfordult a kényszergyógykezelés is. Az édesanyja a gyámja, ámde nem laknak együtt (valószínű, hogy nem mer), de még csak nem is foglalkozik vele.


Emberünk ideggyengesége nem korlátozódik pusztán arra, hogy nehezen boldogul az életben... rendszeresen berúgja a folyosókon az ajtók üvegeit, letépkedi a külső kábeleket, tönkrevágja a villanyórákat, felgyújtja a lábtörlőket, leveri a postaládákat. Iszonyat károkat okoz - amit persze az összes többi lakó fizet meg. Emellett a közvetlen szomszédait folyamatosan fenyegeti, hogy rájuk gyújtja a lakást is, nem csak a lábtörlőt, éjjel veri az ajtót. Van, aki már inkább elköltözött, mert retteg.


A rendőrök az utóbbi időben már olyan napi rutinnal járnak ki, mintha a boltba mennének.


Kedves szomszéd természetesen közös költséget sem fizet, és kezdek aggódni, mikor robbantja magára a lakást egy roham alkalmával - amivel aztán a miénk is elszállhat.

 

Az igazi gond: nem lehet vele tenni semmit.
A rendőr nem intézkedik, és a makulátlan úriembert nem lehet kényszerkezelésre sem küldeni, mert kedves édesanyja állítja, hogy a fia kezelés alatt van. (bár ezt szerintem nehezen tudná pl. papírokkal alátámasztani)


Az orvos ma is kijön, megnézi, de amúgy teljesen tehetetlen ő is. Emberünk meg napról-napra jobban eldurvul.


Javaslatot, hasznos tanácsot kérnék, van-e ennek megoldása, mielőtt még katasztrófa lesz belőle?

Köszönöm előre is.

136 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr42633986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szumi 2008.08.26. 19:19:18

A hatható kezeléshez szökséges egy pontosab diagnózis, nem elég annyi, hogy zizi - ezt még Bubó is igényelné.
Ha skizofrén, akkor nyilván vannak olyan időszakai, mikor lehet vele bszélni és közös megoldást keresni. Sok elmebetegségnél lehet a tüneteket katatóniába fordítani, vagy kényszeres rettegést előidézni bármivel szemben, ami később fékentarthatja. Egy elmebeteget könnyebb öngyilkosságba hajszolni, mint egy egészséges embert. De ha az illető szimplán egy agresszív állat, aki kihasználja vélt betegségét, akkor tényleg csak a fizikai megtorlás marad, de annak olyan keménynek kell lenni, hogy felvegye a "néhai" előnevet. Javaslom, hogy keressetek valamit, amivel sakkban lehet tartani: pók, béka, kutya, ilyxesszétek halálra - ja, tényleg, adjatok neki szülinapjára pitbullterriert!

umaapuma 2008.08.26. 20:00:35

Sziasztok,
a megoldás szerintem túl bonyolúlt. Igazságügyi elmeszakértővel kell konzultálni, akár a gyám ottlétekor felmérni, milyen állapotban van a fiatalember. Ha ténylegesen létezik papír - szakorvosi igazolás, zárójelentés, bármi - mely azt taglalja, hogy képtelen saját magát ellátni, akkor pipa, hisz nem él vele közös háztartásban senki. Ha nem, számtalan IGAZSÁGÜGYI elmeszakértő praktizál privát. Bizonyítani kell, hogy ön- és közveszélyes. Talán pont azért lehet esélyetek, mert bezárták az OPNI-t (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet), és azóta káosz van az egészségügy pszichiátriai vonalán. Ezt kell kihasználni - sajnos.

Sok sikert!

ui. a pszichésen dezorientált, pszichózisban szenvedő beteg emberek ütlegelése hasztalan, mert legtöbbjüknek nemigen van félelemérzete. ne új postaládára kalapozzatok. csak szakorvosi véleményre, amivel már lehet bírósághoz fordulni segítségért.

exseven 2008.08.26. 20:00:47

Itt sokan skizofréniát emlegetnek - csak én tudom rosszul, hogy ez nem feltétlen jár együtt agresszivitással, és egyáltalán nem biztos, hogy skizofrén esetről van szó?

Heck Elek 2008.08.26. 20:18:16

Társasház sucks. Aki társasházban lakik, sikeres ember nem lehet.

doberman 2008.08.26. 20:19:44

Javaslom, hogy a skizóval együtt meg kéne verni a Doktor Gonzo nevű faszkalapot is.

umaapuma 2008.08.26. 20:25:07

Doberman, balkán mentalitással értelmetlen ilyen problémát kezelni... azt a tesco-ban lehet, az akcióhősök között az akciós almapaprika polc előtt... de csak ha limitált szériáról van szó.

VIC20 2008.08.26. 20:35:49

füredi:

Sajnos, fenn kell tartanom amit leírtam - jóllehet ha nem Magyarországon élnénk - illetve nem a jelenkorban - én tiltakoznék leginkább az ilyen megoldások ellen.

Csakhogy itt és most egyszerűen tehetetlenek vagyunk. El lehet sorolni a törvényhelyeket az ELVI lehetőségekkel, mit is leHETtne itt tenni, de a gyakorlatban nem sokat érnek.
És itt bizony nem afféle polgári jogi "viccelődés" zajlik, ahol "csak" pénz és vagyon forog kockán; itt testi épségről, sőt emberéletről van szó.

csutkababa 2008.08.26. 20:46:19

C10H12O6

Esetleg mentőn dolgozol? Bromi régen lehetett olyan,hogy meg kellett verni elmebeteget a mentőn. Egy ujjal sem nyúlnak hozzá, ha cirkusz miatt kihívják őket, rendőri kísérettel mennek, csak ők jogosultak kényszerintézkedésre.

Necces az orvosi beutalás is. Magától nem fog bemenni, mentő, rendőr, dühöng, lefog, gyógyszer gyorsan...

És a pszichiáter megkérdezi tőle, az osztályon,ahol már kezes bárány, akar-e bent maradni. Ha nem, gyakran előbb kint van,mint a mentőegység.

Lina 88 2008.08.26. 20:50:04

Csak jelezném itt néhány embernek, hogy ez egy BETEGSÉG..... ha a ti anyátok, vagy gyereketek lenne beteg ti is jól sz...-rá vernétek?????

Hát ha igen, akkor csak gratulálni tudok!! És kívánok hasonló szépeket nektek is!!!!!!!

Vannak egyébként elmeszociális otthonok, ahova a gondnoka elhelyezheti (ha kizáró gondnokság alatt áll), ha meg nem végzi a gondnok a dolgát, gondolom azzal is lehet valamit kezdeni...jogilag....(nem elverni, kinyírni...stb)

Amúgy ha ügyeletet kihívja az ember és az leírja hogy veszélyeztető állapot, akkor bekerül a kórházba.
Ha meg nem, értesíteni kell a területi Psziciátriai Gondozót, aki berendelheti és ha pszichiátriai beteg, elindulhat a kényszergyógykezelése.

Amúgy ha már annyira verekedni akartok verjétek sz..-rá azt aki bezáratja a pszichiátriai ellátó rendszereket, meg azokat az "emberjogi szrevezeteket" akik ezeknek a betegeknek a gyógykezelése ellen vallási köntösben burkolózva küzdenek.

umaapuma 2008.08.26. 20:54:49

bocsánat... ügyeletes orvos a pszichiátrián csupán annyit mér fel, van-e szuicid szándéka betegnek, vagy sem. közveszélyes, avagy nem... nem kockáztatnak, túl nagy a felelősség abban az esetben, ha közveszélyesnek tűnő embert visznek be. ilyenkor jön a közalkalmazott igazságügyi elmeszakértő, aki felméri a helyzetet, és mond egy dátumot, ameddig biztosan nem engedik ki a pácienst.

mentők nyugtató injekciókkal láthatják el a beteget. senki nem verhet meg senkit. közalkalmazottak sem verhetik kedvükre a betegeket, még akkor sem, ha nem épelméjű az - elvileg. a rendőrök sem nyúlhatnak hozzá, főleg nem akkor, ha elmebetegről van szó. maximum megbilincselhetik, hogy ne tehessen kárt magában, vagy másban, de ennyi.

VIC20 2008.08.26. 20:57:52

Lina88

Ha a 88 az életkorodra vonatkozik, akkor elnézem, ha aszületési dátumod, akkor viszont komoly gondjaid vannak a felfogóképességeddel, a szövegértéssel. Jelen esetben ugyanis éppen arról van szó, hogy a hozzátartozó leszarja, hogy milyen "problémákat" is okoz az illető.

Normális ember nyilván mindent megpróbálna, mindent megtenne a hozzátartozója érdekében; ha gyógyítani nem is sikerül, legalább embertársait ne veszélyeztethesse.

wagabound 2008.08.26. 20:58:56

Rossz hírem van: semmit nem tehettek, azon kívül, hogy minden akciója után feljelentitek garázdaságért, és az okzott kár megtérítéséért. Továbbá: amennyiben a tartozása (közös költség + a megitélt ká)eléri azt a határt, amit a közgyűlés elfogadott, végrehajtást lehet kérni ellene, ami végső esetben a lakás elárverezésével járhat.

Hosszú, nehéz út lesz, de más sajnos nincs. A magántulajdont a magyar törvények csak százmillió felett védik...

Pierre73 2008.08.26. 21:01:33

szerintem meg kell fistingelni análisan.

VIC20 2008.08.26. 21:03:37

Lina88:

+ Ha már te is kívángattál, akkor neked meg én kívánom azt, hogy ha már ilyen szépen bátorítod a kilátástalan helyzetben élő szomszédokat, szépen elmeséled nekik, hogyan is lehet jogilag megnyugtatóan rendezni egy ilyen helyzetet, akkor nosza, járj is elöl a jó példával, és csinálj végig egy ilyen procedúrát. Ha sikerül (már ha sikerül egyáltalán), tárd elibénk, és mindenki megsüvegel majd, legelső sorban is jómagam. (Azért ne felejtsd el majd mellékelni a folyamat közben bekövetkezett károk és sérülések listáját sem, csak az objektív mérlegelés lehetősége végett...)

VIC20 2008.08.26. 21:05:23

wagabound:

"A magántulajdont a magyar törvények csak százmillió felett védik... "

Nagyon igaz. Bár a pontosság kedvéért nem a törvények azok, amelyek a százmilliós vagyonokat védik... Ez esetben talán szerencsésebb "önvédelemről" beszélni? :-)

paráznabillegető 2008.08.26. 21:08:13

lina88, igazad van.
bűnös lelkek vagyunk! a saját gyagyás gyerekünket is megvernénk, meg savas hordóba dugnánk! ilyen gonoszak vagyunk.
de ma megjelent ez a topik.
és azóta tudja már mindenki, hogy a család hülyéjét inkább be kell költöztetni egy társasházba, aztán vesződjenek vele a lakók... mennyire kényelmes, elegáns és civilizált megoldás!

umaapuma 2008.08.26. 21:21:33

ebben az esetben már nem a magántulajdon védelméről, hanem az egyén testi épségéről van szó.

személyeskedni meg teljesen felesleges, ha megoldásokat kerestek. ha nem tulajdonjogra hivatkoztok, csupán gyámot - azaz a beteg, magát ellátni nem képes emberért felelősséget vállaló embert - kerestek, még sikerrel is járhattok.

csupán azt kell bizonyítani, hogy veszélyezteti a SAJÁT és MÁS testi épségét. ez meg annyira nem nehéz út.

(ezen a fórumon szinte mindenki pitbull tenyésztő?)

Amea 2008.08.26. 22:10:52

Üdv mindenkinek, a levél tőlem származik.
Ma este átsétáltunk az 'úriember' közvetlen szomszédjához. Ő egy fiatal özvegyasszony, egy 10 éves gyerekkel.
Most költöznek át a nagymamához jó messze, mert félnek.
Amúgy: felvették már a kapcsolatot az ideggondozóval, gyámüggyel, rendőrséggel. Írtak mindegyikhez kérvényt, bejelentést, feljelentést. A ház többi lakója szinte kivétel nélkül aláírta.
Az embernek hetente kéne megjelennie az orvosánál, hónapok óta nem jár. Amíg kezelték, addig rend volt, de ezek előtt is volt már több rendőrségi ügye. Az édesanyja (gyámja) szintén mentálisan sérült.
Az újdonság pedig: az ember mostmár nem csak kövel veri be az ablakot a szomszédból, hanem gyufákból állít keresztet az ajtóhoz, meg halálfejet rajzol az üvegre. És fenyeget. Halálosan.
Kiderült: a papírja arról szól, hogy közveszélyes, mániás depressziós - emellé pedig most már iszik is. Ráadásul kb 2 méter magas, benga állat. Szép kombó.
És akkor kövezettek meg: már azt javasoltam a szomszédjának (az özvegy), hogy a következő éjszakai ajtóveréses, üvöltözéses támadás alkalmával kisablak kinyit, paprikaspray kifúj, lila folt a saját karján elhelyez elegánsan - bizonyítékképpen, rendőrök meg kijönnek. Támadás okán már csak elviszik!
Ugyanis elvinni semmi egyéb okon nem lehet, a lakásában nem tehetnek vele semmit, sőt: tetten kell érni, mikor őrjöng.
Ámde ravasz, és gonosz is. Ahogy jönnek a szervek, ő visszavonul az odújába, vagy lelép.

paráznabillegető 2008.08.26. 22:28:43

hát, amea... részvétem... sajnos nem tehettek semmit és senki sem fog segíteni. majd ha baj történik, akkor lesznek sokan, leginkább szenzációhajhászok... de akkor már késő, ugye.
ecce 21. század, magyarorszég.
szép.

doberman 2008.08.26. 23:13:09

A valamennyire is életképes magyarországi közösségek lassanként vissza fognak térni a valóban hatékony önvédelmi módszerekhez, mivel az állam képtelen (illetve a libsi állam nem is akarja) megvédeni őket.

Vigilante power...

Szumi 2008.08.27. 05:44:04

Amea: Pitbullokat és beöntéseket félretéve: fogadjatok egy nagyo jó ügyvédet ( sokan vagytok, nem lesz nagy megterhelés) és indítsatok polgári pert ellene/ellenük birtokháborításért, fenyegetésért.
Elmebeteg az, aki ül a sarokban és folyik a nyála, vagy aki üvöltve tombol míg össze nem esik, majd kezdi elöről. De aki gyufaszálból kereszteket rakosgat, meg halálfejet rajzol mások ablakára, az tisztában van vele, hogy ezzel félelmet kelt, különben pillangókat rajzolna, vagy bármi egyebet, de nem szisztematikusan megfélemlítő jelentésű ábrákat. Tehát cselekedete súlyával, következményével tisztában van. Birtokháborítást sokféleképpen lehet elkövetni - ez is közéjük tartozik. A lakás árát hamar el lehet perelni tőlük.

VIC20 2008.08.27. 08:22:32

"A lakás árát hamar el lehet perelni tőlük. "

Hamar?! Ez most azt jelenti ugye, hogy csak öt év, nem tíz?

MEG-VER-NI.

Amea 2008.08.27. 10:25:32

Megverni...
Egyrészt nem kis darab az ember, ehhez adjátok hozzá, hogy közveszélyes őrült. Na, ki vállalja?
Vagy azt vajon ki kozkáztatná, hogy egy verés után ez a jóképességű bosszútáll, és rágyújtja a lakást, megtámadja a lépcsőházban, beveri az ablakát, elkapja a gyerekét?
Ha már verés, annak úgy kéne sikerülnie, hogy utána lába ne maradjon, amivel egy métert is tehet. De én valahogy azzal sem élnék szívesen, hogy megnyomorítottam valakit. Vagy esetleg túl jól sikerült leesnie a lépcsőn, és belehalt.

Közben kérdés is merült fel bennem: művész úrnak papírja van a közveszélyességéről, az orvosnál hetente kéne jelentkeznie. Ha nem teszi, az orvosnak nincs kötelezettsége, hogy erre pl felhívja a gyámügy vagy egyéb szerv. figyelmét?

Lina 88 2008.08.27. 10:31:20

VIC 20

A 88 nem az életkoromra vonatkozik, de sejtésem szerint a 20-as, a te születési dátumod lehet, hiszen a rövid távú memóriád érintett lehet, és lehet hogy elindult nálad a dementálódási folyamat ...... (ami szintén egy betegség és persze nem öntelek le sósavval emiatt és nem is tanácsolom senkinek...)

nem akarom idézni magam, de ha jól emlékszem céloztam arra, hogy a gondnokság elvehető attól, aki nem teljesíti gondnoki feladatait, csak ezt asszem nem a veréssel éri el az ember...

És ha már következményekről és az eredményről beszélünk gondolom, ha valaki leönt sósavval egy embert, nem dícsérik meg túlzottan a bíróságon....

Mindemellett tényleg nem egyszerű a helyzet és nem egy nap alatt elintézhető, mint ahogy általában a jogi procedúrák . .

Szumi 2008.08.27. 10:44:14

Amea. Az orvosoknak nincsenek kötelezettségeik. Másik lehetőség: ddjatok neki heroint, nagy tisztaságút, sokat.

Szt.Rapacska 2008.08.27. 11:20:06

NINCS +oldás! Persze olyan, ami átfogó és végleges megoldás lehetne, olyan nincs.
Helyi megoldás lehetséges: kitaláltok részére olyan bosszantásokat, ami törvénybe még nem ütközik (no sosav, no lábtörés, stb.)... Talán egyszercsak megunja és elköltözik... És az új helyen kezdi elölről, a probléma ugyanaz marad.
Időleges megoldás lehetséges: fenyegetésre, kezelésre, bármire rövid ideig meghúzza magát, aztán fokozott mértékben, bosszúszomjasan kezdi elölről.
Szóval nincs megoldás, az ilyenek részéről el kell(?) viselnünk mindent... Na, erre varrjanak gombot a taccsvonalról türelemre intő nyálas humanisták! Érdekes, egyikük sem ajánlja fel hogy lakáscserével a szomszédságába költözzön, s majd onnan simogassa "beteg"barom buksiját.

Tordesillas 2008.08.27. 11:59:50

Javasolnám a lakóhely szerint illetékes gyámhivatal és a gondnokolt háziorvosának "zaklatását" a problémával és fenyegetni őket azzal, amennyiben 30 napon belül nincs érdemi intézkedés, nem problémamegoldás, mert az ebben az ügyben 30 nap alatt szerintem nem lehetséges,akkor megkeresni tévét, újságot egyszóval a nyilvánosságot a mediát, az szokott segíteni ilyen ügyekben.

Alvarez 2008.08.27. 12:15:30

VIC20, te nagyon félhetsz a veréstől, ha állandóan ezt ajánlgatod. Viszont vannak olyan emberek, akik egyáltalán nem félnek tőle, megverheted, nem fog változni. Egy mániás szakaszban lévő beteg tipikusan ilyen.

Amea, ha a fazon mániás-depressziós, akkor el fog jönni a depressziós fázis, amikor nyugi lesz. Ha jogi úton nincs megoldás, akkor próbáljátok valahogy elérni, hogy vegye be a gyógyszereit.

mumli 2008.08.27. 12:18:02

akkor se csinálnak semmit. a gyámügy meg egy nagy kalap sz@r!!!alkesz társaság(tisztelet a kivételnek-ha van), de jó hír, hogy könnyen megvásárolhatóak :D gondolom ők be tudnák nyomni valamelyik intézetbe az előzmények után.
drukkolok nektek!!

mumli 2008.08.27. 12:23:34

Amea, írtad, h a skizótok alkeszkodik,meg ravaszkodik(letűnik, ha jönnek a yardok). nem lehet véletlenül, h hazafele a kocsmából beleköt egy "véletlenül" a ház előtt sétálgató (nem házbeli) kétajtós-szekrény-bácsiba, aki aztán kicsit beidegesül, hm??? Aztán ravaszul letűnik a 2ajtósszekrény is, mint előzőleg skizó bácsi.

mumli 2008.08.27. 12:37:10

Alvarez: sajna a skizók még a jobb perceikben se veszik be a gyógyszereiket.
Legtöbbjüknek zárt intézetben, állandó felügyelet mellett lenne a helye, náluk nem elég a szülői felügyelet. Csakhát a rendszer meg az intézetek itt nálunk...
Bár a lakóknak még ott a remény, h esetleg elveszik. Egy skizó lány felszállt a vonatra(ez volt a hobbija, amikor rátört az állítólagos idegroham), aztán az egyik útjáról nem jött haza(2 éve nem találják). Lehet, beköltözött egy társasházba :D

Csanna 2008.08.27. 12:50:49

Nem tudom mennyi lehet a felhalmozódott közös költség tartozása. Vegyétek fel a kapcsolatot a közös képviselővel. A Társasházi Törvény 6 hónapot ír elő, de ettől a társasház a Szervezeti Működési Szabályzatában eltérhet. (Pl. 3 hónap)Amennyiben ezt az időtartamot eléri a tartozás összege, akkor végrehajtást kell kérni, ezzel egyidejűleg - a tartozás fedezetének biztosítására- a társasház, mint közösség jelzálogjogot jegyeztethet be az ingatlan tulajdoni lapjára. Gondolom nem tudnak rajta sokmindent végrehajtani, így a tartozást nem tudja rendezni, a bejegyzés marad a tul.lapon. Előbb-utóbb eléri azt az összeghatárt, amikor a társasház az ingatlanra kérheti a végrehajtást és kérheti annak árverés útján történő értékesítését, hogy követelését ki tudja elégíteni. Ezzel egyidőben - amennyiben a kijelölt gyám - nem látja el teljességgel a feladatait, orvos, gyógyszerek, stb. biztosítása. A lakóközösség kérheti az önkormányzat gyámügyi osztályától, hogy a korábbi gyámsági felügyeletet szüntesse meg és hivatalból jelöljön ki a gyámügyi o. gyámot a részére. Ezzel szerintem már érdemben lehetne kommunikálni, hogy ez a katasztrófális állapot szünjön meg.

Alvarez 2008.08.27. 12:53:52

mumli, a közfelkiáltáson kívül semmi nem támasztja alá azt, hogy ez az ember skizó lenne. A levél írója szerint mániás-depressziót diagnoztizáltak nála.
A skizók között van erőszakos, de semmivel sem nagyobb az előfordulási arány, mint a nem skizók között.

A megoldás kulcs a gyógyszeres kezelés, és nem a verés. Az a kijelentés, hogy a skizók egyáltalán nem veszik be a gyógyszereket, szimplán nem igaz. Van aki beveszi, van aki nem. Az utóbbinál kell ügyesnek lenni, hogy mégis a szervezetbe kerüljön.

Amea 2008.08.27. 13:03:01

Csanna, a közös képviselő is tud a dologról, elsőre csak kizárták a társasházi szakszervezetből (már ha ez a neve). Ezzel csak megszűnt a beleszólási joga a dolgokba. Egyelőre ennyi, de beszélek majd velük, hol tartunk pontosan.
A gyámot természetesen le kell cserélni, erről már ment levél a gyámügynek.

Alvarez: amíg szedte a gyógyszereit, addig valóban nem volt vele különösebb gond. De mivel nincs következménye annak, ha nem jár kezelésre, természetesen nem jár. Ezért is kérdeztem rá az orvos felelősségkörére.

mumli, remélem, nem jutunk el odáig, hogy agyon kell veretni.

Lina 88 2008.08.27. 13:19:08

Amea

Nem tudom hgy érted ezt az orvosi felelősség dolgot.
Annyit talán még tudtok tenni, hogy akár hányszor veszélyeztetőnek látjátok a helyzetet kihívjátok a háziorvost vagy a háziorvosi ügyeletet. Így előbb utóbb beutalja a kórházba. (Nyilván ehhez az kell, hogy egy orvos véleményezze hogy veszélyeztető és hogy a pszichiátriai betegsége dekompenzálódott.)
Amint bekerül az egészségügyi ellátó rendszerbe, ott ha nem akar bentmaradni, de veszélyeztetőnek ítéli az orvos, akkor bírói szemle fog történni 72 órán belül, ahol egy független orvosszakértő, betegjogi képviselő, bíró elrendelheti a kötelező gyógykezelését.

A gondnoknak viszont felelőssége "gondoskodni" róla. /Elhelyezés, gyógykezelés biztosítása stb...

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2008.08.27. 13:22:17

Bocsánat, egy tisztázó kérdés, mert nem értem. Ha valaki egy házba bemegy, ott "rendszeresen berúgja a folyosókon az ajtók üvegeit, letépkedi a külső kábeleket, tönkrevágja a villanyórákat, felgyújtja a lábtörlőket, leveri a postaládákat. Iszonyat károkat okoz - ... Emellett a közvetlen szomszédait folyamatosan fenyegeti, hogy rájuk gyújtja a lakást is..."
azzal a rendőrség nem csinál semmit? Tehát ad absurdum én ezt bűntetlenül megcsinálhatom egy általam találomra kiválasztott házban?

Amea 2008.08.27. 13:25:48

Lina, orvosi felelősség kérdése a korábbi kommentemből:
[I]művész úrnak papírja van a közveszélyességéről, az orvosnál hetente kéne jelentkeznie. Ha nem teszi, az orvosnak nincs kötelezettsége, hogy erre pl felhívja a gyámügy vagy egyéb szerv. figyelmét?[/I]

paráznabillegető 2008.08.27. 13:25:55

levi: így van.
ugyanis mikor hatóságilag kérdezik, te meg letagadod. na, mi lesz? SEMMI!!!
persze fontos az is, hogy a lakók közül aki bizonyítani akarja valamilyen felvétellel, hogy berzerker vagy, azzal megetesd az apparátot...

paráznabillegető 2008.08.27. 13:26:25

még az is fontos persze, hoyg a következményekkel jobb ha nem számolsz... még megrettenhetsz!
de gyakorlatilag blöff az egész.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2008.08.27. 13:31:50

paráznabillegető!

2008-ban ennyi a nyomozás? Ujjlenyomat, tanúk stb. nem számít?

Lina 88 2008.08.27. 13:33:27

Amea

Olyan hogy valakinek a közveszélyességről papírja van... olyan nincs. Az egy aktuális állapot. (hisz a betegség lehet kompenzált is)

Ezért kell a friss aktuális állapotra vonatkozó orvosi beutaló.

Amúgy, ha bekerül a kórházba mert beutalják veszélyeztető állapot gyanújával, akkor ha a pszichiáter úgy ítéli meg hogy ennek a kezeletlen pszichiátriai betegség az oka, akkor joga van 24 órát ott tartani és ha nem egyezik bele a beteg, akkor mindenképen bírói személje történik, egy független orvosszakértővel, betegjogi képviselővel és bíróval. Szóval a bíróság értesítve van minden ilyen esetben. Ebben a helyzetben a bírói szemle joga megítélni, hogy a gyógykezelés szükséges-e vagy nem, és kötelezik-e vagy nem a kórházi kezelésre.

Én ezért javaslom hogy amint úgy látjátok, minden esetben hívjatok ügyeletet, vagy háziorvost.

Csanna 2008.08.27. 13:35:42

Ja, amennyiben az önkormányzat ennek nem tesz eleget, helyezzétek kilátásba, hogy a társasház tulajdonosainak összes felmerült (anyagi és nem anyagi) kárának megtérítésére kötelezni fogjátok. A zsebükre talán érzékenyek...
(Mióta az OPNI-t bezárták és kb.500 beteget egyszerűen az utcára tettek, gyógyszer, orvosi felügyelet nélkül - már semmin nem csodálkozom.)

paráznabillegető 2008.08.27. 13:36:29

UJJLENYOMAT!!! :)))
ott lakik, bazzeg! mniért ne lehetne ott is az ujjlenyomata?
a tanúk meg... elfogultak! igen, embergyűlölők! egyébként sem lennék a tanúk helyében, ha kiderül, hogy a barbár ellen tanúskodtak...

szerintem túl sok helyszínelőket nézel... :D

derelyegrádi szellem 2008.08.27. 13:45:08

Alvarez

Megoldás a gyógyszeres kezelés? Az adófizetők pénzén?????

Majd egy magántársaság épít szolgáltató jelleggel egy új OPNI-t (mert a régit valakik bezárták, nem tudod kik lehettek??) ahova a pasi a kezelésének költségét, gyógyszereit saját maga megfizetve beköltözik, és minden megoldódott:)

Csak nem az "államtól" várnák ezek az idióták, hogy majd pszichiátriai intézetet tart fenn az adó- és járulékfizetők pénzéből, csupán azért mert vannak akik nem normálisak, skizók, mán. depressziósok, stb.!

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2008.08.27. 13:49:00

Hát, a társasházban, ahol lakok, biztos nincs ujjlenyomatom a kitépett vezetéken ;-)

Nem azt mondom, hogy a hajkorpa DNS-éből találják ki, hány éves a kapitány, hanem a nyilvánvaló tényt nehogymár ne tudja a rendőrség megállapítani.

Amúgy fogalmam sincs, mert a rendőrséggel többnyire csak (a nyomozás során az elkövető kiléte nem volt megállapítható indoklásal) nyomozást megszüntető határozatok fordítása kapcsán találkozok.

paráznabillegető 2008.08.27. 13:54:28

"a nyilvánvaló tényt nehogymár ne tudja a rendőrség megállapítani"
lol.

Alvarez 2008.08.27. 13:58:18

derelyegrádi szellem, te a "fizessen mindent az állam" betegségben szenvedsz. De biztos erre is van valami gyógyszer:)

Amúgy a buli nem az adófizetők, hanem a TB járulékot fizetők pénzén megy, az egy kicsit más. Ha ez a tag fizet ilyesmit, akkor a TB az ő kezelését is támogatni fogja, ilyen esetben elég magas arányban.

Amea 2008.08.27. 14:03:15

Egyre inkább azt látom itt is, mint más esetekben.
Lehetne megoldás. Csak a megoldásra való törekvés hiányzik az érintett szervektől.

Gyakorlatilag egybehangzó tanúvallomások, ujjlenyomatok, képek, sőt, ha kell, videófelvétel is van. Egynéhány jegyzőkönyv is akad az eddigiekről. Dehát szegény nem tehet róla, ő nem beszámítható.
Én meg nem önbíráskodhatok, mert engem (még) nem nyilvánítottak beszámíthatatlannak. Aki meg tehetne valamit, mert hatóság adta jogköre van, az bekapcsolja az MVP pajzsot (MásValaki Problémája)
Nem ő él itt.

Csanna 2008.08.27. 14:07:32

A rendőrség ilyen esetben hiába állapítja meg, hogy emberünk a tettes...
Büntetőjogilag nem lehet felelősségre vonni, viszont a büntető bíróság elrendelheti a kényszer-gyógykezelését. A bizonyítás nemcsak újjlenyomatok alapján történik, hanem tanúvallomások alapján is, fényképekkel, stb. Szerintem 3 megoldási módot kellene egyszerre kombináltan alkalmazni (társasház követelése +önkormányzat gyámügyi o + feljelentések garázdaság, rongálás, életveszélyes fenyegetések miatt)

jog-ász 2008.08.27. 14:08:01

meg kéne tudni nincs e a szomszéd gondnokság alatt, mert ha igen, akkor lehet értesiteni a gyámhivatalt és kórházi elhelyezése is lehetséges a szomszédnak.
bár elhangzott hogy az anya a gyám, de ez nemtom azt jelenti-e hogy az anya a szomszéd gondnoka. ha a gondnok nem tesz semmit akkor is a gyámhivatalhoz kell fordulni

nem csak büntetőjogi következmény lehet a gyógykezelés. gondnokoltaknál gyakran el kell vitetni akár néha mentővel is a beteget elmekórházba.
sőt ha őrjöng akkor is kihivható a mentő, ha nincs gondnokság alatt az illető

mumli 2008.08.27. 14:12:37

Nem kötelező drasztikusra venni, de mivel én is társasházban élek, tudom, hogy nem fog a szép szóra hallgatni, mint ahogy eleinte nálunk sem. Aztán megoldottuk, bár mi sem veréssel :D Pedig nem voltunk különösebben jóban a lakókkal, de egy főleg olyan ügyben, mint a tiétek, hidd el, össze tudtok majd fogni és valami megfelelő megoldást találni, nem csak a folyosón sipákolni, hogy jajj megint ott virít a koponya az ajtóban (tudom ajánlani a DAS-t is, eddig nálam tanácsadás ügyben nagyon ott voltak a topon - hátha ők tudnak valami újdonságot mondani).
Nahogy már őmiatta költözzetek el! Tanulják már meg az emberek, hogy igenis, ki kell állniuk magukért!!!!!
Ennyi.

jog-ász 2008.08.27. 14:15:28

dereglyédi, azért kell kezelésre fenntartani intézményeket, mert ezeket az embereket nem csak maguktól kell megóvni, hanem a társadalmat is meg kell óvni tőlük(ne rongáljanak sem embert, sem vagyont, sem magukat) sztem ebben azért van társadalmi érdek- mert a másik véglet, hogy ok ne csináljunk semmit és mindenki önbiráskodjon..csak akkor ne legyen fennakadva senki ha bárkin kijön egy öröklött skizofrénia vagy más elmebaj, és őt is agyonverik

Amea 2008.08.27. 14:28:14

mumli, a DAS-t megkeressük, köszönöm a tanácsot.

derelyegrádi szellem 2008.08.27. 15:31:30

jog-ász

Amit írtam az irónia, és kizárólag ennek a félnótás Alvareznek címeztem.

füredi (törölt) 2008.08.27. 15:47:31

Valaki mesélje már el nekem, hogy ha egy beteg ember őrjöng, az miért rossz, akkor, amikor az, hogy egészséges emberek egy jó nagy elhatározás után megvernek valakit, az jó. Ha ti úgy gondoljátok, hogy egy ember megverése helyes, akkor mi a fasz bajotok van a delikvenssel. Olyan mint ti, nem?

füredi (törölt) 2008.08.27. 15:52:00

Amea!
(Az előzőek természetsen nem neked szóltak).

Van kerületi ideggondozó, ott valószínűleg ismerik. Lehet beszélni - meggyőzni a közeli rendőrőrs/kapitányság vezetőjét. Ha balhézik, akkor a rendőrök - orvosi papírral - elvihetik, próbáljátok meg, ekkor jöhet az, hogy bíró elrendeli a kötelező gyógyítását - ez nem ritka eset csináltam egy darabig én is.

A gyámcsere nem segít semmit, a kirendelt gyám még ennyit sem tud foglalkozni vele.

Soha semmilyen pszichiátriai megbetegedés nem gyógyul veréssel. Rosszab, az tud lenni.

füredi (törölt) 2008.08.27. 15:58:36

Még annyit: támadást természetsen vissza lehet verni. Tehát szomszédnéni felkészülése helyes.

A károk miatt be lehet perelni - vagy őt, vagy a gondozót, ahhoz képest, hogy ő cselekvőképes-e, vagy sem.

Ha bárkit megüt, vagy közveszélyt okozó cselekményt követ el - gyújtogat pölö -akkor rendőrt hívni szintén, kötelező ljárnia - mint ahogyan sima rongálásnál is kötelező eljárni. Csak míg egy rongálásnál nem lesz semmilyen következmény, felmentik, úgy az előző két esetben van sansz arra, hogy elrendelik a kényszergyógykezelést. De - és ezt már leírtam - ezt nem kívánja gondolom senki...

füredi (törölt) 2008.08.27. 16:00:59

A DAS az segít csak úgy? Az nem egy ilyen jogi biztosító?

csutkababa 2008.08.27. 16:53:42

Az ügyeletes orvos szemszögéből: ha kihívnak, hogy állítólag tör-zúz, ordít, és én kimenve találok egy bárányszelíd, együttműködő embert, aki beenged a lakásába, tiszta tudatú, orientált, 20 perces beszélgetéssel sem téveszméket hangoztató_ a lakása rendetlen, de ugye ez szíve joga-akkor miért ne gondolhatnám azt, hogy a kihívó kedves lakótársak akciójáról vagy lakásmaffiáról van szó?
Volt már ilyen esetem, teljesen tehetetlen voltam. Ügyelet, nem háziorvos!!!
Nem volt veszélyeztető állapot gyanúja. Ha mégis beutalom, mentő, rendőr, kényszer,még én felelhetek jogtalan szabadságkorlátozásért sztem.

Amea 2008.08.27. 17:28:56

csutkababa: minden bántó szándék, vagy személyedre irányuló rosszindulat nélkül mondom, hogy ha az orvos is úgy áll hozzá, hogy 'a végén még én felelhetek', ott gond van. Nem veled/veletek, hanem a megoldás rendszerével.
Szerintem nem kirívó eset, hogy embernek elborul az agya, de mikor megjelenik valaki, akitől tartanivalója van, összekapja magát és igyekszik normálisnak mutatni magát, tartva a következményektől.

j311 2008.08.27. 17:30:26

Dehát iszik! Ezen a vonalon is el lehet indulni. Kinek mit mond a metil alkohol?

Mackósajt66 2008.08.27. 17:43:19

Ezt nem teljesen értem. Ha a szomszéd gondnokság alatt áll (nagykorúnak tudomásom szerint gondnoka van, nem gyámja, gyámja a kiskorúaknak van), akkor a gondnoka felelős érte.

Ha cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt áll, akkor az anyja, mint gondnok, pont úgy nem hagyhatná ilyen formán magára, mint egy öt éves gyereket.

Én elsődlegesen a helyi gyámhivatalnál érdeklődnék az ügyben, ha tényleg gondnokság alatt áll, akkor beszéljenek a gondnokával, ha pedig nem, akkor tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

Amea 2008.08.27. 18:27:34

Utánajártam.
"A gondnokság a cselekvőképességhez szorosan kapcsolódó, mintegy azt pótló jogintézmény, amely röviden arra szolgál, hogy az ügyei vitelében akadályozott személy érdekei ne sérüljenek. A gyámság a szülői felügyelet hiányát pótló intézmény."

Szóval valószínűleg ez okozta a fogalomzavart, ugyanis az édesanyja a 'jogi képviselője'.
De nem vagyok sem jogász, sem ügyvéd ...azért vagyok itt.

Lina 88 2008.08.27. 18:28:38

Amea!

Egy szkizofrén nem tudja összekapni magát........

Lina 88 2008.08.27. 18:33:55

vagy ha "összekapja magát" akkor nem 'elmebeteg' tehát büntethető, mint te vagy bárki, onnantól meg rendőrségi ügy....

ezt viszont orvos illetékes megállapítani, hogy "össze kapja-e magát vagy nem... be kell-e utalni vagy nem.... felmerül-e a pszichiátriai zavar dekompenzációja vagy nem és hogy veszélyeztető-e vagy sem...."

És ha az ügyeletes orvosban felmerül a pszich. betegség gyanúja, beutalhatja szakvizsgálatra.

Amea 2008.08.27. 18:43:44

Lina, mint mondtam, az utolsó infóm az, hogy nem skizofrén, hanem 'mániás-depressziós és veszélyeztető állapotú'.
Legalábbis legutóbb ennek okán vitték be.

csutkababa 2008.08.27. 19:01:10

Amea
Nagyon sajnálom, de hidd el, hogy jogtalan szabadságkorlátozásért többet kaphatok, mint az illető garázdaságért.
Én csak egy pillanatfelvételt látok, míg ti egy monstre filmet. Ott és akkor csak a saját észleléseimre hagyatkozhatom.
És ha akkor és ott nem észlelek veszélyeztető állapotra utaló tüneteket, nincs jogom akarata ellenére elvitetni.Régi motoros vagyok, tudom, hogy kell a nyulat kiugrasztani a bokorból,de volt a tiedre kísértetiesen hasonló esetem, mikor a hölgy olyan józan, normális benyomást tett rám, mint kevesek. A lakóközösség pedig az ellenkezőjét állította. Tényleg tehetetlen voltam.
És ezen nem segít, ha a zárójelentéseket nézegetem.Ugyanis a múltról szólnak, nem az aktuális állapotról.

csutkababa 2008.08.27. 19:03:10

Mindezt csak azért írtam le, hogy ne keltsek hamis reményeket.Tünetek esetén habozás nélkül beutalom,mentőt, rendőrt hívok, intézkedem, gyógyszert adok.

Lina 88 2008.08.27. 19:08:21

Amea

én is mondtam, hogy :) ezért kell kihívni az orvost, hogy az AKTUÁLISAN ÉSZLELHETŐ állapotot felmérje.

(de továbbra is azt mondom, ha szkizofrén, ha pszichotikus szinten dekompenzált bipoláris beteg.... mindegy!
EGY PSZICHOTIKUS nem tudja összekapni magát!!!! )

mindezzel segíteni próbálok, mert ha 2-3x hívjátok ki az ügyletet amikor 'dühöng', nagyobb az esély a beutalásra.

Lina 88 2008.08.27. 19:11:38

és minél többször látja az orvos, minél több infója van, annál könnyebb dolga van neki is...

Amea 2008.08.27. 19:29:18

Igazatok van, és köszönöm is a tanácsot.
Csak sajnos nehéz 'tetten érni'. Mikor jön valaki, lelép, vagy elbújik. Volt már rá példa, hogy azt sem tudta, hol van, de még lement az utcára... csak ott elvesztette a fonalat, és úgy kapták el a mentősök. :(

csutkababa 2008.08.27. 20:44:02

Amea
Van egy ötletem. Ha a lakása lerobbant,szennyezett, büdös, stb, akkor az ANTSZ-nél kell bejelentést tenni, biológiai veszélyes anyag jelenlétének gyanúja miatt.
Közérdekű bejelentés, a kiszállás, fertőtlenítés díját ráverik, büntetés stb. Teljesen törvényes.
És ha menet közben dühöngeni is kezd, már van is ott szakember tanú:-)

Amea 2008.08.27. 21:15:28

Azt mondja a mellette lakó, hogy már a boltívet is szétkaparta (kézzel). Tapéta sincs, ugyanolyan pusztítást végez bent, mint a folyossón, csak a saját ablakát nem töri be. Egy időben hetente egyszer jött kitakarítani az édesanyja, de már nem járt itt hónapok óta. Úgyhogy valószínűleg
embertelen körülmények lehetnek.
Nekem is ilyesmi jutott eszembe, de kicsit más: az egész házban gázzal melegítik a vizet, meg gáztűzhelyek vannak. Ha bejelentem, hogy gázszag van - mert néha tényleg van, sok az idős lakó meg az elöregedett vezeték, cső - akkor a Gázművek csak kijön ellenőrizni. Nem gondolom, hogy pont a gázóra környékét hagyta volna ki.
Akkor meg veszélyeztetés miatt csak előveszik a gondozóját.

Diazz · http://napirajz.hu/ 2008.08.27. 22:22:59

Ha a csóka közös-költség tartozása meghaladja 6 havi KK összegét, kérni kell a közös képviselőtől, hogy intézkedjen a lakásának jelzálogjoggal való megterhelése iránt. Utána pert kell indítani, és végül elárverezni a lakást. Így cirka 1-1,5 év alatt meg lehet szabadulni az elmeroggyant lakótárstól.

Amea 2008.08.27. 22:35:12

Diazz, köszönöm neked is.
Gyűjtöm innen a használható tanácsokat - emellett igyekszem nem elkeseredni a helyzet kilátástalanságán - és a napokban összeülök a közvetlen szomszédjával is, a hölgy ugyanis nincs net előtt.
A jelzáloggal való terhelés nem feltétlenül fog működni, ugyanis amikor már nagy gáz van, anyuka általában fizet.
Gondolom, nem kíván együttlakni a fiával.
De azért egy tantuszt ez is megér.

Tombolda · http://tombolda.fw.hu 2008.08.28. 08:15:00

Marha sok hozzászólás született, de kérdem én: azóta megbotlott már véletlenül a lépcsőn a vita tárgyát képező fiatalember?

Lina 88 2008.08.28. 09:54:47

Tombolda

Remélem a marha sok hozzászólás közepette, a végszó nem a tied lesz....

phoenix102 2008.08.28. 14:09:13

Üdv mindenkinek, ha még valaki olvassa a kommenteket ma

Mivel ismerem az eü/orvosi oldalát (mivel az vagyok+ mentőztem) a következőt javaslom:

Ha éppen dühöng (de akkor), ki kell hívni a mentőt, a telefonba a következőt:
Fiatal ffi beteg, a folyosón dühöng, sziven akarta szúrni magát, de épp sikerült elvenni a kést tőle, utána meg ki akart ugrani a negyedikről a lépcsőházablakon, de két izmos lakótársnak sikerült visszatartania.

ilyekor kemény gyerekeket küldenek általában, vagy akit meg akar szopatni a mentésirányító, de az meg be lesz szarva, biztos nem hagyja ott, intézkedik.

amíg jön a mentő, gondoskodjatok néhány kisebb fizikai benyomás mellett, a felfokozott lelki állapotról, ha közben megnyugszik, elbuktatok (ja és mindenki egyértelműen mutassa, hogy melyik ablak volt és hol a kés)

kijön a mentő, szöveg ua. mint a telefonban, lehetőleg 10 lakótárs véleményével megerősítve + 2 síró öreg néni

ha nem bírnak vele van náluk karhatalom igénylő lap, rendőrt hívnak és velük viszik be.

a mentős leírja az esetlapon, hogy önmagára veszélyes, nincs az a pszichiáter aki dokumentált önveszélyesség mellett rövid időn belül kiengedné (félnek a börtöntől)

ha pár hónap múlva kikerül, akkor meg ismétlendő az akció.

csutkababa 2008.08.28. 21:43:35

Phoenix102

Magam is dolgozom mentőm. A jelenlegi helyzetben talán 20-50 percen belül ki is ér a kocsi, ja, nem biztos, hogy tökös gyerekek, hanem aki soros, ott van a környéken,a körzetén belül van, riasztható.
Szóval kijöhet egy 120 kg összsúlyú 3 tagú egység is:-)
Addig nehéz lehet fenntartani a dühöngő állapotot, pláne, ha fineszes, és megneszeli,hogy mentő jön.Onnantól pedig sajnos lásd fent.
De van rá esély, hogy bejön.

Sics68 2008.08.29. 00:53:15

Üdv!

Szerintem a koma ténykedése jól dokumentálható hangfelvétellel, netán kamerázással ... esetleg rejtett kamerával is.

Amúgy meg (ha az erre hivatalosan köteles hatóságok nem teszik a dolgukat)tényleg az a megoldás, ha úgy megveretitek, hogy élete hátralevő részében már ne csak mentálisan legyen sérült, de segítség nélkül a tolószékből se keljen ki többé.

bye
Sics

Amea 2008.08.29. 09:10:49

Amúgy a hangfelvételt, kamerás felvételt elfogadja-e a bíróság hiteles bizonyítékként?

phoenix102 2008.08.29. 09:30:17

Persze hogy elfogadja a videofelvételt a bíróság, de egy ilyen ügy kb. 1-2 év :)))

én akkor is a mentős verziót javaslom (lásd fent 3-mal), bár a mentős kolléga aggályait is megértem, de egy héten lehet akár többször is a 104-et hívni, ha éppen dühöng. Egyszer csak bejön.

Kollégának megjegyzem a 120kg összsúlyú 3 tagú egységek inkább a markóra jellemzőek a sok kezdő miatt akit oda csődítenek, de ők már túl vannak a jogi kiképzésen az egyetemen. Láthatóan önveszélyes embert csak börtön veszélye mellett lehet a helyszínen hagyni. És mégegyszer mondom, esetkocsi/roko(bár úgysem az jön) hívhat rendőrt, a mentős kabátomban meg mindig ott lapul a karhatalom igénylő lap. Szar dolog ilyen beteget beszállítani, de a javaslatom mind a lakóknak, mind pedig az emlíett dühöngőnek a legjobb megoldás, tehát hogy végre orvoshoz kerüljön, ha a gyámja szarik rá.

Amea 2008.08.29. 11:06:17

Phoenix, köszi a javaslatot. Az a baj, hogy tényleg el kell gondolkodnunk rajta, mert kevés működőképes megoldás van.

2008.08.29. 11:23:43

csutkababa 2008.08.28. 21:43:35

"...Addig nehéz lehet fenntartani a dühöngő állapotot, pláne, ha fineszes, és megneszeli,hogy mentő jön..."

A skizofrénok ilyen megfontoltan dühöngenek?

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2008.08.29. 13:43:07

ezerszer le lett írva, hogy nem skizofrén hanem mániás depressziós...

Amea 2008.08.29. 14:37:35

Egyébként őszintén mondom, nem kimondottan érdekel az orvosi diagnózisa. Lehetne tőlem neurotikus vagy bármi.
Inkább az egész kialakult helyzet, és annak a megoldása foglalkoztat.

szaGértő 2008.08.29. 15:28:50

Amea,

Egy számítógép USB portjára kötött sima webkamerához 30 USD körül lehet olyan programot venni, amely szoftveres mozgásérzékeléssel rendelkezik (azaz az eltérő képpontok aránya alapján dönti el, volt-e mozgás), és csak azokat a részeket menti el, ahol volt. Mondjuk két USB kamera az max. 20 rongy.

(most tekintsünk el a dolog adatvédelmi vonatkozásaitól)

Magánban szívesen megmondom az oldal címét is, de nem akarok reklámot csapni neki.

VIC20 2008.08.29. 21:49:42

lina88:

"A 88 nem az életkoromra vonatkozik, de sejtésem szerint a 20-as, a te születési dátumod lehet, hiszen a rövid távú memóriád érintett lehet, és lehet hogy elindult nálad a dementálódási folyamat ...... (ami szintén egy betegség és persze nem öntelek le sósavval emiatt és nem is tanácsolom senkinek...)"

Az alapvető informatikai műveltség teljes hiánya. Vagy nálad már olyan előrehaladott a "dementálódási folyamat", hogy már nem is emlékszel?

VIC20 2008.08.29. 21:51:16

Alvarez:

"VIC20, te nagyon félhetsz a veréstől, ha állandóan ezt ajánlgatod."

Nem hinném, hogy jobban, mint más. Viszont hiszek a nevelő erejében. A pavlovi feltételes reflex, tudod.

" Viszont vannak olyan emberek, akik egyáltalán nem félnek tőle, megverheted, nem fog változni. Egy mániás szakaszban lévő beteg tipikusan ilyen."

Már ha valóban az...

"

Amea 2008.08.30. 22:24:02

szGértő, kösz a tippet, meg is találtam :)

totya4 2008.09.03. 15:16:29

Érdekes eset, de nem meglepő, ugyanaz mint az eddigiek (kiszolgáltatott emberek esetei), ez emberektől megvonják a jogot hogy megvédhessék magukat, viszont megvédeni nem védik meg őket. Azaz az eredmény hogy az állam gyakorlatilag terrorizálja őket "demokrácia" meg "törvények" címszó alatt.

Hogy legálisan nincs sok esély a sikerre arra pár hozzászólás rávilágít, és ez már-már mosolyra fakaszt, pl. megveretés vagy feloldás savban.

Az a baj hogy akik a törvényeket hozzák nem vonhatók felelősségre, így aztán azt csinálnak amit akarnak, és nem foglalkoznak az emberek bajaival, és itt van az egész lényege, és voltaképp ez az állam részéről terrorizmus. Viszont az állam önmagát nem fogja megbüntetni, sőt el sem fogja ismerni ezt a tényt, hogy ők terroristák.

Ha az állam nem tud egy olyan intézetet biztosítani az ilyen "betegeknek" ahol elvegetálhatnak, akkor lőjék agyon őket, ennyi, a halálbüntetés intézménye előbb-utóbb úgyis visszajön.

Eléggé zavaró olyan hsz-t olvasni ahol egy ilyen "embernek" a védelmére kelnek. Ha nem történik változás, akkor egy ilyen "ember" örökkön-örökké zaklat mindenkit. Tehát az aki ilyen "ember"-t véd az simán szadista, csak lehet nem tud róla, mindemellett támogatja mások terrorizálást, amiáltal őmaga is terroristának minősül... :)

kim.bauer 2008.09.03. 16:01:17

totya, te nem vagy normális, komolyan. ugyanolyan beteg vagy, mint a srác a sztoriban.

totya4 2008.09.03. 17:10:25

kim.bauer 2008.09.03. 16:01:17

Netán megpróbálhatnál összeeszkábálni valami mondatfélét mire alapozod a mondandódat, ha már indoklásra nem voltál képes csak dedós szintű nyafogásra :)

kim.bauer 2008.09.04. 08:34:28

a srác beteg, idegesítik a szomszédai, ezért megfenyegeti őket. téged idegesít a srác, ezért megfenyegeted ("lőjék agyon őket, ennyi"). mi a különbség?

totya4 2008.09.04. 10:50:35

Előtte volt egy "ha" szócska, ami nem elhanyagolható :)

Idézet: "Ha az állam nem tud egy olyan intézetet biztosítani az ilyen "betegeknek" ahol elvegetálhatnak..."
Márpedig jelen esetben ahogy kiderült tudhatna, hiszen a kényszergyógykezelés intézménye ahogy a fentiekben elhangzott még működik. Tehát olvasni tudni kellene.

De ha mégis az az intézkedés hiányának valódi oka hogy nincs hol tartani ezeket a közveszélyes "betegeket" akkor nem az a megoldás hogy nem csinálok semmit és hagyom hogy a normális lakókörnyezet tagjai félelemben és kiszolgáltatva éljék az életüket ráadásul megtiltva nekik az alapvető emberi jogot az önvédelmet, hanem pont ellenkezőleg, a gondot okozó deviáns "beteget" kell eltávolítani onnan, és ha nincs hova tenni őt, akkor egyértelműen egy megoldás marad, a kivégzése. Ez nem az én kívánságom, hanem nincs más alternatíva. Tudom, te arra élvezel hogy más emberek szenvednek, de én inkább azt mondom szenvedjen a "beteg", hiszen ő az akinek baja van.
Ha valaki ezen finnyog akkor el kell beszélgetni azon a politikai párt képviselőivel akik haszontalannak látták ezeket a gyógyintézményeket, tehát ha a betegeket megfelelő gyógyintézmény hiányában kivégzik, akkor a gyilkosa voltaképpen az, aki ezeket a gyógyintézményeket megszüntette.

A "srác beteg" ez érdekes megállapítás. Ha nem lenne úgymond "beteg" akkor már régen börtönben rohadna megérdemelten, és a (volt) lakókörnyezete békében élhetne. Tehát aki az ő állapotát betegségnek állítja be a te szavaiddal élve szintén nem normális, hiszen ezáltal a fenti állapotért tehát a szomszédai terrorizálásáért szintén felelős. Ha betegnek nyilvánítja, akkor gondoskodjon arról is hogy zárt osztályon lebilincselve őrjöngjön, vagy pedig mint gyógyult - tehát másokra nem veszélyes ember - távozzon.

A demokrácia lényege ha jól tudom a többség akarata, tehát nem létezik (elméletileg) olyan állapot hogy valaki rettegésben tartson embereket csak azért mert ő "beteg". Tehát a mondatodra visszatérve a többség nyugalma és létbiztonsága fontosabb, mint egy "beteg" ember őrjöngése, ez a különbség. Aki nem képes egy adott közösség alapvető szabályait betartani, akkor azt a közösségnek ki kell vetnie magából, ahogy normális esetben meg is történik.

A betegséget egyébként lehetne ragozni sokáig hogy az mit is jelent. Nemrég láttam egy eléggé érdekes témát boncolgató law&order (krimi) részt, aminek a lényege az volt, hogy egy erőszakoló faszinak volt egy gyereke aki szintén erőszakolt, és fel akarták menteni a gyereket precedenst teremtve azzal az ürüggyel, hogy találtak nála valami erőszakosságra hajlamosító gént, és mivel örökölte, erről nem tehet. Ha nagyon utánanéznének szerintem az erőszakos bűncselekények elkövetőinek szerintem sacc 75%-a de akár 100%-a is rendelkezhet olyan génnel/géndeformációval/génmutációval ami erőszakosságra hajlamossá tehet, ezeket szerinted nem szabad elítélni mert "betegek"? :) Ha majd a szomszédodba is beköltözik egy ilyen többszörös pedofil nemi erőszak elkövető aki "génje" miatt nem büntethető, akkor majd gondolok szeretettel mondjuk a két kislányodra.
Gondolom nem fogod szajkózni majd hogy "dehát a génjei miatt van" :)

Összegezve ha "betegnek" minősítenek valakit akkor az ne jelenetse azt hogy egy terrorista elmebeteget engedek garázdálkodni, hanem azt akkor gyógykezelni kell, ha ez nem lehetséges akkor pedig eltávolítani onnan, ha nincs hova akkor pedig nem marad más mint likvidálni.

Fentebb írta valaki, pontosabban:

Missing Link 2008.08.26. 16:30:54

hogy náluk ugyanez a helyzet csak éppen nem betegekről hanem cigányokról van szó. Érdekes ehhez sok hozzászólás nem érkezett. Nem is csodálkozom sok beszari alak lézeng itt, pl. bírók ilyesmik. Nameg az erőltetett közgondolkodásba bele lett tapasztva hogy aki cigányok ügyében kritikusan megszólal az már közösség ellen izgat, meg fasiszta. :D Röhej. Pedig a helyzet fordított, az a fasiszta inkább aki másokat terrorizál azáltal, hogy mindenféle okokra hivatkozva másokat zaklató emberek működését támogatja.
Nekem bőrszíntől függetlenül az a véleményem ha egy adott család/egyén egy közösséget egyértelműen zavar/megfélemlít/nekik kárt okoz, akkor azokat távolítsák el onnan, ennyi. Tehát konkétan ha pl. egy lakótelepi cigány (tök mindegy lehet az fehér,fekete,sárga vagy kék bőrszínű ember is) család csendháborít, úton-útfélen beleköt a lakókba, lopnak tőlük stb. akkor dobják ki őket onnan, a lakásukat árverezzék el, a pénzt adják oda nekik és menjenek a francba. Ugyanezt faluban is, pl egy adott család rovására legalább két lopás róható fel, akkor kivágni őket a faluból és viszlát, mehetnek! Persze olyan finomságokat is meg lehet oldani amelyik család rovására legalább két lopás írható, az a család soha többé semmilyen segélyt ne kapjon.

Tombolda · http://tombolda.fw.hu 2008.09.12. 16:38:33

Tehát még mindig nem gurult le a lépcsőn?

Ildiko2008 2008.11.28. 10:50:56

Sziasztok, vadiúj vagyok a fórumon, most regisztráltam, és írtam Ameának egy üzenetet. (a rendszer nem jelezte vissza, h elment-e az üzenetem, és azt se tudom, hol kereshetem a válaszát, ha válaszol...:(

Ide be tudok lépni, (nah, milyen ügyes is vagyok igy elsőre), úgyhogy kereslek Amea! Köszönöm. I.

Amea 2008.11.29. 13:48:33

Ildikó, megkaptam a leveledet, válaszoltam is.

De csak hogy ne maradjon le innen se:
Egy ideje csend van szerencsére, sőt egy darabig nem is láttam a szomszédot. Azóta persze visszajött, de valamiért most (még/éppen) nem tombol.
Reméltem, hogy a fórumon hasznos tanácsokat kapok, de úgy látszik, törvény adta jog nem teszi lehetővé a helyzet rendezését.

Talán az segített valamennyit, hogy jeleztük az ideggondozónak, gyámügynek és rendőrségnek. Írtunk mindegyikhez rengeteg papírt, csatoltuk a korábbi jegyzőkönyveket. A ház többi lakója szinte kivétel nélkül aláírta.
Nincs biztos infóm, hogy kapott-e kezelést, de gyanítom, mert egy időben gyakran jöttek hozzá vendégségbe mindenféle szervektől.
Olyan szívesen mondanék okosat.... de mindössze ennyi.

Az átmeneti nyugalmat meg értékelem, de sejtem, hogy nem lesz ez tartós.

Remélem, te nagyobb sikerrel jársz az ügyben.

Amea 2008.11.29. 15:18:17

UPDATE:
Kár volt emlegetnem. Most rúgta be újra a ház bejárati ajtaját. :(

Ildiko2008 2009.01.20. 20:10:22

@Amea: Szia Amea.. Nem, nem jártam még sikerrel én sem. :( Dokija szerint több év is eltelhet, mire a gyámmal elmeszociális otthonba tetetik.. :( Marad a költözés... Embertelen, hogy egy miatt 8 család szenved.. :(
süti beállítások módosítása