Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Sötét eljárásmódosítás?

2008. július 03. - zugügyvéd

Egy publicisztika  szerint a Büntetőeljárási Törvény 2003 nyarán mindenféle sajtóvisszhang nélkül életbe lépett módosításai közül az egyik legpofátlanabb az a tétel volt, amit az egyébként liberális színekben politizáló igazságügyi miniszter, Bárándy Péter vitt át, nevezetesen, hogy a bírósági iratokba csak a perbeli feleknek van joga betekinteni. A korábbi gyakorlat és szabályozás szerint - a '70-es, '80-as évekre visszanyúlóan - maga az eljáró bíró, illetve később a megyei elnök dönthetett arról, hogy kiadja-e az iratokat az azt kérő újságírónak, és egyébként rendszerint úgy döntött, kiadja. A 2003-as módosítás furmányos módon zárja ki a betekintésből a nyilvánosságot, hiszen közvetlenül nem tilt, csak áttételesen.

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr26552102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freehckr 2008.07.03. 21:30:20

"liberális színekben politizáló ... Bárándy Péter"

Ugye ez valami vicc...

doberman 2008.07.03. 23:06:29

Milyen jó lenne, ha Kende Péter következő könyvében a Bárándy-klán országlásának krónikáját írná meg... olyan maró jóindulattal, ahogy Orbán Kolompárról szokott írni...

OkoskaTo:rp 2008.07.03. 23:07:26

freehckr: Manapság mindent a libsik nyakába szokás varrni. Ez a plusz "tévedés" már nem oszt, nem szoroz.

Amúgy az Alkotmánybíróság mit szól hozzá kéremszépen?

doberman 2008.07.03. 23:10:50

SZDSZ-es miniszter volt az a szibarita f@szkalap, nem??

Akkor minek kéne nevezni?? Független értelmiséginek?

OkoskaTo:rp 2008.07.04. 00:08:46

doberman: "1992-96 között a Köztársaság Párt alelnöke, 1994-ben országgyûlési képviselõjelölt."

2002: "A csütörtökön tartandó első miniszter-jelölti vitában már Bárándy Péter képviseli az MSZP-t Dávid Ibolya jelenlegi igazságügy-miniszter ellenében."

"Éppen azért fogadta el az MSZP felkérését, mert a párt alkotmányosságról és jogállamiságról alkotott nézetei nem állnak ellentétben az övéivel."

SZDSZ-es kötődésről valami konkrétum? Engem is érdekelne, mert fene sem emlékszik már rá.

0xFFFF 2008.07.04. 07:37:12

Azért vegyük észre - még a vörös szemüvegesek is - hogy az MSZ(M)P liberálisként aposztrófálja magát előszeretettel. Ez a szó: liberális, nem csak és kizárólag az SZDSZ által lett lejáratva, abban jó részt kihasított magának az MSZ(M)P is.

füredi (törölt) 2008.07.04. 08:32:11

ÖÖÖ. nem akarok zavarni, valakit érdekel a téma jogilag is?

A cikk - bár tulajdonképpen egyértelmű a végére - közben kicsit csúsztat, a betekintés ugyanis a terhelt részére korlátlan, 70 év múlva is. A másolással sincsen baj nagyobbrészt, pölö itt a Fővároson - hogy egy magától értetődő példával igazoljam - Kende Péter is másolhatott a Székely-aktából, ugye.

A másik: régebben is engedély kellett az újságírói, kutatói munkához. A cikkíró figyelmébe szeretném ajánlani a Be. 74/A és B. §-t, különösen a 74/B. § (4) bekezdését...

szuburito 2008.07.04. 09:11:01

Álmaimban a Bíróság honlapján - anonimizálva - az ítéletek, egyéb határozatok bárki számára, ingyenesen hozzáférhetőek.
Kutatóknak, egyetemistáknak, a sajtónak meg nyilván kiadják az összes iratot - esetleg anonimizálva.

Mo-n ilyen nem lesz, bár tapasztalataim szerint pár milliárdos közbeszerzést a haveroknak könnyen kiírnak, de biztos használhatatlan lesz.

bloodhound v2.0 2008.07.04. 09:59:28

III. Cím
FELVILÁGOSÍTÁS-ADÁS ÉS A NYILVÁNOSSÁG TÁJÉKOZTATÁSA A BÜNTETŐELJÁRÁS SORÁN
74/A. § (1) A sajtó részére a nyomozás befejezéséig a nyomozó hatóság külön jogszabályban erre feljogosított tagja, valamint az ügyész; a vádemelésig az ügyész, illetőleg az általa megbízott személy; a bírósági eljárás során a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvényben erre feljogosított személy adhat felvilágosítást.
(2) A bíróság nyilvános tárgyalásáról a sajtó jogosult tájékoztatást adni.
(3) Meg kell tagadni a sajtó számára a felvilágosítást, ha az államtitkot vagy szolgálati titkot sértene, vagy egyébként az eljárás eredményes lefolytatását veszélyeztetné.
74/B. § (1) A bírósági tárgyalásról a nyilvánosság tájékoztatása érdekében hang- vagy képfelvételt a tanács elnöke engedélyével, a bírósági tárgyaláson jelenlévő személyről - a bíróság tagjain, a jegyzőkönyvvezetőn, az ügyészen és a védőn kívül - csak az érintett hozzájárulásával szabad készíteni. A tanács elnöke a tárgyalás folyamatosságának és zavartalanságának érdekében az engedélyt megtagadhatja, illetőleg azt a bírósági eljárás bármely szakaszában visszavonhatja.
(2) A zárt tárgyalásról, illetőleg a tárgyalásnak azon részéről, amelyről a bíróság a nyilvánosságot kizárta, a sajtó nem adhat tájékoztatást, és a sajtó részére felvilágosítás nem adható, kivéve, ha a nyilvánosság kizárására a 245. § (5) bekezdése alapján került sor.
(3) Ha törvény kivételt nem tesz, a folyamatban lévő vagy befejezett büntetőügy irataiba csak az e törvény által erre feljogosított személy tekinthet be.
(4) A (3) bekezdés szerinti irat a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló törvény közlevéltári anyagban történő kutatásra vonatkozó szabályai szerint az ott írt védelmi idő letelte előtt is kutatható.
(5) A 74/A. §-ban meghatározott esetet kivéve az eljárásról felvilágosítás annak adható, akinek az eljárás lefolytatásához, illetőleg annak eredményéhez jogi érdeke fűződik. A vádirat benyújtásáig az ügyész, a bírósági eljárás során az eljáró bíróság elnöke - az ehhez fűződő jogi érdek igazolása után - engedélyezi az iratok megtekintését, illetőleg a szükséges felvilágosítás megadását.
(6) Bíróság, ügyészség, közjegyző, bírósági végrehajtó, pártfogó felügyelő, jogi segítő, nyomozó hatóság vagy közigazgatási hatóság megkeresésére - törvényben meghatározott feladataik ellátásához szükséges mértékben és időtartamban - a bíróság, az ügyész, illetve a nyomozó hatóság a büntetőügy iratait megküldi, illetve azokba betekintést engedélyez.

szóval inkább a "publicisztika" és ez a poszt a jó nagy pofátlanság...

Gromek · http://s2.images.www.tvn.hu/2007/02/19/14/45/www.tvn.hu_77d144c20119bee0e1b9747295346dec.gif 2008.07.04. 10:05:00

"...a bírósági iratokba csak a perbeli feleknek van joga betekinteni..."

Ez pontosan mit jelent? Csak felperes és alperes, vagy a perben érintett más személyekre is vonatkozik?

Pl. ingatlan vita esetén egy esetleges haszonélvezőre is, vagy egy balesetben elhunyt személy hozzátartozóira, sőt pontosabb leszek, a balesetben csak 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett áldozatra is, akit nem vonnak be a perbe, mert ez csak könnyű testi sértés!?!?!
Ha tudna a nyomozás lezárásáról, akkor magánvádban csatlakozhatna, de nem értesítik.
Adminisztrációs hiba?

Lásd: XXII. kerületi Rendőrkapitány gázolási esete. Nem tudni, hogy tartottak-e tárgyalást, de ítéletet már hoztak, a balesetben megsérült másik – 8 napon belül gyógyuló sérülést elszenvedett – áldozat, valamint a gondatlanságból elkövetett, halálos közúti balesetben elhunyt áldozat közvetlen rokonainak értesítése nélkül.

Egyszóval ítélet már van, de a rokonság és a másik szenvedő áldozat bevonása nélkül.

Kérdés tehát, hogy kiket értünk azon, hogy a perbeli felek?

bloodhound v2.0 2008.07.04. 10:10:23

Gromek 2008.07.04. 10:05:00

a cikk a Be-re vonatkozik, ne keverj bele ide minden mást is.

bloodhound v2.0 2008.07.04. 10:12:03

74/B.(3) Ha törvény kivételt nem tesz, a folyamatban lévő vagy befejezett büntetőügy irataiba csak az e törvény által erre feljogosított személy tekinthet be. - ott (Be-ben) meg előrébb pl. ott van, hogy a terhelt belenézhet. füredinél a pont, mint általában :)

másikmásik 2008.07.04. 10:41:50

Továbbá bárki kutathat, méghozza a levéltári tv. által előírt idő előtt, vagyis gyakorlatilag azonnal!!

Le is kapták a cikket a főoldalról!

(Ezzel együtt szerintem a VAs M-i kollégák nem jártak el helyesen, de a törvényt valóban lehet úgy is értelmezni, hogy a folyamatban azt jelenti, hogy folyamatban.)

dfxwarrior 2008.07.04. 11:18:44



A kérdés szerintem ez: ha a nyilvános tárgyalásra elvileg bárki bemehet és ott minden szépen meghallgathat megjegyezhet vagy gyorsírással le is jegyzetelhet, úgy e tárgyalás irataiba illetve az annak anyagává tett iratokba vajon miért nem tekinthet be az, aki mondjuk nem fért be a tárgyaló-trembe, de érdekli a nyilvános tárygalás anyaga.

arvisura · turoczi.blog.hu 2008.07.05. 18:09:53

Akár tetszik, akár nem egy toldozott-foldozott jogrend van, a Bárándy klán éli világát, a parlament mulasztásos törvénysértések sorozatával dicsekedhet,...lendületben az ország...

(az ugatás joga még létezik)

maior exercitus · http://defense.blog.hu 2008.07.05. 23:25:36

Igen. A módosítás után az általam képviselt felperes személyesen kívánta kikérni az alperes új beadványának 1 kiadmányát, amit

a Polgári lajstromiroda vezetője MEGTAGADOTT !

Ezután féktelen dühvel betámadtam az eljáró bírósági tanács elnökét, illetve a Bíróság elnökét,
mire "kegyeskedtek" az iratokat a FÉLMNEK (!!) kiadmányozni...

Ez a Bárándy család egyébként feminin, béna, tápos nyúlbélák szaporulata, Gergelyke pedig egy taknyos hülyegyerek !

Bohócot csinál a jogállamiságból, a képviselőségből, a népfelség gyakorlóiból, a Parlamentből és az Alkotmánybíróságnól is !!!

maior exercitus · http://defense.blog.hu 2008.07.05. 23:31:35

"bloodhoundv2.0":

Vörös Öcskös,

csöppet sem zavar, hogy PERRŐL és FELEKRŐL van szó,

nem BÜNTETŐELJÁRÁSRÓL !!

A büntetőbírósági tárgyalás [b] NEM PER [/b] !

A büntetőeljárásban NEM FELEK járnak el!

Nyilvánvalóan nem vagy szakmabéli, és fogalmad sincs, miről írok.

Minek citáltad ide a Be.-t ??!

dr.justice 2008.07.06. 22:40:20

Kedves Prókátor ( Ugye te vagy. )

A post tárgya a Be. annak ellenére, hogy a zugügyvéd valóban perbeli feleket említ hibásan.

bloodhound v2.0 2008.07.07. 12:42:19

maior exercitus · defense.blog.hu 2008.07.05. 23:31:35

talán mert arról szól a poszt és a cikk, te beképzelt kis izé...

füredi (törölt) 2008.07.07. 14:15:59

Na, ezért nem járok ide mostanában...
ember, kizárólag a Be-ről van szó, Tánczosnak milyen pere volt, szolgalmi jog megállapítás?
Ha nem is túl penge az újságírónő, ez azért kiderül. (Igazán szakmabelinek, mint pölö te is mondjuk a dátumból - 2003 - is.)

Scala 2008.07.08. 10:53:58

Off lesz, de nincs alapértelmezett lev. programom, úgyhogy nem tudom a blog mailcímét:
rendes felmondás esetén a munkáltató mérlegelheti, hogy elengedi-e a tanulmányi szerződésből fennmaradó időt illetve összeget? Szerintem nem... akkor bebukta, ennyi...
Én úgy tudom rendkívüli felmondás esetén van meg csak ez a lehetőség!
Mi a vélemény?

És kérek szépen egy mail címet kiírva, ha lehet! Köszi.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.07.08. 13:45:27

"És kérek szépen egy mail címet kiírva, ha lehet!"

senkisem@sehol.hu

Ha az Ugügyvédnek akarsz írni, a címe az oldal jobb felső sarkában van.

bloodhound v2.0 2008.07.09. 08:30:01

én ezt a nincs alapértelmezett levelezőprogramom, úgyhogy nem tudom a blog e-mail címét kitételt sem értem.

scala, csak nem ecdl-re jártál (járatott a munkáltatód)? :)

Scala 2008.07.09. 18:02:39

B+, nem!
És tök jól segítettetek, azt írja ki a Windows Expl., hogy "a művelet nem hajtható végre, mert az alapértelmezett levelezőprogram nincs megfelelően telepítve."

De most már nem lényeges, mert egyedül is megtaláltam a választ a kérdésemre!
Tök jó hely ez itt! Frankózzatok, akkor csak így tovább! :-(

Hasat 2008.07.09. 19:05:05

Scala!

Egyébként kattints a linkre jobb gombbal, és a tulajdonságok menüpont alatt megtalálod az e-mail címet.

Scala 2008.07.10. 08:35:26

A jobb gomb megvolt, a Tulajdonságok új info, thx! :-)

prosecutor 2008.10.29. 09:35:59

Faszom a fületekbe, igyioti....
süti beállítások módosítása