Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Tartozásátvállalás és árfolyamkülönbözet

2008. június 05. - zugügyvéd

Érdekes problémát vet fel az alábbi levél. Nagyon sok hitelt felvevő ügyfél nincs tisztában azzal, hogy milyen kockázatot rejt magában a devizaalapú hitelkonstrukciók árfolyamváltozásai. A Zugügyvéd csak azon bukott 300.000 forintot, hogy a népszavazási hiszti miatt mélypontot volt a forint, amikor a biztosító kifizette az ellopott Honda után a már amúgy is erősen megfaragott kárértéket.

 

Tisztelt "Zugügyvéd"!

Érdeklődni szeretnék, hogy mi a teendőm az alábbi esetben:
2008 februárjában vásároltunk egy magánszemély tulajdonában lévő, az Lombard Finanszírozási Zrt. által finanszírozott személygépjárművet.Az eladóval úgy állapodtunk meg, hogy vételárként átvállaljuk a bank által folyósított hitelt. 2008. március 4.-én délután bementünk, hogy a szerződést megkössük.(A dátumnak lehet, hogy van jelentősége.)


A fenti napon megtörtént az adásvétel, a tartozásátvállalás,és befizetésre került a 2008. március 5.-én esedékes 1 004 320 Ft-os törlesztő részlet helyett,- a kamatváltozás miatt -1 017 191 Ft-ra emelt törlesztő részlet, a szerződésmódosítási díj, az átírási illeték, a törzskönyv díja, a forgalmi engedély díja, valamint az átíró iroda díja.( A havi összeg természetesen pár tízezer forint, de ez egy olyan hitel, amely egy év után egy ilyen nagyobb összegű befizetést ír elő.


A szerződéskötés után birtokba vettük a gépjárművet és az aktuális törlesztő részleteket mindig a megadott határidőig, pontosan befizettük.
2008. április 30.-án kaptunk egy "FIZETÉSI ÉRTESÍTŐ KAMATVÁLTOZÁS ELSZÁMOLÁSÁRÓL" című dokumentumot, melyben közlik velünk, hogy kamatváltozás címén fizessünk be 86 618 Ft-ot.


A fenti dokumentum áttanulmányozása, valamint a bankkal történt személyes megbeszélés alapján kiderült, hogy ez nem kamatváltozás, hanem a 2007. február 28.-i valutaárfolyam és a 2008. március 5.-i valutaárfolyam közötti különbség. Ennek az árfolyamkülönbségnek a számunkra történő kiszámlázását az alábbi okok miatt nem tartjuk elfogadhatónak:



* 2007. február 28. és 2008. március 4. között mi nem álltunk jogviszonyban a pénzintézettel, ezért nem értjük, hogy az ez időszak alatt keletkezett árfolyam különbözetet miért nekünk számlázzák ki?

* Ha arra kívánnak hivatkozni, hogy az esedékesség 2008. március 5. és mi 2008. március 4.-én váltunk tulajdonossá, miért nem hívták fel a figyelmünket erre a várható költségre, hiszen a bank fiókjában történt a befizetés személyesen, ahol természetesen azonnal módosították az eredetileg befizetendő összeget 1 004 320 Ft-ról 1 017 191 Ft-ra. A bank irányításával történt az adásvételért szerződésmódosítási díjat és több már korábban részletezett címen különböző összegeket számoltak fel.

* Az pénzintézet által készített, és a felek által aláírt "TARTOZÁSÁTVÁLLALÁS" című nyomtatványt melynek 1, pontja az alábbiakat rögzíti tényként:
" A szerződő felek tényként rögzítik, hogy a fenti számon megjelölt kölcsönszerződésből eredően a Hitelezőnek a Kölcsönbevevővel szemben a jelen megállapodás megkötésének napjáig esedékessé vált, de meg nem fizetett követelése nem áll fenn." az Önök képviselője aláírásával hitelesített.

* A számunkra kiküldött FIZETÉSI ÉRTESÍTŐ 3 hónapos kamatelszámolást állapít meg. Nem értjük, hogy ha mi szerződésünknél az árfolyamváltozás elszámolásának módja NEGYEDÉVES, miért kell a fenti összegű befizetésnél 1 éves kamatkülönbözetet fizetnünk?

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr37505402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.06.05. 18:30:26

Nekem úgy tűnik, hogy itt a szerződéskötés napjára vonatkozó elhatárolás nem, vagy nem megfelelően történt. Nem tudom, hogy technikailag mennyire volt ez egyáltalán lehetséges.

Elvárható lett volna, hogy a bank felhívja az ügyfél figyelmét, hogy lehet olyan korábban keletkezett tartozás, ami csak később válik esedékessé.

Érdemes lehet a mindenféle apró betűket meg ASZF -et még átbogarászni, de így ránézésre úgy tűnik levélírónak sajnos fizetnie kell majd.

A közte és az eladó közti megállapodástól függ, hogy követelheti -e eladótól az összeg megtérítését.

OkoskaTo:rp 2008.06.05. 19:55:43

zsir: Szinte biztos, hogy a levélírónak fizetni kell. Nem véletlenül hízlalnak a bankok szép jogi osztályt. Az még mindig olcsóbb, mint tisztességesen bánni az ügyfelekkel.

PSZÁF-fel érdemes próbálkozni. Ugyan lassan őrölnek a malmai, de talán tud egy kicsit szorongatni a bank tökén.

abandi 2008.06.05. 20:15:04

Hát...
Lesznek még problémák!
Például a zugügyvéd is szivolázott a "népszavi miatt "...
Kaszkóra, a gazdaságilag génmanipulált üzletszerű típusú senkiháziak is szoppancsolhatnak!
Vígasztalás képpen: Eladó az egész világ!!! Majd behozod a veszteséged így, vagy úgy...(a pajtásaid segítségével, értékteremtő hasznos munka nélkül...)

kartárskám 2008.06.05. 21:40:43

Ti értitek mit mírt?!

Monthy 2008.06.05. 22:02:04

Sajnos nem tartalmaz minden adatot a felvetés, ami kéne a válaszhoz. Amúgy ez a zugügyvéd blog csak a kérdést teszi fel, szakértői választ nem ad?!

deviza alapján 3 fajta hitel létezik: forint, deviza, deviza alapú. Utóbbi a legelterjettebb. Gyakorlatban úgy néz ki, hogy 3 millió forint helyett 20 000 chf az addósságod, és a havi törlesztést is ennek megfelelően 100 chf - nek megfelelő forintban kell leróni. Egyik hónapban ez 15 400 a másikban 14 900, attól függően hogy egy chf épp hány forintot ér.

A lombard tudtommal nem bank hanem lizingcég, bankok a fentiek szerint járnak el.

max olyat tudok elképzelni, mint a közüzemi számlás átalányok, ahol az elmünek minden hónapban fizetsz 3 ezret aztán év végén a tényleges fogyasztás alapján korrigáltok.
Lehet hogy ilyen ez a konstrukció is, minden hónapban havi fix a fizetendő és egy év múlva a tényleges árfolyamok alapján elszámolás.
ha átíráskor ezt nem jelezte a lombard, akkor szerintem jogosan meg lehet tagadni a fizetését, vész esetben én is a pszáfot javaslom.

akira2 2008.06.05. 22:50:52

Szerintem - hangsúlyozom, hogy szerintem - a levél alapján IGAZA bóvan a levélírónak. Ha a kamatperiódus 3 hónap, akkor ne kérjen a lízingcég 3 hónapnál korábbi időszak árfolyamkülönbözetéből adódó tartozást.

Konkrétan azonban a levélből nem, csupán a szerződésekből és az ászf-ekből lehetne pontosabb tanácsot adni.

A pszáf egyedi ügyfélpanaszokkal nem foglalkozik, a pszáf nem fogyasztóvédelem - bár elismerem, a szervezet fenntartásának célja jórészt a fogysztók védelme a törvényesség betartatása által.

Aggie 2008.06.05. 23:11:59

Azt hiszem tudom, hogy mi a baj forrasa. A Lombard 2 eve kuldott nekem is egy levelet azzal, hogy a 3 havonkenti arfolyam elszamolas helyett lehetoseg van arra, hogy a szerzodes lejartakor egyosszegben kelljen kifizetni az arfolyamvaltozasbol adodo kulonbozetet.
Aki ezt a levelet visszakuldte, annal fix osszegu lett a devizahitel havi torlesztoreszlete - azt hiszem, hogy az elado ezt az opciot valaszthatta. :(((

lioliom 2008.06.06. 07:38:02

Aggie teljesen igazad van,nálam is igy van.A hiba az eladónál van,aki vagy elfelejtette ezt/ne zárjuk ki hiszen évekkel korábban történthetett a nyilatkozat/vagy szándékosan hallgatott erről.Szerintem vele kell ezt tisztázni,mert az Ő sara.Különben a lombard szerintem elég korrekt cég,egyéb más bankokkal ellentétben,nem hiszem,hogy szándékosan be akarnának tartani.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2008.06.06. 08:18:04

Levélírónak van igaza.

Nekem is volt Lombardos lízingem. Soha többet. A kedvezőtlen kamatváltozást kiszámlázták, viszont a kedvező kamatváltozást nem vonták le, csak nagy cirkuszok árán.

jah-man 2008.06.06. 08:58:06

Néhány éve jártam PSZF-re, és a tantárgy nevére már nem emléxem, de a következő alapelvet nagyon beverték a fejembe:
Magánszemély CSAK olyan hitelt vegyen fel, amilyen valutában a fizetését kapja, cég pedig CSAK olyat, amilyen valutában a bevétele van. Ettől eltérő esetben olyan nagy a kockázat hogy a cég csődbe is mehet, magánszemély meg hajlesszé is válhat.
Törvényileg kéne szabályozni, hogy ezt a bankok rendesen lekommunikálják az ügyfelekkel (nem apróbetüsen, hanem kurvanagy betüsen) vagy pedig be kéne tiltani az egészet.

Aggie 2008.06.06. 13:36:29

Jah-man, azert aki egy kicsit ert a pu-ekhez, az azert ennel lehet mereszebb is: )
Aki EUR kapja a fizeteset, de USD-ben van kolcsone vagy GBP-ben az most eleg jol jar :) Sot a CHF hitelesek is!
süti beállítások módosítása