Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Lenyúlt szavatosság

2008. május 20. - zugügyvéd
Elég érdekesen jogértelmezéssel tartja vissza a vevő a vételárat az alábbi történetben. A Zugügyvéd is úgy érzi, hogy ez egy ügyes lenyúlási trükk.


Tisztelt Zugügyvéd !

Kíváncsi lennék a hozzáértők véleményére, illetőleg tanácsot kérnék a követendő taktikára vonatkozólag.

Tényállás: Én egy számítástechnikai cég vezetője vagyok. A legjobb barátomon keresztül megkeresett egy illető, hogy az újonnan induló KFT-jének kellene 2 darab számítógép (majd a későbbiekben még egy). Csak szóbeli megállapodás történt. Mi a kért időpontban leszállítottuk a gépeket, s kiállítottunk átutalásos számlát bruttó 534.000 Ft értékben. Az illető folyamatos kérésekkel bombázott minket, kössük hálózatba a már meglévő illetve az új gépeket, minden gép minden nyomtatóra tudjon dolgozni, állítsuk be az email-eket, stb.

Közben persze telt az idő, A fizetési határidő letelte után közölte, hogy közben egy külsős számítástechnikus átvizsgálta a gépeket, aki megállapította, hogy a számlán szereplő tételek és a valóság között eltérés van. Nevesítve : az egyik gépben Intel E2180 CPU helyett Intel E2160 van, a másik gépben pedig 2 Gb memória helyett csak 1 Gb. Ez az eltérés forintosítva kb. 6000 Ft (bruttó) összeg.

S mivel úgy érzi, hogy őt megkárosították, ezért csak akkor hajlandó az eredeti összeget átutalni, ha számlán kivül, ajándékba adunk neki egy harmadik gépet, kb. 160.000 Ft. értékben. Mi úgy goldoljuk, hogy közel két hét eltelte után már nem lehet felelősséggel megállapítani, hogy átadáskor mi volt a gépekben.


Ha esetleg mégis hibáztunk volna az összeállítás során, akkor is túlzónak tartjuk a kérést, és természetesen visszautasítjuk a szándékosság feltételezését is. Kérdésem, hogy mit tehetünk, illetve mit tehet az ügyfél ? Jogában áll az átvétel után 2 héttel vitatni a műszaki tartalmat? Jogában áll visszatartani a kifizetést ? Illetve mit tehetünk mi ? Elhozhatjuk tőle a gépeket, azzal az indokkal, hogy a számla kiegyenlítéséig a mi tulajdonunkat képezi. Ha igen, akkor mi a helyzet a winchesteren lévő adatokkal ? Ő kérhet-e kártérítést, illetve minket megillet-e valamilyen kárpótlás, azért mert nagyon hiányzik - 560.000 Ft.
Kíváncsian várom a véleményeket.

85 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr55478230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xmas 2008.05.20. 11:42:01

Ez annyira triviális. Tegyétek bele a kért processzort, plusz 1 GB RAM-ot. (Azt írtad, 6e HUF az egész.)

Aztán papírozzátok le, hogy az átadás-átvétel hiba nélkül megtörtént. És máris fáradhat az úr a kasszához.

Amennyiben nem a kért árut kapta, akkor kérhet árleszállítást, de csak arányos mértékben (6e HUF), vagy árucserét (berakod a procit meg a RAM-ot).

derelyegrádi szellem 2008.05.20. 11:46:59

A tanácsom:

Ha ön egy számítástechnikai cég vezetője akkor forduljon egy ügyvédhez. Nem potyázunk!

Mari néninek vagy egyéb magánszemélyeknek segítek szívesen ekként is, de egy cég, aki üzletszerű gazdasági tevékenységet folytat (üzleti haszonnal számítástechnikai beredezéseket árul), az forduljon közvetlenül ügyvédhez. És fizessen érte. Én is fizettem (a kereskedelmi hasznot is, ami teljesen rendben van))a gépemért, monitorért, klaviatúráért, stb az installálásért, beállításért, egyszóval mindenért.

Legközelebb a MOL jön ide jogi tanácsokat kérni...

Gondolom nem ezt "várta kiváncsian", de nekem ez a véleményem.

Hasat 2008.05.20. 11:50:38

Ez lenne "ügyes"?

Hasat 2008.05.20. 11:51:26

Egyébként ez mitől "ügyes"?

SpockCooper · http://spockcooper.blog.hu 2008.05.20. 11:51:32

Ez így szokott történni általában, hogy átadunk félmilliós árut az ügyfélnek, ő meg vagy fizet vagy sem? Én valahogy ennyire nem bízom az emberekben. Egy ötlet, a winchestereket hagyjátok ott nekik és kész.

Hasat 2008.05.20. 11:52:15

Bocs, csak 1x akartam.

2008.05.20. 11:53:46

Elsősorban tértivevényesen írásbeli felszólítást, azután pedig fizetési meghagyást küldenék a kifizetetlen számlaösszegről + ktg. illeték (követelt összeg 3%-a min.3000Ft) + postaktg. Ebben le kell írni a lényeges körülményeket, felsorolni a tanúkat, csatolni, ha van valamilyen dokumentum.

Ha akar írásban reklamáljon. Pontosan mit kifogásol. (Általában nem ártott volna a kezdetektől a megfelelő dokumentálás. Szerződés, teljesítésigazolás stb. de ez már eső után köpönyeg.)

Ha reklamál akkor a számlareklamációt kivizsgálni. Ha nem lehet bizonyítani, hogy a szállításkor a megfelelő konfiguráció volt, akkor nem érdemes vele sokat szöszmöszölni fel kell ajánlani írásban a hiányzó GB pótlását és a processzor cseréjét vagy az ennek megfelelő (6000Ft)árcsökkentést a vevő választása szerint.

Slussz passz!

Hasat 2008.05.20. 11:54:26

Én is mennék most azonnal a gépekért, és maximum kiírva adathordozóra visszaküldeném az adatokat. Maximum.
(Mivel nem vagyok jogász, én nyugodtan adhatok itt ingyen tanácsot, ez nincs ellentétben Derelyegrádi szellem iránymutatásával.)

halaloszto 2008.05.20. 11:55:12

Irod hogy a legjobb baratodon keresztul jott.

Hat akkor megkered a legjobb baratodat, hogy legyen szives megbeszelni veluk, hogy te holnap atviszed a hianyzo alkatreszeket meg egy uveg jobb bort ajandekba, a penz meg pentekre at lesz utalva.


vajk

füredi (törölt) 2008.05.20. 11:59:22

Hát ezt én sem értem.

Miért adnál neki harmadik gépet? Nem fizetett, csináljátok vissza, oszt jónapot. Ha meg megakarod tartani, akkor ntedd be neki azt az izét, amit szám. tech műveletlenségem miatt nem tudok megnevezni.

Hasat 2008.05.20. 12:02:23

Na tessék.
Nem csak az ügyvédek nem értenek a számítástechnikához, de még a bírók sem.
Nesze nekted e-ügyintézés.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2008.05.20. 12:02:39

számlát stornozni, gépeket visszavenni, hálókábelt falból kiszaggatni, külső szakértővel "elbeszélgetni"

Egyébként meg a jó kurva anyját, aki nem fizet ki egy félmilliós tételt és faszoskodik. Basszameg, mikor az emailt kellett beállítani meg a hálót, akkor jók voltatok, de azért szólt másnak is, h. nézze át a gépeket.

Mellesleg nem értem, a számlára a garancia miatt mi mindig ráírtuk a gyári számot, tehát elvileg könnyen visszanézkereshető, ki a hunyó..

2008.05.20. 12:04:26

Most olvasom csak Derelye postját.

Hogy ne rontsam a bótját, meg félreértés se legyen: én nem vagyok ügyvéd, nem ebből élek, ezért ingyen véleményezek.

Bankelnökök, miniszterek, iparmágnások is fordulhatnak hozzám. Továbbá a kőfaragók és balettáncosok is...

Hasat 2008.05.20. 12:07:13

Egyébként nyilván a levélíró inkább a pénzt látná. (Ahogy írta, hiányzik ez a pénz.)
Amit zsír írt, az még most is talán nehézkes (persze nem, ha van aláírt szállítólevél, bizonyítottan átvett számla), de én inkább vinném vissza a gépeket, és "ülnék" az adatokon.

Hasat 2008.05.20. 12:08:23

vinném vissza = venném vissza (azaz visszavenném)

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.05.20. 12:08:44

Aláírta kiszállításkor, hogy a gépeket hiánytalanul átvette? Ha igen, miről beszélünk. Mehet a fizetési meghagyás.

Ha nem, akkor utólag már nehéz bizonyítani... Kapja meg a 6.000 HUF értékű cuccot, és fizesse ki a számlát.

A 160.000 HUF ajándék gépre semmilyen joga nincs.

Ui. Jók az ilyen barátok, lehetőleg több ajánlást ne kérj tőle.

Fikázó · http://zsarufika.blog.hu/ 2008.05.20. 12:09:59

ezt nem vágom én sem: ha megkárosítottak, miért nem tereled jogi útra az ügyet, miért pocsékolod az időd ingyenes tanácsokra - egy jó ügyvéd már megfogalmazott volna egy levelet, és (lehet) már élveznéd is azt a fél millát!

OkoskaTo:rp 2008.05.20. 12:10:26

Nem fizette ki, nem az övé, elviszed, vinyót archiválod.

De amikor "leszállítottátok" a gépeket, akkor nem volt átvételi elismervény? Ha volt, akkor utólag hiába is próbálkoznának azzal, hogy nem az volt benne. Ha nem volt átvételi, akkor ti vagytok a hülyék; legközelebb majd csináltok.

Hasat 2008.05.20. 12:10:49

Nem lehet, hogy Derelyegrádi szellemnél vannak a gépek? Szokatlanul rideg.

xombat.com 2008.05.20. 12:13:50

En ugy latom, hulyenek nez benneteket a "vasarlo".
Az kezdetektol fogva.
Ti meg engeditek.
Bocs a tegezodesert.

degreen 2008.05.20. 12:15:31

már elnézést, de ha cég vagyok, eladok árut, akkor átadás átvételit írok róla...
az ügyfél két hét után ne akarjon már aranyórát toronylánccal, ha kerti kapát vett. üzletben nincs barátság

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.05.20. 12:16:55

Na viszont én nem vagyok jogász:

1. a kifogását jótállási kifogásnak kell tekinteni, a PTKban leírtak az irányadóak. Sok hasznos info van a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség honlapján.

2. Azonnal vegyél fel szabályos jegyzőkönyvet az ügyfél jótállási panaszáról.

3. ha a cég üzletmenete valamennyire is ésszerű, akkor az átadáskor a vásárló teljesítési igazolást írt alá, amely tételesen felsorolta azt, hogy mit vett át. Miután az alkatrészek egy mozdulattal kicserélhetőek, ha készült ilyen papír, minden rendben van. Erre hivatkozva - írásban - a panaszt visszautasítod.

3. Ha ilyen papír nem készült, az észrevett eltéréseket, miután fél éven belül jelentette be, úgy kell tekinteni, hogy már az átadáskor fennálltak. Legjobb, ha egy embered szépen kimegy, és a procit/memóriát kicseréli. Ha az átadáskor elmulasztottad volna, most az embered irasson alá egy tételes listát, hogy mit adtál át.

4. Ezzel a megállapodást teljesítetted, a hibás teljesítést a jótállás szabályainak megtartásával elhárítottad.

5. Amennyiben a hibás teljesítésed miatt ő kárt szenvedett volna, elvileg azt neked meg kell téríteni. De milyen kárról eshet itt szó? Talán nem ment a Doom a gépén? És még akkor sem csak úgy a hasára csap, hogy "160 ezer forint, kérek még egy gépet". A jóhiszeműség, a káronszerzés tilalma polgári jogi alapelvek.

6. Ha kicserélted a procit és a memóriát, a számlát ki kell fizetnie. Ha nem fizet, első körben írj neki egy szívhezszóló levelet. Aztán a szokásos, fizesd be az illetéket, fizetési meghagyás, stb. A pénzedhez, ha némi késéssel is, de minden valószínűség szerint hozzá fogsz jutni.

Mindig előfordul, hogy egy-egy vevő nem fizet. Ez az üzleti kockázat része. Másrészt neked is el kell mindent követned:
- az legyen már a gépben ami a számlán van basszus
- átadáskor mindig irass alá egy tételes listát (teljesítési igazolást)
különben szívsz.

2008.05.20. 12:18:33

Hasat 2008.05.20. 12:07:13

"...Amit zsír írt, az még most is talán nehézkes..."

Lehet. Innen nehéz megítélni, hogy mi a nehézkesebb. Ha egyszerűen csak el lehet hozni, és nem jár jelentős kárral levélírónak visszavenni a gépeket akkor az is jó. Kérdés, hogy a vevő ezt mennyire tudja megakadályozni?

Árpi 2008.05.20. 12:23:31

Nem véletlenül szokás ráírni a számla aljára, hogy a vételár teljes kiegyenlítéséig az áru az eladó tulajdonát képezi...

Más kérdés, hogy ha valaki annyira nagy cég már, hogy ilyen apróságok, hogy más a proci és kevesebb a memória, "csak úgy" elcsúszhatnak, az ne csak rosszul fizetett és hanyag munkát végző alkalmazottakra költsön, hanem baj esetén fizesse meg a jogi tanácsot is. (Persze más a helyzet, ha a vevő "alakította át" a gépet. De ez meg egy egyszerű matricával megelőzhető ám!)

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.05.20. 12:23:53

Zsír az elállás az eladó részéről nem jó. Elállás után már nem követelheted a pénzt a kamatokkal, csak a gépet vissza. A vevő a gépet magától nem fogja visszaadni; mire visszapereled semmit sem ér.

Xmas 2008.05.20. 12:28:17

Derelyegráditól még pénzért se kérnék ügyvédi segítséget :-D

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2008.05.20. 12:28:50

Már mindenki megmondta a frankót, úgyhogy csak egy tanács:

új ügyfélnek ne adj semmit előlegbe, hogy majd fizet. (Mo-n ilyet régi, megbízható ügyfélnél szabad csak csinálni és még akkor is lehet pofára esés a vége.)
Számla elküld, pénz átutal, áru átad. Vagy kp.

dr. HáziMacska 2008.05.20. 12:30:28

Mi a kerdes? 2(3) (5000/ora) szep szal legennyel elore bejelentetlenul odamenni, es kozolni, most utal, vagy most viszed a tulajdonodat. Mindenestul. Adatostul.
Utanna kiszamlazni nekik 200.000 amortizacios dijat, masik szakertot beperelni hitelrontasert.
Az elottem leirt dolog az atvetelirol meg pontosan.

Hasat 2008.05.20. 12:31:42

Zsir!

Persze, nehézkes lehet ez is, de az is. Attól függ.
Én mindenesetre odamennék két emberrel, hogy akkor hoztuk a hiányzó memóriát és a másik processzort, és ha beenged, akkor meg fognám a két géped és vinném őket.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.05.20. 12:49:11

Egyrészt: 220+ÁFA egy ilyen konfigért elég szép pénz (még 19" TFT moncsival is), eladó ne sírjon, ekkora összegbe valószínűleg lazán belefért a telepítés is... (Ha még esetleg le is akarta húzni a gyengébb procival, kevesebb memóval a hozzá nem értő ügyfelet, akkor meg szégyellje magát.)


Másrészt: a prociknak, nem nagyon gagyi RAM-oknak szokott lenni egyedi gyári száma, ez a nagykerszámlán v. garipapíron fel is van tüntetve, ebből kiderül, hogy machinált-e a vevő (nem hiszem...).

Harmadrészt: vevő követelheti az alkatrészcserét vagy az ezzel arányos árengedményt, de egy újabb gépet fájdalomdíjként milyen jogon?

Negyedrészt: a tanulság: ismeretlennek, először nálunk vásárlónak máskor nem adunk oda két gépet kp-s fizetés v. előre utalás nélkül.

asdf 2008.05.20. 12:50:09

Engem most teljesen off dolog erdekelne. Mi a banat volt 534 ropi ket gepen? :)

.77. 2008.05.20. 12:50:40

Szerintem is helyszíni fizetés átvételkor a legegyszerűbb megoldás.

A hiánytalan átvételről egy történet, néhány hónappal ezelőttről:

Számítógépet vettem egy ismertebb bp-i boltból, teljes konfigurációt, hogy ne legyen vele problémám később. Ahogyan raktam fel rá az op. rendszert, akkor jött elő, hogy az alaplap és a videokártya egyezik, de processzorból, memóriából, HDD-ből kisebb van benne. Néhány nap alatt derült ki a céggel folytatott kommunikációból (bár ők persze mást mondtak), hogy én valamiért egy kiállítási gépet kaptam, amit egyrészt valószínűleg nem volt kedvük átszerelni, másrészt azt a néhány alkatrészt hátha nem veszem észre megközelítést alkalmazták. Az átvételkor papírokat tudtam csak megnézni, mert garancia címkét ragasztottak a házra. Meg egyébként is elhittem, hogy belerakták, ami eladtak.

Az a 15 ezer forint értékkülönbözet amivel megpróbálkoztak, csak egy dolog. De ráment másfél napom az ügyintézésre, szállításra, szoftver installálásra. És szerintem ezt rendszeresen eljátsszák jópáran.

tra lala 2008.05.20. 13:00:56

Pont azt akartam írni, amit nyomasek_bobo írt.
Amúgy ezekkel az emberekkel van a legtöbb gond. Fizet ő, meg minden oké, csak még ezt meg még ezt is meg kéne csinálni.. mostmár tényleg fizet, csak még ebbe kéne segíteni és minden ok.. És ezt mind azután, hogy jól lealkudta az árat.. Miután meg dolgoztál neki ingyen, rájön, hogy mégsem akar fizetni..
A békés megoldások híve vagyok, de az ilyen lehúzós emberek nagyon fel tudnak idegesíteni.

Amúgy a másik oldal, hogy a többség nem ért a számítógépekhez. Nekem is vett egy barátom wifi-s laptopot, amire nem tudtam neki beállítani internetet, mivel a wifi hiányzott belőle. Csak 1 hónap után már hova reklamáljon..

Dezsőjóska 2008.05.20. 13:02:15

Na a cimbi emberére akadt, nem belerakni a megrendelt alkatrészt ugyanolyan gátlástalan, mint nem kifizetni. Nem hiszem, hogy véletlen, hogy mindkét hiba a vevő kárára esett!
A levélíró fel sem veti, hogy a vevő buherált, tehát tisztában van vele, hogy ki a hunyó. Derelye lehet hogy kissé rideg, de csatlakozom hozzá. A delikvensük most bebukott, de az ügyvédi költséget rajtatok araja megspórolni. Mivel nem vagyok ügyvéd (de informatikus), adok egy ingyenes tanácsot: Üzletelj korrekten!

Rosszindulatú Vászka 2008.05.20. 13:09:49

Nem szokás épített gépeket lepecsételni azokkal a kis matricákkal? Már a csak a garancia-buhera vita okán is?

chryst 2008.05.20. 13:35:43

ebbol mind a nemfizetes jon le..officehoz meg irodai szarokhoz fullba eleg egy giga RAM..me gondolom nem ott gamel.de ha kettot ker es csak egyet kapott akkor fizesse ki a szamlat es lehet reklamalni...idiota paraszt...free gep mi?az ilyen maradt volna a szarban a polyaban.

Sanyi 2008.05.20. 13:45:41

Mi került a gépen ennyibe kérdésre: szerintem lehet, hogy vett hozzá valami op. rendszert, mondjuk 2 XP/Vista meg 2 MS office és már egyáltalán nem volt drága. Vagy linux került rájuk szerintetek, vagy esetleg valami kalózware?

derelyegrádi szellem 2008.05.20. 14:06:12

okoskának szívesen adok tanácsot:

"Nem fizette ki, nem az övé, elviszed, vinyót archiválod."

Hogy vinyóval mit csinál azt nem tudom, de ha valamit eladtál azon - ha később kifizette a vevő, ha nem - tulajdont szerzett. Magát dolgot nem követelheted vissza, csak az ellértékét. (az adásvétel jogi természetéből és a bírói gyakolatból következő szabály)

Egy esetben nem, ha a teljes véterár kifizetéséig a tulajdonjogot az eladáskor és írásban fenntartottad. De kereskedelmi forgalomban eladott terméken a vevő mindig tulajdont szerez, tehát ott a fenntartás kikötése is érvénytelen, következésképpen eredménytelen is.

Ha a céges mókus a tanácsodat követi (elviszi) könnyen egy bűnvádi eljárás hatálya alatt találja magát. Aztán megint ideír.

derelyegrádi szellem 2008.05.20. 14:12:02

xmas

Neked volt névnapi bulid a Kultiplexben?

stebe77 2008.05.20. 14:39:05

Nnna, derelye commentje (ha céged van, ne potyázz) ottvót. Viszont ugyanő még mindig nem beszél velem... :(((
Derelye, beszélj velem!

füredi (törölt) 2008.05.20. 14:56:29

szellem!
Nem, xmasnak minden évben dec. 25-26-án van a névnapja.

derelyegrádi szellem 2008.05.20. 15:03:59

füredi

egy ott tartott rendezvény címére céloztam...

2008.05.20. 15:15:39

derelyegrádi szellem 2008.05.20. 14:06:12

Nem tudom biztosan és jogforrást nem érek most rá nagyon keresgélni, de a következőkre emlékszem.

Ha a gépek törvényesen kerülnek eladó birtokába pl. a kifogásolt hibák javítására viszi el, akkor azokat jogosan visszatarthatja, amennyiben vevővel szemben ugyanennyi követelése áll fenn.

derelyegrádi szellem 2008.05.20. 15:27:43

zsír

ez amit odaírtál önmagában így van (a vállalkozó törvényes zálogjoga), csak az egy vállalkozási szerződést feltételez, míg én az adásvétel jogi természetét próbáltam megvilágítani. A kettő nem ugyanaz, ha nem bántalak meg ezzel.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.05.20. 15:31:31

Igaza lehet zsírnak részben.

Tényleg jobb, ha az eladó azt kéri, hogy a jótállási panasza miatt a vevő - javítás miatt - hozza a gépet vissza. Nem pedig kiküldi az emberét memóriát/processzort cserélni. Aláírt teljesítési igazolásért cserébe a vevő elviheti a gépet.

Végleg megtartani a gépet úgy lehet, ha az eladó eláll.

Korábban viszont a "kimenni" és "elhozni" voltak a kulcsszavak, na azt nem lehet. Főleg, ahogy itt egy-két forrófejű írta: "két-három erős emberrel". Jobb az ilyen hülyeséget mellőzni.

2008.05.20. 16:07:21

derelyegrádi szellem 2008.05.20. 15:27:43
"...A kettő nem ugyanaz, ha nem bántalak meg ezzel..."

Nem írtam, hogy akettő ugyanaz, nem vitattam amit leírtál. Sőt örülök, mert kiválóan megvilágítja azt, ami a kulcskérdés volt, hogy az adásvétel létrejöttét lehet -e vitatni. Ezek szerint nem. Az erőszakot én korábban sem tanácsoltam. Alternatív lehetőségként vetettem fel, hogy ha jogszerűen birtokot szerezhet eladó a gépeken az megoldás lehet. Kereskedelmi viszonylatban lehetnek ennek is hátulütői, de ha vevőnek ezek után birtokpert kell indítania az talán motiváló erő lehet, hogy inkább fizessen. Ha meg nem akkor addig legalább eladó is pénzéhez jut bírósági úton.

derelyegrádi szellem 2008.05.20. 16:17:30

zsír

"birtokpert" csak ingatlan esetében lehet indítani. Amire te gondolsz azt inkább ingó kiadásának hijják. Ha az alapoknál kezdem....

Tudod jogtudomány nem annyiból áll, hogy írok valami programot, megnyomom az entert az má' kész is :)

Vagy összeadom a mazst a buborral.. :)

2008.05.20. 16:46:46

derelyegrádi szellem 2008.05.20. 16:17:30

Ingó kiadása. Felírtam! A többi jó?

"...Tudod jogtudomány..."

Érdekes, mert épp azon töprengtem, hogyan tudnám magamat a jogtudomány és más alantas szakmák viszonyának tükrében olyan módon megalázni, hogy közben saját jelentéktelenségem az ügyvédeket ragyogó dicsfénnyel övezze. Nagybecsű soraid épp e tépelődés közepette találtak:)

derelyegrádi szellem 2008.05.20. 16:53:16

zsír

Látod, neked ott segítek ahol csak tudok. :)

2008.05.20. 17:07:56

derelyegrádi szellem 2008.05.20. 16:53:16

Remélem nem lesz valami vaskos számla a levélszekrényemben mire hazaérek:)

stebe77 2008.05.20. 17:48:51

Derelye, inkább arról szöszölj, hogy mi a véleményed elővásárlási jog ügyben! :)))

tarquin - védőháló nélkül 2008.05.20. 18:01:55

A gépekben az van, amit aláírt, hogy átvette, nem? Ha nem, tegyétek be neki (Pascal taktikája szerint) a 1 GB RAM-ot meg a processzort 6000 Ft+munkadíjért, külsős számítástechnikust kávéval kínáljátok meg, jöjjenek együtt, tételesen írjanak alá minden kütyüt, kp-ban fizessék ki amivel tartoznak, és kedves levélírónak nem kell többet ingyé' tanácsot kérni emiatt. Kedves post, a hibás teljesítést rendbe kell hozni. (Persze nálunk nem trend időben és maradéktalanul fizetni, ezt is tudom, de ha jogi útra tereled az ügyet, az több lesz, mint 6000 Ft.)

Seherezad (törölt) 2008.05.20. 18:37:59

Na most én se vagyok ügyvéd, így csak mint szintén céget is vezető, és szintén kekec ügyfelekkel megáldott:
- ha rólam feltételezik, hogy át..szom őket, én miért ne feltétezhetném, hogy sutyiban operáló suhanc öninformatikus nem e saját zsebére, a hozzá nem értés kihasználása alkalmából, akár a vevő orra előtt, nem cserélte-e ki a procikat?
- miért is nem volt ott az a toppon lévő szaki az átadáskor, és nézte meg akkor?
- egyáltalán, szakember volt? volt- e egyáltalán? Hülyeséget én is tudok mondani, ha ránézek egy gépre:)

Én simán elszállítanám egy szép hétköznap a gépeket tőlük, és tanuk jelenlétében leírnám a rajta lévő adatokat a T. vevőnek.
A jogi útra terelés szerintem az a cél, amiért a Szellem nem ad itt tanácsot, mert jóval korábban, jó pénzért felvilágossította a vevődet, hogy ha bíróságra adod a fizetési meghagyást, neked kerül pénzedbe, ha azt megkifogásolják, akkor 2 évig szakértők fogják vizsgálgatni a gépeket, pro és kontra vélemény születik, majd a harmadik évben, ha jó ügyvéded van, lesz egy nyert pered, KFT meg már sehol:):)de 3 évig dolgozott ingyen a pénzedből....
Bocsi kedves idejáró ügyvédek, nem feltételezem, hogy Ti ilyen tanácsokat adtok, de sajnos én már sok ilyen jogi tanácsot hallottam:)

Tribeca · http://erthetojog.blog.hu 2008.05.20. 18:56:54

Hogy miért nem tudom sajnálni az olyan kereskedőket, akiknek van annyi esze, hogy direkt rosszabb alkatrészt rakjanak egy gépbe, de nincs annyi, hogy vagy maguktól megírjanak jól egy adásvételi szerződést átadás-átvételi nyilatkozattal, vagy minderre keressen egy jogászt... nem értem.

szaGértő 2008.05.20. 19:06:06

Majd jól megszagértem a gépet. :)
Szakértő, ügyvéd, perköltség, már össze is jött a cucc ára.
Csak az a kérdés, ki fogja fizetni.

derelyegrádi szellem 2008.05.20. 21:19:56

Seherezad

Én még olyan tanácsot, hogy menjen valaki bíróságra 6 rugó miatt (ha jól értettem annyiból rendezhető a probléma) senkinek nem adtam. Nem is fogok.

Egyébként akik régóta járnak ide tudják, bárkinek szívesen adok jogi tanácsot. Még zsírnak is :)

Azonban az egy kicsit kiütött, hogy egy kereskedelmi cég, aki üzletszerű gazdasági tevékenysége kapcsán keletkezett problémája ügyében - amit 6 rugóval megoldhatna - elvárná, hogy foglalkozzunk vele. Hát őszintén, ez milyen mán? /vagy csak én látom így??/

De ha ennyire akarjátok adok tanácsot:

Add oda a csávónak a 6 ropis szart, ő meg fizesse ki számlát, aztán menjetek Isten hírével. Így jó lesz?

Seherezad (törölt) 2008.05.20. 21:35:17

Ne vedd személyeskedésnek Szellem amit írtam:) Azt mondtad a jogi probléma orvoslásáért menjen ügyvédhez, ne ide. Megkérdezném, ha már bukóban van 6 rugóval így is, mennyiért adnátok neki jogi tanácsot??? Százalékba? Órabérbe?
Meglehet a nemfizetés mesterségéért nem jelen géppel kapcsolatban kértek jogi tanácsot jó pénzért, de valaki csak adott egy ilyet...

céges mókus 2008.05.20. 21:53:14

Sziasztok.
Én vagyok témaindító levél szerzője.
Köszönöm a hozzászólásaitokat. Mivel a fenti levelet elég felindult állapotban írtam, ezért engedjétek meg, hogy pár adalékkal kiegészítsem.
1. Az eset még tavaly decemberében történt, a levelet is akkor küldtem Zugügyvédnek, úgyhogy kedves Szellem a tanácsadás már nem tétre megy, nem fog belőle anyagi hasznom származni.
2. A konfigban jelentős tétel volt a jogtiszta szoftverek aránya (XP, Office, Corel,...) ezért volt viszonylag nagy a végösszeg.

3.Seherezádé rátapintott a lényegre. Amikor közölte a vevő a kifogásait, akkor nyomaték kedvéért ott volt a saját ügyvédje is. Nem a megegyezésre (pótlásra) törekedtek, hanem válaszút elé állítottak :
1. A "szándékos károkozás miatti sérelem" miatt viszem a 3. gépet ajándékba, s utalnak
vagy
2. Nem fizetnek, ők mindeképpen jól járnak, hiszen az ÁFA-t azonnal visszaigénylik, 3 évig használják az eszközöket, s majd a végén esetleg visszakapom a nettót.

Kérdések :
Kérdés maradt, hogy a teljesítést követően lehet-e vitatni a műszaki tartalmat? Pl. veszel a hipermarketben egy gépet, vagy internetes webáruházból vásárolsz egy konfigot. Akár eladói, akár vevői oldalról közelítve, mik a lehetőségek ?

Kérdés : Ha még valamilyen módon vissza is szereztem volna az eszközöket, a felbontott, installált, aktivált szoftverek miatt érvényesíthetnék-e kárpótlást, és ha igen milyen eséllyel ?

Főkérdés : Lehet a mai jogkörnyezetben átutalásos számlát kiállítani ? Milyen módon lehet növelni a teljesülés biztonságát ?

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.05.20. 22:16:37

Három irodai konfig, pláne a gyengébb eresztésből (E2180 10600 nettó) sehogy sem lesz 534000. Inkább bruttó 200000. Eladó megpróbálta jól lehúzni vevőt. Vevő meg csomót talált a kákán, és megpróbálja lehúzni eladót. Szerintem pont összeillenek. Érdektelen a meccs eredménye, mert egyiknek sem tudok szurkolni.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.05.20. 22:28:07

Na jó, a szoftverekkel együtt akármennyi lehet. Linux-szal olcsóbb.

A vevő akkor is egy görény.

Nem, nem adok át vadidegennek árut ennyiért. Egy pendrájvot se. Nem is értem.

Ha a legjobb barátom meg jótáll érte, akkor nem értem a problémát.

Seherezad (törölt) 2008.05.20. 22:28:48

Céges Mókus, nem tom mi régen vezetsz céget, és hol áll ez az ügy most, de ne gondolkozz annyit, hanem dörzsölődj:):)
1. kérédésed: persze hogy lehet, csak Te előre kifizetted az áruházban, így abban az esetben Te vagy a fütyinek azon az oldalán, ahol sz..ni kell.
Visszaviszed, azt mondod ez nem tudja amiért eladták, kéred az árát vissza. Amit meg nem adhatnak, vásárold le, de! Igazából én pld egy fényképezős telefont vettem telefontársaságtól, amit azzal adtak el hogy 5 nyelven beszél, kameráz, fotóz és ráadásul telefonálni is lehet vele. Azt tényleg lehetett is, csak a képeket nem lehetett róla leszedni sehogy, mi több átlag 60 naponként önmagától törli a képmemóriáját. Visszavittem a telósokhoz, akik meg aszonták, telefonálni tudok-e róla? Mondom azt igen. Akkor sorry, ők telefont árulnak. Vigyem a céghez aki gyártja és reklamáljak ott. Két hónapig leveleztem velük, meg telefonáltam, a nyaralás képek erre már nem is léteztek a telóban, majd a fogy védelem azt mondta telefont vettem, mi a probléma???

2. kérés: ha a felbontott és installált softvereket, az elkobzott gépekkel egyetemben féláron eladod, még akkor is 300-al vagy pluszban, és nem 600 minuszban, miközben egy genya ügyvéd, (már bocsánat, de aki ilyenben részt vesz, csak az lehet) a szarrágó ügyfelével röhög rajtad.
Ha pld. az autódat nem fizeted időben, 3 hónap múlva zokszó nélkül elviszik alólad, és ha féláron eladják a másik felét bevasalják rajtad. Ez a lehetőség előtted is áll, csak keress egy ügyvédet, persze 300-ért nem igazán érdemes.

3. Főkérdésed: mai világban az a biztos ami elmúlt. Hajdan, tüzépek, zöldésges piacok, autószalonok alakultak "majd hozom az árát"-ra. Sajnos sok ilyen jófajta ügyvédnek is(!) köszönhetően, ez a Világ sajnos elmúlt...A betyárbecsület, mint olyan, amire halasztott, vagy átutalásos fizetést lehet alapozni, kihaló félben van.
Nekem anno 3 millát kellett elvásárolnom egyazon nagykerben, hogy kapjak egy 200 ezres hitelkeretet, ami 8 napra szólt. Ha nem fizettem, vásárolni sem engedtek, míg nem egyenlítettem:):)

Seherezad (törölt) 2008.05.20. 22:43:42

Júzer, azé a Corel nem szimpla kis irodai softver, és ha azt akarjuk, hogy dolgozni is lehessen vele, jófajta proci kell hozzá. Szerintem meg softverekkel együtt, a két gép egyáltalán nem volt drága annyiért.... ez csak úgy eszembe jutott...

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.05.20. 22:48:47

"jófajta proci kell hozzá"

E2180? Miről beszélsz?

Egyébkén az E2180 irodai munkához pont megfelelő. De ár/érték arány miatt erősebbet ajánlanék.

2008.05.21. 00:58:15

kérdés, van-e átvételi papír, számlán milyen tételek szerepelnek? konfiguráció, oszt csókolom? vagy tételesen felsorolva?
2 hét után reklamációnak nagyon helye nincs, ha azt átvették tőled... "szándékos károkozás miatti sérelem", meg az anyjuk picsája, bárki kicserélhette ezen idő alatt, ha nem voltak lematricázva a házak oldallapjai.
ilyet maximum úgy lehetne, ha sértetlen plomba, felnyitás, közös átnézés, jegyzőkönyvezés. oszt felszólítás a hibás teljesítés miatt, ha nem működik, elállás.
részedről fizetési felszólítás, egyszer, kétszer, háromszor. egy év után bíróságra beadni. kalap, kabát, ha még van cég, behajtják egy idő után. gyanítom, inkább erre játszanak. de inkább odamenni, elvinni, másik céget alapítani. onnantól pereljenek ők, ha van kedvük. vagy mittomén.

2008.05.21. 01:04:11

naszóval, ez max hibás teljesítés részedről. annyit tehetnek, h felszólítanak, miszerint a szerződés rád eső részét teljesítsd. ha nem teszed, elállhatnak a vételtől. visszaadják a cumót, ha fizettek volna, akkor kérhetnék a pénzt.
kérdés, melyikétől állhatnak el? az adott 1 db géptől? szofverek nélkül?
mi szerepelt a számlán? számítástechnika 1 tétel 5xx 000 huf? gondolom nem.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.05.21. 08:12:20

Céges Mókus:

"Kérdés maradt, hogy a teljesítést követően lehet-e vitatni a műszaki tartalmat? Pl. veszel a hipermarketben egy gépet, vagy internetes webáruházból vásárolsz egy konfigot. Akár eladói, akár vevői oldalról közelítve, mik a lehetőségek ?"

PTK 305$ (2) Fogyasztói szerzôdés esetében az ellenkezô bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követô hat hónapon belül felismert hiba már a teljesítés idôpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen.

"Ha még valamilyen módon vissza is szereztem volna az eszközöket, a felbontott, installált, aktivált szoftverek miatt érvényesíthetnék-e kárpótlást, és ha igen milyen eséllyel ?"

Hát... nem ezt az utat ajánlanám. Természetesen beperelheted őket, azonban igen hosszú idő, mindent neked kell bizonyítani stb. többek között azt is, hogy az ő rosszhiszeműségük miatt hiúsult meg az üzlet. Bár a leírtak alapján az ő rosszhiszeműségük valószínű, őket még nem hallgattuk meg ugye. Az ilyen ügyek kimenetele igen kétséges. Hajtsd be rajtuk a pénzt amivel tartoznak inkább, akár peres úton.

"Lehet a mai jogkörnyezetben átutalásos számlát kiállítani ? Milyen módon lehet növelni a teljesülés biztonságát ?"

Teljesítési igazolás, átvételi elismervény, szállítólevél. Ha nem fizet, ezeknek birtokában fizetési meghagyás.

Beírnád az ügyvédük nevét? Iletve mi történt dec. óta? Csak kíváncsiság.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.05.21. 08:24:15

"Én még olyan tanácsot, hogy menjen valaki bíróságra 6 rugó miatt (ha jól értettem annyiból rendezhető a probléma) senkinek nem adtam. Nem is fogok."

Minden bizonnyal nem a Centrum Parkoló Társaság ügyvédjéről van szó.

derelyegrádi szellem 2008.05.21. 09:51:56

Pascal

Jól látod, az nem én vagyok. Az a Kézdi Andrea.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.05.21. 10:14:18

Másrészt komolyan.

A vevő nem fog fizetni, ha az eladó 6 ezer forintot meg is téríti, vagy a javítást elvégzi; (6ezer forint becsült összegű) hibás teljesítésre hivatkozva 560,000 forint megfizetését tagadta meg. Az 560,000 forint megfizetését - a leírtak alapján szerintem nem jóhiszeműen - ahhoz a feltételhet köti, hogy kapjon egy további, 160 ezer forintot érő gépet.

Sőt még arra sincs garancia, hogy ha ezt a gépet megkapja tényleg fizetni fog, bár most azt állítja. Hiszen ha az eladó belemegy és odaadja a gépet, "hú most vettem észre a másik is szar" azonnal előállhat újabb hibával és újabb követeléssel, aminek teljesítését megintcsak a 560e kifizetésének feltételéül szabja.

Vagyis nem 6 rugó, hanem 560,000 miatt kellene bíróságra menni. Nem mind1, és nemcsak az illeték miatt.

Hát mit mondjak. Tekintve, hogy úgy indítottál, hogy jogi tanácsot cégnek csak pénzér', szempontjaidat megértve annyit tennék hozzá, hogy minden valószínűség szerint az utolsó fillérig megéri.

derelyegrádi szellem 2008.05.21. 11:03:47

Pascal

Én pedig ha jósra (feltételezéskre jogkövetkezményeket alapozókat annak tartom) lesz szükségem egyből hozzád fordulok. Azt így előre én nem tudom hogy megéri-e, de majd megpróbálom.

De mivel kicsit nehéz felfogásúnak tűnsz csak neked kifejtem bővebben is. A vevő egy kb 6 ropi értékű kellékszavatosság miatt nem fizet (azt nem tudhatjuk - rajtad kívűl persze - hogy egyáltalán nem akar fizetni, vagy tényleg csak ez a hasfájása). Ezért én kimennék a 6 rugós alkatrésszel, mutasd gépet hol kell beszerelni (mert az is megtörténeht ám, hogy a panasz valós), hol a pénz. Ha fizetnek beszerelem, és levonom a tanulságot, feltéve ha biztos vagyok abban, hogy nem én, vagy az embereim hibáztak az összeállításnál, akkor ezt a figurát soha többet nem szolgálom ki, csak készpénzre.

Ha persze kiderül (ez akkor jön el, ha ott vagyok a 6.000 forint értékű bizbasszal), hogy vevő linkel és egyáltalán nem akar fizetni, a hibás teljesítésre való hivatkozás csak ürügy erre, akkor egész más helyzet (pertrárgyérték 560.000,-Ft), de ez nem derülhet ki addig amíg a hivatkozott hibát meg sem kísérelte kijavítani.

Szerintem ezt - rajtad kívűl - mindenki levágta a "tanácsomból", de a te kedvedért magyar-magyarra fordítom: Inkább kijavítom a 6 rugós állított hibát, minthogy bíróságra menjek (a biztonság kedvéért: nem a hat rugó, mint pertárgyértékÉRT, hanem AMIATT).

szgyula 2008.05.21. 11:19:37

Csak keresztkerdes: Akkor most a vevo jogtalanul hasznalja a szoftvert, ami a gepen van? Ehhez a BSA mit szolna? Microsoft, Corel, stb.?

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.05.21. 11:29:54

Azt írtam, hogy "Vagyis nem 6 rugó, hanem 560,000 miatt kellene bíróságra menni." Miatt, miatt. Én is azt írtam. Egyébként biztos ismered a "lényeges" jelzőt. Használd esetleg akkor is, amikor a "valamin lovaglás" célját kiválasztod.. :-)

A levélíró azt írta, hogy (ügyvéd jelenlétében) válaszút elé állították. Nem jóslás, nem feltételezés. Ha én lennék az eladó, alappal indulok ki abból, hogy - a jótálláson túlmenő (megalapozatlan) kártérítési igénye miatt - akkor sem fog fizetni, ha javítok (amit nyilván meg kell tennie mindenképp, de nyugodtan mondtatja azt, hogy hozza vissza a gépet).

Idézve: "1. A szándékos károkozás miatti sérelem miatt viszem a 3. gépet ajándékba,
vagy 2. Nem fizetnek, ők mindeképpen jól járnak, hiszen az ÁFA-t azonnal visszaigénylik, 3 évig használják az eszközöket, s majd a végén esetleg visszakapom a nettót."

A javításra vonatkozó igénye mellett (sőt tulajdonképp nincs is szó arról, hogy akarja-e a javítást) rögtön egy 160e értékű - nem is biztos, h. végleges - kártérítési igénnyel is fellépett, tehát nem 6e forint miatti ügyról van szó.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.05.21. 11:30:32

"Csak keresztkerdes: Akkor most a vevo jogtalanul hasznalja a szoftvert, ami a gepen van? Ehhez a BSA mit szolna? Microsoft, Corel, stb.?"

Jogosan használja, jogtalanul nem fizeti ki.

2008.05.21. 11:53:18

Ha T. céges mókus nem sajnálta volna a téntát a legelején, megkímélt volna némi teoretikus csapongástól, így maradok a legelső postban javasoltaknál. ("zsir 2008.05.20. 11:53:46 Elsősorban tértivevényesen...").

További kérdéseinél a Pascal féle válaszokkal értek egyet. Annyi kitétellel, hogy a fmh. alapban nem jelent bíróságra menést és ilyen szinten ügyvéd sem kell hozzá.

Ami a "szándékos károkozás miatti sérelem"-et illeti: Nem tudom az ügyvéd, ha az volt tényleg (ellenőrízte -e cm úr?) mire gondolt. Btk 328. §? Szabs.? Ptk 339?

Véleményem szerint sem büntető v. szabs ügyben a szándékosságot nem tudja kétséget kizáróan bizonyítani sem polgári úton a vélt kárát nem tudja igazolni. Vevő blöfföl az "ügyvédjével" íjesztget.

Továbbá, Füredi performance jellegű bejelentései ellenére a bírók nem hülyék. Nem kreálnak koncepciókat egy hibás teljesítésből.

Azt majd Derelye véleményezi, hogy egy feltúnően jogtalan haszonszerzés céljából történt büntető feljelentéssel való fenyegetés egy 160e Ft ért. tárgy ajándékba nem adása esetére felveti -e vevőnél a zsarolás gyanúját.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.05.21. 12:45:55

Nem zsarolás. Bármennyire is csúnya ügy - amíg nem hozod el a gépet erőszakkal vagy valami hasonló - PTK és nem BTK. Jóhiszeműség, ez a kulcsszó. A zsarolást egy jó ügyvéd darabokra szedi.

Kezdettől fogva gondolkozom azon, h. beírjam-e a saját hasonló tapasztalataim. Hát nem állhatok ellen. Egy időben - külsősként - beleláttam egy ipari vezérlőket forgalmazó cég ügyeibe, 3 ilyen is akadt közülük. Bár nem én kötöttem a szerződéseket, mindegyik nálam landolt valamiképp - az első véletlenül, a többi már úgy, hogy "te már végigtárgyaltál ilyet".

A megállapodások hasonlóak voltak, azzal a különbséggel, hogy mindig részletes szerződés készült, kötelezettségekkel, késedelemre kötbérrel. A cég ügymenete - ellentétben az itteni "szóbeli megegyezéssel" prímának volt mondható.

Az ilyen eszközökre adásvételi szerződés mellett beüzemelési szolgáltatásokat támogatási megállapodásokat is kötöttek. Ezt a cég plusz pénzért nyújtotta, olyanok voltak benne, hogy meghibásodott alkatrészt 24 órán belül cserélünk, éjjel-nappal hívható vonal stb. Az eszköz értéke 1-2 nagyságrenddel volt nagyobb, a támogatás éves díja ennek 10%-a. A szóbanforgó esetekben azonban a vevő ilyet nem kért, annyi került az adásvételi szerződésben, hogy "PTK szerinti jótállás". 10% előleg, a többi a végén (esetleg több részben, részteljesítésekkel), 30 napos átutalás.

Mindhárom eset egy kaptafára ment: a vevő kifizette az előleget, leszállították az árut, aláírta átvette, majd baszott a számlát kifizetni. Levél ment. Válaszukban valamilyen általános és súlyos hibára hivatkoztak "egyáltalán nem lehet használni", követelték a kötbért és azon felül (muhaha) a káruk megtérítését, utóbbit teljesen hasra mint itt; "a számlát nem áll módunkban kiegyenlíteni".

Ahogy itt, előfordult ezekben az esetekben is az eladó cég sáros volt valami apróságban, de az egyik esetben pl. kiderült később tulajdonképp arról van szó, hogy az admin jelszót 3x rosszul gépelte be, kizárta magát, persze hogy semmit sem tudott csinálni; ez volt a súlyos, jótállás hatálya alá eső hiba (hogy előreszaladjak nem is oldottuk fel neki csak amikor aláírta h. minden rendben).

Kétféle taktikát követhettünk:
Koncentrálhattunk volna az eszköz visszaszerzésére a szerződéstől elállással, vagy a szerződés megtartásával a pénzre: azzal, hogy mi szerződésszerűen teljesítettünk, jár a pénz. A jogászunk szerint (és az üzlet szerint is) a "pénzre koncentrálással" járunk jobban, bár elvi lehetőség megvan a másik útra is. Volt, hogy szabad bejárásunk volt oda, ahol a cuccok voltak, birtokháborítás erőszak nélkül el tudtuk volna hozni (írtam nem jó ötlet). A dolgot nehezítette, hogy nem volt egyértelmű sosem, hogy pontosan mi is a probléma. Nem általános, minden számítástechnikus által érthető (mint egy PC), hanem speciális szakértelmet igénylő eszközről. Ezért nem volt tipikus, hogy beüzemelési támogatási stb. megállapodást nélkül adják el őket. Úgy jártunk el kb. ahogy tegnap ide beírtam, nem volt eccerű, de végül csak fizettek. Már nem látok bele - külsős voltam - de úgy tudom
már nem adják el ezeket sima jótállással, hanem kizárólag beüzemeléssel támogatással; pont ezen ügyek miatt.

Furcsa, mennyire hasonlított egymásra a 3 eset, és tulajdonképp ez is. Bizonyos vállalkozói körökben elterjedt üzleti gyakorlat lehet a fenti. Biztos van valami "ügyesvállalkozó.hu" fórum is. Az egyik cég tulajdonosai egy olajszármazékokat forgalmazó cég tagji voltak (a cég, akivel szerződtünk ennek a cégnek a 100% leénya volt). Na ott, abban a klubban. Bár szubjektív, nekem nyilvánvaló volt, hogy eleve így álltak hozzá, hiszen a "súlyos panaszukat" következetesen épp akkor jelentették be, amikor kiment nem fizetett (rész)számla miatt a levél. Az egyiknél volt ügyvédjük is (pofám leszakad), azért kérdeztem, hogy tudni lehet-e az itteni kedves vásárló ügyvédjének a nevét.

Akkor, ott annál a cégnél csak lassú felfogásúak számára :-) nem volt nyilvánvaló, hogy ezek az ügyek nem valami csipcsup hiba, garanciális javítás elmulasztása, hanem egyrészt a (teljesen alaptalan) magas összegű kártérítési igény, másrészt a számla ki nem fizetése MIATT vannak. Hosszantartó, kínos iszapbírkózásról, kemény csatákról, nem valami 2 perc alatt letudható kis filléres ügyről volt szó tehát (utóbbiból a cég sosem csinált nagy ügyet egyébként).

2008.05.21. 12:58:40

Pascal · torzskocsma.blog.hu/ 2008.05.21. 12:45:55
"...Nem zsarolás. Bármennyire is csúnya ügy - amíg nem hozod el a gépet erőszakkal vagy valami hasonló..."

Félreértettél. Én a másik oldalon, a vevő oldalán vetettem fel a zsarolás lehetőségét. Vevő nem csak a kár megtérítését kérte, vagy a hibás teljesítés kijavítását, hanem egy elég ködösnek mondható, de vélhetőleg szabálysértési kategóriába sorolható feljelentéssel fenyegette meg eladót, ha nem kap egy 160eFt értékű ajándékot a jogos igényeinek kielégítésén túl.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.05.21. 13:12:58

"vélhetőleg szabálysértési kategóriába sorolható feljelentéssel" - értettem eleve - végigolvastam újra, ilyet nem láttam, csak a nemfizetés kilátásba helyezését arra az esetre ha az eladó nem megy bele a felkínált egyezségbe. Szólja ha elkerülte volna a figyelmem. Ha nem fizet azt polgári úton érvényesítheted, a nemfizetés kilátásba helyezése nem valósít meg olyan fenyegetést amire egy zsarolási vádat alapítozni lehet (ez is szóba került anno, legalábbis a cég jogásza ezt mondta). Más lenne a helyzet, ha azt mondta volna, hogy "nem fizetek és eltöröm kezed-lábad".

derelyegrádi szellem 2008.05.21. 13:22:29

zsír

"Annyi kitétellel, hogy a fmh. alapban nem jelent bíróságra menést és ilyen szinten ügyvéd sem kell hozzá."

ha az "fmh" alatt fizetési meghagyást értesz, az bizony bíróságra menést jelent, mert olyat csak bíróság adhat ki, miután az erre rendszeresített nyomtatványon kérelmedet a bíróságon előterjesztetted (illetéket rajta leróttad). Ügyvéd tényleg nem kell hozzá, de ha nem akarod, hogy egyszer-kétszer visszaküldjék akkor jobb ha szakember tölti ki. De nem kötelező. Egyébként peres eljárásban sem kötelező a jogi képviselet (kivéve felülvizsgálati eljárás) maga is eljárhat midnenki a saját ügyében.

2008.05.21. 13:23:59

Pascal · torzskocsma.blog.hu/ 2008.05.21. 13:12:58

Igazad van, én emlékeztem rosszul. Valamiért úgy, hogy valamiféle eljárással fenyegették, ha nem ad egy harmadik gépet. Így nyilván ez a mellékszál tárgytalan.

2008.05.21. 13:43:07

izé, szellem, te a nem netes ügyeket is ilyen szövegértéssel kezeled?

2008.05.21. 15:33:57

derelyegrádi szellem 2008.05.21. 13:22:29

Ahhoz, hogy a bíróság kibocsássa a fmh-t nem kell a kérelmezőnek odamenni, postán is elküldheti a kérelmét.(Angliában neten lehet kérelmet beküldeni, meg ellentmondani is.)

Szívesen megtudnám mit számol manapság képzett szakember ilyesmiért. Elég gyanakvó vagyok.

Ha nem akarja kérelmező mégsem megkockáztatni, hogy visszaküldjék a kérelmet, akkor esetleg valóban elmehet fizikailag a bíróságra és ott segítséget kaphat a kitöltéshez. Ingyen.

Megjegyzem tavaly egy ismerősöm ügyvédre bízta egy végrehajtás indítását aki pár hónapon keresztül elfelejtette elküldeni a kérelmet. Ez csak a sokadik érdeklődés után derült ki mikor már harmadszor kereste hiába a végrehajtási lapot a bíróságon.

Ezzel együtt nem tanácsolnám, hogy valaki pl. bűnszervezetben elkövetett emberölés, zsarolás, pénzmosás stb váddal szemben magát képviselje.

Egy fizetési meghagyást megkockáztathat valaki maga megcsinálni, már csak azért is mert valszeg még igen sokszor szüksége lesz rá nem baj ha megtanulja.

Én is megtanultam. A magam kárán, de megérte.

kartárskám 2008.05.21. 22:09:45

Kevés ügyvéd képes rá, hogy rendesen kitöltsön egy fmh nyomtatványt. A legtöbbjüknek még mindig jogcím a pénztartozás. Náncsi nénje legalább beírja, hogy elvitte a kapálógépet a Józsi, de nem fizette ki.

Ne haragudjatok kedves üzletemberek, de aki üzletel, a hibás teljesítés alapvető szabályaival tisztában kell, hogy legyen. Még a seggbebugyi-rajzoltarcú eladólány is tudja a plázákban, ha visszaviszed a cuccot, mit kell csinálnia. Na jó, általában.

2008.05.22. 11:21:54

Nem tudom megszakadt volna -e a magyar igazságszolgáltatás , ha az elmúlt 18 évben épít egy ilyen webes megoldást.

www.moneyclaim.gov.uk/csmco2/index.jsp

Hasat 2008.05.22. 17:06:50

Zsir!
Ezt egyszerűen nem hiszem el. Ilyen nincs is.
Néha úgy érzem, megfulladok.

Pista Bácsi 2008.05.26. 23:03:52

Hűha, emberek, Vikike linkje vírusos, rá ne kattintson senki!!!

Legjobb volna törölni ...
süti beállítások módosítása