Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Sajátos faktoring

2008. április 22. - zugügyvéd
Igazából a Zugügyvéd is az alábbi kérdésre lenne kiváncsi: Fennállhat e ezt követően tartozás az ügyféllel szemben , ha a végrehajtási eljárásban a bank által követelt összeget maradéktalanul megfizette? A végrehajtó felé mindenképp fennálhat, és az is kérdés, hogy a kamatokat is végrehajtás alá vonta-e a bank. Mindenezektől függetlenül a bank eljárása elég furcsának mondható.



Sajnálatos, de nem különösebben szokatlan ma már, ha valaki közbejött problémái miatt a felvett lakáshitelének törlesztését az elvárt határidőre nem tudja teljesíteni. Érthető az is, ha ilyen esetben a bank a szokásos eljárásának megfelelően követelését eladja egy faktoring cégnek, aki rövid úton végrehajtással kíván érvényt szerezni követelésének. Ezt követően a szerencsétlen ügyfél jól már nem járhat, vagy az árverési hiénák szabadítják meg a minimális piaci ár töredékéért az ingatlanától, vagy pedig a végrehajtónak fizeti ki, az eredeti tartozását többszörösen meghaladó összeget.

Jelen esetben ez utóbbi történt. Az ügyfél a végrehajtó számlájára utalta át a naprakész követelésnek megfelelő összeget. Ezt követően a végrehajtó írásban közölte, hogy az ügyfél tartozását maradéktalanul rendezte. Ennek alapján a megkönnyebbült ügyfél, gondolom joggal azt hihette, hogy az ügy a lovagiasság szabályai szerint rendeződött. Várta, hogy a bank tulajdoni lapon szereplő jelzálogjogot töröltesse, vagy az ügyfél általi törlési eljáráshoz a megfelelő dokumentumokat rendelkezésre bocsájtsa, mivel el kívánta adni az ingatlant.

Az ügyfél egy darabig várt, majd telefonált, levelezett, felkereste a hivatalt, kért, követelt, miközben a bank megyei kirendeltségén és a faktoring cégnél is folyamatosan azt közölték, hogy tartozása nincs. Ennek ellenére a tulajdoni lapon a bejegyzett követelések továbbra is ott szerepeltek.

A sikertelen próbálkozások alatt eltelt több mint két év. Ez idő alatt a bank és a faktoring cég soha egyetlen egyenlegközlő levelet sem küldött az ügyfélnek, amelyből a köztük megtörtént elszámolás, a tartozás kiegyenlítése szerepelt. Két év után a bank folyamatos semmittevését és kötelesség szegését megunva az ügyfél a Pénzügyi Felügyelethez fordulás kilátásba helyezésével most már annyit elért, hogy a Háttérműveleti Igazgatóság a faktoring céggel két év után, szóban közölte az egyenleget.

A bank közlése szerint, annak ellenére, hogy az ügyfél a végrehajtás során megfizette a bank részéről a tartozás rendezése érdekében naprakészen felszámolt összes kötelezettséget, további csaknem egy millió forint összeggel tartozik még.

Uraim, kérlek segítsetek, elég öreg vagyok már és nem szeretnék hülyén meghalni:

- Ez ideig úgy tudtam, hogy a végrehajtás során a végrehajtó a megbízó nevében, annak írásban közölt követelései alapján, a megbízó teljes követelését hajtja be és a megbízó által követelt összeg megfizetésével a követelés megszűnik.

- A követelés megfizetésével, illetve azt követően, különösen akkor, ha ehhez más joghatás is kapcsolódik, - jelen esetben pl. jelzálogjog törlése – legalább is illik záros határidőn belül a tartozás kiegyenlítőjével elszámolni.

- Fennállhat e ezt követően tartozás az ügyféllel szemben , ha a végrehajtási eljárásban a bank által követelt összeget maradéktalanul megfizette.

- Milyen banki eljárás az, ha az ügyfelet több mint két éven keresztül nem értesítik egy esetlegesen fennálló tartozásáról ?

- Ki fizeti meg az eladás meghiúsulása miatt az ügyfelet ért veszteséget?

Lenne még kérdésem, de ezzel együtt is szeressük az OTP-t?

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr5436887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seherezad (törölt) 2008.04.22. 13:33:36

"- Milyen banki eljárás az, ha az ügyfelet több mint két éven keresztül nem értesítik egy esetlegesen fennálló tartozásáról ?"

Sajnos ez mai korrekt eljárás:)És ne gondolja senki, hogy csakl az OTP t kell ezzel együtt szeretni.
Engem 15 évig nem értesített a kutya sem, hogy tartozom a faktor cégnek, majd csak akkor tudtam meg, amikor bekopogott a végrehajtó, és rátette a jelzálogot a lakásomra:( És ki kellett fizetnem 15 év kamatát, hogy levegyék.
Sajnos a kézbesítési törvények határtalan lehetőséget biztosítanak ilyen jellegű (vissza)élésekre.

Szerintem a baki ott következett be jelen esetben, hogy a bank nem vonta vissza a végrehajtási kérelmét, a levélíró meg nem volt tisztában azzal, hogy amit a végrahajtó tesz az ingatlanra, azt a végrehajtó veheti le, amikor a vh kérő jelzi a tartozás megszünését.

kadaj01 2008.04.22. 13:51:39

Vicces, hogy aki felvesz hitelt, aztán nem fizetni, még az van felháborodva!

Merras · http://miyazakijun.hu 2008.04.22. 13:54:05

kadaj01, remélem, jól szórakozol. Majd akkor is, ha netalántán Te kerülsz hasonló helyzetbe.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2008.04.22. 13:56:20

Nevezett intézmény: Lakáskassza, számlakezelő fiók "elfelejtette" lezárni a számlát, "elfelejtette" a rajta levő összeget a hitelszámlára átutalni.

Levél jön, követelés négyszerese összegről.

Megegyeztünk, rendeződött. 3/4 évbe és nem kevés nyugtatóba került...

Konklúzió: hitelt mégegyszer? Soha...

typo 2008.04.22. 14:00:41

kadaj01! Te hülyébb vagy a nagy átlagnál. Az ügyfél kifizette a tartozását, amelyet neki megjelöltek. Ismerve a behajtási eljárást plusz kamattal ill. egyéb költséggel együtt. Ezzel megfizette a saját hibájából kialakult állapotot is. Joggal várhatja el, hogy egyrészt a kifizetéseiről korrekt egyenleget kapjon, másrészt a jelzálogot töröljék.

ihatethisindapassthingy 2008.04.22. 14:01:35

Seherezad: A kézbesítési törvények hogyan játszanak közre? Nem kötekedés, őszintén érdekel :)

Egyébként bizonyos esetekben támogatnám a "process serverek" intézményét bevezetni. A postás minden erőlködés nélkül képes visszaküldeni "címzett nem kereste" jelszóval az ajánlott levelet, vagy még rosszabb.

Dr. Panasz Muki 2008.04.22. 14:10:06

Pont most olvastam el az FHB-s jelzáloghitelem szerződését újra. Ebben az áll, hogy 8 napon belül ki kell adniuk a jelzálog törlését engedélyező bumáskát.
Továbbá mindenféle esetre leirja a következményeket - mi van ha nem fizetek, hogyan adhatom el ilyenkor a házat, mit tehet a bank és mit én.

Úgy sejtem ebben az esetben is a hitelszerződésben rendelkeztek arról, hogy a banknak milyen feltételek teljesülése után kell kiadnia a jelzálog törlési engedélyt, milyen határidővel.

Robinzon Kurzor 2008.04.22. 14:12:07

Mondok én valamit: az ilyen esetek elkerülésére jó megoldás lehet, hogy nem nagybanktól, hanem (bármelyik) takarékszövetkezettől veszel fel hitelt.

Minimálisan drágább (ha egyáltalán) és sokkal emberközelibb az ügyintézés, nem az ilyen szarunk bele stílus, ami tényleg bármelyik nagybanknál, ha nem is gyakori, de előfordulhat.

Én csak azért nem takarékszövetkezetnél vettem fel anno, mert vannak olyan bankos kapcsolataim, hogy egy ilyen ügyben nem lesz (ennyire) kib.szva velem.

Seherezad (törölt) 2008.04.22. 14:19:03

ihatethisindapassthingy, pontosan ahogy írtad.
Visszamegy egy bírósági levél mondjuk azzal, hogy nem kerested, és már el is van döntve a fizetési meghagyás, végrehajtás, mert nem kifogásoltad.Erre meg mondössze 5 éved van, ha bizonyítani ztudod igazadat.
Én esetemben egy lízingelt céges telefon volt a bűnös, amit visszaadtam a munkáltatónak, amikor a céget ott hagytam, kaptam róla papírt, később a cég vissza adta a telót a lízing cégnek, majd felszámolta magát.
Majd erre egy évre a faktor, beadta a fiz meghagyást, a bíróság kiküldte a levelet egy olyan címre ahol akkor már évek óta nem laktam.
Majd eltelt 13 év...és ez mindössze 700.000 Ft-omba került:):)
Szívem eszerint bescennelném ide a megyei bíróság ítéletét ide, mely úgy kezdődik:
" ..a rendelkezésre álló iratokból kiderül, a lízing cég a telefont tartozékaival együtt visszakapta....nem telt el öt év végrehajtási cselekmény nélkül, ezért a korábbi városi bíróság jogerős fizetési meghagyását jóváhagyja, a követelés jogos".
Na erre varjatok gombot:):)

govi 2008.04.22. 14:34:14

Tudom, hogy nem minden esetben szabályosak a kézbesítések. Pl. itt van az aktában egy más által küldött tértis levél, rajta a tértivevénnyel...

Ettől függetlenül ha már nem lakunk valahol, akkor jelentkezzünk ki onnét.

Kolompár Winettou 2008.04.22. 14:36:33

OTP logo animálva - tőlem :)
videopost.hu/video.php?vid=2109
némi zenével és magyarázattal, mit jelent az új logó.

Seherezad (törölt) 2008.04.22. 14:37:41

Govi, ki voltam jelentkezve:)
Ez a postást zavarta a legkevésbé:)

Seherezad (törölt) 2008.04.22. 14:41:29

Kolompár Winettou:):):) Ez király!!!!!!!!!!

szaGértő 2008.04.22. 14:47:40

Velem előfordult olyan, hogy meg volt rendelve az utánküldés a postánál, de nem kaptam meg.

Ha ezt lobogtatom, feltehetően nem sokra megyek...

govi 2008.04.22. 14:51:04

Seherezad

Végrehajtási kifogás is volt?

Seherezad (törölt) 2008.04.22. 14:59:17

Govi, igen. Végrehajtási cselekmény volt, 5 év nem telt el a nélkül, a fizetési meghagyást 5 éven belül nem kifogásoltam:)Ennyi:)
Akkoriban szoktam erre a fórumra amikor ez történt, írtam is Zugügyvédnek, de nem jelent meg.

somipapa 2008.04.22. 15:23:28

Az alaptémához csak annyit, hogy a faktoring cég szerint nekik az ügyféllel szemben nincs követelésük.

2008.04.22. 15:41:07

"...A sikertelen próbálkozások alatt eltelt több mint két év..."

Elég lanyha próbálkozások lehettek.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.04.22. 15:58:23

De ha a tartozást/követelést eladta a zótépé, már akkor az nem az övé, további követeléssel nem élhet, nem? Hogy került vissza hozzá?

somipapa 2008.04.22. 16:40:32

Saját faktoring cégének adta át vagy el a követelést és még ez a cég sem kapott többszöri kérésre sem írásos egyenleget.

Eden 2008.04.22. 16:40:48

A végrehajtási eljárás akkor fejeződik be, ha a végrehajtást kérő a végrehajtó felé jelzi erre vonatkozó kérelmét. Ezen felül a végrehajtási költségek megfizetése is az adóst terheli. Addig nincs vége a végrehajtásnak, amíg ez a két dolog nem kerül rendezésre. A fenti esetben valószínűleg a végrehajtást kérő vagy a végrehajtó mulasztott.

jozicsenko 2008.04.22. 16:47:47

aki az OTP-hez fordul, sikeres ember nem lehet...

bocs, tudom hogy van bajod elég, de a magyar mocsár legcsunyább lakójával futottál össze: az OTP-s hitelnek nem véletlenül volt a 90es évek elején olyan jelentése, hogy a legmasszívabb lőcs került eléd...

sok sikert!
:-(

jatatita 2008.04.22. 17:02:58

Seherezad!
Én ezt nem értem. 5 év az általános elévülési idő, de ezt bármely végrehajtási cselekmény megszakítja. Ha téged 13 évig nem zaklattak, akkor hogyan tudta a bíróság bizonyítani, hogy nem telt el 5 év végrehajtási cselekmény nélkül?

Seherezad (törölt) 2008.04.22. 17:34:09

Jatatita, az is végre hajtási cselekmény, ha a végrehajtó előveszi az aktát, és kér egy adatot a lakcímnyilvántartóból, hogy hol lakom. ÉS erről engem nem kell értesíteni, és erre ki sem kell jönnie.

jog-ász 2008.04.22. 17:34:33

azért annyit gyorsan tegyünk hozzá hogy az ügyfeleim 40%-nak nincs is bejelentett lakcime(!!!) nem véletlenül..általában a nagy tartozóknak nem szokott lenni, márpedig a lakcimet ugyanugy be kéne jelenteni mint ahogy mindenkinek bekellett a 80-as években..érdekes akkor mindenkinek volt lakcime..ez ma is szabálysértés.

amugy ügyvéd ismerősöm mesélte hogy szokták az ügyfeleiknek tanácsolni, adjanak egy ezrest a postásnak és az ráirja a tértivevényre hogy "ismeretlen helyre költözött", máris lehet akadályozni a birosági eljárást, persze csak átmenetileg, mert ilyenkor lehet alperes távollétében is eljárni, hiszen a felperes sem tudja máshonnan előkeriteni a neki tartozó személy lakcimét mint a központi lakcimnyilvántartóból, és ha oda nem jelentkeztél be, vagy a céged cimváltozását nem jelented be a cégbiroságon akkor bizony ugy jársz ahogy seherezádé.
na erre varj gombot:)

Seherezad (törölt) 2008.04.22. 20:14:11

Jog-ász, a telefon ára közel sem akkora tartozás, pláne hogy vissza is kapták, a cég meg nem az enyém volt, amiért bujkálnom kéne. Az elmúlt 13 évben is volt lakcímem, bejelentett munkahelyem, még a telefonkönyvben is benne voltam.

Ügyvéd ismerősöd rossz tanácsot ad ügyfeleinek, ugyanis ezzel csak időt húz, a tartozás meg tovább ketyeg:) Én is voltam már ilyen okos tanácsadóknál.
A postás meg egy ezresért nem reckérozza a havi jutalmát, ugyanis kézbesítés érdekelt.
Az egyetlen dolog amivel nem tudnak mit kéezdeni, a címzett ismeretlen. Minden egyéb szabályos kézbesítésnek minősül. Még az is, ha bírósági eljárás közben valaki elköltözik, mert adatváltozásról a folyamatban lévő ügyben bejelentési kötelezettsége van az érdekelt feleknek.

Pióca 2008.04.22. 22:00:49

Jó lenne tudni, hogy a bank a teljes követelését engedményezte-e („eladta-e”) a faktoringcégnek. Ennek a kötelezett számára ki kellett derülnie az engedményezésről szóló értesítésből, később a bíróság által kibocsátott végrehajtási lapból vagy záradékból, még később az önálló bírósági végrehajtó felhívásából.
Alapesetben a követelés átszállásával a zálogjog is átszáll az új jogosultra, és megszűnik a követelés megszűnésével, avagy a követelés zálogjog átruházása nélküli átszállásával.
Amennyiben a banknak valóban megszűnt a követelése és/vagy a jelzálogjoga, az aktuális helyzettől függően végrehajtási igénypert vagy törlés iránti pert kellett volna indítani a bíróságon, és nem könyörögni két évig. Persze meglehet, hogy a banknál maradt valamilyen követelés, és ezért kellett az engedményesen (faktorcég/végrehajtó) kívül neki is fizetni.

12csab 2008.04.30. 15:57:26

Néhány hete vettem fel hitelt az otp-től..
A bank azonnal eladta a hiteltartozásomat a leányvállalatának a Otp Jelzálog bank rt.-nek.
És a közjegyzői okiratban benne szerepel az is, hogy ők is bármikor túladhatnak rajta további akármilyen cégnek..
Az egész okirat bosszantóan egyoldalú...
süti beállítások módosítása