Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Gázadás joga

2008. március 28. - zugügyvéd

 

A Zugügyvéd újabb gázos témával lett gazdagabb. Lehet, hogy az egyik korábbi munkahelye, a Gázművek jogi osztálya kísérti. Sok érdekes gázos esettel találkozott akkor, de kerítésen bemászó gázóraszerelővel nem. A kutyáktól ennél jobban féltek.

 

 

Tisztelt Zugüdvégy!

Láttam, hogy "gázos" esetekkel is foglalkozol, ezért kérném a véleményed.

Amellett, hogy általában folyamatosan fizetem a gáz árát, sajnos van némi
elmaradásom.
Kértem részletfizetést, ezt egyszerűen elutasították, mert a tartozás
időtartama meghaladja a blablabla...
A nagyobbik összeget (előző évi rendező tétel 80e Ft) még karácsony előtt
kifizettem, de sajna maradt egy pár tízezer forint, szóval van tartozásom
elismerem, nincs mit szépíteni. Igyekszem rendezni.

Ma este hazajöttem és azt tapasztaltam, hogy valaki bejött az udvaromra
(sajnos nincs bezárva a kertkapu és lekorlátozta a gázórát. Erről hagyott
egy papírt és annyi. A papírra rábiggyesztett, hogy az ügyfél "nem írta
alá". Se cégnév, se telefon se semmi, csak egy kiolvashatatlan aláírás.

Kérdezni szeretném, hogy:

- Vajon mi lehet a leszerelés jogos eljárása (előzetes értesítés, időpont
egyeztetés satöbbi)? Úgy tudom, még a végrehajtó is adhat lehetőséget, a
foglalás megkezdése előtt, hogy rendezzem az adóságot.
- Nem kellene-e jelen lennem?
- és végül jogosan jönnek-e be a TIGÁZ vagy alvállalkozójának emberei a
magán tulajdonú ingatlanomba (kertembe), anélkül, hogy beengedném őket, még
ha a kertkapu vagy a kerítés fizikailag nem nagyok akadályozza meg őket
ebben?

Kérem segíts nekem, mert remélem attól, hogy tartozásom akadt, attól még
lehetnek nekem is jogaim, és ha igen hogyan tudnám ezt érvényesíteni?

Üdvözlettel:

Z.

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr17400812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

redraven 2008.03.28. 16:53:24

Nem jogosan. Ilyen esetekben az utcán kell zárni, a bekötésnél. Ez így magánlaksértés, jogi útra is viheted.A szolgáltató jogosult korlátozni a szolgáltatást, tartós hosszú nemfizetés esetén, ez ahol én dolgozom(budapesti gázszogáltató) kb 3-4 hónap, előtte kell kapnia az ügyfélnek 3 fizetési emlékeztetőt az érintett számlákra, ha erre sem lép, automatikusan indul a kikapcsolás, és esetleg behajtó céghez megy az ügy. Nincs sok laca-faca, elég gyorsan megteszik. Viszont így, hogy az óránál zártak, jobban jártál, mert így kisebb a visszanyitás költsége, mintha az utcai bekötést kell kiásnia a gázművek embereinek. Úgyhogy szerintem örülj...

2008.03.28. 17:29:12

A francia király pere óta nem olvastam ehhez hasonlóan érdekes jogi ügyet.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.03.28. 17:34:06

Nálunk a vízóraleolvasó szokott bemászni néha, látjuk, hogy elmozdította a vízakna környékén a dolgokat... pedig mi jelentjük a vízóraállást a vízműveknek...

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2008.03.28. 17:35:46

Nem minden esetben. Ez attól függ, hogy a gáz bekötésénél milyen szerződést kötött a szolgáltatóval.
Bármilyen furcsa, de a szolgáltató kiköthet szolglami jogot a vezetékre, így ha a levélíró ilyen szerződést kötött, akkor -bár nem ennyire prosztó módon- lehetősége van bemenni a kertkapun.

derelyegrádi szellem 2008.03.28. 17:42:33

zsír

Ő se, ha XVI. Lajosra gondoltál, mert aznap mikor halálra ítélték ennyit írt be a naplójába: Semmi

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.28. 18:02:08

Még ha a tartozást el is ismered, a birtokvédelemhez mindenképp jogod van.

A Tigáz üzletszabályzata egyértelműen leírja, hogyan kell eljárni. Az üzletszabályzat kinn van a honlapjukon pdf-ben. 2x papírcetlin kell bedobják, majd térítvényes levélben kell értesíteniük, mikor jönnek a gázt kikapcsolni. Ha ragaszkodsz a birtokvédelemhez a telkeden kívül kell bontaniuk (de ez neked sem jó, mert neked kell kifizetni). Ha a tartozást rendezted, 48 órán belül vissza kell kapcsolniuk. Ha bemászik a kerítésen az nemcsak ellentétes az üzletszabályzattal hanem birtokháborítás, nem fizetett számla ide vagy oda.

Ha úgy gondolod panaszt tehetsz a Magyar Energia Hivatal fogyasztóvédelmi osztályán, sőt fel is jelentheted őket. Először azonban a Tigáznál tegyél panaszt.

De attól még a tartozásod persze rendezned kell.

2008.03.28. 18:22:24

derelyegrádi szellem 2008.03.28. 17:42:33

Később mégis elvesztette a fejét.

Babinyo 2008.03.28. 20:37:16

Nálunk is leolvasta a óraolvasó a vízóraállást elmondása szerint. Erre én megkértem, hogy az 50+ kg-os rottweileremet simogassa már meg.
Azóta szól ha órát szeretne olvasni. :o)

Ede bácssi 2008.03.28. 20:58:50

Hozzánk is bemászott egyszer a vizes. Mit mondjak, megbánta... Ugyanis van egy bulmasztiffom, törzskönyvi nevén bizonyos Aetelswith of Detretio - mi csak közönségesen Alíznak nevezzük -, aki nyugodt, fegyelmezett, kifejezetten toleráns állat, de ötvenöt kiló, és a távollétünkben nem annyira barátságos, mint társaságunkban. Ebben az esetben is ráncolta a homlokát - ugatni nem szokott -, és gyengéden, de határozottan lenyomta a fószert a lépcsőre. És türelmesen ott tartotta egészen két és fél óra hosszáig... Közben öt centire mutogatta a fogait a pöcsfej arcától, aki vagy tudta, vagy nem, hogy ennek a kutyának 260 kilopond a harapása. Az autókarosszériákat 240-nel sajtolják...(Ezt a fajtát tulajdonképpen a brit királyi erdők személyzete tenyésztette ki a vadorzók ellen - abban az időben ezért akasztottak! -, és olyan kutyát akartak, amelyik nem öl meg senkit, viszont lehetővé teszi, hogy megvizsgálhassák, az illető csak levegőzött a fák között, vagy őfelsége szarvasai közül próbált meg egy-kettőt vacsora-alapanyaggá tenni.) Vizesünk valószínűleg soha nem mászik be sehová ezentúl, és fölöttébb tisztelni fogja a magántulajdont. Fenti kutyához hasonló jószág beszerzését javallom meggondolatlan és sunyi gázosok távoltartása érdekében is...

Seherezad (törölt) 2008.03.29. 07:09:18

Azért...viccesek ezek a szolgáltatói törvények...
A nyáron egy barátnőm kiadta a házát, klasszikus bérlőknek. Az első hóban még fizettek, aztán se elérhetők, se otthon találhatók nem voltak soha. Még a szolgáltataói számlákat sem tudta átíratni velük másodlagos fizetőre. Kiskorú gyerekkel ki sem tudta őket tenni. Közben kapta a villany számlát (is), ősztől elég tetemest, mire bement az E-on hoz, hogy kapcsolják ki nála az áramot, elmesélve miért.
Azt mondták, sajnos nem kapcsolhatnak, nekik ugyanis törvény vagyon rá, lakott ingatlant nem kapcsolhatnak ki a szolgáltatásból.Szó szerint ki kellett hazudnunk a villanyt a házából, tetőfelújításra hivatkozva. Másnap el is költöztek.
Erre tessék, tartsak harci kutyát, ha biztonságban akarom tudni az óráimat...
Most akkor ki lehet lakott ingatlant kapcsolni vagy sem? Vagy csak saját kérésre nem?? Vagy akkor hogy van ez?

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.29. 09:47:24

Seherezad, amíg az ismerősöd nem mondta fel a szerződést, és rendesen fizette a villanyszámlát, tényleg nem volt alapja a szolgáltatás felfüggesztésének. Az elszámolási vita nem az ismerősöd és a szolgáltató, hanem az ismerősöd és az albérlője között volt (amihez a villanyosoknak nincs köze tulajdonképp). Kikapcsolhatnak ha: elismered a tartozást de nem fizeted ki jó idő után sem; vagy felmondod a szerződést.

Ha a fentiek egyike sem teljesül, a szolgáltató bajba kerülhet, ha kikapcsol, hiszen szerződésszegésbe kerül, szolgáltatási kötelezettsége van.

A harci kutyás stb. javaslatokkal nagyon-nagyon óvatosan (pl. volt-e kinn tábla, hogy "harapós kutya"? stb. stb.).

Visszatérva az itteni ügyre. A fent leírt esetben a tartozást elismerte, a szolgáltató kikapcsolhat, de a szerelő hibázott. Jogos a panasz. Bosszantó ez a "megteszem, mert megtehetem" hozzáállás, de ez elvileg az Energia Hivatal dolga lenne. Ha Z belefog, szíve joga, de: egy panasztól, feljeletéstől Z-nek nem lesz jobb (munkája viszont lesz vele), csak a Tigáznak esetleg rosszabb.

Seherezad (törölt) 2008.03.29. 15:23:49

Pascal, fel akarta mondani, de nem hagyták, mert lakott ingatlan. Azt meg nem akarta hogy nem fizeti és majd ki meg be kapcsolási meg kamat meg egyéb költséggel tovább növeljék a számláját.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.29. 16:04:36

Elmü közüzemi üzletszabályzat, 7.7.1: "A közüzemi szerződést a fogyasztó 30 napos felmondási idővel bármikor írásban felmondhatja..."

Ettől eltekintve, én sem tartom okos dolognak, ha egy tulajdonos-bérlő elszámolási vitába az áramszolgáltatót is bevonják. A szóbanforgó esetben az ügyintéző hölgy talán ezt próbálhatta elmagyarázni, lebeszélni róla. A "nem hagyták", másképp nem is lehet értelmezni.

Dezsőjóska 2008.03.31. 14:37:54

Ez a villanykikapcsolós trükk nagyon jó!
Sokkal jobb mint pereskedni, vagy verőlegényt fogadni. Mondjuk, ha megpatkolják az órát és neked kell fizetni a bűntetést, az szivacs.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.03.31. 15:11:24

Ezért kel ráiratni az órát a bérlőre. De ha nem figyelsz, a szolgáltató akkor is megszivat, lásd a szorítós-gázórás történetet.

Angyi 2009.01.13. 20:01:48

Egész évben rendszeresen fizettem a gázszámlákat,de az év végi elszámoló számlám olyan magas volt,hogy nem tudtam egyben kifizetni,ezért részletfizetést kértem.Válasz természetesen nem kaptam. Ehelyett január 7-én megjelentek nálunk a Tigáz emberei,az elmaradás miatt.Mondtam,hogy nem tudom egyben befizetni,levelet is írtam a Tigáz központjába. A maguk stílusába közölték,hogy nem érdekli Őket,és kikapcsolták a gázt.Két kisgyermekkel maradtam a hidegbe.Hiába fordultam a jegyzőhöz, segítségért,nem kaptam.Ennyit a "megértő" gázszolgáltatókról.Ezúton is szeretném megköszöni a Tigáznak,hogy voltak olyan kedvesek és nem válaszoltak a levelemre,és a két szerelőnek akik semmi toleranciát nem mutattak felém.
süti beállítások módosítása