Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Gyermekbarát bíróság

2008. március 19. - zugügyvéd

Az alábbi történetet a Zugügyvéd nagyon is el tudja képzelni. Nem egyszer megtörtént, hogy a tárgyalás időpontja a bíró miatt csúszott, persze akkor csöndben illik megvárni, de ha az ügyvéd késik véletlenül pár percet, akkor nem egy bíró szó nélkül berekeszti a tárgyalást, rosszabb esetben pert szüntet meg, vagy ítéletet hoz, esetleg  jól meg is alázza a késő jogi képviselőt.


Kedves Zugügyvéd,

Egy rövid történetet mesélnék el a bírói önkényről. Egy büntetőügyben a 11 éves kislányomat tanúként kívánja meghallgatni az egyik bíróság. A bíró tárgyaláson kívüli meghallgatást rendelt el. Először beidéztek egy szerdai napra bennünket, kikértem a kislányomat az iskolából, a bíró nem tudott időt szakítani ránk, beidézett szóban péntekre. Szegény lányom nagyon ideges volt az egész ügy miatt.

Pénteken elmentünk a megadott időpontban, a bíró megint nem tudott velünk foglalkozni, hétfői napra adott új időpontot, a lányom már másodszorra kéredzkedett el az iskolából. Hétfőn újra elkértem, o bíróságra odamentünk, a bíró a megadott időpont után egy órával jött ki a tárgyalóteremből, és közölte velünk, hogy most nekikezd egy következő tárgyalásnak – öt tanú várt a tárgyalóterem előtt – és csak utána tud velünk foglalkozni.

A kislányom másfél óra múlva rosszul lett, a stressztől, szóltam a bírónő szerkesztőjének, hogy el kell mennünk.
Ezután jött a hidegzuhany, a bíró 35000 Forint rendbírsággal sújtott, mert elmentünk.

Az eset nagyon felháborított. Mi háromszor megjelentünk eleget téve a bíróság felhívásának. A kislányom 3 napot hiányzott az iskolából. A bíróságnak ezek szerint mindent szabad?

Üdvözlettel:

CZ.

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr31388159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr.justice 2008.03.19. 18:47:12

Első :)

Nem derült ki, de remélem fellebbezést nyújtottál be a végzés ellen.

Ettől függetlenül írásban kell jelezni a bíróság elnökének a történteket és kérni, hogy tájékoztasson a fegyelmi eljárás eredményéről. Komolyan mondom.

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2008.03.19. 20:08:13

ha nem mész el, elővezettetnek

ha ott vagy, halálba szívatnak

a bíró milyen következményekre számíthat? gondolom semmilyenre, mert rohadt fontos egyéb dolga volt, bár erről akkor is tudott, amikor a szegény gyereket berángatta

én ragaszkodnék a tárgyalásos meghallgatáshoz, ott csak megjelenik

Káposztakukac 2008.03.19. 20:14:30

dr. justice már megírta, hogy mi a teendő.

hadrianus 2008.03.19. 20:36:46

A bírók? Ők mindenek felett állónak
hiszik nem kicsi, de zárt világukat.
Valamitől mégis bűzlik ez a világ....
A Kedves szülőnek, meg mindenkinek ajánlom, bekapcsolt diktafonnal menjen
ilyen helyre,mert utólag még Krisztust is letagadják a keresztről.

doberman 2008.03.19. 20:47:07

Az senkinek sem jut eszébe, hogy a magyar biróság teljesen jogszerüen és célszerüen előzetes latartóztatásba helyezhette vola ezt a faszmadarat? A szökés -nagyon is reális- veszélye miatt?

Rebca 2008.03.19. 20:55:21

doberman, a 11 éves kislányról beszélsz?

partizan 2008.03.19. 21:09:59

doberman, tanút nem lehet előzetes letartóztatásba helyezni. Mentségedre szóljon, hogy a Be. alapos ismeretére (külön- és különleges eljárásokkal együtt) egy élet is kevés..::)))

bikkfa 2008.03.19. 21:29:03

Egyáltalán be lehet idézni gyermekkorút tanúként a törvényes képviselőjének hozzájárulása nélkül? A tanúvallomását simán fel lehet használni?

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.03.19. 21:46:52

Engem egyszer egy közl.balesettel kapcsolatban akartak lerángatni Szfehérvárra. Írtam a bírónőnek egy kézzel írt tanúvallomást, miszerint az eset tőlem kb. 300m-re történt és szembe sütött a nap, így semmit nem láttam (tényleg nem).
Szarták le, berendeltek ismét, és előállítással fenyegettek (mint a középkorban...). Aztán rám csörögtek, hogy a tárgyalás elmarad. Aztán megint berendeltek. Majd írtak egy 4. ajánlott levelet is, miszerint az ügy beállt. Halleluja.

Tanulság: ilyen szituban lépj le, mielőtt kiérnek a rendőrök. Ha nem sikerül, akkor mondd azt, hogy nem láttál semmit, később érkeztél csak stb. Ha felírják az adataid, akkor bekerülsz a gépezetbe, tehát attól kezdve cseszheted.

Zolis 2008.03.19. 21:48:12

Börtönbe a kis taknyossal! Ugyan mit képzel, hogy Hazánk nagy tekintélyű bírói társadalmának egy tagja előtt csak így rosszul lesz! 11 éves vagy sem, a törvény mindenkire vonatkozik!

kacsa! 2008.03.19. 22:28:26

"Ha felírják az adataid, akkor bekerülsz a gépezetbe, tehát attól kezdve cseszheted. "
Tényleg ez a szar, én is voltam már olyan helyzetben, hogy láttam valamit, de pont ezért 'nem láttam semmit'.

Yeto 2008.03.19. 22:36:33

Tök rendben van, már csak az önbíráskodás tényállást kellene törölni a btkból, meg a lőfegyverrel való visszaélést, és kirúgni az összes bírót, oszt rendben van. Aki előbb lő (pontosan), annak volt igaza. A faszé fizetjük őket, nem?

dr. kvasztics 2008.03.19. 23:24:16

sajnos, jellemző...
néhány bíró azért ül a magas pulpituson, mert szereti, ha felnéznek rá, ő pedig így mindenkit lenézhet - de tisztelet a kivételnek;
az ügyhöz: nekem nem úgy tűnik, mintha szabályos tárgyalási jegyzőkönyvet vett volna fel a bíróság arról, hogy kétszer is "elnapolja" a kiskorú meghallgatását, vagyis ez nem volt szabályos "eljárási cselekmény" - ez legfeljebb magánbeszélgetés lehetett a bíróság folyosóján, de a "vádlottak távollétében történő tanúkihallgatás" semmiképp;
a teendő: kérni tárgyalási jegyzőkönyvet a (meg nem történt) meghallgatásokról, amiben benne van az elnapolás indoka (azaz a tanúkihallgatás megtartásának akadálya) is és a következő meghallgatásra szóló szóbeli "idézés" közlése is (az lesz szép, ha tud ilyet produkálni a bíró!), majd a bíróság elnökéhez fordulni, és előadni, mi történt (valójában); és ne felejtsük el, hogy minden bizonnyal ügyész is kellett volna a kiskorú tanú meghallgatásához...
ja, és vinni kéne a "tanú érdekében eljáró" ügyvédet is legközelebb;

b-max 2008.03.20. 00:01:16

Na azért csúnya dolog azt mondani hogy nem láttál semmit, és utána lelépni.
Ha valami szar helyzetbe keveredtek, milyen jól jöhet egy tanú, aki ha nincs akkor jöhettek ide sirni-ríni....
Hiddjétek el rá kell áldozni azt a pár órát, napot ami ezzel jár, nekem is volt benne már részem.

Igazt azt még leirom hogy az egyik esetben a csaj olyan részeg volt hogy nembirt kiszállni a kocsiból, cserbenhagyta a másik autóst (csak koccanása volt) - ez két bűncselekmény - kihallgatás, majd jött is a papir hogy menjek tanúnak a megyei bíróságra, majd még a tárgyalás előtt egy fecni hogy elnapolva.
Azóta is síri csönd az esetről, ha valaki valakinek a valakie....

nick: 2008.03.20. 00:25:13

fel kell nyomni a megfelelő hatóságnál, mint a sz@rt

nem mellesleg egy ilyen bíró, aki normális emberként érthetetlen módon így bánik egy kisgyerekkel, milyen ítéleteket hozhat?!

Jogász 2008.03.20. 05:10:10

Nekem egyes bírók hozzáállásától mindíg felmegy a pumpa, némelyik nemhogy a feleket de az ügyvédeket, jogtanácsosokat sem egyenrangú partnerként kezeli.

Az sokszor előfordul, hogy ha elmarad a tárgyalás, nem jelzik telefonon, hanem pl. egy 10 órás tárgyalásra 10,15-kor odalibeg a leíró kislány, és bocs, a bírónak közbejött valami, új tárgyalás négy hónap múlva. Ezzel persze az ügyvédnek, a feleknek elmegy a fél napja. Amikor félve megkérdezzük, hogy miért nem lehetett telefonon szólni, közlik, hogy ja, az eszükbe sem jutott.
Nem tudom, hogyan lesz itt elektronikus iratbeadás a polgári perekben, ha egyes bírósági ügyintézők még arról sem hallottak, hogy a telefont felfedezték.

A másik a késés. A PKKB-n reggel sokszor perceket kell várni a "zsilipkapunál", mert jönnek a reggeli büntetőtárgyalásokra a rokonok, és általában mindegyiknél bicska, stb. van, amivel egyesével kell az őröknek elismervényt adni.

Egy ilyen esetben egy 8,30-as tárgyalásra 8,33-ra értem oda, már jött ki a bíró, hogy megszüntette a pert. Hiába mondtam az okot, vigyorogva közölte, hogy ez őt nem érdekli, adjam be újra a keresetet....

Ugyanez a bíró viszont sokszor, félórákat, órákat csúszik a tárgyalásokkal, és arra sem méltatja a feleket, hogy kiszóljon, "Bocs".

Egy másik kerületi bíróságon meg van egy bírónő, aki a reggeli tárgyalásról mindíg szinte percre pontosan 3/4 órát késik, és ezt teljesen természetesnek veszi.

De általánosságban is, tapasztalataim szerint az a ritka kivétel, ha egy tárgyalás pontosan akkor kezdődik, amikkorra ki van írva (általában persze ez akkor történik meg, ha az ügyvéd késik).

Én már régóta írogatom különböző szakmai fórumokon, hogy kellene a Pp-be egy olyan rendelkezés, ami kötelezné a bírókat a pontos tárgyaláskezdésre (szerintem ennek semmi köze a bírói függetlenséghez), de még a kollégák is azt mondják, hogy "hát ezt nem lehet", meg "ilyen azért előfordul".

Na de rendszeresen???

ediboy 2008.03.20. 08:00:48

Igen, bármit megtehetnek.
Ha nem tetszik elmehetsz, és kérhetsz politikai menedékjogot Albániában, Szudánban, vagy Türkmenisztánban.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.03.20. 08:02:00

Na igen, annak idején mikor egy közlekedési ügyben beidéztek (persze egy nap szabadságot előrelátóan kivettem) már épp a tárgyalásra tartottam, mikor a megadott időpont előtt fél órával felhívott az ügyvédem, hogy a bíróságról most szóltak NEKI (nekem nem), hogy nem tartják meg a tárgyalást, csak majd egy hónap múlva, mert egy rendőr, akit tanúnak hívtak be (kb. 2 hónappal azelőtt már tudnia kellett róla), azt mondta, nem ér rá akkor.
De ezek szerint mi még jól is jártunk.

Virág et. 2008.03.20. 08:10:10

Jogász

Egyetértek csaknem mindennel, amit leírtál. Van viszont ellenpéldám is, igaz vidéken. Egy bíró több, mint egy órát várt rám, igaz odatelefonáltam, hogy baleset miatt dugó van a pályán. Ilyen is csak egyszer volt, de azért fontos megemlíteni.

"Nekem egyes bírók hozzáállásától mindíg felmegy a pumpa, némelyik nemhogy a feleket de az ügyvédeket, jogtanácsosokat sem egyenrangú partnerként kezeli."

Ez egy ideig zavart. Ma már nem érdekel. Kis emberek, kis hatalom, frusztráció.

Amikor a tárgyalásnak vége és kimegyek a parkolóba az autómhoz, akkor azért mindig jobban érzem magam. :)

Pendrive 2008.03.20. 08:25:50

Amilyen az orszég, olyan a bíróság, a jogrend. Ami csak szavakban van. Tisztességes országban nem beszélik, élik a demokráciát. Itt a taláros bűnözők felett (ügyvédeket is beleértve) igazából csak egy kontroll van: a csülökpörkölt ... (Vérbíró halálos ételmérgezése kedvens óbudai éttermemben. A csülök kiváló, sajnos még nincs "bíró módra".

fazzoletti 2008.03.20. 08:26:22

Higgyétek.... a többiről nem is szólva...

bazalt 2008.03.20. 08:28:32

Visszakézből szájonvágni a bírót, majd elfogultságra hivatkozva új bírót kérni :)

Dr Kangörény 2008.03.20. 09:49:33

Én egy hivatalban dolgoztam, éppen 1 hónapig szabadságon voltam, amikor betörtek az épületbe és elvittek ezt-azt. Amikor letelt a szabadság egy üzenet várt, hogy hívjam fel xy-t a rendőrségen és jelentsem be, ha eltűnt valami ami az enyém volt. Felhívtam őket, mondtam hogy tőlem semmit nem vittek el. Fél év múlva beidéztek a bíróságra a betörés ügyében tanúként. A válaszaim kimerültek annyiban, hogy nem tudok semmit a betörésről, azt sem tudom mikor volt, hogy mit loptak el, hogyan mentek be, stb. A bíró meg csak nézett ki a fejéből és megkérdezte, hogy "akkor miért idéztük be?". Nagyon felkészült a tárgyalásra.

dr.justice 2008.03.20. 12:42:04

0xFFFF

Mivel senki nem reagál, kénytelen vagyok megkérni, hogy foglalkozz a saját édesanyáddal. Köszönöm.

Virág et. 2008.03.20. 13:18:03

dr.justice

Miért, eddig nem róla beszélt?

kim.bauer 2008.03.20. 15:53:23

Hol van Füredi???
De tényleg, ő szereti ezeket a hülyebírós témákat... :)

Legfelsőbb Íróság 2008.03.21. 07:11:05

És ezt a bírót még mindig bírónak hívják?! Gratulálok..
Hiába-ez egy következményeknélküli ország.Már ami a bírókat,ügyészeket illeti..

Shadow82 2008.03.21. 11:39:04

Legfelsőbb Íróság:

Mármint a bírókat, ügyészeket, politikusokat, kalauzokat, egyetemi tanárokat, BKV ellenőröket, vállalkozókat, multikat, biztonsági őröket, és a töbieket.
süti beállítások módosítása