Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Lenyúlási kilátások

2008. március 17. - zugügyvéd
Az alábbi történet tipikusnak mondható he egy céget belülről szeretne valaki lenyúlni. Sajnos a Gt. elsősorban az együttműködésre és az önkéntes jogkövetésre alapoz, Az ilyen visszaélések kiküszöbölésére érdemes kötni tulajdonosi (szindikátusi) megállapodást, jó erős kötbér kikötésével, választott bírósággal szerződésszegés esetére.



Tisztelt Zugügyvéd!

Esetem eléggé elgondolkoztató a mai Gt. alapján. Adott egy cég melynek 50%-os tulajdonosa vagyok a másik tulajdonos is 50%-kal rendelkezik nincs senkinél többségi szavazati jog, patthelyzet… A másik fél gyakorolja egyben az ügyvezetői jogokat.

A kft. üzemeltetésében négy vendéglátó egység tartozik, teljesen jól működik, termel stb. egy éve működtetjük. 2+3 éves bérleti szerződésekkel alátámasztva.
Kezdődnek a bajok szét válást kezdeményezek, stb. Látván a könyvelést. Látszólagos tárgyalások kezdődnek és folynak, és akkor jön a csavar…

Ügyvezetőnk gondolt egyet és alapít egy céget míg folynak az egyeztetések, (amiben nem vagyok benne) ennek az új cégnek a javára átcedáltatja a bérleti szerződést, egyben ugye a működési engedélyekre is engedményezési jogot gyakorol, ami tudván pár nap alatt az önkormányzat átír csekély ötezer forint illeték fejében.


A kft. vagyonát pedig oly módon játssza át, hogy beszállítói ás bérleti díj tartozást halmoz fel, amire a másik cég fizetési garanciát ad a berendezések fejében. Most itt állok ebben a helyzetben és nézem, hogy lehetetlenítettek el úgy mint tulajdonost, miközben semmi közvetlen beleszólásom nincs. Hiába hívnék össze közgyűlést, most már mire? A gyanútlan és jóhiszemű tulajdonost így lehet padlóra küldeni.

Röviden ennyi a történet, most gondolkozom feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen jól körbeírva a tényeket, így talán a végén jobb lesz, de a befektetett pénzem után úgy gondolom futhatok.

Kérdések: Jogilag mik a kilátások? Milyen vonatkozásban vonható felelőségre az ügyvezető ebben az esetben? Hogyan jutok hozzá a befektetett pénzemhez és mikor?
Kérem ha érdemesnek találja ossza meg a többi gyanútlan tulajdonosokkal, mire vigyázzanak!

üdvözlettel: J.Csaba

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr26384821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.03.17. 18:18:40

Elsőre úgy tűnik feljelentést tennék hűtlen kezelésért, a fontosabb és egyértelműen vagyonátmentő szerződéseket pedig megtámadnám.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.03.17. 18:34:14

Úgy látom, a másik fél úgy csinálta, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Csodálkoznék, ha bárkinek okos tanácsa lenne.

Jó reggelt, ez Mo. Nem hiszem, hogy törvénnyel, bírósággal ez ellen lehet tenni. A "gyanútlan és jóhiszemű" ez esetben pejoratív jelzők, főleg, hogy már megromlott a viszony.

2008.03.17. 18:47:46

Nem feltétlenül ilyen rossz a helyzet. Nekem a leírtakból egyértelmű, hogy mi történt, ha iratokkal, szakértőkkel bizonyítani lehet a szándékosságot akkor a hűtlen kezelés könnyen megáll.

Polgári perben ugyanígy, ha bizonyítható, hogy színlelt szerződésekről van szó, amelyeknek a célja csak a vagyon átjátszása akkor semmissé nyilvánítják. Nem tudom, mi a bírósági gyakorlat ilyen esetekben, de elvi lehetőséget látok.

Az bizonyos, hogy hosszú és költséges pereskedés lehet belőle, de ha a büntetőügyben alakul valami akkor az talán visszatartja a partnert a vagyon végleges eltüntetésétől.

Denny Crane 2008.03.17. 22:36:05

Kisebbségi jogok? Taggyűlés összehívatása a cégbírósággal? Ott mondjuk szépen elmseséled az embernek, hogy ha a céget kiüríti, azonnal feljelented csődbűncselekmény miatt? Ami egyébként meg is állna, gyönyörűen.

Emellett tényleg csak egy dologgal tudsz operálni - már ha nem három-öt éven belül szeretnél eredményt -, büntetőfeljelentésekkel. A hűtlen kezelés simán bejöhet, ugyanígy egy sikkasztás is, nyilván több adat kéne ahhoz, hogy ezt megítéld, de ESETLEG nem ártana elsétálni egy ügyvédhez. Ez a szakmája ugyanis, tehát biztosan tud segíteni...

OkoskaTo:rp 2008.03.17. 22:51:51

Denny Crane: Cégbíróság, csődbűntett? Ugyan már! Én is ismerek több olyan céget, ahol az ügyvezető eljátszotta azt, hogy már az új cégbe érkeztette az ügyfelektől a bevételt, miközben az emögött álló beszállítói kiadás még szépen a régi cégnél gyűlt. Hogy, hogy nem, az ügyfelek, a szellemi tőke (és minden, ami nem leltározható, mint a vagyontárgyak) átvándoroltak az új cégbe.

Köznapi példával: Internetszolgáltatást nyújtok; lényegében a T-Online szolgáltatását passzolom tovább. Régi cégnek számláz a T-Online, az ügyfelek meg perkálnak az újnak. Amikor a T-Online megelégeli a régi cég tartozását, és készül elvágni a drótokat, az új cég jószívűen felajánlja, hogy ő szívesen átveszi az ügyfeleket. Ettől kezdve neki számláznak. Számláznának, ha már nem lenne megalapítva a következő cég, ami...

nefaria1 2008.03.18. 09:23:52

Sajn pont egy hasonló ügyem van:( Kb négy éve vagyunk polgári bíróság előtt, de bukni fogunk. Ha az ügyvezető kárt okoz a cégnek, a cég perelheti, vagy a cég megszűnése után a tulajdonos. A céget meg ugye ő képviseli:(
A csőd- és egyéb bűntettek pedig sztem akkor jönnek szóba, ha fizetésképtelenné vált a cég, nem?

9mmPara 2008.03.18. 10:11:06

Szerintem ez az ügy veszett fejsze nyele, legfeljebb kármérséklés lehet a cél.
Én a többi mellett megpróbálkoznék peren kívüli egyezséggel is -- és ezt a szándékomat megtoldanám egy kis nyomatékkal. Jótékonykodnék. Meghívnám a legnagyobb forgalom (ebéd, vacsora?) idején néhány különösen rossz megjelenésű (mondjuk hajléktalan) barátomat enni. Aztán megkérdeném volt cégtársamat, szeretné-e, ha ez a vendégkör gyakorivá válna.
Persze mindezt spanon keresztül kell intézni, ha a T. ügyfél el akarja kerülni a hasonló stílusú viszontválaszt.
Ja, és érdemes normális magánnyomozóra is költeni pár forintot, a büntetőfeljelentések mellé némi segédanyagot ő is tud gyűjteni.

Tinyo 2008.03.18. 11:02:24

Okosat nem tudok szólni,de együttérzésem kifejezném. Eddig minden jogvitát a szívatott féloldaláról kezdtem. A legszebb mondat az egyik ügyvédtől az volt, hogy a bíróság jogot tud szolgáltatni igazságot nem. Mi mondjak jól esett hallani a kétságbeesés kellős közepén. Hiába írsz bármit alá jóhiszeműen, ha nem vagy résen simán megszívatnak.

Dezsőjóska 2008.03.26. 08:49:53

Forgasd ki a belét a köcsögnek!

derelyegrádi szellem 2008.03.26. 17:15:42

Tinyo

Sajnos rossz hírem van. Én simán belemennék ha jogot szolgáltatnának, mert akkor legalább nagyjából kiszámítható ítéletek születnének.(Meg abszolút "igazság" nem is létezik, mindekinek a maga igazsága az igazság.)

De sajnos jogot is egyre kevésbé szolgáltatnak. Polgári ügyekre gondolok főleg.

Nekem csak JOGOT szolgáltassnak, de azt lehetőség szerint durva hiba nélkül. Ez ügyben a helyzet az elmúlt egy-két évben látványosan romlott. Ez persze csak az én tapasztalatom. Kisminta. De mások is mondják, úgyhogy lehet benne valami.
süti beállítások módosítása