Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Tolmácsolt sikkasztás

2008. február 28. - zugügyvéd
A Zugügyvéd újabb történetet kapott az igazságszolgáltatás bugyrairól. Sajnos ez az eset is azt igazolja, miként lehet a büntetőjoggal visszaélni egy üzleti vita során.
 
Tisztelt Zugügyvéd !
  
 
A történetemet egyrészt azért írom le, hogy konkrét támasztékot adjak a bíróságokat kritizálóknak, másrészt abban a reményben, hogy esetleg valaki jó tanácsot tud adni.
 
 
Egy kis tőkéjű kereskedelmi Bt vezetőjeként egy olasz gyártóval még 1997-ben szerződést kötöttem a termékeinek magyarországi forgalmazására, majd ezt követően 5 év alatt rengeteg munka és kb. 60 millió Ft befektetéssel bevezettük a termékeket a magyar piacon, országos vevőkört alakítottunk ki. Amikor már elég jó szintet ért el az értékesítés, az olasz cég létrehozott egy magyar leányvállalatot, és felajánlotta, hogy továbbra is végezzük az ő nevében a tevékenységünket, amiért jutalékot ad, de természetesen a bevétel őt illeti. Erre 5 éves szerződést kötöttünk (nem lévén választási lehetőségem), de egy év alatt kiderült, hogy megmaradt a munka, de a jutalékot nem kaptuk a megegyezésnek megfelelően. A szerződést felmondva felszólítottuk arra, hogy a raktárunkban bizományi árúként tárolt anyagát vagy vigye el, vagy pedig ajánlja fel megvételre.
 
Ekkor meglepő fordulat állt be: a felmondólevélre nem is reagálva annak érdekében, hogy a teljes kiépített vevőkör térítés nélküli átvételében ne tudjam megakadályozni, és a további munkában ne jelentsek konkurenciát, a volt tolmácsomat felhasználva büntető feljelentést tett ellenem 25 millió Ft-os sikkasztásra hivatkozva, amit én állítólag a tulajdonát képező, és a raktárunkban tárolt anyag eladásával valósítottam meg. Miután megbilincselve bevittek a rendőrségre, szerencsére a nálam lévő papírok segítségével bizonyítani tudtam, hogy a raktárban összesen 6 millió Ft értékű anyaguk van, amihez senki nem nyúlt hozzá, az eladások a saját tulajdont képező termékből történtek. A rendőrség azonnal kiállított egy nyomozást megszüntető határozatot, és felhívták a figyelmemet, hogy tegyek hamis vád alapján feljelentést.
 
A rendőrségi határozatot a feljelentő megfellebbezte, arra hivatkozva, hogy a szerződés felbontása előtti utolsó vásárlás már jogtalan volt, mert egy három hónappal korábbi fizetési felszólításban megtiltották a számomra, hogy a raktárkészletükből vásároljak addig, amíg a felszólításban jelzett összeget nem fizettem meg. Arról, hogy annak idején a vásárlást miért nem kifogásolták meg, nem szólt a feljelentés. Annak ellenére, hogy a rendőrségen banki iratokkal bizonyítottam, hogy a fizetési felszólításnak rövid időn belül eleget tettem, és ezt követően kb. 30 alkalommal történt vásárlás kifogás nélkül, az ügyészség kiállított egy vádiratot 25 milliós sikkasztásra hivatkozva. (azt senki nem nézte meg, hogy a hivatkozott, állítólag jogszerűtlen vásárlás milyen összegű volt)
 
A bírósági tárgyaláson úgy gondolta, hogy a hivatalos banki papírok többet érnek, mint a feljelentő szóbeli, semmivel nem bizonyított állítása, de tévedtem. A bírónő először kijelentette, hogy a fizetési felszólítás nem tartalmaz vásárlási eltiltást, tehát nem érdekli, hogy a tartozás ki lett-e fizetve, vagy nem. Ezt követően a feljelentő a meghallgatása során már azt állította, hogy ha a vásárlás nem is volt jogtalan, de mindenképpen szabálytalan, mert nem az előírások szerint történt. Természetesen ez sem volt igaz, de amikor védekezni akartam, a bírónő azt mondta, hogy szükségtelen, mert az állítás nem tartozik a vádhoz. Ezt követte a meglepetés: az ítéletben 25 millió Ft-os sikkasztás miatt 1 év börtönre ítélt, arra hivatkozva, hogy a vásárlás jogtalan volt és szabálytalan. Az indoklásban kimondta, hogy a védelem miatt becsatolt iratokkal szemben a feljelentő szóbeli vallomását fogadta el.
 
 Természetesen fellebbeztem az ítélet ellen, és további hivatalos iratokat csatoltam be az igazam bizonyítására, és azt is kértem, hogy konkretizálják az elkövetési értéket. A Fővárosi Bíróság az ítéletében indok nélkül a büntetésemet a felére csökkentette, és kimondta indok nélkül, hogy az első fokú ítélet helyes volt.
 
Most az ügy a felülvizsgálati kérelem alapján a Legfőbb Bíróságon van, de annak ellenére, hogy senki nem érti, hogy áldozatból hogyan lehetett belőlem bűnöst csinálni, már nem nagyon bízok az igazságos ítéletben. A Legfőbb Ügyészség annak ellenére, hogy már többször bizonyítottam a felszólításban szereplő összeg pontos megfizetését, és ez a nyomozati anyag szerint is megkérdőjelezhetetlen, az átiratában még mindig azt állítja, hogy mivel még a mai napig nem fizettem, jogszerűtlenül jártam el.
 
Az ügyhöz tartozik, hogy hamis vád és hamis tanúzás miatt múlt év áprilisában feljelentettem a volt tolmácsomat, hiszen a bírósági tárgyalásokon is legalább 20 esetben hazudott tanúként annak érdekében, hogy a bíróság elitéljen. Az ítélet indoklásában is benne van, hogy az ő tanúvallomása volt a döntő. A feljelentésemre még a mai napig nem válaszolta, és amikor érdeklődtem, az volt a válasz, hogy sok a dolguk, nem tudnak vele foglalkozni.
 
Egy tisztességtelen cég az igazságtalan, jogszerűtlen és törvénysértő igazságszolgáltatás segítségével elérte, hogy 4 év óta nem tudom végezni a munkámat, a cégem és a családom tönkre ment.
 
Természetesen mindezt iratokkal tudom bizonyítani.
 
K. Miklós

53 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr22358753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Art Mooney 2008.02.28. 22:48:27

welcome to magyarisztán. :(

Ju.hé 2008.02.28. 22:51:05

Bevallom, nem állt össze bennem, hogy mi is történt valójában és az sem világos, hogy a Btk. mely §-a alapján ítéltek el. Mégis, bizonyosnak tekintem, hogy a LEGFELSŐBB a felülvizsgálati indítványt el fogja utasítani, mert a tényállás ott már nem támadható.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2008.02.29. 01:22:51

a birosag nem ertette. Van ilyen. Persze ez tipikusan olyan eset, ahol el kellene olvasni, hogy pontosan mit adtak be a birosagnak.

Legfelsőbb Íróság 2008.02.29. 06:46:54

Ennyit a kiváló magyar igazságszolgáltatásról... Sajnos, sok esélyed nem lesz, de menj tovább, a nemzetközi "színtérre"-ott már szakemberek a bírók.

Luigi 2008.02.29. 07:26:48

Kedves Miklós!

Kérem keressen meg a vallalkozz@echotv.hu emailcímen, hogy bemutassuk a történetét a nyilvánosság előtt.

Köszönettel

Luigi

Dzsok 2008.02.29. 07:39:17

Magyarországon nincs jogrendszer. Az a szar ami van képtelen megfelelni a mai kor követelményeinek és nem tudja megfékezni a bűnözést.
-Legalizálták a lopást (20ezerFT-onként lopnak el komplett erdőket, de szinte bármi mást is el lehet lopni következmények nélkül) éppen ezért a magántulajdon is csak korlátozottan valósul meg nálunk. (+lakás/ingatlanmaffiák)
-Csökkentették a büntetési tételeket (gyilkosságokat pár évvel simán meg lehet úszni, vagy 14 éves életkor alatt 1 nap alatt kintvan az elkövető és bármit megtehet bárkivel)
-Ahány ítélet születik egy ügyben annyiféleképp egymásnak ellentmondóan ítél a bíróság talán nem véletlen, hogy nálunk nem lehet esküdtszék
-Évekig húzódnak a bíróságokon az ügyek, akik a szereplők szenvedhetnek a stressztől néha előbb halnak meg minthogy pont kerül egy ügy végére. Ami itt van az egy ügyvédek érdekeinek kialakított rendszer, nem a magyar állampolgároké.
-Magyarországon nincsenek emberi jogok, ismeretlen fogalom a hatékony rendőri védelem. Nálunk akkor számíthatsz a rendőr segítségére ha már minimum megkéseltek.
-Magyarországon ahogy egy volt rendőrnyomozó tanulmányt is írt róla, statisztikai rendőrség működik. Azaz nálunk háromszor jobb a közbiztonság mint Bécsben, hiszen itt harmad annyi a nyílvánosságra került bűncselekmények száma. Az emberek gyakorlatilag már csak akkor tesznek feljelentést ha vér folyik, lopás, rablás erőszakos eseteknél nem értesítik a rendőrséget mert úgyis tudják, hogy nem csinálnak semmit.
-Magyarországon a rendőröket megfélemlítették, bizonyos népcsoportok ellen pl. egy-egy faluban a rendőr sem mer eljárni mert semmilyen védelemre nem számíthat abban az esetben, ha törvényesen lép fel.

füredi (törölt) 2008.02.29. 08:16:06

Dzsok!
- milyen büntetési tételt csökkentettek?
-az esküdtszék nem ítélkezne összevissza?

huta9020 2008.02.29. 08:18:07

Visszatérünk oda, ahonnan elindultunk. A jelen ügyben az eredményes eljárás az lett volna, hogy az első hamis tanúzás után a tolmácsot meg kellett volna veretni és beígérni, hogy legközelebb mind a két lába el lesz törve.
Mondom ezt úgy, hogy az ilyet mélységesen elítélem. Dzsungelben élünk, csak az erősek , agresszívak, ravaszak élnek túl. A többieknek marad a tengődés, meg a agyzsibbasztó médiabanzáj.

Ludováry Ludmilla 2008.02.29. 08:54:44

Kedves Miklós! Legmélyebb együttérzésem.

Dzsok! Abban a magam részéről nem értek egyet, hogy "az emberek már csak akkor tesznek feljelentést, ha vér folyik.." - tapasztalatom szerint ennek az ellenkezője igaz: a feljelentgetés, mint a kicsinyes bosszú és/vagy a legdurvább rosszindulat jele, igazi magyar népszokássá nőtte ki magát. Nem egy példát láttam már, hogy próbálják meg tönkretenni rosszakaróik ártatlan emberek életét. Akár hamis váddal is, persze. A magyar hatóságokat ez persze már nem érdekli. Asszisztálnak. Mert az egész nem érdekli őket...hozzá pedig gusztustalanul felületesek, pökhendiek. Tisztelet a kivételnek. Vagy Miklós története esetleg mást mutat, mint "ami van"?

VIC20 2008.02.29. 08:58:00

Próbáld meg fogadat összeszorítva kibírni, amíg véglegesen le nem zárul az eljárás. Aztán ha a végeredmény is hasonló lesz az eddigiekhez, a strassbourgi emberjogi bíróságtól szép összegre perelheted a magyar államot.

9mmPara 2008.02.29. 09:04:16

Tényleg tudni kellene, hogy mely § alapján történt meg az ítélethozatal. Nekem a leírás alapján sikkasztás vagy csalás tűnik valószínűnek, de oly széles és hosszú a Btk.
Azt meg elég furcsának találom, hogy valakit megbilincselve vigyenek be kihallgatásra egy nem túl nagy összegű, szigorúan csak vagyoni hátrányt okozó cselekményre vonatkozó feljelentés miatt.

9mmPara 2008.02.29. 09:06:40

Huta9020!
Tényleg nem bántásnak szánom, de a tanácsod a lehető legnagyobb baromság, amit ma Magyarországon adni lehet. Ezt mindenki felejtse el!

9mmPara 2008.02.29. 09:09:27

Egyébként meg -- ha tényleg igaza van a levélírónak -- végig kell vinni a magyar jogorvoslati rendszeren, tökmindegy milyen elmarasztalással, aztán a csomaggal nyomás Strassbourgba. Évekig tart, de lesz megfelelő mértékű kárpótlás.

EXLEXMAN 2008.02.29. 09:28:41

Kedves Miklós!

Írásod alapján sok alapvetően fontos tény nem derült ki: Jelenleg, a 2007.január 1.-ei Btk módosítás a Btk 317§ esetén is mediálásra ajánlja az ilyen ügyet, ha és amennyiben a törvény 5 évnél rövidebb szabadság vesztéssel fenyeget. A Te esetedben ennek a lehetőségét sehol nem látom még érintőlegesen sem kivitelezve! Ez persze a jogi képviselőd felkészültségét mutatja, ha volt ilyened!

Az LFB felülvizsgálati eljárása az eredeti tényektől eltérő újabb bizonyíték benyújtása esetén lehet eredményes, ennek hiányában, az eljárás (LFB)- érdemi adat hiányában - elutasítja a kérelmedet. Maga a felülvizsgálat tehát csak akkor érdemi, ha van miről érdemben tárgyalni! Az, hogy Te máshogyan értékeled a bizonyítékokat, sajnos a magyar bírói gyakorlatban nem nyom a latba semmit, lévén, a bíróság joga, hogy az elé tárt adatokat a maga logikai láncolatában értékelje, és elfogadja vagy elutasítja azokat.

Egy dolog azért szöget ütött a fejembe: A tolmácsod elmondásod szerint hazudott! Ezt milyen adatokkal támasztod alá és hogyan lehet, hogy nem a te általad tapasztalt adatokat "adta" elő a tolmács, a bírósági meghallgatáson?

Azt a tényt nem említve, hogy volt e fizetési nehézséged miatt, menet közben rendelés tiltásod, vagy pedig késedelmes fizetés miatt, fizetési felszólításod?

Sok olyan "picinek" tűnő gondolat, amely az általad írottak alapján, számomra nem derült ki!

Ezek olyan adatok melyek fontosak a tény szempontjából. Legutolsó sorban, javaslom, hogy olyan bizonyítékkal állj elő az LFB-nél, ami valóban új és valóban perdöntő lehet! Ennek hiányában, 100%-os az elutasitás!

Ajtony 2008.02.29. 09:51:45

Sziasztok! Manapság trendi dolog a bennszülöttek cidáztatása. Az építőiparban nem is számít komoly cégnek az, aki nem élt túl legalább százmillás lehúzást valamelyik távoli ország szélhámosaitól.

Igazságszolgáltatás - az meg micsoda?

Üdv

red dragon 2008.02.29. 10:03:33

A történet nem egészen világos, úgy látom nem csak nekem.

Egyértelműen a Btk. 317.§-ról van szó: aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja vagy azzal a sajátjaként rendelkezik sikkasztást követ el.

A bíróság éppen az okirati bizonyítékokat értékeli elsődlegesen a vallomásokkal szemben, ezért ez sem világos.

A Fővárosi Bíróság, mint másodfok meg szokta indokolni az ítéleteit, pláne, ha hozzányúltak, mint jelen esetben is.

Az ügyészség pedig azért nem indított és nem is fog eljárást indítani, mert a feljelentő vallomását fogadta el a bíróság, ezért szó sincs hamis tanúzásról.

Az LB semmit sem tehet, mert kötött a tényállás a felülvizsgálatnál.

Esetleg új tanúval vagy okirattal próbálkozhatnál egy perújítással, talán nagyobb sikerrel.

andybandy 2008.02.29. 10:23:48

volt a raktárról rendes leltárfelvételi ív? raktár kivételezési bizonylat, stb. sztem a fizetés igazolása nem elegendő, mivel árúmozgásra hivatkozott az olasz - vagyis, hogy ellopták a megbízásából tárolt árút. Ezért csak a pénzt ("kifizettem") bizonygatni sztem kevés. Ha ilyen papírok nincsenek, a legjobb csöndben várni, - a tolmács lába eltörése már későn van - és esetleg perelni Strassbourgban. Ott se adok nagy esélyt.

andybandy 2008.02.29. 10:27:40

Ajtony - már más fórumon elmondtam a véleményem, itt is megkísérelem. A magyar vállalkozók nagy részének legnagyobb baja, hogy túl kicsi, nem számol pénztőke igénnyel (szükséglettel, pl. per esetére), ezért nem is tartalékol. Mivel kicsi, nem tud felkészülni mindenféle csibésszégre, tehát a lenyúlás/lehúzás veszélye nagyon nagy. Egyik lehetséges megoldás lenne az értékesítési szövetség (dán mintájú szövetkezet), ahová szerény összegekkel beszállva, megfelelő szakembereket tudnának foglalkoztatni pl. a szerződések jó megírásához.
Ehelyett: a magyarok egymást verik le (ha jól sejtem), mert túl nagy a kínálat a piacon. Az ilyen helyzetet naná hogy kihasználja mindenki, nemcsak a kifejezetten csirkefogók.
sajnos

EXLEXMAN 2008.02.29. 10:36:38

andyandy: A lehúzás azért más mint jelen esetben! Az, hogy töke szegény a magyar vállalkozás ez részben igaz is, de a mondás, mely szerint addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér, régi, igaz mondás!

A jelen esetben a feltett kérdéseim igen sok okot adhatnak, a pro és kontra érvekhez! A piaci kínálat és az erkölcs megint más: Eladni és beszélni róla 2 külön téma! A ha lenne 2 millió dumára eddig sem jött senki vissza üzleti terveivel ,hogy háááát itt a terv, hol a 2 milla! Sok beszédnek ... Azt meg ugyebár nem eszed meg te sem, ha nincs a paceknak pénze a közértben, hogy kap ingyen bevásárlást .:)

A szövetséggel egyet értek!

2008.02.29. 11:17:58

Nekem úgy tűnik a legelső bíró nem értette meg, hogy miről van szó. Számviteli kérdés esetén ez nem is túl meglepő. Most másodfok után már nem sok minden van. Marad Strassburg. A nyilvánosság azért sokat segíthet, nem jogi, inkább erkölcsi értelemben. Talán valaki arra alkalmas ügyvéd elég érdekesnek találja a dolgot ahoz, hogy nagyobb befektetés nélkül elvigye az ügyet Strassburgba. Gondolom a pénz nem áll halomban.

Folyami Géb 2008.02.29. 14:11:24

Feltételezem, ha ellenkező erdmény született volna, és a panaszost felmentik, akkor most a sértett panaszkodna ugyanitt. Abban is biztos vagyok, hogy ugyanezeket a jogi szaktanácsokat kapná: hülye a bíró!

Azoknak az ügyvéd kollégáknak meg gratulálok, akik egy darab terhelti előadás alapján fél perc alatt megítélték az ügyet. Talán el kellene menni bírónak, ilyen tehetséggel százötven ügyet tudnának befejezni naponta.

EXLEXMAN 2008.02.29. 14:28:57

Folyami Géb: Egyet értek! Már abban, hogy nem lehet megitélni a dolgokat és én közel sem a bírói kar elhülyülésére vezetném ezt vissza!

Tükröm-tükröm...!

Azt látom, majd nem mindenki individumnak tekinti ezt az írást és el sem gondolkozik azon, amely kérdéseket feltettem, ha van válasz, lehet, kiderülne, nem biztos, hogy a bíró volt a hunyó!

Elég lenne csupán a tényekre alapoznunk!

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.02.29. 15:14:04

Mi értelme lenne vétkesként egy jogi fórumon sírni? Próbáljunk már meg némi empátiával viseltetni a beírók iránt, nem pedig azt fontolgatni, vajon ő volt-e a csaló... Nem hiszem, hogy idejönne nyekeregni, ha nem lenne világfájdalma emiatt a fos miatt.

vernarancs 2008.02.29. 15:30:13

Olaszoktol szigoruan kizarolag csak pizzat. Semmi mast nem szabad sem venni sem uzletelni. Legtobb esetben penzmosasi szandekkal jonnek a "sotet keletre". Ld. boscolo hotel lanc.

2008.02.29. 15:35:28

Folyami Géb 2008.02.29. 14:11:24
"...Feltételezem,..."

A felvetésben van ráció, csak ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy ez azért egy blogbejegyzés, amihez mindenki (jogász, nem jogász) a saját kedvtelésére valamilyen véleményt fűz.

Aligha lehet elvárni, és nem is szükséges, hogy egy bírósági eljárás során kívánatos alapossággal történjék mindez.Ehez öbbnyire a közreadott információ is hiányos és egyoldalú.

Mindez nem jelenti, hogy ne lenne érdemes valamilyen formában elgondolkodni a dolgokon, vagy véleményezni azokat.

2008.02.29. 15:39:08

vernarancs 2008.02.29. 15:30:13
"...Olaszoktol szigoruan kizarolag csak pizzat..."

Tudnak azért az olaszok sokmindent a pizzán kívül is. Én azért nem írnám le őket csak így.

stebe77 2008.02.29. 15:42:20

Folygéb,

eeegen, az ügyek általában nálam sem úgy festenek, ahogy az ügyfél első körben előadja.
Mindazonáltal sajnos igaz: a bírók általában egy darab ügyészi előadás alapján ítélik meg az ügyet. Vádiratnak híjják.
A helyi nyomozó ügyészség vezetője "vallotta be" legutóbb: Azért ment el a viszonylagos önállóságot élvező rész-testülethez, mert elege lett, hogy egy felülről átpasszírozott szart kellett felolvasnia ügyészként, tudván, hogy úgyis megáll, mert a bíró leszarja, a folyosón megbeszélték már a csopivezi, vezető, fő, fellebbviteli fő stb. ügyésszel)
Kedvencem mostanában, hogy kereskedésért elítélték a védencemet (első fokon persze) egy rendszeres vevő, egy bizonyított beszerzés nélkül, egy bizonyítható átadási kísérlet, és egy negyedszerre tett gyan. vallomás alapján, ami attól jött, akinél megtalálták a cuccot és aki előtte háromszor azt vallotta, hogy ő kereskedett vele...
Valami nagyon nincs rendben!

papadopulos 2008.02.29. 15:49:11

Engem egy Szegedi milliárdos vállalkozó miatt aki más nevében adóbevallásokat állított ki, számlákat hamisított meg ítéltek el. Én nem tudtam vagyoni javakat osztogatni az ügyben eljáró hivatalos eljárású személyek javára. Már a Hágai Nemzetközi Törvényszék segítségét voltam kénytelen kérni az igazságszolgáltatás élet és emberiség ellenes bűncselekményének feltárása érdekében. Az elkövetkezendő napokban szívesen közszemlére bocsájtom tragikussá vált sorsunkat, amelynek létrehozásáért a bűnszövetségben működő igazságszolgáltatási szervek felelőssége is rendkívül súlyos.

Salgo2 2008.02.29. 15:51:13

Ma este 7 ótakor a Városmajori templomban (Bp.) Labády Tamás volt alkotmánybíró tart előadást Jézus pere a jogász szemével címmel.

füredi (törölt) 2008.02.29. 16:00:49

Tényleg csak azt tudom mondani, amit már annyiszor: magára valamit adó jogász ennyiből semmiféle véleményt nem mondhat. Akik itt most hülyézik a bírót, azt úgy teszik, hogy semmit, semmit nem tudnak az ügyről. (ami persze nem zárja ki, hogy a bíró hülye, de az ellenkezőjét sem.)

Az, hogy a vádlott - most már elítélt - magát ártatlannak tartja, pontosan két dolgot jelenthet:
1.) ártatlan, és igaza van, a bíró hülye.
2.) nem ártatlan, nincs igaza, a bíró nem hülye.

Gazdasági jellegű bűncselekményeknél igen gyakori, hogy a vádlottak valóban nem értik meg, hogy amit tettek, miért bűncselekmény, sokszor megvannak győződve, hogy teljesen helyesen cselekedtek, mert nem vezette őket rossz szándék. Ettől még beleszaladhatnak egy törvényi tényállásba.

Akik itt strasburgoznak, levezetnék, hogy ebben az ügyben hogyan jöhet Strassburg?

Arra meg, hogy Hágai Nemzetközi Bíróság, már nem is mondok semmit.

füredi (törölt) 2008.02.29. 16:01:41

még mielőtt valaki ezzel jönne: meg vannak külön.

2008.02.29. 16:24:58

füredi 2008.02.29. 16:00:49
"...strasburgoznak, levezetnék, hogy ebben az ügyben hogyan jöhet Strassburg..."

Sajnos, úgy tűnik, el kell ismerjem: sehogy. Elragadott a tömeg lelkesedése.

Dzsok 2008.02.29. 19:06:38

Most nevetek éppen egy riporton amit a fővárosi bíróság szóvivőjével készítettek.
kb. 15ezer parkolási ügyük van, nem hajlandóak precedens ítéleteket hozni "mert minden ügy más és más", mindet egyenként kell tárgyalni. Utánna nagy büszkén el is mondta, hogy vannak bírók akik csak parkolási ügyeket tárgyalnak.

Komolyan van olyan terület amit a magyar jogrendszer normálisan kezelni tud?
-több éves várakozások mindenütt, rossz hatékonyság, képzetlen bírók
-szuper bűnügyek lásd Mór
-katasztrófális közlekedési morál, minden megúszható felfüggesztettel
-rongálások, graffiti (lásd egész budapest)
-lopások, rablások
-gyermekbűnözés (lásd a román késelőt)
Valaki írta korábban, hogy ebben a történetben is a tolmácsot kellett volna megveretni és fenyegetni. Én ezzel az állásponttal értek egyet, magyarországon csak az ököljog érvényes a legegyszerűbb ügyekben is. Ha valaki ezt nem hiszi el és szabályos utat szeretne bejárni az kövesse ezt a linket:
www.ingyenjogimegoldasok.hu/archivum/ingatlan=2006okt.htm
Itt olvassátok el ezt a hozzászólást "Jogkövető
morabora@t-online.hu
Állapot: Megválaszolva
2006. október 24. kedd
09:58:23"
Ez is jól tükrözi a magyar "jogrendszert".

kisködmön 2008.02.29. 19:25:04

A parkolási dolgot én is néztem de én inkább sirtam rajta.Már látom a szomorú jövöt amikor az emberek minden nap azon izgulnak,hogy vajon legalább három szomszéd látta e,hogy ő az nap, egész nap a ház elött állt a kocsijával és ezt hajlandoak-e tanusitani is.Magyar jog: nem tudjuk jogszerü magatartásra kényszeriteni a szolgáltatot akkor megbüntizzük azt az átkozott autóst. minek vett a piszok autót,úgy kell neki.Nálunk nem igy müködik.

Dzsok 2008.02.29. 20:08:37

Kisködmön, én múltkor a 4-6 villamoson utaztam haza 6 óra után ahol 4-5 parkolóőr hangosan röhögve jegyzetelte a körúton közlekedő autók rendszámait. Talán ennek a viselkedésnek is van köze a riportban említettekhez. De ugyanígy vicces az is, hogy a kinyomtatott parkolócédula a napon egy suzukiban kb. 1,5 óra alatt ég el egy 1mm-es átmérőjű fekete hamudarabbá. :)

Tudom ezek nem ide tartoznak, de mit várunk a magyar jogalkotóktól ha a legegyszerűbb problémát sem tudják kezelni, és már egy parkolási ügyet sem tudnak kezelni normálisan.

De ugyanígy emlegethetnénk a román késelőt meg ezernyi más ügyet is.

amodent 2008.02.29. 20:24:19

> nem hajlandóak precedens ítéleteket hozni

Ha mondjuk mégis úgy döntenének, hogy hoznak precedens ítéletet, az pontosan hogyan is nézne ki monduk a magyar jogrendszerben?

kisködmön 2008.02.29. 20:56:02

amodent!
Precedens-magyarúl evidens,hogy Te vagy a hibás,mert van autód.Szerintem igy nézne ki.

papadopulos 2008.02.29. 20:56:22

füredi. - az Ön által elsőpontban megjelölt leírása fedi a valóságot az én esetemben. Jogászként ismernie kell a Magyar Köztársság által nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségét alapjogok, emberi jogok tekintetében. A nyilvánosság előtt hiteles állásfoglalása érdekében szívesen rendelkezésére bocsájtom az üggyel kapcsolatos okiratokat, hogy meggyőződjön a Magyar Igazságszolgáltatás ügyészi, bírósági szerveinek korlátlan hatalmáról, elhatalmasodott különbségtételű ítélkezési gyakorlatáról. Véleményemhez mellékelem az e-mailem bartos@napnet.hu

kisködmön 2008.02.29. 21:08:24

Másfél éve élek Hollandiába (véglegesen) ott úgy megy a dolog,hogy elöször utánna néznek kié is az autó.Ezért elö sem fordulhat az,hogy olyan autóért büntetnek meg amit még meg sem vettél.Aztán küldenek egy levelet amiben megkérdezik,hogy valóban ott és akkor te parkoltál.Ha igen akkor megengeded-e,hogy a cimedre elküldjék a fotókat,avagy te akarsz bemenni és megnézni.Ha elismered,hogy te voltál és azt is,hogy szabálytalanul parkoltál akkor az első esetben csak a parkolási dijat kell kifizetned.Ha késöbb is elöfordul akkor viszont jön a bünti,visszaesőként a csillagos ég a határ.(akár a jogositványod is ugorhat).Egyébbként az szokott inkább előfordulni,hogy túl léped a parkoló időt.Vannak halyek ahol az ablakba rakott parkolótárcsádan kell beállitani a parkolás kezdetét jelző időt.Bármily furcsa ezt meg is teszi becsületesen az emberek.Igaz itt a rokkantak nem terepjáróval közlekednek. Hú ez hosszú volt,bocsi érte.

Seherezad (törölt) 2008.03.01. 00:46:03

Eh..Kisködmön...Neked ott olyan jó dolgod van, sose gyere haza! Itt úgyis érdekbarátaid lennének percek alatt, és a bíróságon ülhetnél hetekig, tanúsítani hogy otthon parkoltak:):)

Dzsok 2008.03.01. 06:05:05

Amodent ha jól működne akkor hoznának egy precedensértékű ítéletet, hogy fényképes bizonyíték nélkül nem lehet megnyerni parkolási ügyet.
Vagy olyan cetli alkalmazásával ami a napon elég az autóban nem bizonyítható, hogy valaki nem fizetett.

A 15ezer parkolási ügy kezelése felgyorsulhatna, később pedig fénykép nélkül el sem indulna egy per mert tudnák, hogy úgysem nyerhetnek. A sikeres működéshez ki kellene javítaniuk a jelenlegi sokszor csalásra, bemondásra alapuló rendszerüket.

EXLEXMAN 2008.03.01. 08:11:52

Ahogy látom a témától jól el kanyarodva, a lényeg még mindig nem derült ki:

Empátiával élve minden érintett iránt, (vélelmezve a téma nyitójának objektiv kommunikációját is) itt a terhelt és a bíró személyét is értem egyaránt, hogyan lehetséges az hogy:

1. Miért nem volt mediálás az ügyben?
2. Miért nem érkezik válasz a feltett kérdésekre amiket eddig feltettem a téma nyitójának?

Nevezetesen:

- a) történt e előzetes fizetési nehézségek miatti felszólamlása az olasz félnek?
- b) A magyar fél folyamatos fizető volt e, vagy valóban igaz, hogy leállították a részére történt árú átadásokat?
- c) amennyiben volt ilyen felszólamlása az olasz félnek, a magyar miért nem állt le a további kereskedéssel a pénzügyi rendezésig?
- c2) Amennyiben nem volt pénzügyi vita, nem volt csúszás, nem volt elszámolási probléma, ezt az olasz fél nem is jelezte, hogy lehet, hogy a tolmács még ezek után hazudni kezdett?
d) A tolmácsnak miféle érdeke fűződött a valótlan állításhoz és miért 4x is?

Több kérdésem jelenleg nincsen!

..elég csak a tényekre alapozni mielőtt valakit bárminek is el nevezünk!

A médiában megjelent irományok többsége hézagos és egyoldalú érdekeket képvisel ennek következtében az író érzelmi aspektusát tükrözi és az Ő indulatait, felháborodásait emeli ki! A tények, csupán valódi adatok és ezáltal objektívek!

Folyami Géb 2008.03.01. 14:41:56

"1. Miért nem volt mediálás az ügyben?
2. Miért nem érkezik válasz a feltett kérdésekre amiket eddig feltettem a téma nyitójának?"

Két lehetséges válasz:

- tekintettel arra, hogy már a rendkívüli felülvizsgálat szakaszában jár az ügy, alappal feltehető, hogy az elsőfokú eljárás még 2007. előtt zajlott.

- ami viszont bizonyos (az itt írt leveléből), hogy a vádlott nem tett beismerő vallomást a nyomozás során. Ez önmagában gátja a mediációnak.

amodent 2008.03.01. 19:19:56

> ha jól működne akkor hoznának egy precedensértékű ítéletet

Javítsatok ki, ha tévednék, de tudtommal ilyen a magyar jogrendszerben nem létezik. Ami van, az a jogegységi döntés, de azt nem a Fővárosi Bíróság hozza.

EXLEXMAN 2008.03.01. 21:12:55

Köszönöm Folyami Géb, ezt magam is tudom, ám a kérdésre a választ a kedves szerzőtől várnám! :) ..és az összes kérdésre!

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.03. 09:19:46

A történet nem kerek, de azért talán ez lehetett:

A magyar viszonteladónak valamilyen vitába kerekedett az olasz szállítóval. A magyar fél a szerződést felmondta. Ilyenkor el kell számolni a raktárkészlettel: enyém/tied. Nem érdemes pl. egyszerűen elutalni valamennyi pénzt a szerződés felmondásával azzal, hogy "akkor én most megvettem a cuccot" mert már felmondtam a szerződést...

A felmondás pillanatában a levélíró birtokában, de nem a tulajdonában volt bizonyos mennyiségű áru. A forgalmazását az elszámolási vita alatt sem állította le. Megunván az elszámolási vitát az olasz feljelentette a magyart, hogy a sajátjaként használja azt ami a birtokában volt de nem az övé.

A levélíró két állítása nem állhat fenn egyszerre: a szerződét felmondta ill. szabályos vásárlás történt (még ha volt is a magyar fél részéről kifizetés). Ha pedig nem volt a vásárlás szabályos, az áru nem került a magyar fél tulajdonába, és azzal, hogy ő azt tovább forgalmazta, a rábízott idegen dologgal sajátjaként rendelkezett (Btk. 371).

A banki okiratok (amelyek a kifizetést igazolják) azért "nem fogadta el" a bíróság, mert az nem is volt vita, hogy ezek a kifizetések megtörténtek. Hanem ott lehetett a gond, hogy a szerződést magyar fél felmondta, a raktárkészlettel nem számolt el, de a forgalmazást mégsem állította le.

A tolmácsot feljelenteni tényleg kár és teljesen felesleges is volt.

praetor81 2008.03.03. 09:32:54

Azért én óva intenék mindenkit, hogy az igazságérzetében sértett "áldozat" homályos és ellentmondásos, érzelmektől fűtött egyoldalú elmondása alapján, jogban jártas személy segítsége nélkül itéljük meg a bíróság munkáját. Nem ismerjük a tényállást, nem tudjuk, hogy a bíróság milyen bizonyítást vett fel, nem tudjuk, hogy hogyan minősítette a bíróság a cselekményt. Egyáltalán: az sem biztos, hogy azon cselekmény miatt ítélte el a bíróság az értintettet, amelyet megosztott velünk.
Ugyanígy azt sem tartom helyesnek, hogy a több ezerből kiragadott egy-két nagy port felkavart ügy alapján sárba tiporjuk a bíróság tekintélyét. Sajnos a közvéleménynek vajmi kevés betekintése van a bíróság munkájába, ezért következtetései adott esetben alaptalanok és elhamarkodottak. Mégis - akinek személyes tapasztalata nincs - a közvélemény alapján ítéli meg a bíróság munkáját. Véleményem szerint a sajtó felelőtlen hangoskodása, a magukat jogban jártasnak feltüntető - ugyanakkor arcpirítóan dilettáns - közírók, stb. jobban veszélyeztetik a bíróság megítélését, mint amennyire erre a bíróság okot ad.
Egyébként pedig aki egy pert elveszít, vagy elítélik, nyilván nem fog leborulni a bíróság nagysága előtt, ezért az ilyen érintettek véleményét fenntartásokkal kell kezelni.
Egyet azonban elismerek: a magyar bíróságon - ahogy a civilizált világban mindenhol - jogszolgáltatás - és nem igazságszolgáltatás folytik. Emberileg azonosulni tudok azokkal, akik egy jogszerű ítélet ellenére igazságérzetükben sértve érzik magukat. Ilyen előfordul. És nem biztos, hogy a bíróság hibája.

Deviáns 2008.03.03. 09:33:47

Az elszenesedő parkolójegyekhez: felénk a parkolójegy két részből áll: a jegy rész és egy letéphető rész, amin rajta van minden adat, ami a parkolójegyen is. A célja, hogy tudd, hol parkolsz, és meddig fizettél. Ha ezt letéped és elteszed, ez nem fog elszenesedni.

stebe77 2008.03.03. 13:10:51

OFF:
Kisködmön: spreek je even al goed nederlands?

füredi (törölt) 2008.03.04. 08:32:07

Végre két szép hozzászólás.
Pascal: 317, nem 371, ellenben grat, kb, ez történhetett.

Praetor81, kösz a hozzászólást. Szeretném ha mindenki megértené, hogy mindelhol, ahol írott, tételes jog van, ott jogszolgáltatás van. A saria, az igen, az igazságszolgáltatás!

Ja: A bíró hülye.

fresco · http://univerzumom.hupont.hu 2008.04.07. 20:01:55

Sajnos, csak most tudtam észlelni, hogy a történetemre hozzászólások érkeztek. Tudom, hogy sok idő múlt el, és már valószínűleg senkit nem érdekel a téma.
Ennek ellenére néhány - válasznak is tűnhető megjegyzés:
1, Az eljárásban nem az igazságosságot hiányolom, mert tudom, hogy az én igazságom nem azonos a feljelentő igazságával. A jogszerűséget és a törvényességet viszont igen.
2, Az általam becsatolt írásos bizonyítékokat sem az ügyészség, sem a bíróság meg sem említette, mintha nem is lett volna. Tehát nem arról van szó, hogy a bíróság nem az én elképzelésemnek megfelelően értékelte a vádlott és az ügyészség bizonyítékait. Az ítélet indoklása is csak annyit mond ki, hogy a bíróság elfogadta a feljelentő szóbeli vallomását.
Miután az ügyész azt látta, hogy a vádiratban szereplő állításokat cáfoltam, a perbeszédben egy addig még nem előadott állítással próbálta igazolni a vádat. Ennek cáfolatát a bíró azért nem engedte, mert "már lezárta a bizonyítási eljárást". Tehát olyan vád alapján történt az ítélethozatal, ami ellen nem volt alkalmam védekezni.
3, Első és másodfokon is úgy mondtak ki "mintegy 25 millió Ft értékben elkövetett sikkasztásban" bűnösnek, hogy az eljárás során senki nem vizsgálta vagy állította, hogy összegben és anyagban mi az a tárgy, amit elsikkasztottam. Senki nem nézett raktárkészletet, stb.
4, A Nyomozó ügyészség arra való hivatkozással utasította el a hamis vádra és a hamis tanúzásra vonatkozó feljelentésemet, hogy ha a bíróság elfogadta, nem lehet szó hamis tanúzásról. Tette ezt annak ellenére, hogy a bírósági jegyzőkönyvben szerepelnek a feljelentő állításai és hivatalos iratokkal bizonyítottam azok valótlanságát.

Ha valakinek hihetetlen a történetem, szivesen bizonyítom az elmondottakat az iratokkal.
K. Miklós

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.04.08. 16:14:56

fresco, a privát leveled köszönöm és jelzem, hogy sérült, csonka, nem olvasható. Kérlek ne küld el újra. De ha gondolod az ide vonatkozó részeket írd be itt.

Az üzleti részekhez jobban hozzá tudok szólni, mint a jogi részekhez. Te részben saját tulajdonban levő árut raktároztál részben az ő áruját tároltad. Előbbit egyszerűen eladtad, utóbbit jutalékos rendszerben forgalmaztad, úgy hogy a megrendelések hozzád futottak be. És, a saját tulajdonodban levő raktárkészletet a nálad raktározott, de a magyar leányvállalat tulajdonában álló készletből töltötted fel, vásárlással. Ebben a helyzetben neked kell folyamatosan nyilvántartani, mi az övé és mi a tied. Amit nem vásároltál meg szabályosan az alaphelyzetben az övé.

Önmagában semmilyen kitolást, visszaélést nem látok abban, hogy ezt így rendeztétek. A leveledből kiderült, hogy azért csináltátok így, mert a cégednek nem volt elég fedezete a teljes raktárkészletre. Vagyis a leírt változtatás tulajdonképpen részben a te céged érdekében történt. Sőt ha már így alakult, a te üzleti érdeked azt diktálná, hogy neked ne is legyen raktárkészleted, legyen minden az övé.

OK a jutalékot rendszertelenül és késve fizette, és a jutalékon felül alig fizetett raktározásért. Ez alapján sem lehet megállapítani, hogy az ő célja kizárólag a veled való kibaszás lett volna.

A csonka leveledből nem derült ki, hogy tulajdonképp mi is volt az elmarasztalásod oka. A sok dolog közül amit leírtál, annak van jelentősége, hogy mi történt azzal a raktárkészlettel, ami az övé volt és te tároltad (amint felmondod a szerződést minden az övé amit nem vásároltál meg szabályosan).

Nem szabályos a vásárlás, ha például szerződés felmondása után "vásároltál". Sőt akkor sem szabályos, ha a nem kifizetett jutalék helyett azonos értékű áruval "kompenzáltad" magad. Utóbbi akkor sem lenne jogszerű és szabályos, ha ti ebben megállapodtatok volna.

2008.04.11. 15:37:53

fresco

Köszönöm a levélben küldött részleteket. Egy része lemaradt, de így is túlnőtt már azon amit egy blogon kommentelni lehet. Ha, ahogyan írja az LB előtt van az ügy, akkor segítségnek már az érdemi ötletek is késő lennének. Nekem úgy tűnik, hogy Ön valahol figyelmetlen volt, vagy rossz döntést hozott, és ez kapóra jött Ön ellen egy üzleti vitában. A leírtakból nem derül ki, hogy a sikkasztás tényállása pontosan hol, melyik ponton valósult meg a vád szerint. Arra lehet következtetni, hogy a Pascal kolléga találgatása járhat legközelebb a valósághoz.

Én remélem, és ha így van bizonyosan ki fog derülni, ha valamilyen tévedés vagy hiba történt. Ha lehetséges kérem írja meg a blogra, hogyan alakult az ügye, engem is, és biztosan másokat is érdekelne.
süti beállítások módosítása