Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Megvettem a házzal a betétkönyvet?

2008. január 21. - zugügyvéd
Z. M. Kisvárdán talált egy betétkönyvet, és ehhez a bloghoz fordult, miként tudná felhasználni. Szokott néhány elképesztő kérdés a Zugügyvédhez beérkezni, és néhány hozzászólás során is felbukkannak abszurd jogi érvelések, de ez a levél az eddigiekhez képest is újszerű elemekkel gazdagítja a kollektív jogi tudatot, ezért mindenképpen megérett a közzétételre.

Tisztelt "Zugügyvéd"!


Érdeklődni szeretnék,hogy mi a teendőm az alábbi esetben:

Tavaly nyáron vásároltunk egy házat. A napokban a padlás takarítás közben találtam egy becsomagolt dobozt,abban 3 db névre szóló (az előző tulaj nevére) betétkönyvet nem kevés összeggel.
A tulaj meghalt, mi is az örökösöktől vettük meg a házat.

A pénzintézetnél ahol ki lehetne váltani a betétkönyvet azt mondták mivel névre szól csak az örökösök vehetik fel.

A kérdésem lényege az lenne hogy ebben az esetben a megtalálót nem illeti meg semmi??
Tehát ha a házat átvettük és a nevünkön van akkor sem illet meg ebből a pénzből minket egy fillér sem?

Válaszukat előre is köszönöm.
Z. M.


Kisvárda

77 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr22306101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéLóg 2008.01.21. 18:05:42

Helló!

Abból, hogy ide került a poszt, elsőre azt gondolnám, a megtaláló becsületes és becsületes megoldást keres.
Nos, a névre szóló betétkönyv mint okirat nem vásárolható meg a házzal együtt. Ahogy azt a bankban is mondták, az a tulajdonost, illetve ezúttal az örökösöket illeti.
A megtalálót, ahogy a Ptk-ban szerepel is becsületes "megtalálóként" jutalom illeti, amelyben vagy megegyeznek a tulajdonos(ok)kal vagy nem és akkor lehet pereskedni, amikor is a bíróság megállapít egy _általa_ méltányosnak tartott jutalmat.
Remélem, idáig nem jut a dolog.
Azt a megtaláló azonban nem teheti meg, hogy mondjuk mérgében széttépi a papírt vagy éppen megzsarolja vele a tulajdonosát (!), mert akkor ezzel maga is büntethető cselekményt követ el...
Szóval, ha én lennék, én a lelkiismeretemre hallgatnék... Az meg azt mondja, ha már megtalálta, adja oda annak, akié. Ha esetleg hisz a Túlvilágban, ezzel biztosan szerez egy jó pontot... A saját lelkiismeretét is megnyugtatja evvel.
Bízzon abban, hogy az örökösök értékelik a becsületét! Bizonyára nekik is van jó lelkiismeretük.
Azt tanácsolnám még, ha személyesen nem akar, nem tud beszélni az örökösökkel, az ő ügyvédjükön (ez nyilván Önnek ingyenes) keresztül vegye föl velük a kapcsolatot.
Természetesen saját ügyvédtől is kérhet segítséget.
Üdvözlettel: BéLóg

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.01.21. 18:15:01

Nekem nem úgy tűnik, hogy olyan nagyon becsületes megoldást keresne. Már volt a bankban, megpróbálta kivenni a pénzt, most pedig a jogi kiskapukat keresi, ahelyett, hogy felhívná a betétkönyvek jogos tulajdonosát.

ladislaus 2008.01.21. 18:16:51

de bazdmeg a betetkonyv a haz szerves resze, es probald meg az ahhoz tartozo penzosszeget magadeva tenni. ekkora faszsagot!

BéLóg 2008.01.21. 18:20:46

Hmmm...
Háát, lehet, hogyha nem névre szóló lett volna a 3 betétkönyv, már nála lenne a pénz...
Viszont megtalálói jutalom így is jár. Ebben biztos lehet. Kérdés, megelégszik-e evvel?
Gondolom az adásvételnél az eladó(k)nak is volt ügyvédjük. Talán tényleg az a legjobb, ha hozzájuk fordul.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.21. 18:20:54

A megoldás a látra szóló és a névre szóló kifejezések körül van, de én nem vagyok ügyvéd.

Azért, ha az örökösök rendesek, adhatnának valamit belőle. :)

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.01.21. 18:26:43

BéLóg, irigyellek, hogy ilyen jó tapasztalataid vannak az emberekkel általában. Az én tippem, hogy a becsületes megtaláló bepróbálkozott, és most kapálódzik, mert nem sikerült. Én a világért nem adnám oda, mert egy köszönetet sem kapnék. Megkapnák a legkisebbet a 3 közül, és megkérdezném, mit tartanak megfefelő jutalomnak, mert akkor "keresnénk tovább..." Nyilván nem zsarolnék, de ha pimaszul kicsi a jutalom, akkor bukta neki. Az Ecserin biztos adnak érte 10%-ot. :)

Gera 2008.01.21. 18:30:09

Before-

A kis szemét. Persze ha mondjuk találnál 5 kiló aranyat elásva a kertedben, gondolom te is rögtön az örökösök felkutatásával kezdenéd :)

BéLóg 2008.01.21. 18:31:21

Látra (bemutatóra) szóló betétkönyv már nagyon régen nincsen! Valamikor minden ilyet nevesíttetni kellett. Ennek most az örökösök örülhetnek.
A Ptk-ban is szerepel a megtalálót illető jutalom. Szóval az örökösöknek is vannak kötelességeik. De normálisan (lehet vajon???) meg kellene a feleknek egyezniük.
Ja, és tök mindegy, hogy a padláson került elő a betétkönyv vagy a kutya kaparta elő az erdőből...
Sokan nem tudják, de a becsületes megtalálásnak sok jó szabálya van.
Ismerősömék egy megrongált de használható állapotban lévő kétkerekű járművet találtak. Biztos hogy lopott volt. Éppen ezért (!) elvitték a rendőrségre, jegyzőkönyv, tanúvallomások, körülmények, stb. A jegyzőkönyv része: Igényt tart-e a talált tárgyra ha nem jelentkezik tulajdonos. Igényt tartottak. Azt hiszem 6 hónap után megkapták a járművet.
Namármost névre szóló betétkönyv esetében nyilvánvalóan van tulajdonos. Itt csak a megtaláló jutalmára lehet igényt tartani.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.01.21. 18:32:13

"Én a világért nem adnám oda, mert egy köszönetet sem kapnék."
Szívből gratulálok.

Gera: én nem minősítettem, csak értelmeztem a szitut.

BéLóg 2008.01.21. 18:38:59

Adblock_user: Jár neked jutalom, a törvény előtt is.
Szerintem Te sem vagy olyan "dögöljön meg a másik tehene" mentalitású. Az embereket, sokakat, és biztos Téged is más indokok mozgatnak!
Egyébként, akár be is teheti a sajtóba az anyagot. Szerintem sokan harapnának a sztorira, nem? Látom a bulvár címeket: "Mégis van Becsületes Megtaláló Magyarországon!", "Millión felüli értékek a padláson!", "Mennyit fizettek jutalomként a szerencsés örökösök?"
Akkor aztán nem nagyon lenne az örökösöknek más esélyük, mint fizetni.
De vajon ez jó lenne Z. M.-nek??? Szerintem nem.
Akár igazi becsületes, akár pénzéhes poróbálkozó, keresse meg az örökösök ügyvédjét!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.01.21. 18:44:44

Szerintem az adásvételi szerződés tartalmától is függ egy kicsit a léányzó fekvése, mert ha netán abban valahogy úgy szerepel, hogy a kulcsátadásig el nem vitt ingó javak is beletartoznak, akkor 30-50% sikerdíjért kaphat olyan ügyvédet, aki megnyeri neki.
De szerintem meg annyit az örökösöknek is megér...

brlv24 2008.01.21. 18:48:25

En 1x talaltam egy mobiltelefont.
Visszaadtam a tulajdonosnak, kaptam tole egy 5ezrest:)
Nagyon jo erzes es mindketten orultunk...:)

Bjossy 2008.01.21. 18:54:13

Bélóg:
Akár szét is tépheti... Mivel a betétkönyv önmagában nem testesít meg jogokat, elveszítés/megsemmisülés esetén közjegyzői eljárásban letiltható. A letiltást követő moratórium letelte után az IGAZOLT jogosult hozzáfér az összeghez - szóval semmiképp nem formálhat rá jogot a megtaláló.

Az emberiesség oldaláról nézve pedig sokkal tisztább és szárazabb érzés lenne minden huzakodás nélkül átadni a jogosultnak.

Blogpont Huba 2008.01.21. 19:00:24

Én arra a félkegyelmű nagypapára/mamára lennék kíváncsi, aki nem csak hogy jó alaposan eldugja a betétkönyveket, de még a kölkeinek sem szól róla, hogyha feldobja a pacskert, akkor keressék ám, mer' van!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.01.21. 19:05:44

1. Meglepetésnek szánták.
2. El is felejtették (agyér-elmeszesedés).
3. Gyerekeik, vagy gyerekeik társai között akadt olyan, akit bűnözőnek tartottak, és akitől féltek.
4. Akire rábízták a titkot, az is meghalt, vagy 2. pont.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2008.01.21. 19:18:18

BéLóg 2008.01.21. 18:31:21

Nekem van bemutatóra szóló betétkönyvem, kettő is. GKNyBK
Aszonnya otépés csaj, 600 pénzért nevesítem neked... Mondom, add a 600-at, akkor nevesítheted, de én nehogy fizessek egy 5k-s betétkönyvért, ami 20 éve nyeretlen...

Mackie 2008.01.21. 19:36:00

helyesbítek: nem "jutalom", hanem "méltányos összegű találódíj" jár, ami a bírói gyakorlat szerint kb 10 %.

Itthon fordult elő a világ egyik legkacifántosabb jogesete (ami BH és most is vezeti a kapcsolódó határozatok toplistát) ami elveszett lottószelvényre vonatkozott. A Legfelsőbb Bíróság szerint a találódíj akkor is jár (analógia útján alkalmazandó a betétkönyvre is, tehát grt). (note: régen a lottószelvényre is írtak nevet és címet, mielőtt bárki azt merné mondani, hogy hülye volt aki visszaadta a cuccot)

Ha olcsón meg szeretnéd úszni, szerintem panasznapon írány bíróság, helyeztesd bírói letétbe és menjen a levél az örökösöknek, hogy 10 %-ot kérsz.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.21. 19:45:46

well, nekünk is tanították annak idején, onnan gondoltam, hogy van ilyen. :)

Yeto 2008.01.21. 20:22:58

Saját érdekében remélem, hogy a beküldő kamu monogramot adott meg; nem túl sok ZM lehet Kisvárdán.

hamisnero 2008.01.21. 20:23:01

nem vetted meg a betétkönyvet, mert nem az volt az adásvétel tárgya. elbirtokolni nehéz, mert tudod kié, tudod, hogy nem jogszerűen jutott hozzád, nevesítve van, nyilvánvaló a rosszhiszem. ha nem adod vissza, és próbálod hasznosítani, az lopás - értéktől függően jól meg is mázsálhatnak. elpusztítod - rongálás, megint bejön az érték, akár le is ülheted. ha bezsarolod, megint csak közel a sitt. ha hamisítasz okmányt, hogy elvidd a lét, akkor meg még jobbat bukhatsz.
a találói díj jár, ha nem kapod meg perelheted, meg is nyered.
szóval klasszikusan szép helyzet: csak akkor lesz pénzed, ha böcsületes vagy. egyébként bukta. micsoda katarzis

trolipotlo 2008.01.21. 20:29:04

Hát ez szívás. Haverom vett lakást, parketta alatt megtalálta az ékszereket. Azzal nem volt ilyen hajcihő. :))))

dr.justice 2008.01.21. 20:41:44

"Tehát ha a házat átvettük és a nevünkön van akkor sem illet meg ebből a pénzből minket egy fillér sem?"

Ha pedig egy meggyilkolt ember holttestét találod meg a vásárolt ház udvarán elásva, leülöd az elkövető büntetését, ugye ?

Yeto 2008.01.21. 20:42:04

Egyébként javaslom a beküldőnek, hogy gondoljon bele abba, hogy:

1. Ha hasonló módon "ottfelejtett" valamit az ő utoljára eladott ingatlanában, akkor visszakövetelné, vagy úgy gondolná, hogy a megtalálót illeti, ha már ilyen "gondatlan" volt?
2. Ha utánahozná a becsületes megtaláló, adna neki jutalmat?

Aztán amire jut, aszerint járjon el.

Bird 2008.01.21. 20:58:07

Nagyon érdekes, hogy a nem jogvégzett emberek mennyire nem érzik egy ilyen egyszerű esetnek a jogszerű megoldását. Én magam is röstellem, hogy hasonló esetben tájékozatlan voltam.

Egy bevásárlóközpontban az unokák kabátjával piszmogtam, majd kimentünk. A tér túloldalán vettem észre, hogy a táskámat ott hagytam. Visszarohanva nem találtam meg, és a biztonsági őr sem látott semmit, sőt a kamera sem látja azt a részt (a Mammut üvegliftjénél lévő kis mamutszobrokat!).

Szerencsére a forgalmi és a kocsikulcs nem volt a táskában, csak a tárca két bankkártyával, kp. 50 ezer forinttal és igazolványokkal.

Otthon az egyik bankkártyát éppen letiltottam, amikor telefonáltak egy ottani üzletből, hogy megtalálták a női WC-ben a táskát, menjek érte. Nem hiányzott más, "csak" a készpénz.

Szóval a lényeg: nem tudtam, hogy egy talált tárgyat elvihet-e a megtaláló vagy nem, azaz annak eltulajdonítása jogszerű-e. Utána mondta az ügyvédem, hogy semmilyen talált tárgy nem rakható el.

Ebből az esetből azért van egy mindeni számára fontos tanulság, amit szeretnék közhírré tenni:

Mivel a kártyaletiltást rövid idő elteltével sem lehet visszacsinálni, ilyenkor a letiltás helyett a limitet kell levinni nullára, ami megtaláláskor könnyen és gyorsan visszaállítható.

Tordesillas 2008.01.21. 21:18:42

Ptk. 129.§. (1) Ha valaki feltehetően más tulajdonában lévő dolgot talál, és annak tulajdonjogára igényt tart, megszerzi a tulajdonjogot,ha
a) mindent megtett, amit a jogszabály annak érdekében ír elő, hogy a dolgot a tulajdonos visszakaphassa, és
b) a tulajdonos a találástól számított egy éven belül a dologért nem jelentkezett.
130.§ Ha a talált dolog nagyobb értékű(mint itt feltehetően), és annak tulajdonjogát a találó nem szerzi meg,a találó méltányos összegű találódíjra jogosult,feltéve,hogy megtett mindent,amit a jogszabályok írnak elő avégből,hogy a tulajdonos a dolgot visszakaphassa.

Az elveszett,elrejtett vagy eltűnt dolgot nem tekinthetjük uratlannak,azaz azon pusztán birtokbavétellel nem lehet tulajdonjogot szerezni,ezért a főszabály szerint a találó a találással nem szerez tulajdonjogot.
Ha valaki mégis fogja és eltulajdonítja az - ha kiderül - jogtatlan elsajátítás nevű bűncselekményt követ el és az értékét is meg kell fizetni vagy ki kell adni a tulajdonosnak.

Ha valakit még részletesebben érdekel a téma:A talált dolgok tekintetében követendő eljárás részletes szabályait a 18/1960 (IV.13.) Kormányrendelet tartalmazza.www.magyarorszag.hu-n meg lehet találni a jogszabályt.

kosii 2008.01.21. 21:22:41

A dombornyomottak tiltasat telleg nem lehet visszacsinalni, de OTP junioret pl igen.

Johnny Web 2008.01.21. 21:31:05

Nem semmi milyen tahó emberek vannak.
És még meg is próbálta beváltani a féreg... Hihetetlen.

Fucksee 2008.01.21. 21:36:53

...az angoloknál, németeknél, stb úgy van, ha találsz valamit akkor annak a 10 százaléka teljesen jogszerűen a tiéd...a jogtanárnőnk mondta

sztem tedd azt amit Mackie javasol


én 5 éve nevesítettem egy takbetkönyvet, akkor ingyért csinálták, és enyém lett az 1350 forint:)

Bonaparte 2008.01.21. 21:38:42

Csak egy apró gondolat...
Egy szerződés létrejöttéhez a szerződő felek egyező akarata szükséges. Az akarat a betétkönyvekre nem terjedhetett ki, hiszen egyik fél sem tudott róla. Így hiába lenne a szerződésben egy "minden hátrahagyott ingósággal együtt" kitétel, a betétkönyvekre ez akkor sem vonatkoztatható.

Lord_Cica (törölt) 2008.01.21. 21:45:08

Bird 2008.01.21. 20:58:07

A kártyán lévő adatok ismeretében (meg talán egy kis iwiw-el) nem telefonálhat be a tolvaj a bankhoz - kiadva magát a tulajdonosnak - hogy visszaemelje a korlátozást?

A témához hozzászólva: egyértelmű, hogy a tulajdonos az örökös. Lopni nem szép dolog.

Boo 2008.01.21. 21:55:52

Szia BéLog igazábol neked teszem fel a kérdést mert látom topon vagy. Több BH-ban is olvastam, hogy megtalálni csak elveszett dolgot lehet. A szándékosan eldugott betétkönyv is ilyen? Gondolom a padláson hagyott lomot is megvették a házzal a vevők. Az oda tett betétkönyv nem kerülhet át új tulajhoz? Nem vok jogász, ha hülyeséget kérdezek akkor sorry.

Nagykócsag 2008.01.21. 22:06:30

Bird,
Az elvesztett és visszajutott bankkártyákat mindenképp le kell tiltani. Bevett trükk, hogy lemásolják a kártyát, és figyelik a rajta lévő összeget. Később akkor húzzák le, amikor sok van rajta.

Leonard Zelig 2008.01.21. 22:26:50

Nem a betétkönyv a ház szerves része, hanem a szar a WC-kagylóban.
Ennyit tudnék ajánlani.

markuska 2008.01.21. 23:42:33

A penz egyertelmuen az örökösöke, hiszen nem volt az adasvetel targya.
A leirtak alapjan johiszemrol mar nem lehet szo.
Viszont azt senki sem vette eszre, hogy:
- a betetkönyvek elozo tulajdonosanak elhalalozasa utan a hagyateki eljarast lefolytato kozjegyzonek hivatalbol meg kellett kerdezni a bankokat, van-e az elhalozottnak betetje naluk. Mivel itt "betetkonyvekrol" van szo, ez valoszinuleg OTP vagy Postabank. Azaz vagy a közjegyzo, vagy a bankok nagyot mulasztottak. Egy pothagyateki eljarasban az orokosok akar a betetkonyvek fizikai birtoklasa nelkul is hozza tudnak a penzukhoz jutni.
Pont ezert nem is olyan rossz dolog az a nevesites...

Shadow82 2008.01.22. 00:15:59

brlv24 2008.01.21. 18:48:25

Én egyszer találtam egy táskát, benne mobillal meg más egyebekkel. Felhívtam a tulaj anyját aki mikor átvette a cuccot, ugyan felajánlott pénzt, de mondtam hogy ugyan már, semmiség. És nagyon jó érzés volt és mindketten örültünk.

arcfia 2008.01.22. 00:20:03

1 60ezres mobil
1 100ezres PDA
3-4 pénztárca (üresen)

Mind visszaadtam, és kirrrv@jó érzés volt!
Azt remélem ezzel mutattam nekik valami olyat, ami miatt ők is visszaadják next time!
Pillangóhatás, Lorenz, stb...

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.01.22. 06:06:27

Lord_Cica / Original 2008.01.21. 21:45:08

Ha normális rendszert működtet a bank, akkor nem, mert kell hozzá a telebankos PIN kód is. Anélkül nem megy.

Egyébként én is jártam úgy, hogy kis híjján bedőltem egy phisingnek (szerencsétlen egybeesés volt, éppen egy eBay/PayPal login korlátozási problémával küzdöttem, mikor és vártam egy eBay választ, mikor jött egy eBayes phising, és csak abban a pillanatban tűnt fel az átverés, amikor már elküldtem az adataimat, including bankkártya. Szerencsére éppen csere előtt volt pár nappal, a bank is azt mondta, ezért ne tiltsam le, csak vegyem a limitet nullára.)

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.01.22. 06:18:14

Találtam egy tárcát, kp, bankkártya, személyi. Visszavittem a tulajdonosának. Rámuszította a kutyát, mert úgy emlékezett, sokkal több kp. volt benne (vagy valaki más már kivette). Qrva jó érzés volt.

perecember 2008.01.22. 07:20:50

Az örököst illeti, ez egyértelmű, de az ilyennek az szokott a vége lenni hogy még téged fognak perelni, hogy hol van egy hiányzó betétkönyv, vagy egyéb érték? Hálátlanok az emberek. Épp ezért kell az ügyvédeken keresztül intézni a dolgot, hogy ne kelljen évekig várni a jutalomra, vagy épp neked fizetni, ők nagyon jól tudják meddig lehet elmenni hogy ne legyen btk szerinti zsarolás.

Bird 2008.01.22. 07:22:07

Sokan reagáltatok a beírásomra, de senki nem volt, aki arról számolt volna be, hogy hozzám hasonlóan ő sem tudta, hogy egy talált dolog nem illeti meg a megtalálót. Tehát csak én voltam ilyen tájékozatlan...

Amikor a limit levitelét nullára javasoltam, nem gondoltam a bankkártya lemásolására, amire felhívtátok a figyelmet.

Azt hiszem, hogy a hagyatéki eljárásban nem várható el, hogy végigkérdezzék az összes bankot, hiszen azok száma ma már a végtelenhez közelít.

Különben nekem már többször volt olyan rémálmom, hogy elfelejtettem, melyik bankokban van számlám. És ez nem csak képzelgés, ugyanis ma már nincs betétkönyv, tehát könnyen lehet, hogy valaki olyan állapotba kerül, hogy tényleg elfelejtkezik egy régen nyitott számláról. Nem beszélve arról, ha meghal, örökre a bankban marad a pénz.

Gondoljunk csak az OTP gépkocsi-nyereménykönyvekre, amelyek listáján sok olyan sorszám is található, amelyik már többször is nyert autót, de nem jelentkeztek érte. Ennek a helyzetnek az előnyeit persze a svájci bankok már régóta élvezik.

EÖ (törölt) 2008.01.22. 07:35:14

szerintem látra szóló betét már nincs, mert nevesíteni kellett őket...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.01.22. 07:55:15

micsoda undorító becstelen társadalom ez.

Cartman (ex Cartman) 2008.01.22. 07:57:35

markuska 2008.01.21. 23:42:33

És mi van, ha ez már rég megtörtént? Itt meg megy a fingfűrészelés a témában... Ez lenne az igazi katarzis! :-)

Én még nem, de a párom talált már tárcát. Visszaadta. Nem pénzt, valami apróságot kapott érte. De ez így még jobb is volt. Ízlésesebb, kultúráltabb.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.01.22. 07:59:29

a barátnőm egyszer az autója tetején felejtette a táskáját, elindult, a táska leesett.

egy figyelmes fiatalember jóvoltából a táska hamarabb hazaért, mint a barátnőm.

mondjuk ez Debrecenben volt, nem délpesten :)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.01.22. 08:04:23

az undorító, hogy a megtaláló nyilvánvalóan nem akarja visszaadni, és ha tehetné, szépen csendben zsebretenné a pénzt. ettől elhányom magam. erkölcstelen söpredék.

kyanzes (törölt) 2008.01.22. 08:35:44

Várjatok, és még nem is tudja, hogy adót kell majd fizetnie a jutalom után... :D

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2008.01.22. 08:48:02

Egy barátommal túrázni mentünk az egyik nyáron. Fáradtan megálltunk egy kis faluban, és a boltban vettünk egy jégkrémet, a hátizsákokat meg a falnak támaszottuk, a tetejére dobott térképpel. Miközben a jégkrémet ettük, leesett a térkép, amit azonnal felkapott egy gyerek és már vitte is.
Mondja neki az anyja, hogy add vissza. Mire a gyerek:
A földön volt, el volt dobva!

Én azt javasolnám Z.M.-nek, hogy fogja a paksaméta papírt, csöngessen be az örökösökhöz, és egy mosoly kíséretében nyomja a kezükbe, aztán köszönjön el.
Utána elmondhatja, hogy ő tett valamit azért, hogy jobb legyen itt élni.

Gilderoy 2008.01.22. 08:59:21

Milyen jó hogy ilyen rengeteg feddhetetlen becsületű ember van, mint itt.

Yeto 2008.01.22. 09:22:53

Adblock_júzer 2008.01.22. 06:18:14

A lényeg a sztoriban, hogy Te abszolút korrekt voltál, és a másik fél volt a prosztó köcsög; remélem ettől (hogy a másik prosztó volt) Te nem változol meg.

füredi (törölt) 2008.01.22. 09:31:16

Tisztelt Zugügyvéd!

A multkor beültem egy taxiba, és ahogy leülök, érzem, hogy ráülök avalamire. Egy pénztárca volt benne, abban 85 000 forint készpénz, személyi igzaolvány, egyáb iratok bankkártya.
Azt szeretném kérdezni, hogy jár-e valami ebből nekem, elvégre kifizettem a taxidíjat. A bankkártyát már megpróbáltam felhasználni, de nem tudtam a PIN-kódot.

Köszönettel: füredi.

Leonard Zelig 2008.01.22. 09:40:57

Tisztelt Füredi !

A személyi igazolvánnyal felvehetsz 3000000-os uzsorakölcsönt 780%-ra, szerintem elég kedvező.

Rebelde 2008.01.22. 09:55:54

Még van képed leírni?!
Add vissza a betétkönyveket,oszt jónapot... de, ezek után ne érezd magad beücsletes megtalálónak

Deviáns 2008.01.22. 09:58:20

szerintem a megtaláló ügyvéden keresztül juttassa vissza a cuccot, tartson igényt a jutalomra, plusz adja el a sztorit a médiának annyiért, hogy neki is megérje. Egy esti híradóban majd viszontlátjuk... Szerintem így jön ki a legjobban belőle...

VIC20 2008.01.22. 10:06:39

Leonard:

Nem valószínű, hogy Füredi bíró úr ilyesmire szorulna, mint ahogy az sem, hogy komolynak szánta volna a hozzászólást. :)

Markuska:

Nem mulasztott sem a bankok, sem a közjegyző.

Előbbieknek nem tisztük az asztalt verni, hogy szabadítsák már meg őket a betéttől.

Utóbbi meg keresse meg az összes magyarországi bankot és pénzintézetet, hátha van betétkönyv/számla a kezelésükben? Sőt, a világ összes bankját (merthogy semmi akadálya a külföldi bankszámlának sem)? Ez aztán szépen megdobná az eljárás költségeit és idejét is. Szóval legalább valószínűsíteni kellett volna az örökösöknek, hogy van betétkönyv is. Ez nem lett volna nagy dolog: benyögik a PM Hivatalban a hagyatéki leltárelőadónak, hogy lehet, hogy van betétkönyv is, az felveszi a leltárba, aztán már mehet is a megkeresés.

Most már csak a póthagyatéki eljárás marad. És ha nem adja vissza, akkor okiratmegsemmisítési is.

Rebelde 2008.01.22. 10:09:27

Ebből jól? Ilyen módon?
Ha nem lenne a könyvekben annyi pénz, szerintetek akkor is ennyit hajcihőzne? Valószínüleg sok embernek első gondolata az lenne, hogy na most..., de lelkiismeret is van a világon, legalábbis remélem. Bár ez egy jogi blog, de akkor is.

csaba76 2008.01.22. 10:21:23

Mit is talált az emberünk? Szerintem nem dolgot és nem is pénzt, hanem egy okiratot, amellyel a jogosult - de csakis a jogosult - könnyebben veheti fel a bankban lévő pénzét. Annyi kb., mintha az eladó egy régi bankszámla kivonatát találta volna meg. Semmivel nem rendelkezik, csak információval - ami azért pénzt ér az örökösöknek. A halálozás miatt persze póthagyaték az kell.

SpockCooper · http://spockcooper.blog.hu 2008.01.22. 10:27:03

Ha az örökösök családjában vannak netezők, lehet, hogy már olvastak a sztoriról és már mennek is a bankba. A betétkönyv ugyanis nem feltétele a kifizetésnek, a közjegyző igen. Így viszont már késő eljátszani azt a megtaláló részéről, hogy ,,Képzelje épp most találtam a betétkönyveket, jöttem ahogy csak tudtam".
Valamilyen szintem megértem a megtaláló érzelmeit, hiszen milliókat talált és első blikkre azt gondolta, hogy de jó lenne, ha az az övé lenne. A banki próbálkozás azért már túlmegy a határon.

AnyuEztVeddMeg · https://www.anyueztveddmeg.hu 2008.01.22. 10:32:24

Nos, akkor én szerencsés voltam, mert olyan tárcát találtam anno, amiben nem volt név és cím. Hogy megnyugodjon a lelkiismeretem, beiratkoztam egy tanfolyamra a pénzből:-) De pár hete egy 80 éves néni táskáját leltem meg. Volt benne egy marék apró, egy elcsomagolt szelet kenyér, gondolom a nehéz percekre és a papírjai. Szörnyű volt látni, hogy egy nyugdíjas miképpen dőzsöl manapság... Két napig nyomoztam , hogy hol lakhat, mert a húsz évvel ezelőtti utcanév volt a személyiben, amiről már a rendőrség sem tudott. Egy idős rokonomnak ugrott be...

2008.01.22. 10:43:47

Ügyvéd, megállapodás, 10%.

BéLóg 2008.01.22. 10:53:16

Kedves Boo!
Engem kérdezel, de biztosan látod, hogy a kérdéseidre mások részletesen megadták a választ.
Az hogy topon lennék, nagyon hízelgő, főleg annak tudatában, hogy én inkább grafomán vagyok, a konkrét ügyben mutatott esetleges "tudás" forrása ellenben egy szeretett rokon. Majd átadom neki az elismerést, amit ezúton is köszönök :-)

Strix 2008.01.22. 12:13:14

Hehe. Vajon ha Z. M. egy olyan dokumentumot talál a padláson, minek értelmében az előző tulajnak nem kis összegű kiegyenlítetlen tartozása volt, azt is ilyen lelkesen szeretné magáénak tudni? Vagy legalább egy kis részét kifizetni?
Baromira nem értek hozzá, de az én igazságérzetem szerint kötelező megtalálói jutalom sem "jár" neki, hiszen nem pénzt, vagy értéktárgyat talált, hanem egy igazolást arról, hogy az előző tulajdonosnak megtakarítása volt egy banknál. Mi köze neki ehhez?

Tehéntőgy 2008.01.22. 14:21:54

OFF, de kicsit kapcsolódik: mocsadék oldalági rokonom komoly részt vállallt '44-ben zsidó munkaadójának beköpésében, és megkaparintotta szép családi házát. Aztán negyvenhatban egyszer csak beállított a volt tulaj fia (az öt tagú családból egyedül maradt meg). Rokon és családja részéről némi kínos feszengés, de a srác maximális udvariassággal csak annyit kért, hadd nézzen szét a volt otthonában. A csempés padlójú üveges teraszon aztán kilépte a csempeszámot, véső-kalapács elő, nagy csomó aranyékszer üregből ki, kaján mosoly bitorlók képébe, elköszönés, távozás :-).

füredi (törölt) 2008.01.22. 14:33:47

Leonard Zelig!
Már lett egy Bt-m álnéven, most igénylem vissza a Citadella áfáját.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2008.01.22. 14:44:00

Lehet, hogy az örökösök már rég megkapták a lóvét, Z.M. meg csak a papírokat találta meg a padláson, amiről nem tudták, hogy hol vannak. : )

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2008.01.22. 14:45:40

Ja, és akkor ha mégis olvassák az örökösök, akkor javasolnám nekik, hogy mikor beállít Z.M. ügyvédje, és 10 % megtalálói jutalmat követel, akkor mondják neki, hogy kedves, de már a pénzt kivették.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.01.22. 18:10:02

Dr. Anspaugh, Bukowszky és drBJ!

Tanuljatok nyelveket, mert ha felnőtök és megtudjátok mik vannak ebben az országban, kivándoroltok.

efi 2008.01.22. 18:56:21

Ööö..biztos hülyeségeket kérdezek, de
1.minek van ilyen betétkönyv fizikai valójában? A bankban úgyis igazolni kell, hogy én ki vagyok, elmondani, hogy mit akarok, és a néni meg a papíros nélkül is meg tudja nézni a számítógépében, hogy hogyan állunk. (Nem véletlen, ahogy fentebb is írták már, hogy enélkül is hozzá juthat a jogos tulaj a pénzhez)
2.Milyen hülyeség már ez a megtalálói jutalom vagy akármi! És még törvénybe is foglalják. Hogy jaj szegény megtaláló visszadja valakinek, ami az utóbbié és akkor bánkódik, hogy miért él még az a lüke tulajdonos, meg örökös, mert különben az övé lehetne. Aztán, hogy azért öngyilkosságot mégse kövessen el, kap törvényileg egy kis pénzmagot, röhej.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.01.22. 19:38:23

Betelefonálós kívánságműsor valamelyik rádióban:

"Találtam egy tárcát, volt benne 2.300€, 8.600$ mindkét valuta százas címletekben és 450.000Ft húszezresekben, meg egy kis apró, és egy John Kovacs nevére szóló amerikai jogosítvány.
Neki szeretném küldeni a következő számot!"

kim.bauer 2008.01.22. 21:43:16

Két éve karácsony előtt egy este a budaörsi tescoban ittam a mekiben egy kávét bevásárlás előtt, és annyira fáradt voltam, hogy ottfelejtettem a táskámat a food corts egyik asztalánál. Benne bankkártyák, és a karácsonyi ajándékokra szánt kp. Kb fél óra múlva (még észre sem vettem, hogy elhagytam) egy biztonsági őr hívott a mobilomon, hogy talált egy táskát, és benne a névjegyemet. Semmi nem hiányzott, (kocsikulcs, forgalmi, tudom gáz vagyok...). Szerettem volna a biztonsági őrt honorálni, de nem engedte, azt mondta, neki ez a dolga. Szval ilyen is van, akinek ez a természetes, és nem a lenyúlás. (És ha olvassa az a Biztonságiőr Úr a kommentemet, akkor ezúton is KÖSZÖNÖM.)

www.sorozatajanlo.blog.hu 2008.01.22. 21:44:14

efi
Betétkönyben az az üzlet, hogy nincs kezelési költsége. Kisrészben üzletembereknek , nagyrészt alkoholistáknak és/vagy hajléktalanoknak van. Főleg postára járnak vele, ott meg nem látnak semmit számítógépben, POS terminált használnak.
A megtalálói jutalom azért nem hülyeség, mert ha nincs jutalom, akkor a gyarló ember kevésbé valószínű, hogy a becsületes utat választja.

efi 2008.01.23. 13:15:13

"A megtalálói jutalom azért nem hülyeség, mert ha nincs jutalom, akkor a gyarló ember kevésbé valószínű, hogy a becsületes utat választja."
Magyarul pénzzel nyomást gyakorlunk az illetőre, hogy tartsa be a törvényt. Javaslom még: jó sofőr-jutalom, ellenkező esetben kevésbé valószínű, hogy betartja a KRESZ-t stb. Az a baj, hogy nem logikus. Ha találok 10 kg aranyat, miért passzolnám le a 10%-ért, ha az egészet is megkaphatom. Ha olyasmit találok, amit meg nem tudok felhasználni, háááát...törvényben előírt módon megvásárolni egyesek lelkiismeretét...

VIC20 2008.01.23. 14:09:01

efi:

Ebben az adott esetben nagyon is logikus.

Meg aztán van olyasmi, hogy a jogalkotó üzenete a társadalom felé, amelyben kifejezi bizonyos magatartásokkal kapcsolatos rosszallását, meg más magatartások elismerését. Hogy mennyire hatékony ez, az megint más kérdés...

Ja és:

"1.minek van ilyen betétkönyv fizikai valójában? A bankban úgyis igazolni kell, hogy én ki vagyok, elmondani, hogy mit akarok, és a néni meg a papíros nélkül is meg tudja nézni a számítógépében, hogy hogyan állunk. (Nem véletlen, ahogy fentebb is írták már, hogy enélkül is hozzá juthat a jogos tulaj a pénzhez)"

Te ennyire megbízol a bankokban? Én egyre kevésbé...

VIC20 2008.01.23. 14:10:01

Ez a "jó sofőr jutalom" a szezon fazonnal való keverése.

szabadakarat 2008.01.23. 21:12:57

Szerintem használd gyútósnak, vagy kérj a zugközjegyzőtől egy zugigazolást, hogy az örökös te vagy, de az bűncselekmány, ne tegyél ilyet! Ne hamisít(tas)s közokiratot!

A kérdés csak az, hogy ha nem adod vissza, és te is meghalsz, akkor a betétkönyvet öröklik-e a te örököseid, vagy a ház tulajdonosának az örököseinek az örököseié lesz?!

mindegggy 2008.01.28. 18:05:38

Pár éve egy népszerű üdülőhelyen találtam egy szatyrot, benne egy mobiltelefon, és némi készpénz (euróban).
A telefont kikódoltattam, így el tudtam adni, a pénzből meg üdültem még pár napot!
Ha valamilyen személyes irat lett volna benne, azt nem mertem volna eladni, szerintem egy postaládába vele!

A németeknek van elég pénzük, ha külföldre járnak nyaralni!

Én sem adnám vissza a betétkönyvet, ha nem lenne jutalom!

guy 2008.02.04. 14:20:57

Szerintem add vissza a betétkönyveket az örökösöknek, írjatok róla papírt, hogy átadtál ilyen és ilyen betétkönyvet ennyi és ennyi összeggel, és ha maguktól nem akarnak fizetni a becsületes megtalálónak, akkor marad a sikerdíjas ügyvéd. Megszívni nem lehet nagyon, mert az örökösök nem mondhatják azt, hogy nem adtál volna oda nekik mindent, mivel a pénzt csak ők vehetik fel, így neked nem érdeked a betétkönyv eltitkolása.
süti beállítások módosítása