Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Elbikázott üzletpolitika

2008. január 14. - zugügyvéd

A Zugügyvéd tudja, hogy az alábbi MTI hír múlt heti, de talán a hírértéke túlmutat ezen a néhány napon. A következő indoklással különösen tetszik a Zugügyvédnek, remélhetőleg más ügyekben is fogják ezt az elvet alkalmazni:
Az eredetileg mintegy 35 milliárd forintos hűtlen kezelés miatt indult büntetőügy vádjának alapját képező elhibázott üzletpolitikával kapcsolatban a bíró kifejtette: az büntetőjogilag nem értékelhető, mivel egy kereskedés során az üzleti nyereség lehetősége mellett a kockázat is fennáll.


Megváltoztatta a Fővárosi Bíróság korábbi döntését csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla a Postabank-ügyben és hanyag kezelés vétsége miatt pénzbüntetésre ítélt a per hét vádlottja közül négyet, köztük Princz Gábort, a pénzintézet egykori elnök-vezérigazgatóját.


Princz Gábort 3 millió hatszázezer, a másik három vádlottat másfél-másfél millió forint pénzbüntetéssel sújtották.


A másodfokú döntés ellen Princz Gábor és három helyettese ügyében az ügyész súlyosbításért, míg a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek. A harmadfokú eljárásra azért nyílt lehetőség, mert míg korábban az elsőfok felmentette a vádlottakat, a másodfok négyüket bűnösnek mondta ki.
A per hét vádlottja közül az eljárás alatt egy életét vesztette, két vádlottat jogerősen is felmentett a Fővárosi Ítélőtábla.


A bíróság indoklásában kifejtette: mivel az 1997-ben hatályos pénzintézeti törvény csak a banki vezetőkre vonatkozóan tartalmaznak konkrét szabályokat, az alkalmazottakra csak kellő gondosságot ír elő, ezért vizsgálta csak a négy vádlott - vagyis a banki vezetés - felelősségét.
Kitért arra is, hogy a hanyag kezelés vétségét már az elsőfokú, nem jogerős ítélet is felvetette, de külön nem indokolta. Ezért vizsgálta azt a táblabíróság, amely végül bár egyetértett az elsőfokú ítélet megállapításaival, ugyanakkor a hanyag kezelést megállapította.


Azzal kapcsolatban, hogy a büntetőeljárási törvény alapján az elmaradt indokolás automatikusan új eljárás lefolytatását írná elő, a bíró azt mondta: a vád szerinti hűtlen kezeléssel kapcsolatban az elsőfokú bíróság eleget tett az indokolási kötelezettségének, így a hanyag kezelés vonatkozásában lehetősége volt a táblabíróságnak pótolni ezt a hiányosságot.
Mint a bíró fogalmazott: egyetértettek a korábbi döntéssel, miszerint a vádlottak szándékosan nem okoztak vagyoni hátrányt, ugyanakkor a vagyonvesztésben azzal, hogy a 8 százalékos tőkemegfelelési mutatót nem teljesítették éveken keresztül és emellett a bank működését folyamatosan fenntartották, közrehatottak a vagyonvesztésben "a vádlottak padján nem ülőkkel együtt". Felvetette a bankfelügyelet és a tulajdonosok (az állam) felelősségét is. Külön szólt arról is, hogy egyetértett a másodfokú bíróság azzal a megállapítással, hogy a vagyonvesztés - amely szakértő szerint 17 milliárd forint volt - "jórészt a vádlottakon kívül álló okok miatt következett be".


Az eredetileg mintegy 35 milliárd forintos hűtlen kezelés miatt indult büntetőügy vádjának alapját képező elhibázott üzletpolitikával kapcsolatban a bíró kifejtette: az büntetőjogilag nem értékelhető, mivel egy kereskedés során az üzleti nyereség lehetősége mellett a kockázat is fennáll.
Mint fogalmazott, miután a tulajdonosok nem akarták a tőkét emelni, az osztalék kifizetéshez ugyanakkor ragaszkodtak, ezért jogi megoldásokkal igyekeztek elérni a nyolc százalékos tőkemegfelelési mutatót. Ezt részben alárendelt kölcsöntőke kötvények vásárlásával biztosították, ám hitelből finanszírozva vették meg és így a bank tényleges helyzete nem változott.


A bíró indoklása során külön kiemelte: precedens nélküli, hogy 11 éve húzódik ez az eljárás. Utalt rá, hogy ezt figyelembe vette a büntetés kiszabásánál is. Az 1997-ben hatályos jogszabályok szerint a négy vádlott akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható lett volna, ám a táblabíróság álláspontja szerint ez eltúlzott lett volna, ezért döntött az akkori legsúlyosabb 360 napi tételnyi pénzbüntetés mellett, a banki helyettes vezetők esetében pedig arányosan 150 napi tétel mellett.


A bíróság a továbbiakban helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, így a Princz Gábor elleni, a Budai Hengermalom Kft. üzletvásárlásával kapcsolatban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés ügyében hozott felmentő döntést is.
Az ítélethirdetést követően Bárándy Péter, Princz Gábor ügyvédje úgy fogalmazott: az ítélet "nem jó". Röviden ezt azzal indokolta, hogy bár a szándékosságot nem, a gondatlanságot megállapította a bíróság, de ő ennek okát "nem fedezte fel az ítéletben", mint ahogy azt sem, hogy bármiféle vagyoni hátránnyal összefüggésben állt volna a vádlottak magatartása.


Külön szólt arról is, hogy erre a döntésre nem számítottak.
Princz Gábort, a Postabank egykori elnök-vezérigazgatóját és hat egykori vezető beosztású munkatársát eredetileg azzal vádolták meg, hogy 1995 és 1997 között szándékosan megszegték törvényi kötelezettségeiket, hibás üzletpolitikát folytattak, sorozatosan megtévesztették a bank tulajdonosait és a bankfelügyeletet, nem képeztek céltartalékot és prosperáló bank látszatát keltették és mindezzel 34,6 milliárd forintos különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést követtek el.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr25297299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2008.01.15. 00:15:51

Először lukra futottak, felmentés lett, azért próbáltak meg most kevesebb, de bizonyíthatóbb vádat felállítani. De én akkor is nagyon nem értem ezt az egészet.

Aha, 11 év. Ha egyszer engem megfognak valamivel, én is ilyen elbánást szeretnék. Mondjuk ha 20-as táblánál lefotóznak 50-nel, akkor 11 év múlva kelljen befizetni a 300000 Ft-ot.

--

A halálraítélt vállalja a szabadságáért cserébe, hogy egy év alatt megtanítja a császár lovát beszélni. Mondja a barátja.
- Hát te hülye vagy? Ez lehetetlen!
- Egy év az nagy idő. Addig meghalhat a császár, meghalhatok én is, ... és akár megtanulhat a ló is beszélni.

derelyegrádi szellem 2008.01.15. 10:49:53

Hogy első fokon a felmentés lesz, ezt már akkor lehetett "sejteni", amikor Diós Ezsébetre szignálták ki az ügyet.

Mindenesetre ez az eljárás az a szint, amiről - nem kívánván lesüllyedni idáig - nem nyilvánítanék véleményt.

Mint ahogy arról sem, hogy a bíróság megállapíja, rendőrök tanúként biztosan hazudtak a bíróságon. (attól most tekintsünk el, hogy ezen rendőrök vallomásai alapján másokat elítéltek)

Ízlelgessük: RENDŐRÖK! HAZUDNAK! BÍRÓSÁGOKON! TANÚKÉNT! Ez maga a vég!

Ps. ilyenkor mit kéne tenni kedves cserni bíró úr?? A hamis tanúzás BŰNCSELEKMÉNY!! Segítek: Büntetőeljárást kezdeményezni a hamisan tanúskodók ellen. Halló, Tisztelt Nyomozó Ügyészség! Legfőbb Ügyész Úr! Főkapitány Úr! Miniszter Úr! A viaszt tessék kikapargatni a fülekből!

2008.01.15. 11:36:29

derelyegrádi szellem 2008.01.15. 10:49:53

"...Ps. ilyenkor mit kéne tenni kedves cserni bíró úr??..."

Ha a vádlott és a védelem tanúi vagy nem emlékeznek, vagy valószínúleg hazudnak, akkor gondolom eszerint kell a vallomásukat mint bizonyítékot értékelni.

Ha a sértettek meg emlékeznek, és valószínűleg igazat mondanak akkor azt meg aszerint.

Nem tudom Cserni bíró mitől bizonytalanodott el?

A "bemártott" hasonmás lezsírozott szakállas trükknek tűnik amit a rendőrök (vagy ügyvédi ötlet?) a bűnözőktől kölcsönöztek. Más esetben egy vidéki bíróság teremőre sem nyelné be.

Dezsőjóska 2008.01.15. 16:26:20

Érdekes, hogy sehol nem merült föl, hogy a mindenkori magyar kormány malacpersejnek használta a Postabankot. '94 ben a Horn kormány "tőkésítette fel" 100 milliárd forintal, hogy "eladásra előkészítsék", majd '98-ban tanulva a nagy elődöktől, az Orbán kormány tette ugyanezt (105 milliárd). Ezekből juttattak a klientúrának mindenféle kölcsön formályában, amit természetesen veszteségnek leírtak. Sokkal szívesebben szeretnék a bíróságon ezekről hallani! A másik dolog az, hogy sokkal könnyebben lehetne bizonyítani is!

Persze ez is olyan, mint mikor Kulcsárék sorozatosan milliárdokat vettek fel egy bankfiókban, és azonnal elkaptak 6 pénztárost mint főkolomposokat!

kevert 2008.01.16. 13:45:26

off: Ungváry - Kolláth ügyben mi a véleménye a Zugügyvédnek illetve a tisztelt szakmabeli kommentelőknek? Laikusként nekem elég furcsának tűnik, hogy olyasvalamiért ítélnek el valakit, amit nem is állított.

Vidéki 2008.01.19. 15:02:36

Hogy ezt ennyivel meg lehetett úszni, az az igazság szolgáltatás csodájának tekinthető!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.01.21. 19:02:18

Az miért van, hogy a politikai rendőrbűnözők ügyeiben figyelmen kívül hagyják a rendőrségi törvényt, szolgálati szabályzatot, és ha nem azonosítható be bizonyosan csapaterős bevetésnél a bűnöző, akkor a felettese miért nem teljesen, büntetőjogi felelősséggel felel érte?
Így max. egyszer kimarad a jutalomból, de utána duplán kapja.

Leindlar 2008.01.25. 23:31:19

Ok, megbüntették - már csak az kellene h a perköltséget is kifizesse - szerintem már az maga több tízmillió lehetett :)
süti beállítások módosítása