Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Kifáradás jelei

2007. november 27. - zugügyvéd
Címkék: bíróság

A Zugügyvéd is kíváncsi az alábbi ügyben a kollégák véleményére. Különösen a szakértői vélemény azon megállapításáról, mi szerint a vele együtt élő családtag nem feltétlenül kell, hogy szívelégtelenségre utaló tüneteket észleljen, mert ezek fizikai kifáradás jelei is lehetnek.

 

 

Nekem is van egy érdekes esetem, de ez inkább szomorú tragédia.


A lányom még december 19-én pénteki napon még dolgozott, hétfőn és kedden már nem tudott elmenni dolgozni, és szerdán délután 16 óra körül meghalt anélkül, hogy orvosi vagy bármilyen segítséget kapott volna.
A férje a mentőket a halál beállta után mintegy 20 perc múlva hívta, és a családot is csak ekkor értesítette.
Mivel a bűnüldöző szervek eljárást nem indítottak, segítségnyújtás elmulasztása miatt feljelentést tettem a rendőrségen, hiszen egyértelmű volt, hogy a férje elmulasztotta a segítségnyújtást.

A rendőrség ezt nem így látta mert nyomozást ekkor sem indítottak, hanem haláltokozó
segítségnyújtás elmulasztása miatt, igazságügyi orvos szakértőt rendeltek ki, akitől csakis a halál közvetlen okaként megjelölt szívelégtelenségről kértek véleményt, annak ellenére, hogy a boncolás alkalmával megállapítást nyert, hogy alsóvégtagi bénulása és csigolyaközti gyulladása volt
A szakértő válasza: A vele együtt élő családtag nem feltétlenül kell, hogy szívelégtelenségre utaló tüneteket észleljen, mert ezek fizikai kifáradás jelei is lehetnek.

Szakértői szempontból nem bizonyítható, hogy korábbi orvosi ellátás esetén élete megmenthető lett volna.
A szakértőre hivatkozva a panaszom elutasította a rendőrség az ügyészség, hogy nem történt bűncselekmény.
Pótmagánvádlóként a bírósághoz fordultam, ahol bizonyíték hiányában felmentették a férjet a vád alól, a másodfokú bíróság meg helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Soha életemben nem voltam bíróságon, nem tudtam hogy zajlik egy bírósági büntető per, de feltűnt, hogy a lányom öt napjáról szó sem esett, csakis az volt a téma miért nem bűnös a férj. (természetes mindig a szakértőre hivatkoztak) Nem volt szó a helyszíni szemléről, a mentők esetlapjáról, hogy egyáltalán miért a halál beállta után hívta a mentőt, és hogy miért nem engedett be a lakásba senkit az öt nap alatt. (én úgy értelmezem, hogy megfosztotta a személyes szabadságától és a szabad akarat kinyilvánításától, és ennek oka kellett, hogy legyen.)
Megemlíteném, hogy az ügyvédem a tárgyalás napján lemondta a képviseletet, arra hivatkozott hogy nem működtem vele közre. (De erre lett volna több mint öt hónapja, és nem velem közölte hanem a bíróval.)

A következő ügyvédem meg egy szót sem szólt az érdekemben, de hát kötelező az ügyvédi képviselet.
A másodfokra beadott fellebbezést azzal indokoltuk, hogy helytelen irányba ment el a vizsgálódás, akkor amikor csakis a halál közvetlen okaként megjelölt szívelégtelenség képezte annak tárgyát, de nem reagáltak rá.
Ez nem egy hírtelen halál volt, mégis igyekeztek azt a látszatot kelteni, valószínű azért is nem folytattak nyomozást az ügyben.

Én úgy gondolom, hogy időben érkezett orvosi segítség esetén a meglévő betegsége mellett felfedezhette volna a szívizom károsodást aminek talaján kialakult a szívelégtelenség, de hát ez senkit nem érdekelt, hogy talán meg lehetett volna menteni. Menteni csak a vádlottat kellett, a büntetéstől.
Lassan négy év telik el és a család még mindig nem tudta feldolgozni a lányunk halálát, pedig körültekintő eljárással ezt nagyban elősegíthették volna az illetékesek.
A mai napig nem tudjuk mi történt a lányunkkal, miért kellet a családjától elzárva orvosi segítség nélkül meghalni?

Elfogadható az, hogy ma a XXI. században Magyarországon meghalhat egy ember azért mert nem kap orvosi segítséget, és ehhez partner az igazságszolgáltatás.

Nagyon sok kérdésem lenne, de kinek tegyem fel?
Tisztességes volt ez az eljárás?


Az édesanya

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr17244504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shadow82 2007.11.27. 19:35:21

Hmmm. Nem vagyok jogász, így a jogi dolgokhoz nem szólnék hozzá. Ami egyből lejön nekem, hogy egy jól fejlett, tipikus vő-anyós kapcsolat lehet a dolog hátterében.

malacful 2007.11.27. 19:53:34

Shadow82,
Nekem az jott le, hogy ez egy anya-gyerek kapcsolat, te pedig egy cinikus es rosszmaju ember vagy.

Robinzon Kurzor 2007.11.27. 20:36:18

Tehát pont szenteste halt meg a lánya.

Azon mondjuk nem csodálkozom, hogy a büntetőeljárás a halál időpontját közvetlenül megelőző eseményekre fókuszál, mert leginkább akkor lehet elkövetni a segítségnyújtás elmulasztását.

Amiről itt nem esett említés: karácsony előtti napokról beszélünk, de nincs szó arról, hogy az öt nap (péntek-szerda) alatt pl. beszéltek-e telefonon. Ha az elhunyt hölgy "gyanúsan" nem lett volna elérhető, akkor az biztos benne lett volna a történetben.

Szóval akármekkora tragédia is ez, én is inkább bűnbakkeresének érzem a dolgot, amiért viszont egyáltalán nem hibáztatom az édesanyát -- gyerek elvesztésénél nem lehet nagyobb csapás az életben.

Tasunko 2007.11.27. 21:22:42

Tiz éve mentőautón dolgozó ápolóként azt gondolom,hogy nemcsak egy laikusnak,hanem műszerek hiányában sok esetben egy szakembernek is nehéz felismerni a szivelégtelenség tüneteit.Persze számos egyéb körülmény felmerül:életkor,életmód,rizikófaktorok-amelyek ismerete nélkül nem itélhető meg objektivan a férj viselkedése.....

Shadow82 2007.11.27. 23:14:59

malacful:

Köszönöm a távdiagnózist, majd felíratok valami ellenszert.

Addig is: a levél mindenki másra próbálja tolni a felelősséget. Ott van ugye a férj, aki nem vette észre hogy beteg az asszony, ráadásul egy fél mondatban utal rá, hogy a férj esetleg nem engedett látogatókat a feleség közelébe, de erre nem tér ki konkrétan, úgyhogy ez talán amolyan belemagyarázás. Ott van az igazságszolgáltatás, aki a levél szerzője szerint nem foglalkozott az áldozattal, csak a vádlottal.
Szóval számomra amolyan "azért kaptam egyest, mert a tanító néni pikkel rám" eset.

Na de nézzük a konkrét esetet. A levélből az egyik fél álláspontja derül ki. Persze, el tudom képzelni, hogy a férj várta nő halálát, és esetleg direkt nem hívott mentőt. Csak valahogy furcsa az egész, a levél nem említi, hogy a házaspár tagjai rossz viszonyban voltak (mi másért nem hívott volna mentőt a pasi), pedig ez fontos lenne. Nem említ semmi korábbi adatot a pasiról, ami egyértelműsítené, hogy az illető hanyag, nemtörődöm ember.

A másik lehetőség inkább az, hogy a feleség rosszul lett, de nem ment orvoshoz (ünnep is volt meg minden), esetleg megbeszélték, hogy majd később elmegy az orvoshoz de ne hívjanak mentőt. Ismerős a szitu? "Csak egy kis megfázás" (mondta a kedvesem is, aztán bevitték tüdőgyulladással). _Esetleg_ a férj tényleg elküldte a látogatókat, hogy ne zavarják az asszonyt, ezt érti a levél bezáráson. És ha egy eleve gyűlölködő anyóst képzelünk hozzá, aki mindenképp bűnbakot akar csinálni egy megözvegyült emberből, akkor máris kijön a levél minden sora.

Mondom, nincs elég infóm a választáshoz, de a második verzió szimpatikusabb: részleteiben és egészében is több ilyet láttam már.

Ugyanakkor biztos én vagyok a cinikus, csak mert az ártatlanság vélelme alapján (és a jogerős ítélet alapján) a pasit vélem ártatlannak, és a levélre másféle magyarázatot keresek.

EasyFriend 2007.11.28. 00:03:05

Na igen, ha a dolog egészségügyi oldalról nem rekonstruálható, legalább valami indítékot illene felmutatni, hogy már miért ne akart volna a férj időben segítséget hívni.
Ha csak ők ketten voltak a lakásban, nem hinném, hogy meg lehet mondani, mikor milyen panaszai voltak szegény lánynak, ezeket tudta-e közölni a férjével, kért-e orvost, vagy látszott-e rajta, hogy orvosra van szüksége (vagy csak szunyókált, amit lehet súlyos kimerültségnek hinni, ami sajnos december közepén-végén országszerte általános). És így tovább.

2007.11.28. 00:26:21

Fontos körülmények nem derülnek ki az eset leirásából. Például, , hogy hány éves volt az elhunyt, beteges volt -e, gyakori volt -e nála a hasonló rosszullét, korábban milyen orvosi vizsgálatok mit állapitottak meg, milyen kezeléseket kapott, és még hosszan lehetne sorolni. a férjről sem sokat tudunk meg. Milyen ismeretekkel rendelkezett a felesége állapotáról, milyen képzettségű, képességű ember? Esetleg más korábbi hasonló esetben hogyan reagált. Mi történt a lakásban az elhalálozást megelőző 24 órában?

A leirtak, igy önmagukban szerintem nem utalnak bűncselekményre.

Ami a cimet illeti, sajnos szinte naponta halnak meg pl. szivinfarktusban emberek azért, mert a környezetük nem ismeri fel azonnal, hogy mi a teendő.

blog23 2007.11.28. 00:34:34

Szerintem hasonló esetek, vagyis hogy valaki gyengének, fáradtnak érzi magát és egy-két napra otthon marad pihenni, elég általános tünet főlleg ilyen november végi időben, nem hiszem hogy a többség ilyenkor azonnal szívelégtelenségre gondolna. Nyilván szörnyű tragédia, hogy így történt, de nem érzem úgy hogy hibáztatható lenne a férj, aki nem hívott azonnal mentőt mert a felesége nem ment dolgozni, mert fáradt volt. Úgy érzem mind a szülőknek, mind a férjnek inkább az lenne a helyes, ha egymást segítve próbálnák feldolgozni ezt a fájó tragédiát, és nem bűnbakot keresni.
Mert ilyen alapon akár a szülőt is meg lehetne azzal vádolni, hogy elmulasztotta a segítséget amikor nem küldött azonnal mentőt és rendőrt a lányához, amikor az nem ment be hétfőn dolgozni. Vagy ha nem is beszélt vele pont aznap telefonon, akkor pedig ezt lehetne felróni neki? Hiszen ha felhívta volna aznap, és a hangján érezte volna ,hogy ez nem egyszerű fáradság hanem szívelégtelenség... Ugyan kérem, ez abszolút butaság, de pont ennyire abszurd szerintem a jelenlegi vád. Még egy orvos sem mondja meg első ránézésre egy fáradt, kimerült emberről, hogy ez szívelégtelenség, inkább felír egy vitamint és pár nap pihenőt. Egy egyszerű embernek miért kéne azonnal tudni hogy mi a baj?

malacful 2007.11.28. 01:32:13

akkor segitek egy reszlettel (teny a jegyzokonyvbol?):
"A férje a mentőket a halál beállta után mintegy 20 perc múlva hívta"
voltatok mar haldoklo mellett? Volt annyi eszetek, hogy lattatok hogy haldoklik, es megvartatok amig meghal, majd 20 perccel kesobb kenyelmesen felemeltetek a telefont, hogy kerem szepen, ez asszem meghalt. (Kozben megy a TV, megnezzuk a sporthireket, iszunk egy sort, stb. sok ido az a 20 perc) Ugye azert ez nem az anyos rosszindulata, hogy itt valami nem stimmel. Ha nem voltatok meg haldoklo mellett es ez nektek igy elfogadhato, akkor menjetek orvoshoz.

Mackósajt 2007.11.28. 07:04:12

malacfül

A leírásból nem derül ki, hogy a férj a felesége mellett volt e halál beálltakor. Az sem, hogy a feleség olyan látványosan vagy zajosan haldoklott volna, hogy észrevegye bárhol is van. Ha napok óta gyengének érezte magát, akkor valószínűbb, hogy feküdt valahol. Simán reális, hogy a férje csak 20 perc után vette észre.
(A cikk egy szóval sem írja, hogy a fickó tudta volna hogy halott, és várt volna húsz percet.)

Vagyis az eset így nem rekonstruálható. Egyedül a férj tudhatja az igazat, és nincs értelme bizonytalan hipotézisek alapján megvádolni.

Cartman (ex Cartman) 2007.11.28. 07:40:28

"voltatok mar haldoklo mellett? Volt annyi eszetek, hogy lattatok hogy haldoklik, es megvartatok amig meghal"
Én nem voltam még haldokló mellett, de azért azt sejtem, hogy nem mindenkinél ugyanúgy zajlik a dolog. Egész más lehet otthon, ágyban meghalni, mint mondjuk az utcán, vagy egy "kínai harang"-ban. Van, aki le se rúgja magáról a takarót, olyan csöndben megy el.

Számomra is hiányos a történet. Nincs semmi előzmény, semmit sem tudunk a férjről, és útóélete sincs a történteknek. Nem tudjuk, hogy a pasi másnap már a Bahamákon süttette a hasát mással, vagy még ma is le kell vágni néha a gerendáról. Egy biztos: ez így sehogy sem kerek...

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2007.11.28. 08:30:02

Csatlakozva némiképp shadowhoz, nekem teljesen érthetetlen, hogy a szomorú eset kapcsán miért az a szülő elsődleges célja, hogy a vejéből mindenáron felelőst csináljon. Egyik ügyvéd, másik ügyvéd, tárgylás, elsőfok, másodfok... minek, mire való ez.

Az elmondottak alapján kizárt, hogy a férj felelőssége egyértelmű lenne. Ellene szól a szakértői vélemény is. Szívrohamban nap mint nap meghal valaki úgy, hogy nem ismeri fel senki előre. Furcsa is lenne, ha ezekben az esetlekben mindig a környezetéből keresnénk felelőst valamilyen mulasztás miatt.

Nem jogi eset ez, hanem családi tragédia, amit csak súlyosbít ez a felelőtlen és felesleges erőlködés.

qbr 2007.11.28. 08:30:21

Tasunko kommentjéhez csak annyit fűznék hozzá, hogy pont másfél hete szombaton apám rosszul lett. Kihívták az ügyeletet, az megnézte EKG-val, azt mondta semmi probléma, magas vérnyomás, fáradtság. Másnap azért a biztonság kedvéért még elmentek az ügyeletre, ahol megint megnézték EKG-val, megint azt mondták, hogy magas vérnyomás, stressz - nem küldi ezért kórházba, inkább csak pihenjen otthon. Csak nem hagyta nyugodni a dolog, ezért hétfőn elment a kardiológushoz, aki pedig azonnal hívta neki a mentőt, vitték kórházba és még aznap megműtötték a szívét, merthogy infarktusa volt szombaton.
Szóval orvosok műszerrel felszerelve sem feltétlenül adnak helyes diagnózist, és akár életveszélyes állapotba is kerülhet a beteg. Laikusnak még nehezebb ezt megállapítani. Nem ismerem a konkrét helyzetet, de az, hogy egyáltalán felmerülhetett ez a kétely, azt jelentheti, hogy a házasságban nem volt minden rendben, ami általában azzal jár, hogy a két fél nem figyel eléggé egymásra, nem veszik egymást komolyan. Ráadásul a karácsony környéke (ezt írta egy komment) nagyon stresszes időszak, ami méginkább eltereli a figyelmet egymásról, és könnyebbé teszi azt mondani, hogy "mindenki fáradt és ideges, biztos te is". Szóval a tragédia mögött nem feltétlenül van szándékosság, vagy akár a szó jogi értelmében vett hanyagság. Erkölcsileg a személyek ismerete nélkül pedig nem lehet ítéletet mondani.

bunk0 2007.11.28. 08:34:27

Kevés az infó, nehéz így bármit is mondani, de tudok egy hasonló történetet:

Idős házaspár volt, mindketten 70 felett. Az asszony egy téli napon elcsúszott a jégen, eltörött a lába, a férje befektette az ágyba de orvost nem hívott mert éppen disznóvágás volt. A férj, a gyerekek, unokák mind ott sürgölődtek, a mamát gondozgatták ugyan de arra "nem volt idejük", hogy szóljanak az orvosnak. Két nappal később a néni már halott volt, ment a nagy sírás-rívás. Teljesen átlagos, falusi család volt, nem rosszindulatból viselkedtek így hanem nettó hülyeségből ...

hamisnero 2007.11.28. 09:48:25

Alaptézis: hallgattassék meg a másik fél is. Ezért nincs mit kommentelni, az eset teljes ismeretének hiányában egy puszta állítással állunk szemben.

Shadow82 2007.11.28. 11:35:47

malacful:

Látom, nagyjából az a prekoncepciód, hogy a férj ott szurkolt a haldokló feleség ágya mellett, aztán húsz percig nyilván azért nem telefonált orvosért, mert előbb pezsgőt bontott örömében. Az, hogy esetleg összezavarodott, sírt, vagy netán épp nem volt a feleség mellett - fel sem merül. Prekoncepciókkal nem vitatkozom, eddig tapasztalatim alapján értelmetlen.

Inkább elmesélek egy történetet.

Adott egy padlásszoba, benne egy nem túl egészséges életmódot élő, de nem beteg negyvenes férfi (a fiú) alszik.
Adott egy többdiplomás, szakmájában megbecsült, állami kitűntetésben részesült értelmiségi ember (az apa), aki krónikus betegsége miatt nehezen mozog, 100% rokkant. Az emeletre semmiképp nem tud felmenni. Az apa hajnalig olvas.

Egy reggel a fiút holtan találják. Az apa később úgy meséli, hogy ő felismerte hajnali nemtom hánykor, hogy a fia álmában meghalt. Hallott már halált eleget a kórházban.

Hogy miért nem hívott mentőt azonnal? (A telefont elérte volna.) Talán a fia halálát akarta? Segítségnyújtás elmulasztása? Talán volt esélye a fiúnak, hogy túléli? Vagy csak mert ott és akkor megszakadt az apa szíve egy kicsit?

Egyébként az orvosok szerint a fiú azonnal meghalt, tehát az apa nem tévedett.

Utóbb kiderült, hogy a fiút megcsapta az áram, amiről meg az anyja tudott. Küldte is orvoshoz, de a fiú nem ment, mert sokat dolgozott. "Hagyd, mama, úgysem lesz semmi bajom." Ismerős helyzet?

Na most akkor szerinted kit pereljek be? És mitől lesz az jobb?

dr.justice 2007.11.28. 12:23:41

A gyász érthető, a 4 év elteltével is bűnbak keresés kevésbé.

A kulcsmondat szerintem :

"A mai napig nem tudjuk mi történt a lányunkkal, miért kellet a családjától elzárva orvosi segítség nélkül meghalni?"

A levélíró - bár nem indokolta meg miért - a férjet nem tekinti a feleség családtagjának. Ez megmagyarázza az egész szomorú történethez való viszonyulását. Egyébként arra sem tér ki, hogy mi lehetett az esetleges segítségnyújtás elmulasztásának az oka.

A leírtak pedig nem utalnak bűncselekményre.

amora 2007.11.28. 15:48:07

Karácsony napján (!) halt meg a nő és a szülei már öt napja fel sem hívták, hogy mi van vele???? (gondolom ha felhívták volna és a nő mondta volna, hogy nincs jól, akkor a szülők is kihívhattak volna neki egy orvost) Ne mááá

füredi (törölt) 2007.11.28. 17:51:42

Az ilyenek miatt nem szeretem a Zugügyvédet olvasni...
Teljesen megértve az anya fájdalmát: ez az egyik oldal. Tényleg nem lehet azt elhinni, hogy a szakértő+ rendőr+ügyész+bíróság jól végzi a dolgát, akkor is ha az eredmény esetleg nekünk nem tetszik?
Ha az én feleségem esetleg betegen fekszik a hálóba, bűn mondjuk, ha én kinn nézem a tévét? És emiatt mondjuk csak 20 perc múlva veszem észre, hogy meghalt? Kb. így halt meg a nagyapám egy reggel. Felkeléskor még beszélgettek nagyanyámmal, aztán nagyanyám kiment a konyhába tenni-venni, mire visszaért, már hideg volt a papa keze.

klari 2007.11.28. 19:55:33

Ennyi idő eltelt, jön az év vége, a karácsony, lehet, hogy erősödik az állandóan visszatérő bűntudat? Az anya biztosan nem tudja magának begbocsátani, hogy 5 napig nem beszélt a lányával, így nem jutott tudomására, hogy valami baj van. Ha a telefonban hallja, hogy beteg a lánya, talán rögtön mentőt hív? Nem hiszem. El kellene engedni a lányát, akármilyen nehéz. A bűnbak keresés már nem támasztja fel!

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2007.11.28. 20:25:14

"miért kellet a családjától elzárva orvosi segítség nélkül meghalni?"

"Elfogadható az, hogy ma a XXI. században Magyarországon meghalhat egy ember", majd a szülő hadjáratot indít valaki ellen miatta?

Gyászolj, ne háborúzz!

dr.justice 2007.11.28. 20:58:57

Előre elnézést kérek mindenkitől, hogy itt említem, de szerintem mostanában a zugügyvéden is a kifáradás jelei mutatkoznak.

malacful 2007.11.28. 21:15:22

ugy latszik az a "normalis" altalanos hozzaallas, hogy a panaszos minden szavat ketsegbe vonjuk, lehulyezzuk, lebarmozzuk, hiteltelenne tesszuk, mindenert ot tesszuk hibassa, kiforgatjuk a szavait stb. En a panaszost nem ismerem, de nem ugy van ertelme egy ugyrol velemenyt mondani, ha abbol indulunk ki, ami le van irva. Kulonben ez a subba meg a homar batz papucsos szintje, ami csak oncelu anyazgatas.

andika25 2007.11.28. 22:32:17

malac: ezt a csontot már nem kellene tovább rágni.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2007.11.29. 00:11:10

malacful:

Nem, nem így van. De vannak olyan sztorik, ahol a jóérzés hiánya rádborul a monitorról.

malacful 2007.11.29. 01:49:05

andika25,
bocsass meg nem vettem eszre, mint altalaban, lemaszom a csontrol.
chicken,
nekem nem ez jott at, lehet, hogy hianyoznak informaciok, de nemcsak az anyat terhelo iranyban.
Nyam-nyam, megiscsak tovabb ragtam.

Gumidomino 2007.11.29. 10:05:10

Az alsóvégtagi bénulás elkerülte a figyelmet.

füredi (törölt) 2007.11.29. 11:00:19

Én egy kicsit rágnám a gumicsontot. Pontosan azért, mert bíróként roppant mód örültem ennek a blognak, amikor megindult. Magam is úgy gondolom, és ebben rengeteg kollégám egyet ért, hogy a dolgok mehetnének sokkal jobban is, és az ilyen fórumok segíthetnek ebben.

Azután egyre több ilyen topik született. Ilyen, ami teljességgel értelmezhetetlen abból a szempontból, ami miatt maga a Zugügyvéd létrejött. Ez a "elvesztettem egy pert, tehát elfogult volt a bíró" mentalitás.

Miről szól a jelen ügy? Három hatóság, bíróság két fokon, szakértő azt mondta, hogy nem bűnös a terhelt. Ettől persze lehet egy végtelen rohadék, felelőtlen állat, de mindannyian tudjuk, hogy a kettő nem ugyanaz. A levélíró azt vélelmezi, hogy ez a sok ember mind le volt fizetve, vagy mind haverja volt a terheltnek, vagy ők mind mind csak úgy heccből arra szövetkeztek, hogy elkenjék az igazságot. Az igazságszolgáltatás minden hibája ellenére: elképzelhető ez?

Ez egy félszakmai topic - ebben különbözik például a Homártól. Természetesen nem jogászok is hozzászólhatnak, de értelme csak akkor van, ha jogászok tudnak vitatkozni a témákon. Ezen a témán egy jogász nem tud vitatkozni. Egyrészt nincs min, nincs tényanyag. Másrészt teljesen egyoldalú, nyilván - mint mindennek - van egy másik oldala.

Harmadrészt pedig, van egy jogerős ítélet. Tartsuk tiszteletben addig, amíg nincsen olyan nyomós ok, ami megingathatná az eljárók tisztességét. Ha ebben az ügyben van ilyen, várom, én leszek az első, aki teli torokból fog igazságot kiáltani!

VIC20 2007.11.29. 12:13:00

Taps!

Tökéletesen fején találtad a szöget.

Sajnos nagyon sok embernek nem világos az, hogy más dolog a bűncselekmény elkövetése és megint más a bizonyíthatóság.

malacful 2007.11.29. 18:54:52

"de értelme csak akkor van, ha jogászok tudnak vitatkozni a témákon"
az egy masik forum.

SzigMa 2007.11.30. 10:45:01

VIC20: Nekem a jelen esetben inkább az az érzésem, hogy helyesebb lenne azt mondani: "Más dolog a bűncselekmény elkövetése és megint más, ha valakiről azt gondoljuk, hogy elkövetett bűncselekményt."

XSun (törölt) 2007.11.30. 12:56:07

Az én apám anno TV názés közben halt meg egyik pillanatról a másikra.
(64 éves volt és semmi komoly baja nem volt, tehát nem voltak előjelek sem)
Anyu csak azt vette észre hogy eldől.
Egyből hívta a mentőket de nem tudtak rajta segíteni.
Ugyanez megtörténhetett volna éjszaka is vagy amikor épp a lakás másik részében csinál valamit.
Így simán el bírom képzelni azt hogy a feleség fáradt kimerült, lefekszik aludni.
Férj közben TV-t néz majd bemegy megnézi hogy mivan a feleségével és látja hogy meghalt.

VIC20 2007.12.02. 08:05:46

SzigMa:

Igen, de ez már egy következő fokozat :). Én már attól boldog lennék, ha sokan már idáig eljutnának...

torma99 2007.12.03. 15:15:22

Apám is "fáradt volt" úgymond hónapokig, de semmi egyéb jel nem volt. Aztán egyszercsak rosszul lett izadt, vérnyomása össze vissza ugrált. Kiderült szívritmuszavara van. Mivel vállalkozó tehát 14-16 órát dolgozott egy nap, nem gondoltuk hogy valami gond van a szívével, csak egyszerűen kis pihenésre van szüksége. Abszolút nem volt látható előre ,hogy mi lesz. Ezt az esetet én mintha már hallottam volna a rádióban, vagy a tv-ben már nem tudom, de mindenesetre ebből a levélből sem derült ki semmi, főleg szívelégtelenségben nem hal meg senki úgy,hogy abban közreműködők is legyenek, max hirtelen rosszul lesz és már alszik is el. (persze ha a férj valami terrorista / kém és valami új mérget próbált ki az asszonyon..., de ezt csak viccnek szánom)

torma99 2007.12.03. 15:17:29

Még valami látjuk a focisták dopping miatti szívelégtelenségét (plö fehér mikós aki az egyik pillanatban még nevetett a másikban meg már halott volt) szóval ez nagyon hirtelen jövő dolog, ha a másik szobában aludt a nő, amíg a férfi mondjuk a konyhában tartózkodott, észre sem vette

Szumi 2007.12.03. 22:09:21

Nem szeretnék ilyen anyóst...........

edesanya 2007.12.08. 17:47:12

Lehet, sőt biztos hogy a leírásom nem egy jogász szöveg, az is biztos, hogy nem elég értelmesen irtam le, de annyi azért kiderült talán, hogy a lányom, öt nap után orvosi segítség nélkül halt meg, és hogy a férje nem tudatta velünk, hogy beteg a felesége.
Életszerü ez?
Másoknál ez hogy szokott történni?
Mikor hívják az orvost?
Szokták-e tudatni a hozzátartozókkal, vagy ez kizárólag a vele eggyúttélő családtag kizólagos joga, hogy eldöntse,
kell-e segítség vagy nem?
Egyértelműen megírtam, hogy nem hírtelen halálról van szó, mégis többen azt kommentálják, hogyan halnak meg hirtelen észrevétlenül emberek.
Az egy más dolog, itt öt napról van szó, és a közeli több napos ünnepek, a karácsony és az új év, amikor is nem szoktuk bevárni az ünnepeket, hogy ráérünk orvost hívni.
Általában ha olyan beteg van még az éjszakát sem szoktuk megvárni, hanem az éj leszállta előtt tisztázzuk a beteg állapotát, milyem kezelésre gyógyszerre van szüksége, természetesen ha féltjük a beteget, ha jelent valamit a számunkra.
Tudom milyen a hírtelen halál, a közeli és távoli rokonságba, ismerősöknél hirtelenjébe legalább tizenötöt tudnék felsorolni, aki ugymond a takarót sem rugta le.
A legközelebbi az unokaöcsém volt, aki a kerékpárt tolta, öszeesett azonnal meghalt, de volt aki vacsora közben, aki éppen felkeléshez készűlődött, akit álmában ért a halál, de a kettőt ne keverjük öassze.
Itt a segítségnyújtás elmulasztásáról van szó, és a kedves kommentezők szerint
ha mégis a férj felhívja az ingyenes segélykérőt, ez nagyon nagy áldozat lett volna, vagy felhív minket, hogy nem tudnak jönni a karácsonyi vacsorára? Ez nálunk évtizedes szokás.
Ha van a kommentezők között, olyan szakértő aki meg tudná mondani, hogy mikor kötelező, vagy mi az előírás arra, hogy mielőtt még tudnák a halál okát, a szakértő véleményét, mikor kell akár rendőrségi nyomozást, akár közigazgatási eljárást lefolytatni.
Ez esetben semmilyen eljárás nem folyt, csakis a szakértő véleményére utalva utasították el a panaszomat, nekem az ügyészség nem vállalta fel a vádatn pontosan a szakértő véleményére hívatkozva, aki csakis a halál közvetlen okaként megjelölt szívelégtelenséget vizsgálta, mintha előzmény nem is lett volna.
A részleges végtagbénulás és a csigolyaközti gyulladás már előbb is fennállt de, hogy mikortól és hogyan zajlott le nem kapok rá választ.
A szakértő szerint a szívizom elfajúlás talaján kialakult heveny szívelégtelenség.
A szívizom elfajulás nem az utolsó percekben alakult ki, és ha előbb hív orvost elképzelhető, hogy felfedezi a szívizom elfajulást, és talán még megállítható, esetleg visszafordítható lett volna.
Hiába kértük az ujabb vizsgálatot, más szakértő meghallgatását.
(Van akinek több szakértő is jár)
Nem tudom elfogadni, hogy az idevonatkozó paragrafust kiforgatva, csakis a szakértőre hívatkozva, azt modnják, "nemm történt bűncselekmény"
ha ez így lenne akkor már a családban sem vagyunk bíztonságba?
Családtagjainkat vagy embertársainkat, akik a gondjainkra vannak bízva, vagy nyűg a számunkra,orvosi ellátás hiányában hagyhatjuk meghalni?
Ennyit ér az ember élete?
Az enberi élet egyszeri és megismételhetetlen, kinek van ahoz joga, hogy azt veszélyeztesse?
Ez a tragédia nekem a férjemnek, és a három fiamnak feldolgozhatatlan.
Ez már az ötödik karácsony, hogy nincs és nem is lessz soha többet.
És ez egyeseknek anyós vicc.
Azért köszönök minden hozzászólást
süti beállítások módosítása