Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Dr. Frech és dr. Fleck

2007. november 16. - zugügyvéd
Dr. Frech Ágnes szóvivő, a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője tollat ragadott, és reagált Kiss István ügyvéd korábban a Zugügyvédre is belinkelt cikkére.

Lehet, hogy a nyugalmazott ügyvéd újságírót nem zavarja a bíróság megsértése, az eljáró bíró személyén keresztül történt megalázás, azonban engedje meg, hogy a bírói szervezet és annak legmagasabb szintű önigazgatási szervezete, az OIT a maga szerény eszközeivel tiltakozzon és védekezzen. A bíróság tekintélyének védelme nem a bíró egyéni érzékenysége, hanem a társadalom egészének érdeke. A bírói kar nem a tényszerű és a társadalom tagjait megillető bírálatoktól zárkózik el, hanem az alaptalanul megvádolt bírák védelmében és az igazságszolgáltatást ért nemtelen támadásokkal szemben kíván lépéseket tenni.

Ezzel párhuzamosan az ÉS-ben Fleck Zoltán arról írt egy cikket, hogy helyreállítható-e az igazságszolgáltatás iránti bizalom? A Zugügyvéd szerint érdemes a írást összevetni, sokat elárulnak az igazságszolgáltatás jelenlegi rendszeréről.

Rengeteg került felszínre a csalhatatlanság illúziója által okozott anomáliákból az elmúlt évek során, még többről az olvasók nem tudnak. Ez a tarthatatlan és a korszerű igazságszolgáltatás kialakulását akadályozó dogma ma a rendszer szerves része, ebből származik a hibákkal való szembenézés és a tapasztalatok feldolgozásának hiánya, az ellenőrizetlen és felelőtlen igazgatás és az átláthatóság elleni védekezés. A ma hatályos bírósági igazgatási modell kialakításakor a kodifikációs munka egy jeles résztvevője, ma is megyei elnök és az OIT tagja, arra a kérdésre, hogy milyen ellenőrzési eszközöket lehetne beépíteni a megyei igazgatási vezető alkalmatlansága esetére, a következőket válaszolta: Aki eljut vezetői pozícióba, szinte kizárt, hogy alkalmatlan lenne.

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr38231352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Legfelsőbb Íróság 2007.11.16. 22:17:36

Frech el mehet oda,ahova nagyon sokan kívánják-Lomnicival együtt. Nincs egy épkézláb, új érve, viszont akkora sületlenségeket hord össze,hogy elképesztő.. Senkit nem zavar,hogy már mindenkinek tele a hócipője a bíróságok ténykedésével? Most is valaki "csak" három hónapig volt ártatlanul előzetesben. Kit fognak ezlért fvelelősségtre vonni- A köcsög Lomnici pedig majd kijelenti: Hozott anyagból dolgoznak... :o((

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.11.17. 00:54:21

Pontosan a hozott anyagból dolgozás a baj, hiszen ezzel a szakma szabályait, foglalkozásuk gyakorlása közben súlyosan megsértik, és ezzel másokat sodoronak veszélybe, illetve elismerik, elfogadják, hogy ténykedésüknek biztos következménye mások jogainak jogsértő módon való korlátozása is.

Hivatkozzon csak erre.

doki 2007.11.17. 21:22:00

Az oit monnyon le.

Folyami Géb 2007.11.18. 17:22:05

Kissnek most már van ideje, hozzáláthatna a jog alapjainak némi elsajátításához.

"A kollégiumvezető asszony a bírók ellenőrzését és elszámoltatását kizárólag a bíróságon belül képzeli el, és kizárólag a fellebbezés vonatkozásában. Tehát szerinte az ítélkezés a bírók belügye. Szerintem nem."

Az Alkotmánybíróság szerint viszont igen.

"Valamely jogvitás ügyben a végső döntést az
igazságszolgáltatás alkotmányos szerve: a bíróság mondhatja
ki. "Rendszeren kívüli" szervezet létrehozása a bíróság
jogerős — jogszabálysértőnek tartott vagy alkotmánysértő
jogértelmezés alapján meghozottnak vélt — határozatainak az
orvoslására, a bírói szervezet megkettőzésével vagy másik — a
bíróságtól is független — fórum felállításával járna.
Eltekintve attól, hogy egy ilyen szervezet vagy fórum sem
tudná biztosítani az anyagi igazság minden ügyben való
hibátlan érvényesítését, a javasolt rendszer hiánya nem
jogalkotói mulasztás következménye, erre a szervezeti
szabályozásra az Országgyűlést vagy a Kormányt sem az
Alkotmány, sem a Pp.- még közvetve sem — kötelezi."

1437/B/1996. Gyöngébbek kedvéért.

Legfelsőbb Íróság 2007.11.18. 17:52:57

Ennyit az AB-ról... Itt senki sem foglalkozik a polgárok jogaival-lényeg,hogy a homokozóban ők jól érezzék magukat...

Virág et. 2007.11.19. 10:59:09

Ez nem az AB hibája.
Az emberek elfelejtik, hogy a bíróság csak jogalkalmaz, nem jogalkot. A jelenlegi Alkotmány, a Pp. vagy a bírók jogállásáról szóló törvény alapján így működik a hazai igazságszolgáltatás és kész.

Talán van nála jobb rendszer is. Rosszabb egészen biztosan van, de lehet jobb is. Ez viszont nem a bíróságok kompetenciája, hanem a törvényhozásé. Tessék ott lobbizni.

A fenti vita (Kiss kontra Frech) éppen ezért szükségszerűen parttalan.

Virág et. 2007.11.19. 11:06:41

Folyami Géb

Kiss doktor vagdalkozik. Személyes sértettséget érzek a soraiban.

A móri ügy kapcsán - amit példának hozott - a rendőrség és az ügyészség (dominus litis vagy mi a fene) felelőssége sokkal hangsúlyosabb, mint a bíróságé. A laikusok félrevezetése, hogy azért, mert ők ítélkeznek, ők is az egyszemélyi felelősei egy büntetőeljárás összes hibájának. Pedig az igazságszolgáltatás egy folyamat, sok szereplővel, melyek közül csupán egy a bíró.
Mégcsak nem is a legfontosabb. Az ugyanis - szerintem - az ügyész.

Denny Crane 2007.11.19. 11:37:42

Kiss István nyilván sarkít, csúsztat kicsit, de ő az egyetlen jelenleg, aki bármilyen kritikát is meg mer fogalmazni a "rendszerrel" szemben.

Egyébként elég sok dologban igaza van, ilyen például a felelősség TELJES hiánya. Nem tudom, hogy a T. Kollégák közül látott-e már valaki alkalmatlan bírót. Pontosabban olyat, akit alkalmatlanság miatt vágtak volna ki valamelyik bíróságról. Az, hogy ilyen gyakorlatilag nincs - legendák vannak, de az is nagyon nagy dolog, hogy valakit nem kirúgnak, hanem átteszik más csoportba/ügyszakba -, az nem azt jelenti, hogy mindenki zseni, hanem hogy semmi felelősség. EZ a gond többek között.

Virág et. 2007.11.19. 11:56:26

"Egyébként elég sok dologban igaza van, ilyen például a felelősség TELJES hiánya. Nem tudom, hogy a T. Kollégák közül látott-e már valaki alkalmatlan bírót."

Ez költői kérdés. Sokat.

"Pontosabban olyat, akit alkalmatlanság miatt vágtak volna ki valamelyik bíróságról."

Én még soha.

A rendszer nem jó, ezt tudjuk. Sokszor leírtam, de megint leírom: nagyon nehéez a bíróság ellenőrzését úgy megoldani, hogy ne sérüljön a bírói ítélkezés függetlensége és szabadsága. Ez nagyon nehéz és komplex kérdés és nem gondolom, hogy a tuti megoldást itt, a Sógorom, a Zugügyvéd blogjának kommentjei között fogjuk megszülni. :)

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2007.11.19. 12:11:13

"nagyon nehéez a bíróság ellenőrzését úgy megoldani, hogy ne sérüljön a bírói ítélkezés függetlensége és szabadsága."

Igen.

Könyörgöm, miért kell kívülről ellenőrizni? Talán a cipészek kamarája is kiveti magából a kontárt, a nagytiszteletű bírói testület nem tudná ugyanezt magától megtenni? Minden külső adminisztratív erő nélkül?

Ha meg külső behatásra van szükség, ott a sajtó meg a civil szervezetek. Elég, ha kellő hangerővel felhívják a visszásságokra a figyelmet. (Ez jelenleg nem történik meg.) Az ombudsmanoknak sincs más joguk, mint szólni. (Igaz, hogy egyre kevésbé hallgatnak rájuk.)

gargoyle 2007.11.21. 11:40:59

virag et.: a birosag "ellenorzese" mondjuk azzal kezdodhetne hogy aki azt allitja jozanul es nem rohogve hogy o es a kollegai tevedhetetlenek azt atrakjak bacskiskunba fogalmazonak. ez nem birotol elfogadhatatlan, ez BARHOL elfogadhatatlan. az onkritikus hozzaallas hianya torvenyszeruen fog egyre tobb hibat generalni.

Virág et. 2007.11.21. 15:57:01

Miért pont BKK? Fogalmazó nem lehetne, mert leszakvizsgázott már, max. titkár.

Én speciel saját magamat tökéletesen tévedhetetlennek tartom és hibázni sem szoktam. :)
(Azért nem mennék sehova fogalmazónak. De bírónak sem.)

janko 2007.12.02. 17:06:14

A bírák -függetlenek- nincs hatalom ahol elbírálnák azt,hogy a bíró befolyás alatt döntött. A döntését,azaz ÍTÉLETÉT senki nem bírálhatja felül. Az itélet indoklását csak a JÓISTENTŐL kérheted mert e földön uralkodik a MUNDÉR becsülete. Ezt nem tudod kivédeni! Én 8. éve szenvedem a HATÓSÁGOK felettem való uralmát. Eltaposnak mint egy férget. Beletörödtem, hogy szemben állásom miatt megfognak őlni. A második gyilkosági kisérletet túl éltem. Jövöre nézve nincs reményem.
süti beállítások módosítása