Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Kétszáz órás gazdasági igazgató

2007. november 15. - zugügyvéd
Címkék: munkajog

Bár a Zugügyvéd blog nem munkajogi tanácsadásra jött létre, az alábbi történet megér egy közzétételt. Több mint 200 kifizetetlen túlóra sajnos már-már mindennapos jelenség. A Zugügyvéd tippje szerint  a német multi laza munkajog-kezelése nem biztos, hogy az anyaországban ilyen könnyen bejönne.

Kedves Zugügyvéd,


Kérdésem a túlórákkal kapcsolatos:


A férjem 2005. áprilisa óta dolgozik a jelenlegi munkahelyén egy német multinacionális vállalatnál, mint minőségügyi mérnök, azóta idén nyárig kb. 200 túlórája gyűlt össze, azóta is ekörül mozog.


Ebben van hétvége és hétköznap egyaránt. A törzsidő 9-15-ig van, kártyás beléptetőrendszer működik.


Hallottuk, hogy júliusban a gazdasági igazgató döntése alapján, - mely szerint, akinek 200-nál több túlórája van, annak ki kell azt fizetni,- két kollégájának kifizették a túlóráját. Neki akkor 198 volt. Közben 200 fölé ment, de azóta újra lecsökkent, és a múlt hónapban is voltak kifizetések, amiből ő megint nem kapott semmit.

(Szóval, ha egy kedvenc személynek van x túlórája, hozunk egy szabályt, ami alapján kifizetjük neki???????)
Azóta is kéri, de vagy halasztgatják a döntést, vagy azt kérik csúsztassa le, ami a munkakörét tekintve lehetetlennek tűnik.

Kérdésem a következő:
Van-e erre külön jogszabály v. joggyakorlat?
Jogos volt-e a gazdasági igazgató döntése?
Kérheti-e a kifizetést, ha nem, egyben le lehet -e csúsztatni ennyi túlórát?
Igaz-e, hogy három év múltán áthúzhatják a túlóráját?

Az esetleges hozzászólásokat előre is közöljük.

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr59230216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ixos 2007.11.15. 19:27:42

akivel meg lehet csinálni, meg is csinálják...that's the rule...

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2007.11.15. 19:54:27

147. § (1) Rendkívüli munkavégzés esetén a munkavállalót rendes munkabérén felül a (2)-(4) bekezdés szerint ellenérték illeti meg.
(2) A munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan, illetve a munkaidőkereten felül végzett munka esetén a pótlék mértéke ötven százalék. Munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása előírhatja, hogy ellenértékként - pótlék helyett - szabadidő jár, ami nem lehet kevesebb a végzett munka időtartamánál.
(3) A munkaidő-beosztás szerinti pihenőnapon (pihenőidőben) végzett munka esetén a pótlék mértéke száz százalék. A pótlék mértéke ötven százalék, ha a munkavállaló másik pihenőnapot (pihenőidőt) kap.
(4) A (2) bekezdés szerinti szabadidőt, illetve a (3) bekezdés szerinti pihenőnapot (pihenőidőt) - eltérő megállapodás hiányában - legkésőbb a rendkívüli munkavégzést követő hónapban kell kiadni. Munkaidőkeret alkalmazása esetén a szabadidőt, illetve a pihenőnapot (pihenőidőt) legkésőbb az adott munkaidőkeret végéig kell kiadni.
(5) A (2)-(3) bekezdéstől eltérően a rendkívüli munkavégzés ellenértékeként - a rendes munkabéren felül - átalány is megállapítható.
(6) Eltérő megállapodás hiányában az (1)-(3) és (5) bekezdésben foglalt rendelkezések nem alkalmazhatók, ha a munkavállaló a munkaideje beosztását, illetve felhasználását maga határozza meg.

itt további info, ilyeneket ide:
www.jogiforum.hu/forum/16

Lord_Cica (törölt) 2007.11.15. 20:14:24

Na én ezért nem dolgozom multinak...

Adblock_júzer · http://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/adblock-plus/ 2007.11.15. 21:31:06

Hát ez nem igazán izgalmas.

De okulásul elmondom, hogy párom nagy multinál dolgozik, és nem is emlékszem, hogy olyan lett volna, hogy 8 óránál nem többet dolgozik egy nap. Túlóra pénzt sose kapott. Nem hajtják, csak meg akarja csinálni a dolgát 100%. Vannak akik könnyebben veszik, de a többség túldolgozik.

Tilcsák Bea (törölt) 2007.11.15. 22:01:19

a túlóra maximálisan 200 lehet egy évben. valószínűleg azért hozták ezt a kifizetésre vonatkozó látszatintézkedést. ugyanis a túlórát ki kell fizetni. kiadható szabadnapként is, de aki túlórázik, ez ritkán tudja igénybevenni.
ellenben: a túlóra egy hónapban nem lehet több 20-nál, az ennél több túlóra esetén a cégeket megbírságolhatják.

e kettő miatt a cégek azt a szabályt hozzák, hogy csak vezetői utasításra lehet túlórázni, saját szakállra nem.

hogy ez hogyan működik rugalmas munkaidőnél, nem tudom.

[] (törölt) 2007.11.15. 22:31:24

"A Zugügyvéd tippje szerint a német multi laza munkajog-kezelése nem biztos, hogy az anyaországban ilyen könnyen bejönne."

ha tudnad, hany nemet munkaszerzodesben szerepel a "nem fizetunk tulorat" passzus (es hany helyen nincs szakszervezet!), nem irnal ilyen baromsagokat.

fenyits be inkabb nehany adblock usert, ahhoz jobban ertesz ;-)

Bit Rot 2007.11.16. 00:33:39

Mindenki aki túlórázik, mástól veszi el a munkahelyet!!!

Pl. ha egy cégnél 8 ember napi 1-1 órát túlórázik, akkor a 9. munkanélkül marad.

Nyugat-Európa lehetne inkább a példa, heti 35-38 munkaórával.

decoati 2007.11.16. 07:30:40

JohnZero ne haragudj, de hol élsz te? A feleségemnek kb. évi 500 túlórája van fix bérért, nekem meg van hogy este fél 9-kor csörög a telefon, ülhetek az autóba & go. Ha nem tetszik, elhajtanak a rákba. És majdhogynem örülök h. van munkám.

Manyizga (törölt) 2007.11.16. 08:46:12

Csúsztassa le. Ne akarjon mindenáron pénzt kihozni belőle. Inkább pihenjen.

demizson bobby 2007.11.16. 08:59:19

Egyetértek Manyizgával.
Másrészt általánosan elterjedt, hogy a munkaidő letelte utáni, internetezéssel, és egyéb magán dolgokkal töltött 1-2 órát nem blokkolják "ki" a munkavállalók, ezért nekem a blokkolós túlórák mindig gyanusak maradnak! Pláne 200!Na persze nekem is volt már ennyi túlórám és simán lecsúsztattam,de ez a levél olyan mintha csak a lóvéra hajtanának.
Ja és még vmi: állásinterjú Japánéknál:"...olyan összeget jelöljön meg, hogy túlórázni kell, de azt nem fizetjük ki..."

isti77 2007.11.16. 09:15:29

"Mindenki aki túlórázik, mástól veszi el a munkahelyet!!!"

Egy apróságot elfelejtesz: ez általában nem a munkavállaló döntése, hanem a munkáltatóé. Nem a munkavállaló könyörög, hogy túlórázhasson, hanem egyszerűen megkövetelik tőle.
A munkáltató nézete szerint (főleg a multiknál) "ennyinek bele kell férnie", a dolgozó köteles az alig 6 számjegyű fizetésért is maximális "odaadással, motiváltan" dolgozni, különben repül.
A munkanélküliséget pedig kevesen engedhetik meg maguknak, főleg, hogy ha újra elhelyezkedik, jó esélyel megint ilyen szemlélettel találja magát szemben, minthogy a munkáltatók jelentős része ilyen.
Van ismerősöm, aki ott dolgozik, ahova "nem a hülyék" járnak vásárolni (dehogynem), és november-decemberben (meg akkor, amikor kitalál valami alkalmat a munkáltató, pl.: születésnapi akció stb.) simán ráhúznak 1,5-2 órát a rendes munkaidejükre minden egyes nap, és egy kanyit sem kapnak érte. Az mennyi is összesen?
Tehát rossz helyre címezted a kritikát.
Az ismerősöm példája fényében a cikkben leírt 200 túlóra 2 év alatt nem is olyan vészes, még 10 sincs egy hónap alatt.

Bit Rot 2007.11.16. 09:27:05

"Nem a munkavállaló könyörög, hogy túlórázhasson, hanem egyszerűen megkövetelik tőle."

Ez tény, de az is tény, amit írtam: ha egy cégnek van 10 embernapnyi munkája, akkor vagy 10 embert vesz fel (ez korrekt), vagy 9 embert, túlóráztatva, és akkor máris "termelt" 1 munkanélkülit.

Persze gondolom, hogy magyarországon a kis cégek rá vannak kényszerülve a spórolásra, minden szinten. Na de a multik???

szgyula 2007.11.16. 09:40:36

JohnZero: Ket ember nem ketszer annyit dolgozik, mert elmegy idejuk kozremukodesre, egyeztetesre, stb. Azaz ennel bonyolultabb a keplet.

EasyFriend 2007.11.16. 09:58:36

"Mindenki aki túlórázik, mástól veszi el a munkahelyet"
Általában a dolog időrendisége nem így néz ki. A cég x embernyi munkára 2/3x embert szerződtet, mert úgyis túlóráztatni fogják őket 50%-ban. Ha meg nem bírják, szar ügy, munkanélküliség van, jöjjön a következő kopó alkatrész (=dolgozó).

énvoltam 2007.11.16. 10:16:45

Sajnos Nem értettétek. Tudok pikánsabb történeteket is!!!Majdnem Mindenhol kibelezik a munkavállalót, nem ez a lényeg!
Ha valakinek 200 van most, az AZT jelenti hogy még mindig ennyi maradt csúsztatások után. Mert a szabály utólag született.A lényeg az, hogy hiányzik az egyenlő elbánás elve.
Higgyétek el, olyan is előfordul a multiknál is(bár ritka) aki 1percet se marad ott netezni, hanem siet haza a családjához!!!esetleg előtte még utazik is 1-2 órácskát, esetleg állva...és komolyan több ember munkáját végzi v. végezte ezzel.
A baj az, hogy nem ÍRÁSBELI utasításra vannak ezek a dolgok, de ha nincs kész valami határidőre, le vagy sajnálva.

2007.11.16. 11:20:44

Külön kellene választani először a rugalmas munkaidőt meg a túlórát.

Egyértelmű túlórának azt tekinteném, amit a munkáltató rendel el, pl. építkezésen, szupermarketben, stb. Itt általában a rendezésére is van valamilyen fix, jó, vagy rossz megoldás.

Kicsit más a helyzet, ahol értelmiségiek, rugalmas munkaidő címszó alatt napi 1ó újságolvasás +3x15p cigi/kávészünet +1ó privát ügyintézés céges telefonon + 2ó ebédelés +15p kiszaladok a boltba, patikába +2ó seggvakarás +2-3 óra munkavégzés címén 12-18 hónap alatt többszáz "túlórát" gyűjtenek. Ez egyrészt jól is mutat, mert a folyosón történő mesélgetése a fontosság árnyékát veti az illetőre, másrészt a fizetést is meg lehet toldogatni 15-20% túlórapénzzel.

A rugalmas munkaidő azt jelenti, hogy a törzsidő betartásával hosszabb távon átlagban kell a dolgozónak az előírt órákat teljesítenie, így lehet egy hónapban kevesebb is meg több is. Nem jár rögtön levonás sem pedig kifizetés.

Az előírt éves túlóraszámot a cég nem lépi túl, nyilván ez volt a célja a 200 órás intézkedésnek, a dolgozó meg lecsúsztathatja a maga 198 óráját. Nem most decemberben persze, hanem majd annyi idő alatt, amennyi idő alatt összegyűlt.

A kifizetés követelése csak akkor méltányos, ha ez valóban nem lehetséges.

Elég kevés minőségügyi mérnököt láttam még aki napi 8 órát izzadva dolgozott, de a sok munkát így is csak túlórában tudta elvégezni.

Meg persze kevés multicéget is aki nem keresett egy mérnökön legalább kétszer annyit, mint amennyit kifizetett utána, de ez más lapra tartozik

Boyxboy 2007.11.16. 11:36:35

JohnZero: Ott tévedsz, hogy ami egy nőnek kilenc hónap, az kilenc asszonynak nem egy hónap.

A féktelen túlóráztatás is ugyanolyan dolog, mint nagyon sok más. A munkáltatók bepróbálkoznak, a dolgozók pedig meghúzzák magukat, mert "Mi lesz, ha kirúgnak?" De hol van ennek a vége? Ez egy jogi fórum, úgyhogy nem biztos, hogy az ilyet itt kell megbeszélni.

Én az illető helyében eldönteném, hogy megéri-e nekem ott maradni, vagy el tudom fogadni, hogy esetleg kitesznek egy pár héttel azután, hogy kiharcolom a túlóráim kifizetését. Mert a német multi se szeretne munkaügyi bíróságra járni, ebben biztosak lehetünk.

És még az is megeshet, hogy nem rúgják ki, ha a sarkára áll. Igaz, nem 198 órányi túlóra után kéne elkezdeni, hanem akkor, amikor elkezdett felkúszni ez a szám.

énvoltam 2007.11.16. 12:40:45

Kedves Zsír!
Abban tényleg igazad van, hogy van sok a seggvakarás, főleg ahol ez a minőségügy csak látszat és nyilvántartásgyűjtögetés.
De bizonyos iparágakban, ahol emberéletek múlhatnak a minőségügy döntésein
ahol évente több száz reklamációt kell kezelni
új gyártósorok, betanítandó emberek
vevői auditok, stb.
és közben megbeszélésről-megbeszélésre kell járni, hogy a munkájával véletlen se haladjon az ember...
A folyosón mesélgető, cigiző emberkékből pedig lesznek a főnökök, ugyebár?
Multisok, szóljatok, ha nincs igazam!

2007.11.16. 12:57:28

énvoltam 2007.11.16. 12:40:45

Nyilván csak általánosságban tudtam véleményt írni, mert a konkrét személyt, esetet nem ismerem. Előfordulhat, hogy valaki valóban kénytelen ilyen sokat dolgozni. Ez esetben azonban nem 200 óránál kell elkezdeni tisztázni a helyzetet. Így utólag sem látom, hogy olyan komoly jogsérelemről lenne szó és a megegyezés lehetőségét sem látom kizártnak. Pl. felét kifizetik felét lecsúsztatja vagy valami hasonló. Amit a főnökökről írtál, nos nem mindegy, hogy hol vakarja a seggét az ember, és hogy kivel cigarettázik : )

énvoltam 2007.11.16. 13:11:39

Rendben. De ez a kérés már vagy 2 éve húzódik. De semmi nem történt. Volt csúsztatás, meg gyűjtés is. Ha mondjuk mind túlórája meglenne, lenne vagy 300, vagy több, nem tudom. Mégis mivel kényszerítse a munkáltatót szép szón kívül, ha nem akarja magát kirúgatni?
Én csak az egyenlő elbánás hiányát próbáltam hangsúlyozni. Ha egyeseknek igen, másoknak miért nem?

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2007.11.16. 14:25:16

Hiába akarja lecsúsztatni, ha a munkáltató olyan, hogy nem engedi. Mindjárt veszi fel az első nap a jegyzőkönyvet...

2007.11.16. 16:55:26

Nem tudom mit jelent arrafelé a törzsidő. Normál esetben az alatt kötelező a munkahelyén lenni, azon túl pedig annyit, hogy adott idő átlagában meglegyen a 8 óra.

Ebből kiindulva ha minden nap 9-re megy és háromkor hazamegy akkor sem szólhatnak semmit, amíg el nem fogy a túlóra. persze bizonyos ésszerű határok között, mert a munkáját el kell látnia. Ez nem azt jelenti, hogy mindent meg kell csinálnia holnapra amit kiosztanak, de mondjuk ha egy értekezlet du2-5-ig tart akkor nem mehet haza félidőben csak mert lejárt a törzsidő.

Végül, azt is el kell döntenie, hogy a munkáltató valóban inkorrekt -e vele , vagy adott pl heti 45 óra munkáért éppen nem fizet rosszul, csak ez nem jön össze a magyar munkaügyi szabályozással.

Ha inkorrekt akkor keressen inkább olyan helyet ahol jobban érzi magát és nem csapják be. Még kevesebb pénzért is megéri, ha nem kap gyomorfekélyt, vagy infarktust 40 évesen. Persze először keressen más lehetőséget.

énvoltam 2007.11.16. 18:23:52

Sajnos,Zsír utolsó bekezdését akkor tarthatjuk be, ha grafikusok, vagy gyógynövénygyűjtők, vagy ilyesmicsodák leszünk.
Azt meg senki se tudja mi az a törzsidő, még az édesanyja se. Ja, Igen. És van kötelező értekezlet a törzsidőn kívül, állítólag jogosan.
Nem mondom el a fizut, nem élünk rózsásan, de ez erre felé nem olyan rossz bér.
Ha azonban a rugalmas munkaidő azt jelenti, hogy zárójelbe tehetjük a Munka Törvénykönyvét, akkor a döntéshozó helyébe ezeket fontolnám meg:

A.)Mindenkinek kifizetem, de CSAK a 200 óra fölé eső részt, a többit mindenki oldja meg rugalmasan

B.)Mindenkinek kifizetem az egészet, ha munka van mögötte

C.)8 órát dolgoztatok, és ha nem megy, a plusz munkára embert veszek fel.(ez első körben elvérzik)

Így senki nem érzi magát megalázottnak. Azt meg senki ne mondja nekem hogy a levélben megírt döntés helyes volt, mert attól hányok.

Köszönöm, én lezártam. Remélem megússzuk.

Dr Kangörény 2007.11.19. 15:04:20

Bizony én is dolgoztam napi 10-12 órát multinál, mindenféle túlórapénz nélkül. Önként. Ugyanis gennyesen magas fizetést kaptam a munkámért. Ezt csináltam 7-8 évig, aztán rájöttem, hogy ha ez így megy tovább akkor túl gyorsan feldobom a talpam.

Virág et. 2007.11.19. 15:17:19

Kangörény_

Erről van szó. Az a napi 8 óra soha nem 8 óra. Ezt minden menedzser beosztású ember tudja. A "túlórát" meg senki nem számolja.

Sanyi 2007.11.20. 21:20:12

Gondoltam leírom két tapasztalatomat:
1. Egyszer volt, hol nem volt egy olyan cég, ahol szellemi beosztásúként négy hónapon keresztül napi 12-14 órát és minden hétvégén még egy napot dolgoztam. Nem fizettek jól de akkor nagyon nem volt pénzem szóval választásom sem. A munkaidő-nyilvántartást az első héten írtam alá (azon 9-17 óra szerepelt), utána soha többet. Négy hónap után mondtam, hogy ebből nekem elég volt, kérem a túlórapénzt és váljunk el egymástól mert ők egy csapat . Mondták, hogy még le kell töltsem az egy hónap felmondási időt és különben is, a munkaidő jelentéseket aláírtam szóval mit is akarok. Mondtam, hogy nem és hadd lássam mutatták. Mondtam, kérem a papírt, okirathamisítás meg munkaügyi bíróság meg azonnali felmondás részemről és kérem a pénzt. Közös megegyezéssel elváltunk egymástól, kaptam egy nagy kupac papírt amit szépen betettem a bankba.
Tanulság: azzal lehet kukoricázni aki hagyja magát és nem áll ki magáért. Más nem fog érted. Ha kiállsz magadért akkor van és lesz becsületed.
2. Kártyával mért munkaidős helyen dolgozom (hét éve). Ha -20 és +40 óra alá ill. fölé megyek jön a főnök és kérdezi, hogy mi van. Nem 200 óra de nem is 100. 40 fölött túlóra csak főnöki, írásbeli engedéllyel és kifizetve. Bejelentkezés nélkül meg nem lehet átjutni a biztonsági őrökön, szóval nincs nem rögzített óra. Így korrekt.

gargoyle 2007.11.21. 11:23:19

en azt nem ertem (de lehet naiv vagyok) hogy ha a fonokseg azt mondja csusztassa le akkor kozben hogy is van az hogy nem engedik? ha nagyon kinos a szitu (tegyuk fel tobb fonok van es ellentmondanak) akkor irasban keri az ember hogy szabadnapnak nyilvanitsak a kov X napot aztan hello...

Makata 2007.11.21. 21:45:47

Új munkahelyet akkor kell keresni amikor felvettek valahova,hogy illyen esetben léphess!

a1234 2007.11.23. 21:37:52

1. egy multinál 2 év alatt 200 túlóra nem sok.
2. a túlórákat az elején kell tisztázni, kifizetik vagy lecsúszható
3. a multik nem törődnek az emberrel, én is dolgoztam egy japán multinál gyártómérnökként, Fél év alatt összejött vagy 250 túlórám, de (igaz jutalomként) kifizették egy szó nélkül.
4. a multik a törvénysértéssel sem törődnek.
süti beállítások módosítása