Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Hogy csináljunk pornóoldalt?

2007. szeptember 06. - zugügyvéd
Róbert erotikus videó megosztó szolgáltatást akar nyújtani. A Zugügyvéd szerint a következő problémák jöhetnek számításba: ha szerzői jogot sért a kívülről feltöltött videó, és jelentkezik a jogtulajdonos – és a jogosultságát magán vagy közokirattal igazolja – akkor haladéktalanul el kell távolítani a jogsértő tartalmat. Ugyanez vonatkozik a személyhez fűződő jogot sértő tartalomnál is, ha a sérelmet szenvedett személy kéri az eltávolítást, akkor ajánlott ezt megtenni, mert innentől kezdve az üzemeltető is felel a tartalomért. Fontos, hogy ez esetben nem kell okirat a jogosultság igazolásához, itt elég az üzemeltetőt figyelmeztetni a jogsértésre.Viszont az előzetes tartalomszűrést nem írja elő a törvény.



Tisztelt Zugügyvéd!

A segítségét kérném. Elindítottam egy szolgáltatást, egy erotikus videó megosztó oldalt. Az oldal tartalma miatt szerintem elég nagy bajba kerülhetek.


Az Ön véleményét kérném ki abban, hogy mire vigyázzak, mit kell tennem, hogy elkerüljek mindenféle jogdíjas és egyéb pereket.


Semmi mást nem szeretnék, csak tisztességesen üzemeltetni egy igényes oldalt. Az oldal alapötlete, hogy a felhasználók a saját erotikus tartalmú videóikat osszák meg ott, de hamar rájöttek, hogy nem kell saját videó készítésén törni magukat, ha innen-onnan leszedett videót is fel lehet tölteni.
Ezzel persze jogdíjat sértenek. (vagy nem?) Ezeket a videókat töröljük amint tudjuk, de néha 2 nap is eltelik, mire törlésre kerülnek.


Kérem írja meg, mire figyeljek, és ami még ennél is jobban érdekel: hogy milyen bajba kerülhetek.

Nem valamiféle wazez oldalt szeretnék üzemeltetni, hanem egy igényes, tiszta videómegosztót.


De azt hiszem, ha perre kerülne a sor, már későn bizonygatnám ez. A joghoz pedig egyáltalán nem értek, ezért kérem szakértő véleményét.

Köszönöm.
Róbert.

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr31158749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2007.09.06. 13:11:06

A videómegosztóknak ez a sorsa. Hamar telepakolják idegen tartalmakkal. Nagy aparátussal talán szűrhető, de én nem kötnék rá életbiztosítást. Kapacitáshiány esetén oroszországba kell vinni a szervert/szolgáltatást.

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2007.09.06. 13:13:24

A dolog másik fele, hogy a pornóipar ugyanolyan könnyedén perbe fog, mint a sima filmvállalatok. Perből kimagyarázni magad költséges. Főleg, ha bizonyítottan ott voltak az anyagok. Amúgy egy dologra vagy köteles odafigyelni. Amennyiben felszólítanak, az anyagokat eltávolítani.

SzigMa 2007.09.06. 14:04:54

Bár a disclaimerek varázserejében nem hiszek, de talán egy jó nagy "jogvédett tartalmat feltölteni tilos" felhívás, illetve a beérkező levelekre azonnali eltávolítás minden problémát megold. Szerintem ennél többet nem lehet és nem is kell csinálni.

VisszatérőJeti 2007.09.06. 14:18:00

"Semmi mást nem szeretnék, csak tisztességesen üzemeltetni egy igényes oldalt."
Te szerinted a pornóoldal-üzemeltetés és a tisztességes szó nem áll antagonisztikus viszonyban egymással?
Pornóoldalt üzemeltetni is ősi román szokás.
Hogy előbb utóbb bepróbálkozik a konkurencia- hát ecsém abba biztos lehecc.

Daved · http://buxevo.com/hu 2007.09.06. 14:55:29

lehetetlen videómegsztást csinálni, úgy hogy a tagok ne tegyenek fel "külső" videót! Szép pénzt kérnék moderátorként...
Amúgy ha valaki feltörné a gépemet amin van egy két olyan tartalom. Majd viszont látnám a neten(aláírva: feltöltve 1 éve) tuti hogy nem elégednék meg "2nap múlva töröljük" szöveggel

VIC20 2007.09.06. 16:15:25

Visszatérő Jeti:

"Te szerinted a pornóoldal-üzemeltetés és a tisztességes szó nem áll antagonisztikus viszonyban egymással? "

Csatlakozva hozzád, én inkább az "igényes" jelzőt vélném antagonisztikusnak...

pável 2007.09.06. 16:18:12

Szerintem nem lehetetlen az előzetes szűrés sem. Technikailag legalábbis elfogadható ( > nulla) hatékonysággal lehet szűrni vagy moderálásra javasolni (késleltetett megjelenéssel) ismeretlen videókat is pl. a logó vagy intró automatikus detektálásával / azonosításával, emellett lehetne loggolni a már törölt tartalmak fájljellemzőit is (név, méret, kódolás stb), és megakadályozni az újraposztolást. Persze ha a user nem rest videót szerkeszteni, megvágni, átkódolni, stb, akkor csak a képi tartalom azonosítása marad, de nem ez a jellemző szerintem. Ha érdekel, ismerek céget, aki vállalja :P

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2007.09.06. 16:30:05

Nem tudom mit vagytok fennakadva azon, hogy tisztességes pornóoldal. Miért ne lehetne tisztességes? Szerintem az, aki a törvényeket, és a megállapodásokat betartva csinál valamit, az tisztességes.

nikii 2007.09.06. 16:34:08

Keress egy jó ügyvédet!

Ez a tanács ingyen volt.

lottebitte1 2007.09.06. 16:34:31

Tisztességesen szeretnék üzelmeltetni pár igényes prostituáltat igényes üzletfeleimnek.Gyermek-, állatpornóval kapcsolatos jogi fittyfenék is érdekelnek, nehogy belémkössön valami jogvédő szervezet. Értelmes és szakértő tanácsot "Szűzen teherbeesni" illetve "Erkölcsösen csalom azuram" jeligére kérném.

nikii 2007.09.06. 16:36:08

"... Ezeket a videókat töröljük amint tudjuk, de néha 2 nap is eltelik, mire törlésre kerülnek."

Valami gyorsabb fájlrendszert kéne használnod.

chabba (törölt) 2007.09.06. 17:14:30

Látva az előző, adótervezési tanácsadásra irányuló postot, a zugügyvéd átírhatná a mottóját "Pro bono jogi tanácsadás itt, de nem rászorulók, hanem profitorientált vállalkozók részére"-re.

Tgr 2007.09.06. 20:24:34

Az elektronikus kereskedelemről szóló 2001. évi CVIII. törvényt érdemes átnyálazni, különösen a 7-11. § között. Innen kiderül az is, hogy 12 óra alatt el kell tudni távolítani a jogsértő tartalmat.

(És gondolom ha 99%-ban jogsértő az anyag, akkor azért elmeszel a bíróság mindenféle felelősséget áthárító paragrafus ellenére is. Lásd pl. a Napster perét.)

fostalicska · http://fostalicska.blog.hu 2007.09.06. 20:29:08

VisszatérőJeti:
"Te szerinted a pornóoldal-üzemeltetés és a tisztességes szó nem áll antagonisztikus viszonyban egymással?"

Nyilván Te nem szex útján keletkeztél, csak úgy egymásra néztek a szüleid harmatos szemekkel, és kilenc hónapra rá kiszállította a kis Jetit a Magyar Posta.

AP (törölt) 2007.09.06. 21:05:09

Az a bibliában is bennevan, hogy dugni kötelező a fajfenntartás miatt.
Az, hogy pornóoldal üzemeltetéséből nem szabad élni, az nincs benne..

Médiageci · http://twitter.com/mediageci 2007.09.07. 01:05:47

Szerintem egy pornóoldalt lehet tiszességesen üzemeltetni, mármint, ha nem vesszük a pornót valami patás ördögtől való gonosznak. Kovi is tisztességes üzletember és rendező, mindenki minden területen elismeri (úgy értem meghívják nem tematikus tévékbe, lapokba, Semlyén Zsolt sem fúj rá, a sztárjai sem).

Az mondjuk igaz, hogy ilyen megosztós oldalt képtelenség tisztán tartani, mármint jogilag. Lehet jól szűrni, jogi nyilatkozatot belépéskor aláiratni, de valami mindenképp beszivárog, ha más nem exbarátnős pornóanyag, amit az exbarátnő nem díjaz. A YouTube megteheti, hogy peren kívül hatalmas összegekről megegyezzen, egy kis cég nem biztos.

Javaslom a saját tartalom létrehozását, végül is sok pornó-Oscaros pornónemzet vagyunk, a sztárok persze drágák, a sarki kurvák meg igénytelenek, de lehet középút. :)

Sics68 2007.09.12. 23:49:17

Ahmet2007.09.06. 16:30:05

> Nem tudom mit vagytok
> fennakadva azon,
> hogy tisztességes
> pornóoldal.
> Miért ne lehetne
> tisztességes? Szerintem
> az, aki a törvényeket, és
> a megállapodásokat
> betartva csinál valamit,
> az tisztességes.

Ahmet,

erről nem tehetsz, hanem az édes jó szüleid. Akik nem tanítottak meg rá, hogy a "törvényes" és a "tisztességes" az bizony két külön fogalom...

( Persze a "tisztességes" az mindíg egy adott kultúrkörben értelmeződik ... ami az egyik kultúrában elfogadott sőt teljesen normális cselekedet, azt a másik kultúra tarthatja tisztességtelen sőt aljas dolognak. )

bye
Sics

moli 2007.09.26. 12:32:56

juj-juj, jezusmaria, dehat ezek *dugnak* a filmen!
süti beállítások módosítása