Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Csulás zászlós, a helyi serif

2007. augusztus 16. - zugügyvéd
Címkék: rendőrség

A Zugügyvéd sok rendőr sztorit hallott már, de a Gabesz által beküldött történet majdnem mindegyiket veri. A hatalmaskodó körzeti megbízottakról szóló legendák a szocializmus össztársadalmi tudatának része volt. Úgy tűnik helyi szinten nem sok minden változott.

Szia Zugügyvéd,

Korábban rendőrként dolgoztam egy északi-magyarországi kisvárosban, majd leszereltem és építési vállalkozásba fogtam. Egy régi kollégám, volt családi barátunk, többször összejártunk, együtt fociztunk, horgásztunk, stb. rendőr maradt, és teljesen kiakadt a leszerelésemen, meg is szűnt a barátságunk.

Annyira azért nem, hogy ne kérjen többször tőlem pénzt. Egyszer kártyázás közben – civilben – fogadást kötött az egyik kártyapartnerével, hogy két nap alatt meg tud buktatni ittas vezetés miatt egy közös ismerősünket.

 

Persze megynerte a fogadást egy ügyes rendőri csapdával. Én emiatt felelőségre vontam, vagyis a módszer miatt, hogy fogadásból ilyet csinálni mégiscsak etikátlan. Mindez egy szórakozóhelyen történt, a volt cimborám – elég tenyeres-talpas fickó – nekem esett és elkezdett ököllel ütni, és a kurva anyád volt a legenyhébb kifejezés. A közönség fogta le, hogy mégiscsak rendőr, még ha civilben is, erre lecsillapodott.

 

Én becsületsértésért magánvádas eljárást indítottam ellene, súlyos testi sértésért hivatalból megindult a nyomozás. A volt cimborát nem hogy nem függesztették fel az ügy miatt, hanem még etikai bizottság elé sem citálták, pedig ilyenkor ez az eljárás. Ezen annyira felbátorodott, hogy ha meglát az utcán, - szolgálatban, szolgálati autóban – rögtön hangosan elkezd anyázni felém és fenyegetőzni, és köpköd felém folyamatosan. Ez hetente többször is megtörténik.

De ez a legenyhébb atrocitás, naponta háromszor-négyszer igazoltatnak, olyan is megesik, mindez egy kisvárosban. Teljesen tehetetlen vagyok, a környéken a történtek miatt többen is csulás zászlósnak ívják a háta mögött, de nem mer vele szembeszállni senki. Fogalmam sincs mit tehetek, az ügyészségi nyomozók, mint volt rendőrt csak kiröhögnek. Mindezek mellett több százezer forinttal is tartozik nekem a vérmes serif.

Üdv,

Gabesz



12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr92141728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2007.08.16. 19:09:36

Egy két helyen mintha ugrana kicsit a történet. Például a felelősségrevonás, meg az ököllel ütlegelés között. Mindenesetre legközelebb érdemes jobban megválogatnia a barátait.

DRusza 2007.08.16. 21:17:05

Jaja, mi van a magánvádas büntetőeljárással, mer hogy nem citálták etikai bizottság elé az nagy dolog. (Ha egy bíró ma a mellényzsebében egy aktív gazdasági vesztegetésés vádjával is hozhat ítéleteket, akkor egy fakabát is ott csulázik ahol akar ilyenkor.)

Hát barátom, megérdemled, százezreket csak úgy kölcsönadni, gondolom papír nélkül, valószínűleg ezért is voltál rendőr egykoron. Itt a rendőri jogsértések bejelentéséhez az ORFK száma: 06 (80) 204-830 Kérd meg anyádat, hogy mondja fel a történetedet, mert a Te hangodat úgyis felimeri majd a serif kollega!

Az igazi Trebics 2007.08.16. 22:38:02

Felcsigáztál, elmondanád a másik felét is?

dr.justice 2007.08.16. 23:22:00

Btk. 225. § Az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi, vagy hivatali helyzetével egyébként visszaél, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hivatali visszaélés a bűncselekmény neve. A rendszeres, indokolatlan igazoltatással elköveti a rendőr,de ezt volt rendőrként tudhatnád.

borsika 2007.08.17. 13:12:00

na ja aki korpa közé keveredik...

DRusza 2007.08.17. 14:29:25

"A rendszeres, indokolatlan igazoltatással elköveti a rendőr, de ezt volt rendőrként tudhatnád."

És ilyenkor milyen jogtalan hátrány keletkezik ami bíróság előtt minden kétséget kizáróan bizonyítható is? Vagyoni nem, személyes hátrány lehetséges, de a puszta pszichés ráhatás vajmi kevés egy vádemeléshez, ráadásul van egy "jogtalan" tényállási elem is ami (a többszöri igzoltatás ténye) nehézkesen bizonyítható. Nyilván ezért is röhögnek az ügyészségi nyomozó hivatalban nagyokat. Ha naponta 3-4X igazoltat ugyanaz a rendőr, akkor előbb utóbb vannak tanúk, akik ezt a vallomásaikkal bizonyítani is tudják, ezt egybevetik a rendőr napi jelentéseivel, melyben szerepel a szolgálati útvonala is. (Legalábbis kellene.) A sértett és minimum 2 elfogulatlan tanú, a helyek és időpontok, szolgálati autók rendszáma stb. egyezése esetén el lehetne gondolkodni a begyanúsításon, de az ügyészek agya egy kicsit másképpen jár ilyen esetekben. Ráadásul itt több rendőrről lehet szó, nem csak az ominózus serif vesz részt a zaklassuk a volt kollegát fedőnevű akcíóban.

dr.justice 2007.08.17. 15:50:39

Kedves DRusza.

Az általad idézett mondat szó szerint az jelenti, hogy a rendszeres, indokolatlan igazoltatással elköveti. A bizonyítás az egy teljesen más kérdés. Az igazoltatás jogtalan, mert bosszú motiválja. A büntetőeljárásról nyílván a kisvárosi rendőr kollegái is tudnak.

Akár vagyoni hátrányt is okozhat a napi többszöri igazoltatás. Pl. emiatt minden nap elkésik a munkahelyéről és kirúgják.

Egyébként én olvastam pontosan ilyen tényállást tartalmazó jogerős ítéletet, tehát adott esetben lehet bizonyítani.

Azt meg, hogy kiröhögik az ügyészségi nyomozók nem igazan értem. Feljelentést tett és elutasították ? Panaszolja meg.

DRusza 2007.08.17. 17:45:36

"A bizonyítás az teljesen más kérdés."

Amikor ilyen ügyekben büncselekmény hiányában hoznak sorozatban felmető ítéleteket, szerintem nem annyira mellékes, egyébként pedig hajrá, úton útfélen indítsák csak a hivatali visszaélésekben az ügyeket, hiszen akkor több lesz a munkák...

Az igazi Trebics 2007.08.18. 17:52:25

Szerintem azért "röhögik ki" mert valóban nem fog senki emiatt vádat emelni. Először is bizonyítani kellene az elkövetési magatartásokat.

Kötelességét megszegte? Ellenkezőleg!Hatáskörét túllépte? Ez a dolga!
Hivatali helyzetével visszaél? Mert teszi a dolgát?

A jelenlegi szabályozás szerint rendőr az igazoltat, akit akar. Mondjuk ez így nem egészen igaz, de gondolom a levélíró sem a klasszikus igazoltatásra gondolt, sokkal inkább a RTV közlekedésrendészeti intézkedés című szakaszaira. Annyiszor állítja meg ugyanazt az autót egy nap, ahányszor akarja. Még indokolt is lehet, gondoljunk csak a szabálysértés továbbfolytatása esetén teendő intézkedésekre.

De tegyük fel, visszaélt a helyzetével. Mi van a célzattal? Ő egy maximalista rendőr, aki a legjobban akarja végezni a dolgát, ezért mindíg szondát fujat a delikvenssel, ahányszor csak találkoznak. Semmi nem tiltja.

Innentől olyan tanúkat hoz a levélíró, amilyeneket akar, csak arra kell vigyáznia a rendőrnek, hogy ne a levéíró legyen az egyetlen, akivel szemben ilyen lelkes.

nyekk 2007.08.19. 20:57:32

A vidéki kisváros, egy külön maffiavilág. Mint szicíliában. Ilyen kisvárosban mindenki isten, akinek egy kis hatásköre van. A rendőr,az orvos, az orvos asszisztense, az önkormányzati ügyintéző, a jegyszedő. Rémes világ, az összefonódások rémes szövevényével. Aki ebbe kívülállóként belekerül, azt a jóisten óvja meg. (Könnyen úgy járhat, mint a tárgyban nem véletlenül készült vidéki seriffes amerikai filmek tömegében.)

jog-ász 2007.08.21. 11:15:45

egyetértek nyekk-el

belekerülni borzasztó, benne lenni egész kellemes:)engem a jegyszedős kapcsolat érdekelne a legjobban, bár vidéken már alig van jó mozi:(

rendőr úr meg tudja jól, milyen érzés hatalom birtokában lenni! azt hiszem azért van aki tud jól élni a hatalmával, ez is talán alkalmassági kérdés lehet...

nyekk 2007.08.26. 13:32:34

Én éltem pár évig vidéki kisvárosban. Maffia a köbön. Rossz értelemben. Az az igazi szegény, és sötét Szicília volt. A gyengébbek (jog-ász)kedvéért. A jegyszedő; ha jóban vagy vele, ingyen beenged a strandra, rendezvényre stb.. családostul. Így egy alkalommal a zsebedbe tehet tíz rongyot, ha jóban vagy vele.
süti beállítások módosítása