Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Revizorazonosítás joga

2007. június 27. - zugügyvéd
Címkék: apeh

A Zugügyvéd már foglalkozott a vagyonosodási vizsgálatokkal, az APEH agresszivitásának meg is lett az eredmény, mint ahogy a belinkelt cikk is mutatja. A Zugügyvédnek különösen a cikk alábbi megállapításai tetszettek:

Természetesen az adózót is megilletik különböző jogok, nem csak kötelességek. Joga van a revizor személyazonosságát ellenőrizni, megfelelő képviselőről gondoskodni, Kérhetjük az ellenőrzés megkezdésének elhalasztását, legfeljebb 60 napig (igaz a megfelelő indoklás szükséges, de ezért van a jogi képviselő), és kérhetjük az eljárás szüneteltetését is. Természetesen jogunkban áll az ellenőrzés során keletkezett iratokba betekinteni, felvilágosítást kérni, észrevételezni, fellebezni.

Azért érdemes ezeket a lehetőségeket összevetni az APEH jogosultságaival.

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr16107024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jogálom 2007.06.27. 17:42:04

A vagyonosodási vizsgálatok lefolytatása, mint speciális APEH eljárásban az APEH az eljárást hivatalból indítja, amelyről az az eljárás alá vontat értesíteni kell.
Az irásbeli nyilatkozattétel illetve a kérdésekre adandó válasz azonban a fél részéről ebben a közigazgatási eljárásban nem kötelező! (2004. évi CXL. törvény (Ket.) 51.§

Trombocita 2007.06.27. 18:42:22

JELZEM, többre is van lehetőség, FELTÉVE, HOGY az ügyvéd egykor a APEH Elnökség jogtanácsosa volt....

aprilka 2007.06.27. 19:28:42

Ha a bíróságon és rendőrségi eljárásban sem vagyok köteles magamra vagy rokonomra terhelő vallomást tenni, akkor gondolom, az APEHnél sem kell. Vagy mégis?

efi 2007.06.28. 20:57:23

Jó akkor idézzünk mást is a cikkből:
"Meg kell vizsgálnunk, hogy az elmúlt hat évben a bevallott bevételeink fedezték-e életvitelünket és nagyobb beruházásainkat. Ha a válasz nem, akkor már a másik oldal figyelmét is felkeltettük. Tehát kezdjünk el felkészülni!"
Innentől kezdve engem k.rvára nem érdekel, hogy a delikvensnek milyen jogai vannak, remélem semmilyen és jól megszopatják. Ugyanis be nem vallott jövedelme volt, vagyis csalt, hazudott és lopott. Az én pénzemből.
Akinek nincs vaj a füle mögött, nincs szüksége "felkészülésre", meg olcsó kifogára, halasztásra!

Jogálom 2007.06.28. 22:22:13

aprilka

A Ket. 51. § (3) bekezdése az alábbiakat tartalmazza:

Törvény vagy kormányrendelet kötelezővé teheti, hogy az ügyfél a hivatalból folytatott eljárásban a hatóság erre irányuló felhívására közölje az érdemi döntéshez szükséges adatokat, és jogkövetkezményeket állapíthat meg az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása vagy valótlan adatok közlése esetére. Személyes adat tekintetében az ügyfelet nyilatkozattételre, adatszolgáltatásra csak törvényi felhatalmazás alapján lehet kötelezni.




A et. 51. § (6) bekezdése értelmében Az ügyfél vagy képviselője, ha más tudomása ellenére az ügy szempontjából jelentős valótlan tényt állít, illetve a (3) bekezdés szerinti kötelező adatszolgáltatás körébe tartozó nyilatkozatában az ügy szempontjából jelentős tényt az (5) bekezdésben foglalt ok hiányában elhallgat, eljárási bírsággal sújtható.



aprilka 2007.07.01. 00:54:39

Köszönöm, Jogálom, ezek szerint rosszul gondoltam.

2007.07.01. 02:04:34

efi 2007.06.28. 20:57:23

"Akinek nincs vaj a füle mögött, nincs szüksége "felkészülésre", meg olcsó kifogára, halasztásra!"

De még mennyire hogy lehet! Azt, hogy nem csalt neki kell bizonyitania, méghozzá sok évre visszamenően. Ahoz azért nem árt valamennyi szakértelem és felkészülés. Az adóellenőr, még ha feltesszük, hogy jóindulatú, akkor sem azért van ott, hogy a delikvensnek tanácsokat adjon.

efi 2007.07.01. 17:43:21

Előveszem a bérkifizetési igazolásaimat és kész. Más bevételem nincs. Ehhez minek halasztás, felkészülés? Egyébként meg mindeketten nagyon jól tudjuk, hogy kik akarnak halogatni. Meg azt is, hogy miért pont őket ellenőrzik.

Mille38 2007.07.01. 21:43:32

Efi, neked nagy szerencséd volt, hogy a bérjegyzékeden a tényleges béred szerepelt. Ebben az országban azonban tízezrével vannak, akiknek a munkáltatója ragaszkodott ahhoz, hogy a zsé nagyobb részét zsebbe adja. Nekik sajnos nehéz lesz a bérjegyzékkel bizonyítani bármit is, miközben csak annyit szerettek volna, hogy legyen munkájuk és kapjanak fizetést. Ne nagy pénzekre gondolj, mondjuk nettóban elérték a minimálbér dupláját is esetleg. Ők sokkal jobban szerették volna ugyanezt a pénzt adózva, tb-zve megkapni, mert akkor a nyugdíjukba is számított volna, vagy épp a táppénzükbe, de nem, ennyire nem voltak szerencsések. Most sokan félhetnek, pedig szerettek volna tisztességesen jövedelemhez jutni, de nem ment nekik. De "nyugi", nem a nagy léket szakítókat birizgálják most sem, hanem az igazi kényszervállalkozókat, a munkalehetőség nélküli falvakban élőket, stb.

efi 2007.07.02. 10:14:09

Nem mindenben van igazad.
1. Akiket birizgáltak, átlagosan kb 6 millió adót summantottak el (index.hu/gazdasag/magyar/vgyn070604/) Ez nem a havi 30-40 ezer zsebbe esete, ha utánaszámolsz. Megtekintheted a feketelistát is az APEH honlapon tíz- meg százmilliós hátralékok is bőven vannak.
2. Egyáltalán nem érdekel, hogy zsebbe kapta. Őt se érdekelte, hogy ÉN PEDIG DÓZTAM helyette. Ha annyira lelkiismeretes lett volna, jelentette volna fel a munkáltatóját, névtelenül is lehet.
3. Mindezek után, ha már így járt (mert simlizett) legalább maradjon csöndbe és ne a kifogásokat keresse.
süti beállítások módosítása