Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Közérdekű adatok

2007. június 22. - zugügyvéd

Anyánk az Index pert indított egy állami tulajdonban lévő cég ellen. A cég személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 3.§ (4) bekezdésére hivatkozva megtagadta az a adatközlést. Az alperes, mint akkor és azóta is állami tulajdonban álló társaság így a munkavállalóinak bizonyos adatai, így a munkatárs neve és beosztása is, közérdekű adatnak minősülnek a hivatkozott törvény 19.§ (4) szerint.

Legalábbis ez volt az Index álláspontja, a cikk, amihez kellett volna az adat,  már tavaly előtti megszületett. A bíróság az Index kérelmét első fokon elutasította. Indoklása szerint a hivatkozott jogszabály nem alkalmazható az állami tulajdonban lévő cégekre.

A fellebbezési tárgyalást a másodfokú bíróság 2008. februárjára tűzte ki.

A Zugügyvéd csak azért osztotta meg ezt a történetet, hogy érzékelhesse mindenki, mire számíthat a sajtó, ha közérdekű adatokat próbál kikérni egy cikkhez.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr35103757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xmas 2007.06.22. 13:49:14

Közérdekű adatként kikérném, hogy a bíró miért csak 2008. februárjában fogja tárgyalni a másodfokot, és, hogy pontosan mennyire is van addig betáblázva feladatokkal.

És feltételezni merném, hogy kimutatható lenne, nem is annyira elfoglalt, hogy ilyen távoli időre tegye a másodfokot.

Jó, én is szoktam lusta lenni melóhelyen, de hogy ennyire!

Virág et. 2007.06.22. 14:30:18

Attól, hogy cég állami tulajdonban van még nem feltétlen lesz közfeladatot ellátó szervezet. Az Avtv. 19. §-a pedig csak ezekre írja elő a tájékoztatási kötelezettséget. Sőt, szűkíti azzal, hogy "jogszabályban előírt közfeladatot", tehát amennyiben ez az állami tulajdonú cég (nagyon titokzatos) nem ilyen, nincs olyan jogszabály, ami ennek a feladatát közfeladatnak minősítené, úgy teljesen jogszerű a bíróság elutasítása. Legalábbis az én jogértelmezésem szerint.

Ne feledjük, hogy az Index itt munkavállalói személyes adatokat akart kikérni és a jogszabály azért a természetes személyek személyes adatait igencsak hangsúlyosan védi. Okkal.

moli 2007.06.22. 14:40:36

najovamma, nehogyma!

drdzson 2007.06.22. 16:56:57

Gondolom a másodfok a Fovarosi Bíróságon lesz, így abszolút nem meglepQ, hogy 2008 februárjára tuzték a tárgyalást!
Ez a gyakorlat sajna, tényleg nagyon sok ügye van egy fQvárosi bírónak!!!

2007.06.23. 15:50:46

Virág et. véleményéhez csatlakoznék, annyival kiegészitve azt, hogy még az adott kategóriába tartozó cégeknek sem minden alkalmazottjára vonatkozik:

Avtv. 19. § (2)
E szervek hatáskörében eljáró személyek neve, beosztása vagy besorolása és munkaköre - ha törvény másként nem rendelkezik - bárki számára hozzáférhetô, nyilvános adat.

Igy pl. az állami tulajdonú cégnél dolgozó informatikus, vagy kazánfűtő neve, beosztása szerintem már nem tartozik ide, mivel ők nem járnak el a szervezet nevében. Persze sejtem azért, hogy talán az Index nem is rájuk kiváncsi.



efi 2007.06.24. 11:39:56

Emberek, a cikk tavalyelőtt megszületett! Ehhez képest 2 év kellett, hogy A-t vagy B-t mondjanak első fokon, utána 8 hónap szünet csak a másodfok első köréig! Mi a fenét tudnak egy ilyen viszonylag egyszerű problémán 24 hónapot rágódni? Ez úgy röhejes, ahogy van. Egyetértek Xmassal, a körmükre kéne nézni, hogy mit tapogatnak évekig!

2007.06.24. 14:02:57

ad notam Szeressük egymást gyerekek
zsidózzuk egymást gyerekek,
hisz zsidózni oly jó.
egy kis komcsizás is jöhet
hisz a kettő együtt oly szépen mutat

és nácizzuk is egymást gyerekek,
mert nácizni szintén jó
szélsőjobbot kiáltani
ezzel minden megoldható

még dolgozam rajta...

2007.06.24. 14:03:44

nem ide akartam :pironkodik: tabbed browser rulez.

molaris 2007.06.25. 09:40:00

Fószerkáim,jogismerők!

Ugyan,mondanátok meg nékem:mi a TI közös álláspontotok??

Mert /szabálytalan kezdés/,mint jól látom,ugyanazon eset és tv. jogszabály alapján csak egy igazság van amit az akkor,olyan állapot béli Bíró kihirdet.

Minden más cáfolható!-csak az nem,hogy a Bíró ezt mondta.

ÉS,-HA nem az az IGAZSÁG??????


Bármely ügyben,ott is ahol további fellebbezési hely nincs:akkor,hol az igazság;-védők!-mikor csak a hurok -elv visz Titeket!!Mert,TE mint védő is tudod,hogy ha igazat mond,Téged sem tud kifizetni.

Akkor,most,szerintetek kinek van esélye a Zsanett,vs. rendőrség ügyben,pl.!!!???

Értitek,kinek is őröl a malom??

Jogálom 2007.06.26. 10:11:06

Az államnak, mint tulajdonosnak gazdasági társaság formájában alapított cégénél foglalkoztatottak személyes adata nem válik közérdekű adattá, sem pedig közérdekből nyilvános adattá.
Az Avtv. 19.§ (4) bekezdése értelmében:
"Ha törvény másként nem rendelkezik,közérdekből nyilvános adat az (1) bekezdésben meghatározott szervek feladat- és hatáskörében eljáró személy feladatkörével összefüggő személyes adata, továbbá egyéb, közfeladatot ellátó személy e feladatkörével összefüggő személyes adata. Ezen adatok megismerésére e törvénynek a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

Az Avt. 19.§ (1) bekezdése az alábbiakról rendelkezik:

Az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy (a továbbiakban együtt: szerv) a feladatkörébe tartozó ügyekben – így különösen az állami és önkormányzati költségvetésre és annak végrehajtására, az állami és önkormányzati vagyon kezelésére, a közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre, a piaci szereplők, a magánszervezetek és -személyek részére különleges vagy kizárólagos jogok biztosítására vonatkozóan – köteles elősegíteni és biztosítani a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását.

Az állam által alapított gazdasági társaságnál levő munkatárs neve és beosztása tehát nem közérdekű adat és nem is közérdekből nyilvános adat.

Az Avtv. 19. § (1) bekezdése állami vagy önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy esetében teszi lehetővé a 19.§ (4) bekezdés alkalmazását.

A tényállás fontos része, hogy az adott gazdasági társaság számára jogszabály állapít-e meg feladatot közvetlenül vagy pedig ilyen jogszabály nincs.
Ha Pl. a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaságról van szó, akkor az ott foglalkoztatottak neve és beosztása közérdekből nyilvános adat lehet, mert külön TV rendelkezik a szervezetről, amely állami feladatot lát el.

A másik kritérium, hogy az adott állami gazdálkodó szerv közpénzek felhasználásáról rendelkezhet-e. Ha igen, ebben az esetben az ebből történő felhasználás közérdekből nyilvános adatnak minősülhet.

A harmadik kritérium, hogy az adatszolgáltatás csak az Avtv. 19.§ (4) bekezdésében foglalt rendelkezés hatályba lépésétől keletkezett adatokra terjedhet ki, amely 2005. június 1.

Önmagában tehát az, hogy állami gazdálkodó szervezetről van szó.

Jogálom 2007.06.26. 10:18:51

Az Avtv. 19.§ (2) bekezdése nem teszi kötelezővé a 19.§ (1) bekezdése szerinti szerveknél foglalkoztatottak nevét és beosztását.
A (2) bekezdésben írt utolsó mondat felhatalmazása alapján az elektronikus információs szabadságról szóló 2005. évi XC. törvény mellékletében levő ÁLTALÁNOS KÖZZÉTÉTELI LISTA I/3. pontja értelmében kötelezően közzéteendő a közfeladatot ellátó szerv vezetőinek és az egyes szervezeti egységek vezetőinek neve, beosztása, elérhetősége (telefon- és telefaxszáma, elektronikus levélcím).

A kötelező közzététel azonban valamennyi munkatársra nem terjed ki.
süti beállítások módosítása