Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Na, és a videó?

2007. május 18. - zugügyvéd
Címkék: rendőrség
Sajnos úabb rendőr történettel jövünk elő, de hát mit tehetünk, most ez a sláger. Kollégánk épp költözött, s a rendőrök már egy ideje követték, mert átment egy piroslámpán. A ház előtt barátai már épp pakolták be a cuccokat az új lakásba, a sofőr pedig győzködte a rendőröket, hogy mindig lassan és körültekintően közlekedik, csak épp most az egyszer figyelmetlen volt. A rendőrök nem tágítottak, majd rátértek arra, hogy el lehetne ezt az ügyet intézni máshogyan is. Kollégánknál nem volt pénz. Feszült patthelyzet alakult ki, de az egyik haver éppen akkor szedte ki a kocsiból a videomagnót, mire az egyik rendőr azt mondta: na, és a videó?

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr2377470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seduxen (már NEM dr.) 2007.05.22. 13:22:02

Sajnos ennek egyre kevésbé lesz hírértéke... Tolvaj, emberrabló, erőszaktevő rendőr, lassan ez már mindennapos lesz? Tudom, hogy most a média is erre van kihegyezve, de ha nem lennének ilyen események, nem is lenne mit tálalni. Tisztában vagyok vele, hogy egy 36.000 fős testületben könnyebb "trógereket" találni, mint egy 20 fős cégnél, de ez akkor is kezd sok lenni. A konkrét ügyre meg: kár, hogy nem videokamera volt a történet "főszereplője". Lehetett volna mondani a szervnek, hogy odaadom, pillanat, csak kiveszeme belőle a kazettát. Az előbbi kérdésedkor működött is a kamera, remélem nem baj :-)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.05.22. 14:49:58

Seduxen: A rendőrség 36000 fő, a saját közlésük szerint évente átlagban 10% ellen indul eljárás, és amikor alkalmasságot vizsgállnak 20-30% bukik ki.

A rendőrök jelentős része jól végzi a munkáját, stb. más részével sem sok a baj, de pszichésen alkalmatlan (nehezen viseli a stresszt, lehet bunkó, buta, stb) emellett tisztességgel dolgozik.

Akad kb 10% aki ellen eljárás indul, és pár korrupt vezető aki ellen nem. Meg kell nézni: Ez a 10% több-e mint a lakosságra az átlag (napi 10 ügy garantált lenne átlagban!), vagy kevesebb.

Ha kevesebb akkor bizony az átlag rendőrről feltételezhetjük jobb ember mint az átlagember.

De akad ezzel egy apró gond: Te hányszor jegyzed meg, hogy a rendőr aki forgalmat irányít az korrekt? Vagy aki küldöttséget vezet fel? Vagy aki laktanyát őriz (Pedig esetleg pont REBISZes) az szakszerű? Esetleg megmarad benned a 2 perces gyors és szakszerű közúti ellenőrzés? Vagy az amikor egy rendőr megkér, hogy fordíts, mert útba akar igazíani egy túristát?

Vagy, hogy falun a helyi rendőr korrekt és tisztelik (de a pestieket utálják mert a gazdatüntetésen), stb.

Ha minden 10. rendőrnél komoly okod lehet a panaszra, és akad sok más aki nevetséges, akkor gond van.

Seduxen (már NEM dr.) 2007.05.22. 16:04:45

Félreértettél. Én nem konkrét tapasztalatból indultam ki, hanem az elmúlt napok (hetek, hónapok) történéseiből. Nevetni fogsz: én eddig max. közúti ellenőrzés során kerültem hivatalos kapcsolatba rendőrrel, és soha, semmilyen panaszom nem lehetett. Igaz, hogy nem is adtam rá okot. Ettől még tény, hogy sajnos vannak közöttük nem oda valók. És ők ugyan az elenyésző kisebbség, de az alapján ítélik meg sokan az egész testületet (általánosítás). Lásd: Széna-téri bankrablás. Nem arról cikkeztek a napilapok, hogy - szerintem - vér profin oldotta meg a "kommandó" a feladatát, hanem arról a szerencsétlen hülyéről, aki lopott. Persze, sokkal nagyobb hírértéke van annak, ha egy rendőr "téved rossz útra", mint ha Te, én, vagy a sarki fűszeres. Én csak remélni tudom, hogy nem ezek alapján ítéli meg az emberek többsége az egyenruhásokat, és nem változik a normális emberek hozzáállása a rendőrőkkel szemben.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.05.22. 17:07:21

Sajnos ott sem a kommandós nem volt maximálisan korrekt, se az aki eldöntötte milyen kommandósok mennek be.

Valóban a megítéléssel, általánosítással van a baj.

Nekem egyszer volt konfliktusom rendőrrel, de arról egyértelmű volt, hogy egyedi eset. Azóta amúgy az illető már nem rendőr.

És egyszer volt olyan eset, hogy intézkedés kicsit hosszabbra sikerült, de ott ugye a rendőrök mindenkit ellenőriztek, engem is. Egyik rendőr kapcsán hamar kiderült, van közös érdeklődési kör, így némi beszéletéssel elhúztuk az időt. :) Lehet, hogy nem szakszerű, lehet, hogy kicsit feltartott, de ettől még a rendőr is ember, és kifejezetten pozitívnak érzem azt, ha beszélgetés miatt hosszabb az ellenőrzés mint kellene.

Meg különben is, rendőrök között vannak barátaim is, ha velük futok össze véletlenül az még hosszabb.

Seduxen (már NEM dr.) 2007.05.23. 10:22:54

Na látod! Ha mindenki igyekezne a saját tapasztalataiból kiindulni inkább, minthogy mindenféle médiabarmok által képviselt, meg sugárzott megtévesztő általánosításnak felül, akkor nem lenne brokis plakát a városban, meg leköpdössük a rendőr-autót projekt. Ezzel én nem védeni akarom a yardot, mert - sajnos - vannak közöttük nagyon nem oda valók (akár szellemi képességeik, akár mentalitásuk miatt), de nem vetítsük már ezt az egész testületre. Ebből meg politikai szardobálást csinálni... Finoman szólva sem szerencsés. Talán minden konkrét ügyben meg kellene várni, hogy az igazságszolgáltatás tegye a dolgát, és ha ne adj' Isten nem a "várt" eredmény születik, akkor még meg is értem. De a "szervezzünk női tűntetést" a Rebisz elé... Nem is értem. Mintha minden rendőr erőszakoskodó vadállat lenne. Erről az egész politikai légkörről egy Bikini szám sorai jutnak eszembe: "Nem lesz ennek jó vége..."

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.05.23. 16:55:35

Seduxen: Tudod mi jut erről eszembe? Gergényi egyik fő bűne a mostani vezetés szemében az, hogy túl szoros a kapcsolata pár FIDESZes politikussal, a FIDESZszel, erre közli nem politikai alapon vállogatja a barátait (ami helyes is).

A FIDESZ szerint örömteli hogy megy az MSZP bérence, aki októberben a Gyurcsányt védte.

Na akkor Gergényi kapcsán melyik oldaltól fogadható el a politikai sárdobálás?

Mellesleg sokszor két egymás utáni rendőr teljesen máshogy viselkedik: Van olyan rendőr aki kifejezetten utálja ha valakinél fegyverviselésit lát, van aki meg inkább beszélne a fegyverekről.

Abszolút kellemetlen kérdés a rendőrtől: Ha engedélyem van miért nem hordom, ebben a mai világban? Most mondjam azt neki, hogy azért van a rendőr, hogy megvédjen :)

meroving 2007.05.24. 00:19:37

1 pillanat. az a baromi nagy probléma, hogy a rendőrségen ez a hivatása 36k embernek.

szolgálunk és védünk.

szétvet az ideg amikor 1 kávézóban bunkó a pincér v pincércsaj. Engem nem érdekel h aznap hagyta ott a párja v rossz lábbal kelt. Az én ügyfeleim se kérdik. Csak azt h kész v nincs kész?

A rendőrség részéről engem nem zavar h a discoban kidobók rendőrők (szabály szerint nem lehetnének, de hát kell a pénz a családra - én megértem), de ha a hivatás alapjainál van gond az... khm...

és még egy apróság. tudom h általánosítás de ha az erőszak ügy igaz... ki fogja ezentúl azt mondani a bnőjének amikor haza készül tőle monnyuk v leszalad a boltba este 11kor, hogy menny csak Drágám?!?

annyit megjegyeznék, hogy soha nem volt rendőrrel személyesen rossz tapasztalatom és több barátom is az, és velük sincsen gond. csakhát... ha ezt látom akkor elgondolkodom...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.05.24. 03:19:12

meroving: Azért ehhez a történethez úgy néz ki sokkal több kellett mint a biztonsági öv amiről először szó volt.

DE(!) azt hiszem, a 10% kapcsán egy valamit sokan elfelejtünk, ez a 10% borzasztóan nagy szám, és tudjátok miért? Mert a nem minden rendőr kerül olyan helyzetbe, ahol könnyen fordul elő bármilyen ügy.

Így könnyen lehet, hogy a 3600 rendőr aki ellen egy évben eljárás indul nem a 36000 rendőrre jut többségében, hanem ennél egy lényegesen szűkebb körből kerül ki. HA figyelembe vesszük, hogy nem is lesz minden problémás rendőr ellen eljárás rögtön (lásd: autopálya rendőrök ügyében több évig) akkor az is tény, hogy ők azokban az években IS törvényt sértettek amikor nem buktak le, meg akkor is amikor lebuktak. Az előbbi esetben ők azonban nem képezték a 10% részét.

Minden kellően nagy közösségben előfordulnak problémás egyének, a kérdés az, hogy a fenti 10% sok / kevés, és az egyes rendőri szerveket, beosztásokat figyelve milyen arányokat tapasztalunk.

Seduxen (már NEM dr.) 2007.05.24. 10:00:25

Tökéletesen egyet kell értsek meroving "kollégával": ez is effektíve egy szolgáltatás, amiért fizetünk. Ha nem is közvetlenül. Az nekem is a halálom tud lenni, ha bemegyek teszem azt egy boltba, és az a "dögölj meg, mert be mertél jönni" arckifejezés, meg hozzáállás fogad. Én fizetek a SZOLGÁLTATÁSÉRT, vagy mi a franc. A munkahelyemen is max. a kollégákat érdekli az ember nyűge. Kifelé ezt már nem mutathatom, mert a szolgáltatást igénybe vevő NEM EZÉRT FIZET. Én tudom, hogy nekik is ezernyi bajuk van, amit én meg is értek, meg el is fogadok, de ez ugyanúgy igaz a boltosra, a gyógyszerészre, a fodrászra, meg RÁNK is. Én minden ilyen helyzetben egy egyszerű megoldást tudok: ha nem tetszik, nem kötelező csinálni...

Seduxen (már NEM dr.) 2007.05.24. 10:05:04

A másik felvetésre meg: engem személy szerint abszolút nem érdekel, hogy - akár a rendőrfőkapitány - bérence -e akármelyik oldalnak. Szomorú ha az... Lassan 20 évvel a rendszerváltás után a politika elengedhetné végre a rendőrség kezét. Talán ha kevesebbet mocskolnák a Köztársaság rendőrségét, akkor egy idő elteltével nem itt tartana a testület morálisan ahol. Mert abban talán egyet lehet érteni, hogy a rendőr nem a "kommunistákat", vagy a "fasisztákat" védi. Hanem MINKET; EMBEREKET. Legalább is ez lenne a dolga. Mert azt ne akarja már nekem senki bemesélni, hogy MINDEGYIK rendőr maszopos. Ez sületlenség. Ugyanúgy van ott jobbos is, meg balos is. De nehogy már ezen szempont alapján végezze a munkáját? És ebben mindkét fél komolyan ludas. Mert ugyanazt a szardobálást csinálja a fidesz most, mint amit Pintér Sanyi bá' idejében az akkori ellenzék.
süti beállítások módosítása