Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Fenyegető kéményseprők

2007. május 02. - zugügyvéd
Címkék: hatóság

 

Talán jelentéktelen ügynek tűnik az alábbi probléma felvetése, a Zugügyvéd mégis azért teszi közzé, mert igencsak bosszantó, napi színtű jelenségről szól a levél. Nem elég, hogy egy jogszabályilag kötelezően igénybeveendő szolgáltatással él vissza egy közüzemi cég, hanem még bírsággal is fenyegetőzik.

Élettársam a sz-i. Kémény Zrt-től a következő levelet kapta:"Értesítjük, hogy 2006 évi nyilvántartásunk szerint a lakásához tartozó kéményeken a kötelező kéménykarbantartást zárt ajtók miatt elvégezni nem tudtuk."

 

Továbbiakban tájékoztatnak, hogy a kéménykarbantartás számukra kötelező, az ingatlan tulajdonosa azt tűrni köteles. Amennyiben nem tesszük lehetővé a munka elvégzését, azt az I.foku tűzrendészeti hatóság felé jelentik."Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a MÖR.rendelet 7.paragrafusának 4.bek.alapján a díj társaságunkat a kéménykarbantartás megakadályozása esetén is megilleti." stb. stb.

 

Felajánlják a levélben, hogy a kívánt időpont előtti telefonos egyeztetés után soron kívül elvégzik a kéménykarbantartást.
Végül mellékeltek egy csekket, 1450 Ft kémény-karbantartási díj és 500 Ft adminisztrációs és postaköltség befizetésére. És még egy vastag betűs felhívást, hogy ezen összeg megfizetése nem mentesít a tárgyévi kémény-karbantartási díj megfizetésétől.
Kérdéseim a követezőek:


1. Ha télen nem talál itt a kéményseprő-mert nem is laktunk itt-áprilisban milyen karbantartást végez, melyet az év során meg kell ismételni?
2. Semmiféle értesítésről nem tudunk,ezért nem kértünk másik időpontot. Kinek kell igazolni, hogy mi ki lettünk értesítve, de nem reagáltunk?


3.Ez az értesítés is közönséges levélként érkezett, ha nem kapom meg, várható a levélben leírt és számomra többletköltséget jelentő jogi lépés?
4.Nem lenne egyszerűbb fenti díjat a házadóhoz hozzácsapni, ha egyszer úgyis ki kell fizetni-még akkor is ha ellenszolgáltatás nincs? TÉNYLEG KI KELL FIZETNI KÉTSZER EGY ÉVBEN A DÍJAT?


MGY

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr1866354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Massive Darab 2007.05.03. 01:15:46

A jogi kérdésekhez nem értek, nem is akarok érteni, de mint épületgépész tanácsolom: Takaríttasd ki a kéményedet évente, mert ha nem, azzal a családod életét kockáztatod!

gabo54 2007.05.03. 07:12:58

Mi ebben a fenyegetés?A joggal való élés nem fenyegetés, esetleg az lett volna, ha azt írják, hogy aki nem kotortat, annak beverik a pofáját.Aki nem képes belátni, hogy a kémény tisztítása életeket menthet, az komplett idióta.

molaris 2007.05.03. 08:12:39

Aki nem teszi meg,előre kérjen apanázst a ker.TV.-ktől.Amit meg kell tenni,meg kell tenni,mert nem lehet más életét kockáztatni az én trehányságom miatt.Ez nem magánügy.Ez bizony a közösség biztonságáról szól.Különben holnaptól felrúghatunk mindet.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2007.05.03. 08:24:06

"Takaríttasd ki a kéményedet évente"

Te láttál mostanában kéményseprőt kéményt pucolni???
Mert én már évek óta nem. Bejön a házba, felveszi a pénzt és elmegy. Hozzá nem nyúl semmihez. Nagyanyámnál megtette, hogy benyomult a kisebb szobába, ahol vagy 10 éve nincs fűtés, de a kályha még ott áll (nagyanyám arra teszi a karácsonyfát telente) és arra is kifizettette a pénzt! Hiába mondták neki, hogy az nincs használatban, és nem is lesz - fizetni kellett. Mondanom se kell, hogy kéménypucolásról itt sem volt szó.

Ennyit a kéményseprőkről - a felmenőiket most nem említem.

demizson bobby 2007.05.03. 08:37:34

Nade várjatok már ámberek! Én meg, mint szintén épületgépész azt tanácsolom, hogy ha nem használja a kéményt a muki,ako majd akkor pucultasson,ha újra használni fogja. Addig tényleg minek?
No meg ezek a bedobok egy wc papírra rajzolt kávézaccot, és elvárom,hogy te tudd, és teljesítsd kötelezettségeidet.
Azt hittem 2007-ben már nincs divatja a zaccnak.

SzigMa 2007.05.03. 08:52:28

Aki nem használja a kéményt, az falaztassa be és jelentse be. Azt elvárni a kéményseprőktől (akik nálam eddig mindig dolgoztak, és akkor jöttek amikor mondták), hogy tudja, hogy a nagyi csak virágot pakol rá olyan, mintha azért nem fizetnék súlyadót meg kötelező biztosítást, mert én most úgysem állok ki a garázsból.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2007.05.03. 09:12:23

"Aki nem használja a kéményt, az falaztassa be és jelentse be."

Nocsak, a kéményügyi hivatalban? :)
Merthogy a kéményseprő az egy hatóság, aki végigvizsgálhatja a szobákat?

"akik nálam eddig mindig dolgoztak, és akkor jöttek amikor mondták"

És ki is pucolták a kéményt??? Az 1450 forintért?
Mert mint mondtam: nálunk (a szomszédban stb.) évek óta nem pucoltak. Csak a pénzt szedték be.

Happy2007 2007.05.03. 09:14:10

A tények : a BM. 27/1996. illetve 51/1999. rendelet alapján a lakosságnak kötelezően igénybe kell venni a kéményseprő-ipari közszolgáltatást. Nekem sem tetszik, ez van. (Súlyadót sem akarok fizetni, meg másmilyet sem.) Szintén tény, hogy minden lakóingatlanon biztosítani kell a tartalék-fűtési lehetőséget. Tehát attól, mert nem használok egy kéményt - és ezen kívül már csak az van, amit használok -, még úgynevezett tartalék kémény díjat fizetnem kell (ez általában az éves díj 50%-a). Vegyük észre, hogy a számlán ma már kémény ellenőrzés szerepel és nem kémény tisztítás. Ez nem véletlen. Gázüzemű kémények sokkal veszélyesebbek, a visszaáramló gázok alattomosan ölnek, míg egy vegyes kéménynél egyszerűen észre lehet venni a dugulást, mert pl, nagy a füst. Éppen ezért a kéményseprők ma már elsősorban tükörrel és visszaáramlást mérő kis kütyükkel járnak dolgozni, a seprű csak "dísz" rajtuk.(Nem szakmabeli vagyok, de dolgoztam ilyen cégeknek.)

gargoyle 2007.05.03. 09:23:16

amennyiben ez tenyleg ennyire kozerdeku es fontos akkor se az ugyfel-kemenyseprok se a kozosseg-kemenyseprok viszonyaban nem ertem a sima postai leveles ertesiteseket, ami mint latszik elveszhet, es el is veszik.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2007.05.03. 09:58:07

"Éppen ezért a kéményseprők ma már elsősorban tükörrel és visszaáramlást mérő kis kütyükkel járnak dolgozni, a seprű csak "dísz" rajtuk."

Biztosan igazad van, de hadd írjam le harmadszor is: az utóbbi több mint tíz évben a kéményseprők a mi környékünkön (~az egész településen) csak a pénzt beszedni járnak, se tükör, se "visszaáramlást mérő kis kütyü" nincs náluk, vagy legalábbis nem veszik elő.
Ebből következőleg nem végeznek el semmiféle "kéményseprő-ipari közszolgáltatást".
Lehet hogy máshol nem így van - nekem ez a tapasztalatom.

molaris 2007.05.03. 10:42:04

"Hoppácska"-ha ezt igazoljátok abból jó nagy balhé lesz(és ezt nem Totya mondta).Meglátásom,hogy itten Pestiában(legalábbis mifelénk),bizony odafigyelnek ezek a feketébe öltözött szakik és dolgoznak is becsülettel.

paaj 2007.05.03. 10:58:11

Aham...tükör meg kütyü...
Na akkor elmondom, hogy zajlott az elmúlt 4 évben nálam a kéményellenőrzés. Megérkezik a 2(!) szakember, semmi tükör semmi kütyü, egy papírdarabot betesznek a lyukba és meggyújtják. A kémény huzata felszippantja az égő papírt. Majd közlik, huzatnövelő kell. Kidobtam őket. Legutóbb pedig ránézéssel(!!!!) ellenőrizték a kéményeket.
Eddig csak akkor tisztították ki a kéményt ha külön, igen nyomatékosan megkértem őket...

Szuper Omega 2007.05.03. 11:23:03

errefelé sem néztek soha semmit sem, csak a csekket kell befizetni:)

Attila64 · www.sagaontour.ca 2007.05.03. 13:09:37

Jó Neked 'paaj'. Nálad legalább a használatban lévő kürtőt ellenőrizték és jól működött.
Nálam minden évben 'újságpapíros' módszerrel ellenőrzik a tartalékkémény huzatát, -ami még sosem volt bekötve-, és boldogok, hogy ilyen jó huzatot ritkán látnak... Mr.szakemberek...

A huzatnövelő nyilván egy próbálkozás volt, hogy egy pár ezresért eltekintsenek tőle... Nyugdíjas nénikénél a szomszéd utcában bejött nekik.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2007.05.03. 13:44:57

Jaj, hát nálunk is voltak, én nem voltam otthon, de a barátnőm elmesélte szóról szóra. (Van egy vadászkésem a konyhapulton, csak a történet miatt említem)
Kéményseprők a kázkazánra pillantás után:
K1: Biztos ki van bélelve, különben nem kapott volna engedélyt.
K2: Figyeld má' mekkora kés! Megnézhetjük?

Hát ez volt az életem védelmében tett gyors ellenőrzés. Egyébként meg van egy CO detektorunk. Ja, az nem tűnt fel nekik, hogy az ajtón nincs szellőző, ami nyílt égésterű bojlernél, kazánnál kötelező. Mindegy, már nyugodtan alszok, hiszen szakember látta. Meg sípol, ha gond van.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2007.05.03. 13:47:38

molaris!
Igazoljuk? Jó, legközelebb rejtett kamerát állítok be. De, jaj, jogosulatlan adatkezelés lesz a vége!
Egyébként mi is Pesten lakunk.

Secnir 2007.05.03. 22:26:34

Megjegyzések a "kéményseprők"höz:

1. Nálunk - társasház földszint - beszereltettünk egy gázkazánt. Belső égésű, azaz nem a lakástér levegőjét használta. az egyik csonkon beszívta a levegőt, a másikon a füstgáz el. Kéményseprő vállalat (igaz, vidéki) sose látta, nekünk kellett bemenni (!) az engedélyéekért, meg a pecsétért két városall odébb. 4 év alatt egyszer sem voltak kint.

2. nagymama házában 2 kémény. a ház így lett építve. építéskor egyből gázkonvektor, a kémények 40 év óta malterszagúak. kéményseprő azóta nem látta őket, de minden évben kiküldenek (nem kéményseprőt hanem) x ezer forint kéményseprési díjat! az elmúlt öt évben nagyi harcolt a T. vállalattal, hogy ő minek fizessen azért, amit el sem végeztek, hiszen ő sose használta a kéményt? eredmény: a Vállalat kijelentette, hogy akkor a kéményt a nagyinak vissza KELL bontania födémszintig a saját költségén.

Kérdésem a következő:
1. T. Vállalat kötelezheti erre a nagyit? hiszen erre a kéményre neki érvényes építési engedélye van (volt) hozhat ilyen határozatot bárki?
2. bizonyítottan EL NEM végzett munkáért kérhet pénzt bárki? lásd 1.-es pont
3. bizonyítottan EL NEM végzett munkáért (3-as pont) visszamenőleg 35 évre vissza lehet igényelni a pénzt kamatostul?
4. nagyi visszabontatja a kéményt. ha mégis rájön, hogy kell neki, akkor a T. V. felépíti neki?

demizson bobby 2007.05.04. 12:27:44

Elgondolkodtató, hogy Secnir kérdéseire nem egy jogtudor sem reagál. Ez konkrétan azt jelzi számomra,hogy ez a cocializmus idejéből itt maradt látszatintézmény,annak sok-sok dolgozójával és sárgacsekkjével még nagyon sokáig eljátszhatja a fontos és érinthetetlen intézmény szerepét.

Secnir 2007.05.04. 14:42:10

Demizson
örülök, hogy nem nekem kellett kimondanom...
:-)
gyűlölöm azt a réteget, amelyik reggel 8-tól du. 2-ig dolgozik, nem csinál semmit csak csekkeket tölt ki és feladja azoknak, akik reggel 6-tól du 4-ig dolgoznak, és mihelyst feladták a csekkeket már egyből feladják az előző csekkekről szóló büntetéseket is mert úgysem fizetik be, és aztán ráírják, hogy ügyfélfogadás 2-től 4-ig és telefonon reggel 4-től délután 6-ig, de egy olyan telefonszámot adnak meg ami a pincében csörög a kazánfűtő mellett aki amúgy is süket.
Ja, és a vezér sikeresen lobbizza ki magának azokat a törvénycikkelymódosítósegédindítványokat, amelyek minden törvényben egy-egy elejtett félszóval védi őket, merthogy olyan fontosak Ők, hogyha nem volnának akkor az oroszok lerohannák párizsig a világot oda és vissza.

Persze az az igazság, hogy egy szatyor olyan cég van, amit ha megszüntetnének, észre sem vennénk őket. Ide tartoznak a kéményseprők is.
Persze nem azt mondom, hogy nincs szükség a munkájukra, de könyörgöm, csak azért kellene fizetni, amit elvégeznek nem? Lakást építek, a tervrajzokat engedélyeztetni kellett a kéménytnemseprőknek is. Aki aláírta/lepecsételte, az csak egy dologra koncentrált: "-Be van e fizetve a csekk?" A többi nem érdekelte, aláírás/stampli. Nálunk tényleg kazán lesz, kíváncsi vagyok, hányszor jönnek ki kéményt pucolni, márcsak azért is, mert a tetőn nem lesz lépcső, ill. kijáró, nem is lett betervezve, pedig a törvény ll. a kéményseprő hivatal szerint kell. de az nem érdekelte őket, csakacsekk.

Kérdésem a következő: ha tudom bizonyítani, hogy nem végzi el a munkáját, de ellenértéket követel érte, akkor indíthatok valamilyen eljárást/pert ellenük?

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2007.05.04. 22:09:34

És akkor mi van, ha valaki egy ilyen szakszerű ellenőrzés után hal meg CO mérgezésben? Akkor lehet perelni?

Mille38 2007.05.05. 20:09:37

Szerintem ketté kellene választani a problémát:
1. A kémények évenkénti ellenőrzése nemcsak jogszabályi kötelezettség mind az ingatlantulajdonos, mint a szolgáltató felé, de jól felfogott érdeke a tulajdonosnak, ha nem szeretne levegőbe repülni. Ugyanolyan, mint hogy kötelező a települési szemétszállítást igénybe venni, mivel nem óhajtunk tífuszt és más csúnya betegségeket.
2. A szolgáltató vállalat alkalmazottja köteles az ellenőrzést elvégezni. Ha nem teszi meg, szólítsa fel a tulajdonos a feladat elvégzésére, ha megtagadja, jelentse be a szolgáltatónak. Ez nemcsak joga, de saját érdekében kötelessége is. Ugyanúgy, mintha a szemetes nem viszi el a kipakolt szemetet.

Nem tudok egyetérteni a levélíró felháborodásával. Lehet, hogy a szolgáltató levele kissé bikfanyelvűre sikeredett, de végülis hogyan kellett volna megfogalmaznia? "Kegyelmes uram/asszonyom, méltóztassék megengedni alázatos szolgájának, hogy a feladatát elvégezze"? Ez is lehet egy megoldás, de a demokrácia arról is szól, hogy önként alávetjük magunkat a törvényes rendnek - ami pedig nem tetszik, azon változtatunk közös akarattal, közös érdekek mentén. Szerintem az mondjuk közös érdek, hogy a szomszéd háza ne robbanjon fel, mert az enyém is megsérülhet, akár egy utca hossza leéghet, stb. Meg akkor nekem kell gondoskodnom a lakhatásáról, meg ilyesmik. Szóval jobban járok, ha vele is megfizettetem a kéményvizsgálatot meg én is megfizetem, mert ez látszik a legbiztonságosabb megoldásnak.

2007.05.06. 00:03:00

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600027.BM
nekem, ha vmi gondom van, utánanézek h miről is van szó. aztán megkérdezek hozzáértőt, ha nem tudom értelmezni. és akkor nem hangzana el ilyen baromság, h lebontás, meg egyebek. illetve a vállalat nem etethetne meg ilyennel.
amúgy, ha vkinek van egy csöpp kis esze, nem itt veri a nyálát, hanem megköveteli, h azért a pénzért nézzék meg a többnyire gáztüzelésű dolgait, mert az ő érdeke is h ne dögöljön meg a szénmonoxid mérgezéstől.

muskat 2007.05.06. 21:56:36

EMBEREK!
Én írtam ezt a "reklamácio"-t, de úgy látszik rosszul fogalmaztam.Nem a kéményellenőrzés a bajom, hanem hogy nem értesítettek, hogy nem tudnak bejutni!!!!
Fenyegetésük csak annyi volt, hogy ha nem fizetek, jogi úton szedik be a pénzt, annak költségeit is rám terhelik.
Sztem felháborító, hogy semmiért kell fizetni, nem a kötelező vizsgálatot kifogásolom.Ha valóban ellenőriznek és pl.tértivevényes levéllel értesítenek, hogy nem tudtak bejutni,megbeszélünk egy időpontot.
Így nekem csak annyi maradt, hogy a múlt évi! semmiért fizetek.
(Ez az értesítés is sima levélként jött.)

doxi2 (törölt) 2007.05.06. 23:43:05

Jó hír hogy a kefe kájefté átveszi a belügyminisztériumot is. A halálba nem hallott senki olyat, hogy kilobbizza egy maszek, hogy alkossanak egy törvényt ami neki biztosítja ( monopóliumának ) a lét.
Kurvára nem csinálnak semmit, mert adva van gázkémény bádogból, amin két luk van és jó. A gáz meg nem kormoz. Itt csak ráijesztenek a mamikára, aki fizet mint a köles. A másik kéményben 1 cm átmérőjü a luk, olyan koszos, oda meg be sem mer menni a seprű, mert agyonütik.
Harmadik: a jelenleg érvényes " törvények szerint 3 x feji le a kefe aki építkezik, mert háromszor kell tejelni amire végre befűthet.
Kibúvó nincs mert paríroz az önkormány, a gázmű, lakhatási stb. Most már a füstgázvezeték is a kft hatósága alá került.Teccik tudni az az alucső,amin szintén ha 2 lyuk van akkor a jó.
Szóval igy van ez. Ja és ha a helyzet komplikált egy új kéménynél( mondjuk görbe )akkor a görbe füstöt koputerral 60 100 ért megtudományosítják és akkor már veszélytelenül görbe a fist.
A mai modernebb kazánokból tisztább füstgáz jön ki mint amilyen levegő bemegy, de megmérik.
A következő évadbanúgy tudom, hogy csak tüzeléstechnikai szakvéleménnyel lehet rágyújtani és öngyújtót árulni.
Mi barmok meg szopizzuk befelé. Amikor valahol valaki magáragyújtja a házát, vagy vacak szenes kályhával, kéménnyel megmérgezi magát, a seprő lobbi nekilendül és ujabb pénzbeszedési törvényeket szorgalmaz, lehetőleg a gázkámények felelősségmentesebb területén. A komoly kazánoknál a tervező megméretezi a kéményt mert ez a szakmája.Azután jön seprü IQ 2..3 és megmondja hogy 40 ért megtóggya..

Brion 2007.05.06. 23:56:50

Nekem is volt szerencsem belebotlanom egy-egy ilyen fura ertesito fecnibe. Bp-en lakom, tarsashaz, a 2 fo" kemenyt mindig kitisztittatja a haz. Nalam teljesen zart a rendszer, a cirkot a gazszerelo evente ellenorzi, es mondta, hogy ha jonne vissza szenmonoxid, akkor magatol ki is aludna.
Ennek ellenere mindig kapok szep kis fecniket, hogy mi lesz, ha nem engedem be oket. Joszandekuan fel is hivtam oket, hogy dobjak be a csekket, kifizetem... hogy miert? Mert csak 8-14 kozott dolgoznak, nem lehet mas idopontot kerni. Marpedig en nem fogok azert szabadsagra menni, hogy varjam a kemenyseprot, aki ugyse tud csinalni semmit a zart rendszerrel, es nem fogom felkoltoztetni a rokonsagot se videkrol, hogy helyettem varjak oket.. 8-14-ig dolgozni csak minden nap, ez komolyan nevetseges.... persze csekket azota se dobtak be, es telefonos kisasszony probalta megmagyarazni, hogy egy zart rendszert is hudeletudnanak ellenorizni... no comment...

Bird 2007.05.07. 05:00:46

Természetesen szükség van kéményellenőrzésre, de:

A zárt égésterű készülékeknél (ami kintről szívja a friss levegőt, ezért annál lehetetlen a mérgezés, és ami nálunk még alig elterjedt, pedig nyugaton szinte kizárólag olyant szerelnek) nem is lehet semmit ellenőrizni, mert nincs kéménytisztító ajtó, és ennek ellenére előírják a kémény melletti kibúvó ablakot és járdát vagy tipegőt. Ezeket a kéményeket a fővárosban nem is a kerületiek ellenőrzik, hanem egy központi részleg Zuglóban.

A másik probléma, amiről itt csak érintőlegesen szóltak, hogy egy-egy többlakásos házban többszörös mennyiségű kémény után szednek évtizedek óta díjat.

Amíg a házak többsége állami volt, a házkezelőségnek mindegy volt, hogy hány kémény után fizetnek, de a mai társasházak sem figyelnek erre.

A mi 25 lakásos házunknál a privatizálásnál a 84 kéményt lealkudtuk 54-re, de még így is több, mint kellene.
Egy-egy ilyen felülvizsgálat elég drága, lyukanként kell fizetni.

És a nem használatos kéményeket elég költséges lezárni. Nemcsak a lakásban kell a lyukat elfalazni, hanem a padláson és/vagy a tetőn kívül is (tehát nem kell visszabontani). Ez a kőműves munka és ennek a kéményseprők általi ellenőrzése olyan nagy költség, hogy csak sok évi kéményseprői díj kompenzálja, tehát még az is meggondolja, aki véletlenül tud erről és gondol rá.

A kéményseprők nálunk mostanában már végeznek mérést, de a kémények többségénél nem is tudnak, mert a lakásokban sok kémény már nemcsak nem működik, hanem nem is látszik a nyoma, bár kivezetése még van a tetőn kívül.

Szóval rendet kellene itt tenni, mert nagyon sok millióról van szó.

Ami mostanában kezd a fővárosban botrányos lenni, az a kibélelés előírása, ugyanis az sokszor százezres költség lyukanként. Ennek az a jogi vonatkozása, hogy elvileg a társasházat illeti a költség, de például nálunk, ahol az elmúlt években sokan maguk béleltek a lakásuk felújításakor, a most kötelezetteknek sem fizeti a társasház, mivel az igazságtalan lenne. Úgy is mondhatnánk, hogy ha a közös költséget nyolc éve emeltük volna (100 Ft/nm), akkor fizethetné a közösség a bélelést, tehát a máshol szokásos emelést mindenki félretehette (volna)...

Még egy: a tartalék kémény elő van írva, de ahol nincs (például távfűtésnél), ott mégsem kell, vagy ha valaki igazolni tudja az elektromos fűtés műszaki lehetőségét, akkor sem, de ez nem köztudott.

Keshet 2007.05.07. 11:18:37


Másik kedvenc fogásuk a közszolgáltatást végzőknek, hogy fejüket billegetve sajnálkozóan méregetik a kéményt vagy a gézkonvektort, vagy bármit ami ezzel összefügg. A végén persze kiderül, hogy ez így nem jó, nem adható ki az engedély. Mondanom se kell, hogy tud egy Kft-t, vagy Bt-t aki meg tudja csinálni és az alapján már persze kiadható a fecni. Ezek nem olcsó dolgok. Nekem azt a konvektort és bélelést és egyéb munkálatokat akarták letiltani amit ők csináltak pár évvel korábban. Biztos elfelejtették, de csak akkor lettek békésebbek amikor odaadtam a saját maguk által aláírt korábbi engedélyeket és egyéb fecniket...Rápróbálnak, hátha...

Megjegyzem sajnáltam is a nyomorultakat, mert érzésem szerint rá vannak erre kényszerítve. Csak épp nem volt felesleges 100 rugóm a segélyezésükre.

demizson bobby 2007.05.07. 12:38:22

Hja, és kedves szomszédjukat nem veszélyeztetőknek jelentem,a huzatos kémény még nem garancia arra, hogy a füstgáz az illő helyen távozik. Önmagában a kémény fontos,de nem elégséges alkotóeleme a fűtési rendszernek, szóval úgy egészben kéne azt vizsgálni, gázostul, totyakazánostul, gólyafészkestül.
Szóval szükség van egy intézményre,amely ellenőrzi ezeket,de nem a jelenlegi formában.
Ami a pénzügyi részét illeti,azt jobb nem firtatni. Az ilyet hívják vízfejnek.

2007.05.07. 13:26:34

jaja. fairhez közelinek talán akkor lehetne nevezni a rendszert, ha megfelelő papírokkal igazolt szaktudású illető pöcsétes, aláírt vizsgálatát (esetleg akkreditált, bár ugye az megint cseberből vederbe) orruk alá dugva be sem kellene engedni őket, mehetnének isten hírével, maximum a jkv. számát és az elvégző ev. vagy cég nevét írhatnák fel.
itt hiába járnak-kelnek a fekete rucijukban (megjegyzem a jelenleg használaton kívüli vegyes tüzelésű kazánnak, jobban mondva a kéményének alapból közelébe sem menne, nehogy összekoszolja már magát, csak épp addig nincs aláírás, míg valamit nem csinál, bár így nem a rendszerrel, csak vele szúrok ki).
a gázkazánhoz meg minden évben kijön egy szerelő is, mert csak. pedig nincs egy légtérben a házzal, külön szellőző helység. mellesleg a céges szférában kötelező a gázkazánok éves vizsgálata, inkább azt írnám elő, mint ezt a mondvacsinált valamit, ami tényleg lófütty.
de sokat nem lehet tenni ellene, maximum, h addig nem írjuk alá, míg ténylegesen nem végzi el, amiért elvileg szedik a pénzt.
megjegyzem a kémény levakítása általában NEM egetverő összeg, de bejelentéskötelezett a polg. mesteri hivatal felé.

2007.05.07. 13:28:53

pontosabban csak számunkra használaton kívüli a vegyeskazán és rendszere, szóval tartalékrendszerként funkcionál. évek óta a szezon elején van beüzemelve.

doxi2 (törölt) 2007.05.07. 17:00:48

Szóval összefoglalva : az egész egy nagy parasztbolondítás, zsarolás, szolgáltatói kartell, hozzá nem értéssel, cinizmussal körítve.
A kéményvizsgálatokat piaci körülmények között, több, akkreditált cég részvételével, felelősségvállalással kellene csinálni,és nem belevenni olyan dolgokat amiről fogalmuk sincs.

Gabcsi12 2007.05.11. 08:34:00

Én 12 éve élek családi házban, de kéményseprő csak akkor járt nálunk, amikor a kéményt átvették. Tavaly arról volt szó, hogy egy hónapig járják a települést, s kérték, hogy engedjük be őket. Én beengedtem volna, ha egy is járt volna nálunk. Persze napközben dolgozik az ember, így nem tudhatom, hogy próbálkoztak-e, azonban se időpontegyeztetés nem volt, se egy cetlit nem dobtak be, hogy ott jártak, s mikor jönnének megint. Remélem nem azt gondolták, hogy egy hónapig otthon leszek miattuk. Én elvégeztetném az ellenőrzést, de úgy gondolom, nekik kellene kialakítani erre egy rendszert, nem nekem. (mondjuk, ha átvesznek egy kéményt, azt valamilyen nyilvántartásba be kellene vezetni talán, amely jelzi, mikor esedékes a következő ellenőrzés.
Szerencsére pénzt még nem kértek azért mert ott sem voltak.

Mioporfeszosz (törölt) 2007.05.14. 22:11:14

Ez a kémény hülyeség egy kőkori pártállami maradék,a jogszabály szövege és minden más is ezt támasztja alá.
Ráadásul esetleges az egész,édesanyámék házán X darab régesrég nem használt kémény van.Az előző lakó ivócimbora volt a helyi mindekivel (rendőr,önkorm.,kéményseprő,stb) úgyogy azóta jogilag az nem kémény (szellőző) és pont.
Konvektorokkal fűtenek,ami ugye parapet.És tilos.Mármint újat létesteni.A régi (még) maradhat,kérdés meddig?
És akkor majd mi lesz a legmodernebb technológiás szerelt füstcsövekkel,(kinevezik "kéménynek"?),amikhez falazat sincs?
A turbós parapetes kazánokkal,azokon hol talál majd fogást a nagytiszteletű kéményhivatal és a (szándékosan!) ismétcsak doids*ggfej törvényalkotó?
Mit kell egy gázfűtés esetén kötelezően (!) bélelt kéményen pucolni? a Béléscsőből a kondenzvizet kilehelni hajszárítóval hátha magától nem szárad ki?
Dehát ugye van hozzá falazat,kémény,tehát lehet jönni szedni a lét.
Ez is adabszurdum,hogy a kémény "kötelező",semmiféle lebontás,vagy lefalaztatás.És ha én másik 1000 módon akarok fűteni?
Kit érdekel,lényeg a szociális és állami szempont.
Adott egy állami válallat,annak X tízezer idült semmihez (najó tegyük fel semmi máshoz) nem értő léhűtője országszerte,kell hát gyorsan valami felső parancs,hogy a magánosítás után ezek az emberek tovább dolgozhassanak.
Ahol szabályos kémény van,és az ránázásre(!) látszik hogy okés,akár úgy,hogy évente körbemegy egy hatósági ember a településen,és benéz a telekre,fel a háztetőre egy pillantással,ott megfulladás,CO tragédia nem lesz.
Ahol meg letojnak mindent,nem engednek be senkit,letagadnak mindent,zugszerelő tesz fel kazánt,zugkőműves meg 3 cimbora kendácsol valamit ami szerintük kémény,úgyis lehet tragédia,dehát a nagytekintetű hatóság épp ezt nem tudja megelőzni,hisz nem is tud róla.
Ergó,aki hülye haljon meg,elég szigorúak a szabályok,messzire bűzlik,hogy ez a kéményesdi is csak a lehúzás+korrupció melegágya semmi más.
Haveromnak ki lett a kémény béleltetve az új lakásában.Kijött 3 tajrészeg faszi,kicsit rángatták a csövet,3 órát rohangáltak (dülöngéltek) a tetőre fel-le,(mi 5 perc alatt meglettünk volna a haverral) rákerült a lapra a feketefigurás bélyegző,3 emelet,harmincsok méter,írd és mond 85 ezer ft.Zsebbe,elismervény,számla nuku.Hivatalosan 150 felett lett volna.Naja.
Tervek sehol,kazán feldobva,egy ismerős bekötötte a gázt,gázművek tudomásul vette hogy cirkófűtéses a lakás,ennyi a történet.
Előtte egy lerohadt valami szeméten talált bojler ontotta a kormos szennyet egy eternitcső darabon és 2 helyiségen keresztül a tégla falazatba(béleltlen kéménybe) évtizedekig! Meghalt valaki? Nem.Meghalhatott volna? Talán.
50évig mindenütt így fűtöttek? Így.Volt sorozatos tragédia? Nem.
Mostmár senkinek semmi baja nem lesz,de ez nem a hatóságon múlt(!),hanem a haver aránylag "vastag" pénztárcáján és lelkiismeretességén.

kisrobert 2007.05.14. 22:47:28

MasK™: azért ennyi évvel a hivatalos rendszerváltás után a pártállamra hivatkozni nem igazán tisztességes. Nem illene a jelen összes hibáját a kommunistákra fogni - bár a kéményseprők a kommunisták alatt is legalább ennyire alkoholisták voltak.

A kéményseprőkről: a feladatukat már régen át kellett volna alakítani úgy, hogy komplett rendszert vizsgáljanak (hol megy be a levegő, hol jön ki, és mi történik a szagelszívó elindításakor). Sokan sírva fakadnának, ha ezt korrektül, szakszerűen csinálnák. Ennek így lenne értelme. Viszont úgy vizsgálni a kémény huzatát, hogy a műanyag ablakon nem jön be levegő, a kéményt pedig lazán visszaszívja a szagelszívó eléggé értelmetlen... Ehhez viszont ki kellene dobni a kettes IQ alattiakat és az alkoholistákat.

Az összefonódásról: furcsa módon olyan ütemben állapítják meg mifelénk a társasházi gyűjtőkémények veszélyességét, amilyen ütemben azt a kapcsolódó helyi vállalkozások el tudják végezni. (ui: tényleg veszélyesek ezek a gyűjtőkémények)

VisMajor 2010.02.11. 12:36:38

Én három évvel ezelőtt üzemeltem be egy turbós kombi cirkót, mióta beköltöztünk, azóta ezzel fűtünk. Amikor kihívtam a kéményseprőket a szakvélemény végett, akkor még elkezdtek kekeckedni, hogy én nem tehetek csak úgy fel egy turbós készléket, merthogy a szerelt kéménybe KELL bekötnöm a fűtőkészüléket... Na ezen elborult az agyam, és megérdeklődtem, hogy mi az, hogy KELL??? Ha akarom a szerelt kéményem úgy megsérül az átalakítás alatt, hogy egy gyufát nem lehet abba bekötni, mondom akkor még mindig oda KELL bekötnöm? Aszondja, hogy nem, de ha a téglakémény kibéleltetem, akkor oda kell.. Mondom neki, hogy az a lyuk az oldalán a kéménynak egy cserépkáhylabekötés helye, amellé meg nem lehet mást bekötni, tehát én most berajzolok egy virtuális cserépkályhát oda, és akkor jól nincs köthető kéményem, na akkor most mi a helyzet a turbóssal? Ja, akkor lehet turbós... Na mondom, akkor ezt szeretném a papíron látni, és ott az ajtó...
Simán rábeszéltek volna a hagyományos kéményre, ha nem vagyok résen, és tudatlanul elfogadom amit mondanak.
A tartalék kéménnyel kapcsolatban viszont megerősítést kérnék a hozzáértőktől: Ugye jól tudom, hogy tartalék FŰTÉSNEK kell lennie, nem pedig tartalék KÉMÉNYNEK?
Tehát ha jön a csóka, és azt mondom neki, hogy öreg, látsz te kéményt, és nem lát (mert elbontottam), akkor lerázhatom azzal, hogy tartalék fűtésem viszont van, mondjuk olajradiátor személyében, amihez neki viszont semmi köze?

VisMajor 2010.02.11. 12:39:42

Ja, az kimarad a dologból, hogy ez egy 100 éves épület, és ameddig én nem kértem szakvéleményt, nyilvántartásba sem volt véve a 100 éves kémény...
süti beállítások módosítása