Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Szakvizsgázz okosan

2007. április 20. - zugügyvéd
Címkék: ügyvéd
A Zugügyvédhez közvetlenül érkezett az alábbi, elgondolkodtató levél. h Sajnos az egyetemen is terjedtek pletykák tanárokról, akiknél megvásárolható volt egy-két húzósabb vizsga. Nem is kezelte volna senki pletykaként, ha nem tűnik fel olykor államvizsgán egy-egy magyarul alig beszélő külföldi diák, akikről nehezen volt hihető, hogy nyelvtudásukkal végig tudták evickélni az öt évfolyamot.

Szia Zugügyvéd!

Abban az országban, ahol az ügyvédi szakvizsgát is csalással lehet megszerezni, miért vagytok meglepve, hogy az ügyvéd megvehető? A haveromat nem tűzték ki a kért időpontra vizsgázni, hanem elzavarták, hogy majd pár hónap múlva érdeklődjön. A volt csoporttársunk meg elmagyarázta, hogy meg kell "beszélni" a Borsodiban az időpontot és a vizsgáztatók személyét, átadni az ügyintézőnek ami jár és egykettőre megvan a vizsga, lehet ügyet vállalni!

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr4261141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az igazi Trebics 2007.04.20. 17:06:52

Az egész társadalom korrupt ma kis hazánkban, majd pont a hivatásos bűnpártolók (by Marcus) lennének mentesek tőle? Akinek ez még hír, annak üzenem, hogy ideje felébredni... Na lapozzunk!

JoReggelt 2007.04.20. 17:27:12

azt gondolom, annak, ha egy ügyvéd (esetleg) korrupt, semmi köze ahhoz, ha egy vizsgáztató (esetleg) korrupt. ez hamar oda vezetne, hogy minden jogász potenciálisan az, ezt pedig most felejtsd el.

a korrupció (akár az ügyvédi, akár a közigazgatási, akár más) nem onnan ered, hogy valaki egy vizsgán hogyan megy át.

attól, hogy valamit nem értünk, még nem biztos, hogy a valóság olyan, mint amilyennek pont az ismeretünk hiánya miatt hisszük. jól mutatja ugyanakkor a korrupció társadalmi helyzetét, hogy az ismeretlenre egyből és kizárólag ezt a választ adod.

a szakvizsga -bár azt hiszem, ezt Te is pontosan tudod- egyébiránt 3 tagú bizottság, méghozzá min. 3 különböző bizottság előtt zajlik (ergo min. 9 fő), időben vizsgánként több hónap időkülönbséggel, azaz a 3 vizsga összesen a felkészüléssel együtt kb. 5-6 hónap. és akkor minden elsőre sikerült.

szerinted van értelme korrumpálni? gondold végig racionálisan: 9 embert nem lehet. valaki -ha másért nem- félelemből visszalépne vagy utóbb eljárna a szája. egy felkészületlen tökfejért ezt senki nem kockáztatja be.

a teljességre törekvés okán még két megjegyzés.

1. az emberek szívesen okolnak másokat a saját sikertelenségükért. pedig ha úgy alakul, hogy a szőlő savanyúvá válik, az jellemzően nem attól van, hogy a szomszéd lenyúlta a cukrot.

2. ezzel együtt nem lehet kijelenteni, hogy ilyen eset biztosan nem fordult elő.

kisködmön 2007.04.20. 19:18:09

Csak nagyon csendben megjegyezném ha egy vizsgáztató korrupt akkor az adott üdvéd is korrupt.Azt irja a nóta "egyedül nem megy".

Virág et. 2007.04.21. 09:10:13

Kamu. Ügyvédi szakvizsga nincs, általános jogi szakvizsga van, amit az ügyvédek, ügyészek, bírák, jogtanácsosok, közjegyzők meg mindenki le kell, hogy tegyen, ha a szakmájában akar dolgozni. Ezelőtt csak mint ügyvédjelölt, jogi előadó, ügyészségi/bírósági fogalmazó stb. dolgozhat, korlátozott jogkörrel (pl. ítélőtábla előtt nem járhat el a jelölt).

Azt elhiszem, hogy megfelelő kapcsolatokkal egy késedelmes jelentkezőnek lehet vizsgaidőpontot biztosítani, de az egész szakviszgát, ami több vizsgából áll és nagyon sok vizsgáztatón megy át (akik a jogászi élet legkülönbözőbb területeiről választódnak ki - vannak köztük elméleti és gyakorlati szakmeberek is az egész ország területéről) nehezen hihető. Annyi (köztük nem egy kőgazdag, illetve elveihez ragaszkodó vaskalapos) embert kellene lefizetni, hogy csak valami iszonyú nagy anyagi áldozattal lenne ez reális elképzelés.

Ennyit meg az egész nem ér. Akkor már egyszerűbb megtanulni.

pedimentalmine 2007.04.21. 09:38:32

Trebicshez és Virág et.-hoz csatlakoznék, csak annyival egészítem ki az elmondottakat, hogy aki a bejelentést tette a Zugügyvédnek, valószínűleg nincs tisztában a jogi szakvizsga menetével, annak intézésével. Én Borsodból jelentkeztem pár évvel ezelőtt szakvizsgára, s még csak egy ügyintézővel sem találkoztam. A megadott időszakban beadtam a vizsgakérelmem, s kiküldték, mikor mehetek vizsgázni. Ennyi.

Persze, az nagyon sokat számít, hogy milyen bizottság előtt vizsgázik az ember - ugyanúgy, mint egy sima egyetemi vizsgán -, de ahogy Virág et. is írta, ezt nem egyszerű befolyásolni. Persze, nem állítom, hogy nem lehet...

Bástya et. 2007.04.21. 10:05:16

Minden vizsgát lehet befolyásolni. Megfelelő alanyokkal nagyon finom módszerek révén, amelyek esetén a svindli (szinte) megfoghatatlan. De nem ezen fordul meg a földi halandó sorsa, főleg nem egy nagyszámú bizottság esetén. Én is a városi legendákhoz sorolom az "esetet"...

Matt Albie 2007.04.21. 10:19:27

maximum a vizsga időpontját lehet finomítani (de ahhoz korrupció sem kellett 2005-ben, csak könyörögnöm, meg szépen megkérnem a beosztó hölgyet. Illetve még kellett hozzá egy kedves kolléga, aki volt olyan rendes, hogy visszamondta a saját időpontját, mert látta előre, hogy nem fog menni. Sajnos sokan szimplán nem mentek el, és csak a helyet foglalták.)
Magát a vizsgát (főleg mind a hármat) lehetetlen megvenni, melyik bíró, ügyész, vagy bárki lenne olyan hülye, hogy ilyen kicsi tétért korrumpálná magát? Meg lehet ezt tanulni, bár nem könnyű, nálam is az ismétlés volt a tudás anyja, sajnos....
Szerintem is igaza van JóReggelt-nek, ez inkább a savanyú a szőlő esete, másban keresni a hibát a saját sikertelenségünk esetén. Mindig jókat röhögtem anno, amikor az én évfolyamom kezdett szakvizsgázni, akkor is volt ilyen urban legend, hogy Bárándy utasítja az IM-ből közvetlenül a szakvizsgabizottságokat, hogy buktassanak minél többet, mert sok a jogász. Ehhez képest mindenki kivétel nélkül megcsinálta.

kisködmön 2007.04.21. 22:58:15

Rég nem nem jártál közöttünk Virág et.Csak nem beteg voltál?Légyszives és ne fossz meg meg bennünket ilyen hosszú időre kommentjeidtől.Üdv.

Virág et. 2007.04.23. 10:56:34

Dolgom volt és nem voltam egy ideig gépközelben.
Meg prokator és alteregoi elvették a kedvem az ideírástól.

derelyegrádi szellem 2007.04.23. 12:34:05

Üdv, Virág et!

Az említettől kaptam egy e-mailt, te is megemlítésre kerültél benne, nem túl hízelgő szövegkörnyezeben! :)

Virág et. 2007.04.23. 12:47:00

Üdv derelye

Képzelem. :)

2007.04.24. 16:23:59

nyehe, én is kaptam nevezettektől szívből jövő jókívánságokat. bárhogy is szeretnének egy kalap alá venni vele egyesek, nem ülnék be egy kocsmába sem sörözni véle, semmikor. pedig sem hely, sem személy tekintetében nem vagyok különösöbben finnyás, ha ilyetén tevékenységről van szó... pedig az emberek 99.9 % százalékával simán el lehet beszélgetni 1 sör mellett (vagy opcionálosan kávé, szóda), főleg semlegesebb témáról...

2007.04.24. 16:24:58

végén: pedig = mert

doki 2007.04.26. 21:20:15

Hát nem igazan hiszem a leirtakat és az iró fantáziája is gyengus.
El nem birom képzelni, hogy lehett volna korrmpálni Orosz Balázst, vagy Bócz Endrét, hogy csak két emblematikus fogurát emlitsek a szakvizsga bizottságból.
Ott nemcsak a korrupció, de még a tudás sem tudott segiteni, csak a Jóisten.

dottoressa 2007.04.29. 18:46:28

Egyébként a cím és a tartalom közötti ellentét megtévesztő, vagy nekem nem jött át a léyeg. De a cím szakvizsgáról, míg az alatta közölt írás az egyetemi vizsgáról szól...
süti beállítások módosítása