Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Körbetartozások és a korruptgyanús ügyvéd

Újra egy tipikus ügy érkezett a Zugügyvédhez. Milyen reális jogi lépéseket lehet tenni az építőipari körbetartozások ügyében? Korrumpálható-e egy ügyvéd? Ha igen, miként lehet bizonyítani? Íme a történet egy kis magyar vállalkozói magánvalóságról:


Tisztelt Zugügyvéd!

Több problémával fordulok önhöz. Az elsők némileg egyszerűbbek:

Építőipari vállalkozása van a családomnak. Több alkalommal építettünk mezőgazdászoknak különböző épületeket, melyeknél alapból pályázati pénzekre számítottak az építtetők. Itt az utófinanszírozáson volna a hangsúly: ha elvégezzük a munkát, adunk számlát, akkor utána van pénz.

Ha nincs készpénzfizetési számla, nincs pénz. Mi naivan, jóhiszeműen belementünk, hogy segítsük őket és hogy legyen munkánk. Csak arra nem számítottunk, hogy többen közülük nem lesznek hajlandóak fizetni miután pénzhez jutottak.

 

Igaz, hogy vannak köztük olyanok, akiknek tényleg lehetnek fizetési problémáik, de van olyan is, akinek különböző szórakozóhelyei vannak, meg egyéb vállalkozásai. Zsebből ki tudná fizetni, amivel tartozik. A kérdésem természetesen az, hogy milyen eszközökhöz folyamodhatunk, hogy megkapjuk, ami jár nekünk.

A következő kérdés már bonyolultabb:

Alvállalkozóként dolgoztunk egy nagyvállalatnak egy állami tulajdonú épület felújításán. Miután elvégeztük a munkát és azt átvették tőlünk, azaz hiba nélkül teljesítettünk, közölték, hogy a fennálló tartozásuk kb. egyharmadát kifizetik és kussoljunk, vagy nem kapunk semmit. Mindezt tették nevetséges ürügyekre hivatkozva (egy példa a sok közül: kifizetés szempontjából nem mindegy nekik, hogy az építési naplóban pótmunka vagy pluszmunka szerepel. Mert az előbbit ők nem ismerik el.

 

Hiába van meg a hivatalos megrendelés ezekre a munkákra és a bizonyíték, hogy ezek teljesítve lettek). Szóval az ezer helyről bűzlő baromságukat meg szerettük volna támadni a bíróságon a többi alvállalkozóval együtt, akik hasonlóan jártak: raklapnyi bizonyítékunk van a nagyvállalat ellen. Közösen megbíztunk egy olyan ügyvédet, akinek ezen a téren komoly tapasztalata, neve van.

 

Több hónap alatt nem jutott el odáig, hogy egyáltalán beperelje a nagyvállalatot. Közben úgy viselkedett, mint egy kis hülyegyerek. Állandóan lerázott minket telefonon, vagy fel sem vette azt.

 

Meg hazudott ilyeneket:
- már rég beadta a keresetet, de nem tudja, hogy mikor lesz tárgyalva az ügy, mert nem tűzték még ki.
- Holnap megy a fővárosi bíróságra, hogy megkérdezze mikor lesz a tárgyalás.
- Sajnos nem volt aznap ügyfélfogadás, még mindig nem tudja.
Őszintén! Egy ügyvéd nem tudja, hogy mikor van ügyfélfogadás a bíróságon?! Mellesleg nekünk egy egyszerű telefonba került megtudni, hogy a mi ügyünk bizony, még semmilyen formában nem jutott a bíróságra.

Amit tudok: az eltelt hónapok alatt, amíg nem tudtunk előre jutni, a nagyvállalat már áthelyezte székhelyét máshová. A középvezetői réteg nagy részét lecserélte.

 

És ami a legszebb: óriási ÁFA-tartozása volt a munkálatok megkezdése előtt. Közbeszerzési pályázaton kellett megnyerni a munkát, ahol ilyen helyzetben nem is indulhatott volna a nagyvállalat (joggal gondolhatjuk, hogy felsőbb rétegek is szerepet játszottak ebben?). Egy állami (nem parlamentet építettünk, de a közigazgatáshoz tartozó épületet) munkát nyert el így!!!

 

Amit gondolok: megvették az ügyvédünket. Az időhúzásos hónapok alatt szépen kiszedték az összes mozdítható forintot a cégből, így ha veszítenek, se lesz miből fizetniük.

 

Amit kérdezek: lehetséges ma Magyarországon olyan, hogy a másik ügyvédjét megkorrumpáljuk? Mert azt gondolom, hogy a sajátjával megteszik a rossz ügy érdekében, de naivan azt gondoltam, hogy ha már én fizetek azért, hogy képviseljen, akkor azt megteszi, és büszke magára, hogy nyer a gonosz ellen. Ügyvéd-ügyben sok mindenen gondolkodtam: egy feljelentés az ügyvédi kamaránál. Vagy leverhető-e rajta az a követelésünk, ami miatta (az időhúzása és kavarása meg hazudozása miatt) vált behajthatatlanná?

 

A nagyvállalat ügyében pedig az érdekelne, hogy tehetők-e személyek felelőssé más emberek előre megfontolt átveréséért? Azaz, ha a cég nem tud fizetni, polgári peres úton támadhatjuk-e a cégvezetőt, mint magánembert? Olyan indokkal, hogy csalás útján családokat tett tönkre. Az a kérdés is felmerült bennem, hogy ha már megvette az ügyvédet, megveheti a bírót is. Ha nyilvánvaló győzelmünk nem következne be a fenti okok miatt, milyen nemzetközi útra terelhetjük az ügyet? A nagyvállalat, a vállalat vezetője, vagy esetleg az állam ellen menjünk? A sok hónapig, évig húzódó ügy végén számíthatunk a kamatok kifizetésére is?

Lehet, hogy nagyon elkeseredettek a kérdéseim, feltételezéseim. Az is igaz, hogy nem milliárdokról van szó, hanem csak több tíz millióról, de mi egy vidéki családi vállalkozás vagyunk, aki azóta folyamatosan hiteleket vesz fel, hogy ne omoljon össze. Nem a cégünket, hanem minket és a dolgozóinkat (20 fő), azok családjait teszik tönkre olyan emberek, akik közben mindent megengednek maguknak (az arcbőrük és a pénztárcájuk is megengedi nekik). Nagyon remélem, hogy a magyar jog nem támogatja az ilyen embereket, és van valami megoldás.

 

Elnézést, hogy nevek és konkrétumok nélkül írtam, de nem merem ezeket leírni egyelőre. Az utóbbi időben üldözési mániám van. Úgy érzem, hogy minden és mindenki összeesküdött ellenünk, és arra számítok, hogy önnél az anonimitásomat megtartva nem fogok falakba ütközni.

Nagyon várom az ötleteit, hogy mit tegyünk, kihez forduljunk, és segítségét előre is köszönöm:

zoli

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr4060422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2007.04.18. 19:06:43

A közbeszerzési pályázaton úgy lehet elindulni és nyerni áfa tartozással, hogy a kizáró okok közt az szerepel, hogy "nincs egy évnél régebben lejárt köztartozása, kivéve, ha megfizetésére haladékot kapott"
Nem tudom mikori az ügy - mostanában másképp adják az igazolásokat az APEH-nél is -, de tavaly még simán meg lehetett csinálni, hogy a beadott igazolás majdnem egy éves volt. (A pályázat lejártakor még nem lehetett egy évnél régebbi).
Még a "korrekt" cégek is úgy kötnek szerződést az alvállalkozókkal, hogy fizetési határidő 3 hónap a fővállalkozói számla kifizetése után. Az állam meg nem szokta elkapkodni a fizetést.

kisködmön 2007.04.18. 20:57:15

Na öreg Te aztán nagy sz@rban vagy.Nem tudlak felviditani(igaz nem is akarlak)bedültél egy régi trüknek,aminek nincs ellenszere.Én tudom mert én is ezzel a modszerrel nyúlom le az alválalkozóimat.Vedd be a gyogyszereidet és vess keresztet a pénzedre.Esélyed=0.

ga 2007.04.18. 22:50:16

Ha jól tudom, pótmunka és a túlmunka. Egyáltalán nem mindegy. Pluszmunkáról még nem hallottam. Valaki jogász mondja meg... a pótmunka amit midenképpen el kellett végezni (pl. az alap kifelejtődött a tervből vagy a számításból, de azt ugye mindenképpen meg kell építeni), a túlmunka meg amikor a kedves vevő kitalálta hogy mégis inkább szedjük ki az ablakokat és rakjunk be másokat helyette. Vagy pont fordítva? :-)

Az ügyvédet rúgjátok ki és fogadjatok helyette másikat. De ez nyilvánvaló... ha tőlünk várod a megerősítést, hát itt van.

andika25 2007.04.18. 23:06:49

Kisködmön, komolyan gondolod? És erre büszke vagy?

A témához:

"Az Országgyűlés hivatalosan a jövő héten kezdi meg őszi törvényalkotási munkáját, de az október 1-i önkormányzati választásokig csak egy rendes ülésnapja lesz, a szeptember 19-i politikai vitanap. Így október 9-én kezdődik a közbeszerzési törvény a vállalkozói körbetartozások mérséklése céljából tervezett módosításának általános vitája. A részletes vitát követően az esetleges újabb módosító javaslatok számától függően legkorábban október végén fogadhatja el az Országgyűlés az új jogszabályt, hatálybalépése november végére várható.

A módosítás előrelépést hozhatna a körbetartozások csökkentésében; ma a közpénzekből megvalósított beruházások és beszerzések fővállalkozói jelentős - egyes nagyvállalkozók akár 180 napos - késéssel fizetik ki az alvállalkozókat, azok pedig az általuk bevont további vállalkozókat, a teljesítési segédeket. Így az alvállalkozók - amelyek nagyrészt mikro-, kis- és középvállalkozások - jogainak garantálása érdekében a fővállalkozó számára is fizetési határidőt határoznak meg. Nem fizetés esetén az alvállalkozóra és a teljesítési segédre is kiterjesztik az azonnali beszedési megbízás (inkasszó) lehetőségét a fő- vagy alvállalkozó számlájára.

A fővállalkozókat akkreditív nyitására köteleznék

Bizonyos teljesítési értékhatár fölött azonban kötelező lenne a fővállalkozónak akkreditívet nyitnia, hogy a fizetési határidő lejártakor mindenképpen ki tudja fizetni az alvállalkozót. Az akkreditív nyitásának értékhatáráról még nem született döntés; ezt nem a közbeszerzési értékhatárokhoz kötnék, hanem a szerződés összegéhez. Ez a rendelet várhatóan november végéig elkészül és hatályba is lép.
(...) - írja a Napi Gazdaság."
forrás: www.mfor.hu/cikk.php?article=29962&pat=23

Nem tudom, van-e már ilyen jogszabály. Ha van, érdemes lenne ebbe az irányba elindulni.

Ha a google-ba beírod hogy "köztartozás alvállalkozó" stb. elég érdekes cikkeket olvashatsz.

Sajnálom, hogy én nem tudok segíteni neked. Az én párom is hasonlóan járt pár évvel ezelőtt, szóval együttérzek veled.

A tapasztalat: lehet menni bíróságra (polgári per), de mielőtt bármit lépsz, azt kellene átgondolni, hogy egy kedvező ítélet esetén egyáltalán be tudod-e hajtani a tőkét, kamatot és a költségeket. Van-e vagyona a cégnek, mennyi a jegyzett tőkéje, kik a tulajdonosok?
Költségek általában: perindításkor illeték (erre lehet mentességet vagy "illetékfeljegyzési jogot" kérni, ha megkapod, nem kell előre fizetni) ügyvédi munkadíj - nála viszont nincs ilyen lehetőség, szakértői díjak (valószínűleg ez is lesz), és a végén, ha megítéli a bíróság, akkor jön a végrehajtó. De neki is te fizetsz előre egy bizonyos összeget, enélkül el sem indul a végrehajtás.


Szóval gondold át...

krisz0005 2007.04.18. 23:16:05

Sziasztok!!!
Kisködmön, elég nagy gyökér lehetsz te is meg a "haverjaid" is, ha ilyen dolgokat csináltok a magyar emberekkel(családokkal) esetleg honfitársaiddal(te roma)!!
Bár az ilyen velejéig romlott emberek nem hiszem hogy büszkélkednének a csalásaikkal, tehát te csak szájhős lehetsz(bár minden kitelik az ilyentől). Ne hidd magad okosnak ,hogy bedőlnek szerencsétlen emberek ennek a trüknek, mivel nekik is meg kell élni valamiből ezért próbálkoznak. Nem az összes főváll. csinálja ezt, próbálta de nekem is vannak eszközeim :) úgy hogy vigyázz nehogy visszanyaljon a fagyi egyszer :)))

Neoprimitív 2007.04.18. 23:17:43

A személyi felelősségrevonás lehetősége engem is érdekelne, de tartok tőle, hogy nem megy. Tudtommal legfeljebb büntetőperben, de ahhoz bizonyítani kellene, hogy szándékosan, károkozás céljából kötöttek bele a kifizetésekbe, utána azt, hogy törvénytelenül vették ki a pénzt és ezért nem tudtak fizetni. A cégközpont elköltözése érdektelen, amíg az új címen el lehet őket érni, szintúgy a vezetők leváltása. Az a gáz, ha cég időközben megszűnik, mert akkor a sorban álló adósok közé kerültök és ha kivették a vagyont, akkor valóban semmi remény a pénzhez jutásra.

elfmage 2007.04.18. 23:25:28

Fővállalkozót megkeresni, finom eszközökkel fizetésre bírni megfelelő szaktudású emberek által (behajtók).

A cég nem érdekes, ha megtalálod hogy ki gazdagodott ezen akkor már nyert ügyed van.
Akárkit érhet baleset, ha már te tudod kit kell kicsinálni akkor elgondolodik hogy téged kifizet, aztán a többi balekot húzza tovább...

Jó kis maffia talikat lehet így összehozni.
Város szélén tali mindkét oldalon fegyveresek, aztán táska átad, aztán ügy lezárva :)))

kisködmön 2007.04.18. 23:28:41

Ez az ügy csak mégjobban meg fogja röviditeni a pénztárcádat ahogy azt Andika25 is kifejtette.Nagyon DE valóban nagyon közeli barátom egy szinház gépészeti munkáit csinálta aztán úgy járt mint Te.Mindenhol igaza lett csak pénze nem lett.A végén az ő házát,kocsiját árverezték el mert nem tudta a munkásait kifizetni.Ez pár éve történt,most kezd ujra talpra állni.

Kopasz Mercis 2007.04.19. 01:45:11

Viszont ha nem perel a számla után az áfát befizetheti, sőt még a társasági adót is. Az apeh csak akkor engedi ezeket el, ha mindent megtett a behajtás érdekében...

jog-ász 2007.04.19. 06:58:18

még jó hogy bírók is olvassák ezt az oldalt, igy előre fel lehet készülni trükkökre:)már arra amit még nem ismer az ember...van normális és harapós ügyvéd, aki rá tud szállni ezekre a dolgokra, meg van gyorsaság is a világon, láttam már a te történeted ellenkezőjét is gyakran, csak ott valóban gyorsan lépett az ügyvéd, lett belőle cégvagyon zárlata, végrehajtása stb...de nyilván több a kibúvás sajnos...

babo_ 2007.04.19. 07:47:49

Ilyenkor azt szokjak csinalni, hogy felderíti egy magánnyomozó a cég vagyonát, és az ügyvéd - valóban villámgyorsan - benyújta a keresetet, amiben feltárja a felderített vagyont, és arra a per végéig zárlatot kér.

Jelen helyzetben szvsz. aztérdemes tenni, hogy kiderited, hogy kb. mikor vettek ki a penzt a cegtol, es ha az kesobb volt, mint amikor te megbiztad az ügyvédedet, akkor őt pereled, hogy hanyagsága miatt ért téged a kár.

De sajna a nyerési esélyed 1:1000-hez.

Avvocatessa 2007.04.19. 09:35:53

A megbízott a megbízójával szemben nem vállalhat el ügyet. Ha mégis így tett, akkor megszegte a megbízási szerződést, úgyhogy a megbízási díjat visszakérheted, sőt akár az általa okozott kárt is megtéríttetheted. Persze csak ha elég bizonyíték van a fentiekre. Ez esetben a kamarához is lehetne fordulni, egy esetleges elmarasztaló fegyelmi határozattal több esélyed van. Közben az eredeti ügyben is lépni kell, nem tudom, a kereset be lett-e a nyújtva. Meg kellene nézni azt is, hogy nincs-e felszámolás alatt a cég, mert akkor sajnos elég nehéz helyzetbe kerülhetsz. Szerintem elsősorban a követelés behajtása a fontos - új ügyvéddel, és másodsorban a korábbi ügyvéd magatartása miatti fellépés. Ha pedig vagyonkimentésre vonatkozó gyanú áll fent, én megfontolnám a feljelentést is. Zárlatot ugyanis büntetőeljárásban és végrehajtási eljárásban lehet kérni. Polgári eljárásban ideiglenes intézkedést kérhetsz.

Marky 2007.04.19. 09:43:57

Anno kapcsolatba kerültem pár hivatásos végrehajtóval. Az ő tippjük: indíts csődeljárást a vállalkozás ellen, mondván hogy fizetésképtelen. Ha fenn akar maradni fizetni fog, ha meg nem, onnantól a vagyon kimentése csődbüntettnek is minősülhet.

szuburito 2007.04.19. 09:46:30

Ügyvéd megvétele
Egy ügyünkben az ügyvédünk elment a másik fél ügyvédjéhez, mert mindenképp ő akart elhozni onnan vmi papírt.
Miután visszajött, teljesen megváltozott, nem csinált semmit, csak húzta az időt, úgyhogy gyorsan ki is rúgtuk.

Peres esetben mindig az a fontos, hogy a te saját ügyvédedet jól megfizessed, és olyan legyen, aki eszesebb, trükkösebb a másik ügyvédnél. Különben csak veszítesz.

A konkrét ügyhöz szólva, nem ismerem a fővállalkozót és baráti körét, nem tudom, mekkora a tartozása. Így látatlanban két lépés jut eszembe.
1) Egy magánnyomozó felderíti a megmaradt vagyont, és arra pereskedni egy jó ügyvéddel, de lehet, hogy az idő- és a pénzráfordítás nem éri meg.
2) Elég sok szakmabelit tájékoztatnék a helyzetről. Csak a valós helyzetet állítanám, amit ugye bizonyítani tudok, hogy milyen ürügyre hivatkozva nem fizet, hogy milyen változások mentek gyorsan végbe a cégnél stb. Óvatosan, nehogy bepereljen, és fizess. :-)
A lényeg, hogy ismerőseidnek a jövőre nézve tájékoztatást adj erről a cégről.

Persze, nem tudom, hogy milyen barátai vannak, és ezek mennyivel növelnék esélyeidet egy balesetre.

szuburito

JoReggelt 2007.04.19. 09:53:10

tizenöt éve szállítóként (kereskedőként) veszek részt az itt feltárt nagy népi játékban.

tizennégy éve nem szállítok az építőiparnak közvetlenül. persze lehetne a forgalmam az ötszöröse. így viszont -legalább is emiatt- tudok aludni, bért és adót fizetni, stb.

keress egy jó ügyvédet, olyat, akinek van épipari tapasztalata és inkább közepes vagy nagy, de ne külföldi irodához fordulj.

először ne mond meg, hogy miért kell ügyvéd, adják csak szépen elő a referenciáikat. ha nagy épip cég van az ügyfeleik között, köszönd meg a kávét és séta.

azok az igazi rámenősek, akik személyiségi jogi, környezetvédelmi (zöld oldalon), alkotmányos alapjogi, főleg diszkriminációs ügyekben PERBEN és nem tárgyalóasztalnál nyernek, ill. vannak ügyeik. ők általában senkinek nem félnek nekimenni.

ha feltártad a tényállást (kronológia szerint), a bizonyítékokat magad mellett és ELLENED is (azaz mit nem tudsz biznyítani), a résztvevőket és érintetteket, akkor a per előtt javaslom felkeresni a megfontoltan kiválasztott ellenfelet, tájékoztatni arról, hogy reggel per, ha addig nem fizet ki tokkal vonóval.

nagyon rövid időt hagyj neki, az ügyvéd legyen jelen és végig arról győzködjön, hogy ez a beszélgetés tök felesleges, döntsön a bíróság (rossz rendőr trükk).

SOHA ne szövetkezz senki más kárvallottal a pénzed beszedése érdekében és ne is tájékoztasd őket. biztosan nem fognak ugyanis mindenkit kifizetni.

a viccet tartsd szem előtt: szavanna, oroszlán a száját nyalja, két legény, az egyik futócipőt kezd kötni, "azt hiszed, el tudsz futni az oroszlán elől" "nem. nekem csak nálad kell gyorsabbnak lennem"

így gondolom. kéz és lábtörést, nem lesz sétagalopp.

helpdesk 2007.04.19. 10:04:30

azért szerintem még nem kell temetni ezt az ügyet véglegesen. első lépés: ügyvédi kamaránál panaszt tenni az ügyvéd ellen. ha tényleg van bizonyíték, el fogják meszelni. a kamara úgyis mindig panaszkodik, hogy túl sok az ügyvéd, és hogy vannak köztük nem oda valók, az ilyet nem fogják védeni. 2. lépés: beperelni az ügyvédet. minden ügyvédnek van felelősségbiztosítása, min. 5 milla, ha nyertek legalább ezt megkaphatjátok.
3. lépés feljelentést tenni az ügyben a rendőrsége. van, amikor ők persze szart se csinálnak, és van amikor ki lehet fogni egyet, akinek a testvérét éppen átverte egy ilyen szemét és akkor foglalkozik az üggyel. egyszóval: nem sírni kell, hanem elmenni egy normális ügyvédhez és cselekedni!

JoReggelt 2007.04.19. 10:14:39

még valami.

a számos sérelem és az időmúlás fokozta tehetetlenség nyilvánvalóan oda vezet, hogy lelki szemed előtt a károkozók már többször rég kimúltak, mégpedig olyan válogatott módokon, amit a Btk. különös kegyetlenségnek aposztrofál.

mielőtt bármibe kezdesz, dönteni kell tehát:

pénzt akarsz vagy elégtételt??

egyszerre a kettő nem megy, a magam részéről a pénzre szavazok. elégtétel csak akkor legyen, ha a pénz már (sajnos) biztosan esélytelen.

ez persze csak egy vélemény, a döntés a tiéd.

Duncan 2007.04.19. 10:33:45

Kisködmönt be kellene tenni egy Shitbox-ba!

helpdesk 2007.04.19. 11:16:13

kisködmön csak dumál. nincsenek neki semmiféle alvállalkozói, valószínüleg 2d éves bölcsész valamelyik vidéki egyetemen. hadd álmodozzon!

andika25 2007.04.19. 11:31:29

"psmith 2007.04.19. 01:45:11
Viszont ha nem perel a számla után az áfát befizetheti, sőt még a társasági adót is. Az apeh csak akkor engedi ezeket el, ha mindent megtett a behajtás érdekében..."

Nem egészen így van...A "mindent megtett" alatt nem azt kell érteni hogy pert indít. Mert ha már bukott néhány millát, nem valószínű, hogy van még 1-2 pereskedni is. Azért ezt az apeh el szokta fogadni indokként.

Ha megvan a számla eredeti példánya, akkor nem kell bevallani és befizetni az ÁFÁ-ját.
Ha nincs meg az eredeti példány, akkor le lehet sztornózni, mellékelni a fizetési felszólítást (legjobb az ügyvéd által írt), plusz egy jegyzőkönyvet vagy bármit, ami bizonyítja, hogy nem fizetett.
Fentiek miatt a bevételek között sem kell szerepeltetni, tehát nem kell TAO-t fizetni utána.

A páromat is behívta az apeh, hasonló ügy miatt nem fizette be az ÁFÁ-t (nem kapta meg a pénzt), és mivel sem a bankszámláján, sem a pénztárban nem volt nyoma a pü. teljesítésnek, plusz mellékeltünk egy fizetési felszólítást, így elfogadta a revizor.
Mondanom sem kell, mi nem mentünk perre. Mert nem lett volna kin behajtani...

Duncan 2007.04.19. 11:33:59

De azert en csak beraknam!

macibácsi 2007.04.19. 11:36:15


Nem tudom, hogy milyen állapotban vannak a számláitok és az elszámolásod a korábbi fővállalkozóddal, de egy lehetőség lehet a sok közül a követelés értékesítése.
Próbáljatok meg találni egy olyan céget, amely fantáziát lát bennetek: így gyorsan pénzhez juthatsz, (bár nyilván nem a teljes összeghez) a többivel meg majd ők bíbelődnek.

andika25 2007.04.19. 11:44:59

"Ha nincs készpénzfizetési számla, nincs pénz. Mi naivan, jóhiszeműen belementünk, hogy segítsük őket és hogy legyen munkánk. Csak arra nem számítottunk, hogy többen közülük nem lesznek hajlandóak fizetni miután pénzhez jutottak."

A pénzügyi kockázatot többféle módon lehet csökkenteni.
Ajánlatos nagyobb munkáknál előleget kérni, ami legalább a felhasznált anyagok egy részét fedezi.
Szerződésben ki lehet kötni részszámlázást. l. a munka 30, 50%-os teljesítésénél részfizetést kérsz.
Mert pályázati pénz ide vagy oda, azért biztos van sajátjuk is.

ha egyik sem jön be, még egy lehetőség van: a pályázati pénz a gazdálkodó bankszámlájára érkezik. Érdemes olyan szerződést kötni, amely lehetőséget ad neked a határidős inkasszóra (pl. amikor a pályázati pénzt megkapja, előtte egy nappal legyen esedékes). Ha ebbe nem megy bele a megrendelő, akkor valószínűleg nem is akar fizetni.

De ezeket mind a munka megkezdése előtt kell átgondolni, megbeszélni. Utólag már nem sokat tehetsz.

Csak azért belemenni ilyen kétes ügyekbe, hogy legyen munkátok, bevételetek, nem érdemes. Mindig fel kell mérni a kockázatokat, és azt lehetőleg a minimumra csökkenteni (teljesen nem lehet sajna).

andika25 2007.04.19. 11:47:24

"Próbáljatok meg találni egy olyan céget, amely fantáziát lát bennetek: így gyorsan pénzhez juthatsz, (bár nyilván nem a teljes összeghez) a többivel meg majd ők bíbelődnek."

A faktorálásra gondolsz? Nem rossz ötlet, bár nálunk nem jött be anno. Túl problémásnak találták a követelésünk behajtását.

andika25 2007.04.19. 11:52:18

Duncan 2007.04.19. 11:33:59
De azert en csak beraknam!

És miért? Hogy fizethess 1-2 milla adóforintot?
Én csak abban az esetben tenném be, ha pert is indítanék. Akkor muszáj, nem az apeh miatt, hanem mert a bíróság előtt a felperesnek bizonyítani kell a követelése jogosságát, saját magának rúgna öngólt, ha nem vallaná be az apeh felé és nem szerepelteti a mérlegben.

JoReggelt 2007.04.19. 11:54:38

szerintem azt már tudja, hogy a következőre mit tegyen.

arra kíváncsi, hogy a helyzetből hogyan jöjjön ki.

andika25: nem arra gondolt.

amúgy nem butaság, de min. 30-50%. és vigyázat: ők is nyilvántartanak és nem felejtenek!!!!

tehát ügyvéddel menj, de legalább ELŐTTE lásson mindent, mielőtt aláírsz bármit is. persze nem az ő ügyvédjük.

kabarigo12 2007.04.19. 12:45:22

az ilyen vállalkozókkal az a gond, hogy pont arra építenek, hogy sokan meg se próbálják jogi úton tisztázni a dolgokat.
"egyéb" úton meg még ritkábban próbálkoznak az emberek.
Bár ilyenkor 1-2 törött láb,kéz, összetört 1 hónapos BMW csodákra képes.
Csak visszafele is elsülhet a dolog.
Mondjuk ha valaki tönkretesz jópár családot hasonló piszkos ügyekkel, az ne csodálkozzon,hogyha eldurrant agyú családapa agyonveri egyik nap egy kinai strandpapuccsal. Ha reménytelen helyzetbe sodornának,bizony húznám magammal az emberkét,aki tette.
Mondjuk tény,hogy a megelőzés a legfontosabb.

andika25 2007.04.19. 12:51:59

"andika25: nem arra gondolt."

:))))))))) Csak nehogy az adós is "behajtókat" fogadjon.

"amúgy nem butaság, de min. 30-50%."

Nálunk így működik a nagy átverés óta. És működik!


demizson bobby 2007.04.19. 12:56:27

Andika25: szegény építésüggyel az a baj, hogy előleg kizárt,részteljesítés esetleg, az is 90 napra,végszámlát meg nem benyújt az ember, hanem befogadják.Azaz hogy nem fogadják be.Sokat lendíthetne ,ha lenne azonnali inkasszó, és ha kötelező lenne független műszaki ellenőr alkalmazása,aki megmondja, hogy: igen ez kész,most számlázhat barátom.Amíg ez nincs addig az alvállalkozók nem csak a munkát kénytelenek megcsinálni,hanem néhány ember családi házát is.Csak úgy szívességből.aztán még a rendes munka után se kapnak semmit.
Egyébként aki ukrán,vagy román nyelvet szeretne tanulni,ajánlom bármelyik rekonstrukciós munka alagsorát.2 hónap alatt garantált nyelvvizsga!:)

kabarigo12 2007.04.19. 13:10:46

hozzátenném még, hogy előfordult olyan eset is, hogy alvállalkozót nem akarták kifizetni.Hivatkoztak mindenre a minőségi munka hiányától,a bla-bla-bla be nem tartásáig. alvállakozó azt mondta oké. 1 nap (!) alatt elbontottak mindent,amit csináltak. gondolom örült a fővállalkozó.:):)

JoReggelt 2007.04.19. 15:23:37

rosenblum: elég a számlán tulajdonjogot fenntartó nyilatkozatot tenni (ti. a teljes kifizetésig), vagy a szerződésben fizetési késedelem esetére ezt kikötni. a feltételek beálltával az elvitel máris jogszerű.

a konkrét eset ismertetése hiányában nem lehet megítélni a FővFőü álláspontját. a kérdés, hogy a tulajdonjog mikor és milyen feltételekkel száll át. a teljesítésnek csak egy (bár a legáltalánosabb) verziója a műszaki átadás-átvétel.

kisködmön 2007.04.19. 15:23:44

Mi az a shitbox ahova be kell mennem? Valaóban nincsenek alválalkozóim söt nem is voltak.Még aktiv koromban sem!Gyermekeim az Úrban IRÓNIA rémlik valami?Bölcsészet meg olyan távol áll tölem mint Makó vitéz Jeruzselemtől.Van némi nemü végzetségem de az nem a jog platformja.
Andikának az megjegyzései érdekesek (úgy látom Ő az üzenetem után az ironiát is értette)de az egyik mintha cáfolná a másikat.Andika emlitetted az akreditiv számla tervbe vett lehetőségét.Az ötlet mint tv. vagy jogszabály jó (bár eddig sem oldott meg sok mindent,igaz nem is nagyon alkalmazták a magyar gazdaságban).De aztán lentebb ecseteled az ép.ip helyzetét,hogy a pénzért csak megfelelő kockázatot kell válalni.De nem ez a magyar valóság,most ne ecseteljük,hogy mégis mi az oka a nagy kockázat bevállalásnak hanem ezt a kockázat bevállalást helyezzük az akreditiv számla viszonylatába.Andika tudod kifogja elöször megnyitni ezt a számlát?Megmondom az aki a legnagyobb rizit vállalja.Mert jön az édes mázos fővállalkozó és azt mondja nekem mint alválnak"te Szepikém ugye milyen jól kijővink mi egymással,de volna egy újabb nagyberuházás amibe én számitok rád.Viszont nincs per most pénzem a pályázathoz nyissuk már meg azt az akreditivet.Mindketten jóljárunk te is a pénzednél leszel én is és lesz folyamatos munkád."Mire én jó hangosan bolintok,amivel szabad utat nyitottam a pénze eluszásának.A mai ügyben sem úgy kezdödött(gondolom én)hogy első nap lenyulták a lenyulni valatót,hanem az elején minden ment a maga útján.,csak a végén lett nagy gáz.Az új rendszer szerint is először elaltatják az alvált aztán meg lenyúlják.Mert mi magyarok mindig bedölünk egy ocska trükknek,és amig nemtanuljuk meg,hogy az üzlet az kő kemény háború addig ujra és ujra be fogunk dőlni.

JoReggelt 2007.04.19. 15:33:46

bár nem itt lenne a helye, de az különösen nyomja az oldalam, hogy itt keltesz hangulatot egy kolléga ellen.

kemény eljárás meg balfék zsaruk...

ugyan-ugyan.

kedves kolléga.

JoReggelt 2007.04.19. 15:37:28

kisködmön: borítékolom, hogy a lényeget vázoltad.

szoszo99 2007.04.19. 16:34:39

Szerintem meg ne sírjon itt egy építési vállalkozó! A kis csalót átverte a nagy csaló. Méghogy az alkamazottaim, meg a családjuk! A bejelentetlen segédmunkásaid? Megismertem mostanában párat közületek egy házbővítés okán, amelyik nem lop, csal az nem dolgozik! Mielőtt egyet is sajnálni kezdesz, olvasgasd egy kicsit a házépítés-lakásügyek fórumot, azután elgondolkozhatsz!

elfmage 2007.04.19. 16:39:59

:))))))))))))))))))))))))))))))))))

demizson bobby 2007.04.19. 20:28:03

Szoszo: látom te "gyengébb" vagy ezért röviden vázolom neked a felállást.Ahol én dolgozok,rajtam kívül van még 25 jómunkásember,szakmunkás és mérnök.Továbbá az alattunk lévő szinten cirka 4-5 alvállalkozó,fejenként mondjuk 10 emberrel.Na ha az én főnökömnek nem fizetnek ki mondjuk 10 vagy 100 milliós nagyságrendű összeget,akkor bukik az ő vagyona,hiszen előfinanszírozni kénytelen,bukik az összes alválallkozó és vagyona,mert őket meg nem tudja kifizetni és sok-sok ember állása-megérdemelt fizetése is.Mindez azért,mert ha egy generálkivitelező/építtető nem akar fizetni,akkor ezt a mai jogszabályok keretében simán megteheti.És itt nem pisti a maszek kőműves jövője a tét,hanem emberek tucatjainak/cég,ami elmondhatom: óriási szám.
Remélem elhiszed,hogy belülről látszik is a kaka,amiről a kívülállók csak hallanak.

szoszo99 2007.04.19. 21:27:59

Baromira bírom sajnálni a főnököd vagyonát... Mehet vissza szocpolházakat építeni, ahonnan előmászott. Ott elég a 4 fal meg a tető.

andika25 2007.04.19. 22:08:32

Kisködmön

Elhiszem, hogy a magyar építőipar általában nem így működik.
A véleményem az, hogy aki kevés tőkével rendelkezik az ne vállaljon több 10 millás munkákat. Vagy csak úgy, hogy pü.leg biztosítja magát pl. részszámlával.
Tudom, hogy ezt be is kell fogadnia a megrendelőnek, de ha a szerződés előírja, teljesítésigazolás van, akkor elvileg a megrendelő nem tagadhatja meg jogszerűen az átvételt. És ha nem fizetnek időre, akkor akár le is lehet állni a kivitelezéssel, el lehet vinni az anyagot, talán majd észhez térnek. Persze ezt a szerződésben mind előre ki kell kötni.

Tudom, most azt mondanád, nem mindig van lehetőség ilyen "előnyös" szerződést kötni. De ha nincs rá lehetőség, és nincs túlélési tartalék, akkor viszont nem szabad belevágni. Keresni kell kevésbé kockázatosat.
Az a baj, hogy rengeteg kis cég van, mind munkát keresnek, abból élnek. És némelyik igencsak alá tud ajánlani a többieknek, tehát a többiek is kénytelenek alább adni az igényeiket, így előbb-utóbb belesodródnak a hátrányos feltételekbe. És sajnos nagyon sokan gondolják úgy, hogy csak nagy kockázat mellett tudnak pénzt keresni, miközben tőkéjük alig van. Ők előbb-utóbb tönkremennek. Elég ha egyszer átverik őket, nem tudnak többé talpra állni.
Hiányzik a kockázatelemzés: minél nagyobb a munka értéke, annál nagyobb a bukta lehetősége. Csak sokaknak nem utóbbi lebeg a szeme előtt, hanem a várható bevétel.


Addig biztos nem fog javulni a helyzet, amíg ennyi cég tevékenykedik a piacon. Mert nagyobb a kínálat mint a kereslet, ezért a megrendelő szinte már monopol helyzetbe kerül és szabadon diktálhatja a feltételeket. Jó? nem jó? Akkor jöhet a másik. Ez van jelenleg.

andika25 2007.04.19. 22:17:48

"Mert jön az édes mázos fővállalkozó és azt mondja nekem mint alválnak"te Szepikém ugye milyen jól kijővink mi egymással,de volna egy újabb nagyberuházás amibe én számitok rád.Viszont nincs per most pénzem a pályázathoz nyissuk már meg azt az akreditivet.Mindketten jóljárunk te is a pénzednél leszel én is és lesz folyamatos munkád."Mire én jó hangosan bolintok,amivel szabad utat nyitottam a pénze eluszásának."

Nagyon jól szemléltetted, hogy kinek mekkora jelenlegi helyzetben a felelőssége.
Tudom, az akreditiv számla nyitásának az a legnagyobb hátránya, hogy túl költséges - éljenek a bankok, legyen még extrább a profitjuk. Elviheti az árbevétel 3%-át is, ami egyes esetekben éppen egyenlő lenne a munka nyereségével.
Már tudom.

demizson bobby 2007.04.19. 22:18:36

Látom továbbra sem fogod a jelet.Ha nem lennél ilyen ordibálós okostojás,talán érthetnéd,hogy hozzászólásom lényege nem a főnök vagyona (ez volt a kulcsszó,mi?),hanem az eredeti téma kapcsán annak felvázolása,hogy mit jelent az építőiparban dolgozni-vállalkozni.Nem beszél itt senki a csalókról,és a balfax megrendelőkről.Ha egyszer majd neked is bentragad valaki zsebében 10 évi összegyűjtött pénzed,akkor majd tedd fel a kérdést: hogyan történhet ez meg?
Addig legyél csak előitélkező.Peace!
ad acta

kisködmön 2007.04.19. 22:29:39

Andika a 3% az eggyik dolog.A másik az,hogy ami a számlán van az már nyomonkövethető.Ezt nemigazán szereti az ép.ip.

gabo54 2007.04.20. 07:32:25

Velem történt, úgy tizenkét esztendeje:Őrző-védő cégemmel egy neves, gazdag Rt.négyy telephelyét őriztük, ahol korábban naponta milliós lopások történtek.Egy évig minden rendben ment.Aztán jöttek a problémák.Az Rt. először nem fizetett, azzal az indokkal, hogy átmeneti pénzügyi zavarai vannak.Majd a szerződést úgy módosította, hogy az eredetit átruházta az egyik Kft-jére.Onnan kovonta a pénzt, fizetésképtelenné tette, velünk, amikor a munkadíjunkat követeltük közölte, hogy mint önálló jogi személytől,kérjük a Kft-től.A per során kiderült, hogy az Rt-nek egyebek mellett 600 milliós adó és TB tartozása van övék az elsőbbség, minket 23. helyre soroltak a követelők listáján.Mondanom sem kell, egy vasat sem kaptunk, és az sem vígasztal,hogy később gazdasági bűncselekmények miatt az Rt. és a Kft. egész vezetése sittre került.Ez azt hiszem tipikus eset.

JoReggelt 2007.04.20. 09:49:00

belátom, néha nehéz higgadtnak maradni. jó látni és gratula, akinek sikerül.

vígaszul egyik kedvenc idézetem:
"szabad vagyok!"
mondta a majom a rácsnak.
"én nem!" mondta a rács,
"engem majmok közé zártak!"

demizson bobby 2007.04.20. 11:46:51

JoReggelt: adok egy pontot :)

szoszo99 2007.04.21. 06:22:05

Kisködmön: Tehát te is látod, szla, áfa, közteher, nuku, de a 10 évi pénzem az szent! Látod, látod demizson nem én vagyok itt a paranoiás.

Füstkarikagyáros 2007.04.21. 09:06:09

Hallod, szoszo, a vállalkozók szapulása az APEH-es topikban folyik. Itt más a téma, nem tudom feltűnt-e.

partizan 2007.04.22. 23:23:34

Sziasztok!

@:Joreggelt

Amit a fent nevezett - egyébként jószándékú - kolléga egyik hozzászólásában említ: "Soha ne szövetkezz másokkal.." és az általa közreadott edzőcipős vicc tanulsága egyaránt zsákutcába vezet.
Az ilyen hozzáállást és magatartást a társadalomtudományok "társadalmi csapdaként" jegyzik, mely ugyan nem azonnal, de szép lassan mindenképpen rázáródik az azt alkalmazókra.

A gyakorlatban tehát rövid távon jól járhat aki ezt a módszert választva a többi károsult rovására nyer kielégítést,de hosszú távon mindenképpen veszít: máskor ugyanis mások fogják ezt a stratégiát követni - az ő kárára. És abszolút értékben mindig a közös ellenség jár jól, ő minden egyes ilyen csatanyerés ellenére is tovább erősödik, hiszen ő még így is nyereséggel száll ki a játékból.

Ez egyetlen tényleg üdvözítő megoldás:
Az azonos helyzetű károsultak erős és kíméletlen szövetkezése és együttes, összehangolt fellépése a károkozóval szemben. Csak ez indíthatja el azt a változást a parazita fővállalkozók közt, hogy felhagyjanak végre a vérszívással, élősködéssel. Minden más megoldás - hosszabb távon - egyértelmű és biztos csapda.



JoReggelt 2007.04.23. 09:59:17

partizan

tökéletesen igazad van.

a naplóbejegyzést tevő ugyanakkor nem általában kereste a megoldását egy, amúgy társadalom széles rétegeit a mindennapokban érintő problémának, hanem a saját nyűgére keresett orvoslást.

biztos összefog majd, meg kart karba öltve menetel, de előbb szeretné a cégét életben tartani, a fizetési kötelezettségeit teljesíteni, és ha még marad miből, a végén inni egy sört.

nem tudok esetről, amikor végrehajtás helyett az APEH azért távozott volna üres zsebbel és könnyes szemmel, mert a társadalmi összefogás hiányában a kötelezettnek most rossz.

nézetem szerint a megoldás lehetősége egyébként sem az alvállalkozók kezében van, ők gyakorlatilag tehetetlenek. ez nem felmentés, hanem ténymegállapítás.

ha tudsz megfelelő fórumot, folytathatjuk.

Attila77 2007.04.24. 12:44:23

szoszo99 bocsi de muszáj ellenkeznem veled. Ugyan nekem semmi közöm az építőiparhoz de történetesen nem egész egy éve vásároltam magamnak házat Dunaharasztiban. Lehet, hogy a hely különleges de az összes szomszéd ház építését figyelembe vettem, és a munkásokkal fusiban elvégeztettem egy csomó kisebb nagyobb munkát. Mindegyik azt mondta, hogy most már az 90%-ban be vannak jelentve. Amiatt sírtak, hogy mióta be vannak jelentve lecsökkent a bérük és megélhetési nehézségeik vannak ezért is vállalták el az én apró munkáimat feketén. Tehát könyörgöm ne álltalánosítsunk, az én kivitelezőm talpig becsületes, megbízható ember akire egy rossz szavam nem lehet. A szomszédaim kivitelezőira szintén nem fújnak az újonnan beköltözők. Tehát lehet, hogy az építési vállalkozók egy részére igaz amit írtál de korántsem mindenkire...

demizson bobby 2007.04.24. 15:01:42

Attila77: A szoszo féle hozzászólások tartalmának a (jópár)nemtörődöm (kis)megrendelők a táptalajai. Sajnos sokan fizetnek előre,nem egyeztetik a munkát, nem kérnek referenciát, csak ülnek és várják,hogy beülhessenek a minőségi munkába. Aztán amikor a munka nem minőségi, vagy nem az volt az igény,mint ami kisült, akkor megy a pampogás. Az a tapasztalatom,hogy sok ember nem veszi komolyan a házépítést,köztük nem egy saját pajtásom sem.Tanácsot kérnek,aztán csak félig figyelnek rád, végül semmit sem tesznek. De a kisipar egy másik dimenzió...nem is ide való téma :)

Attila77 2007.04.26. 11:17:29

demizson ez nagyon igaz. Amikor pestre költöztem én is vettem egy lapukkant lakást és a felújítást különösebb előtanulmány nélkül egy távoli ismerősre bíztam, mondván biztos nem akar majd átverni. Nos akart... amikor készen lett az egész lakás akkor véletlenül leellenőriztettem az elektromos rendszert és az egész áramellátás egy 0,5-s alu vezetéken volt bekötve. A becsövezéseket "elfelejtették" tehát a szépen rendbetett lakást kellett megint kivésni, becsövezni stb...

Ezek után már joban odafigyelmtem a munkásokra a másik lakásom felújításánál sé a házamnál. De nagyon egyszerű amúgy a dolog, referenciát kell kérni lehetőleg 3-5-t és venni kell a fáradságot az utánnakérdezésnek. Egy olyan kis helyen mint Dunaharaszti, hamar híre megy ha valaki megbízhatatlan, maga az építettés jó üzlet tehát az évek folyamán cska a becsületesek maradtak fent...
süti beállítások módosítása