Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Köröznek a svájciak, elkaptak a szlovákok

2007. március 12. - zugügyvéd
A Zugügyvéd már több hasonló esetről hallott, mint a szlovák határon letartóztatott fiatalember ügye, elég egy mindennapos név, a külföldi hatóságok rámozdulnak a körözésre, a születési év különbözősége például nem számít. Ilyenkor az a durva, hogy a magyar hatóságok reakcióideje valahogy közel sem olyan gyors, mint amikor egy piti tolvaj leoldozza magát egy radiátorról a bíróság vécéje előtt.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr7342929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sics68 2007.03.13. 06:13:58

Üdv!

Nem tudom mit mondjak. Nagyon felháborítónak tartom ezt az esetet.
Azt gondolom, hogy elfogadhatatlan egy állítólag civilizált Európai Únióban, hogy egy teljes mértékben jogkövető magatartást tanusító valaki, aki nem mellékesen az únió egy tagországának polgára, önhibáján kívül több mint három hónapot börtönben töltsön.

A hatóságok eljárása nyilván több okból is elfogahatatlan. Egyrészt elfogadhatatlanul lassú az ügyintézés: egy ilyen esetlen nagyjából egy hét alatt kéne lezárulnia. Másrészt ennyire nevetséges egyszerüséggel cáfolható vád alapján .. Ha a svájciak repülőre ültetik az ügyet vizsgáló két nyomozójukat, és azok megnézik maguknak a szlovákiában fogvatartott gyanusítottat ... ha összehasonlítják az illető fiatalembert a körözött személy fizimiskájával, akkor pld. egyből kiderült volna a tévedés.

Az államot azért ruházzák fel az állampolgárok jogokkal ( erőszakszervek működtetésére vonatkozó jogokkal is, mint amilyen a rendőrség, bíróság...) hogy azok az állam jogkövető, becsületes polgárait védjét.

Ha azt látjuk, hogy ezek a szervek nem a dolgokat teszik ... nem azt, amire felhatalmaztuk őket, akkor állampolgárként okunk van a demokráciánk működésében kételkedni.

Nagyon úgy tűnik: sem a hazai hatóságok, sem a diplomácia nem volt kellőképp eredményes. Nem kérdőjelezem meg a főkonzul jóindulatát, ő nyilván megtett mindent, amit lehetősége volt - hogy ha ezzel együtt is három hónapot ült a srác ártatlanul, akkor ezek a lehetőségek illetve a vonatkozó jogi szabályozás nyilván nem megfelelő.

A felelős mindenképp a kormányzati oldalon van .. hogy melyik országban ( Magyarország, Szlovákia, Svájc), azt is jó volna látni és tudni.

Minden esetre én a közeljövőben nem utazok Szlovákiába és amíg megfelelő garanciát nem kapok arra nézve, hogy hasonló eset nem ismétlődhet meg, addig mindenkit óva intek ettől.
:-)

Tegyek még valamit hozzá: ez az eset nem egyedi és nem az első ilyen... Iratával visszaélés, vagy akár puszta név-azonosság miatt is akadt már magyar állampolgárnak problémája európai határokon.

bye
Sics

regina 2007.03.13. 08:07:30

Az én ügyemben Igor ellen nemzetközi kőrözést először az ügyészség adott ki, holott az iratokból tudták, hogy Igor nem tartózkodik Magyarországon és az ügyhöz semmi köze. Később a bíró adott ki nemzetközi elfogató parancsot 2002-ben. Nem volt olyan bolond, hogy idejöjjön... Az ítélet után külön kérésre vonta vissza a minisztérium. Most a másodfokon itt lesz a tárgyaláson.
Vajon mennyit ült volna ártatlanul előzetesben, ha "besétál"? És kit érdekel, hogy a négy pici gyereke mit eszik, míg a papa Magyarországon ül?

Sanyi 2007.03.13. 09:57:03

Sics68, minek repülőre ültetni őket? Egy perc videokonf. berendezésen. :)

dr.justice 2007.03.13. 12:38:54

"A csaláshoz használt útlevélben ugyan az ő adatai voltak, a fényképen látható arc azonban nem is hasonlított rá.
Délután kórházba kísérték, este a helyi rendőrfőnök vacsorázni vitte, egy nagy tál bolognai spagettit rendelt neki. Belvárosi szállodáját a svájci állam fizette."

Első pillanatra a hír alapján úgy tűnik mintha Szlovákia lenne a felelős, pedig nem. Bármelyik országban ez történt volna ha köröz az Interpol. Ha a körözés alapján valahol elfognak, ez az ország nem fog nyomozást folytatni, ez a körözést kibocsátó ország dolga és lehetősége is neki van tisztázni pl. a személyazonosságot.

Egyértelmű, hogy a svájciak alapvetően a hunyók. A szlovákok a svájciak adatai alapján tartóztatták le.
Mivel az ő hamisított útlevelét használták, nyílván az ő adatai alapján körözték. A svájciaknak első körben kellet volna Magyarországot megkeresni és - megfelelő tájékoztatás alapján - már akkor tudták volna, hogy nem az emberünk az akit keresnek.

A XXI. században interneten keresztül 1 perc alatt ki kellett volna derülni annak, ami 3 hónap múlva a Svájcba történő átszállítás után kiderült. Így akkor is tisztázódott volna az ártatlansága - a fényképek összevetésével -, ha a magyar hatóságokat egyáltalán nem keresik meg.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.03.13. 22:46:44

Ne feledd el: A Svájci rendőr nem érdekelt a gyors elintézésben, sőt, neki az a jobb, ha a Szlovákiában való tartózkodás során a gyanúsított megtörik, ha a körözés eljut Magyarországra, kiderül, hogy lopott útlevélről van szó, a magyar rendőr eljár majd az ügyben, akkor nincs ügy. Ha viszont nem jut el idáig a dolog, de valaki több hónap után nem a hazájában kerül a hatóságok kezére, akik nem vizsgállhatnak semmit érdemben akkor meg lehet érteni, hogy nem kapkodnak...

Sics68 2007.03.13. 23:50:34

Üdv!


dr.justice
> Bármelyik országban ez történt volna
> ha köröz az Interpol.

Pontosítsunk: bármelyik országban, amelyik az Interpol-lal ilyen viszonyban van, illetve ahol élnek a megfelelő kiadatási szerzősédesk. Szóval a Föld nagy részén igen... de nem mindenütt. Mindegy, ez csak szőrszálhasgatás, lépjünk tovább.

> Ha a körözés alapján valahol elfognak,
> ez az ország nem fog nyomozást folytatni,

Stimm, ezzel nincs is gond. Megfogják, előállítják, az előzetes helyi megfelelőjébe vagy "kiadatási őrizetbe" vagy mibe kerül. Aztán átadják annak az országnak, aki aki a körözést kiadta, jelen esetben svájcnak.

Azt nem értem illetve azt tartom elfogadhatatlannak, hogy ez miért nem történt meg olyan 24...72 órán belül, mi az isten tartott ezen nekik három hónapig.

***

TheElf
> A Svájci rendőr nem érdekelt a gyors elintézésben,
> sőt, neki az a jobb, ha a Szlovákiában való tartózkodás
> során a gyanúsított megtörik,
>
> ha a körözés eljut Magyarországra, kiderül, hogy lopott
> van szó, a magyar rendőr eljár majd az ügyben,
> akkor nincs ügy.
> meg lehet érteni, hogy nem kapkodnak...

Szerintem ezt az okoskodás kizárt hogy megálljon.

A "svájci rendőr" feltehetően az ügy felgöngyölítésérben érdekelt - most az ügy vélhetőleg szépen elücsörgött három hónapig holtvágányon, plusz kártérítési kötelezettség plusz nemzetközi felháborodás.

Ebben nem hiszem hogy épeszű ember érdekelt lenne. Svájc legjobb tudomásom szerint pont hogy olyan hely, ahol a lakosok odafigyelnek közös dolgaikra, sok évszázados hagyományai vannak náluk az önkormányzatiságnak és demokráciának, a polgári tulajdonosi szemléletnek.

A gyanusított, ha nem ő volt, tuti nem törik meg három hónap alatt se - legkésőbb a tárgyaláson kiborul a bili, szóval semmi értelme odáig vinni az ügyet.

"Ügy" pedig mindenképpen van, lévén történt egy jelentős károkozás, van egy halom károsult, akik most tőlük várják hogy tettest fogjanak, akárcsak saját politikai feletteseik és úgy cuzámeanblokk mindenki.

Szerintem itt idióta szabályozásról, rosszul működő nemzetközi együttműködésekről stb. lesz inkább szó.

És továbbra is azt mondom: nagyon kíváncsian várom, kit hoznak ki hunyónak. ( A tippem az, hogy svájc egyedül elviszi a balhét és PR okokból fizet majd mint a katonatiszt ... de a nagy kérdés az, hogy miképp változik az ehhez hasonló esetek kezelése majd a jövőben. )

bye
Sics
süti beállítások módosítása