Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Pert nyert az ügyvéd, szívatja az APEH

2007. február 12. - zugügyvéd
Címkék: apeh bíróság

Egy kolléga küldte be az alábbi történetet, amely hihetetlennek tűnik, de a Zugügyvéd sajnos máshonnan is hallott hasonló esetekről. Mindenesetre az APEH állásfoglalás tényleg nem jogforrás, de erre hivatkozni az APEH részéről egy perben, egész más dimenziót ad szolgáltató állam értelmezésének

 

Tiszteltelt Zugügyvéd!

 

Egy vidéki nagyvárosban dolgozom ügyvédként. Több céget képviselek. Az egyikre csúnyán rászállt az APEH, és több jogsértő határozatott hozott.

 

A határozatokat megtámadtuk bíróság előtt, ahol kiderült, hogy többnyire az ügyfelemnek volt igaza. Eddig még rendben is lenne a dolog, ha az APEH jogászától a bíróság folyosóján nem kaptam volna egy burkolt, de félre nem érthető fenyegetést.

 

Ezt persze nem vettem komolyan, de rövidesen egy mindenre kiterjedő APEH ellenőrzést kaptam, ahol minden apróságba belekötöttek, érzékeltetve, hogy mit kellett annyira pattognom.

 

Az időm nagy részét a Hivatalban töltöttem, tiszta Kafka regénynek tűnt az egész hercehurca. Most a saját igazamat kell bíróság előtt képviselnem, mondanom sem kell, egy kolléga sem vállalta az ügyet.

 

Még az Ügyvédi Kamaránál is bepróbálkoztak, de az szerencsére elhajtotta őket. Most vagyonosodási vizsgálattal fenyegetőznek. Persze az ok-okozati összefüggést az korábbi ügy és az adóvizsgálat között nem lehet bizonyítani. A legmulatságosabb  része az egésznek, hogy egy saját magul által kiadott állásfoglalásról állítják a bíróság előtt, hogy jogsértő, és arra is hivatkoznak, az APEH állásfoglalás nem jogforrás, nem kötelező az APEH-re nézve.

Üdvözlettel:

Zerge

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr3135975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pióca 2007.02.12. 18:44:58

Zerge!

Persze csúnya dolog, ha direkt szívatni akar az APEH, de nyilván Te is (vagy a könyvelőd, adótanácsadód) tudod, meddig mehetnek el, ha túllőnek a célon, ne tűrd!

Az állásfoglalás tényleg nem jogforrás, sok hülyeség van bennük, az biztos. Ahogy a letölthető nyomtatványaik ellenőrző funkcióiban is. Viszont a számba jöhető adójogi szankciók (adóbírság, mulasztási bírság, késedelmi pótlék) kiszabásakor az adóhatóságnak mérlegelnie kell a mulasztás körülményeit, azt, hogy az adózó a tőle elvárható gondossággal járt-e el. Ha az állami adóhatóságtól sem várható el ez a gondosság, hiszen téves állásfoglalást adott ki, akkor hiba lenne a "laikus" adózót szankcionálni. Erre szerintem nyugodtan hivatkozhatsz, és legkésőbb a bíróság igazat is ad Neked. De ez tényleg csak a bírság- és pótlékproblémádat oldaná meg, az adóhiányt attól még követelhetik (ha feltárják).

Ne higgy abban, hogy az APEH-ban nagy a fluktuáció, mert ez legalább 7-8 éve nem igaz, emiatt és mint kívülálló tapasztalatból is fenntartással fogadnám, hogy az ügyintézőik felkészületlenek. Ettől még persze nem tévedhetetlenek. De a tavalyi vagyonosodási vizsgálatok igen nagy arányban zárultak APEH-győzelemmel. Nemrégiben sorozatcsapást mértek az ügyvédekre is. Felkajtatták a földhivatali és cégbírósági irattárakat, aztán megkérdeztek néhány ügyvédet, hogy ugyan már miért nem fogad el pénzt egy csomó tehetős ügyfelétől, ha minimálbéren él.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy biztos a Te fejeden is van vaj, bocs.

doki 2007.02.12. 21:07:24

Pióca.
Én nem hiszem el, hogy van olyan lamer ügyvéd aki az ingatlan és cégügyekben nem számláz. Ez egyszerűen hihetetlen.
Amit papir elbir, azon nem szabad megbukni.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2007.02.12. 22:24:44

Prokator elfelejtette odaírni, hogy : ...és bekapcsolt magnóval közelíteni minden APEHoshoz, hátha jó lesz egyszer valamire...

Pióca 2007.02.12. 23:44:28

Próbáltam, de egyelőre hiába kerestem azt a tavalyi HVG-cikket, amiben erről volt szó. De lehet, hogy nem is HVG volt, hanem valami más.

Ettől függetlenül: ugye, el tudjátok képzelni, hogy egy ügyvéd nem nyugtára, számlára, hanem zsebbe kapja a pénzt.

Pióca 2007.02.13. 01:00:01

Prokator! Flagellum Dei, azaz Isten ostora (Attila, hun uralkodó)! Közelíthetsz ilyen stílusban az APEH-hez, de minek?
süti beállítások módosítása