Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Közszereplő főpapok

2007. február 08. - zugügyvéd

Nem jogerős ítéletében közszereplőnek mondta ki a Fővárosi Bíróság a magyarországi egyházak vezetőit. A Fővárosi Bíróság arra hivatkozva hozta meg ítéletét, hogy közszereplőnek minősül a törvény szerint az, aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította a múltban. A Zugügyvédet azon csodálkozik, hogy ilyen nyilvánvaló tények kimondásáért miért kell egyáltalán pert indítani. Az más kérdés, hogy a közszereplői minőség pontosan egy jogszabályban sincs definiálva.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr8334860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pióca 2007.02.08. 19:57:48

Csak a pontosság és a kiindulás kedvéért, na meg az ideologikus eltévelyedés elkerülése végett ideidézem az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló 2003. évi III. törvény 1. §-a (2) bekezdésének 13. pontját: "közszereplő: az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította."

Pióca 2007.02.08. 20:52:16

A fogalommeghatározás második fordulata az érdekes. Sokan alakítják a politikai közvéleményt, tulajdonképpen mindenki. Ezek közül ki végzi ezt "feladatszerűen"?
A plakátragasztó egész biztosan, hiszen neki a munkáltatója azt a feladatot adja, hogy ragasszon ki politikai hirdetéseket. Lópici Gáspár tehát egyértelműen közszereplő. Az egyházi vezetők, a kalauzok és a kútfúrók is alakíthatják a politikai közvéleményt (nem is beszélve a kocsmárosokról), na de náluk ez feladat?

Alapvetően nincs ellenemre a püspökök és mások átvilágítása, de akkor tessék erről világosan, egyértelműen rendelkezni.

Pióca 2007.02.09. 00:55:30

Alapesetben a pióca is, meg a prókátor is mások vérét szívja. :) Én most nem a bíróét akartam, csak arra lennék kíváncsi, mit jelent a "feladatszerűen" szó.

Pióca 2007.02.09. 20:58:36

A hipotetikus (görög-latinosan: hypotheticus) elutasítást tudomásul veszem. A többit sajnos nem értem. És valószínűleg nem is vagyok rá kíváncsi.

Pióca 2007.02.12. 21:46:38

Prokator!

Az első hozzászólásodat próbáltam megérteni (a pap, az egyesületi elnök és a pszichiáter feladatszerűen alakítja a poltikai közvéleményt). Próbáltam viccesen :) reagálni az önmaga vérét szívó piócás világvége-látomásodra, bocs, ha félresikerült.

A második hozzászólásod büdös, férges vérről és Romániából behozott ügyvédekről (egyébként ügyvéd románul: avocat) való vizionálása annyi érvet tartalmazott, mint a harmadik hozzászólásod.

De a harmadikból, amelyben bizonyos alapszintet megkövetelő vitákat és nyilatkozatokat, valamint női lapokat és bulvármédiát említettél, rájöttem, hogy az egyikünk bizony egy agresszív, a jó nevelést és az alapszintű képzést (benne az írni-olvasni tudást) nélkülözni kénytelen szőke nő.

Búcsúzom: Zoli
süti beállítások módosítása