Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Feljelentett kordonbontók

2007. február 05. - zugügyvéd

Az Index cikke szerint a  kordonbontás jogi megítélését végül a bíróságok teszik meg, a rendőrség feljelentést tett.  Azt pontosan még nem lehet tudni, hány képviselőt ítélhet el a bíróság rendzavarás szabálysértése miatt, a rendőrség nem árulja el, kik ellen  indított eljárást. A bíróság csak az önkéntes lemondó nyilatkozat birtokában, vagy az országgyűlési döntés után kezdheti meg a szabálysértési ügy tárgyalását.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr3033751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

justismord02 2007.02.06. 11:41:37

Hol is szerepel a rendőrségről szóló törvényben, hogy ilyen esetben a rendőrség feljelentést tehet? Lehet, hogy csak én tudok róla?

justismord02 2007.02.06. 11:42:53

bocsánat az utolsó mondat helyesen:" Lehet, hogy csak én nem tudok róla?"

Dr. Zúg 2007.02.06. 14:29:29

Nem kifejezetten a büntetőjog a profilom, de úgy tudom, hogy eddig senki sem hivatkozott a Btk. 268. § szerinti bűntettre, csak a rendzavarás szabálysértésére. Viszont:

"Törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás:

Btk. 268. § Aki nagy nyilvánosság előtt, a köznyugalom megzavarására alkalmas módon törvény vagy más jogszabály, avagy a hatóság rendelkezése ellen általános engedetlenségre uszít, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

A nagy nyilvánosság megáll, hiszen minden a tv kamerák előtt zajlott, illetve később kifejezetten interjúkat adtak ezzel kapcsolatban.

A köznyugalom megvzavarására alkalmas volt-e, hogy a rendőri jelenlét ellenére országgyűlési és EU parl. képviselők szétszerelnek egy rendőrkordont? Nyilván igen, hiszen egy 100 valahány napja rendőrileg elrendelt helyzetet számolnak fel tevőlegesen. Ilyen szembehelyezkedés önmagában alkalmas a köznyugalom megzavarására.

"Hatóság rendelkezése ellen" -- a BRFK rendelkezése nyilván az volt.

"általános engedetlenségre uszít"
Kommentár: "Az uszítás olyan felbujtásszerű cselekmény, amely az emberek tudati, érzelmi állapotát kívánja befolyásolni oly módon, hogy a törvény, vagy más jogszabály, vagy a hatóság rendelkezése elleni engedetlenségre mozgósít. Az engedetlenség a kötelező jelleggel előírt magatartás tanúsításának kétségbe vonását, és az erre irányuló viselkedést jelenti."

Szóval?


Dr. Zúg 2007.02.06. 14:32:12

Még egy valami: a cselekmény a köznyugalom megzavarására önmagában azért is alkalmas volt, mert láttuk ahogy utána előállt a közizgalom.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.02.06. 14:36:40

Dr. Zúg: Erra azt mondom, hogy amíg azt nem ültetik le (minimum) aki részt veszt egy "dobáljunk egy lakóházat molotov koktéllal, mert MSZP iroda is van benne, a lakók, gyerekek halála meg kit érdekel" akcióban, és nem merik kemény eszközökkel megállítani és megfogni, addig irreális az, hogy bármi is történne. A rendőrség elbaltázza a feljelentéseket és sunyít, mert mi van, ha...

Annyi BTKban szereplő tényállásról beszélhetnénk, és olyan büntetési tételekről... De nem nyulakra kéne bízni, hogy megvédjék a jószágot a farkastól.

Abigél esetleg Abigélecske · http://www.ingyen-ingyen.hu 2007.02.06. 15:12:26

Én nem hiszem, hogy lebontották a kordont!

Dr. Zúg 2007.02.06. 15:18:40

TheElf: hát az biztos, hogy sok minden elsikkad, pl. szerintem nem kapott lényeges hangsúlyt az, hogy a TV ostromnál nem az első sorból dobáló vandálok jelentik az igazi tragédiát (úgy mármint társadalmilag és nem pedig a rendőrökre), ilyenek ugyanis mindenhol vannak. Hanem az a többszáz ember, aki mögöttük piknikezett és a kezét dörzsölgetve állt ki a cselekmény mellett. Ezzel ők klasszikus pszichikai bűnsegélyt valósítottak meg, hiszen a vandálokban szándékerősítő hatást váltottak ki. Erre utalt egyébként a köztársasági elnök is, csak valószínűleg a sajtó nem értette a finom célzást. Egyébként szerintem általánosságban a sajtós sem védekezhet azzal, hogy ő csak tudósított a bűncselekményről, ha a jelenléte, illetve az a tény, hogy forgat, tudósít, fényképez szándékerősítő hatással jár.

derelyegrádi szellem 2007.02.06. 18:35:00

prokator

Te dolgozol a szakmában?

Nem tiszteletlenségből kérdezem, csak azért mert ha igen, nem szabadna csodálkoznod ilyesmin.

justismord02 2007.02.07. 12:50:28

dr.szellem: :-) hát igen....

doki 2007.02.07. 17:58:09

Hogy Te mennyit tudsz KIABÁLNI egy mondaton belül?
süti beállítások módosítása