Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Nyolcmilliós kártérítés születési rendellenességért

2007. január 15. - zugügyvéd

Az MTI híre szerint összesen nyolcmillió forint nem vagyoni és közel egymillió forint vagyoni kártérítést ítélt meg a végtagfejlődési rendellenességgel született mezőkovácsházi kislány szüleinek jogerős döntésével a szegedi táblabíróság hétfőn. Az orvosi műhibaperekben is egyre vastagabban fog a bíróság ceruzája, bár ahhoz képest, hogy egy-egy erősebb nagy nyilvánosság előtt tett becsületsértő kijelentés akár több millió forintot is érhet, nem tűnik soknak az összeg.

Összesen nyolcmillió forint nem vagyoni és közel egymillió forint vagyoni kártérítést ítélt meg a végtagfejlődési rendellenességgel született mezőkovácsházi kislány szüleinek jogerős döntésével a szegedi táblabíróság hétfőn.
A harmadrendű felperes kislány önálló kártérítésre nem jogosult. Súlyos végtagfejlődési rendellenességének kialakulása nem orvosi mulasztás következménye, hanem genetikai vagy más okok miatt következett be - mondta Kissné Koch Ágnes tanácsvezető bíró a döntés indoklása során.


Az anya, az ügy másodrendű felperesének terhességét 2004. augusztusában diagnosztizálták. Az anya késői orvosi jelentkezése miatt az igen lényeges 12. heti, a magzat anatómiai áttekintésére szolgáló ultrahang vizsgálatra nem kerülhetett sor. A kismama első szakorvosi vizsgálatát szeptember 9-én, terhességének 18-19. hetében végezték el az orosházi kórházban. Az első ultrahangos vizsgálatot egy héttel később egy újabb kivizsgálás követette. A második vizsgálat során a házaspár "fogadott" nőgyógyásza a magzat combcsontját nyolc milliméterrel rövidebbnek mérte, mint az első alkalommal, ám az eredményt nem vetette össze a korábbi lelettel. Mindkét alkalommal megállapította, hogy durva fejlődési rendellenesség nem látható.


A kislány 2005. január 31-én született császármetszéssel az orosházi önkormányzati korházban mind a négy végtagjára kiterjedő súlyos végtagfejlődési-rendellenességgel. A gyermek már számos orvosi beavatkozáson átesett, és egész életében gyógykezelésre, ellátásra szorul.


A bíróság szerint a kezelő orvosnak észlelnie kellett volna a két ultrahang lelet közötti eltérést és ennek következményeként további vizsgálatokat kellett volna végeznie. Ennek során esetleg mód lett volna a fejlődési rendellenesség felismerésére, és ezt követően a terhesség megszakítására.


Ábrahám László, a felpereseket képviselő ügyvéd a határozat hirdetést követően újságíróknak elmondta: kétféle ítélkezési gyakorlat van jelenleg a fejlődési rendellenességgel született gyermekek kártérítési igényével kapcsolatban Magyarországon. A Legfelsőbb Bíróság (LB) eseti döntése és elvi határozata szerint -amely az eljáró bíróságokra nem bír kötelező erővel - a fejlődési rendellenességgel született gyermek jogosult önálló kártérítési igény előterjesztésére. A Pécsi Ítélőtábla kollégiumi döntése szerint - melyet a Szegedi Ítélőtábla is magáévá tett - nem kaphat saját jogon kártérítést az ilyen gyermek - közölte az ügyvéd.


Ábrahám László szerint - ahogy az a táblabíróság indoklásában is elhangzott - a kérdésben jogegységi döntésnek kellene születnie.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr9028601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

derelyegrádi szellem 2007.01.16. 11:56:46

Ábrahám kollágámnak igaza van. Kéne az ügyben egy jogegységi. Egy bíró barátommal (ilyen ügyben fog éppen ítéletet hozni, ennek okán)pont ezt a kérédskört vitattuk meg. Ő hívta fel a figyelmemet erre problámára. A vonatkozó EBH. azt mondja, a gyermek saját jogán is jogosult kártérítésre. Pedig szerintem nem, tehát Pécsi (és a szegedi) Itélőtábla álláspontja tűnik helyesnek, az alábbiak miatt:

A szülők arra hivatkoznak, hogy az orvos (a kórház) nem észlete időben a rendellenességet, így nem szakíthatták meg a terhességet, ennek következtében sérült kisgyeremeket hozott az anya világra, aki egész életében ellátásra szorul, ami elnehezíti az életüket. Ez edddig tökéletesen rendben is van. Azonban maga ez hivatkozás zárja ki a gyermek saját jogon való kártérítési igényét. Ugyanis, ha észrevették volna a rendellenességét, akkor nem születhetett volna meg (durván fogalamazva megölték volna). Azért mert nem halt meg magzat korában nem játhat kártérítés. Ettől függetlenül a szülőknek jár! És a szülőket és gyermeket is őszinte szívemből sajnálom, bár ez nem segít rajtuk. (Az viszont némileg igen, ha bíróság a szülők jogán - a keresti kérelem keretei között - jó vastagon ítél ilyen estekben.)

moli 2007.01.16. 16:41:40

ez tenyleg erdekes kerdes, mar-mar filozofikus

fáklyás menet 2007.01.16. 22:55:21

Nem vitatván a tényt, hogy sokkal nehezebb egy így született gyerekkel az élet, mégis szégyen, hogy a szülők azért pereltek, mert (mivel nem állapították meg az orvosok a rendellenességet) nem ölhették meg kellő időben a gyereküket.

moli 2007.01.17. 10:12:08

akkor meg nem volt a gyerekuk hivatalosan

Ruprecht 2007.01.18. 11:09:10

Gyerköcömnek is van ortopédia jellegű születési rendellenessége, így merő véletlenségből találkoztunk a Heim Pál kórházban a kislánnyal. (A miénk tényleg nem látszott egyetlen ultrahangon sem.)Az első dolog ami eszembe jutott, hogy mi minden uh-t kértünk videon, vagy cd-is, és utólag visszanézve azokat, már a legkorábbi is volt olyan minőségű, felbontású (dacára a kórház csöppet sem ultramodern felszereltségének), hogy azon a végtagok látszódjanak; kezek, lábak, ujjak egyaránt JÓL megfigyelhetők voltak. Ennek a kislánynak az egyik keze azonban csak könyékig fejlődött ki. FELFOGHATATLAN, hogy ezt hogy nem lehetett észrevenni.

Sol Invictus 2007.01.19. 14:54:29

Ez undorító. Hogyan tud valaki azért perelni, mert nem ölhette meg a gyerekét időben? A cikk pedig szolidan elhallgatta, mi történt volna, ha nem 'hibázik' az ultrahangos vizsgálatot végző orvos..

tistedur 2007.01.22. 14:29:31

Sol!
nem azért pereltek.
süti beállítások módosítása