Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Ügyel a Kamara

2006. december 20. - zugügyvéd
Címkék: ügyvéd kamara

Most küldte be egy kolléga a Budapesti Ügyvédi Kamara egyik formalevelét. A Zugügyvéd nem tudja, hogy sírjon, vagy nevessen, és titkon bízik benne, hogy az indoklás csak olyan suta elírás, mint amit  Jogelmélet tanszék egyik kötelező jegyzetében olvashattunk a kilencvenes évek közepén  egy neves professzor tollából: „A nácizmus legnagyobb bűne a zsidók és más alacsonyabb rendű népcsoportok kiirtása.”

Hello Zugügyvéd!

A Budapesti Ügyvédi Kamara kötelező ügyvédjelölti ügyeletet rendelt el annak érdekében, hogy olyan ügyekben ahol a jogi képviselet kötelező, a jogi képviselet hiánya ne akadályozza az eljárás lefolytatását. Ez rendben is van, a vicces inkább az indokolás:
 
"Nyilvánvaló, hogy rendkívül rossz társadalmi visszhangja lenne annak, ha egy súlyos bűncselekménnyel gyanúsított személyt csak azért kellene szabadlábra helyezni, mert a védő nem jelent meg a tárgyaláson."
 
Feltehetően nem ez volt a Kamara szándéka, azonban a fenti mondat kissé úgy hangzik, mintha a kirendelt jogi képviselő egyetlen feladata az lenne, hogy a "súlyos bűncselekménnyel gyanúsított személy" szabadlábra kerülésének megakadályozásához asszisztáljon...
 
A tisztesség kedvéért el kell mondanom, hogy emlékeim szerint ez a szöveg évek óta standard a Budapesti Ügyvédi Kamaránál, így nem feltétlen az azt éppen aláíró (egyébként nem túl régen megválasztott) tisztviselők dolgoztak ki a szöveget.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr7623483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2006.12.22. 11:54:35

Ennyire nincs témátok? Elolvastátok az egész indoklást? Két okot mond, amiért ügyeleti rendszer kell: ha ellógja a tárgyalást a kirendelt ügyvéd, el kell napolni a tárgyalást, ami sokaknak rossz, illetve a másik ok, hogy fiatalkorúak esetén nélküle nem lehet elrendelni az előzetest, és esetleg csak a lógós ügyvéd miatt kerülne szabadlábra egy potenciális bűnöző.

És ennek rossz lenne a társadalmi visszhangja.

Mi is ezzel a baj? Nem igaz talán minden szava? Ja, hogy egy blog bele tud magyarázni mindenfélét? Akkor monnyon le, aki írta.

Másfelől gratuláció, hogy még ebből is sikerült kihozni egy kis antiszemitázást. Móricka, akinek mindenről ugyanaz jut az eszébe...
süti beállítások módosítása