Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Kémek a közlönyben

2006. november 28. - zugügyvéd

 

 

 

 

 

 

A Zugügyvéd kiszúrt egy jogszabályt, ami igencsak elbújt az új törvények között. Vajon mire szolgálhat az az ügynökség, amelynek a tagjai a diplomáciai védettségnél is több jogokat élveznek, mentes az adók és vámok alól, helyiségei és épületei, irattárai sérthetetlenek, és mentesek a házkutatás, igénybevétel, elkobzás vagy kisajátítás alól. A „Védelmi árucikkek átruházása az Ügynökség hivatalos használatára” fejezetcím mindenesetre sokatmondó.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr5319751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az igazi Trebics 2006.11.28. 17:34:51

Na mire szolgáhat vajh? Tán el kellene olvasni az Európai Védelmi Ügynökség létrehozásáról szóló 2004/551/KKBP együttes fellépést (mint az a hivatkozott linkben is olvasható...)

smersh 2006.11.28. 17:35:47

Nem az a a kérdés, hogy mire szolgál ez a "Cég", hanem az, hogy hol kell jelenetkezni oda felvételre! :DDD Amúgy meg szvsz az "Ügynökség" tevékenysége bizonyosan minősített, így a kérdés költői...

mulan 2006.11.29. 09:59:37

Nekem a "házastársaikat" szó teteszik benne a legjobban! :D

SzigMa 2006.11.29. 10:52:46


1. Lásd: Igazi Trebics hozzászólása.
2. Ez egy nemzetközi szerződés megerősítése, nem hétköznapi tv.
3. Nemzetközi szervezet kiváltságairól és mentességeiről eddig is sok-sok szerződés született. Semmi különös nincsen benne. Én például a Duna Bizottságot (hogy egyet mondjunk) nem sorolnám a klasszikus kémszervezetek körébe, mégis mentességet élveznek.
4. A tisztelt zugügyvéd meg láthatólag nem tanult a nemzetközi jogi szigorlatra, vagy a blikkben tanult újságírni, különben a p*csnyi méretű funkcionális mentességre nem írná, hogy a diplomatákénál is több jogot ad.

zugbojtár 2006.11.29. 11:31:13

kedves SzigMa,

nem valoszinu, hogy a diplomaciai mentesseghez tartozna peldaul a "vedelmi eszkozok"-kel valo kereskedelem szabad lehetosege... vagy ha tudsz ilyen jogszabalyt, nevezd meg legyszives.

ez a jogszabaly szerintem nem azert erdekes, mert nemzetkozi szerzodest erosit meg, hanem mert a sajtoban agyon/elhallgatott kozos kemszervezetrol szol, jo kis alapanyagot ad az osszeeskuves-elmeletek hiveinek...

SzigMa 2006.11.29. 13:01:47

Kedves zugbojtár,

hol is van pontosan ez "a védelmi eszközökkel való szabad kereskedés"? Én egy olyat látok, hogy a nemzeti jogszabályok által megengedett keretek között lehetőség szerint elő kell segíteni azok átadását az ügynökség hivatalos használatára és az ügynökség hivatalos használatára szánt eszközök átruházása illetékmentes. Mint a diplomáciai képviseletek hivatalos használatára szánt eszközök is, by the way (1961-es Bécsi Szerződés 36. cikk 1. a) if you insist).

Az meg, hogy valaki nem hallott egy évek óta napirenden levő és sokszor, sok szinten kitárgyalt ügynökségről, legfeljebb azt jelenti, hogy a dolog unalmas, mint minden EU-s dolog, nem pedig azt, hogy szupertitkos.

www.eda.europa.eu/

zugbojtár 2006.11.29. 16:45:18

kedves SzigMa,

ezt a jogszabalyt valoszinuleg nem a hozzad hasonlo okosotjasoknak "szantak", hanem azoknak, akik valszeg soha eletukben nem lattak meg torvenyszoveget.

az meg tuti hogy a vedelmi eszkozokkel valo kereskedelem szabad lehetosege nem illik bele egyik diplomaciai kepviselet profiljaba sem... mert ugye egy dolog a torveny szelleme, es egy masik, hogy a konkret szabalyt mutogatva mi mindent lehet megtenni vedelmeben vagy ra hivatkozva.

SzigMa 2006.11.29. 22:50:08

Zugbojtár:
"ezt a jogszabalyt valoszinuleg nem a hozzad hasonlo okosotjasoknak "szantak", hanem azoknak, akik valszeg soha eletukben nem lattak meg torvenyszoveget."

Haha! Ha! Hahahahaha!
Ez nagyon ott volt... Mégis, hogy a jó pitlibe szánnának egy kiváltságokról és mentességekről szóló *nemzetközi szerződést*, (ami az *államra* ró nemzetközi jogi kötelezettséget) törvényszöveget még sosem látott embereknek!? Mikor fog Józsi bá' idegenrendészeti eljárást lefolytatni az ide akkreditált szakértő házastársa ellen? Ezt a szöveget pont nekem okostojásnak szánták, meg azoknak a jogalkalmazóknak, akiknek majdan a védelmi ügynökséggel kapcsolatos közigazgatási eljárásokban a felmerülő mentességi ügyekben kell eljárniuk.

Ezt a "védelmi eszközös szabadkereskedelmet" meg tényleg hagyd már a fenébe, mert erről egy árva szó nincs a szövegben.

jogász 2006.11.30. 21:03:58

Kedves Zugbojtár!

SzigMa kollégának tökéletesen igaza van. Ld: az összes nemzetközi közjogról szóló egyetemi tankönyvet...

Pld. a budapesti Francia Nagykövetséget (valamint a nagyköveti rezidenciát)francia csndőrök őrzik. Nem hoznak magukkal lőfegyvert, hanem - a Külügyminisztériumtól kapott igazolványuk alapján - itt vesznek egyet maguknak (persze, a Nagykövetség költségére). Ez persze "szolgálati fegyver", tehát itteni mandátumuk lejártakor - a Magyar jogszabályok szerint - eladják, és nem viszik haza. Persze, ez a pénz is a nagykövetségé.

Nem értem, mi a gondod?
süti beállítások módosítása