Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Vágóállatok mozgatása

2006. november 09. - zugügyvéd
Címkék: állatjog
A Zugügyvédfellelt egy érdekes, állatvédelemmel kapcsolatos jogszabályt, amely félő, hogy elsikkad a magyar vágóhidak gőzében. A nem igazán terjedelmes joganyag a 77/2006. (XI. 3.) FVM rendeletet, amely a vágóállatok levágásának és leölésének állatvédelmi szabályairól szóló 9/1999. (I. 27.) FVM rendelet módosításáról szól.

A rendelet az 1/2005/EK rendelettel módosított, az állatok levágásuk vagy leölésük során való védelméről szóló, 1993. december 22-i 93/119/EGK tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

A jogszabály szerint ezentúl a leölésre váró állatokat óvatosan kell mozgatni. A felhajtókat, a terelő utakat és az átjárókat úgy kell kialakítani, hogy minimálisra csökkenjen az állatok sérülésének kockázata, továbbá úgy kell elrendezni, hogy kihasználják az állatok csoportos közlekedésre való hajlamát. Az állatok terelésére szolgáló eszközöket kizárólag erre a célra, és csak rövid ideig lehet használni. Az áramütést okozó eszközök (pl. elektromos ösztöke) használatát, amíg lehetséges, mellőzni kell. Az állatokra áramütést mérő eszköz csakis olyan kifejlett szarvasmarhafélék és sertések esetében alkalmazható, amelyek nem hajlandóak megmozdulni, feltéve, hogy az állatok előtt van szabad terület, amelyben mozoghatnak. Az áramütések nem tarthatnak tovább egy másodpercnél, és azokat megfelelő időközönként, kizárólag az állatok hátsó lábának izomzatára lehet alkalmazni. Az áramütéseket nem szabad ismételten alkalmazni, ha az állat nem reagál.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr3517526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zugbojtár 2006.11.13. 12:06:55

Nah végre, még egy jogszabaly, amit senki nem fog betartani... elképzelem ahogy ez alapján eljárás indul valaki ellen.

pepa 2006.11.15. 20:21:23

Jó lenne azt tudni, hogy a vágásra váró állatokat "emberséges" körülmények közt szállítják, kezelik. Én rengetegszer látok olyan élôállatokat szállító teherautókat, amik annyira zsúfoltak, hogy mozdulni nem tudnak rajta, vagy éppenséggel egymás hátán(!) állnak, mert nem férnek el...
süti beállítások módosítása