Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Mozgásra ugató ítélet

2006. november 03. - zugügyvéd
Még a Zugügyvédet is meglepte az a meghökkentő ítélet, amit egy kutyatartartás körüli jogi anomáliákat boncolgató honlapon talált. A honlap első pillantásra egy kicsit ijesztőnek tűnik, de mindenképp megéri belépni. Kedvcsinálónak itt a következő idézet:

„A határozat indoklása szerint a hatósági állatorvosi szakvélemény szerint az ebek állategészségügyi szempontból megfelelően tartottak, az ugatás kapcsán megállapította, hogy az ebek mozgásra ugatnak. Az elsőfokú hatóság helyszíni szemlét is tartott és a kutyák szükségtelen ugatását nem állapította meg, csak a mozgásra történő jezésüket.”

Aki a helyszíni szemle jegyzőkönyvének rendkívül mulatságos kivonatára is kíváncsi, ne habozzon, kattintson.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr4017159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoé 2006.11.03. 14:48:29

Régóta figyelem kutyapest nyomorúságát, meglátásom szerint nemnormális, fanatikus valamint mérhetetlen gonosz ember, aki többször (más fórumokon) kifejtette, hogy mindenféle lekiismeretfurdalás nélkül képes lenne megmérgezni a kutyákat.
Kutyapest képes kiállni decibel mérővel a környékbeli kutyák ugatásának erősségét méricskélni, sőt nem sajnálja a fáradságot weboldalt kreálni kutyaellenességének népszerűsítéséhez, olyannyira, hogy akár le is tölthetem a kutyák ugatását mp3 formátumban...szerintem munkát kéne neki ajánlani, mert láthatóan túl sok ideje van....

Valaki 2006.11.03. 16:50:16

a túl hangos kutyaugatásban nagyrészt a tulajok a hunyók szerény véleményem szerint

csak 2 példa (mind a 2 az utcánkból)
1, kedves kutyatulajdonos hölgy tart 2 kutyát egy kb. 3X3 kövezett előrészen, egy kb. 5X1-es folyosón (a háza mellett) és hátul egy valószínűleg nem túl nagy hátsó részen. Kutyáit sétáltatni csak néha viszi, egyszer találkoztunk vele (vagy 3 éve), megfenyegetett, hogy ránk ereszti a kutyáit, ha tovább ingereljük őket (megjegyzem, mi csak az úton merünk közlekedni az utcánkban, mert apámnak egyszer a zakója ujja bánta, hogy a járdán ment)

2.dettó az utcánkban, kb. ugyanazok a körülmények, de itt a kutya szinte egész éjjel vonyít

Secnir 2006.11.04. 07:44:48

Kutyapestnek igaza van/lehet. Ami ma Mo.-on kutyatartás címszó alatt zajlik, az =0.
Én Csepelről nem mernék véleményt nyílvánítani, vidéki vagyok, de. Ha az utcánkban végigmegyek, több helyen is megugatnak a kutyák. De nem akarják kettétépni a kerítést, nem mennek fejjel a nagykapunak, és nem ugatják végig az éjszakát. Igaz hogy nagykertes házak vannak, és két ház között viszonylag nagy a távolság, de a szomszédok akkor is erősen megszólják azt, aki nem tudja megnevelni az ebét. Nem kell ide sem bírósági ítélet, sem önkormányzat. Talán ennyivel jobb itt, mint Pesten...
Időnként járok Pesten munka végett, igaz kocsival. Ha ki kell szállnom belőle, olyat kell csinálnom, amit itt nem : figyelnem kell, hogy hová lépek. Ez viszont nem a kutya bűne, hanem a gazdáé. Amikor pedig hallom (mert hallom) hogy a tízemeletes házban a puli üvölt(vonyít) az azért van, mert a puli nem lakótelepi lakásba való, és sétáltatni kell, napjában többször. Ez is a gazda bűne, nem a kutyáé.

bilux 2006.11.04. 08:25:35

Nekünk is van a telkünkön két kutyánk. Ugatni is szoktak (bármilyen meglepõ). Többször megtörtént, hogy "gyûjtögetôk" járták végig a telkeket, kerítést bontottak, vittek mindent ami mozdítható, néhány pincét, nyaralót is feltörtek.
A mi telkünk (és a két szomszédos) valahogy kimaradt ebbõl a jóból, ahogy a többi kutyás telek is a környéken.
Ki érti ezt?

Terapeuta 2006.11.04. 09:30:59

Én azt értem, hogy a kutyatulajnak joga van kutyát tartani...de...nekem pedig jogom van pihenni. Ha a kutya végigüvölt minden napot (vagy ami rosszabb, éccakát), akkor nuku pihi. Nyáron nuku szellőztetés...ki érti ezt....

Véleményem szerint ezt illene szabályozni..

jozso928 2006.11.04. 09:44:56

Zoé, arra nem is gondoltál hogy valaki végső elkeseredettségében csinál egy ilyen honlapot? Amikor már hónapok óta nem tudja kipihenni magát a kutyák őrjöngései miatt, és a hatóság sem foglalkozik érdemben az ő panaszával? Sehol sem írta hogy ő megmérgezné a kutyákat, hülye is lenne hiszen ha így nyilvánosságra hozta a legtöbb adatát, azonnal kiderülne hogy ő tette.
Teljes mértékben egyetértek vele, a honlapján az egyik hozzászólás mintha akár én írtam volna, a szomszéd ugyanaz a tuskó, leszarja hogy őrjöng a kutyája, hogy kisgyerekek nem alszanak a kutya miatt, és az önkormányzat hasonlóképp szarja le az egészet, nem akarja magára haragítani a kutyásokat. Ez itt a 21. század, ahol a kutyának és a gazdájának több szabad, mint a békés nyugalomra vágyó embereknek. Bezzed ha hajnal 1-kor állnék neki betonkockát bontani Hiltivel, azonnal itt lenne a rendőrség, mert ugye az zavar másokat......

Tiboricus Maximus 2006.11.04. 11:39:09

Mint kutyatartó természetesen Kutyapest ellen vagyok, ámbár a szomszédomé pont az én hálószoba ablakom közelében ugat és igencsak hangosan. De mit tegyek, az enyéim meg még a lehulló falevelet is megugatják (mozgásra ugye :) ). Szóval adok-kapok dologról van szó és egymás állatai iránti toleranciáról. Megjegyzem a szomszéd farkaskutyája másfeél méteres láncon van. Gondolhatjátok... De nem tudom a gazdáját meggyőzni, mert "összerondíccsa a kertet!" Kurva Balkán ez itt, na. Én inkább beengedem az enyéimet a házba, csak ne ugasson unalmában. Nehéz ügy ez. Mindenki érdekeit figyelembe venni, de hát hiába fogom én úgy fel a dolgot, hogy ebeim családtagok és gondoskodom róluk (Beleértve a békés együttélésre vonatkozó illemszabályokat is, pl villanypásztort tettem a kertbe ne szökjenek és hordják haza a szomszéd csirkéit. Röhej, ez pedig város, de öregasszonyok csirkét tartanak.Szóval beruháztam inkább.), amíg kedves balkáni szomszédaim csak max csengőnek használják a kutyát, mert "milyen jól fogta tegnap éjjl is a rókát". Aha, ,másfél méteres láncon, mi? Egyszóval ez teljes egészében a kutyatartók felelőssége, de amíg ezt a felelősséget törvény nem kényszeríti ki addig maradnak az áldatlan állapotok. Angolul tudók üssék be gugliba, hogy "animal controll" és látni fogják a világ nem balkáni felén, hogy szabályozzák ezeket a dolgokat. Uff, kicsit zavaros lett, még nem ért le az első kv...bocs :)

OftF 2006.11.06. 12:39:08

Na de okos itt mindenki, amikor nem is voltatok a helyszínen. Lehet, hogy kutyapest az idegbeteg, lehet, hogy a kutya, vagy a gazdája. Ennyiből nem lehet kideríteni, hogy vajon kinek van igaza. Gondolom a cikk inkább a szövegezés miatt született, és én jót is mulattam rajta.
"kurtyák a felperes lakókörnyezetében csak a szükséges mértékig ugatnak" hehe, tessék mondani, mekkora a szükséges mérték, van egy táblázat, amiből ki lehet nézni, hogy pl. 3 darab éhes fekete korcs 15 Celsius fokban, esőben 10 és 18 óra között hétvégén minden 10 percből összesen 4 percet ugathat, ha egy fémpálcikát húzogatnak a kerítésen 45 másodpercenként egyszer, 10 Newton erővel? Vagy hogy megy ez?

Sanyi 2006.11.06. 16:27:40

Ha ugat a szomszéd kutyája, akkor - ha nagyon zavaró és ha jól tudom - be kell menni az önkormányzatba és birtokvédelmet kérni. Vagy küldeni nekik tértivevényes levelet.

Egyébként a jó gazdát onnan lehet megismerni, hogy a kutyája nem állandóan ugat, csak akkor amilyen esetre megtanították... a többiek meg szégyenkezhetnek mert nem valók kutyatartónak.

jolan 2006.11.06. 17:23:15

végső elkeseredettségében gondolhatna a honlap készítője hangszigetelő ablakokra is, lehet, hogy a kutyatulajdonos még be is szállna.
Hallottam olyanról, hogy valaki csak nyitott ablak mellett hajlandó aludni, és emiatt értelemszerűen zavarja a szomszéd kutyája. Az ilyennel nehéz mit kezdeni. A legtöbb esetben van technikai megoldás, hogy a birtokunkat megvédjük a nemkívánt zajtól, csak áldozni nem akarnak sokan rá. Egyszerűbb a másikat csesztetni.
Jó példa rá a villamos, amit még senki nem jelentett fel. Veszel egy rendes ablakot, és máris nem zavar.

kisrobert 2006.11.06. 20:54:35

Zoé: Ha kutyapest mindenféle lekiismeretfurdalás nélkül képes lenne megmérgezni a kutyákat, akkor vajon a bíróságon, internetes fórumokon próbálta volna nyugalmát biztosítani?

Ha a szomszédnak törvényadta jogoa, hogy 200W-os hifije legyen otthon, akkor nekem kötelező lesz elviselni az ő kedvenc zenei stílusát? Hát úgy érzem, hogy nem. Természetesen, ha a szomszéd néha-néha hangosabban hallgatja, az ember nem szól érte.

Hasonló a helyzet a kutyával. Ha a kutya végigvonyít minden éjszakát, azt nekem kötelező lenne elviselni? Ha t. ebtartó minden átvonyított északa után kapna egy 5000Ft-os büntetést, akkor talán megnevelné (vagy agyonütné) a kutyáját. Természetesen minden kutya ugathat néha, de nem órákon át és nem mindennap.
Sajnos a kutyatartók csak a saját "alkotmányos" jogairól beszélnek. Gazdának tartják magukat, pedig 20 m2-en tartják (akár egy vizslát is), napi 2 percet foglalkoznak vele, az utcára viszik le szarni(összetakarítani elfelejtik), ugatásugyben természetesen nem nevelik.

okostojás 2006.11.07. 10:56:16

Szomorú, de ha így folytatódik akkor valóban csak az önkény fog bármit elérni az önkénnyel szemben. Kár, hogy a kultúra és a jogállam ezúttal épp a kutyáknál ér majd véget, és kárvallottjai is a kutyák lesznek akik ezt legkevésbé sem érdemlik meg.

MuzX 2006.11.08. 14:28:27

Falusi környezetben mindig is voltak kutyák, és mindig is ugattak az éjjel.
Ezen az alapon a szomszédban lakásban üvöltő csecsemő, bömbölő kisgyerek is éppolyan zavaró lehet...

Nekem nincs kutyám, de ha lenne, és valaki megmérgezné, nem fognám vissza magam vele kapcsolatban... a senkinek nem ártó ivartalanított egyéves macskámat egyszer egy tunningolt légpuskával meglőtték, 40e Ft-ba került a kezelése (műtét, röntgen, stb.), és persze a szenvedés, amit neki meg a családnak okoztak, nem forintosítható.

Az esetek legnagyobb részében nem a kutya a hibás. A kutyát bántani azért, mert a gazdája nem megfelelően tartotta/nevelte, nem csak hiba, hanem bűn.

Santos35 2006.11.08. 21:19:15

hmmm
Nem olvastam végig az összes kommentet ugyan, de én is kutyabarát vagyok. Nekünk is van lakótelepen, néha rosszkor kezd el ugatni így felébred az egyéves fiam, de meg lehet tanítani a kutyát, hogy mikor ugasson. Viszont kutyapest barátunknak is joga van ahhoz, hogy legalább este hallgassanak a kutyák. Van azonban egy egyszerű műtét amivel el lehet hallgattatni a kutyát. Elég furán néz ki, hogy a kutya ugat, de hangja alig van. Szerintem ez a megoldás, ha a gazdi annyira impotens, hogy nem tudja nevelni az ebet vagy a kutya annyira antiszociális, hogy nem lehet elhallgattatni másként. A bírónak szerintem műtétre kellett volna kötelezni a gazdit.

kisrobert 2006.11.09. 13:54:42

1, Egy kutyát sokmindenre meg lehet tanítani: arra is hogy ugasson és arra is hogy ne. Csak idő és hozzáértés kérdése.
2, Ha valaki nem hajlandó megtanítani a kutyát semmire, akkor az nem fogja elvinni műtétre sem.
3, A bírónak fogalma sincs arról, hogy a kutya mikor, hogyan, milyen hangosan ugat.
Ha már bíróságra mennék, akkor az a minimum, hogy ügyvédet és saját (igazságügyi) szakértőt viszek.
Akkor legalább az ügyvéd megmondja a bírónak, hogy melyik paragrafust nézze, a szakértőm pedig számomra kedvező színben tünteti fel a helyzetet.

bioid 2006.11.10. 05:49:35

jolan:

A villamosokat hetente be/feljelentik az unatkozó nyugdíjasok. És a szomorú, hogy sikerrel is járnak. A Móriczon emiatt 5km/h-s (!) sebességkorlátozást vezettek be. Pesterzsébeten azért döcög 10-zel a tuja, hogy ne zavarja a lakókat, mert állandó a rinyálás. (Ok., közel van a házakhoz, de vazzeg, 80 éve ott van a villamos!) A Thököly úti villamos visszaállításának megfúrásában is nagy szerepe volt a "lokálpatrióták" érdekérvényesítésének.

Az ilyen esetekben a terror pont fordított, mint az ugatós kutyáknál: egy utca helyi nyuggerklubja szivat meg egy városrészt, visszaélve azzal, hogy megteheti.

Huba 2006.11.10. 07:59:47

"A villamosokat hetente be/feljelentik az unatkozó nyugdíjasok"

Igen, ahhoz, hogy valakit zavarjon az, hogy arra megy a villamos és emiatt ötpercenként összekoccannak a poharak a konyhaszekrényben, meg a tányérok - ehhez valóban "unatkozó" nyugdíjasnak kell lenni....

"Ok., közel van a házakhoz, de vazzeg, 80 éve ott van a villamos!"
Hát éppen ez az, hogy 80 éve ott van, és azóta egyszer sem újították fel a síneket - legalábbis a zaj szempontjából!

"Falusi környezetben mindig is voltak kutyák, és mindig is ugattak az éjjel."

Igen, én egész életemben, és most is falun élek. És mégis mostanában kezd zavarni a kutyaugatás. És vajon miért is? Talán mert a régi időkkel ellentétben mindkét szomszédnak két szabadon eresztett idegbeteg fajtatiszta unatkozó kutyája van, és azoknak, ahogy a gazdájuknak is, fogalmuk sincs arról, hogy mi az a házőrzés...
süti beállítások módosítása