Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

56-os jogszabályok

2006. október 20. - zugügyvéd
A Zugügyvéd egy érdekes jogi adatbázisra lelt: az 50-es években kiadott jogszabályok kereshető archívumára. Az 56-os  jogszabályok között mazsolázva kezdetben úgy tűnt, hogy viszonylag csendes év következik. Felállították a szabálysértési bizottságokat, megállapították a költségvetést, és megszűntették a kötelező tűz-és jégkárbiztosítást, és törvénybe iktatták az ENSZ alapokmányát. Erőteljesebb jogalkotással a forradalmat követő időszakban találkozunk, a törvények helyét törvényerejű és Elnöki Tanácsi rendeletek vették át. A jogszabályok jó része a hatalom megerősítésére és konszolidálására szolgált, ezt mutatja például a rögtönbíráskodásra vonatkozó jogszabály. Némi engedékenységre utal a külföldre szököttek feltételekhez kötött közkegyelme, és némi félelemre a gyári munkásőrségek fegyverviselésének szigorítása. Később lazul a gyeplő, megszűntetik például eltörlik a kötelező beszolgáltatást, és a szintén abszurdnak tűnő gyermektelenek adóját. Csemegézzenek Önök is.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr5616360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NYer 2006.10.22. 14:20:03

"Ami a gutenbergi korban fél könyvtárnyi lenne, mintegy tízezer törvényünk Szent Istvántól a 2003-ban meghozottakig, e helyütt is a rendelkezésükre áll!"

www.1000ev.hu/index.php

jogász 2006.11.08. 09:20:26

A bolsevik állam-, és jogfelfogás alapja, az "államhatalom egységének" elve - ellentétben a hatalommegosztásról szóló elméletekkel. Innen nézve teljesen mindegy volt, hogy egyjogszabályt mely szerv alkotott meg. Az elnöki Tanácsban csupa megbízható elvtárs üldögélt, élükön az alkoholista Dobival, tehát amit a PÁRT elhatározott, azt rendesen meg is szavazták.

Az országgyűlés sem volt éppen "népképviseletinek" mondható, hiszen oda is csak a megbízható káderek kerülhettek be. Ugyanakkor, a hatalomnak még ez a társaság is sok volt. Emiatt született oly sok "törvényerejű rendelet", amelyet gyorsan, mindenfajta "felhajtás" nélkül elkészíthettek.

Ekkoriban divatban voltak a titkos jogszabályok is, tehát egy mezei jogász számára a teljes hatályos joganyag egyszerűen hozzáférhetetlen volt.
süti beállítások módosítása