Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Kontár szerzői jogi szakértők

2006. október 09. - zugügyvéd

Egy érintett tapasztalatai szerint a szerzői jogi szakértői  testület tagjai közé olyan ember is bekerülhet  és szakértőként tevékenykedhet, akinek sem  szakképesítése, sem szakmai gyakorlata nincs az általa szakértett területen. Ha valaki kétkedik, Medve, a cikk beküldője szívesen közzéteszi a vonatkozó dokumentumokat,  amelyeket a Zugügyvéd is is tárt karokkal vár.

Kedves Zugügyvéd!

2003-ban ügy döntöttem kipróbálom, hogy földi halandónak is vannak e szerzői jogai vagy csak a multiknak. Egyelőre úgy tűnik csak az utóbbiaknak, azaz a multinacionális kiadóknak vannak szerzői jogai a mezei grafikusoknak, ez nem jár.

A még folyamatban, lévő perben találkoztam először a szerzői jogi szakértői testülettel, akiknek munkáját és tevékenységét megismerve számomra rendkívül meglepő és kevéssé mulatságos dolgokat tapasztaltam.

A sok élmény között az egyik legérdekesebb tapasztalatom, hogy a testület tagjai közé olyan ember is bekerülhet, és szakértőként tevékenykedhet, akinek sem szakképesítése, sem szakmai gyakorlata nincs az általa szakértett területen.

Megpróbáltam a lehetetlent, szerettem volna kideríteni, ki miért nevezte ki szakértőnek ezt az embert, és ki tud, illetve akar ez ellen a képtelen helyzet ellen tenni. Nem meglepő módon senki nem kíván semmit tenni minden úgy tökéletes, ahogy van, és természetesen semmi közöm a kinevezésének körülményeihez, azok titkos személyes adatok.

Erről immáron bírói határozat is születet, ahol megtagadták a közérdekű adatként való kezelését a szakértő kinevezését megelőző állítólagos szakmai szervezetek jelöléséről. Azaz ha kedvük szottyan és az érdekeik, úgy kívánja akkor akár a takarítónőt is, kinevezhetik szakértőnek, senkinek semmi köze hozzá.

Talán nem kell részletezni, hogy egy bíróságot milyen mértékben befolyásol egy a kirendelt szakértő által készített szakvélemény, melyet részben kényelmi lustaságból részben az adott szakkérdésben való járatlanságból, mint szentírást elfogadnak, és eszük ágában sincs annak tartalmát elemezgetni vagy felülbírálni.

A fenti rendellenességek látszólag csak egy szűk csoportot érintenek, amire a közvélemény mondhatja azt is részben joggal, hogy a bennfentesek marakodnak a koncon, így kit érdekel a téma. De ez már ma sem így van és egyre inkább nem így lesz, ahogy szaporodnak a felhasználok ellen indított letöltési perek, ahol ne feledjük ezek a megbízható "elvtársak" fognak megfellebbezhetetlen szakértői véleményt mondani az őket tisztségbe emelő, és más formában is támogató multinacionális kiadók, kontra felhasználók közötti büntető és polgári pereiben.


(Medve)

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr2615825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2006.10.09. 12:56:13

101. § (1) Szerzői jogi jogvitás ügyben felmerülő szakkérdésekben a bíróságok és más hatóságok szakvéleményt kérhetnek a Magyar Szabadalmi Hivatal mellett működő szakértő testülettől. A testület tagjait az igazságügyminiszter a nemzeti kulturális örökség miniszterével egyetértésben ötéves időtartamra nevezi ki.
(2) A testület szakvéleményét három- vagy öttagú tanácsban, szótöbbséggel alakítja ki.

2006.10.09. 13:00:10

A Szakértő Testület tagjai és tisztségviselői
2. § (1) A Szakértő Testület tagjainak kinevezésére a Magyar Szabadalmi Hivatal (a továbbiakban: MSZH) elnöke tesz javaslatot az igazságügyminiszternek. A javaslat összeállításához véleményt kér az érintett szakmai és érdek-képviseleti szervezetektől, valamint a közös jogkezelő szervezetektől.
(2) A Szakértő Testület tagjának szerzői jogi szakértelemmel vagy az Szjt.-ben szabályozott alkotói, előadóművészi és egyéb tevékenységi területeken szakismerettel rendelkező személy jelölhető.
(3) A Szakértő Testület létszáma legfeljebb kétszáz fő lehet.
---valaki elválaszthatná már az ocsút a búzától.

Medve 2006.10.09. 14:53:56

ocsút a búzától?! melyik melyik?

mrc 2006.10.09. 16:41:46

Tudtommal fel lehet kérni bármennyi szakértőt, azaz mindkét oldal felvonultathatja a saját szakértőit. A bíróságnak elvileg minden szakértői véleményt egyenlő súllyal kell(ene) figyelembe venni.

Természetesen a saját érveid védelmére készíttetett szakértői vélemény pénzbe kerül, amit ugye csak a per megnyerése esetén kaphatsz vissza a perköltség részeként (itt lehet, hogy jogilag nem pontos a fogalmazásom).

Hogy aztán végül a bíróság melyik vélemény(eke)t fogadja el a döntése meghozatalakor, az persze rajta múlik...

Balu77 2006.10.09. 17:17:28

No ezek a szakértők...
Jártam én már bírósági tárgyaláson és kerültem is szembe szakértővel. Lévén magam is informatikus vagyok és jogból sem vagyok fejre ejtve, szépen meg is írtam mindent és túlnyomó többségében nekem is lett igazam! Szerencsétlen szakértő meg csak hebegett-habogott, persze próbálkozott csillagászati összeget kérni az összecsapot valamiért, amit szakértői véleménynek nevezett, hát elbukta...

Medve 2006.10.09. 17:19:05

Jelen esetben az SZJSZT-rol volt szo, monopol szervezet ... en vittem hozzaerto szakertoi velementy is eppen hetet (koztuk a testulet hozzaerto tagjatol is) megis az o velemenyuk volt a szentiras, mert ok a testulet:-)

Balu77 2006.10.10. 10:05:01

Testület ide vagy oda, próbálkozni kell. Ha nem fogadják el, akkor fellebbezni és akár az eu bíróságig meg sem állni! Ott is lehetnek vízfejűek, de talán kissebb eséllyel. Azonkívül van egy sajtó, érdemes élni vele, szépen kiteregetni. Most pl. itt. :) Fel kell híni a figyelmet!

Epokit Drive 2006.10.11. 09:25:00

De amíg a multiknál erre külön "pereskedési osztály van", addig egy magánszemély vagy egy kis cég "egymaga" intéz mindent, max. egy ügyvéddel, és nem egy egész irodával. És amíg a pere véget ér, szépen tönkre is mehet. Pláne ha veszít. És ilyenkor? Mert a vége azért mindig az, hogy valaki megszívja, és többnyire az, akinek kevesebb a pénze.
süti beállítások módosítása