Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Engedély nélküli ablakgyár

2006. szeptember 06. - zugügyvéd

A Zugügyvéd egy rövid  történetet tessz közzé  egy ablakgyártás körüli jogvitáról. Bár nem mindenki gyártat ablakot, de az eset azért lehet tanulságos, mert a Zugügyvéd is találkozott már néhány sajátos bírósági jogértelmezéssel.

 

Tisztelt Zugügyvéd Hölgyem/Uram!

Előzmények: Magyarországon 1997-ben bevezették, 2003-ban az uniós jogszabályoknak megfelelően korszerűsítették az"Építési termékekre" vonatkozó jogszabályt. (3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet) Ez arról szól, hogy csak minősített építési termék kerülhet forgalomba és beépítésre, melyet erre akkreditált Minősítő Intézmény tanúsíthat és kiadnak a termékre egy úgynevezett Műszaki Engedélyt vagy Minőségi Tanúsítványt. Ezt Magyarországon az ÉMI Kht. végzi.

A történet:
1. Szerződés köttetett ablak-gyártásra. A szállítás megtörtént, a fizetés 60%-ban megtörtént, azonban minőségi dokumentumok hiányoznak.

2. A 40% fizetést a minőségi dokumentumok átadásától tettük függővé, amire nem került sor a mai napig sem, mivel kiderült, hogy a gyártónak nincs engedélye ablakgyártásra.

3. I. fokú Bíróság szerint ki kell fizetn a hátralékoti, mivel a minőségi bizonyítvány, ami egy német cég alapanyagára szólt, a Bíróság elfogadta. A jogszabályra szóló hivatkozást, érvelést elutasította.

4. II. fokú Bíróságot sem zavarta az a bizonyító dokumentum, amit az ÉMI Kht. küldött a II. fokú Bíróságnak, azaz a gyártó cégnek nincs műszaki engedélye: helyben hagyta az I. fokú Bíróság ítéletét.

5. Legfelsőbb Bíróság: egyszemélyes tanácsnoki szintű döntés, jóváhagyja az I. fokú és a II. fokú Bíróság döntését, azzal, hogy nem történt jogszabálysértés

De hát éppen ez az. Van egy jogszabály, de azt a bírók nem akarják elolvasni és ha erre érkezik szakértői állásfoglalás, azt nem veszik figyelembe.

Hova lehet még ebben az országban menni panaszra, hogy a Bíróságainkat esetenként nem zavarja, hogy van törvény és van szakértői intézmény!?!

Üdvözlettel a reménytelen helyzetre való tekintettel:

p>

 

 

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr9314345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tulok 2006.09.06. 16:19:12

Mik vannak! Mondjuk ügyesnek ügyes: nincs kedvem fizetni, ezért jogszabályt keresek. A gernyó bíróságok meg ignorálják a remek ötletet. Pedig parszti ésszel egyszerű: nincs bumáska, nem kell az ablakod, tessen visszavenni és visszaadni az előleget.
Ja, hogy akkor vissza kék adni az inkrimináltz nyílászárót, ami már nyilván szépen (és engedély nélkül) be vagyon építve a házba?
Strassbourgot javasolnám...

FCB 2006.09.06. 19:07:38

EZ az ÉMI Kht. a legnagyobb sóhivatalok egyike Magyarországon. Az közröhely, hogy Mo-on még mindig mindent az ÉMI-nek kell minősíteni, és vannak olyan begyepesedett emberek/cégek, akiknek nem elég a német TÜV vagy a holland TNO minősítése, amit minden normális EU-s országban szó nélkül elfogadnak. Nevetséges, hogy az ÉMI a minősítést sokszor a fennt említett intézmények által kiadott dokumentumok alapján adja ki, mivel nekik nincs meg a megfelelő technikai hátterük, hogy minden szükséges vizsgálatot megcsináljanak...
EZ az ablak ügy is egy tipikus magyaros szarkavarás, csak hogy ne kelljen fizetni.

okostojas 2006.09.07. 12:29:24

csak akkor van gond,a minősítés hiányával, ha a lakás nem kap használatba vételi engedélyt.

haa neagyisten egy 150 lakásos társasházról van suó, úgy még szebb a történet

kisrobert 2006.09.08. 06:22:21

1, Ablak gyártáshoz nem kell engedély. Csak ahogy a törvény fogalmaz: Forgalomba hozni (továbbforgalmazni) vagy beépíteni.

Kereskedelmi forgalomba ezek az ablakok nem kerültek, a gyártó cég - a fenti adatok alapján - be nem építette.
Nem számít kereskedelmi forgalomba hozásnak, az egyedi termék megrendelése, egyedi szerződéssel.

2, A beépített anyagok mindegyike (valószínűleg) rendelkezett ÉMI-vel:
- a műanyag profil rendeszer,
- a vasalat,
- a csavarok,
- és az üveg.
Azaz a házba semmi olyat nem építettek be, amivel gond lehetne.

Más:
Kért-e a tiszelt ügyfél ÉMI engedélyt a kőművestől, amikor a betonkeverőben összekeverte a kavicsot, cementet és vizet -> betont gyártva így?

Vélemény: isten óvjon mindenkit az ilyen vevőktől. Látott egy jogszabályt, és azt hiszi, hogy fizetés helyett a bíróság lesz az egyszerűbb.
Szó nem esett arról hogy az ablakok jók voltak-e.
Ilyen ember az a szomszédfeljelentős fajta.

lovacka 2006.09.08. 21:48:40

1. Mivel egyedi termékről van szó, ezért nem kell ÉME (Építőipari Műszaki Engedély). 2. Európában sehol sem fogadják el más ország minőségtanúsítási intézete által kiadott tanúsítványt. (Ha elfogadnák, akkor nem lenne egy-egy terméknek különböző országokból, ugye.) 3. Azonban számos országban nem is kérnek ilyet, sem az ottani megfelelőjét, csak mi vagyunk pápábbak a pápánál. (Meg a lengyelek.) Sok helyen azt mondják, hogy amire nincs szabvány, azt mi alapján vizsgálják? Márpedig sok mindenre nincs szabvány, ez tény. Műszaki specifikációt meg elég kevesen iratnak. 4. Az ÉMI Kht. igenis vizsgál. Lehet vitatni hogy hogy, mennyiért, milyen színvonalon és milyen tempóban, de vizsgál. Külföldi papírt csak ideiglenes engedély kiadásához fogad el. 5. A betonra speciel van szabvány. Kb. havonta ketten építenek be MSZ 4798 szerinti betont, szét is rohad mind. 6. A hazai építőipar egyébként úgy hitvány, ahogy van, és az, hogy valaki minőségi bizonyítványt próbál kérni, sajnos elég ritka. Az adott esetben éppen valószínűleg éppen nincs igaza (ahogy a bíróságok is megállapították), de az elgondolás támogatandó. A sok gányoló meg lehúzhatná a rolót, végre. (lásd ún. lakóparkok általános minősége.)

kisrobert 2006.09.11. 14:13:46

lovacka: alapvetően egyet értünk,
2, amire van uniós szabvány és van valakinek ilyen szerinti minősítése, akkor használható majdnem az egész unióban. Ezek a termékek kaphatnak CE jelzést. Magyarországon -talán- a jövő év elejétől nem kell bevizsgáltatni az ÉMI-vel az ilyen termékeket.
3, amire nincs szabvány, annak az építőipari előírásoknak, törvényeknek kell megfelelnie. Azaz ha a törvény 1 órás tűzállóságot ír elő egy falra akkor oda csak olyan anyag építhető be, amelynek van az ÉMI-től ezt is tartalmazó engedélye.
6,Szerintem nem (csak) az építőiparban van a gond. Ha egy épület (bármely részének) árából 20-25%-ot leveszünk, akkor pont azok a cégek esnek ki akik a minőséget tartják szem előtt.
6 b, nem attól lesz jó pl egy ablak, hogy ÉMI-s papírja van, hanem a korrektül betartott gyártási előírástól. Bármely gyártó tud egy, az ÉMI-nek megfelelő ablakot gyártani (legfeljebb melléteszi a demizson bort mintadarabnak).
süti beállítások módosítása