Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Szkinhed vagy panki

A Zugügyvéd egy jól felkészült bírónő által vezetett per történetét kapta meg egy kollégától. Egy példázat arról, amikor a bíróság egy gagyi könyvben kutatja a valóságot, és végül egy szerencsétlen cigányembert szívat meg egy kisebbség elleni erőszak miatt indult, műfajteremtő büntetőperben.



Mélyen tisztelt Zugügyvéd kolléga,

Egy, a kilencvenes évek második felében lezajlott pert történetét szeretném közzé tenni. Az egyik közismert fővárosi téren lebzselő fiatalok összetűzésbe kerültek a munkára váró román vendégmunkásokkal. A vegyes összetételű társaságot – volt köztük aki szkinhednek vallotta magát, volt aki punknak, de a többség semleges, otthonról ellógott, vagy kicsapott kölyök volt – egy hajléktalan férfi fogadta be a budai hegyekben egy telekre, amelyen őrzés fejében a tulajdonos engedélyével meghúzhatta magát.

A zavaros nyomozati iratokból nehéz volt kideríteni mi történt igazán, az biztos, hogy a környékbeli rendőrök – némi rendfenntartás fejében – nem piszkálták téren a társaság tagjait. A rendfenntartás többek között a zsebtolvajok elkergetéséből állt. Egy ilyen „rendfenntartás” során a társaság egyik tagját egy román állampolgársuhanc  megkéselte, utána erre bosszút esküdtek, és összeverekedtek a közeli parkban a „románokkal”, a peranyag szerint az útlevelüket is megrongálták. A sértettek feljelentést tettek, a rendőrök begyűjtötték az egyik, magát szkinhednek valló srácot, talán Cápa becenéven futott, aki nyilvánvalóan elmebeteg vallomást tett.

 

 Azt hitte, hogy a rendőrök el akarták számoltatni, hogy a rendfenntartás miatt, ilyen elemek szerepeltek a vallomásában, hogy a „közeli borozóban néztük az olasz-német meccset, pont gólt lőttek az olaszok, amikor jött a hír, hogy a teret ellepték a románok, négyen lementünk, bekerítettük őket, és 20m románt kiüldöztünk a térről”.

Akkoriban lépett életben az a Btk. paragrafus, amely a nemzeti, faji kisebbség elleni erőszakos cselekedetett szankcionálja, a korábbi, valóban durva szkínhed támadások miatt. A rendőrök úgy gondolták, kreálnak egy ilyen ügyet, az egész társaságot begyűjtötték a telekről, köztük egy olyan szerencsétlen srácot is, aki egy vidéki kisvárosból szökött meg a rossz bizonyítványa miatt, a társasághoz csapódott, de egyik vallomás szerint sem volt jelen a támadásnál, lázasan feküdt az egyik sátorban.

 


A gépezet beindult, mindenki előzetesbe került. Az ügyészség vádat emelt, az első rendű vádlott a jólelkű hajléktalan lett, aki a bandát befogadta, a harmadrendű – hogy az ügy még abszurdabb legyen - egy Színes becenevű roma származású hajléktalan, aki éppen akkor arra járt a kutyájával, amikor a román affér történt.


Egy magát nagyon komolyan vevő bírónőhöz került az ügy. Ő akart az első lenni, aki az új Btk. paragrafus alapján ítéletet hoz. Egy nyolcvanas években kiadott könyvből készült fel, ami a szkinhedmozgalomról szólt, egy nagyon gagyi kiadvány volt, mindig szorongatta a tárgyaláson. Folyamatosan keverte a szubkultúrákat, ezt gyorsan levették a vádlottak, mindenki punknak vallotta magát, még a roma vádlott is pánkinak, persze a bírónőnek fogalma sem volt mit takarnak az elnevezések. Mindenesetre egy szimpla garázdaságból – többek között Cápa idióta vallomását figyelembe véve – asz első nagy magyar szkinhed-per lett. A bíró szerint a bűncselekményt elkövették, 5-6 éveket kaptak a vádlottak, még az a vidéki srác is felfüggesztettet kapott, aki a jelen sem volt a cselekménynél. A majd hatvan oldalas ítélet legnagyobb része a gagyi könyvből kimásolt idézetekből állt.

 

A bírónő annyira inkompetens volt, hogy még az ügyészség is enyhítésért fellebbezett.

 

Másodfokon mindenkinek jelentősen enyhítették a büntetését, kivéve szerencsétlen Színesnek, akit behálózott egy szekta a börtönben, megtért, és elfogadta, hogy ez Isten büntetése. Mivel a hittestvérek lebeszélték a fellebbezésről, helybenhagyták az ítéletét. Végül az első nagy magyar szkinhed-pert egy roma szívta meg legjobban.

 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr5013911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

urál 2006.08.29. 06:38:54

Ehhez kapcsolódóan itt egy érdekes anyag a Replika folyóirat egy régi számából:

www.replika.hu/pdf/43/43-01.pdf

Matthew · http://csibor.blog.hu 2006.08.29. 09:13:36

Urál, köszi ezt a linket, döbbenetes volt.

nick 2006.08.29. 09:30:48

MOndom, hogy ez a legjobb fórum :)
Át is állok RSS-re, mégiscsak a legjobb, ha kávé mellé kapom a komoly és ööö mókás? jogi eseteket.
Tényleg, van még jogi esetek és kékfény a tévében? Vagy már csak az 'autopálya rendőrség'? :)

Virág et. 2006.08.29. 11:33:13

Nekem ez a kedvencem:

"A bírónő annyira inkompetens volt, hogy még az ügyészség is enyhítésért fellebbezett."

kárérte 2006.08.29. 11:38:02

OFF:
Másodszorra kellene böngészőt váltanom a zugügyvéd miatt, először, amikor eltűnt a jobb oldal, meg most, amikor utána néztem az RSS használatának. Még egy, és tényleg váltok. :)

Gratula a bloghoz!

peppin 2006.08.29. 11:46:09

Nagyon szép történet csak nem így igaz. Ezúton gratulálok annak az ismeretlennek aki beleolvasott egy kb. 8 éve lezárt ügy iratai közé és ezt a konklúziót vonta le.

Az pedig levél külön szépsége hogy vannak akik veszik a bátorságot hogy tényszerű tudomás és annak ellenőrzése nélkül írják le a véleményüket tényként. Amit az internetes tartalomszabadág alapján mások bevesznek.

Mielőtt azonban el lennék küldve a "vérbe" be kell vallanom, hogy ott akkor az ügy III. rendű vádlottját képviseltem így viszonyításképp több közöm van hozzá mint a tényközlő dilettánsnak, és azt sem lehet mondani hgy a Bíróság, vagy a vád irányában voltam hivatalből elfgult, sőt azzal szemben.....

A blog, mint forma nem elegendő arra hogy elmesélhessem valóban az első magyarországi Btk. 156 §-ra alapozott ítélet meséjét, de néhány kérdés erre a margóra kívánkozik.

1) A csapatot előzőleg már figyelték, voltak egyéb adatok
2) Nem volt ideológiai "mentessége" a csoportnak
3) Szines nem hajléktalan kutyát sétáltató romának mutatta be magát a tárgyaláson, és bár tényleg ritka a cigány skinhead ő akkor annak számított. A kutya pedig nem ok, hanem ebben az esetben eszköz volt, vagy lett volna.
4) A vidéki gyerek aki valóban lázasan feküdt az előző hasonló akciójukban nem kis szerepet vállalt, és addig már vagy 2 hónapja héderelt együtt a csapattal.
5)Skinhead-punk ügy több vádlott vonatkozásában egyszerű sikertelen pertaktikai próbálkozás volt
6)Laikusnak minden bíró hülye, de ott akkor ez a bíróság nem volt méltánytalan.

Kéretik a netet zavaró repülésnek és nem hírforrásnak tekinteni, mert egyszer még eljön az az idő amikor önjelölt Orson Welles-ek írnak itthon is ilyan rádiójátékot amire a birka állampolgárok légópincébe menekülnek.

Üdv:

Virág et. 2006.08.29. 12:14:22

peppin

"Az pedig levél külön szépsége hogy vannak akik veszik a bátorságot hogy tényszerű tudomás és annak ellenőrzése nélkül írják le a véleményüket tényként."

Ezt magamra veszem, ha szabad. Alkalmasint elárulhatnád, hogy mégis mikor, hogyan meg főleg minek járjak utána egy blogban megjelent történetnek, ami vagy igaz, vagy nem?

Mellesleg, megjelölhetnéd hogy ki írta le a véleményét tényként (!) ez alá a kis eset alá.

Virág et. 2006.08.29. 12:19:14

Ha a Zugügyvédre céloztál, akkor is mellélőttél. Az oldalnak nem célja minden blog igazságtartalmának vizsgálata. Ezért ildomos az itt megjelent írásokat fenntartásokkal kezelni. Még akkor is, ha hihetőnek látszanak.

File 2006.08.29. 12:58:48

Ural Köszönöm a linket!


Volt szerencsém személyesen a Színeshez, egy szinten voltunk kb. fél évig. Részletekbe menôen nem érdeklôdtem a sorsa és az esete iránt, de nem ártatlan kutyasétáltatóként ragadta magával az események forgataga, valóban az egyetlen, -sem elôtte sem utánna nem hallottam hasonlót- skinheadmultal rendelkezô romáról van szó. A megtérése is stimt legalábbis szerzetesi szelídsége erre enged igy utólag következtetni, a szálítózárkában kérés nélkül nekemadta a borotválkozótükrét. A Cápárol a börtönpszichológustól hallottam mint notórius falcoló-kanálnyelôrôl, két lábon járó esettanulmányról.

Amanitin 2006.08.29. 13:15:02

'Az oldalnak nem célja minden blog igazságtartalmának vizsgálata. Ezért ildomos az itt megjelent írásokat fenntartásokkal kezelni. Még akkor is, ha hihetőnek látszanak.'

Ilyenkor szokott felmerülni a kérdés, hogy akkor voltaképpen mi a túró értelme van ennek az egésznek.

Vandor 2006.08.29. 13:21:58

Srácok, ez a blog arra van kitalálva, hogy valós vagy valótlan példákon keresztül az igazságszolgáltatás bizonyos típusú (és most kiemelném a "típusú" kifejezést) hibáira ráirányítsa a figyelmet.

A mostani leírás leginkább az úgynevezett túlbuzgóságra lehetne példa...
Talán mindannyian emlékszünk a tavaly karddal átszórt cigánygyerek esetére. Mindenki azonnal rasszizmust emlegetett, az fel sem merült, hogy esetleg akkor is megszúrták volna ha történetesen hófehér bőre van + szőke haj, kék szem.
Nem csodálkozom hogy az elkövető is romának vallotta magát, biztos vagyok benne hogy ez is csak egy "pertaktikai" próbálkozás volt.

Virág et. 2006.08.29. 13:31:54

Amanitin

Az az értelme - legalábbis szerintem -, hogy a (kitalált vagy valós) történeteken elindulva érdekes témákat vessünk fel. Meg hogy közben jól mulassuk az időt.
Bárki beküldhet akármekkora képtelenséget a Zugügyvédnek, nyilván nincs rá sem mód, sem kapacitás, hogy annak valóságtartalmát leellenőrizzék. Ez mindig a beküldő becsületére van bízva. Azt is bele kell ráadásul kalkulálni, hogy az emberek (különösen a személyesen érintettek) ritkán látják objektíven a történéseket.

A tanulság: nem szabad készpénznek venni semmit, amit egy internetes blogban olvasunk. :)

dia 2006.08.29. 13:57:47

Urál: Érdekes az írás a linken.
Matthew válasza viszont elindított bennem egy gondolatot.
Régen, amikor még hétfőn nem vol adás, és később, amikor a kereskedelmi csatornák helyett a Duna TV uralta a műholdat...szóval réges régen voltak olyan filmek, és dokumentumfilmek, amelyek nem csak céltalanul önmagukban ábrázolták az erőszakot. Most is vannak még ilyen filmek, de a kereskedlmi csatornák ostoba műsorai és hírműsorai lassan teljesen átformáljék a tudatot. Emlékszem, hogy fiatalon olyan könyveket olvastam, mint Csörsz István Elhagyott a közérzetem című riportjai, vagy néztem a "szociokrimiket", hogy lássam és értsem azt a világot, amit a fenti link is bemutat.
Ma úgy látom, hogy az erőszak és az oda vezető út ugyan az, de az, hogy a köztudatban hogy jelenik meg már egészen más. Egy erőszakos cselekmény az csak SHOW...nézőket vonz...Látványos büntetés? SHOW...semmi más. Szóljon nagyot, legyen harsány...
Mögötte a sorsok, az okok nem fontosak.
Talán dogma és eretnek a gondolat, de miért nincs korhatáros jelzés a hírműsorok alatt?

Bocsánat, hogy az írásom nem közvetlenül a fenti történethez kapcsolódik, és nem is írtam újat, csak megjegyeztem, hogy talán sok "döntés", vagy a események megítélésében ez nagy szerepet játszik.

File 2006.08.29. 14:02:04

Olyan ez a (vagy bármely más) blog mint egy fordulatos izgalmakban bôvelkedô regény, aminek ráadásul a részese is lehetsz hisz te írod az egyes "fejezeteket".
Henri Charrière regényeinek vajon mekkora az igazsághányada? Természetesen mindez csak magánvélemény, bizonyára vannak nálamm komolyabb (elhivatottab) emberek akik nem csupán a saját esetleg mások szórakoztatására koptatják a billentyûzetet itt, és máshol.

urál 2006.08.29. 18:42:34

File!

A roma szkinhed nem volt egyedülálló jelenség. Nálunk is volt egy (kisváros az agglomerációban).

File 2006.08.30. 10:24:39

urál!

Úgy értettem hogy elôttem volt egyedülállô, nem hallottam azelôtt ilyesmirôl. Egyébként a külömbözô kisebbségek között is gyakran felfedezhetôek rasszista megnyilvánulások egymással szemben, - az ostobaság nem csak egyes nemzeti, faji hovatartozaással bíró csoportok kiváltsága - benn a cigány, a zsidó, a román simán le büdösniggerezte a feketét amibôl pillanatok alatt pompás cirkusz kerekedett. Természetesen nem szabad általánosítani, ahogy fordított esetben sem, de Jimmy becenevü nigériai zárkatársamnak fél év alat ezekhez a három etnika csoporthoz tartozó figurákkal volt tetlegességig fajuló aférja. Ugyhogy ha nem is a Skinhead-ség ami már "specializáció" de az idegengyûlölet mindenbizonnyal "közkincs".
Ha van még a tarsolyodba a replika linkhez hasonló szociológiai dokumentum kérlek oszd meg velünk.

WildBear 2014.09.06. 18:10:10

Én is ismertem anno olyan skinheadet, akiben jócskán volt "vonó"..
süti beállítások módosítása