Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Útikalauz börtönbe vonulóknak

2006. augusztus 07. - zugügyvéd

Szokj le a bagóról, dugdosd a vécépapírt, ne ülj le senki ágyára, mert pofán vernek. Ha nem vigyázol, már az első nap lelopják rólad a ruhát. Mr. Phe megfontolandó jótanácsai első bűntényes börtönbe vonulóknak:

Szinte semmit ne vigyél magaddal, aminek a legkisebb értéke van, már az első estéd végére nem lesz meg, viszont vigyél lakatot, mert létkérdés, hogy be tud zárni a szekrényedet, amit majd kapsz.  Nem csak kevéske értéked miatt, hanem a BV tulajdonú tárgyak (evőeszköz, ruha, stb) miatt is, mert ami nem lesz meg, amikor leszerelsz, azt könyörtelenül rád számlázzák, és úgy kezded a szabad életet, hogy befizetési kötelezettséged van, illetve a szabaduló pénzedből, abból néhány ezer forintból levonják.

 

Vigyél vécépapírt ne tekercsben, azt a többi rab elkunyerálja, ha nem adsz elveszi, hanem kis kötegekben, amit zsebre tudsz tenni, így nem látják ha bemész a vécére hogy van vécépapírod.

 

A lehető legszakadtabb cipődbe, nadrágodba, pólódba menj, mert amikor bemész nem azonnal öltöztetnek be, így mire oda jutsz, hogy lead a ruhádat, már könnyen lehet, hogy nem lesz mit, illetve valami összetákolt förmedvény lesz rajtad a ruhád helyett. Ez cipőre különösen igaz, láttam rabot, aki mezítláb vánszorgott le az átöltözéshez, és persze az őrök nem találták meg a cipőt a zárkában, nyoma veszett.

 

Ha még sem tűnne el a ruhád, amíg átöltözöl, akkor viszont a ruharaktáros fogja elboltolni az elméletileg zárt raktárból, amíg börtön lakó vagy, és csak meresztheted a szemed, amikor a leszereléskor a ruhád helyett valami csövesnek a szakadt, még méretben sem stimmelő ruháját vágja hozzád. Azt pedig megnézem magamnak, hogy ki fog reklamálni a ruhája miatt, amikor ezzel azt veszélyezteti, hogy a bármelyik percben a szabad levegőre vivő meseautóról lemaradjon az ügyintézés miatt.

 

Ha dohányzol, előtte szokjál le, bent a cigaretta a fizetőeszköz, így nagy luxus, ha valaki a "pénzét" elfüstöli, de ha mégis, csak néhány csomaggal vigyél be, azt jól dugd el a ruhádban, és amíg nem szállítanak el a végleges helyedre, addig ha lehet inkább ne dohányozz, mert ahogy meglátják elsőre szép szóval, ha nem megy más módszerrel fognak megszabadítani a káros szenvedélyedtől.

 

Fogkefe, fogkrém az mehet, a rabok nagy része, legalábbis aki félő, hogy lenyúlna az ilyen fölösleges luxussal nem törődik.

 

Borotvát inkább csak eldobhatót, a cserélhető fejesek kelendő árucikkek.
Alsó gatyát viszont cserének nem egyet, mert mire végleges celládba jutsz, addig akár egy hét is eltelhet, és ha szerencsés vagy addig jó ha egyszer fürödtél. Persze ha kimosod az alsónadrágos kézzel hideg vízben mosószer nélkül, maximum  a saját szappanoddal, akkor éjszaka a párnád alatt legyen.

 

Minden amire szükséged van azt az első csomagban jöjjön, amit ha nem  szállítgatnak  ide-oda, akkor 2-3 héten belül megjöhet.  Nagyon fontos vigyél be valami erős, de nem látványos szatyrot, (Spar), amiben majd a csomagod tartalmát felveheted, hogy ne lássák mit kaptál, a tetejére rakj valami apró édességet, azt dobd ki a közösbe, amíg azon csámcsognak, az alatt a valódi csomagban küldhető és számodra is értékes dolgot gyorsan berakhatod a szekrényedbe, aztán zsupsz lakat rá.

 

Ha nem dolgozóra kerülsz, imádkozz, ott a lakat is mindegy, azonnal leverik,készülj fel a fogyásra,és ha járatos vagy mások gatyájának, zoknijának mosásában, hát akkor lesz benne részed, és akkor még ez volt a legkevesebb.

 

Sose ülj le a bekerülés után senki ágyára kérés nélkül, mert könnyen lehet, hogy akkor fogod kapni az első maflást, ha esetleg viccből azt is mondják válasz magadnak alsó ágyat, ne dőlj be, mond, hogy gyerekkorod óta emeletes ágy tetején szeretsz aludni, alsó ágyon a kivitelezettek alhatnak, így ha elfogadod a gyanútlan ajánlatot, akkor lásd ágyra ülési szindróma.

 

Ha szereted az irodalmat akkor se vigyél magaddal a bevonuláskor könyvet, mert cigaretta papírként végzi az első este.

Ne akarj társalgás irányítóvá válni, amikor belöknek életed első cellájába, de nagyon csendes se legyél, minden kövesd az arany középutat az első hónapban, figyelj, és tanulj, igyekezz kapcsolatokat kialakítani, de ne legyenek illúzióid, itt nincs barátság, minden kapcsolat érdek kapcsolat, ami nem baj, csak tudj róla, és alkalmazkodj hozzá.


Ne akarj nagyon vagánykodni és kitalált történetekkel vakítani a nagy maffiózót, azonnal kiszúrják, ha első bűntényes vagy, és megbüntetnek a hazudozásért, ne hivatkozz senkire, főleg ne bűnőzőre, mert lehet Ő is bent van, vagy valami rokona, és percek alatt nála hír, Te pedig onnantól amíg szabadulsz a csicskája leszel.

 

Ha azt hiszed megvédenek majd az őrök, ha jelzed, hogy megloptak, vagy megvertek, akkor naiv vagy, maradj csendben és várd ki a Te pillanatod, az Őr sosem megoldás.

Hát ennyi jó tanács így elsőre, de inkább ne kerülj be...

443 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr5212084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bélám 2006.08.07. 15:28:28

Nagyon jó Mr.Phe írása, csak azt nem tudom, ezt most ki tette ide, mert néhány cikkel korábban már olvastam ugyanezt.
Talán egy valamely szerkesztő találta lanyhának a rovaton belüli mozgást?

Vadkörte 2006.08.07. 15:36:45

"de inkább ne kerülj be..."

Mr.Phe 2006.08.07. 17:16:58

Bélám az elöző blog, amit a nevemmel fémjelezve olvashattál is úgy indult el, hogy egy hozzászólásomat kiemeltek egy máik blog-ból, azaz gondolom érdekesnek találták egy új blog megnyitásához. Hát ilyen módon került megnyitásra ez a blog is....
Sebaj innentől igyekszem két helyen is válaszolni, ha lesz érdeklődő :-)

sajt · http://sajt.tumblr.com 2006.08.07. 17:30:21

Van egy könyv: www.konkretkonyvek.hu/details.php?book=18 ebben versek és novellák vannak, alég jó.

Mr.Phe 2006.08.07. 17:40:44

Sajt köszi az ajánlót, megyek is és megnézem, mások hogyan látták a börtönt belülről...

Toto_HU 2006.08.07. 19:45:28

Akit sittre vágtak azt azért tették hogy megbüntesse a társadalom.
A börtönök túlzsúfoltak, aki manapság letöltendőt kapott az qrvára meg is érdemelte.
Kapjanak is életre szóló kemény leckét, legyenek erős romafiúk csicskái, alsógatya mosói, barátnői... kapják csak meg ami jár nekik, egyiket se sajnálom aki bekerült oda.
A cél nem az átnevelés hanem a többség bosszúja a deviáns kisebbségen.

drkotasz 2006.08.07. 20:34:53

Toto_HU te olyan setét vagy, hogy az már világos. ekkora demagóg szöveget csak igazi vadparasztok tudnak elengedni vagy diktátorok.
te melyik vagy?

szutyo 2006.08.07. 20:58:57

A erős romafiúkat pedíg ki bűnteti?
Nekik üdülés odabenn.
Én sem sajnálok senkit aki bekerült (hacsak nem valami nagyon durva történik vele és pl csak lopott) de nem hiszem, h az a megoldás, h megalázzák.

Toto_HU 2006.08.07. 21:03:11

drkotasz: a parasztkodáson kívül valami érdemi hozzászólás, önálló vélemény esetleg? Van olyanod is?

A diktatúra szó mellett ismersz másokat is? Pl azt hogy törvény? Ezek szerinted csak diktatúrában vannak?
A véleményem továbbra is tartom. Ha már a kocsimat feltörő, otthonomba betörő kis mocskokat nem lőhetem szitává pumpás sörétessel ahogy megérdemelnék és ahogy kulturált államokban szokás (USA, Olaszország, Ausztria, Csehország, Szlovákia...folytassam?) akkor minimum hogy egy 120 kilós kigyúrt romasrác tágítgassa a segglyukát egypár évig az ilyennek. Mi a f.szt képzelnek ezek, ha kezet emel más vagyonára vagy testi épségére, akkor ott rohadjon rá a műanyag lakat is a négy fal között.
Te jössz. Ha parasztkodni tudsz ismét csak akkor inkább kímélj meg tőle.

Varjú · http://www.varj.freeblog.hu 2006.08.07. 21:24:43

Szia Toto_HU!

Holnap este éppen hazafelé tartasz majd a buliból, amikor két roma srác szembejön az utcán, és elkéri a mobilod. Természetesen felmegy az agyvized, mint az szokásod lehet, és keménykedni kezdesz. Az egyik lefog hátulról, a másik éppen fel akarja hasítani a gyomrodat, de belőled kijön az állat, felrúgod, megszerzed a kést és mindkettőt kiheréled. Másnap arra ébredsz, hogy rasszista állat vagy, aki hidegvérrel meggyilkolt két ártatlan kisebbségit. Ahhoz sajnos nincs elég agyad, hogy normális ügyvédet fogadj fel, de lehet, hogy az sem segítene. A tárgyalóteremben az ügyész és a bíró lazán rádhúzza a maximumot, miközben az áldozataid családja a padsorokból azzal fenyegetődzik, hogy kinyírja a hozzátartozóidat. Ha valahol nethez jutsz, elolvashatod, hogy néhány magadfajta köcsög éppen boldogan dörzsöli a kezét a sikeres ítélet fölött, és azon drukkol, hogy 120 kilós kigyúrt romasrácok tágítgassák a segglyukadat, amiben hamarosan valóban részed lesz. A börtönben töltött első hónapjaid igen cudarul telnek, mivel már nem emlékszel, mit írtak a fenti cikkben - gondolván, hogy TE aztán SOHA... ;) Na szóval jó utat.

Palidrom 2006.08.07. 21:25:11

Toto_HU: Ne haragudj, de ezt a hangnemet itt nem szoktuk meg. Egyébként NEKED an bármi önálló véleményed, mintha az számítana bármit? Amit ide írtál, abból önálló vélemény nekem nem jött le, viszont kiválóan alkalmasak voltak soraid arra, hogy kellemetlen alaknak minősítsenek olyan emberek, akik egyébként csak ezt a sort ismerik rólad.

Merem megkockáztatni, hogy távol áll tőled az igazságszolgáltatás működésének megértése, hogy ki miért kerülhet szabadságelvonás alá...
Arra felhívnám a figyelmedet, hogy a Btk. többről szól, mint testi épség meg egy adott ember vagyonának a védelme.
Pl. azt valszeg te is tudod, hogy ha nem bújnál a névtelenség szoknyája mögé, ezzel a dumával megvalósítanál egy-két tényállást a Btk-ból. Persze nem olyanok, amikért rögtön kapnál pl. börtön fokozatú szabvesztést, de ha így folytatod visszaesőként, még az is összejöhetne.
No, ott lehetne igazán nagy szád - előnyödre szolgálna. :)

Mr.Phe 2006.08.07. 21:34:22

Kedes Toto_HU, megértem a felháborodásodat, hiszen ki az aki örömmel fogadná, ha valaki feltörné az autóját vagy éppen betörne a lakásába.
A helyzet azonban sokkal árnyaltabb annál, mint az sejtenéd a börtönbe kerülők összetételének szempontjából.
Ahogy eddig, most sem példálozom olyannal, amit nem a saját szememmel láttam illetve éltem át.
Vannak a börtönben olyanok, akik egyszerűen nem ellenőrizték le a teherautójuk fékrendszererét (és valljuk be alig találnánk olyan sofőrt, aki ezt napi rendszerességgel megtenné) majd miután a fék nem mükődött (amit a bírósági jegyzőkönyvben is elismertek) enm tudott megállni és hogy a nagyobb tragédiát elkerülje félre kapta a kormányt, de egy embert így is elütött.
Aztán vannak ám adócsalók is rendesen a börtönben, és megint csak lássuk be ki nem adócsaló ebben az országban...
egy másik blogban részletesen leírtam, hogy adócsalás szempontjából mindenkinek ott van a téglája a falban, hiszen ki az aki még nem kacsintott össze ezzel azzal, hogy számla nélkül is jó lesz, vagy csak gondolj bele, hány kényszervállalkozó dolgozik hazánkban, aki ezzel gyakorlatilag a munkáltatójával közösen adót csal, és még folytathatnám a sort, hogy mi mindennel lehet börtönbe kerülni anélkül, hgy bárkinek a magán tulajdonába belerondítana.
A 120 kilós roma fiú, aki majd seggbe kúrja azt, aki feltörte az autódat, vagy betört a lakáodba, nos ez a példa nagyon azt mutatta, mintha hozzád a nem roma származásúak törtek volna be, hiszen egy roma fiút aligha fenyegetnél egy másik roma általi altáji meghágással. Ki kell ábrándítsalak, a börtönlakók zöme sajnos, roma származású, így úgy tünik az általad is rosszalt bűncselekmények jelentős részét éppen ők követik el.
Összegezve én nem akarom megváltoztatni a véleményed, de szerintem át kellene gondolnod, hogy általánosíts, amikor véleményt mondasz, mert azt állítani, hogy mindenki aki börtönbe kerül az megérdemli és ott rogdjon meg, nos az aligha különb vélemény annál, hogy minden szőke nő hülye.
végül azt javaslom nagyon ovatos légy, amikor beülsz a volán mögé, mert elég könnyű börtönbe jutni, egy részeg kerékpáros elütése miatt, elég ha a megengedett sebességet csak 5km/órával túl léped, és már fele ennyi mellett is meghallt volna szerencsétlen. És egy ilyen baleset után, amiről aztán egyetlen másodpercig sem tehettél, könnyen lehet, hogy neked erősen forgolodnod kell majd, amikor bemész a 120 kg-os roma srácok közé a zuhanyzóba.

Kramp 2006.08.07. 21:40:33

Toto!
Én nem radializálok, mint Varjú, sőt azt sem hiszem, hogy olyan könnyű lenne egy BV intézetbe bekerülni, azért valamelyest meg köllene gondolni amit írsz. SZVSZ a jogrend, a "törvény", mint írod, olyan - ha már itt tartunk pl. emberi jogok betartatását is előírja,mint pl. emberi méltóság, élet-testi épség stb...
Szal nem érzem azt, hogy ha már valaki bekerült, és adott esetben tényleg el is követett valamit, akkor ez a rendszer valóban csak a törvényes büntetést szolgálná. Ugyanis azért vannak valóban megtévedt emberek - és egyszer tették ezt, véletlenül is akár- rossz helyre tették a rovarirtót.. kiugrott a kocsijuk elé a falusi kocsmából Gipszjakab stb- na most őket azért nem biztos, hogy visszaeső nehézfiúk közé kellene betenni. Nem mondom, a börtön tényleg nem arról kell, hogy szóljon, hogy itt aztán mindenkit pátyolgatnak, netán óhajának- sóhajának eleget tegyenek, de arról sem, hogy mindenki egymásnak essen. A logika (és a hatékonyság) is azért azt diktálja, pl. hogyha már valaki meghatározott időre került be - akkor az majd valamikor még akár emberként viselkedő, visszailleszkedni képes lény legyen, ne egy időzített bomba. Más kérdés, hogy rendőréknek tényleg bizonyos bűncselekményeket jobban föl kellene deríteni, de erről sem mindig a rendőr tehet. Ugyanis nem állhat mindenhol. Pl. létezik a polgárőrség is, akár segítőleg. Ha már ennyire túlteng benned a tetterő, miért nem lépsz be valamelyikbe rendet fenntartani, ahelyett hogy hörögsz?

Archie 2006.08.07. 21:42:18

"ahogy kulturált államokban szokás (USA, Olaszország, Ausztria, Csehország, Szlovákia...folytassam?)"

Látom, te is csak a filmekből ismered az Államokat... ott ha rálősz a betörőre, simán beperel. Szlovákia meg mióta kultúrált állam?

Kramp 2006.08.07. 21:47:51

Ja meg a legálisan tartott "pumpás sörétessel" meg ilyenekkel évente több mint tízezer embert nyírnak ki ártatlanul a kulturált USÁ-ban. Floridában külön még durvább, mint az összegész. Ja és boldogan lövik 1mást a diákok, akkora a kultúra. Bravó.

Mr.Phe 2006.08.07. 21:56:23

kramp osztom a véleményedet, bár abban kicsit másképpen gondolkodom, hogy könnyű vagy sem bekerülni egy BV intézetbe.
A Toto típusú önbíráskodóknak viszont még az átlagosnál is könnyebb bekerülni, így attól nem tarttok, hogy nem vonná vissza a véleményét a bekerülést követő 30 másodpercen belül, mert nagyjából ennyi időn belül rendezné le az általa idézett valamelyik roma fiú.
Könnyű véleményt mondani valamiről, amiben sosem voltunk, könnyű mások felett ítélkezni, de mi van amikor hirtelen mi magunk is ott találjuk magunkat az ítéleteket mondók előtt.
Nem is az baj, hogy Toto épp így gondolkodik, az a nagyobb baj, hogy nincs egyedül (bár remélem többségben sem), pedig értelmes ember tudja, hogy erőszakra erőszakkal válaszolni a legrosszabb megoldás.

Toto_HU 2006.08.07. 22:25:20

Kramp: "évente több mint tízezer embert nyírnak ki ártatlanul a kulturált USÁ-ban."

Ez sajnálatos, de - na és???
360 milliós az ország, minden állampolgáraa jut egy LEGÁLISAN tartott lőfegyver (beleértve óvodásokat és 80 éves nyugdíjasokat is!!). És óriási az illegális fegyverek száma. Ez a nagy számokból következik. Ha nálunk 10 millió autó lenne, akkor hetente nem 40-50-an halnának meg az utakon hanem 400-500-an.
Akkor most mi is a helyzet?
A bűncselekmények nagy részét egyébként is az illegális fegyverekkel követik el.
El kéne olvasni a "More guns less crime" c. művet John R. Lott-tól, és nem a szenzációhajhász, csúsztatgató, tupírozgató, lényegében hazug sajtóra hallgatni.
Floridában a lőfegyver liberalizáció óta csökkent az erőszakos bűncselekmények száma, az Egyesült Királyságban a fegyverek 1996-os totális betiltása óta pedig észtveszejtő tempóban nőtt!


Floridában külön még durvább, mint az összegész. Ja és boldogan lövik 1mást a diákok, akkora a kultúra. Bravó.

Toto_HU 2006.08.07. 22:27:19

"Látom, te is csak a filmekből ismered az Államokat... ott ha rálősz a betörőre, simán beperel. Szlovákia meg mióta kultúrált állam? "

Nézd már meg az ameriai rendőri szervezet fizetett hirdetéseit az American Handgunner folyóiratban - KÉRIK a lakosságot MINÉL TÖBB fegyver tartására, mert deklarálják hogy nem képesek mindenkit megvédeni.
Nem kéne tájékozatlanul kőostobaságokat frecsegni, amit amerikai jogászfilmekben láttunk...

Toto_HU 2006.08.07. 22:34:26

Mr Phe:

"Nem is az baj, hogy Toto épp így gondolkodik, az a nagyobb baj, hogy nincs egyedül (bár remélem többségben sem), pedig értelmes ember tudja, hogy erőszakra erőszakkal válaszolni a legrosszabb megoldás."

Ez a legrosszabb virágtépkedő pacifista duma. A társadalmon élősködő deviáns seggfejek éppen a meghunyászkodó birkák zsírján hízlalhatják ki a seggüket, és tehetnek szert hatalomra.
Keverni tetszik a jézuskát a géppuskával!
Mióta is önbíráskodás a JOGOS VÉDELEM?
Hm?
Nem arról beszélek hogy tudom, hogy ha valaki betört hozzám ezért felkutatom és kinyírom, vagy csúnyán megverem. Mert EZ az önbíráskodás, ami valóban büntetendő és kerülendő.

HANEM arról beszélek hogy HA betörsz a házamba és rajtakaplak, AKKOR legyél tisztában vele hogy védekezni fogok foggal-körömmel, és akár meg is halhatsz. De nem fogom olcsón adni abban biztos lehetsz.
és ebben az esetben megáll a jogos védelem, amiért is a védekező nem büntethető.
Milyen önbíráskodásról is van itt szó?

Mr.Phe 2006.08.07. 22:34:55

Már többször írtam, hogy piciny hazánkban gyakorlatilag szinte mindenki adócsaló valamilyen formában, ezért itt az ideje, hogy egy konkrét nagyon sokakat érintő ügyről, a kényszer vállalkozókról írjak, azaz hogyan válahatunk akaratnkon kívül másodpercek alatt adócsalóvá. (ez is egy olyan téma, ami megállná a helyét egy önálló blogban is.)

Hosszú éveket dolgoztam a média iparban, de voltam egy ideig bitosítási üzletkötő, és FMCG cégnél területi képviselő is. Mindhárom pozicíóban előszeretettel, sőt szinte kizárólag számla hátteret kérnek a cégek, azaz nem kívánják megfizetni a közterheket a tényleges bér után. (E cégek tehát kivétel nélkül adócsalók, és ráadásul másokat, akik ebben a munkakörben dolgoznak adócsalásra késztetik, így vállunk knyszer vállalkozóvá.)
Mit tehet a munkavállaló, akik sorozatban kapja az elutasításokat, jobb híján elfogadja az ajánlatot és vállalkozói munkaszerződéssel munkaba áll.
Persze itt is két út van, vagy becssületes (amire a többség azt mondja hülye)és alapít egy BT-t vagy egyéni vállalkozó lesz, vagy az okosabbja egyszerűen keres egy olyan céget, aki leszerződik helyette a munkáltatójával, azaz számla hátteret ad, amit általában a számla bruttó értékének 10%-ért csinálnak az ilyen cégek. Mivel ennél már csak az Áfa is jóval magasabb, ezért egyéretlmű minden a folyamatban réztvevő zámára, hogy a cég fiktív számlát állított ki, ez pedig a törvény szerint már kimerítheti a bűnszövetségben elkövetett adócsalás esetét.
Gyakorlatból mondom, hogy a különböző médiáknál a hirdetések szervező munkatársaktól az újságírókig, sőt olykor még az adminisztratív személyzet is ilyen formában, számla ellenében dolgozott, é ezeknek cirka fele nem hozott létre céget viselve a nem kis adóterheket, hanem ilyen fiktív számlákkkal operált. (Megjegyzem adóellenőrzések szigorodása ellenére egyetlen esetet sem hallottam, amit az apeh felderített volna, pedig csak be kellett volna kopogtatni bármelyik sajtó, tv, rádió, stb. ajtaján.
Az állam pedig mit tett a dolgozok védelmében 2-3 évig moratóriumot adott a kényszer válllkozókat foglalkoztató cégeknek, azaz ergo egalizálta az ily módon elkövetett adócsalást.
Ez tartott idén júliusig, amikor már olyan rossz helyzetbe került a költségvetés, hogy minden területen a pénzbehajtára helyezték a hangsúlyt. Most aztán gőzerővel hirdetik, hogy vége a kánaánnak, és eljárnak az olyan cégekkel szemben, akik adókerülési szándékkal kényszer vállalkozókat alkalmaznak. (eddig bratyiztunk, most lecsapunk rátok)
Perze most gondolhatnánk, végre a szerencsétlen vállalkozásba kényszrített, tehát aki nem fiktív számlákkal vette fel a pénzét, végre főállásba kerül,és boldogan él, amíg csak él, de nem így történt...
A cégek nem fognak hirtelen jelentős adó többletet bevállalni, ezért az összes vállalkozóként nála dolgozót, akinek asztalt, telefont, munkahelyet biztosítottak, azokat most egy toll vonással átminősítenek külsős vállalkozóvá, azaz elvesztik a technikai hátteret, elvesztik az eddig megkapott alap fizetést, mindent, amitől valamilyen anyagi biztonága volt, és most alakíthat ki otthon minden technikai hátteret, marad számára ebben az amúgy is ingadozó piaci helyzetben a tiszta jutalék, de már azt sem fizetik ki a tárgyhóban, csak ha már a hirdető be is fizette a cég számlájára, így akár két hónapot is csúszhat a kifizetés.
A kényszer vállalkozó érdekében hozott döntés tehát éppen ellenkező hatást ér el,a kényszer vállalkozó beadja kulcsot, tönkre megy, elveszti állását és persze nagy valószínűséggel az utolsó hónapokban feléli a jövedelmét, mert a családnak enni kell és jelentős adótartozással adja vissza a vállalkozását. Plusz poén, hogy ezt követően még segélyre em jogosult, mivel a véllalkozóknak még ez se jár, ha tönkre mennek.
Talán érthető már, hogy milyen adócsalási lánc alakult ki ebben az országban, amiben szinte mindenki érdekelt, mint látható 2-3 évig még az állam is. A törvényt értelmezve pedig az is egyértlmű, hogy mind a kényszer vállalkozók, mind az őket alkalmazok, mind a fiktív számlákat biztosítók elkövetik az adócsalás bűntettét,amiért szabadság vesztés is kiszabható büntetésként, sőt mivel ezt közösen követik el, azaz a bűnszövetség is megállapítható, akár 8 évet is lehet rácsok közti "üdüléssel" tölteni.
Tdjátok ebben az országban milyen sokan dolgoznak üzletkötőként, ügynökként, területi képviselőként, akiknek zömére igaz, amit itt leírtam???
Hát többek között ezért is mondom, hogy legalábbis adócsalás és közlekedési balesetből kiindulva mindenkinek ott van a téglája a falban, csak az a kérdés, mikor sorolják ki a mi nevünket.

Kramp 2006.08.07. 22:42:18

Noss. Toto. Németóban kérlek nézz utána: Morde in der Bundesrepublik Deutschland
Quelle: Bundeskriminalamt
Jahr Fälle (einschl. Versuchte) Versuchte Fälle Schusswaffe dabei Aufklärung Anzahl Opfer insgesamt Anzahl Opfer, vollendete Morde
... kulcsszóval. 794 et fox találni 2005-ben. Ott 80 millióan laknak. Ha megszorzom. 4 el, pedig NEM laknak az Usában 360 millányian, akkor is 3176 gyilkosságot fogok kapni. Ez azért hajszálnyival kevesebb nemde?
Az az aljas megtévesztő média már megint lecsapott arra a sötét agyamra, biztosan, és nem volt időm összeszedni a gondolataimat. Ja, és tuti, hogy biztonságos (az az adat, amit írsz, hogy mindenkinek van fegyvere az USA-ban amúgy az első blikkre is soknak tűnik.), hogy mindenkinek van fegyvere. Kellemesen lehet vele vitákat elintézni...:) Ráeszméltél már a kriminológiára? Mert ott mondanak mást is, mint a Johnny. Amúgy ez persze ott még véletlenül sem politikafüggő.. Pl. a republikánusok inkább támogatják, a demokraták inkább tiltanák. Szóval racionálissan kurucok.

Toto_HU 2006.08.07. 22:43:01

Palidrom:
Ne fenyegess itt engem, a véleményemet mondtam el egy kérdésről, milyen tényállásról beszélsz? légyszíves nevesítsd a pontos jogszabályhelyet!
Ha törvénytelennek találod, jelents fel, van lehetőség privát m
üzenetet küldeni, ott megadom a címet, nevet akit feljelenthetsz.
Csak majd te se kérd az adataid védett kezelését az eljárásbak, OK?

Egyébként lesz.rom ki mit gondol rólam, éppen elégszer károsítottak meg a mocskos kis tolvajok, rablók ahhoz, hogy fikarcnyit se sajnáljam őket, és minden rosszat kívánjak nekik a BV intézményekben. És nem, egyáltalán nem akarom megérteni az állítólagos szenvedéseiket.
Pont ezért kerültek oda! A börtön a társadalom szeméttelepe, akár tetszik akár nem, ez így van. Ez nem diktatúraimádat, nem etatizmus, nem fajelmélet, hanem tény és való.
A szemetet pedig aki márványtálkába teszi és parfümmel locsolgatja, annak úgy kell. Én inkább bezsákolom és kihajítom a szemétdombra, ahová való. Ott rohadjon meg.




Mr.Phe 2006.08.07. 22:43:16

Kedves Toto, gondolom ismered a törvény azon passzusát is, hogy az önvédelem céljából nem lehet a támadó által használt eszköznél jóval magasabb fokozatú eszközt használni. Bocsánat a pongyola fogamazásért, de nem vagyok jogász, szóval egyszerűsítve nem ismeri el önvédelemnek a törvény, ha egy vadászpuskával 21 méterről szitáva lövöm a betöröt, ha annak kezében bizonyíthatóan egy nyitható scájci bicska volt csak. Vagy az sem iemri el a törvény jogos önvéelemnek, ha egy 60 kg-os betörőtől úgy akartam megvédeni magam ha én és a két testvérem (EGYENKÉNT IS 100 KG-OT NYOMVA) gyakorlatilag halálra rugdostuk a betörőt.
De ezt elfelejtve ha elolvasod nem is az ellen írtam bármit is, hgy Te megvéded-e a tulajdonodat, hanem az ellen, hogy álatlánosítottál annak tárgyában, hogy akik börtönbe kerülnek, azok mind megérdemlik, hogy megalázzák, vagy épp a Te idézeted szerint megerőszakolják őket.

Kramp 2006.08.07. 22:49:12

Ja Toto: Amúgy a jogos védelemnél is létezik az arányosság. De tessék, mondom elmenni a rendvédelmi szervekhez, polgárőrséghez, és ott lehet rendet teremteni. Úgy könnyű hujhujozni, hogy "majd ha bejön a lakásomba akkor védekezem" (amúgy a jogos védelem az utcán is működik). Ha derogál a rendőrség, vagy más normálisabb helyek, de mégis ennyire bánt a bűn, akkor öltsd fel boltokban kapható Batman jelmezek egyikét, és kezdd el róni szűkebb pátriád kövezetét, s mondd el az arra járó Jokereknek, hogy mi nyomja szíved. Hátha akad hozzá egy jóképű szőke újságírónő is.

Mr.Phe 2006.08.07. 22:52:44

Kramp a humorod félelmetes, ha csak ezt a hozzászólásodat olvastam volna, már akkor is megérte volna benézni ide. És a humorod mellett még ráadásul igazad is van.

Kramp 2006.08.07. 22:56:18

És Toto: Minden kifogásom mellett azzal egyetértek, én sem azt mondom, hogy a bűnözést pátyolgatni kellene. Sőt minden tekintetben elítélem én is a bűnelkövetőket Attól még nem kéne a "Minden mozdony fütyül. Szókratész fütyül. Szókratész tehát mozdony" gondolatmenetet követni.

Toto_HU 2006.08.07. 23:07:44

"Kedves Toto, gondolom ismered a törvény azon passzusát is, hogy az önvédelem céljából nem lehet a támadó által használt eszköznél jóval magasabb fokozatú eszközt használni."

Ismerem. De ezek szerint Te nem ismered a menthető felindulást mint büntethetőséget kizáró tényezőt a Btk 30§ (1)bek-ből:

"Nem büntethető az, aki azért okoz akkora vagy nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett, mert ijedtségből vagy menthető felindulásból képtelen felismerni a sérelem nagyságát , míg a büntetése korlátlanul enyhíthető annak, akit az ijedtség vagy a menthető felindulás csak korlátozott a sérelem nagyságának felismerésében ."

Részemről ennyi volt ez a fórum, a hsz-ekből ítélve nem fogunk egymás után sírni, megmondom őszintén forog a gyomrom hogy ilyen sok intenzív önkéntes jogvédővel találkozom akik köztörvényes csalók, erőszakoskodók, rablók, tolvajok jogait védik lelkesen.
Védjétek őket, támogassátok, igyekezzetek megérteni őket, ha szépen kérik az utcán adjátok át mindeneteket amivel keményen megdolgoztatok, még fizessétek is értük a 9e Ft/nap börtönkosztot, aztán ha egy napon a Te feleségedet, lányodat, barátnődet erőszakolják meg vagy verik össze az utcán, vagy Téged és a családodat tart félelemben egy környékbeli galeri aki ellen a rendőrség tehetetlen - na majd azután gyertek ide észt osztani és turbékolni a megértésről, támogatásról, szörnyű börtönhelyzetekről, emberiességről, és virágszirmokról.
Ugyanis pontosan úgy gondolkodtam mint ti, egészen addig amíg szembesültem az erőszak csontkemény farkastörvényeivel, ami a börtönök kívül ugyan úgy él mint belül - vagy megvéded magad és a családodat, vagy egyedül maradsz és Magyarországon a bűnözők azt tesznek veled amit akarnak. Sohasem tudhatod melyik nap kerül rád a sor.
Mert ilyen országban élünk, ilyen a jogrendünk, a "rend"őrségünk.

Kramp 2006.08.07. 23:23:32

Toto-toto, nem figyelsz. Mondott itt valaki olyat, hogy éljenek a bűnözők, meg, hogy "gyerünk emberek bűnözzünk együtt?" A galerik, meg a "társadalom söpredéke" senkinek sem a szívszerelme. Ettől még azt kell mondanom, hogy "több dolgok vannak földön s égen Horatio..." Minden dolgok mértéke az ember, és én sem hiszem, hogy imádattal nézek fel egy erőszakos bűnelkövetőre, mondjuk egy szaftos erőszakos közösülés-emberülés terheltjére. Az emberben ilyenkor rögtön felkel az a nagyszülőktől tanult inger, hogy "akasztani"! De azt hiszem azért a világ nem csak gonoszokból és jókból áll. Az ilyen egysíkú gondolkodásnak már volt egyszer-kétszer pár tízmillió kulák/értelmiségi/zsidó ... stb áldozata az utóbbi 60-70 évben. Szóval csak ezzel van baj. A nem fehér nem biztos, hogy fekete.

Mr.Phe 2006.08.08. 06:22:37

Kramp már megint tökéletes a példád, sajnos valóban nem két síkon ozog a világ, és az is tény, hogy bizony vannak olyan helyztek, amelyek szinte magukkal rántanak, és olynok is, amikor meg egyszerűen semmi közöd az események írányításához (lásd a fékrendszert nem ellenörző sofőr esetét)
Ha valaki beleláthatna, hogy milyen cselekményekért is ülnek emberek, hát elkerekedne a szeme, mert sokszor már az indokot em értené, ami lapján az ítéletet kiszabták, illetve olyan cselekményeket fedezne fel az olvaó, amit maga is naponta vagy olykor-oykor elkövet, még sem küldték kényszer szabadságra.
Azzal tökéletesen egyetértek totoval, hogy az erőszakért nem kell bemenned a börtönbe, az már a saját életünben is elburjánzott, csak hát itt elvben legalábbis van akihez fordulhatsz védelemért, illetve az önvédelem is rendelkezésedre áll, ami ha kicsit el is durvítottad az eredményt végül ritkán ítélnek el miatta, a börtönben azonban ez már nem igaz, ott ha késsel rád támadnak és valami hihetetlen szerencse által sikerül a kést megszerezned és Te szúrod le, akkor biztosra veheted az ítéleted meghosszabbítását. A börtönben senkit nem érdekelnek az indokaid és szarnak az önvédelemre való hivatkozásodra. Ergo a börtönön kívül kiszolgáltatottá válhatsz, ha nem figyelsz oda, de vannak segítőid is, a börtönön belül viszont alapból kiszolgáltatott vagy és csak magadra számíthatsz.

maybach 2006.08.08. 09:19:01

Kramp igazad van senkit sehol sem szabad megalázni vagy kiszolgáltatott helyzetbe hozni. De a börtön azért olyan szerintem, mert a "kint" sem rózsás helyzet. Nem értek egyett Toto-val, de értem mitől látja így a dolgokat. Ha megverik a fiadat és a rendőrök azt mondják, hogy ne is tegyél feljelentést, mert nem érdemes. Vagy idős egyedül élő nagynénid betörés miatt feljelentést tesz és később mikor érdeklődsz derül ki, hogy színdarab volt az egész, még jegyzőkönyvet sem vettek fel. Vagy feltörik az autódat és a rendőrök még Téged basztatnak, hogy godatlan voltál. Vagy a diszkóban a Te gyerekeiddel emberkednek a rendőrök és a mindenki által ismert garázda szemetekkel szemben nem mernek fellépni. Nos akkor egy-két dolog eszedbe jut. De hangsúlyozom ez sem azt támasztja alá, hogy Totó szerint kéne a dolgokat rendezni, de a törvény sem fog megvédeni sajnos.Szóval tartsd szárazon a puskaport és bízz Istenben.

Mr.Phe 2006.08.08. 10:06:22

aki bűnt követ el, az ítélje el a társadalom és a törvény egyaránt, de tudjunk különbséget tenni bűn és bűn között, legyen képes a jogrendszer eszerint fajsúlyozni a büntetetés mértékében, az büntetés végrehajtás pedig képes legyen elkülöníteni a notórius bűnözőket, az egyszer megtévedtektől.
legyen jogunk önvédelemre, de a törvény szabályozza azt is, hogy ne legyen jogunk ezzel visszaélni.
És végül ha valaki leülte büntetését, és nem notórius visszaeső, akkor tanulja meg a táradalom a könyörületességet is, mert már többször leírtam, de leírom még ezerszer, ha kell, mindenkinek ott van a téglája a falban, és ez független attól, ahogy alapjában véve valaki becsületesen akar-e élni.
Az élet nem mindig jutalmaz, de sokszor eltarol még ott is, ahol egyébként minden egyes nap próbáltak helyesen eljárni.

joesalty 2006.08.08. 11:20:42

Tiszteletem minden blogolvasónak!

Érdeklődéssel olvasom MrPhe írásait.
Elég durva, és mellbevágó amiket leír. Jó pár sztereotípiát megdöntött, vagy megerősített. Az átlagember, mint amilyen én is vagyok, vajmi keveset tud a fala mögött történtekről.
Néha-néha kiszivárog 1-2 információ, vagy esetleg a filmekből tudjuk elképzelni a benti világot. Ami mint ugye tudjuk, erősen torzított.
Nos, ami engem igazán érdekelne, az az, hogy valóban van-e olyan hierarhia, ami az elkövetett bűnön alapul?
Gondolok itt arra, hogy pl. egy többszörös gyilkos, nagyobb előnnyel indul a benti életben, mint pl. egy pedofil.
Az elképzelésem szerint igen, de gondolom ennél azért árnyaltabba kép.

Joe

Mr.Phe 2006.08.08. 13:19:46

Kedves joesalty !

börtön hierarchia bizony van, sőt azt kell mondjam az egész börtön működésének fontos része az ilyen belső törvényeken alapuló rendszer.
Ahierarchiának meghatározó mozgató rugója az erő (illetve a tényleges verekedni tudás), a csoport rendszer (azaz olyan kisebbség vagy többség tagja vagy-e, amiv valamilyen szintű védettséget ad a számodra, pl. a romák, a külföldiek azon belül is az albánok, okránok, oroszok, arabok stb, a fehér árja tagjai) és a harmadik elem az értelem, a végzettség, ami alapján olyan pozíciókhoz juthatsz, amire még az erőből politizálók is rá vannak szorulva.

A hierarchia tehát három ágú mindegyiknek van csúcsa,és ezek ágak olykor találkoznak, keresztezik egymást vagy épp keresztbe tesznek egymásnak.
az erő oldalán nem az elkövetett büncselekmény súlya a mérvadó, hanem ténylegesen ki képes ráerőszakolni az akaratát másokra, azaz ki a legjobb kocsmai verekedő. Itt viszont más ritkán zajlik a magányos harcos esete, a legerősebbnek is vannak valamilyen ismerettségi, baráti szálakon keresztül olyan ismerősök, akik szintén kemény legények és támogatják a fő gurut, persze cserében a hatalomból is kiveszik a részüket. Ilyen szempontból külön műfaj a romák esete, akik közül nem biztos, hogy a legjobban verekedő, vagy legerősebb emberek vannak a hierarchia csúcsán, sokkal jelemzőbb, hogy a kinti életben működő klánok kintről eldöntik, hogy bent kik legyenek a királyok, és a rengetek közkatonából bent lévő védi az ilyen banda fönököket, A romák tehát a hangyák módszerével dolgoznak, mivel rengetegen vannak bent, ezért az ő vezetőiket még az egyébként valóban erősek sem igazán támadják be, ergo szinte békésen élnek egymás mellett és mindenki lerendezi a saját belső ügyeit. (hogy miként néz ki egy roma zárka, az ez külön fejezet lehetne, szinte faltól falig szőnyeg, és minden katonának meg van a maga szerepköre, ténylegeen olyan belépni egy ilyen roma fönők cellájába belépni, mint amikor a mongoloknál Ulan Bator sátrába lépett valaki, kivül irdatlan szegénység, belül elképesztő csillogás, óriási a kontraszt.
És végül vannak az értelmesek, többnyire a diplomások azon belül is kiemelt helyen a jogászok, gazdasági szakemberek, dokik, akik természetesen a legjobb állásokhoz jutnak hozzá többnyire, feltéve, hogy 3 év alatti a büntetésük, és mondanom sem kell, hogy mekkora érték egy ilyen hierarchiában, aki az élelmiszer raktárban dolgozik, vagy épp a központi ruharaktárban, mert a menőség egyik mércéje, hogy mindig vadonatúj börtön ruhában vírítson valaki, mosásról a menők még csak hallani sem akarnak, így az ilyen poszton lévő értelmesek megbecsült tagjai ennek a hierarchiának, azaz ők bántatlanul mehetnek fel a nem dolgozó szintre is, hiszen maguk a cella fönökök védelme alatt fognal állni. Persze ez is csak addig tart amg valakim képes élni a lehetőségeivel, azaz ad, de kér is érte, aki első ijedtségében behozza., amit kérnek tőle (mert azért be fognak próbálkozni) az utána kimondatlanul is csicskássá válik, és más sem fog tenni, mint a hierarchia csúcsán lévőknek teljesíti a kéréseit, vagy innentől már inkább parancsait.
Ha viszont az értelmes valóban értelmes és élelmes és nem csak papírja volt civilben, hanem gyakorlata is, az különöebb erölködés nélkül olyan előnyöket élvezhet, mint aki a hierarchia csúcsán van annak ellenére, hogy a gyakorlatban ténylegesen csak az erőből diktálokat ismerik el ilyen típusú vezetőknek.
A jogászok különösen kedveltek, hiszen a hüvősön tartozkodó nehéz fiúk, és a csícskáaik is bizony többnyire hemzsegnek az ügyektől, így miközben ülnek, egy újabb ügyükben bírósági szakaszban tartanak, ilyenkor jól jön valaki, aki képes értelmezni és tanáccsal ellátni a rabokat, de olyankor is kell az írástudó, amikor különböző kérvényeket kell megfogalmazni a börtönön belül, már pedig a börtönökben szinte mindent kérni kell, így aztán kérvények megfogalmazásából akár megélni vagy mondjuk úgy túlélni is lehet egy börtönben.
Ergo legyél nagyon okos, inteligens, aki járatos a kommunikációban, é képes alkalmazkodni az oszd meg uralkodj elv lapján, vagy legyél belevaló kocsmai verekedő, lehetőleg saját testőrökkel, de minimum egy a bötrönben többségben lévő kisebbség tagja legyél, aki képes olyan szolgálatot tennia főnöknek, amitől valakivé válik, és akkor van esélyed viszonylag jólmegúszni a börtönt. Ha egyik típusba sem tartozól, aki nem is lehetsz más, csak a börtön hierarchiájának kiszolgáló talpköve, azaz valakinek a csicskáa, vagy a köcsöge. persze vannak akik okos hallgatásukkal, szürkeségükkel el tudnak lavírozni, és így ők is viszonylag elfogadható áldozatokkal túlélhetik, de ezt viszont nagyon jól kell tudni csinálni a sikerhez, éppen ezért ez nagyon keveseknek lesz dicső osztályrésze.

joesalty 2006.08.08. 13:54:24

Mr.Phe!

Köszi a kimerítő választ!
Így már sokkal világosabb a dolog!
A kérdés másik fele viszont még a számomra nyitott maradt. Arra lennék kiváncsi, hogy egy egy elitélt büncselekménye latba esik-e vagy sem. Lehet, hogy nem tudom pontosan megfogalmazni mire is gondolok, de megpróbálom elmagyarázni.
Szóval. Részemről eddig úgy tudtam, hogy bizonyos bűncselekmény típusok, még a rabok között is megvetendőek. Ilyen pl. az anyagyilkosság, nemi erőszak, pedofília, stb. Tehát valóban a bűnözés, bűnelkövetés legalja. Abban a hitben vagyok, bár lehet, hogy ez csak a filmeknek köszönhető, illetve a félinformációimnak, hogy az ilyen tipusú bűnelkövetők, "különleges" bánásmódban részesülnek a rabtársak "segítségével", az őrök hallgatólagos beleegyezésével.
Egy pár évvel ezelőtt keringett egy ilyen történet a baráti körömben. Történt, hogy az egyik ismerősünk lányát (8 éves volt akkor) egy fickó a liftben molesztálta, fogdosta, és megpróbált vele közösülni. Szerencsére az utóbbira nem került sor, mert meghallotta valaki, hogy a lépcsőházban valaki nyöszörög és megzavarta a férfit. A fickó sajnos elmenekült, nem sikerült egy ideig a nyomára jutni. Feljelentést, ilyesmit megtették a szülők, de eredmény nem lett jó pár évig. Valószínüleg a fickó folyamatosan hasonló dolgokat művelt, mert 3 év elteltével elkapták, amint egy kislánnyal ismét megpróbált közösülni. Szerencsére, akkor nem tudott elszökni. A büntetőeljárás során a csókát azt hiszem 6 év fegyházban letöltendő büntetésre ítélték. (Ezt én is, és az áldozatok családjai is keveselték. Legszívesebben a férfi szívét a helyszínen kitéptem volna.) Azt hittük, hogy ennyivel megússza a dolgot. Azonban másként lett. A büntetés megkezdése után 3 évvel jött a hír, hogy a férfit életveszélyes állapotban szállították korházba. Egy nap a rabtársak nagyon helybenhagyták a fürdőben, vagy valami hasonló helyen.
Az a hír járta, hogy a rabok tudomására jutott, mit is művelt, és valószínüleg ők is keveselték a kiszabott büntetést.
Szóval a kérdés, az, hogy ez valóban megtörténhetett amiatt amit tett, vagy valaki az áldozatok családjai közül intézkedett, és intéztette el a dolgot.
Részemről nem sajnáltam a fickót, megérdemelte amit kapott, ha tehettem volna, akkor a puszta kezemmel a helyszínen öltem volna meg.

Joe

Mr.Phe 2006.08.08. 14:35:42

Igen ilyen elkülönítés a börtönön belül létezik és a pedofil az a legalja, nem is szokták a rabok orrára kötni, ha valaki ezért kerül be, mert tudják, hogy percek alatt kicsinálják. Persze mindig akad őr, ki szintén utálja a pedofilokat és elejt némi utalást a amnők körében.
A menőknek pedig ez duplán jó, mert egyrészt valóban utálják, megvetik ős is az ilyen bűnözőket, azaz még a legrosszabban is van betyár becsület s azt mondják a gyerek az tabu, másrészt azért is jó neki, mert az erőszakra való hajlamosságát az ilyenekkel szemben rizikó nélkül kiélheti, az örök simán elfordulnak, de olyat is láttam, amikor egy pedofilnál maguk az örök koholtak valami indokot, ami alapján kivihették egy helységbe, megdolgozni, utna pedig már nem a saját lábán jött be a zárkájába. Ergo a pedofilt mindenki utálja és ott üti, ahol csak tudja, őr és rab egyaránt, hogy még a csicskásoknak is a csicskája lesz az nem kérdés, és a fajtalankodó raboknak fel szokták hívni a figyelmét, hogy senkisem bánná, ha az illetőt annyiszor dugná seggbe, ahányszor csak képes rá. Ebben az esetben is el fog fordulni mindenki.
Tapasztalatból üzenhetem hát minden pedofil hajlamúnak, hogy 5x gondolja meg, hogy egy gyerekhez nyúljon, mert a büntetése iszonyatos lesz, amikor bekerül.
A második helyen állnak a volt rendőrök, fegyőrök, bírók, ügyészek, persze az ilyenek jól megfontolt érdekükben ezt erőteljesen igyekszenek letagadni. És ez olykor sikerül is, mert náluk már egyáltalán nem olyan közlékenyek a fegyőrök.
E két dolog után jön egy nagy űr, majd talán jönnek még az utálat szintjén azok a gyilkosok, akik idős emberek torkát vágták el hidegvérrel, de ez már korántsem olyan markáns, mint az elöző kettő.
Más fajta bűntények nem esnek kiemelt utálat tárgyáva, azaz a többi összemosódik. természetesen a kis bűntényesek, a megélhetési bűnözők, piti tolvajok és a gazdasági bűncselekmények elkövetői megvetik a gyilkosokat és erőszakoskodókat, de ezt csak egymás közt, mivel nincs erejük szembe szállni az ilyenekkel, így az ő utálatuk, lenézésük következmények nélküli, sőt természetesen a delikvensek előtt le is tagadnák az ellenszenvüket.

Ami még érdekes a rabok között, az a jelentő gazdasági bűncselekményt elkövetők köre, akiket megpróbálnak lehúzni, és ha az ilyen nem vigyázz, akkor szabadulása után is megkereshetik.
Perssze aki olyan hülye, hogy azzal dicsekszik hány milliót sikkasztott, vagy Áfa-t calt, az meg is érdemli, hogy bent megfosszák mindenétől.

Persze nem mindig akad a börtön bárok horgára igazi nagy hal gazdasági bűnelkövetőből (hiszen lásd Tocsik, princz és társai, rendre megúszák a börtönbe vonulást) így az a lényeg, hogy ki az aki megfélemhítő, és azáltal a kint lévő rokonoktól csomag, pénz stb bekérhető.

Virág et. 2006.08.08. 14:57:16

Mr.Phe

Nagy élvezettel olvastam az insider kommentjeit. Látszik belőle, hogy tényleg volt bent és nem kamuzik.

Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem.

1. Hogyen kerülheti el valaki, hogy ne legyen belőle csicska/köcsög? Illetve valóban vannak-e olyanok (pl. pedofilok, "csinosak", gyengébbek), akikből mindenféleképpen az lesz? Pénzes ember megveheti-e bent a biztonságot? Mi van ha kénytelen a nem dolgozók között lenni?

2. Kiből lesz "menő" a sitten? Fizikai erő? Kapcsolatok?

Köszönöm a válaszokat. Ja, nem "érint" a kérdés, hál' Istennek. Tehát szigorúan elméleti síkon érdeklődöm. :)

Mr.Phe 2006.08.08. 15:58:14

Kedves Virág, az teljesen mindegy, hogy valaki érintett vgy csak érdeklődő, én mindenkinek szívesen válaszolok,akkor tényleg szeretné tudni, hog mi é milyen logika vagy balső törvény alapján folyik a börtönökben.
Elekrülni, hogy csicska legyél...hát az bizony nem egyszerű faldat, ha a nem dolgozóra kerülsz szinte lehetetlen.
Nem dolgozók közt az egyetlen esélyed ha az eszednek hasznát veszik, azaz vagy jogász vagy, vagy jogásznak adód ki magad,majd a könyvtárban igyekszel gyortalpalón átnyalni a BTK-t, hogy legalább a büntetési tételeket fejből tud, mert azt ők is tudják. Ergo a bizalmukba kell férkőznöd a nem dolgozón a menőknek, ami lehet hogy nem megy elsőre, eröltetni sem szabad, akkor tudatosan terjesztened kell, hogy a jogban jártas vagy. Persze ha nem hitelesen adja valaki elő, akkor akkorát bukhat,hogy onnantól a legutolsó pali lesz az emeleten.
A dolgozói szinten picit egyszerűbb a helyezt, mert az igaz kemény magnak snassz, hogy dolgozzon, azaz nem vállal munkát, így nem is nagyon kerülnek az ilyen szintekre. persze azért is is találni bőven kötekedő, erőszakoskodó embert a második vonalból, de ezeknek már nem akkora a fajsúlya, így el lehet bliccelni közöttük, itt elsődlegesen a pozicíod számít, hiszen a börtön egy érdek közösség, azaz ha képes vagy hosszájutni valamihez, amit áruba bocsáthatsz, akkor ezzelarányosan nő a fontosságod, a börtön szintjén belül elfoglalt pozíciód.
Konyhán dolgozni, még utolsó csicskásként is nagyobb rang a börtön egészén belül, mint más munkakörben első embernek lenni. persze nem ide srolandó a raktárosok, a könyvtáros, az írnok, ha van lehetőség, akkor az eü-ön a segéd, mert az ilyenek mindenki felett állnak.

A köcsögség elkerülése annak igazán nehéz, aki eleve fiatal, lányos alkat, akiről alkata, személyisége alapján feltételezhető, hogy akár buzi is lehet, és persze esélytelen az elkerülésre a pedofil, az büntetésként is kapja a köcsögséget.
Végül annak van még esélye erre, aki gyávaságból kiszolgáltatja magát, hiszen az ilyeneknél kisebb ellenállás várható.
De mint írtam a fiatalok, a 18-25 közöttiek vannak ilyen szempontból a legnagyobb veszélyben.

És végül ki lesz a menő? természetesen aki vagy önmaga, vagy a testőrei segédletével erőt demonstrál sikeresen. vannak olyan cellák, ahol az ajtóban ott áll egy ajtón álló és be sem léphetsz, a bent tevékenykedő menő engedélye nélkül.
Természetesen menőnek számítanak azok is, akik mögött nagyon sokan állnak, azaz pusztán erőből nem lehet őket legyűrni, ez pedig a romák és néhány külföldi kisebbség képviselői.
Végül vannak akiket a hírnevük tesz azonnal menővé a kinézetük és a támogatóik mellett, ezek akikről mndenki legendákat mesél a kinti erőszakos ügyeiről. Ami a vicc, hogy az ilyeneknél mindig azt emlegatik, hogy hidegvérű gyilkosok, de bekerülni aligha ezzel kerülnek, mert akkor fegyházban lennének, nem börtönben. Börtönben a gyilkosok közül a hirtelen felindulásból elkövetők vannak inkább, az igazi nagy halak fegyházban végzik.

Virág et. 2006.08.08. 16:14:26

Mr.Phe

Kösz a gyors választ! Én is valami ilyesmit képzeltem el, olvasva a korábbi hozzászólásaidat.

Joghoz értek (jogász lennék, vagy mi), de azért nem tervezek kirándulni bv intézetbe, még ha "kiváltságos" lehetnék is. Mivel munkám folytán polgári ügyekkel foglalkozok, ezért a "másik oldalról" sem valószínű, hogy ez meg fog történni. Hál' Istennek, teszem hozzá gyorsan. Korábbi munkám folytán dogloztam belügyben, de csak idegenrendészeti fogdában jártam, tényleges bv-ben nem.
Azért a tájékozottság soha nem árt, mert ugye soha nem lehet tudni.

(még valami: a nevem Virág elvtárs(=et.), csak a nemi hovatartozás végett :) )

Mr.Phe 2006.08.08. 16:18:56

Kedves Virág elvtárs, csak megerősíteni tudom, hogy nem árt ha egy jogász felkészült BV szinten is, azaz képes tájékozatatni az ügyfelét, ha úgy alakul, mi vár rá. Én is hálás lettem volna ha az ügyvédem el tudta volna mondani mire ügyeljek, mire készüljek, ha már az ügyemből nem tudott börtön nélkül kihozni.
És azzal is egyetértek, hogy addig jó, amíg csak ppolgári peres ügyekkel kell foglalkoznod, mert ha akárcsak ügyvédi beszélőre is, de sűrűn kellene bejárnod börtönökbe, egy idő után eléggé nyomasztana, amit látnál, pdig, amit Te láthatnál az erősen meg lenne már szűrve.

Virág et. 2006.08.08. 16:24:06

Mr.Phe

Voltam ügyvédi beszélőn még zsenge ifjú koromban egy ügyvéd mellett. Elvileg be se mehettem volna igazolvány nélkül, de senki nem kérte. A fellépés elég volt és minden őr bokázott.
Ügyfelem pedig egy van, egy nagy cég és az nem fog bv intézetbe kerülni. :) Meg egész jól fizet.

Egy kérdés még: kirendelt vagy megbízott védőd volt?

Mr.Phe 2006.08.08. 17:06:55

Megbízott az én megbízásomból, de így utólag azt kell mondjam, ha én rendre nem kértem volna szót, hát akkor gyakorlatilag nem sok minden történt volna, de ez van én választottam, én voltam a hülye.
Az viszont egy újabb történet lehetne, hoyg amikor a VPOP bevitt úgymond tanúként, hoyg segítsem a munkájukat néhány kérdésre adott válaszommal, akkor hogyan lettem másodpercek alatt gyanúsíított, hogyan tartottak bent 24 órán keresztül, vertek meg, fenyegettek meg minden létező munkatársam, barátnő, feleség stb behozatalával (elén donbták az un. sárga bahívott, ami meg volt írva mindenki nevére), hogyan nem kaphattam telefonálásra, ezáltal ügyvédre sem lehetőséget, majd hogyan érkezett hozzám állítóag az üzlet táram megbízásából egy ügyvéd tök hirtelen, hogyan derült ki miután kiengedtek, hogy a társam azt sem tudta, hogy bevittek, így ügyvéfet se küldött, az ügyvédet az egyik VPOP-s játszotta el minden bizonnyal, hogy négyszemlözt minél több dolgot mondjak el neki.
Persze nekem is nagyon feltűnő volt, hogy az nem kérdezte meg mi zajlott eddig, bántottak-e, de rögtön azzal kezdte, hogy a táram küldött, és azt üzeni, hogy már intézkedtek rendőrségi kapcsolaton keresztül, el lesz boronálva az ügy, csak tegyek nyugodtan beismerő vallomást, hogy kiengedjenek, a többivel nem kell foglalkoznom.
Na így mennek itt a dolgok, vagy legalábbis mentek akkor, ez nem egy akciófilm, ahol a gyanúsított követeli az ügyvédjét, az meg hipp hopp megérkezik. Amilyen módszerekkel dolgoznak a bűnelkövetőek, ugyanazokkal a módszerekkel dolgoznak a bűnüldözők is, nem csoda, hogy sokszor lesz a pandúrból is rabló, nem csak fordítva, hozzá szoknak a rendszerhez. És mesélhetnék még a jó fiú, rossz fiú párosról a vámosoknál, ahogy az egyik pofán vág, a másik meg elnézést kér. Kicsit nevetségesek a módszereik, elavultak és ráadásul még törvénytelenek is, de ez van...

ata 2006.08.08. 17:10:11

Nagyon sajnálom, hogy eltérek az eredeti témától. Szerintem itt nem feltétlenül arról van szó, hogy milyen büncselekmény elkövetése miatt jár a szabadságvesztés bármely fokozati is, hanem sokkal inkább arról, hogy a börtönökben milyen elitélendő dolgok történnek. Nem hiszem, hogy az elítéltek között a gyengébeknek kellene mégtöbb lelki és fizikei séroülést szenvedni, hanem ott kellene jó útra téríteni azokat legalább akik nem oda valók. Az erősek felfalják a kisebbeket, és mikor onnan kikerül már nem biztos, hogy lesz olyan fizikai és lelki állapotban, hogy jó útra térhessen.
Én személy szerint azt gondolom, hogy ez az igazi probléma és nem az, hogy miért és milyen fokú szabadságvesztés jár.

Mr.Phe 2006.08.09. 06:30:54

Ata, abszolút jól látod a problémát, én ezért is írtam le többször, hogy abüntetés végrehajtás legnagyobb hibája, hogy nem külön helyen tartják az első büntényeseket, illetve a megélhetési vagy kis bűncelekményeseket. Tegyék egy helyre az összes dolgozni nem akaró menő gyereket, aztán szórakozhatnk egymással.

ata 2006.08.09. 09:44:18

Kedves Mr. Phe!

Igen úgy látszik, csak igen kevesen látjuk a probléma lényegét, hisz a legtöbben nem azzal vannak elfoglalva, hogy "becsületes" embereket aláznak meg a börtönfalakon belül, és ezzel életeket tesznek tönkre. Nagyon elkeserítő számomra, hogy vannak olyan emberek akik mélységesen egyerétenek azzal ami a börtönfalakon belül működik. Azt kellene minden embernek megérteni, hogy ha egy "elsőáldozó" bekerül a kemény magba, akkor már soha nem fog tudni teljes életet élni. Ha addig még embernek érezte magát, akkor szerintem utána csupán ezeknek az elítélteknek a 1% tudja az életét gördülékenyen élni a szabadságveszéts után. A gyilkos közé kerüljön a pedofil és a nemi erőszakot elkövetők. Külön intézmény kellene mindazoknak akik nem oda tartoznak.
Ennyit az én meglátásomról.
Egy kérdést tennk fel Önnek, ha nem bántom meg vele. A BV intézeten belül a gyerekgyilkosoknak valóban olyan megtorlásokban van részük mint ahogy az a közhieledelmben is él?

haru 2006.08.09. 09:45:59

Kedves Toto!

A vélemény-nyilvánítás szabadsága mindenkit, így téged is megillet, amivel semmi gond nincs. Viszont az előadásmóddal annál több! Nem lepődnék meg, ha azt mondanád, hogy renszeres résztvevője vagy a Hősők terén rendezett összejevöteleknek. A világ nem fekete és fehérből, nem árja és zsidó emberekből, nem Fradiból és Újpestből áll. Mint ahogy nem bűnözőből és sértettekből. Nyilván különbséget kell tenni szándékos és gondatlan elkövető között is, és meg kell húzni a határt a jogos védelem és egyéb bűncselekmények között. Annak kimondottan örülök, hogy könyvet is olvasol, bár inkább szépirodalmit ajánlanék neked. Nem hiszem, hogy a fegyvertartás megoldás a promlémára, hiszen te is írtad, hogy a bűncselekményeket az illegálisan tartott fegyverekkel követik el többségében, így ha már rád szegesztek egy fegyvert, ne addj isten rád is lőttek, nem hiszen, hogy tudnál védekezni a saját legális fegyvereddel. Megértem dühödet, mert bűncselekmény áldozata lettél - bár ezek kisebb fajsúlyúak lehettek - de mi különböztetne meg az elkövetőtől, ha te ugyanolyan, sőt súlyosabb módszerekkel vennél elégtételt a téged ért sérelmekért. Semmi!
Midezekre figyelemmel javaslom, hogy inkább a magyar jogrend és a magyar valóság szabályai között igazodj el és ne egy általunk elérhetetlen civilizáció társadalmi szabályain merengj, mert még nagyon nagy csávába kerülhetsz!

Mr.Phe 2006.08.09. 10:05:55

Ata megnyugtatlak ésmegnyugtatok mindenkit, akinek az ismerettségében, vagy ne adj isten a családján belül a gyermekén erőszakot követnek el, hogy az ilyeneknek előbb jön a híre a börtönbe, mint ő maga, az Őrök szin te versengenek, hogy ki löki be előbb az infót az elítéltek közé,és innentől az a rohadék aki egy gyereket bántott, nos annak minden napja, amit eltölt a börtönben, az maga lesz a pokol. A pedofilokat, gyerekgyilkosokat, vagy csak bántalmazókat kilöki magából, még a söpredék is, és a maguk módszereivel nagyon keményen megbüntetik. Hallottam egy pedofilt könyörögni a jóistenhez, hogy vegye el az életét, csak még egy napot ne kelljen eltölteni a többi rab között.
A gyerek az tabu, ahogy számomra az idős magatehetelen is, az ilyenek nem érdemelnek kegyelmet, de nem is kapnak, maximum a bíróságtól, a börtönben elnyerik méltó büntetésüket, ami garantáltan kijelenthetem rosszabb, mintha felkasztanák.

nick 2006.08.09. 10:10:22

Azért a hozzászólásokon látszik, hogy ki volt bent és ki nem.

Kramp 2006.08.09. 10:40:55

Maybach: Igen, de ez elvárható amit írsz, én is megértettem őt, de nem feltétlenül kell vadulni. Ott, ahol lehet, meg szükséges, ott nyilván tenni kell valamit (és nem a "rettenetes haragom felperzsel" szinten). De ettől még nem hiszem, hogy ennyire hörögni kellett volna.

bandeeraz 2006.08.09. 10:57:36

Más helyen is megfigyeltem, hogy vannak az ilyen totohoz hasonló félőrültek, akik legszívesebben sörétes puksával járnák az utcákat, minden bűnözőt szétlőlének, és persze iszonyat szigorúak azokkal szemben, akik megszegik a törvényt. Ha valaki pedig nem ilyen vehemens, és esetleg vitatkozik velük, akkor meg úgy vélik, hogy a másik végletet képviselik. Pedig jó lenne megérteniük, hogy nem arról van szó, hogyha valaki nem akar kibelezni egy betörőt, akkor esetleg csillogóra akarja esténként polírozni a seggét.
A börtön nem a társadalom szeméttelepe! Illetve nem úgy, ahogy azt toto gondolja. Nem a bent ülőkről, hanem a társadalomról állít ki kórképet. A társadalomnak azután kell önbírálatot tartania, hogy megnézte, kik is ülnek a börtönökben, kik szegik meg a törvényt. Amúgy meg a magyar jogrendszerben túl hamar osztogatják a börtönbüntetéseket, alternatív szankciókkal többet érnénk. És akkor azokat, akik nem követtek el súlyos bűncselekményeket, nem érné érthetetlenül súlyos hátrány.

asiel 2006.08.09. 12:19:16

Sziasztok!

Nem oly régen hallottam a rádióban, hogy a legtöbb állam ellen indított pert a jogtalanul börtönbe zárás, illetve szintén feleslegesen meghurcolt esetek miatt indítják...

És ez több, mint az 1/3 a pereknek.

Ebből az látszik, hogy nem olyan nehéz börtönbe kerülni :(..., de nincs ez másként nyugatabbra sem. Az egyik baratomat azért zárták be 2 hétre mert egy olyan srác mellett ült az autóban, akitől kérdezgetni valójuk volt a helyi rendőröknek (mind a kettő tiszta volt és haza is kerültek), mint utólag kiderült bizonyíték nélkül, csak informálódtak...

Öcsémért is jöttek már kommandósok... érv: egy belvárosi udvarban látták őket üldögélni, ahol később betörtek (a város egyik legforgalmasabb átjáró udvara, mozi kijárattal) és semmi dolga nem volt -sem előtte, sem utánna - a rendőrséggel (bár lehet, hgy egy biztonsági őv miatt kiszabott zsé kivétel lehet ;) ).


USA-ban is azért várnak olyan sokat a halálos ítélet végrehajtásával, mert elég sok esetről derül ki, hogy bocsi tévedés volt, bár ha jól tudom a statisztika úgy szól, hogy a kivégzettek 10% nem volt sáros abban, amiért kivégezték, bár ha innen közelítem meg, akkor a 10% a halálsoron ülőknek is eléggé peches ember ...



asiel

Mr.Phe 2006.08.09. 12:46:12

Pedig a törvény azt mondja ki, hogy amig valakinél minden kétséget kizáróan nem bizonyítható a bünössége, addig ártetlennek kell tekinteni.
A bíróságon is a bírónak ezt az elvet kellene alkalmazni, és akkor nem zülethetnének olyan ítéletek, mint amit egyik blogban már írtam , hogy az illetőt azért ítélték el több évre, mert vélhetően ő követte el a bűncselekményt, ergo nem volt bizonyíték ellene, de életszerűnek ítélte a bíró, hogy ettől Ő még elkövethette a bűncselekményt.
Kihangsúlyozom a kezemben volt a bírósági végzés, benne az indoklással, tehát nem más meéjének döltam be.

Kramp 2006.08.09. 13:44:26

Asiel: Ja, így működik ez nálunk.. Ahogy nézem, most, hogy majd elbocsátanak egy két mókust, azzal meg majd felettébb emelkedik a hatékonyság. Bár... A rendőrség is, mint a többi állami szerv egy oldalon nagyon pazarol, más oldalon meg még a rongyos gatya is kilóg. Szal találkoztam én már olyan rendes rendőr/ökkel, hogy le a kalappal előtte, de olyanokkal is, akiket inkább ne is láttam volna. Úgy látom viszont, hogy az elbocsátás, meg leépítés akkor sem fog itt javulást hozni,meg az informatizmus sem, vasz inkább romlik. Ugye minél kevesebb az ember, annál több az automatizmus, ha felelős kevés van- az "ügytovábbpasszolás" jelentősebb. Így, ha ilyen "nem kívánt esetek" jönnek elő, akkor aztán az állam fizethet,- ha rá bírják bizonyítani- mert nem fizetett elég embernek..:)
És péel ma kicsiny hazánkban sokkal több a biztonsági őr, mint a rendőr.. (néhol még a laktanyaőrzést is rájuk akarták bízni..) Komikuss..:)

Mr.Phe 2006.08.09. 14:52:37

Ha bárkinek olyan kérdése van, amit nem akar megosztani a nyilvánossággal, ha épp bevonulásra készül, és fogalma nincs mit tegyen, az írhat nekem az alábbi címre levelet, és igyekszem az őszinte és a valóságon, tényeken alapuló válaszaimmal könnyebbé tenni a benti életét, vagy kivülállóként jobban megértetni a falak mögöttiek életét.
phejack@yahoo.com

Zoé 2006.08.10. 11:36:01

Kedves Mr. Phe!

Nagy figyelemmel és rengeteg empátiával olvastam soraidat, miután sajnos jelenleg én is részese vagyok egy ilyen szituációnak: a párom került be nem olyan régen. Előtte már előzetesben volt 17 hónapot a Venyigében, most, hogy jogerős lett az ítélet, sajnos le kell töltenie a kiszabott, összesen 4 éves büntetést.
Az első kérdésem hozzád (remélem tegeződhetünk), hogy Te hogyan készültél lelkileg a bevonulásodra? Én el sem tudom mondani, mennyire szörnyű volt az utolsó 3 nap, ahogy ketyegett az idő, és tudtuk, hogy nemsoká nagyon hosszú időre el kell válnunk egymástól...
Nehezíti a dolgokat, hogy 4 hónapos terhes vagyok, elképesztő mennyiséget idegeskedem, el nem tudom képzelni, hogy vajon mit csinálhat bent.
A párom mellékesen elég intelligens, emellett elég nagy darab, mindig elérte azt, amit akart, ahogy elmesélte, pl. a Venyigében is. pedig az elég szigorú hely. Sosem volt senkinek sem a "csicskása", hovatovább senki "kancsója"...ugye remélhetem, hogy azokat az előjogokat, amelyeket a Venyigében ki tudott magának harcolni azt most Baracskán is ki fogja tudni?
Hírem gyakorlatilag még semmi róla, 8 napja vonult be, még az ügyvéd sem tud biztosat mondani. Egy levelet tegnap kaptam tőle, azonban ő is azt írta, hogy még nincs meg a végleges helye.

Mr.Phe 2006.08.10. 12:20:05

Kedves Zoé !

Az előzetes ház azért nem ugyanaz, mint a végleges intézmény, így erre nem érdemes alapozni. a végleges elheylezésnél a rabok közötti átjárás sokkal szabadabbá válik, ettől vizont a konfrontáció veszélye is nő.
Természetesen minden erejével azon kell lennie, hogy kívivja a helyét a benti hierarchiban, és ezt van hogy erővel, van hogy ésszel és van úgy hogy lemondással, vagy éppen emocionális belső kézségével érheti el. Ebben nincs biztos tipp, a helyszín és a résztvevők dönthetik csak el, hogy melyik megoldás a népszerű. Az erő önbagában még kevés, ha nincsenek ott tárak, haverok, mert mindig van erősebb, és nagyon sokk a klikk a börtönökban, így még a sok lud disznót győz elv is érvényesülhet.
Ha valaki nagydarab az addig védelem, amíg be nem támadja valaki, és ha ekkor nem a méretének megfelelően tud reagálni, akkor onnantól hátrány lesz.
Azért én biztatlak, ha Venyigét jólátvészelte, akkor sok minden tapasztalt már, ami nagyon hasznos lesz a végleges letöltő helyen baracskán. Nekem úgy rémlik, mintha azt mesélték volna, hogy Baracskán nagyon sok a fiatal rab, ami ha igaz, az mindig veszélyesebb, mert azok nagyon szeretnének rossz értelemben bizonyítani, azaz folytatni amit kint csináltak, a bandákba verődött stikkliket.
Szerintem ne izgulj meg fogja tudni oldani a dolgokat a párod a dolgokat, és ha kijön legyél nagyon türelmes és megértő, mert lelkileg nem tudja megúszni, az szinte biztos.

Mr.Phe 2006.08.10. 12:33:59

Zoée a bementelt hasonlóan éltem meg, és soha nem fogom elfelejteni, amint hajnalban felkeltek a gyerekeim, hogy az ablakból integessenek nekem, mert ők úgy tudták külföldre kellett mennem dolgozni. Szerencsére nekik még nem tűnt fel, hogy egy pici zacskóval a kezemben külföldre menni azért elég morbid.
Én is számoltam a percek múlását, és mivel a börtönrökről én sem tudtam semmit, csak amit a média terjesztett, meg amit állítólagos jól értesültek duruzsoltak, így kétségekkel ésfélelmekkel teli utolsó napok voltak, de még ennél is erősebb volt a félelmem a család miatt, hogy mi lesz velük, hiszen eddig én voltam a család eltartója, mot pedig ott maradtak családi pótlék és gyedre utalva 4-en.
Azt hiszem abban a pár napban sokat regedtem, aztán amikor bementem és megtapasztaltam hol magamon, hol a mellettem élőkön, hogy azok a rémhírek, amiket a börtön életről terjesztenek, az szerény másolata a valóságnak, nos ott ismét sokat öregedtem.
És ha mindkét blogot, ami az én hozzászólásomból indult olvasgatod, akkor már azt is tudod, hogy nagyon meglepő dolgokat fogsz tapaztalni, amikor hazatér a párod, és ezért kell nagyon sok szeretet és türelem. Nem csak lesz emberi roncs, akit lefogyva, összeverve kapsz vissza, van aki ezek nélkülérkezik, még sem lesz soha többé önmaga, én azokhoz a filmekhez tudom ezt hasonlítani, ahol katonák jönnek haza a háború borzalmaival a szívükben,és már soha többet nem lesznek azok, akik a bevonulás előtt voltak.

Zoé 2006.08.10. 13:03:02

Kedves Phe, nagyon köszönöm a válszod.
Igen, én is sejtem, hogy a szabadulás nem lesz egyenlő az azonnali felhőtlen boldogsággal, nagyon sok megértést és rengeteg szeretetet kell majd tudnom adni, emellett nem tudom, hogyan fogja majd kezelni azt a körülményt, hogy, amikor szabadul, rajtam kívül ott lesz már a baba is.
Saját elképzelésem szerint a bent eltöltött időt talán korcsoportuk szerint is másként élik meg az elítéltek. A párom még mondjuk, hogy fiatalnak mondható, 27 éves. Kinézetét, vadidegenekkel szembeni viselkedésmódját tekintve mondhatom, hogy nem túl bizalomgerjesztő, gyakorlatilag olyan a habitusa, mint általában a kigyúrt kopasz, tetovált fickóknak, azzal a nagy különbséggel, hogy a magánéletben pedig tisztelettudó, kedves, kenyérre kenhető aranyember. És hát a Jóisten még ésszel is megáldotta, nem a bunkó fajtából való. De ezt ugye nem mindenkinek kell tudni, pláne nem a "bentiek"-nek. Azt már a párom is előre bocsátotta azonban, hogy készüljek fel, hogy kijövetelekor kicsit más lesz, mesélt a Venyige utáni időszakról, a visszailleszkedésről, hogy mennyire tudott örülni apró dolgoknak, pld. hogy kilincs van az ajtón.
Ami talán még előnyére válhat, bár ebben egyáltalán nem vagyok tájékozott, hogy a bűntársa is ugyanakkor és ugyanoda vonult be. Kvázi van esély arra, hogy ők ketten odabent is "összetartanak".
A csomag/levél/beszélő témakörről ha kérhetem, írj pár sort, érdekelne, hogy a neki érkezett leveleket magánál tarthatja-e, annak tartalmáról a bv embereit leszámítva megtudhat-e valaki valamit, mondjuk a zárkatársak.
Csomagot úgy tudom az őrök a címzett jelenlétében bontják ki és nézik át, kérdésem továbbá, hogy élelmiszerek közül mi az, amit a legajánlottabb beküldeni.
Beszélő alkalmával milyen felügyelet van? Hallgatja valaki a diskurzust? Egyáltalán hogyan zajlik le egy ilyen?

Mr.Phe 2006.08.10. 13:22:51

Zoé a csomagot valóban a címzett jelenlétében egy külön helységben bontják fel nézik át tüzetesen és vesznek el belőle, ha valmi nem engedélyezett.
Mit érdemes küldeni? ha vannak káros szenvedélyei (kávé, cigaretta) akkor azt feltétlen, de cigit akkor is ha nem dohányzik, mert a börtönben fizető eszköz, azaz helyettesíti a pénzt. Kávénál üvegest nem küldhetsz elveszenk, mindent, ami üvegben van, az szigorúan tilos, ha rendes az őr, akkor átönti a tarlamát egy zacsiba, de ez ritka. Inkább küld a vákomzcskóst, persze instant, mert kávéfőző nincs. tejpor, ha zacsis küldhető a kávéhoz.
Aztán tegyél bele borítékot, levélpapírt és bélyeget, de a bélyeget előre ragaszd rá a borítékra, különben ellopják, elkunyizzák. Toll sem árt,mert fogyóeszköz. Feltétlen küldj neki valamilyen folyékony mosószert, amivel hideg vízben is lehet mosni (Bip)és meg kellene tudnod egy levélből, hogy kap-e a börtönben hivatalból tisztálkodó eszközt (szappan, borotvahab,krém,fogkrém, fogkefe), mert elvileg benne van a börtön ellátmányba, és anno aját magam pakoltam kocsira a raktárban, amit a raboknak küldtek be és ki kellett volna osztani, de ez nagyon ritkán történt meg, a börtönön belüli raktárban felhalmozodott, és a BV-ek vitték haza, meg üzleteltek vele a raktárosok. Ha nem kapez is mehjen neki, mert a raboktól elvárják a sűrűn borotválkozást, főleg ha dolgozhat.
WC papírt feltétlen abból sosincs elég.
Legyen a csomag tetején egy olyan sparos szatyor féle, mert ha nincs nála semmi, amiben átveheti, akkor a markában viheti be, ka viszont látják a celle társk mit kapott, akkor egy csomó dolgot egyből lenyúlhatnak róla, vagy látva mijött naponta elkiunyerálják.
Kérdezd meg van-e lakat a szekrénykéjéhez, ha nincs küldj neki, a közepesen vastag tuto-t javaslom, amit nem olyan egyszerű leverni egy betévedőnek.
Újságot, könyvet küldhetsz, unaloműzőnek, főleg ha még szeret is kerztrejtvényt fejteni.
Nagyon figyelj a csomag súlyára 2000-ben úgy emlékzem 5kg volt a határ, felbontatlanul lemérik, és ha annál több visszaküldik úgy, hogy a párod még azt sem tudja meg, hogy csomagja jött. És mivel a mérlegek némi szándékossággal el vannak allítva, ezért a súlyhatár alatt maradj cirka 1/2 kg-al. Ha jól emlékszem havonta egy csomag engedélyezett, ezért nagyon át kell gondolni mit teszel bele, ami könnyű, de érték. Kajából olyat, ami száraz, eláll egy darabig hűté nélkül is. (száraz kolbász) és feltétlen pici édességet, mert azt lehet bedobni a közsbe, és amíg azon csámcsognak a szatyorból feltűnés nélkül el tud pakolni a szekrényébe. utána majd eldönti a srác hogy miből és kinek ad.
Azt hiszem ezek a legfontosabbak, de ha van a fiúnak valami szenvedélye, hobbija írd meg és mondom mit lehet. A súlyhatár miatt hívd fel a BV-t, mert lehet hogy már változtak a szabályok súlyban. Ne legyen rajta a dobozon,, hogy romlandó, akkor se ha élelmiszer van benne, mert erre hivatkozva is visszaküldhetik.
És a címzésnél nem árt megadni a nevén kívül az emelet és zárka számot is, erre kérdezz rá levélben.

Mr.Phe 2006.08.10. 13:36:05

Zoé csomag után levél, minden levelet felbontanak és elolvasnak, utána kapja meg a párod (legalábbis 2000-ben még így volt) minden leveledben írj dátumot, hogy lássa mikor adtad fel és ebből kiszámíthassa mennyi időn belül veheti át a levelet, minden leveledben utalj arra, hogy az elöző két leveledet mikor adtad fel, és kérdezz rá megkapta-e, így amit nem kap meg, azért finoman érdeklődhet, és a levél bontogató is ha látja, hogy tudatosan figyeltek a levelek megérkezésére, akkor kevésbé lessz jellemző, hogy nem kapja meg. Arra persze nincs biztosíték, hogy minden levelet megkap, ha valamiért bümtetni akarják, akkor különösen nem.
A leveled tartalmát a zárkatársak csak akkor látják, ha Ő megmutatja nekik, vagy ha erőszakkal elveszik, de ez enm jellemző. Csomagnál kifelejtettem a cserélhető fejes borotvát pár csere fejjel.
a látogatásra neki kell engedélyt kérni és megnevezni akit fogadni akar, ez alapján kapsz a bv-től egy látogatásra felhatalmazó engedélyt, azt hiszem konkrét napra. a látogatásnál örök sétálgatnak az asztalok közöztt, de konkrétan nem ülnek le közétek. A tessti kontaktus elvileg tilos, de a másik kezének megfogásáért nem fognak szólni és a búcsú csókért sem, bevihetsz magaddal a látogatásra kaját, és át is veheti, persze ez n em számít csomagnak, tehát ettől még az is mehet, de a csomagjaidat át fogják vizsgálni és egy női smasszer meg fog motozni. Pénzt csak akkor vigyél, ha a párod jelzi, hogy tuti be tudja csempészni látogatás után, mivel a rabokat ha elmentél, az épületen belül meztelenre vetköztetik, megmotozzák, szószerint még a seggébe is belenéznek, így ha nincs valami őr, vagy bennfentes rab, aki átviszi a szűrön, akkor nem fogja tudni bevinni,és persze arra is ügyelned, hogy láthatatlan módon kell a látogatás alatt átadnod.
Vihetsz be újságot, tisztítószert, borírékot, bélyeget, tehát általában olyasmit, amit csomagban is vinnél. HA nagyobb dolgot akarsz bevinni (pl..tv) azt előtte neki bent kell kérelem formájában emgedélyeztetni.
Merülő vizforraló bevitele tilos, pedig az egyik legfontosabb eszköz a börtönben, de sebaj barkácsolnak a fiúk fém és drót maradékokból.
A látogatás rövid, töbnyire nem pontosan engednek be, késve hozzák ki a fiúkat, viszont előbb fejezik be, így előre gondold át van-e olyan fontos dolog,amit meg kell vele beszélned, az érzelmek csak utána jöhetnek.

ZZZZ 2006.08.10. 13:48:37

Mr.Phe!
irnal egy-ket szot a bent elerheto vagy nem elrheto orvosi ellatasrol? Hiszen barki lehet influenzas vagy megserulhet...meg ha vki mas is okozta neki, ahogy irtad. Egeszsegugyi ellatasban is olyan spartai a helyzet?

Zoé 2006.08.10. 13:50:43

Úgy hallottam, hogy a csomagon kívül létezik valami értékcsomag/értéklevél vagy mi a szösz a neve, ebben lehet gyakorlatilag levél formájában beküldeni a könyvet/magazint/újságot/levélpapírt. Tehát az nem része a normál csomagnak.
Létezhet ez, vagy álmodtam?

Zoé 2006.08.10. 13:53:11

Jah és mégegy kérdés: ruházkodás.
A párom vitt be magával hófehér pólót. Azt vajon hordhatja felsőruházatképpen?
Ha hűvösre fordul az idő, adnak melegebb ruhát?
Az ágynemű (gondolom jóindulattal nevezhető annak) miből áll? Pokróc van vagy takaró?

Zoé 2006.08.10. 13:59:21

Egyébként mielőtt bevonult volna, volt egy igen borzalmas bevásárlásunk az Auchan-ban, megvettük ezeket a dolgokat, amiket említettél. Lakatot, Nescafét tasakosat, pár csomag szárazkolbászt, szalámit, tusfürdőt, borotvakrémet (úgy tudom a hajtógázos cuccok nem mehetnek be) papírzsepit, wc papírt, eldobhatós 10 db-os bortvát, az említett 3 db hófehér pólót, és egy totál márkátlan papucsot. Ezen kívül vitt magával alsónadrágot (3 db-ot), fogkefe-fogkrém, zoknit, rövidgatyát, törölközőt. Vajon ezeket a cuccokat magánál tarthatta?

Mr.Phe 2006.08.10. 14:21:55

ZZZZ a másik blogban éppen most válaszoltam a kérdésre, amit ott is feltettél, kérlek nézd ott a válaszom.

Mr.Phe 2006.08.10. 14:32:56

Zoé az auchanban vett cuccokat magánál tarthatta, mind szabályos a fehér poló kivételével, elvileg a börtönben kapott ruhán kívül semmit sem viselhet, az saját alsógatyával nem foglalkoznak, zoknival sem, ha sima fekete éss nem sport zokni, azt már el-elveszik, a fehér poló, meg a mintás is elvben tilos, hippik alkalmával széttéphetik, ha megtalálják, de vannak őrök, akik nem szólnak a sma fehér polóért, de csak akkor ha a börtön ing vagy a felső alatt van.
Hajtógázas terméket tényleg nem lehet beküldeni. papucsért sem szoktak szólni, de ha márkás akkor el szokták lopni, boltolni.
ágyneműt adnak (lepedő, egy vékony pokróc huzattal, é egy párna huzattal)persze ha rossz körletben van ez is eltűnhet, vagy nemesebb célokra használhatják, majd amikor leszerel, ha addig nem lopta el másét, akkor ráhátékázzák (azaz kifizettetik vele). Ágyneműt teljesen rendszertelenül cserélnek, mikor eszébe jut éppen a felelősnek, a koszost pedig mosodába viszik. Így emlékeim szerint nagyjából havonta, néha 6 hetente lehet számítani cserére, persze ezek elég leharcolt szakadt ágyneműk, de ha hideg van bánja fene.
A fűtés az elég gázos tud lenni, az ablakok sem a szigetelésről hiresek, vagy úgy hogy még az üveg is hiányzik, így téli estéken a nem létező takarókat is magunra huztúk és inkább át sem öltöztünk, minél melegebb lehgyen, ezért van nagyon sok meghűléses betegség és annak szövődményei, amire jöm a már említett csodaszer az isztopirin.
Télen van valamivel melegebb ruga, de az is a munkahelyre szabva, de hát kérdés mi mennyire lehet meled adott hideg mellett.

Mr.Phe 2006.08.10. 14:37:43

Zoé a lényeg a kitartás, hiszen 4 évet kapott és ha jól emlékszem 17 hónap előzetesről írtál, akkor jó magaviselet mellett már egy év sincs hátra a harmadolás szabálya miatt.
Addig is segtísd a szereteteddel, a leveleiddel, ha van lehetőség látogatással, és nemsokára szabad lesz, akkor pedig segíts a felejtésben, mert ha ahogy Te mondod egy érzékeny lelkű kenyérre kenhető ember, akkor erre lesz a legnagyobb szüksége.

Zoé 2006.08.10. 14:54:24

Kedves Phe, komolyan nagyon hálás vagyok minden szavadért, nagy segítség, tényleg.
Minden igyekezetem, tettem, gondolatom az ővé, várok rá annyit, amennyit csak kell....

Erről a harmadolási bigyóról egy pár szóval tájékoztatnál?

Téged pedig bíztatnálak a blog "életben tartására", amellett, hogy nagyszerűen fogalmazol, a börtönbéli "élményeid" lebilincselőek, kérlek folytasd. És komolyan elgondolkozhatnál egy könyv kiadásán, sokan forgatnák...

Mr.Phe 2006.08.10. 15:19:21

Zoé és is köszönöm a biztató szavaidat, a blogra éppen azért járok fel sűrűn, mert egyrészt munka hely híján most megtehetem, de leginkább azért, mert ha csak egy embernek is segíthettem a tanácsaimmal, ha csak egyetlen embert is elrettentettem a bűn elkövetésétől, amivel börtönbe juthat és mindazt átélheti, amiket leírtam, akkor már megérte.
A harmadolás az a jó maga viseletért jár, azaz feltételesen szabadlábra helyezhetik, ha csak a bíró a végzésében ennek lehetőségét előre meg nem tiltotta. Nézd meg az ítéletét, hogy van-e benne olyan, hogy feltételesen szabadlábra nem helyezhető, ha nincs, akkor van erre eélye, ez nem pont a letöltendő évek harmadát jelenti, de őszintén szólva már nem nagyon emlékszem, hogy volt a kiszámítás módja. Ilyenkor ha eléri az időt, amikor ez elrendelhető, akkor egy bizottság elé küldik, ahol beszélnek vele, hogy mik a jöbőbeni tervei, megbánta-e a tettét, é vizsgálják a családi körülményket, azaz van.e hová haza menni, majd eldöntik, hogy látnak-e esélyt arra, hogy nem folytatja a bünöző életmódot, ha igen elengedik. Mivel én 1 év 4 hónapból szabadulhattam 1 évre, ezért így ha jól számolom a harmadolás a büntetési tétel negyedének elengedését jelenti feltételeen, erre írtam hogy 3 év összesített elzárás (előzetes + végső) után elvben elengedhetik. A feltételes ideje alatt, ami általában a letöltendő büntetés idejével paralel, ha bármit elkövet, akkor nem csak az új büntetést kell leülnie, hanem az elengedett, jelen esetben egy év börtönt is, és ilyenkor nincs előzetes azonnal bevágják a börtönbe, ahol megkezdi az elengedett büntetés letöltését, onnan jár tárgyalásra, majd mikor ezt is leülte, és még nincs meg a jogerős döntés, akkor akár előzetes jelleggel tovább bent tarthatják.

Mr.Phe 2006.08.10. 15:21:19

Zoé most mennem kell, de ha este visszajöttem, akkor felnézek és ha lesznek kérdéseid válaszolok rá.
és csak kitartás...

Zoé 2006.08.10. 16:20:02

Annyi lenne még, hogy azt a fényképes kártyát vagy mit, azt bevonulás után mennyi idő múlva kapja meg?

ub2*** 2006.08.10. 21:31:17

Üdv mkinek, mint szabadult ember pár szót hozzáfűznék Mr.Phe szavaihoz. (Phe ne ijedj meg, nem veszem el a "melódat", tényleg csak néhány apró kiegészítés a kommentjeidhez.)
Az, hogy beszélő után mit művelnek veled (pl meztelenre vetkőztetés, stb) azt nem tapasztaltam, gondolom helyfüggő. Személy szerint Szombathelyre vonultam, onnan vezetett utam a Gyűjtőbe mint jómunkásember és ott töltöttem 1 évet, szintén kedvezménnyel szabadulva. Ott a beszélőre nem lehetett kaját vinni (mi is csak sóhajtoztunk amikor a máshonnan odakerültek mesélték hogy olyan is létezik), viszont a 1.5 órát (az A csillagban) eltölthettük úgy is hogy végig öleltük egymást, nemigen szóltak be az őrök. A "B" csillag az már gázabb, ott van egy kis műanyag lap az asztalon és ha átmersz nyúlni rajta már üvölt a smasszer.
A csomagokkal kapcsolatban: fogházas havi 3 élelmiszer + 1 tisztálkodó, börtönös 2+1, fegyházas 1+1 (ez volt 2002/2003-ban). élelmiszercsomag max 5kg figyelembe venni Phe tanácsait (inkább 4.5 legyen), a tisztálkodócsomagra nincs súlyhatár, viszont ha bármi olyasmi van benne ami ennek nem felel meg (tisztálkodóeszköz, papucs, ruhanemű) abban a pillanatban vissza minden. Nagyobb ünnepekkor +1 csomagot szoktak engedni (karácsony húsvét). Mivel dolgozó szinten voltam az A és B épületben is, nemigen voltak igen kirívó attrocitások (mákom volt?). Persze itt is voltak durva dolgok, mert a szintünk egyik szárnyán voltak a friss húsok cellái (hú most nem jut eszembe a megfelelő szó, de valami "szoktató") akikkel közös zuhanyzót használtunk (a BV-k rossz állapotáról csak annyit, hogy a csillag 3 szárnyára emeletenként 1 zuhanyzó jutott (6zuhanyfejjel amiből néha akár 3 is működött egyszerre) mert éppen felújítások voltak). Na közöttük aztán volt minden fajta, fegyház, börtön, fogház mind egyben... néha sajnáltuk a kis bűncselekményeseket rendesen... Amúgy ha van eszed és szerencséd is van (haha szerencse.. milyen dúrva szó egy BV intézetben) akkor épp elindul valami jó kis tanfolyam (ott szereztem felsőfokú OKJ-s képesítésemet) ahol ingyen hozzájuthatsz többszázezer forintos képzésekhez. ehhez ugyanaz kell mint a kedvezményes szabaduláshoz: jó magaviselet. amúgy ha normális helyre kerül, ahol a többségnek van esze és kiakarja használni a saját kedvezményét akkor nem nagyon vannak balhézások (persze ez megintcsak hely és társaságfüggő)
Zoé, az én esetemben ez úgy volt, szállítottak a Gyűjtőbe, behívtak mindenkit egy szobába, digitális fényképezőgép és 5 perc múlva átvetted a kártyádat. Szóval első nap megvan. Elsőre ennyi, ha van kérdés én is igyekszem esténként válaszolni. (Ha Phe nem haragszik meg érte)

Mr.Phe 2006.08.11. 07:04:58

Üdv ub2!

öröülök, hogy itt vagy, és egyáltalán nem az én munkámat veszed el, sőt nagyon is segítesz, hiszen én 2000-es állapotról tudok beszámolni, ott is csak sándorházáról, és pici Gyorskocsi (1 hetet voltam ott), a Markö vároterméről, ahol mindössza a munkábaállítász procedúrát (egyetlen nap), Kozma u (egy hét szállító zárka) és Pécs (azt hiszem 3 nap). Ezért nagyon fontos, hogy olyanok is elmondják hogyan zajlik az élet a falakon belül akik más intézmények vendégei voltak, nem beszélva arról, hogy más időben. Csak így lehetne összegezve reális képest adni a hazai börtönviszonyokról börtönökre bontva (mert tényleg helyfüggő) és látva a bezámoloból azt is, hogy az idő múlásával romlott vagy javult a helyzet, és miben. annak is jelentősége van, hogy miként látja az ott töltött éveket aki dolgozó volt,és miként aki szeretett volna dolgozni, de nem jutott neki munka, sőt még az is érdekes lenne, ha olyan is megszólalna, aki az általam "leszólt" munkát fel nem vevő nem dolozó rab, vagy ha vállalná egy olyn kötekedő, cellafönők típus, hogy leírja, miért volt szükséges számára bent az erőszak.
Mivel név nélkül lehet itt nyilatkozni, így talán bátorság azokban is, akiket csicskáztattak a többiek, vagy ne adj ite megerőszakoltak, összevertek, hogy leírhassa, ők mit éltek át, és szerintük miért váltak áldozttá.
És lásd mennyire fonto, hogy neked a friss emlékből adódóan pontosabb infók voltak a fejedben a csomag küldés szabályairól, a súlyhatárról,amit mikor tőled olvastam nekem szinte fájón beugrott a valós szabály,de nélküled ez már picit homályos lett volna.
Ergo arra kérlek maradj közöttünk, gyere és oszd meg az élményeidet, jót és rosszat mindenkivel, mond el szerinted mit jelent börtönben lenni, milyen bemenni, és mennyire nehéz volt viszaillezkedni, mond el tanácsaidat, mert hiszem, hogy ezzel tudunk sokakat lebeszélni arról, hogy megtegyék azt a bizonyos végső lépést, aminek a vége a börtön, és ha már ez nem sikerül, akkor így tudunk segíteni a bemenetel előtt, hogy felkészültebben tudjon bevonulni, akkor talán keveseb atrocitás, kevesebb meglepetés éri, egy icipicit elviselhetőbbé válhat ez az egész borzalom, ami remélem soha többet nem kopogtatt be az életembe.

Mackó 2006.08.11. 10:24:16

Üdv Mr. Phe & ub2!
Én annyit tudok ehhez hozzáfűzni hozzátartozóként, hogy jelenleg az előzetesben lévőknek havi 2X lehet csomagot küldeni, 5 kg a határ (beleértve a doboz súlyát is, ami általában 0,5 kiló), hetente 2X telefonálhatnak 5 percet, ezt kártyával tehetik meg, havi 1 beszélő van, ami hivatalosan 1 óra lenne, de ezt szeretik "csökkenteni"... :-( Pénzt küldhet a kapcsolattartó, az én esetemben amikor küldtem, kb. 3-4 hét volt, mire odaért... Hát ennyi...

ub2*** 2006.08.11. 12:29:14

Így van, az előzetesben lévőknek kb annyi "joga" van mint aki fegyház fokozatú büntetését tölti, anniy kivétellel, hogy ott még jobban kell a cuccodra vigyázni, mert előzetes szárnyon nem öltöztetnek be rabruhába, maradhatsz a civil öltözékedben. (érdemes megjegyezni, hogy nem igazán lehett látni az előzetes fogvatartottakon gagyi ruhát. mindenkin nike, puma jogging és cipő volt szinte).
a munkábaállításról még annyit, hogy minnél nagyobb végzettség esetén és nem túl hosszú bünti esetén jobb munkát lehet kapni. inkább nem írom le a benti mukahelyem, mert ott nagyon kevesen voltunk és az UB-ből meg a munkahelyből nagyon küönnyű lenne visszanézni ki is vagyok (ha valakinek BV-s kapcsolatai vannak). amúgy mindenki megy munkábaállítási bizottság elé (MÁB), ott adnak egyfajta melót, ha nem tetszik, mehetsz a nemdolgozó szárnyra és lehetsz kemény ha tudsz. a dolgozókkal az őrök is khmmm "barátságosabbak", nekik jár a napi 1 fürdés ami a gyűjtőbe azért nem volt annyira durva mint Phe elmondása szerint Sándorházán. (a nem dolgozók heti 2 fürdésre voltak kiírva). Amúgy a munkáltatómat lecserélték ottlétem alatt ő pont Sándorházáról jött és ő mesélt az ottani helyzetről. Mi szummáztuk hogy nekünk jobb a gyűjtőben :)
a telefonos rendszerről annyit, hogy a gyűjtőben 2003-ban vezették be az új rendszert, miszerint a fizudat (ha dolgozó vagy) döntsd el milyen részben akarod spejza és milyen részben telefonra használni. a régi rendszerben kaptad csomagban a telkártyát, sorbaálltál hetente 2x telefonálni, aztán ha köcsög volt az őr akkor lezavart 3-4 percnél, ha normálisabb fajta volt akkor meg nem érdekelte ki mennyit telefonált, azt mondta ettől-eddig lehet telefonálni, osszuk be, aki nem kerül sorra az így járt. az új rendszerben a spejzkártyán levő vonalkóddal aktiváltad a telefont és az automata bontott 5 perc után :S
hát így gyorsan ebédíidőben ennyi.

Zoé 2006.08.11. 15:21:13

Sziasztok!
ub2, jó hogy idetaláltál, ha van időd feltétlenül írj a bent eltöltött időről...Engem speciel nagyon érdekel.
Hozzáteszem, van egy nagyon jó könyvkiadói kapcsolatom, így kedves Phe, és ub2, ha van kedvetek, esetleg összehozhatnánk azt az említett könyvet, szerintem bestseller lenne, nem beszélve a bűnelkövetéstől való elrettentésről.

Írjatok kérlek valamit az értéklevélről. A párom most a levelében kért egy ilyet, rejtvényújság, papír, tollak, bélyeg, boríték, füzet stb..
Ma feladtam egy ilyet neki ajánlva. Van valami infó arról, hogy az ilyen értékizének van valami havi limitje?

Mi a tapsztalat arra nézve, hogy az átszálítást milyen időintervallumon belül szokták lerendezni? Értem itt ezalatt, mondjuk ha már 1 hónapja egy adott helyen van valaki, azt még attól átszállíthatják? Szóval mennyi idő után válik biztossá az, hogy marad az illető, ahol van?

ub2*** 2006.08.11. 20:18:06

1. értékleveélből amennyit csak akarsz/tudsz, ez nincs korlátozva. MINDEN levelet, csomagot AJÁNLVA adj fel, ha megteheted akkor hadd menjen rá még egy PRIORITAIRE matrica is. leveleket a nevelő így is úgyis felbontja (bár a végefelé amikor már ismert az enyém akkor rendszeresen előzőleg nem felbontott borítékot kaptam (!) ), az értéklevélnél viszont a fogvatartottnak jelen kell lenni a levél kinyitásánál, tehát tuti hogy nem fog eltűnni belőle semmi!
a levelezés gyorsasága: több kapcsolattartóval is leveleztem rendszeresen, leglassabban a pestiekkel való levelezés volt! minél távolabbra küldtem a levelet, annál hamarabb kaptam rá választ (feltéve hogy a nevelő viszonylag korrekt és tényleg aznap leadja a kimenő leveleket amikor reggel összeszedi a kis levelesládából a szint végén). franciországban élő ismimmel leveleztem, hétfőn kiadtam, pénteken ott volt a válasz! (persze az elsőbbségi -prioritaire- matrica nem árt. hidd el megéri a 2x annyi ár, a bentlévő embereket nagyon feltudja dobni egy-egy levél; én kb 3-4-et kaptam hetente, van aki egyet sem... hát az gáz)
ha a párod munkába állt akkor nem fogják elszállítani, kivéve ha valami csúnyaságot művel (v. műveltetnek vele!!!), akkor van esélye rá. Ha eleve nemdolgozó-n van, akkor ált. amíg nem keveredik balhéba valakivel, ott fog maradni ahol van. persze ezesetben is lehet eső lehet hó, mi anno "átszervezés" miatt kerültünk át a "b" épületből az "a"-ba.
Egyébként kedvez Zoé amikor szabadultam elgondolkoztam rajta hogy megírom "Börtönnaplómat", lehet hogy nem kis sikere lett volna egy-két sztorinak


*** itt nekiálltam beírni egy-kettőt "híres" emberekkel kapcsolatban (pl Tasnádi) de inkább kitöröltem. ki tudja kinek meddig ér a keze...

Mackó 2006.08.11. 20:55:05

Kedves Zoé! Javaslom küldj be a kedvesednek elsőbbségi bélyeggel ellátott borítékot, mert Te is örülni fogsz, ha 1 nap alatt megkapod a választ, és nem 4-5 nap alatt... Illetve képeslapot is, hisz azt ő könnyebben tud kiküldeni, akár nem kapcsolattartónak is...

Mr.Phe 2006.08.12. 14:57:47

ub2 én azt javaslom ne írj neveket, csak sztorikat,vagy a sztorikból levonhat általános tanulságokat. Végül is a börtönőröket sem személy szerint megneveztük, hanem általánosságban beszéltünk róluk. Szerintem minden hasznos lehet a berások szempontjából, ami reálisan és őszintén érzékelteti, hogy milyen a börtön állapot, milyenek a bent élő emberek, hogy mennyi szörnyűség zajlik a falakon belül (igaz kívül is), de nem mindenki egy életre megvetendő szörnyszülött, csak mert volt egy rossz döntése és bekerült.
Szóval én csak biztatlak, gyere és írd ki magadból a történeted.

Mackó 2006.08.12. 18:37:59

Szia Mr. Phe!
Egyetértek Veled!Főleg az utolsó gondolatoddal: "nem mindenki szörnyszülött..." Ezt már én csak tudhatom...:-)

Zoé 2006.08.14. 15:06:10

Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat mindenkitől.
Mostanáig nem tudtam, hogy az elsőbbségi matricát előre is meg lehet venni, azt hittem azt a postán rakják rá a feladandó levélre. Mostmár tudom, hogy hinni legfeljebb a templomban...
Ma felhívtam a bv-t és végre kaptam normális infót, marad ahol van a párom, szerdán meglesz a végleges helye, és még azt is megmondták, hogy dolgozni is fog.
Közölték, hogy megkapta a leveleimet, ma is kapott egyet, és most nagyon boldog.
Szóval rendesek voltak, egy árva szavam nem lehet.
ub2, szerintem is írj, a nevek nem lényegesek, de a történeteket szerintem mindannyiónk szívesen olvasná...beleértve magamat is:)

Mr.Phe 2006.08.15. 08:04:47

Szia Zoé !

Örülök, hogy a férjednek meg van a végleges helye,és egyben gratulálok is. Innentől egy picit megnyugodhatsz, az nagyon sokat számít, hogy dolgozhat, és ha a kis helyi közösségen belül (zárka, folyosó) már kivívta a maga rangját, akkor a többi rab szempontjából már kis szerencsével nem lesz háborgatva. Persze azért nem árt figyelmeztetned, hogy igyekezzen mindenben ennek ellenére kívülálló maradni.
A börtönben előforduló, őt nem érintő atrocitások lelki hatásaitól, illetve a börtönélet egyéb gondjaitól persze nem tudod megóvni, de ettől már egy lépéssel jobb helyzetben van.
Beszélj vele a harmadolásról, hogy éérdeklődje meg a benti raboktól, hogy pontosan hogyan működik a jó magaviseletélt feltételes szabadlábra helyezés, neki is könnyebb lenne az élete, ha tudná, hogy mennyivel szabadulhat korábban, ha nincs benne semmi balhéban.
Továbbra is legyél kitartó, és ne feledd, amit írtam, hogy miután szabdul lesznek majd furcsa dolgai, szorongásai, és akár úgy is érezheted, hogy magába fordul, de elegendő szeretettel és megértéssel vissza lehet hozni egy embert az ilyen se civil, se rab állapotból.

gazBaly 2006.08.16. 13:04:50

Kedves Mr.Phe

Szerintem az itt lévők többsége nagyon szivesen fogadna egy könyvet tőled és ahogy elnézem jó sok mondani valód van.
Nagyon kiváncsi lennék a könyvedre és a jogdijakból elég szép summára is szert lehetne tenni jó hosszú évekre.
ha megjelent a könyv kérlek irj emailt:)
gazbaly@gmail.com

Vincent71 2006.08.16. 15:15:12

Véletlenül akadtam én is erre a blogra, de nagyon tanulságos. Leginkább egy korábbi felvetéshez szeretnék reagálni, azaz az esküdtszék (angolszász-gyakorlat) és bírói ítélet témájában (ez ugye nálunk).
Mert ugye minden börtönsztorinak az alapja az ítélet...
Szóval, bár nem értek a joghoz, és nem vagyok járatos a témában - azért van véleményem. Ezek alapján támogatnám az esküdtszékes megoldást, bár tudom, nem ezen múlik :)).
Gondoljunk csak bele. Nálunk (ha jól tudom) a bíró hoz ítéletet, az általa szükségesnek és elégségesnek tartott "bizonyítékok", jogi szabályok értelmében. Ebben nem sok szerepe van az ügyvédnek, legfeljebb "szakmai" szempontból, jogi szabályok alapján felhozott akármikkel. Az ügyész(ség) pedig megfogalmazza a vádat, "oszt jónapot". Volt pár bírósági ügyem (szerencsére nem komolyak, csak tanú voltam kénytelen-kelletlen, egyszer pedig sértett egy verekedésben, amikor voltam "tárgyaláson") és amit láttam, illetve amiről információm van... hát az nem erősítette meg a bizodalmam a jogrendszerben és ítélkezési gyakorlatban. Mondom mindezt persze alig érintettként, hozzá nem értőként. Mégis ez van. Az én "tárgyalásaim" úgy néztek ki, hogy a bíró annyit kérdezett tőlem, megtartom e a vallomásom, én igent mondtam - és kész. A "vádlott" szintén ezt mondta, az ügyvéd-ügyész (azt sem tudom ott volt-e) meg sem szólalt, a bíró pedig vmi homályos adathiányra hivatkozva a 15 perces esemény után elnapolta a dolgot - hét hónapra (!!!!!!). Hét hónap múlva - mivel már nem kívántam részt venni és nem is kellett, elmondás szerint nagyjából ugyanez volt. Végül 2 év múlva született ítélet, de ez már nem érdekes. Szóval ilyen lenne minden tárgyalás?? Egy személyben a bíró dönt?
Mondom nem értek hozzá. Mégis miért lehet jó az esküdtszékesdi? Saját abszolúte szubjektív véleményem szerint...
Ugye van az esküdtszék, 12 civil emberke akiknek a "dolga", hogy eldöntsék bűnös-e vagy ártatlan a delikvens. Az ítéletről maga a bíró dönt a jogszabályok tudatában és persze felügyeli az eljárást, annak szabályosságát. Ami a lényeg, szerintem ez a civil "társaság" képviseli a "társadalmat" - talán ezért alakult ki ez a rendszer az amerikai demikráciában anno... - azaz a jog felügyelete alatt egyértelműen nem csak a "szakembereknek" (minden szakmai unottság, csak jogi szempontok melletti gondolkodás) de civileknek is el kell "ítélnie" a gyanúsítottat. És számomra - lehet a hülye amcsi filmek miatt :)) - ez benne a szimpatikus! Valamint az, hogy itt igenis meg kell "dolgoznia" a pénzéért az ügyvédnek, hiszen mindent be kell vetnie az abszolúte hozzánemértők meggyőzésére! Azaz nem elég rutinból, jogi hercehurcák és érthetetlen paragrafusok alapján egymás közt lerendezni az ügyet (ügyvéd-bíró-ügyész-és a jogi mókolás), úgy hogy abból gyakorlatilag a "társadalom" (pl érintettek, rokonok, többiek) számára semmi sem világos. És mindez azért is jó (lehet) hiszen egy ügyvéd saját nyomozómunkájában bízhat, nem csak a kapcsolatrendszerben (hisz nálunk minden ügyvéd-bíró-ügyész puszipajtása egymásnak, már tárgyalás nélkül is tudják mi lesz az ítélet, de pofátlanul mégis elkérik a nagy lóvékat) és rengeteg olyan apróságnak tűnő dolog is előkerülhet, ami nem tűnik ki ha csak jogi paragrafusokat viszgálnak. Nem utolsósorban ezzel a jó értelemben vett "színházasdival" sokkal nagyobb terepet kapna minden tárgyalás, ítélet. Csak gondoljatok bele, egy princz ügyben 12 ember mind azt mondta volna "ez régen volt, nem is számít már - ártatlan a mi gáborunk" ?? Míg a mellékelt ábra mutatja a bíró szemrebbenés nélkül megtette. Vicces, ez a tréfa nem az amerikai színház-tárgyalás... Szóval én azt mondom, sokkal nagyobb a "társadalmi" kontrollja az esküdtszékesdinek, bár sokkal drágább is nyilván... De pénz nem számíthat ha egy ember sorsáról van szó.
Bocs, ha hosszú voltam és nem hozzáértő... lehet nincs igazam.

doki 2006.08.16. 20:10:46

Ha tuti a bevonulás, akkor próbáld meg kigyurni magad, mert bent csak az erő számit semmi más. Az ész nem mert ha olyan nagyon okos lennél akkor nem kerültél volna be. Az okosság csak késöbb jön, amikor beadványokat kell fogalmazni, fel kell olvasni a leveleket, meg irni is kell stb. de az elején csak az erő számit.Félni nem szabad. Sem stokival sem puszta kézzel nem ölnek embert. Fájni fog az bizti,amit kapsz, de nem jobban mint egy pancser fogorvos.
A padlóról mindog fel kell állni. Ha valami eltörött akkor is és vissza kell ütni.
Minél kevesebbet mondasz magadról annák jobb.Mindenki fecseg. Aki nem pofázik az 30 nap után már kezd különös, titokzatos lenni.

Mr.Phe 2006.08.16. 20:30:27

GazBally ígérem szólok, ha a könyv végére érek.

Doki rövid leírása totálisan igaz, bent elsődleges az erő, sőt az erőnél is fontosabb a kocsmai, utcai verekedésben való jártasság.
Tény hogy tönnbyire elkerülik, hogy megöljék az illetőt, bár valakit stokival (ülőalkalmatásság) leütni, azért a fájni, vérezni is elég keményen tudsz.
És nagy igazság az is, hogy bent ne fecsegj, beszélj keveset, ne hivatkozz senkire, és ne mond magadról, hogy ártatlan vagy ezeket nem szeretik.
az ész dolgában vizont picit viatkoznék, csak az ész alatt én nem az okoskodást, hanem a tényleges tudást, végzettséget, és profi kommunikációs, sőt olykor emocionális képességet értem, amivel egyrészt a lehetőségeken belül minél jobb munkahelyet harcolsz ki, másrészt a cellán belül nem az eszedet megjátszva mennyire válsz nélkülözhetetlen emberré. Perssze ez sokkal nehezebben megy a nemdolgozók között.
A fájdalom persze kibírható, de aki nem állatként vonult be, hanem emberként, annak sokszor a testi fájdalmat felül fogja írni, amit lelkileg kell elviselnie.
Szóval, ha behívnak, akkor gyúrj, okosodj és olvasd ezt a topikot, hogy tud mire készülj, tud milyen szkásoknak kell megfelelned.

doki 2006.08.16. 22:04:44

Persze ha képzett vagy kiemelnek az tutti. ( Egy srácnak odabent volt vagy 30 civil beosztottja. Ilyen se volt még. Diplomás villamosmérnök. Komplett BV elektromos rendszereket tervezett meg építtetett. Ez modjuk kivételes.)

Ha nincs haragosod kint vagy bent mert ha kap a BV egy névtelen levelet azonositatlan feladási helyről, hogy Te név szerint szökésre készülsz, akkor lőttek a melónak és zártkörletes 3.fokozat. a kedvezmény tárgyalást meg "felecsdel"

Mr.Phe 2006.08.17. 08:56:42

Igen erről nem írtam, de dokinak teljesen igaza van, valóban elég egy névtelen feljelentés és a Bv köteles biztonági okokból azonnal elvenni a munkád és mehetsz a nem dolgozóra.
Ergo ha valaki a családból üdölni megy valamelyik BV intézetbe, akkor nem árt megszervezni a fedősztorit is az adott időszakra, hogy ne tudjon senki ártani.
A legnépszrűbb mese és hihető is (én magam is így cselekedtem, amikor be kellett vonulnom), hogy külföldön vállaltam munkát,a legjobb hgy hajón pincérkedem, mert így abszolút letszerű, hogy akár egy évig nem jövök haza, illetve nem lesz feltűnő, ha calád félévente, évente meséli, hogy hazajött a delikvens, de csak 1-2 napot kapott, azt pedig szerette volna a család együtt tölteni, így elutaztak vidékre, balaatonra kikapcsolódni. Elvégre a jól kereő hajópincér ennyit megengedhet magának. :-)
Ha pedig szabadul, perze pénztelenül, hát az utolsó utján kirabolták, vagy valami hasonló, hiszen akkor már olyan mindegy, már nem árthetnek, gyakorlatilag csak a fedősztorit zárja le az illető.
Nekem is volt zárkatáram, akit a saját felesége jelentett fel, még csak nem is névtelenül, hogy tudomásá van szökésről, és már vitték is a srácot a nem dolgozóra, pedig egysszerűen csak a feleség akarta még lehetetlenebb helyzetbe hozni a férjét,az pedig csak később derült ki, hogy beadta a válópert, és a bíróság előtt újabb jó pont volt, hogy a férje problémás a börtönben is mivel szökni akart.
Pedig akart a fenét, alig várta, hogy leteljen a büntetése, míg visszaütni sem mert volna, ha valaki megpofozza. Na így lehet egy embert végleg tönkre tenni, csak legyen egy erre alkalmas rokon.

nicole 2006.08.17. 09:05:28

Hát sziasztok, végigolvastam meg is zuhantam rendesen...
Azóta minden apró dolognak örülök, ebédelés és zuhanyozás közben is belegondolok, hogy milyen lenne ha...mindekivel igyekszem türelmesebb és sokkal kedvesebb lenni, szóval már megérte :-)Bárcsak minden emberre ilyesmi lenne a hatása majd a könyvednek is Kedves Mr. Phe :-) amit nagyon várok, van már esetleg valami fejlemény a kiadóval? Kár hogy olyanok ülnek ott akik talán írni sem tudnak??? ők is vajon szavazó állampolgárok? Így aztán elég szűk réteg az akik le tudják írni a tapasztalataikat és akikhez egyáltalán eljutnak ezek az info-k így a neten...
Szóval hajrá Mr. Phe, érdeklődéssel várom minden sorod és kitartást az álláskereséshez :-)
Üdv
Nic

moli 2006.08.17. 11:25:13

jol gondolom, hogy az eskudtszek se ul ossze minden piszlicsare kozuti baleset, verekedes eseten es ilyenkor odaat is csak biro van meg precedens?

gazBaly 2006.08.17. 12:14:57

"ők is vajon szavazó állampolgárok?"

Ha jól tudom közügyektől való eltiltás, bár nem tudom, hogy minden esetben-e.

Mr.Phe 2006.08.17. 12:39:04

Nicole köszi a biztatást, és ténleg igyekszem minél előbb írott formába önteni az emlékeimet, tapasztalataimt, ráadásul könyvem nem csak börtönt, hanem az odajutást is leírja, ami szintén elgondolkoztató, néha megrendítő, hihetetlen kalandokkal van teli.
Ha pedig elkészült a könyv szeretném megírni az elmúlt 5 év médiában megélt tapasztalataimat, mert ott is van rendesen visszaélés, megaláztatás, kényszer, kiszolgáltatottság, gusztustalan és erkölcstelen vezetés és még sorolhatnám. Voltak olyan napok, amikor a mdiában dolgozva bizonyos szempontból úgy éreztem, hogy még mindig börtönben vagyok.

File 2006.08.17. 12:42:11

Kedves ZZZZ!
Bár nem engem kérdeztél, írok néhány sort "börtönegészségügyi" tapasztalataimrol mások okulására, szórakoztatására.
A droggal, alkohollal ...stb kapcsolatos esetekben, itt Közúti baleset okozása hivatalból az IMEI (Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógy Intézet) szárnyai alá utalnak.
Egy hónapig élvezhettem a fenn említett intézmény vendégszeretetét. 9-fős zárkák senkinek semmilye, szállításban hányódó figurák, egy doboz cigiért, fél kávéért mindenüket eladják a háziaknak (a részlegben tevékenykedő szintén rab dolgozók, akik örömmel használják ki a lehetőséget). A kitöltetlen idő, a betevő cigi és kávé hiánya miatt tapintani lehet a feszültséget. Ezt ellensúlyozandó az ápolószemélyzet kötelező jelleggel napi háromszor három ismeretlen rendeltetésű pirulát szedet be mindenkivel amit az ápoló előtt kell leöblíteni egy deci vízbe feloldott keserű porral (tiszta Száll a kakukk fészkére). Ezek a cuccok v.színüleg nyugtatók, kedélyállapotjavítók és ezek mixei a keményebb falytából. Volt aki kiköpte a ceremónia után a wc-be az egészet, és az tette jól, ha neagyisten ebbe a helyzetbe kerülne valaki hasónló módon cselekedjen.
Én jó úttörő módjára rendesen fogyasztottam a fejadagot, négy héten keresztül, míg el nem szállítottak végső helyemre, de előtte két hetet ideiglenes zárkákban töltöttünk (az állapotokat Mr.Phe hitelesen kommentálta: 2x4 m benne 4-5 ágy (emeletesek is) törött wc-kagyló a sarokban, bokáig éró szemét, lepra matracok). Első este jöttek az elvonási tünetek. Soha nem tapasztaltam még ilyesmit nem is tudta elképzelni hogy már négy hét intenzív gyógyszerezés után ennyire brutális elvonás tapasztalható. Rendkívüli szorongás, hányinger, olyan görcsrohamok amik maly a gerincem törték.
És mivel mondom, soha nem kerültem szembe ilyesmivel egy hét telt el mire elkezdtem megselyteni az okát a kényszergyógyszerezést. Miközben görcsökben fetrengtem, jobbérzésű zárkatársaim fél óra ajtóverés után csalták oda az őröket akik kiröhögtek és azt mondták "nem kell bűnözni". Az eüre lejutva, másnap közölték hogy hetente egyszer szerdán van orvos és mivel most csütörtök van majd egy hetet leszek kénytelen várni az "érdemi kezelésre" mivel a pillanatnyilag szolgálatos ápoló nem jogosúlt aszpirinnél komolyab gyógyírt nyújtani. Kaptam is b-vitamint (talán az volt) hányinger leküzdésére. Igy kb. újabb négy hét pokol után lassan lesengett magától az elvonás az utolsó hétre már csak általános levertség és csekély mértékü látászavar maradt. Végkövetkeztetés kis balszerencsével főleg szállításban ami komolyabb eu-problémákkal együtt jár megvan a sanszod hogy beledöglessz de legalábbís megemlegeted a problémád.
Láttam szivritmuszavaros srácot aki sírva fetrengett a földön, és könyörgött hogy mentővel szállítsák mert nem éli túl (az a bekerülése előtt 110 kilós most 55 kilóra aszalódott fajta volt) mindezt a robok közröhejének tárgyaként. Végül csak összeláncolták valakivel be a rabóba harmincadmagával át Baracskáról a gyűjtőbe, a célállomáson egyik oldalról én és láncom végére fűzöt sorstársam másik oldalról meg az ő sziámija támogattuk le. Ott kapott egy hordágyat hogy aztán mi lett vele nem tudom...

Fulig Jimmy 2006.08.17. 14:50:19

Kedves hozzaertok- Phe es a tobbiek (bocs, de nem igazan vannak ekezetes betuim)

Engem az erdekelne, hogy mi visz ra barkit is arra, hogy seggbedugjon egy masik ferfit (felteve hogy nem homokos). Hogy arnyaltabban fogalmazzak, mi abban a meno/klassz/vagany hhogy analisan alazz meg egy masik ferfit akik ugyanolyan nyomorult helyzetben van mint te, es aki szinten nem homokos. Mint hogyha keves lenne az, hogy be vagytok mind a ketten zarva...
Masik kerdesem, hogy az ilyen "kanok" utana, amikor kiszabadulnak, akkor is ugyanugy felvallaljak, hogy bent ok voltak a hm... kemenyseprok?


Elore is koszonom a valaszotokat.


regina 2006.08.17. 15:09:30

Ami itt megjelent, mind a férfiakra vonatkozik. És természetesen azokra, akik "méltányosságból" kerültek be. Mi nők másként "kaptunk belőle". Különösen én, aki nem követtem el semmit. De volt más is, akiről tudtuk, hogy nem bűnös - ez később ítéletben is deklarálódott. Minket azonos neműek nem "zaklattak". (Szépen fejeztem ki magamat?) De nem egyszer mentek "fürdőre" a fiatal lányok cigiért a fegyőrökkel. (Szépen fejeztem ki magam?)
Az alap-történet: Magyarországon élő orosz/ukrán bűnöző kitalálta, hogy én őt megzsaroltam. Megszerveztem, hogy őt megtámadják, ütlegeljék stb. Az igazsághoz tartozik, hogy beszélek oroszul is.
A rendőr-nyomozónak előadott "sértett" mesék annyira ellentmondásosak voltak, hogy csak az vette be, aki nagyon akarta. Mindenesetre hozzám tizenkét géppisztollyal-pisztollyal felfegyverzett rendőr jött ki házkutatni, őrizetbe venni. Aztán "bent" maradtam egy évig. Az első ügyvédem azt "tanácsolta": "valljak be mindent". Én bambán azt kérdeztem: Mit? Később, mivel továbbra sem értettem, mivel is gyanúsítanak nem tudtam pontos választ adni és "bevallani". A harmadik hónapban betették mellém Katit a "vamzert". Négy hónap után figyelmeztetett a vizsgálóm, hogy tőlük az ügyészség eredményt vár, ezért "megváltoztatják a feltételeket". Áttettek egy hármas zárkába. Két gyilkos nővel kerültem össze. Egyikőjük a férjét ölte meg, másikuk a csecsmőjét. Éjfekete hajam a két hét alatt hófehér lett. Éjszakánként elmondták, hogyan történt... Azóta évek teltek el, de nem tudok aludni. Amikor a belátogató ügyésznél panaszt tettem - ennek is megvan a maga rendje - lecserélték a vizsgálómat. Én meg ügyvédet váltottam. Csak egy év után az iratismertetésnél tudtam meg, mivel gyanúsítottak. Azóta első fokon felmentettek bizonyítottság hiányában. Fellebbeztem: Bűncselekmény hiányában mentsenek fel.
Amit a "fácánosban" láttam, tapasztaltam, annak töredékét írtátok, beszéltétek ki. Talán egyszer könyvet írok én is. A benti drogosokról, a kegyetlenkedésekről, a fegyőrök aljasságairól is.

Virág et. 2006.08.17. 15:17:31

regina

Jogerős felmentő után kártalanításért perelj. És rendes ügyvédet válassz ezúttal.
Nem fog persze kárpótolni a benti szenvedésekért, de ez is több, mint a semmi.

doki 2006.08.17. 16:47:31

Perelj kártalanitásra, de csak az ügyvédedet küldjed el a tárgyalásra, mert amit az alperes IM (most már IRM)jogtanácsos szájából hallani fogsz attól elhányod magad.
Lehet, hogy azt mondja, hogy ha tudsz oroszul, akkor biztos a Gulágon is jól érezted volna magad, akkor meg ahhoz képest jól jártál.
Megőszültél? Örülj neki, mert a fehér haj könyebben festhető és még szakértőt is megnevez ebben a tárgyban.
Még olyan cinikus dolgokat soha senkitől nem hallottam tárgyalóteremben, mint a Magyar Állam képviselőjétől.Minden állam elleni peremet megnyertem,de kifejezetten rosszul leszek közben.

Mr.Phe 2006.08.17. 22:38:58

Fülig Jimmy, a seggbedugós fajta általában nem 6 hónapra vonul be, hanem már évek óta bent van, és nem is elöszőr, ehhez párosul elméletileg akár egészségesnek is nevezhető nemi ingerencia, ami nő híjján nem nyer kielégítést, és persze kell még a mixbe szegényes intelligencia és észbeli képesség. Ergo ezek a börtönbe hazajáró, igen sötét véglények, akiknek csak ösztöneik vannak, abból is csak kevés.

Regina én szívesen venném, ha írnál arról mi mindenen mentél át, akönyvedet meg csak írd meg, írjunk minél többen, adjuk ki, úgy még biztpsabb, hogy mindenkihez eljut a benti borzadály és sokan fognak okulni, sokan pedig a véleményüket megvátoztatni a mostani előítéleteik helyett.

Mr.Phe 2006.08.18. 16:33:55

Börtönnapló - Főhadnagy asszony zsebiuzsija...

Egyik nap a szokott módon folyt a rendrakás, az napi kaja be és kiszállítás előkészítése, amikor fönökünhöz, ha jól emlékszem főtörzs volt, berobbant egy főhadnagy asszony, az a típus, akire azt szokták mondani, hogy na ez is akkor volt utoljára férfivel, amikor apukája fogta a kezét.
Mi tettük a dolgunkat, de a nem is tudom minek nevezzem helységünkből (várakozó, iroda, étkező, amolyan mindenes) kihallatszott, amint Főhadnagy asszony degeszre röhögi magát a főtörzs viccein. Nagyjából 20 pecig tartott bent a mulatság mirekiviharzottak kettecskén és a Főtörzs közölte, hogy egyikünk kísérje végig a Főhadnagy asszonyt és egy erre a célra kihozott kenyeres zsákba tegyük bele, amit diktál.
Nos a zsák nem volt éppen új, a tisztaságáról sem a patyolat fog eszembe jut, de szerencsétlen nő annyira rosszul nézett ki, olyan elbaszott módon volt sminkelve, hogy ehhez képest a zsák szépsége volt a legkevesebb.
A szerencs egyik kollégámnak jutott, hogy élelmiszerraktári gardedam lehetett a lottó főnyeremény mellett, így csendesen bandukolva rakodta a zsákba,amit a hölgy diktált. Nos nem volt válogatós, mert ment bele szalonnal csomagolatlanul, konzerv, hagyma, felvágott, méz, burgonya úgy natúr földesen a szalonna mellé és még sorolhatnám, majd mikor a zsák megtelt kollégám kicigölte a zsákot és a mi Hamupipőkénk kissé lerobbant tragacsába tette, majd viszajött közénk é a jól végzett munka aörömeként kanyaríntott egy darabot valami parizer féléből és egy kenyér darabbal majszolni kezdte.
Hát ekkor lépett ki ismét közös helyiségünkből a rémség és nyitotta igen tágra száját, ordibálta le szerencsétlen társam fejét, fenyegetőzött nem dolgozóval, plusz büntetéssel, ha a munkáltatónk nem tudja lecsillaptani szerintem azonnal kirendeltette volna érte a börtönbúszt és felakasztatta volna.
Ráadásul azzal vádolta, hogy az amúgy szűken mért fejadagból zabál itt fel mindent más rabok elől. Tíz perc tortúra után távozott beült tragacsába, és abból a száken mért fejadagból halál nyugodtan hazavitte az ő kis zsebiuzsiját.
Hát így mennek a dolgok, persze ő sem akkor jött utoljára, és rajta kívül mások is tettek kalandtúrát a raktárban hétről hétre.

doki 2006.08.18. 16:48:49

Az utikalauzhoz csak még egyet:
Nagyon jól jársz ha uganaz az ügyvéded mint valamelyik menőnek.
Pár éve B. egy 55 éves elsőbüntis bukott be embercsempészetért. Még előzetes alatt szállitásba került aztán alig hagyták el Kaposvárt már jóformán alsógatyája se volt.
Sirva modta fennhangon, hogy Ha ezt az X doktor látná, mire az elötte ülő szerb nagymenő hátraszólt, hogy mindet vissza
vagy tepsiből szabadultok.
Mire a Gyűjtőbe értek minden visszakerült, sőt valaki B.-nek még egy plusz órát is rácsatolt a másik kezére.
Ez a hiteles történet. Én tavaly már erősen feltunningolva hallottam visza, igaz, B. és a szerb M. is már rég kiszabadult de a legendák tovább élnek

Mr.Phe 2006.08.18. 20:46:07

doki történetéről jutott eszembe, hogy ha valakinek bekerül a rokona, és utána olyanok az első levelei, mint akiket akaztani visznek, úgy érzed a rokonod bent már fel is adta, akkor azért megnyugtatok mindenkit, tényleg szar amikor bekerülés sok mindenen átmegy, de az első büntényeseknél éppen az át nem élt helyzetek hirtelen előtérbe kerülése, és a rengeteg félelem hatására, amit már a bemenetel előtt begyűjtünk, az agyunkban beindul a börtön pánik, amitől az amúgy is szar helyezteket még ösztönösen túl is dimenzionáljuk az első hónapban.
Megfigyelhető, hogy az első vagy első két hónap után valamelyest nyugodtabbakká válnak a levelek, pedig nem az atrocitások záma csökken lényegsen, és nem a körülmények javulnak, csak az ember a világon a legcodálatosabb dolog a világon, szinte bármihez képes alkalmazkodni. Az aklimatizálódást követően, pedig valamivel könnyebben élünk meg helyzeteket, amit persze sokan beletörődésnek vélnek, de állítom nem az, mert ha az lenne, akkor a szabadulás után már véglegesen sérültek lennénk, és nem tudnánk vissztérni az őserdőből a civilizációba. Persze sajnos vannak olyan esetek, amikor valóban annyira a végletekig el tud menni a megaláztatás, hogy az illető valóban örökre a dzsungel rabja lesz. Ezért rossz a mai igazságszolgáltatás és büntetésvégrehajtás, mert nem elrettent, nem megszünteti a bűn csíráját, hanem újra termeli azt azáltal, hogy elveszi az emberek méltóságát, hitét és végül már a reményt is. Ez ellen kell tenni bármilyen módon, mert ha a jelenlegi rendszerre bólintunk rá, akkor csak egyre több bünőzőt hozunk életre, akik akkor már lélektelenül, mint valami írányított robot fogja tenni a dolgát, ahogy bent mondják droidokká válnak.

doki 2006.08.18. 22:14:06

Beszélünk itt mindenről, jogról meg igazságszolgáltatásról de azért nem árt tényként leszögezni ebben az orszában a xx.szd.-ban a birák többet gyilkotak mint a bűnözők.

Mr.Phe 2006.08.19. 14:20:53

És ha még azt is hozzáteszem doki, hány olyan ember van, akit a bírók ha fizikai értelemben nem is gyilkolták meg, de a belő énjét kitörlik az ítéletükkel,illetve annak következményeként a börtönben zajló dolgokkal, akkor azt kell mondjam a bírókat is nyugodtan bíróság elé kellene állítani.
Innen üzenem a tisztelt bíróknak, bírónőknek, nem mentesít a felelősség alól senkit, hogy nem volt tisztában azzal, hová küldi a delikvenst.
Persze tudom az igazságszolgáltatás a büntetésvégrehajtásra fog mutogatni, az meg az aktuális kormányra pénzhiány miatt, mert ugye kis hazánk az egymásra mutogatók országa lett.

moli 2006.08.21. 11:52:36

egymasra mutogatasrol. irtam ujpestnek egy levelet az ujpest-kozponti metroallomas allapotarol, akik erre tovabbitottak a bkv-hoz, leven az aluljaro a bkv terulete. jo nehany hetre ra a bkv-tol jott a valasz, hogy a bkv terulete csak a metrokapuig tart, az aluljaro az onkormanyzat terulete. az ujpesttol jott levelet derce, a polgarmeste irta ala.

hihetetlen, hogy meg azt se tudjak, hogy a hatarok meddig terjednek, nemhogy azt, hogy mi tortenik a hataraikon belul..

moli 2006.08.21. 11:53:13

bocsanat, nem metroallomas, hanem az aluljaro allapotarol irtam. a mar kinti es fenti teruletrol

doki 2006.08.21. 14:16:08

A birákról.
Multkor hivatkoztam valamire védőbeszédben. Erre az ügyész válaszlehetőséget kért és azt mondta, hogy ilyen kérdésben a Legfelsőbb Biróság
már régebben is megállapitotta hogy stb.
Erre én viszontválszkor mondta, hogy nem kéne a korábbi itéletekkel dicsekedni mert én már olvastam olyan itéletet is hogy Rajk László angol kém volt, Nagy Imre meg hazaáruló aztán gyorsan fel kellett őket akasztani Na lett is igen nagy botrány, de mivel védőbeszéd során mondta nem lehetett velem mit kezdeni, mert az Alkotmány szerint azt mondok amit csak akarok felelősségrevonási lehetőség nélkül

Mr.Phe 2006.08.21. 16:53:37

Hát doki én sem felejthetem az ügyemben eljáró bírót, amint bejött minden tárgyalásra ugyanabban a zöld érettségi öltönyében ( a zakó és a nadrág már kicsit rövid volt, így elég komikus látvány volt) és a legendás POLICE feliratú zacskójával. Igazából már csak az kellett volna, hogy elővegyen tárgyalás közben a zacsiból, egy jó kis hazai zendvicset és tökéletes lett volna a piknik hangulat.
Persze ezt még elnéztem volna neki, de az számomra szinte érthetetlen volt, hogy amikor az általa kirendelt szakértő azt nyilatkozta, hogy a csalást csak vámosok közreműködésével követhettük el, mert olyan szinten nem volt szabályszerűen kitöltve egyetlen papír sem, hogy az az ellenörzésen nem csúszhatott, majd a bíró azt reagálta ez nem képezi az ügy tárgyát.
Hát igen a vámos, akit 3 nappal az események után már n em volt állományba, annak a tanúvallomáa részét képezte az ügynek, de amikor egy szakértő azt mondta, hogy többek között ez a vámos tevékeny részese kellett lenni a csalásnak, az már nem volt az ügy része, hát azért ez nem semmi. Persze a VPOP, aki kirobbantta az ügyet bújtatta saját dolgozóit, pedig ezek a vámoso többet szakítottak alkalmanként jóval, mint én a piti bróker.

hairybottler 2006.08.21. 22:13:38

„Szóval, ha behívnak, akkor gyúrj, okosodj és olvasd ezt a topikot, hogy tud mire készülj,...” – ha behívnak, akkor tipli, nem? Mr.Phe, valahol azt írtad, volt család, meg minden, azért vonultál be, meghogy nyolc év alatt elévült volna a dolog. Namost, teszem azt, nem vonulsz be, hanem elhúzol Írországba, vagy elmész hajópincérnek. Aztán egy évig melózol akárhol, egy év után kb. ki tudtad volna vinni a családod is talán, vagy mittomén, ...és szabad vagy, és veled a családod, új életet kezdhetsz. Utólag sem így látod?
Más: vajon el lehet-e húzni? És ha igen mikor? Ítélet előtt, vagy legkésőbb, amikor még csak gyanúsítottként hallgatnak ki? Lehúztam másfél évet a hadseregben. Nem basztattak, csak a szokott emberformájú seggek mondták meg, mit tehetek, mit nem, mégis úgy meggyűlöltem miatta mindent, ami erre a másfél évre kényszeríttet, vagy akár csak annyi volt a bűne, h nem rombolta le a rendszert, nem irtotta ki a kiszolgálóit, nem dobta sós kútba az élősködőit, h el is húztam jó messzire - önként és hosszabb időre, mint amíg 2-8 év elévül. Most persze megint itt vagyok, de egyáltalán nem dob fel a „téglám” gondolata. Már lusta vok gyúrni, és a BV nem a hadsereg... Szóval mi van a tiplivel? Mikor? És mikortól lehetetlen? Mikor nyúlnak rá az útlevélre?

doki 2006.08.21. 22:45:37

Miféle útlevélről beszélsz? Uniós polgár vagy! mész a személyivel az unión belül ahova csak akarsz + Horvátország.
Megjegyzem én mindenkinek a tiplit javaslom és sokan élnek vele.
Azt az 5 évet ki lehet birni. Megjegyzem aki elég fiatal és nincs nemzetközi körözése, annak még mindig jó a légió.
Még csak messze sem kell menni.
Nem haragszik senki ha nem irom, hogy hova, de aki volt katona az még emlékezhet a TBK ( tábori telefon) feliratára "Vigyázz, az ellenség is hallja"
Komoly oknak kell lenni az uniós elfogató parancs kiadásához.
Nekem jó néhány ügyfelem van télakon
tartom is velük a kapcsolatot.
Eddig csak egy igen hülyém volt, egy osztrák. Behozott egy vadászpuskát engedély nélkül. Szabadlábon védekezett, de bevonták az útlevelét ( unió elött) aztán felesége értejött és készültünk a pattintásra. Töltöttem bele a bátorságot
rendesen, aminek az lett a vége, hogy Rábafüzesnél ugy mentek át, hogy a figura feje lógott ki az ablakon, a kocsi oldala végighányva, csajszi mondja, hogy Mein Mann hat gertunken és integet a határőröknek. Senki nem ment a közelükbe. Szóval távollétében volt itélet és a minimális 3 évet kapta fegyvercsempészésért. Tartottuk a kapcsolatot, de ugye a fegyvercsmpészés az már nem piskota sehol ( az más kérdés, hogy a puskát a kocsi hátsó ülésén hozta ( osztrák engedélye volt) de amikor bejött az osztrák nem foglalkozott vele, a magyar meg be sem nézett hozzá, csak intett, hogy mehet. Valahogy szerintem jóhiszemű volt, de az itt senkit nem érdekelt Egyébként még két ilyenem volt olaszokkal.
Lényeg, hogy a bűncselekmény súlya miatt volt körözés, de a saját állampolgárát senki sem adja ki. Na kb. jogerő után vagy 2 évvel a figuát Németországban elkapják piás vezetés miatt ( nálam szokott rá?) aztán mivel a magyarok körözik letartóztatták és kiadták Magyarországnak. Az egyik Bp-i ügyvédi iroda intézte a kegyelmi eljárását, biztos sikerrel jártak, mert az egyik tagjuk épp miniszter volt.
Szóval le lehet lépni és szép szerényen el is lehet ott kint lenni, de marhára meg kell ismerni a helyi szabályokat és be is kell tartani, vagyis ahogy Moldova irta télen mindig az utca árnyékos, nyáron pedig a napos oldalán kell járni és senkinek sem lesz utjában.

dr.dre. 2006.08.22. 00:02:27

Megerősítve egy kartárs által. Az útlevél bevonása nagyon komolytalan dolog. Itt is vannak kerülő utak, mint mindenhol. Persze tanácsot inkább nem kívánnék én sem adni ezt illetően...
Ráadásul az én "büntetőző" időszakomban úgy tűnt, hogy teljesen ötletszerűen alkalmazták ezt. Néha indokolatlanul kis súlyú bcs.-k esetén csóringereknél is, néha meg akkor sem, amikor kilógott a lóláb, hogy a fegyházzal fenyegetett emberke el van engedve anyagilag rendesen, meg is teheti, és nem is vetne meg egy hosszabb vakációt valamilyen diszkrét, ugyanakkor egzotikus országban.

hairybottler 2006.08.22. 00:27:56

nos, én konkrétan arra gondoltam, h néha átkozottul bámulják a határőrök az a nyomorult képernyőt, és tök kellemetlen lehet, ha rosszakat írnak az emberről a Határőr TV-ben... persze, gondolom, egy prágai buszkirándulásnál elég kicsi a valószínűsége, hogy fennakad vki a rostán (ha van ilyen) Onnan meg már közel van Amsterdam, esetleg egy nagyobb kikötő. A szeretteim meg eladhatják a házat, amit úgyis ügyvédre költöttem volna, ha...

dr.dre. 2006.08.22. 00:36:53

Kedves -city!

Tényleg kicsi a valószínűsége, kisebb jelentőségű ügyek esetében nem is rossz ötlet!
Azonban addig már költöttél ügyvédre, és valószínűleg utána sem fogja egy ház árát elkérni.
Magam is ügyvéd lennék ismerem a tarifákat. Egy olyan esetben, ahol beválik ez az ötleted a bűncselekmény súlya miatt, egy NAGYON JÓ (és itt nem a média által futtatott sztárokról beszélek, hanem a jó ügyvédekről) ügyvéd sem fog elkérni több pénzt, mint egy békásmegyeri garzon árának egyhatoda.

Szóval ne essünk túlzásokba...

dr.dre. 2006.08.22. 00:38:31

És amire rájössz, hogy jobb lesz pucolni Magyarhonból, addigra már ennek a felét is kifizetted.

hairybottler 2006.08.22. 01:01:09

az előzetes-es blog miatt éppen ezen (tipli) agyalok, és télleg nem akarom itten fölöslegesen szaporítani a szót, de talán az a legegyszerűbb, ha az ember nem veszi át még tanúként sem az idézést. rendőrtől semmit, még szaloncukrot sem.
anyuka majd "tévedésből" kinyitja a borítékot, és elmondja, h mi volt benne, a rendőröknek meg elmeséli, h jaj, hát az én fiam már három éve külföldre költözött, valahová Londonba (oda pl. nem akarok menni). Mr.Phe mesélte, h úszott a háza, Karcsi meg szökésben van, mert tanúskodni hívták - ezekből raktam össze egy kis apokaliptikus fantáziát 2006. 08. 22.-én hajnalban Magyarországon.

dr.dre. 2006.08.22. 01:27:39

Kedves Mr. Phe!

Be kell vallanom, írásaid zömét valóban érdeklődve olvasgatom, sőt, tovább megyek.
Tanulságosnak tartom őket.
Azonban itt és most le kell szögeznünk a "börtön falába" mindenki számára beépített téglákról egy-két dolgot.
Le kell szögeznünk, mert ha az okos tanácsokat felvállalod, akkor az általad elkövetett dolgot sem kellene összehasonlítani olyan dolgokkal, amelyek nem bűncselekmények, és így nem büntethetőek börtönnel.

1) NINCS MÁR ADÓSOK BÖRTÖNE. Gyakorlatilag a középkor óta. Te leggyakrabban az adócsalásra hivatkozol, mint olyan tényállásra, amit szerinted a magyar állampolgárok többsége elkövet, és börtön jár érte.

Ez egy kis sarkítás. Ha valaki nem fizeti meg az adóját, azt behajtják rajta, inkasszót kap a bankszámlájára, elárverezik az ingatlanát, autóját, stb. végső esetben. Ez igaz. DE SENKIT NEM ZÁRNAK BÖRTÖNBE ADÓTARTOZÁS MIATT. Ezt jobb, ha a későbbi példálózások miatt tudod. Nem egy vállalkozó ügyfelem van 20 millió feletti adótartozással, de még csak 72 órás őrizetben sem voltak emiatt. Az illetékes APEH-nál voltak maximum kellemetlen perceik.

Azért IGEN, ha HAZUDSZ az adóhatóságnak, és letagadod az adódat. Ez az adócsalás. Ha kiderül, megmérnek rendesen. De ha bevallod, csak nem fizeted be, mert nincs miből (pl. a szüleid/élettársad tart el vagy legalábbis névlegesen,ugye tudod, hogy mire gondolok, nem kell, hogy bővebben elmagyarázzam) akkor nincs félnivalód a jó öreg sitkótól az állami sarc miatt.
Szabálysértés miatt is mehetsz fogházba valóban, ami ugyan bőven nem börtön, ráadásul azt a nevetséges összeget (szabálysértési bírság) még a leginkább lecsórósodott faszi is összeszedi, amire be kellene vonulnia.

2) Szintén sarkítod a dolgot a közlekedési balesetek esetében is. Persze, védtem én is ilyen terheltet, aki aztán letöltendőt kapott, egyszer. Be volt keményen baszva, amikor gyakorlatilag lebontott egy házat a kamionjával Zala megyében, egy maradandó fogyatékosságot szenvedő kisgyerek sértettje is volt a balesetnek, nem részletezem, de nem tudtam mit tenni. Persze a jó öreg defekt volt a hivatkozási alap. Minden emiatt történt. Az egy kamionnál rendesen ki tudja rántani a kormányt az ember kezéből, mint tudjuk, nem olyan, mint egy autónál. A helyszínelő röndőr is kapott pízt, ráadásul valutát (akkor még márka volt, nem euro), úgyhogy hivatalosan józan volt az emberke. De ott volt a tachométer, ami bizonyította a pihenőhelyen a megállást, voltak tanúk, akik látták az emberkét az útszéli csárdában konyakkal töltekezni. Meg volt egy meglehetősen akkurátus közlekedési szakértő is, akivel éppen akkor nem voltam pertuban, ha érted, miről beszélek.
Viszont kilenc másikat kihoztam, aki szintén nem volt "teljesen ártatlan", mégis próbára bocsátással vagy függővel megúszta.

Nem szeretnélek megsérteni, mert élvezem az írásaid stílusát, de ezek a sarkítások nem tesznek jót ennek az "írás" színvonalának. Kicsit kevesebb magamentegetés. Már így utólag, mert előzőleg meg több kellett volna belőle, akkor megúszhattad volna, ahogy ezt már te is beláttad.

Ez csak tanács lett volna.
Hajrá, Mr. Phe., továbbra is szívesen olvaslak.

dr.dre. 2006.08.22. 01:48:16

Kedves -city!

Véletlenül még olvastam a hozzászólásodat, még nem léptem ki.
Az idézést át kell venni. Hogy mit kell vele csinálni, arról már írtam, a más lehetőségekről majd máskor.

Rosszul gondolod, amit gondoltál!
Ha piti az ügy, nincs gond.
Ha nem, körözést (ha gyanusított vagy, elfogatóparancsot)adnak ki ellened.
IGEN, tanút is körözhetnek. Megvan erre is a kis trükk ott benn.
Ez felettébb kellemetlen tud lenni, ha éppen a Ferihegyen (ahol mindig lehúzzák az útlevelet, ellentétben a csehországi hétvégére induló autóbuszokon utazó nagyközönség útleveleivel) tartanak ott, mielőtt a 2 hetes rhodoszi nyaralásodra mennél a barátnőddel, és lemaradsz a charterről emiatt. Ráadásul a barátnődet meg becserkészi valami lúzer görög faszi odakinn.

Ha így, ebben a formában (vagy a legártatlanabb igazoltatás során, ahol CB-be mondják az adatokat)találnak meg, akkor szinte biztos a 72 órás őrizetbe vétel, csak hogy megszívassanak.

Annyiról gondoskodni kell, hogy fellelhető legyél, oszt azon kívül, hogy a személyes adataidat elmondod/megerősíted az okmányaid alapján, már kussolhatsz.
De tanúként - pláne akkor, hogyha teljesen ártatlan vagy - ne bújkálj, mert komolyan megszívhatod.

Hozzá kell tennem, ez a szívás ritkán fordul elő, de volt ügyfelem, akit Debrecenből fuvarozták a Tavasz utcába (Bp. IV.-XV. ker.) tanúvallomás megtételének elmulasztása miatt, és nem volt neki nagy élmény.

Ha a szüleid falaznak, hogy külföldön vagy, akkor TÉNYLEG LEGYÉL külföldön, mert elég egy közúti igazoltatás, és nagyot szívsz. Ennyi.

dr.dre. 2006.08.22. 06:56:53

Óh, ja persze!

A külföldről még eszembe jutott valami!
Vagy egyszerűen csak pofázni van kedvem ilyen korán. Miért is ne? Hadd szóljon!

EZ EGY KIS MESE. Vagy mégsem?
Lehet, hogy az ilyen tanácsok miatt előbb-utóbb le lesz zárva ez a „blog” (nem valószínű, inkább megfigyelés alatt tartják), ezért, hogy ezt elkerüljem (mármint a lezárást, a megfigyelés úgyis tény), nem leszek túl konkrét (magyarán szólva, a határátkrlők neve kapcsán hazudok!).

Vannak olyan országok, és ezen belül olyan határátkelők, ahol nem pecsételik be a vízumot az útleveledbe. VISZONT KELL ÚTLEVÉL. Nem az EU tagországokról beszélek. A Balkán felé orientálódjanak a gondolataid. A dolgok ráadásul látszólag logikátlanul történnek. De ha akarod, tudod irányítani.

Egy próba: röszkei kiléptető bélyegző Szerbiába 00 napon.
02 napon (bulizzunk is egy kicsit odakinn, van hangulat) szerb taxissal (nem adok közelebbi infot) vissza Szegedre (Horgos’). Taxis embert mindkét oldalon ismerik, a kék színű magyar útlevelet csak meglengetni kell, látják, csak intenek, mehet.
08 napon Kelebia. Nagy a forgalom. Főleg vendégmunkás törökök hazafelé. Ők a pótlólagos olcsó munkaerő, mégis őket baszogatja a csicska-csicske egyenruhás határőr. ("POLICE BORDER CONTROL"), Talán ezt a három szót tudják angolul, mert - mint ahogy az augussztus 20-i avatás alkalmável láthattuk, a nyelvvizsgákat ők is vásárolják, néhány lebukott, néhány meg olyan szinten letette, hogy azzal két szót nem tudna váltani egy angollal.
Mem beszélnek a magyar hadnaggyá avatanddókról, 10%-ról, akik nemhogy idegen nyelven, de magyarul sem beszélnek korrekt módon.
Nem pecsételnek.
A szerbek sem, ami ritka.
Sietnek, idegesek. Mindig pecsételnek a szerbek, DE CSAK EZEN a kib’szott három napon nem.
09 napon Szerbiából szabályosan belépsz Magyarországra pecséttel.
Ha abban a 2 esetben, amikor szükséged van rá, nem akarnak pecsétet adni (nem valószínű, mert pecsétmániások), ragaszkodj hozzá. Kötelesek rá, és különösebb kötözködés nélkül be is nyomják az útleveledbe.

Egy hét. 7x24 óra. Megdönthetetlen alibi, mert ezt sajna a bíróság is köteles elfogadni. Azért legyen szállodai foglalásod egy nagyobb szállodában (Jó haszna van a ’Do not disturb!’ táblának, amíg távol vagy. Nehogymá’ egy lepukkant takarítónő buktasson le! Egy-két alibi hívás kell! Megvan ennek is a technikája, hogy hogyan. Nagy hotel, még egyszer mondom, nem egy panzió, ahol arra is emlékeznek, hogy hány szelet parizert ettél meg a svédasztalos reggeli alkalmával! Az útlevél és a benne lévő vízumok közokiratok vagy mi a fene, ugyibár, nehéz az ellenbizonyítás, megdönthető ugyan a vélelem, de nehezen. Ráadásul azt a „megfelelő (neveket nem írok)” szakhatóságok is tudják, hogy a szerbek mindig pecsételnek.

Még az ügyész is sz0rban van ilyenkor, tehát öröm vele elincselkedni egy kicsikét. Szívatni vagy ilyesmi.

Kivéve, ha Magyarhonban látott pár köcsög, és pofáznak is. De ha annyira kispályás vagy, hogy ezt nem tudod kivédeni, úgy kell neked. Megdől a közokirattal szembeni kőkemény vélelem, és szívsz. Nagyon komolyan, És már közokirat hamisításáért is előfordulhat (bepecsételt vízum), hogy megmérnek.

Zárszó: Az itt leírtakat nem bűncselekményre való felhívásként tettem közzé. A helyszínek (határátkelők, városok) nevét megváltoztattam. Senkinek nem ajánlom, hogy kipróbálja az általam leírtakat, mert teljesülésükért nem vállalok garanciát.
Amennyiben ezt igénylő helyzetbe keveredik, kérem, hogy keresse meg a szakterülettel foglalkozó erre legmegfelelőbb ügyvédet!
Üdv, dr. dre.

Mr.Phe 2006.08.22. 07:16:04

Tisztelt Dr.Dre!

Távol áll tőlem, hogy bármit is sarkítsak, én konkrétan azt írom le amit tapasztaltam, és már bent is ha valaki mesélt magáról igyekeztem erre bizonyítékot kérni tőle, ennek köszönhettem, hogy az időmet sokszor bírósági végzések olvasgatásával töltöttem, ami sok rabnál ott van, mert vagy odakézbesítik (előzetesből lett ott maradó) vagy beküldeti, mert jogorvoslati eljárást akar, miután bent erre biztatják.
Az általam idézett kamionsofőr eseténél is láthattam a bíróági végzést, amiben fehéren-feketén az állt, hogy meghibásodott a teherautó fékrendszere, a sofőr pedig abban volt vétkes, hogy az előírásoknak megfeleően nem ellenőrizte a fékrendszert, futóművet egyebeket az indulás előtt. (ráadásul tanú is volt rá, hogy miután bement a munkahelyére percek múlva a volán mögéült, ergo ellenörzés nem volt) Ez persze bocsánatos bűn lett volna, ha momentán nem hal meg egy ember, amikor a kamion képtelen volt megállni, a srác pedig elkapta a kormányt, hogy elkerülje az autósor ledarálását, de a járdán éppen akkor valaki rosszkor, rossz helyen volt.

A mindenki tégláját a falban továbbra is teljesen komolynak tartom, és én sem arra példálóztam, amikor valaki be vallja, hogy mennyi adót kellene befizetnie, csak momentán nem tudja.
Én arra céloztam, hogy sosem tudhatjuk például, hogy valaki valós számlát ad-e nekünk, ugyanis már az a műfaj is beindult, hogy valaki úgy jut munkához, hogy áralatt ad ajánlatot és számlát ad a munkáról, csak az éppen nem valós, azaz benyeli az Áfát, egyebet, és így már ár alatti ajánlattal is ő lesz a nyerő. gyakorlatból mondhatom, ha az apeh megállapítja, hogy a számlán ne valós az adószám, vagy ugyan minden stimmel, de a a kibocsátó tagadja, hogy ő ilyen számlát killított volna (ráadásul a használt számla tömbökbe sem illik ez a számla), akkor az Apeh megvádolhat percek alatt hamis számla kiállíásában való részvétellel, sőt akár azzal, hogy Te magad hamísítottál magadnak számlát, vállalkozás esetében például az Áfa és egyéb adóterhek csökkentésével, még azt is megkérdőjelezheti, hogy a munka egyáltalán el lett-e végezve, vagy ilyen értéket kpviselt-e, ez pedig máris adócsalás. azt fogják mondani, hogy neked kötelességed meggyőződni a számla és az azt kiállító hitelességéről, más kérdés, hogy én még élő emberről nem hallottam, aki a munka elvégzése előtt cégbíróságra járt volna ellenőrizgetni.

Mr.Phe 2006.08.22. 07:36:28

Dr.Dre végül a pénzbüntetésre is kitérnék, én nem vagyok jogász, nem tudom mit enged meg a jog, de azt tényként mondhatom, hogy voltak bent olyan rabok, akik pénzbüntetés be nem fizetése miatt ültek, azaz rabosították oly módon, hogy a pénzbírságot elosztották egy adott összeggel (a napi ücsörgés forintális értékével)és ebből jött ki, hogy hány nap börtönnel váltja ki a pénzbüntetést. Amikor bekerültem én is értetlenül álltam a tény előtt, valaki inkább bevonul, mint kifizessen 30-40.000 Ft pénzbüntetést, de aztán mikor beszéltem ilyen rabbal, be kellett látnom, hogy még hírből sem ismertem az igazi nincstelenség fogalmát, amikor valaki alkalmi munkákból tengődik, és még 1-2 gyereknek enni is szeretne adni.
Szerencsétlen szerette volna kifizetni a pénzt, csak épp senkitől nem kapott ennyit kölcsön. Az ilyen rabokat persze megvetik a többiek, egyrészt meg rövid ideig vannak bent, általában pár hón ap alatt leülik a kiszabott bírságot, másrészt mert képtelenek felfogni, hogy van akinek ez a pénz egy vagyon. na az ilyenek persze csomagot sem kapnak, bent is nincstelenek, ezért lesznek többnyire mások csicskásai, egy cigiért, ha kell egész wc-t sikál.
De visszatérve az adócsalásra, ha valaki feketén dolgoztat egy szerelővel, az ugyebár mindkét fél részéről adócsalás, és csak a munkadíj végösszegének függvénye, hogy az még szabályértés vagy már bűncselekmény. Márpedig elég körbe nézni, hány ember házikóját építik, renoválják itt tartozkódó, munkavállalási engedéllyel, számláadási lehetőséggel nem rendelkező román szakik.
Tudom lehet erre legyinteni, hogy ezzel úgyse foglalkozik senki, de itt nem az a kérdés, hogy miként gondolkozik bukta esetén egy köztisztviselő, hanem hogy miként rendelkezik a jog, az adócsalás az adócsalás függetlenül annak nagyságától, és én pusztán arra akartam felhívni a figyelmet, hogy bánjunk csínján például az adócsalók megítélésével, akik el is jutottak a börtönig, mert bizony mi mindannyian szinte naponta valamilyen formában adót csalunk, hiszen erre kényszerít minket az európai szinten is kirívóan magas adórendszer. És persze érdeme lenne egyszer nagy testvérként felülről beletekinteni az emberek adóbevallásába, miként is "felejtik el" bevallani a nagypapi örökségét, a hálapénzt, a kisebb-nagyobb juttatásokat, hát meglepődnénk és ez is adócsalás.
Végül reagálnék az ügyvédi díjakra, az enyém nem pár százezer forintot kért, hanem egész pontosen 2,8 milliót, amit abból számolt ki, hogy a vádiratban zereplő kárérték egy adott százalékát kérte, és rohadtul nem érdekelte, hogy ez az öszeg nem hozzám folt be, hiszen én csak centekre voltam jogosult az ügylet után. A helyzet pikantériája, hogy a VPOP ha jól emlékszem 2,2 millió forintot foglalt le nálam (és egyáltalán nem vizsgálta mi származott bűncselekményből és mi volt az enyém), ezt jegyzőkönyvezték is, még sem mondta az ügyvéd, hogy sorry most látom, hogy többet kértem, mint ami egyáltalán hozzád kerülhetett. A bíróságon i ő maga hangoztatta, hogy milyen csakély rézem volt az ügyben, ennek megfelelően pedig a hasznom is elenyésző a kártételhez képest. Nem házam, lakásom ment rá az ügyre, egy akkoriban még tanácsi lakást értékesítettem, ami éppen a megvásárlás előtt állt nem egészen 3 millió forintért, így a teljes lakás ára az ügyvéd zsebében landolt.majd miután már ötödik éve ment az ügy úgy döntött, hogy nagyon szerényen, de még 300.000 Ft-ra van szüksége, hogy folytassa az ügyet, mivel az elmúlt 5 év felemésztette az eddigi ügyvédi díjat. Én nem állítom, hogy minden ügyvéd leveszi az ügyfelét, de lásd az én példámat van ám ilyen is.

Mr.Phe 2006.08.22. 11:50:46

City nem tagadom sokan mondták, hogy miért vonultam be, és miért nem vettem tiplit. Nos én a családra hvatkoztam és tényleg ez volt a visszatartó erő, de ettől még lehet, hogy nektek van igazatok, és inkább le kellett volna lépnem, ahogy ezt tette az ügy fő vádlottja az eladó is, de hát én másképp döntöttem és viseltem is ennek terhét.
Ha viszont a külföldre menekülésen gondolkodom, hát őszintén szóval az egyre aggaztóbb gazdasági helyzet, az életszínvonalunk folymatos romlása, az egyre magasabb és jelenleg engem is értintő munkanélküliség sokkal inkább motiválna az ország elhagyására, mint maga a bevonulás ténye. Persze az is igaz, hgy amikor bevonultam nem tudtam mi vár, ma viszont már tudom, és egyáltalán nem biztos, hogy máodszor i önként hajtanám a fejem a bárd alá.
Ergo ez egy alég neéz kérdés, hogy büntetés esetén bevonulni, vagy olajra lépni, és ezt azt hiszem az illető habitusa, családi kötődése, és sok minden más fogja befolyásolni, nem lehet sem elítélni, sem éljenezni valakit, ha lalépett vagy vállalta a börtön megpróbáltatásait.

Dugo 2006.08.22. 17:43:54

Hali mindenkinek!
Olvastam a cikket és azt kell mondanom hogy nagyon érdekes és talán hasznos is!
Én igaz hogy csak 19éves vagyok és nem kellene ilyenek után nézegetnem csak az a parám hogy lehet hogy én is vonulok be mert elkövettem egy olyan "bűnt" amit nem kellett volna (2-8 év).Én érdekesnek tartom mert sajnos sokan vannak így, és nem tudják már kikerülni a falakat és a csattanó pofonokat.nekem ez az egy ügyem van vagyis kettő és nem tom hogy mi vár rám és jobb félni mint megilyedni. Nagyon sok ismerősöm van-volt benn ez talán megmenthet hogy mit is kellene tennem a bevonulásnál.(tanácsok szempontjából)Azt mondja az ügyvédem hogy meg lehet úszni ezt felf.-tel és remélem meg is fogom úszni de az biztos hogy meggondolandó a bűnözés.

Mr.Phe 2006.08.22. 19:12:33

Dugo, ha mégis bekerülsz, akkor olvasd át az itteni témába vágó topikokat, hiszen én például konrétn leírtam mire készülj, mit vigyél magaddal, stb. és ha nem világos valami gyere és nyugodtan kérdezz, segíteni fogok a válaszaimmal, ha tudok.

Mr.Phe 2006.08.22. 19:14:15

Dugo viszont van egy rossz hírem is, én bent szinte mindenkitől azt hallottam, hogy az ügyvédje azt mondta neki meg fogja úszni egy felfüggesztettel, aztán nem győztek levegőt venni a 3-4 éves, sőt olykor még hosszabb ítéleteikkel.

doki 2006.08.23. 11:17:14

Mr.Phe.
Ez az APEH-os ügy még ennél is gázabb.
A a gazdasági nyomozók ( korábban apeh, majd rendőrségi, jelenleg VPOP állományban) folyamatosa járnak be a helyi cégbiróságra és ellenőrzik, hogy ki adta le a mérleget és ki nem.
Aki nem az ellen meginditják a nyomozást a számvitel rendjének megsértése vts.miatt ismeretlen tettes ellen. Gyorsan kideritik, hogy az ügyvezető a felelős. És megoldott ismeretlen tettese ügy. Egy B lap. Aztán majd elitélik az ügyvezetőt. Nekik meg királyi a statisztikájuk, ugyanis semmi másról nem szól az ügy, mivel a le nem adott mérleg miatt a cégbiróság még senkit nem jelentett fel.
Egyébként azt is meg kell jegyezni, hogy
meglehetősen sok büntetőeljárás indul pusztán statisztika javitási okból.
Jellemzően még a szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt, ahol a terheltek tizenéven amatőr dj-k, akik haveri bulikon csinálnak zenét. Van olyan nyomozó aki direkt ezekre utazik.
Egy ügyben lesz 150 B lapja ( sértettek)

Mr.Phe 2006.08.23. 11:38:03

Doki javasolni kellene, hogy mivel statisztika gyártás folyik a hatóságoknál, ezért az elavult BRFK és ORFK, valamint VPOP helyett használják inkább a KSH 1,2,3 számú ügyosztály elnevezést.

bulmasztif 2006.08.23. 14:10:47

Piszkos módon sajnállak titeket, akik bent voltatok, szar a kaja szar a szálás szar minden, köcsögök az örök, szarnak ránk mindig csak ugatnak! Nem hinném, ha meg agya valaki az öröknek a tiszteletet, akkor azok is meg adják neki szerintem vagy tudom? Ha a BV rendjét nem sértő magatartást tanúsítanak bent az emberek és nem tiltott tárgyakat, dugdosnak, hanem a napirend betartásával foglalkoznak, ebbe bele értem a házi rendet is nem hiszem, hogy az őr csak úgy hecc kedvé basztat titeket! Ja és nagyon vallásosok tudtok lenni bent, mért nem kint vagytok azok, mert akkor be sem kéne menetek a 10 parancsba benne, van, ne lopj, ne csalj, ne hazudj stb. stb.
Beszéltek badarságokat, milyen az élet bent, meg a család meg ez meg az, ha tiszteled, becsülöd a családod, ne tégy olyat, hogy bevigyenek!

Ja utószó ne fogd az életre, hogy rá kényszertett, ez nagy kamu tudod te is, én is!

Mr.Phe 2006.08.23. 15:29:01

Bulmasztif, te olvastad legalábbi tőlem, hogy ártatlannak mondtam magam???
és mellesleg panaszkodni sem panaszkodtam, egyszerűen tényeket közöltem, és ha figyelmesen olvastad az általam írtakat, akkor az is feltűnhetett, hogy éppen azért írom le, mi van a börtönben, hogy jól meggondolhassa bárki érdemes-e rizikoztatni.
Hogy az élet kit mire kényszerít rá, és mi az amit önként dalolva cinál, arról nyithatunk vitát, ha akarod, de megjegyzem vannak ám odabent hozzád hasonlóak, akik azt hitték soha nem fognak bekerülni.
arról viszont, hogy mit hiszel el, abból mi van bent nem érdemes még vitatkoznom se veled, mert az cirka olyan lenne, mintha a vaknak tartanék bemutatót a színekről. ne haragudj, de odáig én soha nem vetemednék, hogy elmenjek a dohányosok fórumába, és arról nyilatkozzak, hogy semmiség leszokni és nincs olyan indok, amitől rá lehetne szokni, ha jó magam sohase dohányoztam.
Ez nekem egy picit olyan, mint a foci, amit egy plyán 22-en játszanak, de a leláton több ezren sokkal jobban tudják mit kellene tenni.
ennek ellenére azt kívánom soha ne ismerd meg mi folyik a börtön falain belül, de azért vigyázz a tégládra a falban.

bulmasztif 2006.08.23. 17:03:59

Nekünk nem kel vitáznunk, mert lehet, hogy jobban vágom a dolgokat, mint te!
1 évet volttá bent és már oktatod a hozzád hasonlókat, az egy más világ az igaz!
Ja és nem tégla, hanem vamzer, börtön szavakkal élve, 1 évet elvetek az életedből, bár tudnám konkrétan a neved vagy a nyilván tartási számod pld: AV 2548 ügye szép emlékeket idéz a szám benned! Ne engem akarj meg vezetni, mert az nem jön össze, van igazság, amit írtál de távol vagy még ettől nagyon, jó hogy nem csodálnunk kéne téged, mert egy elitélt vagy!
Ja és bent úgy tudom mindenki ártatlan, vagy annak mondja magát a java része!
Bent biztos nem ekkora arccal jártál, mert aki be kerül 1 ítéletes az keresi a smasszerek körét és nyal mint az állat! Ha felvállalod magad, hogy ide irkálsz marhaságokat többnyire mért nem írod ide a rendes neved?

Mr.Phe 2006.08.23. 17:11:17

Nekem itt sincs nagy arcom, bent se volt, csináltam a dolgom, és próbáltam a köröülményekhez képest túlélni az egészet, de az őröknek sosem kellett nyalnom.
De ha már az arcnál tartok, neked van miért tükörbe nézned, egyébként mitől vagy olyan jól értesült, ha nem is voltál rab, tán te is azoknak a smasszereknek a táborát erősíted, akiknek végtelen nagy arcuk volt a börtönön belül, aztán amint kiléptek az utcára folyton attól voltak beszarva, mikor szól rájuk egy volt rab, aki szabadult, vagy esetleg egy családtag kintről.
Én miért nem adom a nevem valamihez, ha figyelmesen olvasnál akkor már megtaláltad volna a választ, de Te például miért nem adod, hiszen mint mondtad nem követtél el semmit.
És még egy tévedés, amit el oszlathatsz a fejedből, a börtönben szinte senki nem vallja magát ártatlannak, de ezen a beszóláson már nem is csodálkozom, ebből is látszik, hogy nem töltöttél egy napot sem rabok között, maximum őrként.

bulmasztif 2006.08.23. 17:22:48

He he he,talád ki melyik oldalon vagyok?

Mr.Phe 2006.08.23. 17:36:35

Te mondtad, hogy nem ültél, tehát ha rab lettél volna, akkor eddig hazudtál, ergo hiteltelen vagy, így sok választás nem marad....
De tőlem akár polgári alkalmazott munkáltató is lehettél, vagy bejáró ügyvéd, smasszer, vagy ami még neked szimpatikus, végül is nem nekem kell kitalálni, elvégre Te írtad nem érted miért nem adom meg a nevem, hát akkor hajrá itt a lehetőség mutatkozz be...

doki 2006.08.23. 19:22:47

bulmasztifnek
Piszok könnyű bekerülni. Mert ilyen az élet. Mondok egy példát, bizonyos sportolói körben ismerik, sokat meséltem, de okulásul nektek is. Aztán majd meglátjátok mennyire életszerűtlen:
M-7-en benzinkut bent tömöd a fejed a shopban vagy kávézol egyedül. Odalép melléd egy normális fazon és azt kérdezi segitenél -e, mert lerobbant a kocsija. Az unokahúgát meg annak a nővérét elvinnéd -e tovább, mert neki meg kell várni az autómentőt.
Megnézed a két nőt ( szőkék meg egész jól néznek ki) meg az egy gyereket, akik ott ülnek szerencsétlenül. Ok. elviszem őket ( mondjuk Nagykanizsáig, Letenyéig vagy esetleg Lentibe) hiszen oda megyek a közelbe 10-20 km kitérő ekkora utnál nem számít.
El is viszed őket, ki is szállnak köszönnek mész a dolgodra.
A nők kárpátaljai ukránok ( ezért a magyar beszéd) aztán illegálisan olaszba utaznak de megbuknak a szlovéneknél.
Benyögik a Te kocsid szinét tipusát és ha csak rendszámtöredéket, akkor is egyszercsak úgy fog kinyilni éjszaka a bejárati ajtód, hogy Te még fekszel.
A HÖR bevetési meg rádtörte.
6 hónap előzetes tutti.
Aztán ha nagy mákod van megúszod 1 1/2 évvel, de akkor már legalább olyan jó ügyvéded volt akinek van évi 8-10 embercsmpészési ügye és igazán nagy halakat is védett. Most itt magamra is gondolhatnék, de miért ne, úgysem ismersz.
Ki a bánat fogja neked elhinni, hogy nem vagy tagja a szervezetne? Hiszen egy bűnszervezet pont attól bűnszervezet, hogy igen nagy a konspiráció. Az utasokat elöbb toloncolják ki ukrajnába, minthogy Téged kihallgatnának. Szembesitésre esély sincs. A tárgyaláson felolvassák a vallomásukat, amit azután tettek, hogy a nyomozó elmondta nekik és a tolmács megerősitette, hogy ha ezt aláirják , akkor megmaradnak tanúnak és legfeljebb csak hazamennek, de más bajuk nem lesz. De ezt már az induláskor tudták, hogy bukáskor mindent alá kell irni, bármi is az és akkor 24 órán belül otthon vannak. Mit akarsz ilyenkor. Na jó nem veszel fel senkit.
Ha bármilyen segitséget nyujtasz illegális migránsnak ( aki ráadásul Magyarországon legálisan tartózkodik mert vagy vizummentes vagy van vizuma) de bármivel is segited a továbbjutását
ELMESZELNEK!
Aztán akkor sokra mentél a tízparancsolattal

doki 2006.08.23. 20:58:02

Még, hogy tovább menjek:
Embercsempészésért már itéltek el taxist is meg autóbuszvezetőt, akik az utasaikat vitték. A mozdonyvezetőknek eddig nagy szerencséjük volt.
Aztá, hogy még tovább menjek, nem mindegy, hogy hol volt a bukta
Sopronban a felét adják a szombahelyinek, ami fele a nyagklanizsainak, de csak negyede a lenti itéletnek. A soproni még igy is kemény egy győrihez képest, de ha nem embert csempésznek hanem mást, akkor meg
a veszprémi itélet lesz khiráály.
Na most erre mondjál valamit.

Mr.Phe 2006.08.23. 21:13:32

Doki ne is törődj a delikvenssel, egész életében börtönben van, csak nem tud róla, mégpedig a saját butaságának a börtönében...

bulmasztif 2006.08.24. 08:21:32


Dr.Peh

Na az írásom teszt volt számodra, de látom te a körülményesebb zsiványok közé, tartozol, de a Doki ö igen ö ki dobta a frankot, normális hangnemben pld-ával válaszolt. Te bezzeg támadtál nagy arcú smasszer, behúzza fülét farkát civilbe, fosik a családtól kint. Legjobb védekezés a támadás ez igaz, de nem mindig! Mondom milyen, vagyok én zsivány szemszögből: szenszejnek hívnak az elitéltek, tisztelnek, mert fölöslegesen nem csesztetem őket, én is szeretem a nyugalmat, mint ti. Anyagilag nagyon nehezen de meg vagyok, nem vagyok korukt utálom a korukt buzeráns smasszereket, ha normális a zsivány segítek, ha tudok, ha persze nem hágom át ezzel a törvényt pld: telefonálni akar és a zárkán kívüli BV készüléket, használja, ha nem azt, akkor csöcs, mert fegyelmi lap tudjuk, miről beszélek Nevelő, kérelmi lap kel rosszul van, stb. stb. de mindent csak törvényesen. Tudjuk milyen az ha olyan levelet kaptok ami gáz és zárás van de sürgős a telefon sokat számit! Amelyik meg tiszteletlen ne is várjon mást, mert amilyen az agyon isten olyan a fogagy isten! Az a baj mondod ne menyetek a smasszerhoz, ha gond van azt is tudni kel melyik az, amelyik segít melyik az, amelyik arca van tudása az meg semmi, van mind 2-ő ez így igaz. De a lényeg a börtönökben a bent lakásosok rontják el az életüket egymás csicskitása meg lopása. De van ilyen is, nem mindig a smasszer a fasz ! Bemutatkozni nem fogok, mert ha tudjátok ez nekem nagyon oda, baszhat, mert nem is beszélhetnék volt elitéltekkel. Ja és zárosoznak én tudom milyen apró ügyek miatt ülnek az emberek, de börtönök pont azt jelentik hogy bűnhődjetek csak nem mindegy hogy, szóval hogy értsétek a letöltendő idő is el tud röppeni ha normálisak a zárka társak, de ha nem az 1 év az 10-nek, is meg felel, erről nem mi tehetünk. Nem mi hozzuk az ítéletet csak végre, hajtjuk.
Remélem ez után különbséget tesztek smasszer és smasszer között, nem mind köcsög!


Utóirat: ne bűnözetek nem szeretek dolgozni, és ha teszitek nekem, csináltok munkát! :D:D:D

bulmasztif 2006.08.24. 09:17:15

Ja


Nem fosok nincs mitől vagy kitől! Nem azoknak a táborát erősítem, akik ugornak a kocsiba és hazáig meg sem állnak! Én busszal járok egyenruhába szerinted, félek a kutyát nem érdekli, ha szájba vágnak! De hogy mondjak valamit, találkoztam, ám volt zsivánnyal és előre köszönt, jó napot főnök hogy van főnök! Csak hogy tud, vannak másmilyen smasszerok is kakik a törvényt betartva, próbálnak talpon maradni ebbe a más világba, és tiszteletet kivívni maguknak! Valakinek sikerül valakinek nem, nekem sikerült törvényesen normális hangnemben beszélnem az elitéltekkel, ja és persze korukció nélkül, és én továbbra is így fogom végezni a munkám, ha tetszik valakinek, ha nem. Na én ezzel be is fejezem az ide irogatást, mert nem nagyon kéne társalognom veletek.



További törvényes életet kívánok nektek, és ha bent vagytok, ne nehezítsétek meg a munkánkat.



Virág et. 2006.08.24. 09:27:35

doki

A tanulság: mindenki kétüléses sportkocsival járjon és csak egyedülálló csajokat vegyen fel, azoknek is előbb nézze meg az útlevelét és - ha román a drága - számolja ki szépen a határátlépős pecsétekből, hogy a jogszabály szerinti első belépéstől számított hat hónapon belül többet tartózkodott-e mint a megengedett 90 nap. :)

Mr.Phe 2006.08.24. 09:31:12

Bulmasztif, azt kell mondjam totális a félreértés köztünk, ha tényleg minden írásomat elolvastad, akkor számodra is kiderül, hogy egyetlen szóval sem mondtam, hogy minden smasszer köcsög, sőt külön megemlékeztem arról a tisztről, aki a munkáltatom volt, és csak azt mondhatom, hogy áldott jó embert ismertem meg a személyében.
De a rabokról sem állítottam, hogy mind ártatlan, és azt sem, hogy mindegyik egy rohadék.
Én pont arról írok, hogy van ilyen is,olyan is, és a korrupt maszereket kellene elővenni, de ennek érdekében a korrekt megélhtést is biztosítani kellene a számukra, és a börtönöket pedig aszerint kellene osztályozni, hogy melyik rab hova való, nem pedig összetenni valami szerencsétlen piti tyúktolvajt az erőszakoskodó egyébként agyatlan seggfejekkel, mert a büntetésnek nem az a célja, hogy aránytalan legyen.
nem azért csuknak le első büntényest, hogy mire kiszabadul, addigra a legraffináltabb bünöző legyen belőle, vagy pedig egy lelkileg-testileg összetört szerencsétlen. KÉRDEM MI HASZNA LESZ A TÁRSADALOMNAK EBBŐL A KÉT TÍPUSBÓL ?
Semmi, ergo a büntetés nem elérte a célját, hanem rosszabb helyzetet teremtett, szinte csak tovább növelte a bűnt.
Bulmasztif, láttál te olyan ítéletet, amiben azt állt, hogy a bíró megaláztatásra, fizikai alárandeltségre, lelki megtörésre ítélte a rabot? mert én nem, és ha ilyen ítélet nincs, akkor a bv-nek és benne az őröknek is kutya kötelessége be tartani és betartatni ezt.
Lásd Te magad is elismerted a válaszoddal, hogy hány korrupt smasszer van a rendszerben, és hány olyan, aki élvezetét leli abban, ha másokat fölöslegeen basztathat, és azt i leírtad, hogy sok szerencsétlent látsz, aki nem azt érdemelné, ami kijut neki például a zárkatársai által.
Ezek után nem értem hol a vita tárgya közöttünk, mert én is ezekről írtam.

hairybottler 2006.08.24. 09:57:09

Arany Bulmaszif szenszej Joszif – köszönöm, h némileg árnyaltad a smasszerokról kialakult képet. Nekem lejött. Azt mondjuk nem értem, miért nem társalgózhatnál velünk, 'iszen ide írogatnak ügyvédek, civilek, diákok, sőt, mintha még bíró-szerű is lett volna eccer.
Békesség.
(és könyörgöm: korrupció, és korrupt -ami nem vagy! Ezt nem bírtam ki, mert különösen baszta a fülem. Egyszerűen magamban hallottam, ahogy kimondod, „korukt”. Sajnálom, nem akartalak basztatni, de télleg...)

hairybottler 2006.08.24. 11:43:38

Mr.Phe – én nem azt kérdem, mi haszna egy társadalomnak abból, ha így bánik a polgáraival. Én azt kérdem, milyen jogon bánik egy társadalom így a polgáraival, milyen társadalom az ilyen, és milyen polgárok azok, akik ezt eltűrik? Milyen emberek azok, akik gyermeket hoznak a világra egy olyan társadalomban, ami így működik? Sík hülyék, vagy egyszerűen betegek, és gyűlölik a gyermekeiket? Az ENSZ valamelyik emberi jogi micsodája leszögezi, hogy minden embernek joga és KÖTELESSÉGE mindent megtenni a szabadságáért. Ez vonatkozik a rabokra is. Skandináviában a rab nem büntethető azért, mert megszökik (most jártam Norvégiában, a haverom megmutatta a paragrafust). Pár éve ezt kiegészítették mondjuk azzal, h valami más, kapcsolódó dolog miatt rádsóznak még valamennyit, ha meglógsz, de azért az alapállás az, hogy a szökés nem büntethető, mert az ember szabadnak született, és joga van a szabadsághoz.
Szóval beteg ez az egész társadalom: fülét, farkát behúzva tűri, hogy köcsög, tolvaj, hazug politikusok röhögve táncoltassák, mint egy marionett bábút. Emberek feltett kézzel, megalázva vonulnak börtönbe egy gyáva, fásult, cinikus bíró döntése miatt, egy korrupt, trehány és lusta rendőrség éppen hogy összegányolt, esetleg koholt nyomozati munkája alapján. És senki nem tartozik semmilyen felelősséggel semmiért. Ha pl. bebizonyosodik, h vkit ártatlanul vágtak sittre, akkor nem csak kártérítést kéne kapnia, hanem mindazok, akik részesei voltak a jogtalan ítélet megszületésének, és nem szóltak egy szót sem, legyenek felelősek a hibáért, és mondjuk x évig ne dolgozhassanak ilyen, vagy hasonló munkakörben, mehetnek útkaparónak: más életével játszott, veszítse el a saját egzisztenciáját. Ez persze utópia. Mint ahogy utópia az is, h egyik orvos beköpi a másik műhibáját. Ilyen nem történik. Egyik varjú a másiknak nem vájja ki a szemét, ez világos.
Azt is szokták mondani, minden nép, minden társadalom pontosan olyan vezetőket kap, amilyen önmaga. Egy társadalom vezetése kicsiny tükörképe magának a társadalomnak. A miénk ilyen. Ha megírod a könyved, vedd csak föl a jogdíjat, reménykedj, h ha elég népszerű lesz az írás, esetleg egy fiatal rendező filmet is csinál belőle. Jó téma lenne: dinamikus, nem is túl drága. Gondolj arra, esetleg elég nagy port versz fel ahhoz, h a téma bekerüljön a köztudatba, h pár pillanatig nagyobb figyelem irányuljon a hatóságok munkájára, h szem elé kerüljenek a visszaélések, hogy ciki legyen egy politikusnak a nyilvánosság elé állni, ha nem tud mit mondani az ilyen irányú kérdésekre (persze hazudni fog). Kb. ennyit tehet egy ember, a többi a társadalom dolga. Ha képtelen segíteni magán, akkor éljen nyomorban a társadalom. Az embernek nem kötelező ott leélni az életét, ahol született, mert az ember elsősorban szabadnak születik és csak másodsorban magyarnak, vagy másnak.

reparon 2006.08.24. 13:05:57

bulmasztif a legjobb helyesirassal rendelkezo smasszer.

bob 2006.08.24. 13:25:29

Úgy látom Pityi Panda még nem értette meg ennek a blognak a lényegét...
Gondolom nehéz tudomásul venni, hogy kezdődik az iskola mindjárt...

Virág et. 2006.08.24. 13:38:53

Most, hogy lezárták a Homár kommentjeit, ideszabadult. Remélem hamar elunja magát.

Esetleg egy moderátor/admin jellegű figura dobhatna egy ip bant neki a biztonság kedvéért.

reparon 2006.08.24. 15:19:59

harrybotler, azthiszem 100+1 szazalekban egyet kell ertsek veled. Hozza kell tegyem, hogy magam is erintett vagyok, tobb tekintetben is. Reszint ugyvedkent tevekenykedtem, reszint nekem is hmmm, ott van az a bizonyos tegla. Nagyon is. Olyannyira nagyon, hogy nem vartam meg az "eredmenyhirdetest". De barmennyire is igazad van abban, hogy az ember elsosorban szabadnak szuletett, masodsorban magyarnak etc. Engem kurvara megtort az, hogy nem lehetek a hazamban. Persze embere valogatja. Nagyon egyszeru ezt a "bortonos" balhet, annyival lerendezni, hogy a g. bunozo rohadjon meg a sitten. Nem(csak) a sittrol van szo, bar ez a topic elsosorban erre van kihegyezve. De aki tuzbe kerul annak ugrott az erkolcsi pld, es ma mar a wc kezeloi allast is lassan erkolcsihez kotik. Namarmost ennek hianyaban mi marad? Ugye, igen az! Es ez vazz igenis a rendszer hibaja, igazsagtalansaga. Lehet ugyan mentesitest kerni a buntetett eloelethez fuzodo joghatranyok alol, hogy milyen esellyel az egy different topic lehetne, mindenesetre kurvara nem vigasz, hogy elvben van egy ilyen lehetoseg, ha az emberfia/lanya ruppotlanul ismerosok nelkul allashoz akar jutni. Az esetek 90+ % ban a nem bunozo eletmodo folytato szemelyeket igazi bunozove varazsolja ez a fasza rendszer. Es max igazad van, sajnos a tarsadalom tehet arrol, hogy ez vesz bennunket korul. Senki nem akar tudni semmirol, mindenki elhiszi , hogy jol van minden ahogy van, - egeszen addig a pontig - mig maga vagy az altala szeretett nem kerul bajba. Akar hibajabol, akar hibajan kivul. Es urambocsa` hmm. az elet nem fekete es feher,- altalaban szurke. Pld Mr. Phe. De ez nem szemelyes nyomorokrol szol,es Mr Phe se ezert inditotta a topicot (szvsz).
Persze sajnos van, hogy a szabadsagelvonas nelkulozhetetlen, megis ugy erzem, es latom, hogy sokszor indokolatlanul alkalmazzak ezt a retorziot, az, hogy a buntetesvegrehajtas kurvara nem a celjat szolgalja, azzal azt hiszem mindannyian egyetertunk. Termeszetesen nehany iranyitott droid kivetelevel. Ezernyi dolog kavarog a fejemben, nagyjabol ennyit voltam kepes beloluk bepotyogni. Nota Bene: Akinek torvaenyadta kotelessege az, hogy a buntetes elerje celjat, es az elitelt igy es ugy legyen, az MILYEN ALAPON hivatkozik arra, hogy a bortont azok teszik rossza, akik bent vannak? Vazze a korhazat az orvos tesi rossza? Az iskolat a tanar? Es milyen erv az, hogy azt engedelyezem, ami jogos? Sok balfasz is irt ide, de ez mindent felulmul. Gyk. A smasszer bajtarsrol van szo, akit "alapos gyanu" szerint komoly korrupcioval sikerult atsegiteni a nyolcadik altalanos befejezesen. Azota buszke , mert van nala gumibot, sot otthon meg aram ( vagy generator?) is, ami lehetove teszi, hogy a degenerativ gondolatait megossza mindenkivel.

udv.

Zoé 2006.08.24. 16:00:24

reparon: ott a pont!

reparon 2006.08.24. 16:59:21

bob, szerintem ez megtortent, neha bekonyorgi magat valakihez ameddig nem kezdodik meg a korlatolt fiataloknak a dyslexiaorientalt kepzes. Mindenesetre, ha figyelmet szanunk ra csak rosszabb lesz. Amugy kivancsi lennek ra, hogy ki es milyen indittatasbol basz haza nyilvanos es nem nyilvanos forumokat. Biztos jo lehet. Csak en nem ertem, miert es mire.
De en is egy jo nagy fasz vagyok, hogy szoba hozom, mert a teljes ignoralason kivul - semmi nem segit.

Mr.Phe 2006.08.24. 20:09:55

Reparon és Harry Bottler, teljesen igazatok van, a társadalom felelőssége nem is kérdőjelezhető meg, de önmagunk ellen vétenék, ha azért szólnánk valakire,mert ebben vagy bármely más topicban negatívan, akár bután szól hozzá.
Az embernek tényleg alapvető joga a szabadság, ezen belül a szólásszabadág, igaz ha valaki csak beszél, de elfelejt gondokodni, ha valaki képtelen érvelni, csak köpködni az magát minősiti, és előbb utóbb önként menekül innen, mert még csak választ sem fog kapni, egyszerűen levegőnek nézik.
Bulmasztifról is kiderült az utolsó hozzászólásából, hogy tulajdonképpen ő is látja, hogy nagyon rothad a rendszer, csak még nem jutott elodáig gondolatban, majd tetteiben, hogy tegyen is ellene, beéri azzal, hogy igyekszik elkerülni, hogy a rendszer részévé válljon.
a gondolat persze ott hibádzik, hogy aki egy rendszer kiszolgálója lesz, az a részévé is válik, anélkül hogy ezt észrevenné.
Az viszont nagy igazság, hogy előbb-utóbb össze kell fogni néhány embernek, és tenni valamit a politikusaink htalom és pénzéhsége, az általános korrupció, a megalkuvás, a kéz kezet mos elvnek, a rokonosdinak, a szakértelem helyett politikai megbízhatóság elvének, lassan ideje, hogy legyenek civilek, akik arról beszélnek az embereknek, hogy hitünk és akaratunk nélkül természetes a közöny, a beletörődés, de ez ellen tenni kell.
én ebben hiszek, hogy elkezdődik egy új típusú civil szervezeti építkezés,és elkezdjük küvetelni a beleszólás jogát a saját életünkbe, a politikát pedig egyszerűan kisöpörjük a házból.
Ennek az új típusú polgári elégedetlenségi és egyben tenni akaró akciónak pedig csak egyik fontos szelete az igazságszolgáltatás és a büntetésvégrehajtás megváltoztatása.

bulmasztif 2006.08.25. 10:17:17

Mr Peh

Lehet hogy megint kurvára félre értetem a dolgokat, de hogy lehet, az hogy egybe rakják az embereket. Mert én úgy tudom, hogy van fegyházas börtön fogházas. Ez attól függ, mit követtet el. Vagy most előzetesekről beszélünk, csak, mert nagyon nem volt időm végig olvasni, amiket irtatok. De elméletileg az elkövetés súlyossága alapján helyezik el az elitélteket, sőt dohányzó nem dohányzó alapján is elválasztják őket. Ja akik, meg fajtalankodás miatt kerül be annak meg nem is, írok semmit, annak mindegy az, na mindegy nem is folytatom mindenki, tudja mi vár rá!


Virág et. 2006.08.25. 10:41:25

bulmasztif

Tudod, neked mint bv-snek lenne a feladatod, hogy megvédd a fajtalankodót (is) a többiektől. A bíróság szabadságvesztésre ítélte, nem pedig megerőszakolásra.
Szomorú, hogy vannak olyanok, akik a bíróság ítéletét felülbírálva, maguk kívánnak érvényt szerezni az "igazságnak". Egy elítéltől nem is várok többet, de egy bv-snek ennél azért érettebben kellene gondolkodnia.
Én is utálom a pedofilokat, de - humanitárius szempontból - akkor inkább kössék fel őket, minthogy a végletekig megalázzák, egy emberi roncsot csináljanak belőle, aki majd maga megteszi ezt (vagy bent, vagy kint).

A szabadságvesztés végrehajtása valóban a fenti három fokozatú bv intézmények egyikében lehetséges, de ezek - főszabály szerint! - elsősorban az elkövetett cselekményhet igazodnak, nem az elkövető személyéhez (tudom, hogy részben ahhoz is, nem kell senkinek Btk-t becopyznia). Tehát első bcs-es is kerülhet simán fegyházba a nehézfiúk közé. Szerintem erre gondolhatott Mr.Phe.

Mr.Phe 2006.08.25. 10:50:22

bulmasztif én csak 1999-2000-es időszakról tudok beszélni, de itt mások megerősítették, hogy a dolog most sem változott.
az addig oké, hogy a fogház, börötn,fegyház elvileg külön van, de Sndorházán például egy folyosón volt a fogházas két zárka a börtön fokozatúak zárkájával, keresztbe kasul ment is a átjárkálás, de itt valaki írta, hogy a markóban mind 3 fokozat van és érintkeznek is egymással a rabok.
És tény hogy Sándorházán a legfelső szinten voltak a nem dolgozók, középen a dolgozók közül, akik a dunaferrnél végeztek nem is akármilyen fizikai munkát + szakácsok, és az alsó földszinti szint volt az elit munkások és a fogházasok elhelyezési kötlete.
Én viszont elkülönítésnél arról beszélek, hogy az első büntényeseket,és az egyébként ártalmatlan piti bűnözőket (ha nem többszörös visszaesők) kellene egy teljesen külön börtönben elhelyezni, mert csak így lehet őket megóvni a kemény magtól, az atrocitáoktól, a kiszolgáltatottságtól és attól is hogy megtanulják a dörzsőltebbektől, hogyan kell ügyekedni, ha kimennek.
Ismertem olyat, aki életében nem hallott arról miként kell autót feltörni, de mire szabadult akár azonnal iparba kezdhetett volna (lehet hogy meg is tette)
A büntetésvégrehajtás egyik csődje éppen az, hogy a valóban börtönbe valókat összevegyítik azokkal, akiknek nem ott volna a helye. Persze már z igazság szolgáltatásal is baj van, mert egyetlen büntetést ismernek a örtönbe zárást, pedig ennél vannak egyszerűbb megoldások is, amivel az első büntényest nem kaszálják el egy életre, nem kell megismerkednie azokkal, akiknek második otthonuk a börtön, és ezáltal nem lenne folyamatosan 130-140%-os telítettsége a örtöneinknek, legalábbis 2000-ben még így állt a helyzet.

Mr.Phe 2006.08.25. 11:05:04

Virág et, részben erre gondoltam, hogy első büntényes is kerülhet fegyházba, de ennél sokkal jellemzőbb, hogy a börtönbe kerülnek olyanok, akiknek inkább fegyházbaan volna a helye. a börtönök tele vannak az utcai vagányokkal, behajtókkal, garázdákkal, erőszakoskodokkal, akik mivel nagy részük igen csak híjján van az értelemnek, így mér rosszabbak tudnak lenni, mint aki fegyházban van. Sajnos a börtön semmire sem jó, mert aki ide hazajár, annak szinte szórakozás, várják bent a haverok és mehet a csicskáztatás, aki viszont idekerül első büntényesként, annak éppen ezek miatt az arcok miatt jóval nagyobbá váluk a büntetés, mint amire valójában télik őket. a lényeg tehát, hogy a fenti 3 ktegória mellett legyen az első büntényeseknek börtön, ahová erőszakos bűncselekmény miatt még első esetben sem kerülhet rab. Ott valóban jó útra téríthetők emberek, ott tnyleg van értelme továbbképzésnek.

bob 2006.08.25. 11:25:47

Egyszer kellett írnom egy dolgozatot, a büntetés céljairól (megtorlás, vagy megelőzés) és ehhez egy csomó filozófiai mű mellett el kellett olvasnom egy könyvet:
Nils Christie: A fájdalom korlátai.
Ajánlom mindenkinek, különösen Mr. Phe-nek.


bulmasztif 2006.08.25. 12:12:42


VIRAG
Ha nem voltál még ilyen intézetbe, akkor nem tudhatod, hogy egy őr-re hány zsivány jut, nem tudunk mindenkire figyelni 100%-ba ha akarnám, akkor sem tudnák. Mr Peh te tudod hány zsiványt, mozgat egy őr, magyarázd el nekik, mer én, teszem csak az lesz, hogy sir a smasszer! Még egyszer mondom a smasszernak az a dolga hogy végre hajtást biztosítja, nem az hogy ítélkezzen ki a kemény mag ki nem az nekem ember, ember! Én nem jutok az ügyiratokhoz, csak azt tudom, ki miét van bent, és egy ismeretlen ember nekem mondhatja, hogy ő nem csinálta, meg hogy kemény az ítélete, amit kapott, nekem a bírói ítélet alapján kel a munkámat a legjobb tudásom alapján végre hajtani. Ami ha hiszitek, ha nem, néha sőt álltaláma nagyon nehéz! De nem sírok ezt vállaltam fel ezért mondtam, hogy nekem nincs félni valóm senkitől, meg nem is félek se egy 200kg embertől nagy ember nagyot, esik még civilként is ha meg talál vagy fenyeget, meg tudom magam védeni!
Na most már csak olvasgatom, amit irtok, de ha nem eretek egyet röviden válaszolok.

Virág et. 2006.08.25. 12:35:10

bulmasztif

Az nem a te hibád (hanem az egész bv-é, de ezt most hagyjuk), ha nincs idő/ember minden elítélt figyelemmel tartására. Ez stimm.
A gáz akkor kezdődik, ha szándékosan hasgyjátok, hogy valakit megverjenek/megerőszakoljanak a társai, azért mert olyasmit követett el, ami miatt szerintetek is megérdemli. Én erre gondoltam. Szerintem is a jogszabályok alapján kell(ene) eljárnotok és a végrehajtás rendjét felügyelni. Ebbe beletartozik az, hogy a külvilágot véditek a bentlakóktól (őrzés) ÉS a bentlakókat is egymástól.

bulmasztif 2006.08.25. 13:32:53

Virág
Ha ilyen történik bent és nem lépek közbe bűncselekményt követek el, és mint mondtam én nem ilyen, vagyok. De ne várja el senki bent, hogy minden gondját mi oldjuk meg, ez nem megy, ezt tudja mindenki, aki már volt piheni bent!



File 2006.08.25. 14:28:40

"De a lényeg a börtönökben a bent lakásosok rontják el az életüket..."

Aláírandó bizonyos tekintetben a fenti megállapítás, de csak részigazság, közel sem teljes érvényû. A körülmények erôs befolyással vannak az azokra való reakciókra. És a körülmények elôállásához semmi közük - jelen esetben - azok elszenvedôinek. reparon-ra hivatkozva kicsit máskép a kérdés: Az iskolarendszer a diákok miatt, A kórházrendszer az ellátottak miatt rossz?

File 2006.08.25. 14:32:08

Ja-ja! Szintén Christie Nils: Buntetôipar

malacful 2006.08.30. 23:28:47

Kedves Mr Phe,
Minden sorat elolvastam vagy ketszer is. On nem letezik. Ilyen johiszemu, szo nelkul ennyi mindent turo es megis tartassal biro ember nincs. Ezet On kitalalta es most On itten minket ezzel ket pofara szivat. Ez a velemenyem. Ha meg tenyleg letezik, akkor Isten aldja, legyen Onbol sok, ne a tetu maradekbol.

Mr.Phe 2006.08.31. 16:59:30

Kedves Malacful, létezem és minden amit leírtam igaz, amit azzal is tuok bizonyítani, hogy olyan precíz leírést tudok adni a sándorházi börtönről, amit csak az tudhat, aki tényleg járt ott.
Jóhiszemű lennék ? nem tudom, én egyszerűen csak nyitottnak tartom magam, aki képes elvetni mindent, ami előítélet, számomra a tabuk sem léteznek.
Én úgy gondolom és a gyakorlat is azt igazolta számomra, hogy ha képesek vagyunk teljesen nyitottá, befogadóvá válni, akkor megbékélünk a sorsunkkal, és ami a legfontosabb önmagunkkal, rádöbbenünk,hogy bármilyen rosszul is mennek a dolgaink, vannak és nem is kevesen akik boldogan cserélnének sorsunkkal. Nem véletlen hogy vannak a börtönben is olyanok, akik azért vernek be egy kirakatot téglával, és imitálják, mintha lopni akarnának, hogy jöjjön egy rendőr, aki beviszi, és bejuthat így talán a börtönbe, ahollegyen bármilyen szar is, de neki legalább fedél kerül a feje fölé télire, és a semminél ott sem lehet kevesebb ételt kapni.
A szükség pedig nagy úr, ha enni kell adni a gyerekeinknek, akkor nagyn sok olyan dologra leszünk képesek és alkalmasak, amiről előtte álmodmni se mertün volna. A kulcs kérdés mindig az, hogy van-e elég hitünk és akaratunk, hogy ne lecsusszunk a a lejtőn nehéz helyzetbe kerülve, hane a gondjaink által is megerősödve álljunk fel.

malacful 2006.08.31. 18:12:22

Kedves Mr. Phe,
En elhiszem minden szavat, csak olyan hihetetlen. Manapsag a sunyi kapzsi emberek jutnak elobbre, eltapossag az olyanokat mint On. Persze akkor mi ertelme volt lemaszni a farol. En Onnek drukkolok.

Mr.Phe 2006.08.31. 19:11:46

Nos malacful azt én sem állíthatom, hogy nem a sunyi, kapzsi, tehetségtelen emberek jutnak előre, de ettől még nem kell, hogy elvesztsük a hitünket, hogy lehetne ez másképpen is. És elsőre talán a politikusaink megritkítáával kezdhetnénk, hiszen a sunyi, kapzsi, korrupt viselkedés legnagyobb melegágya a politika.

doki 2006.09.02. 21:56:55

"M" mondta, nem a börtön rossz, mert az életben sokszor kerülhetsz olyan helyzetben, hogy nem mehetsz sehova, rossz a kaja és pocsékak a higéniás és egyéb feltételek ( szerintem a délszláv háborura gondolt végigcsinálta mindegyiket mielött átjött) Még a smasszerok sem rosszak, hiszen az ember egy sokkal rosszabb főnököt is kifoghat.
Az a söpredék rossz, akikkel össze van az ember zárva.
Kifejezetten magánzárkás akart lenni, de azt fegyelmi lap nélkül nem lehetett és ez volt a nagy bánata.
Ő speciel egy rakás analfabéta roma származású kisebbséggel vol együtt.
Volt köztük egy betörő, aki a betöréskor a húszezreseket otthagyta, mert nem tudta mi az. Általában a szinük szerint sejtette , hogy mit kap a papirokért.
Ráadásul mindenki a végtelenségéig lepattanva (Somogy) Na most amikor ide bepakolják az érettségizett, esetenként főiskolás entellektüeleket.
Nekem egyszerre volt ott 8 védencem ( a katonai eljásárás miatt) és mindegyik minimum érettségizett. Na voltak meglepetések. Nem mindegyiknek, mert aki
önvédelmi kiképző volt elötte az egyik szervnél az elég hamar szint menő lett.
De hát ő 50-es karral ment be.
Szerencsére azért működött a szolidaritás és a volt hivatásosokat azért a smasszerek kiemelték

aki 2006.09.03. 00:00:31

Kedves Mr. Phe!

Olvastam a bejegyzéseidet. Nálam célba értél a szándékoddal. Köszönöm.

Mr.Phe 2006.09.03. 12:29:09

Aki, köszönöm a viszajelzésedet, mert ettől a pillanattól kezdve nem volt hiába leírni a történeteimet. Remélem sokan lesznek még akik okulnak,és még azelőtt visszalépnek a sáros útról, hogy beszennyeződne a cipőjük, majd pillanatok alatt a lelkük is.

rossz 2006.11.03. 13:20:14

sziasztok .tudna valaki jo tanácsot adni mert ,én ugy érzem börtön jobb mint az itkint eltöltöt idöszakaim .még nem voltam bent de afelé hajlok .kiakarnak csinálni ,és nemtudom mit tegyek .segicsen valaki !!!!!!!!!

Tomcsika 2007.01.14. 15:13:59

Toto hu!
Mindenkinek megvan a téglája a börtönben!Soha nem tudhatod,mit hoz a holnap!Majd ha ott leszel,és egy 120 kilós romasrác játékszere leszel,akkor gondolj arra,hogy miket írtál!Pont az ilyen felfogású emberek miatt vannak tele a börtönök a piti tolvajokkal(bocsi mindenkitől),és az komoly bűnözők meg kint rohangálnak,és továbbra is gyerekeket bántanak,és embereket ölnek,vagy milliárdokat vesznek ki a mi zsebünkből!Gondolkodj egy kicsit!
Amikor bent voltam megfogadtam,hogy a legrosszabb ellenségemnek sem fogom kívánni,hogy bekerüljön,csak ezért nem kívánom Neked sem!
Üdv:Kati

Tomcsika 2007.01.14. 15:34:56

Bulmasztif
Te egy nagyon sötét ember vagy,akinek fogalma sincs arról,hogy mi van a börtönben,de még azt sem tudod elolvasni,és értelmezni,amit a másik írt!Ja,a téglának ne sok köze van a vamzerhez!Te tényleg nem voltál bent,csak megjátszod magad,hogy kemény csávónak tünj!Az én nyilvántartási számom ER9301 volt,ha ez téged boldoggá tesz.
Üdv:Kati

Place_boo 2007.09.25. 09:24:58

Sziasztok!
Most sikerült olvasnom a hozzászólásokat, csatlakozom az előttem szólókhoz(hihetetlen,és mégis valahol, akkora nyomot hagy,nem tudom a többiek, hogy vannak ezzel).Lényeg a lényeg,látom, hogy az utolsó írás januárban született,érdekelne, hogy kivel mi a helyzet azóta?A könyv, hogyan alakul,akik azóta megúszták, vagy bekerültek, vagy benn voltak,de lassan már jönnek ki.
Üdvözletem mindenkinek
UI: Nem is tudom, ilyen helyzetben hogyan lehet, azt leírni,hogy remélem jól vagytok(Elég közhelyes,de azért hátha értitek...)

Rosencrantz 2007.09.28. 00:38:37

Hm. Érdekes. Valóban a büntetésnek nem a megtorlás a célja, hanem annak megakadályozása, hogy se az elkövető, se más a jövőben ne kövessen el bcs-t, és valóban az lenne az ideális, ha a bvh. minden erejével és kizárólag arra törekedne, hogy az elítélt a társadalom hasznos tagjaként jöjjön ki. Ezzel mind teljesen egyetértek. De azért van itt valami ami b...a a csőrömet: Doki! Az írásaidból azt veszem ki, hogy számos (de legalábbis egynél több) alkalommal voltál büntetve. akkor, hogy is állunk a speciálprevencióval? Egyébként meg a beszűkült toto.hu féléknek (most olvastam el egyszuszra az egészet) üzenem olvassák el Cesare Beccaria alapművét, mely magyarul is hozzáférhető: A bűnről és a büntetésekről címet viseli. Abból kiderül, hogy nem a büntetés kegyetlensége, hanem a büntetés ELMARADHATATLANSÁGA az ami visszatartó erő.
Amúgy nagyon jó volt olvasni ezt a blogot.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.09.28. 00:56:36

Rosencrantz: Igen ám, de a büntetés elmaradásának nem csak az lehet oka, hogy nem kerül az elítélt börtönbe, hanem az is, hogy az addigi életmódjához képest előrelépés a börtön.

Volt egy könyv a rendőrségről (nem akarok reklámot csinálni neki), és abban szerepelt példaként egy olyan elkövető, aki mindig elkövetett valamit, csak azért, mert a sitten jobb dolga volt, és vissza akart menni. Kijött, gondosokodott róla, hogy még aznap elkapják.

Nos, azóta sokat javultak az elítéltek körülményei.

HA megnézzük, nemzetközi példa is van arra, hogy valaki a "karrierje", vagy éppen környezetében való jobb megítélés miatt akar börtönbe kerülni, mert nem sokkal rosszabb mint otthon, és mekkora "gengszter" lesz utána, ami máshol is jól jön...

A büntetésből jutalom lesz (elkövető számára ez előnyös és nem hátrányos), a visszatartó erő megszűnik, hiszen a valós büntetés is megszűnt, elkerülhetővé vállt.

Az ilyen helyzetek gyakorisága pedig a büntetés keménységével csökken.

2007.09.28. 08:10:32

"Doki! Az írásaidból azt veszem ki, hogy számos (de legalábbis egynél több) alkalommal voltál büntetve. akkor, hogy is állunk a speciálprevencióval?"
én speciel azt olvastam ki, h védőügyvéd. :D

Rosencrantz 2007.09.28. 22:28:00

Félreértettem volna Doki-t? Lehet. Mentségemre szolgáljon, hogy egyszuszra és 0:00 után olvastam a blogot. Most nincs időm és energiám átnézni, ha mégis én tévedtem bocs Doki.

Rosencrantz 2007.09.28. 22:34:25

The Elf! "Igen ám, de a büntetés elmaradásának nem csak az lehet oka, hogy nem kerül az elítélt börtönbe, hanem az is, hogy az addigi életmódjához képest előrelépés a börtön." Nem tudtam 100%-osan értelmezni. Talán "oka" helyett következménye, nem? Mindegy. Továbbra is azt vallom, hogy ha a magatartáshoz (bűncselekmény elkövetéséhez) vezető motivációs láncban felmerül hogy "biztosan el fognak kapni és meg fognak büntetni" az nagyobb visszatartó erő, mint, hogy "ha esetleg elkapnak, akkor ilyen, meg ilyen kemény büntetést kapok" és itt a HA elkapnak - ból a HA szón van a hangsúly. persze lehet ellenpéldákat hozni, én nagy általánosságban értem (és szerintem Beccaria is)

Klaudia18 2007.10.14. 15:21:19

Én még csak ma találtam meg ezt az oldalt, mert kerestem, mivel a párom bent van és szeretném tudni hogy mien körülmények között van. Annyit tudok róla hogy dolgozik és jobb ott neki mint előzetesbe (több mint egy évig volt ott).
De mivel még nem levelezhetünk, mert az ügyben tanu voltam így konkrétumokat nem tudok sokat sajnos. Csak ha megadják a kapcsolattartást, amit őszintén remélek hogy lesz, mert nagyon keveset látom!!! Nem tudom hogy lehet e ezen az oldalon konkrét börtön helyet megnevezni, de ameddig nem válaszol senki addig inkább nem teszem. Amúgy végigolvastam az összes blogot és sokan írták hogy írnának könyvet is tapasztalataikról, mi az akadálya? Én nagyon szívesen vennék a kezembe ilyen jellegű könyvet.

analfabéta 2007.10.14. 16:30:44

Klau18
Ne olvasgass ilyen könyvet, írd meg a magadét. "Kint élő nőnek" lenni nem leányálom, aki szerint ez vadregényes, az húzzon a.....A levelezésről: ha már nincs előzetesben vszínűleg nem lesz gond a kapcsolattartással. Az h milyen körülmények közt, az intézetfüggő - is. Kitartást neked...

Klaudia18 2007.10.14. 20:43:25

Nem úgy értettem hogy vadregényes vagy ilyesmi!!!! És majd valamikor a jövőhéten derül ki hogy mi lesz a levelezéssel, jaaaaaj de már nagyon várom hogy lássam!! Hát igen kitartás az kell, de nem érdekel várok amennyit kell

palpale 2007.10.15. 23:38:39

Sziasztok! én segitséget szeretnék kérni véleményt vagy tanácsot! 20 éves vagyok, és 2004 ben,, azaz 17 éves koromban elkövettem egy bűncselekményt,, és nem tudom mire számithatok,, a bűncselekményem: csoportosan elkövetett rablás,első büntényes vagyok, a rablásban nem voltam aktiv részvevő sőt semmit nem csináltam, de ügye ott van az hogy pszichikai segéd vagy mit tudom én! de ennek ellenére jött a vádiart amiben az állt hogy csoportosan elkövetett rablás társtettesként vagyok ebben,, szóval szeretnék tanácsot kérni hogy kaphatok letöltendő börtönbüntetést? felfügesztéssel nem uszhatom meg? nem voltam aktiv részvevője ahogyan irtam is, csak annyi hogy ott voltam de eég ez is! szeretném ha leirnátok véleményeteket!!

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.10.16. 00:53:27

Rosencrantz: Gondold végég amit írtam.

Annak nincs visszatartó ereje, ha a bűnözőt elítélik, de a "büntetés" inkább jutalom a számára (több előnye van mint hátránya), vagy összességében a büntetés jelentette hátránnyal együtt is megéri elkövetni a bűntettet.

Mivel ennek a két esetnek NINCS visszatartó ereje. Nem tekinthetőek "igazi" büntetésnek.

Ezt gondolom érted.

Ergo: ha ilyet kapnak az számukra a "az olcsón megúsztam", vagy a "duplán jól jártam" helyzethez tartozik, nem pedig a "megbüntettek, nem érte meg" helyzethez.

Ha az esetek többségében ilyen büntetést szabnak ki, az azt jelenti, hogy viszonylag ritkán kerül sor a "megbüntettek nem érte meg" helyzetre, ergo a valós büntetés gyakorisága csökken.

Nem azért, mert nem ítélték el az elkövetőt, hanem azért, mert az ítélet nem volt számára érdemi büntetés.

Ez pedig ugye a büntetés keménységétől függött :)

bv s 2007.10.19. 16:04:13

Sziasztok!Hát ez a börtön kezdve az itélkezéstöl...egy szégyen!!Legyen bármilyen ügyvéded ha a biró egyszer a fejébe veszi,hogy elitéljen akkor senki és semmi nem segit!Kivételek ez alol a sztár ügyvédek akik kellö összeköttetéssel no és pénzzel enyhithetik az itélet kiszabását!A benti körülményekröl nem beszélek...ami odabent van az minden képzeletet felülmúl! Az,hogy a gyilkos a pénzbirságossal egyhelyen van az csak egy dolog..de ami megalázás megy bent azt nem lehet szavakkal leirni!Nem a börtön maga a nehéz..hanem a bent levö emberek!Az örök korruptak..cigiért,pénzért bármit el lehet intézni...Aki oda egyszer bekerül most nem a "bérleteseket" értem alatta az sose felejti el!az egész "igazságszolgáltatás" szinvonalát jellemzi a börtönbeli állapot!

bv s 2007.10.19. 19:22:01

Egyébként a tanácsok helyénvaloak az elöször "bevonuloknak".Semmi értéket ne vigyen magával...mert ha gyengének vélik mindent elszednak töle!Mondjuk az is hozzátartozik ehhez a nagy magyar "igazságszolgáltatáshoz",hogy piti lopásokért,csalásokért éveket adnak...mig emberölésért...ami nem minösitett csak "egyszerü" emberölés azért meg 4-6 évet..szégyen és gyalázat!!Vagy rablásokért ahol az öreg mamátol ugy veszik el a pár száz forintját,hogy szinte agyonverik azért 3-4 évet adnak!Hol itt az arányosság??Tele a börtön piti csalokkal,lopokkal,pénzbirságosokkal...miért nem lehet közmunkát adni ezeknek??150 forintjával ülik le a pénzbirságot..a tartásuk meg napi 8000!!!!!Ki talált ilyen hatalmas baromségot??Erre megy el az adonk..ha meg gyerekeknek kell lélegeztetö gép akkor ugy kell adományokbol összekunyerálni!!A környezö országokban rendszeresen adnak valami közkegyelmet..abban bizva,hogy aki megbotlott az lehet megjavul..és él a bizalommal amit a közkegyelem ad!Aki nem él vele az meg vessen magára!De lenne "miért" viselkedni a börtönben..de ezzel szemben a bünözés melegágya a börtön...semmi visszatarto ereje nincs!! Föleg annak nnincs aki már többször ült és szinte hazajár!Tele a börtön haverokkal..nem dolgozik bent sem..és abbol él,hogy mások csomagját elveszi..vagyis rablásokbol..amit kint is csinált!!Meleg van..kaját kap..tud hol aludni..mi baja lenne??Ez nem visszatarto erö!Kint senki sem várja!!Ezeket az embereket bent is el kellene különiteni a többiektöl de nem teszik!Ezek az emberek szinte irányitják az öröket..pénzzel,cigivel különbözö juttatásokkal..söt..a nevelöket is mert azok sem különbek..tisztelet a kivételnek!Vannak akik az elitélt társaik családjátol zsarolnak ki pénzt,feltöltökártyát..mert van bent mobiltelefon minden börtönben..rengeteg illegálisan!!Ezeket van,hogy az örök hozzák be az elitélteknek!Szoval ami odabent folyik..az szinte elképzelhetetlen egészen addig amig be nem kerül az ember..!De mondjuk amig ilyen anygi helyzet van kint is..addig hiába épitenek 100 börtönt is azok is tele lesznek...mert a pénz nagy ur..és ha nincs akkor senkit nem érdekel a börtön visszatarto ereje..elmegy lopni,csalni...!

Klaudia18 2007.10.21. 14:09:35

Hát igen az igazságszolgáltatásról inkább nem is mondok semmit, mert ugye már régebben említettem hogy bent van a párom is, igaz csoportos rablást követtek el (a harmadik személy fiatalkorú és megúszta felfüggesztettel), A rendőrök hozzájuk rögtön kimentek, sőt nem csak ők hanem a brfk bűnügyi csoport is, de én nemrég tettem egy feljelentést lopás miatt, elloptak tőlünk kb. 120 ezer forint értékű cuccot és tudtam hogy kivolt, sőt még a címét is tudtam, azóta eltelt egy hét és még nem történt semmi, csak arra akartam kilyukadni hogy ma már fegyver van a dologba meg rablás (meg ha roma a fazon) rögtön elítélik és lakásra mennek a rendőrök de ha csak lopott, úgy vannak vele, hogy majd egyszer elkapjuk és bentartjuk egy éjszakára!!

kat_ (törölt) 2007.12.07. 12:31:40

Szeretném a tanácsotokat kérni: számomra most nyílt meg egy olyan világ, amit én is csak a híradásokból ismertem eddig: a börtönök világa. A vőlegényemet 2 héttel az esküvőnk előtt (dec. 3.)tartóztatták le. Van egy 3 év jogerős büntetése. 2 évig megúszta, most megfogták. Felkészültem erre lelkileg, de tapasztalatom nincsen. Azt tudom, hogy megvárom, sőt, hozzámegyek - akár a börtön falai között, nem érdekel. Nem bizonygatom, hogy ártatlan; nem az, részt vett egy betöréses lopásban, mint sofőr. De azt hiszem, mindenkinek esélyt kell adni, hogy ha botlik is, visszatérhessen az ún. "normális" életbe. Azóta nem követett el semmit, volt munkája, családalapításra készültünk... Most leginkább az munkál bennem, hogy emberként kerüljön ki ebből a pokolból. Segítsetek: mi az, amivel tartani tudom benne a lelket, mik azok a szavak, amikkel leginkább megnyugtathatnám? Majd, ha engedik... 1 hete van bent előzetesben, és nem tudok róla semmit. Ez a legszörnyűbb. Mi történik ilyenkor egy elítélttel? Mi az eljárás menete? Abban biztos vagyok, hogy borzasztó lehet ott, megfosztva minden emberi méltóságától... Fogadtam egy ügyvédet, ő legalább bemehet hozzá, ha már én nem... Szörnyű ez a bizonytalanság, ez az ami megőrjít. Hogyan tudnék még segíteni, és megkönnyíteni, elviselhetőbbé tenni számára a bent töltött időt? Hogy lehet tartani a lelket egy emberben, akit a világon mindennél jobban szeretek?

kisbíró 2008.02.01. 11:41:37

Sziasztok! Van mesélnivalóm bőven. Én voltam bent már letöltendőn és előzetesben is, de ami a BV falai közt zajlik az borzasztó. Ha esetleg be kell vonulnod és "túl akarod élni" fogadd meg az itt elhangzó tanácsokat, és vond le a konzekvenciát az előttem hozzászólók történeteiből. Tudnék beszélni a korrupcióról is, de nem tudom érdekel e bárkit is. Ha igen, írjon és válaszolok.

nikii 2008.02.02. 09:48:26

Hohgyne érdekelne. Írjál minél többet!

basia 2008.03.05. 18:35:08

Sziasztok!
Nem tudom, hogyan fogalmazzak, mert az, hogy örömmel látom, hogy más kinn élő nők is léteznek, akikkel tudok kommunikálni, az túlzás. Nem öröm egyikünknek sem. Jelen szituációban viszont megnyugtató, hogy nem vagyok egyedül a rengeteg kérdésemmel a bv-kel kapcsolatban. A párom ugyan nem lesz benn sokáig, de ma kaptam a hírt, mi szerint a legfentebb említett intézetbe került. Azonnal kutakodni kezdtem az interneten, és Tököllel kapcsolatban egyáltalán nem nyugodtam meg, akkor sem, ha igazán röpke hónapokat lesz benn, első bűntényesként. Szóval engem is nagyon érdekelne, kinek hogy ment az élet odabenn, vagy hogy mi (alias kinnmaradt párok) tudunk segíteni valahogy? Hogyan?:(

Cruiser 2008.05.15. 00:42:08

MrPhe! Először is, nagyon köszönöm mindenki nevében ezt a blog oldalt, a beszámolókat. Amikor végigolvastam, szinte egyész héten a hatása alatt voltam, állandóan ez járt a fejemben, és hogy "csak nehogy egyszer bekerüljek". Hál' Istennek nincs ilyesmi kilátásban, mégis nagyon érdekel ez a téma: nagyon keveset (hála neked és a többi kommentelőnek) egyre többet tudunk meg a börtönök sajátos szubkulturájáról és arról a hihetetlen pokolról, amit csak az ismerhet aki részese volt. Engem az érdekelne, hogy egy újonan bekerülő mennyi idő alatt sajátíthatja el a "börtönszlenget"? Előfordulhat, hogy bekerüléskor egy mukkot sem ért a társalgásokból?

én_ 2008.09.10. 23:18:28

Sziasztok!
Nem tudom, hogy valaki látogatja e még ezt az oldalt, de ha igen, talán olvassa is olyan ember akinek megfontolandó jó tanáccsal szolgálhatok!
Korábban írták a dobbantás lehetöségét, söt erösen ajánlották! Hát én nem tenném! Föleg, ha családom van! El ne tévedjetek, a rendszer nem szereti a lyukakat és az elévülés elött 2x is meghosszabíthatják a körözés idejét! Arról nem is beszélve, hogy mennyire megviseli az embert lelkileg ez az egész! Ès ne gondoljátok, hogy lelkis vagyok! A folyamatos stresszröl beszélek, arról, hogy összeugrik a gyomrod, ha meglátsz egy rendört az utcán, pedig rád sem nézett. Vagy csenget valaki olyankor mikor normális esetben nem vársz senkit! És azt még hozzá sem tettem, ha nem beszélsz az új ország nyelvén! Nincsenek "barátaid" vagy valaki akihez szólhatnál! Szóval megfontolandó! Azt gondolom, nagyon sokan kibírták már a börtön poklait, de a dobbantottak 98%-át (statisztikában olvastam, ha netán helytelen számot írtam!) vagy elkapják, vagy feladják önmagukat!

canislupus 2008.11.14. 21:18:07

Üdvözletem!

Én is igencsak új vagyok, mind az oldalon, mind a témában.
De én is mesélhetnék, mint sokan mások...de nem teszem részletesen. Elég volt anno, mikor a testvéremet sirattam egy kocsma hátsó vécéjében, miközben ütlegelték egy olyan dologért, amihez semmi köze nem volt. Kacifántos volt az ügy, természetesen volt előzménye is, aztán mikor iskolából arra kellett hazajönnöm, hogy be kel menni a rendőrségre, azt hittem elájulok. Természetesen a bátyám velem jött, mert kiskorú voltam. Azt sem tudtam, kinek mit mondjak. Nem volt könnyű...
Lényegében érdekfeszítő dolog ez a téma, valahogy mindig is érdekeltek ezek a dolgok, nem tudom miért. Talán mert az ember alapból kíváncsi természetű. Sokszor néztem dok. filmeket a börtönéletről, persze egyik sem hazai volt. És csak borzongtam, hogy MIÉRT? Annyira vadak az emberek, hogy az valami borzasztó. TE, ha bekerülsz, hiába lennél a ,,tökéletes rab", a tömeg úgy elsodorna magával, hogy azt sem tudnád, fiú vagy-e, vagy lány. Érthetetlen dolognak tartom, mikor azt látom, hogy az egyszemélyes cellában a kiskorú ,,gyerek"- mert fiúnak sem mondanám-, tör- zúz, és még a cirokseprűből is ,,fegyvert" készít, hogy....nem tudom. Betegség borítja el az agyakat. Bár az egész ott kezdődik, mikor az ,,ember" agyában megfogalmazódik egy bűncselekmény.
Elnézést, ha nem teljesen lehetett érteni a mondanivalómat, kissé át tudom venni az ilyen dolgok hangulatát.

Miett2 2008.12.01. 23:39:03

Mr.Phe, doki, drDre....nem jelentkeznétek? Elmúlt 1-2 év már, de egyrészt érdekelne, hogy mi történt, másrészt azóta is történtek dolgok, és vannak sajnos olyanok, akiknek 2006-ban még rémálmukban sem jött elő, hogy valaha börtönös blogokat fog böngészni, hogy tájékozódjon a erről a világról azért, hogy szeretett családtagjának segíteni tudjon a túlélésben.
Szükség lenne a segítségetekre.

muriséj 2008.12.04. 12:16:03

Szasztok!
olvagatom az irásaitokat hát igen az az igazságszolgáltatás.Nade mindegy ez már így van segítségeteket kérném a párom 5 évet kapott bent van 30 hónapja lehetne e intézni valamit hogy ki engedjék valami különös mélténylásra gondolok vagy bármire amit el lehetne intézni.Aki tud valamit kérem segitsen.

rbranko 2008.12.06. 10:47:44

Sziasztok!
Én Doki véleményét szeretném kikérni!Eljárás folyik ellenem fegyveresen elkövetett rablás vétsége miatt.Az elkövetéskor 19éves voltam,rossz,zaklatott családi körülmények között éltünk,a szüleim elváltak,apám zaklatott minket,albérletben éltünk,szegények voltunk a szó legszorosabb értelmében,néha kenyérre sem volt.Én addig büntetlen előéletű voltam,nem is sokat tudtam ezekről a dolgokról.Egy nap mikor eléggé elkenődtem,hallottam a rádióban,hogy van ilyen is:fószer bemegy a kútra valami kamu fegyverrel,gondoltam én is miért ne?A jobb reményében,nem tudtam mire számítsak!Volt nagyapámnak egy start típusú riasztó pisztolya,rövidre fogva sikerült a "balhé"!Talán lelkiismerettől furdalva elmondtam egy bűnökben jártasabb "barátomnak"!3 majdnem 4 év telt el azóta,mikor is egy reggel rendőrök vittek el.Kis huza vona után megetettek,hogy ezt még meg lehet úszni ismerjem be és én balek.....Szabadlábon védekezem.Tárgyalás sincs kitűzve.Mik az esélyeim?Bizonyítékuk semmi nem volt csak a "barát" vallomása.Űgye volt,ő inkább engem dobott be a vízbe(szarba)!Mi van most??Az ügyvédem nem sok jót mond!Azóta sem követtem el semmit.ami gondolom fontos!?Kérlek adj tanácsot ha tudsz.Feltételezem te jogász vagy.

muriséj 2008.12.06. 18:23:11

szia rbranko!

szerintem nem kel ide se jogász se ügyvéd magadtól gondolhatod ha a barátod rád valott az ép elég bizonyíték hidd el sőt ha be is válaltad az a kész bizonyíték.nem akarlak el keseríteni de semmi jóra ne számítsál de lenyen veled az isten én azt kívánom neked.se nekem se az ügyvédednek ne legyen igaza.várnám a fejleményeket. és ha tudok tanácsot adok.minden jót.

rbranko 2008.12.07. 15:38:31

Köszi Muriséj!Én csak nem szeretnék egy börtönben megrohadni.Az érdekelne,hogy azért van-e bármi esélyem is megúszni felf.el?Első ügyes vagyok,mindenben együtt működtem és a kárukat is megtérítettem.Igazi balek voltam,nem szabad naivnak lenni,rendőr mindig hazudik,ez a dolga,nekünk meg valami más.

muriséj 2008.12.07. 19:35:24

Szia rbranko!
Ez nagyon jo ha meg téríteted a kárt és a sértet ezek szerint el is fogadta.szerintem próbálya a sértetel beszélni hogy te igázán meg bántad és egyezetek meg és ő ezt mondja el a bírósági tárgyaláson is.mert már van ilyen hogy e sértettel meg lehet egyezni tudomásom szerint és az ügy védek csak a pénz csalják ki erre nagyon oda figyeljé..és szerintem ne féljé nem fogsz a börtönbe meg rohadni olyan sulyos ítéltet nem hozhat a biró hisz csak ketten voltatok nem csoportos ha jó a bíró egy 2 esel meg uszhatod sőt fel is fügesszhet a ha a sértett jól beszél iiletve attól füg hogy mit adott le a rendőrségen.na de nem vagyok ügyvéd se bíró de elég jártes vagyok az ilyen ügyekbe.szolj ha segíthetek valamibe nyugoddtan.ja igen és egy rendőrne se higyé soha de soha.minden jót és ne idegeskedjé mert az nem fog segíteni, tudod az ilyen ügyekbe is csak szerencse kell nem más hidd el.

füredi (törölt) 2008.12.08. 15:31:22

Rbranko!
Ha "szerencséd" van, ezt amit itt leírtál olvassa a bíró, aki tárgyalja. Elég nagy hülyeség nyilvánosan beismerni valamit, nem?
Muriséjre ne hallgass. Keress egy ügyvédet. Ezt, mint bíró mondom neked.

Brunoka 2008.12.09. 11:42:11

Sziasztok, csak most talaltam meg ezt a bejegyzest - nagyon tetszenek az irasok es szeretnem tudni mi lett veletek..:)

Miett2 2008.12.10. 11:10:18

Igen, én is nagyon hiányolom őket:Mr.Phe, doki, drDre........
Szükség lenne a tapasztalatukra ma is. Sajnos.

rbranko 2008.12.12. 16:09:03

Sziasztok.Köszi mindenkinek a tanácsot.Muriséj: egyedül voltam,nem ketten.Kedves vagy,köszönöm szépen.Nem szeretnék 2-t sem ülni.Füredi: igen az,nagy hülyeség,de ezek már tények,a ,rendőrségen jegyző könyvbe vették,uh. ez már késő bánat.Ügyvédem az van,de nem sok jót igér, dehát mire is,az ilyenért nem kitüntetés jár!Ha 1-1,5el megúsznám,azt kibirnám,többet nem,ismerem magam.Inkább felf.,ha lehet,bár ez nem az a kategória.Na de semmi sincs véletlen!

rbranko 2008.12.12. 16:10:44

Füredi, szerinted mint bíró szerint,mit lehet ebből kihozni?

2008.12.12. 16:37:56

Az, hogy mit vettek a rendőrségen jegyzőkönyvbe még nem dönti el az ügyet. Az ügyvéd itt sokat számíthat. Ha nincs semmi más bizonyíték, csak a "barát" vallomása meg a beismerés az még nem elveszett ügy. Ha így lenne a rendőrök bárkit becsukhatnának.

dr.justice 2008.12.13. 15:17:43

1. Én nem szívesen segítenék egy rablás elkövetőjének.

2. "Ha nincs semmi más bizonyíték, csak a "barát" vallomása meg a beismerés az még nem elveszett ügy"
Dehogynem. Ha a vallomásában olyanokat mondott el, amit csak az elkövető tudhat, akkor b@szhatja, de megérdemli. Valamint a kár megtérítése is beismerő vallomás.

3.
Rablás
321. § (1) Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, illetőleg valakit öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyez, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Rablás az is, ha a tetten ért tolvaj a dolog megtartása végett erőszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz.

(3) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a rablást

a) fegyveresen,

b) jelentős értékre,

c) bűnszövetségben vagy csoportosan,

d) hivatalos személy, külföldi hivatalos személy ellen, hivatalos eljárása alatt, vagy közfeladatot ellátó személy ellen, e feladatának teljesítése során

követik el.


A büntetés enyhítése

87. § (1) A büntetési tételnél enyhébb főbüntetés szabható ki, ha annak legkisebb mértéke a 83. § rendelkezéseire figyelemmel túl szigorú.

(2) Az (1) bekezdés alapján, ha a büntetési tétel legkisebb mértéke

a) tízévi szabadságvesztés, ehelyett legkevesebb ötévi szabadságvesztést;

b) ötévi szabadságvesztés, ehelyett legkevesebb kétévi szabadságvesztést;

c) kétévi szabadságvesztés, ehelyett legkevesebb egyévi szabadságvesztést;

d) egyévi szabadságvesztés, ehelyett rövidebb tartamú szabadságvesztést, közérdekű munkát, vagy ha - az elkövető különös méltánylást érdemlő személyi körülményeire figyelemmel - ez is túl szigorú, pénzbüntetést;

e) egy évnél rövidebb tartamú szabadságvesztés, ehelyett közérdekű munkát vagy pénzbüntetést

lehet kiszabni.

(3) Kísérlet és bűnsegély esetében, ha a (2) bekezdés a)-d) pontjai alapján kiszabható büntetés is túl szigorú, a büntetést a (2) bekezdés soron következő pontja alapján kell kiszabni.


Ezek alapján a minimum büntetés 2 évi szabadságvesztés. Ezt a védő is megmondhatta volna.

prilu 2008.12.14. 14:14:59

sziasztok!kaptam 18 hónap letöltőt.még soha nem voltam böribe tudtok valami bizatató tényleg annyira rossz az a hely?még nem tudom hová kerülök a tiszalökibe szeretnék asztmondják az elég jó hely.van valami tapasztalat valakinek?ja és másod fok után jogerős van még valami lehetőség?

prilu 2008.12.14. 20:13:16

normális válaszokat várok idóták kiméljenk.

2008.12.15. 10:22:38

dr.justice 2008.12.13. 15:17:43
"... Ha a vallomásában olyanokat mondott el, amit csak az elkövető tudhat, akkor b@szhatja, de megérdemli. Valamint a kár megtérítése is beismerő vallomás..."

A részletek nem derültek ki az írásból, de eljárási hibák történhettek. Utalhattak a rendőrök korábban olyasmire, amiből a gyanúsított is megtudhatta, amit "nem tudhatott", befolyásolhatták a barát vallomását is meg a gyanúsítottét is. Ilyesmikre, ha voltak, hivatkozhat a védelem. Persze ez homlokegyenest más stratégia, mint a beismerés, megbánás meg a kár megtérítése. Az megint más kérdés, hogy mi itt már ismerjük a történetet, meg az is, hogy a rablóknak szerintem is börtönben van a helyük.

2008.12.15. 10:25:07

prilu 2008.12.14. 20:13:16
"..normális válaszokat várok idóták kiméljenk..."

Szerintem Tiszalökiben egy kicsit szerényebben kérjél majd tanácsot.

prilu 2008.12.15. 22:16:22

ZSIR! bocsi de nem raboltam.jövedéki orgazdaság fojtatódlagosan csupán ennyi.ezér 18 hó plusz 500ezer bénzbünti.szerintem ez kicsit durva.és beismertem elejétől fogva nem tagadtam semmit.de lehet kár volt.

prilu 2008.12.17. 22:27:32

megjött a behívóm!segítsetek hogy lehet halasztani?nem akaorm még a családomat itt hagyni.köszi.SOS

prilu 2008.12.20. 12:34:32

kösz a sok segítséget.

muriséj 2008.12.23. 17:37:49

Szia prilu!
szerintem beszélj egy ügyvédel és ő biztos tud valami okosat mondani de általába nem nagyon szokták meg adni a halasztást de azért próbáld meg hátha sukerül valami ha van családod hivatkozhatol rá.

humberto 2009.01.02. 01:54:42

@rbranko: (már ha ezt az egészet nem csak kitaláltad...)

Ha már sikeres rablást hajtottál végre egy startpisztollyal, valószínűleg nem lehetsz amatőr.
Vagy mégis?
Ha már elszántad magad és elkövetted, MI A FRANCÉRT DICSEKSZEL VELE?! És pláne miért olyannak aki aztán beköp?!
Most vagy nagyon rossz emberismerő vagy, vagy teljesen retardált.

balhés roland 2009.01.09. 20:50:50

halllló van it valakiiii

prilu 2009.01.11. 22:51:14

meg kaptam még 3 hónap.

muriséj 2009.01.12. 16:46:10

Örülök hogy meg kaptad.hallott e valaki a btk módosításról valamit ha tud valaki valami fontosat irjon kössz.

Miett2 2009.01.23. 12:56:45

@prilu:

Gratulálok. Használd ki okosan ezt a kis időt.

Miett2 2009.01.23. 12:59:47

@muriséj:

Erről mennek a pletykák, de senki sem tud igazán konkrét dolgot.
Amit hallani lehetett az az volt, hogy a kisebb súlyú, elsősorban gazdasági bűncselekményeknél lesznek olyan alternatív büntetések, amelyek nem kell börtönbe vonulni.
De konkrétumokat szerintem még senki sem tud. Mivel a parlamentnek kell elfogadni, talán a tervezetet meg lehet találni valahol a parlament honlapján. Ez most jutott eszembe. Majd meg is nézem.

Miett2 2009.01.23. 23:05:06

www.parlament.hu/irom38/06217/06217.pdf

Összesen ennyit találtam 2008-ból. Hát nem valami sok.
Az idei terveket persze nem ismerem.

muriséj 2009.01.24. 17:56:32

Miett ezt én is olvastam de én is hallottam sok mindent de nem tudom én se mi várható de majd ki derül minden a maga idejébe.

doki11 2009.01.28. 10:34:37

a lényeg. Mindenhol jó, de legjobb itthon. Én végre megtapasztaltam újra az itthon létet és mennyire más. Mindenkinek vannak tapasztalatai ilyen és olyan és ne felejtsük azt sem el, hogy a történeteket szeretik kikerekiteni és még rémisztőbbé tenni mint a valóságban. A börtönt elviselni csak iq kérdése. Fontos megfeledkezni arról, hogy vannak logikus dolgok a világban. Nem kell semmiben az értelmet keresni és nem kell arra törekedni , hogy megértse az ember mi zajlik körülötte. Akkor talán megy. Az sem igaz, hogy az erősebb bika "baszik". Az "baszik", aki "B-ni " akar és azt, aki akarja, mert ne felejtsük el a 2-év bünvádit sem, ami a "fajtalanságért" jár. Az őrők, nem tisztelet a kivételnek elviselhetők, sőt még a maguk módján jófejek is. Lényeg a "maguk" módjának értelmezése. Ami a fentiekben nagyon igaz, ne dohányozzon senki, avagy készüljön fel niotin mentes napokra is.

prilu 2009.02.02. 23:44:38

szia doki!egy kicsit meg nyugtattál köszi.én márciusba megyek nyiregyre.te hol voltál és meddig?írj valami jó tanácsot meg mit vigyek így elsőre magammal?köszi szia.

doki11 2009.02.04. 20:48:46

prilu lehet küldtem neked üzenetet:)


bortonelet.blogspot.com

OD6... 2009.02.15. 15:22:53

@prilu: Ny. egyh elviselhető,irj az Országos büntetés végrehajtási P.-ra hogy engedélyezzék hogy Ny.házán töltsd le az itéleted .HA jól tudom ny.háza az előzetesház leggalább is az volt (mikkor én voltam"2000-01"+M.nosztra,+gyűjtő 2005ig)
Dolgozz mert a nem dolgozón megy a rablás kajak baszás,csicskáztatás kivéve hakurva jól boxolsz. Nem olyan szar ne félj.Ha kiállsz magadért nem lesz gond de ne várj segítséget se nevelőktöl se az Őröktől .nehogy úgy menj már be mint egy csöves akkor ug is fognak kezzelni normálisan menjbe nehogy vallami szakadt ruhába ,csak szolidan és majd ugy is kialakul,tényleg nem kell hivatkozgattni senkire mert akkor véged ,hacsak nem akarsz csicska lenni.Gondolom magyar gyerek vagy a cigányok szerint"paraszt gyerek" (mint én)szóval a neonáci nézzetek ráérnek majd ha kijössz mert lesznek majd megláttod. ha érdekell vallami a sittel kapcsolatban akkor irj "kitartás öccskös"

prilu 2009.02.15. 23:00:19

köszi 0d6.bár ezzel a baszás szóval meghátráltam.de azt mondják aki baszni akar ugyis baszik.hát boxolni azt nem tudok de még verekedni se vrekedtem soha.sodródom az árral majd lesz valami.az igaz ha tiszalökre vonulok be magamtól nem nyiregyre akkor ott is maradok?sokan így csinálják.szerinted próbáljam meg?köszi csáó.

OD6... 2009.02.16. 16:35:12

@prilu: Figyelj írj kérelmet a1054 Budapest, Steindl Imre u. 8.
Postacím: 1245 Budapest, Pf. 1046
Központi hívószám: 06/1/301-8100 és kérelmezd,hogy Nyíregyházán tölsd le az ítéleted.Ha nyíregyre szól a behívó,de a letöltés helye tiszalök (ezt a BV-t nem ismerem)de az én időmbe ez úgy ment hogy pl:hétfőn hajnalban össze gyüjtik az elitélteket és be rakják szállitásba jön a (RabÓ vagy Tornádó)ugyanaz mind kettő és irány fel Budapest a Gyűjtő itt berakknak az un.Csúrmába ez egy igen rossz hely itt van a leggtöbb balhé mert ez a csúrma egy kis zárkából kialakított hely 30 embert is össze zsufolhatnak itt.gondold el 7 órátol este 5-7ig itt dekkolsz ha ezt elakkarod kerülni akkor természetessen a kijelölt letöltőházba vonulsz mert ha nem akkor nincs kizárva hogy kirabolnak,a kissebbség ami odabent a többség.Szerintem elég "kicsi" az ittéleted ahhoz hogy engedélyezzék Ny.házán tölsd le,előzetes ház van és nem letöltő de itt is lehettet lenni 5 évalatti börtön vagy fogházzal az elitélek nem sokan vannak kb 50 és 90 között volt 2000 ben konyhások ,mosoda ,raktár ilyesmi.Meg is becsülték magukat mert ha balhé van akkor bevágták öket szállitásba és már kocc is volt.Na csáó és a legjobbakat de szerintem nyugodtan kezdj el gyúrni és nem ijesztgetés miatt csak ugy baráti jótanács.vigyázz magadra és minden út véget ér egyszer szóval ne csüggedj.!Üdv ha érdekell valami írj !

prilu 2009.02.16. 22:30:53

szia!köszi az infót nyiregyre szól a behivó de letöltés helye az nincs rajta.lehet ott is maradok akkor.remélem bent is vanak ilyen jó fejek mint te akkor nem lenne gond.na csáó.köszi.

Csak 1 ember 2009.03.03. 21:58:50

:)
Nos Üdv mindenkinek!
Nekem is van még kis időm a bevonulásig.
Pirulát olvasgatva nem volnék a helyében.
Pirula nem akarlak elkeseríteni, de ahogy én hallottam Tiszalökre nem fogsz menni.
Az én bűntársaim már bevonultak februárba, és úgy volt hogy ők is oda kerülnek. Ennek ellenére Állampusztán landoltak.
Az a hír járja hogy erőszakos bűncselekmények elkövetőit nem fogadja a Tiszalöki BV, és állítólag csókos hely. Egy ismerősöm nem rég szabadult onnan és azt mondta hogy szép tiszta intézmény jó a kaja normálisak a cellák, nincs balhé ám ő majdnem megbolondult . Mivel kicsit pörgős csávó nem jött be neki a 2 fős cella. Azt mondta az életét elunta. Mondjuk nem tudom mit beszélgetnék 1.6 hónapig a cellatársammal. :-)Annyiból nem volna rossz hogy az efféle helyeken a kapott kedvezmény nagyobb biztonságban van mint egy bűnvádas bv. cellában ahol 20-25 fő van bezárva és ennek 90%-a réti néger.
Na mind1.
Nos én begyűjtöttem 1.6 hónapot börtön fokozatban végrehajtásra amit a Nagytiszteletű Bírónő lefelezett ha jól viselkedek akkor csak 9 hónap.Mint ezt utólag megtudtam ez egy nagy enyhítés ha a bíró felezi az időt.
Azt szeretném valami rutinos emberkétől megkérdezni, :-) hogy amennyiben jól viselkedek mert miért ne tenném, akkor ezt a BV Bíró még faraghatja e harmadolhatja e stb..?
Ha igen mik a feltételei?
Kell e kérvényezni, vagy nem?
Más:
A cég ahol dolgozom szeretne alkalmazni a amennyiben lehet kitöltés ideje alatt.
Viszont nem állnak szerződésben semmilyen BV szervvel.Létezhet e az hogy börtön fokozatban kijárok a mostani cégemhez dolgozni?
Létezhet e az hogy börtön fokozatosan ha a cég szeretné, hogy náluk dolgozzam, mert meg vannak velem elégedve, jó munkaerőnek számítok és egy kosár speciális végzettségem van EVSZ-t megkapom, vagy csak fele idő kitöltése után?
Bevonulás előtt érdemes e kérvényezni ilyen dolgokat? Már csak azért is érdekelne, mert kósza hírek azt mondják ha BV-n kívül valaki kavar azt nem nagyon szeretik, sőt ha olyan azt díjazzák is.
Valamint nem tudja e valaki hogy szabadságvesztés kitöltése alatt , lehetek e fizetetlen szabadságon?
Nem tudom hogy munkajogilag ütközik e valamilyen szabályba (TB, Nyugdíj...stb)
Nos röviden ennyit szerettem volna. .-)
További szép estét és mindenkinek kitartást aki még előtte áll a nem kívánt kényszerpihenőnek.

Üdv.

balhés roland 2009.03.04. 04:03:38

csak egy ember
én ugy halottam hogy ha börtönben van az ember akkor nem lehet a kinti életben bejelentett munkahelye
és csak tanács hogy felets el azt hogy megtarthatod az állásod
ez valami törvény

OD6... 2009.03.04. 05:46:28

@Csak 1 ember: Szeva!
Szerintem a melónak fuccs de azzon igyekezz hogy a bv bíró átt minőssitsen fogházra (Börtön fokozat ból)már fele ittélettednél kérhetted ha jól emlékszem és akkor 9 hónap a lettőltendö de a kedvezmény 3 hónap EZ BÖRTÖNNEL!!!Fogházzal a fele a kedvemény ha ügyes vagy 4és félhónap és hali !A minnősitésed kérheti a családtág ez a leg jóbb de te is!azt hiszem a felénél 30 nap a közigazgatási határidő ennyi időt még számolj rá és szerintem azzonnali szabaduló leszel. Kitartás csá!

OD6... 2009.03.04. 06:10:31

@OD6...: BOCS!
Rosszul írtam a kedvezményt
Börtön 1 évben 91-nap!!

doki11 2009.03.04. 20:26:16

Csak1 ember. Szerintem a kérdéseidre a válasz egyszerű. Nem. Logikát ne keress benne. A többire már volt fent választ. Valóban a legjobb, ha átminősitenek és fogházasként töltöd le, illetve szabadulsz. Inkább azon pörögj, hogy bent az a kosárnyi szakmát hasznosítani tudd és nehogy a tehenészetbe köss ki. Bent a nevelőtől az első időben ne kérdezd ezeket meg, mert nem jó, ha ilyen kérdések kapcsán jegyzi meg a neved. Tarts ki becsülettel, válaszd a közép utat, légy tisztességes és ha kijössz akkor folytasd a melót ott, ahol abbahagytad.

Csak 1 ember 2009.03.06. 21:54:34

Nos mindenkinek köszönöm a hozzászólást és jó tanácsokat igyekszem megfogadni őket.
OD6 valahogy nem sikerült értelmeznem amit írtál. :-D Amennyiben kaptam 1.6 hónapot de lefelezte a bíró abban az esetben ha jól viselkedem akkor 9 hónap. Nos ebben az esetben milyen ütemben kaphatok kedvezményt és a 9-ből még engedhetnek e valamennyit?
Üdv.

Csak 1 ember 2009.03.06. 22:09:42

Köszönöm a válaszokat mindenkinek. Nos nagyjából ezekre számítottam. :) Megpróbálom a tanácsokat megfogadni.
OD6 sajna nem tudtam értelmezni amit írtál. :-D
Ha 1,6 évet kaptam de a Bíró lefelezte és kedvezményesen 9 hónap után szabadulhatok, akkor ebből még lehet enyhébb is?
Ha igen akkor milyen ütemben kérvényezzem majd az enyhítést és kitől? :-)
Bocsi az értetlenkedésért. :P

Csak 1 ember 2009.03.06. 22:11:37

opsz elfelejtettem hogy moderátor is olvassa az irományt, ezért kétszer is sikerült elküldeni. :)

OD6... 2009.03.07. 11:49:13

@Csak 1 ember: Hali!Ha 1fokon kaptál 1.6évet a 2fokon enyhitett az ítéleteden a bíró 9 hónapra,jól gondolom?Ha igy van akkor van kedvezményed a 9 hónapból ha csak feltételesből ki nem zárt de szerintem nem zárt ki.Erre íram hogy jóban járnál az áttminőssítéssel Fogházasra-Börtön fokozatból,mert abból több a kedvezmény.Igy szabadulhatnál elvileg a feléböl "ELVILEG"4.5 hónap szerintem.Az igaz hogy a Nevelőnek egy szót se szólj 4és fél hónapig a minősitéssel mert ez egy csomó papír munka neki A hozzátartozóid intézzék a kérelmet az országos PK.-on
Ha be adják a kérelmet a minősítésedre szerezz egy munkáltatói igazolást hogy allkalmaznak a szabadulásod után küldesd be levélben de ha már megy a minősitési kérelmed ugy is kifoghívni és közli majd veled ekkor csatolja a munkáltatóid az Aktádhoz.Kérni fog egy környezet tanulmányt (a pártfogó csinálja és a zsaruk)a szomszédokat fogják megkérdezni és hogy milyen körülmények közt élnél ha szabadulnál.A Nevelőnek kötelessége kérni ezt 30napos közigazgatási határidő van előszeretettel kijátszák hogy lejár a határidő és ujjat kell kérni utánna még allá irja a Bv.Parancsnok és innen már csak a BV.Bírón múlik de ha idáig eljutsz akkor azzonnali leszel kb:5 5 és fél hónap ha a fele Börtön (4 és fél hónap után kérik a minősitést)Lehetőleg ne szerezz fegyelmi lapot mert akkor kizárt hogy meg kapod!De ne minden áron mert inkább guggold le becsülettel mint hogy uttánna szembe keljen köppni magad !Arany közép út Se csicska -se menő ne legyél.Már ha szabadulni akkarsz.Ismertem olyan embert aki 6-hónappal kezdte és össze szedett 12 évet odaben.Csak normálisan na minden jót ha kérdésed van irj!!!kitartás!

Csak 1 ember 2009.03.08. 08:30:29

Nos látom már mi a gond.:-)
Akkor leírom érthetőbben.
Nos első fokon kaptam 1.6 hónapot letöltendőt. Amit a Bíró saját jogkörénél fogva lefelezett de csak akkor ha jól viselkedek. Tehát ő az ítéletébe foglalta hogy ha jól viselkedek az 1.6 hónap felénél tehát 9 hónapnál engedjenek ki.
Ezt az ítéletet a másodfok is helyben hagyta, és hozzá tette hogy higgyük el hogy ez is egy nagy enyhítés, hogy bírói szakban eldőlt az időtartam felezése. Mert hogy a BV-ben nem feleznek csak harmadolnak. Tehát nem súlyosbított de nem is enyhített HH.Így tehát az alap büntim 1év 6 hó, de bele van írva az ítéletbe, hogy ha nincs gáz mehetek a felénél tehát 9 hónapnál.Nos úgy gondolom hogy a bíró levette félig meddig a döntést a BV Biróról.
Remélem így kicsit érthetőbben írtam le. :-)
Nos ennek tisztázása után érdekelne, hogy esetleg a 9 hónapból( ami ugye csak akkor él ha jól viselkedem) lehet e valamit még csinálni, vagy sem?

OD6... 2009.03.10. 07:33:17

@Csak 1 ember: csáó!Mostmár értem ,öszintén megmondom ilyet még nem hallottam ,de szerintem a minnősítés igy is lehet és akkor több a kedvezmény .Ennek járj utánna ,bos hogy értetlenkedtem:)Minden jót !Üdv

Miett2 2009.03.21. 23:19:11

Csak 1 ember

Szerintem a felezés után már nincsen több enyhítés, vagyis rövidítés.A börtönről a fogházra , az lehet még esélyes ha jó fiú leszel.

Csak 1 ember 2009.03.26. 19:42:17

Szép napot mindenkinek.
Megint én volnék. :)
Azt szeretném megkérdezni hogy valaki nem tudna e segíteni, egy kegyelmi kérvény megszerkesztésében?
Nem tudom milyen módon kezdjem el, még soha nem kellet ilyesmin gondolkodnom.
Üdv.

OTP 2009.12.28. 15:15:04

Szevasztok!
En most kaptam 1 ev 10 honapot.Most masodfokon van az ugy,remeljuk vesznek le belolle.Arra lennek kivancsi hogy milyen a benti elet verekedes szempontjabol,mert nem a verekedestol felek,hanem attol hogy ezert meg plussz kapni fogok.Kulfoldon is gondolkoztam,de azt 15 evig elhuzthatjak,az meg egy kicsit sok.Kedvezmenyt mennyit kaphatok,bortonos leszek.Valaszokat elore is kosz.Udv

kispista2 2009.12.29. 19:28:28

@OTP: remélem az első héten agyonvernek bennt és nem a társadalom pénzéből etetnek 2 évig.

Csak 1 ember 2010.02.01. 10:19:16

@OTP:
Nem tudom kint vagy e még, vagy sem? Ha igen akkor majd írok, pár tanácsot ha érdekel.
Üdv.

Csak 1 ember 2010.02.01. 10:21:33

@kispista2: :-D
Igazán kedves hozzászólás, amihez
csak annyit szeretnék hozzáfűzni,hogy mindenkinek van egy téglája!!! MINDENKINEK!!
Üdv.

Túlképzett 2010.02.08. 19:56:56

Üdv Mindenkinek!
Egy apró kérdésem lenne. Csoportosan, sorozatosan és különösen nagy értékben elkövetett lopásért (nem rablás) 2-8 évig terjedő szabadságvesztés jár. Az ügyvédem azt mondta, elintézi felfüggesztettel, de egyre kevésbé bízom ebben. Vagy tényleg megoldhatja? Egyáltalán ilyen magas kiszabható büntetési tételnél adnak-e felfüggesztettet? Egyébként ha én bíró lennék, meggondolnám, hogy érdemes-e a társadalomból kiemelni egy büntetlen előéletű, családos, bejelentett munkahellyel rendelkező állampolgárt. Sajnos nem vagyok az. Eléggé büntetés már az erkölcsi bizonyítvány által elérhető munkahelyekről való lemondás. A tudat, hogy hosszú időre nélkülözni fogjuk egymást a családommal és a gyerekemmel, nehéz anyagi helyzetbe sodorva őket. Valószínűleg egy életre elk.rtam mindent, már bánom is... De most nem erről van szó. A fenti kérdésre szeretnék választ kapni, hisz' olvasva a blogot rájöttem, nagyon sok művelt ember próbál meg segíteni az eltévelyedetteknek.
Előre is köszönöm!

Túlképzett 2010.02.08. 19:59:14

Előző komment kétértelmű. "Sajnos nem vagyok az." Mármint bíró....
Ahoy!

repgépszerelő 2010.02.08. 20:53:17

@Túlképzett:
Magyarországon nagyon nagy ügyeket meg lehet úszni,és piti ügyekért lehet kapni éveket.
Sokszor,kicsi,családias vidéki biróságokon(főként Szolnok megye)kicsi lopásokért megmérnek 2-3 évvel ugy,hogy nem voltál büntetve!
Pesten,meg száz milliós csalásokat megúsznak.

Csak 1 ember 2010.02.08. 23:37:06

@Túlképzett:
Szeretném a füledbe ültetni a bogarat én is mint a nagyon rendes ügyvéded aki valószínű már zsebre rakta a tiszteletdíját, de sajnos nem tehetem.
Mivel én túl vagyok a rám mért kényszerpihenőn, így pár tanácsot tapasztalatot meg tudok veled osztani.
1.) Az ügyvéd (tisztelet a kivételnek) mindig megígér hetet havat aztán feléd sem megy, ha meg megy érdemi dolgot nem közöl.(ez tapasztalat)Amikor meg látja hogy kétségbe vagy esve akkor kér még egy kis pénz, cserébe egy pár ígéretért. Tehát szerintem készülj egy letöltendő szabadság vesztésre.(Ha csak nincsenek millióid, bár ma már az sem mindig húz ki mindenkit a sz.-ból).
2.)Ez amit írtál "Csoportosan, sorozatosan és különösen nagy értékben elkövetett lopásért (nem rablás) 2-8 évig terjedő szabadságvesztés jár" ez így elég komoly.minden szó súlyosbító körülmény.
-csoportosan-sorozatosan-különösen nagy érték. Ehhez ha még behúzza egy jóindulatú bíró a -bűnszövetstégben-előre kitervelt, netalán tán egy -erőszakosan elkövetett minősítést az még hab lesz a tortán. Bár nem tudom mi az ügyed hogyan követted el a lopásokat.. stb.
Minden esetre az hogy bejelentett munkahelyed van meg ..stb az csak képletesen számít. Azt mondják enyhítő aztán meg na ja... (bíró függő). Sok éves munkaviszonyból vonultam be ahonnan nem szívesen engedtek el a vezetőim semmit nem számított.Na mind 1. Minden esetre nem azzal fog foglalkozni hogy munkahelyed volt meg gyereked van, hisz ez a norma. Ő azért van hogy az ügyeddel foglalkozzon és abban ítélkezzen.
2-8 as a balhéd. Ha,(MONDOM HA!) szerencséd van az alját kaphatod bár kicsi rá az esélyed.Függ attól is hányad rendű vagy mi a szereped a csapatban...stb A sorozatosság és csoportos elkövetés szerintem kicsit zabossá teszi majd a bíródat és az ügyészedet is aki amúgy is a "véredet akarja". :) Már bocs de nem láttam még ügyészt aki ne kért volna súlyosbítást. Na tehát, ha nagyon nagy mákod van meg kapod az alját a 2 évet. Ezt az én tapasztalataim alapján kizárnám. Nekem a "kollégiumban"volt egy ilyen lakótársam akinek ez volt a balhéja, ő 4év börtönt kapott mint első bűntényes a bűntársa (mert hogy ők csak ketten voltak)mivel már volt büntetve így 4.8 hónap fegyházat kapott. Tehát ha jó magad is megpróbálod levezetni az egyenletet akkor felfügibe szerintem ne gondolkozz.
Elsőfokon ha megkapnád az alját a 2évet, ami kizárt, nincs az a másodfokú bíróság aki ezt még fel is függeszti max. helyben hagyja vagy súlyosbít.NEM akarok években beszélni, mert nem szakmám és kívánom hogy ne kerülj be, de azt tanácsolom hogy verd ki a fejedből amit az ügyvéded ígért.
A realitások talaján maradva és ismerve a mai szigorításokat kizárható az hogy felfüggesztenek. Ha meg igen akkor legyen az egy kellemes meglepetés. Na akkor nagyon gondold meg mit csinálsz legközelebb!!!
További szép estét!!

Csak 1 ember 2010.02.08. 23:43:08

@Túlképzett:
Annyit még mondanék ha netán megkapod a letöltendőt. Nagyon figyelj oda a pontos bevonulásra!! AZ új törvények szerint ha nem vonulsz be ugrik a kedvezményed, tehát csontra kell ülni azt amit kapsz.
Ha érdekel még valami szólj.

Üdv.

Füredi 2.0 (törölt) 2010.02.09. 09:30:07

@Túlképzett:
Csak 1 embernek minden egyes mondata marhaság - legjobban az előre kitervelten elkövetett lopás tetszett - ne hallgass rá, felszedett egy pár szakkifejezést és halandzsázik.

Túlképzett 2010.02.09. 09:58:49

Köszönöm a válaszokat!
Kimondjátok helyettem azt, amit én nem merek, de a legrosszabbra felkészülve kapni egy enyhébb büntetést mégiscsak kellemesebb. Gondolom a bírót nem fogja érdekelni, hogy a különösen nagy érték huszad részét sem élvezhettem anyagiakban. Esetleg röhög a markában, hogy vannak mék pitiáner, pancser tolvajok...

Túlképzett 2010.02.09. 11:19:13

Köszönöm a válaszokat!
Mit mondjak? Nagyon nem lélegeztem fel. Gondolom a bírót egyáltalán nem érdekli, hogy a különösen nagy érték huszad részét sem élvezhettem anyagiakban. Esetleg röhög a markában, hogy vannak még pitiáner, pancser tolvajok...
Ha most zárult a nyomozás és kb. egy hónapja ügyészi szakaszban van az ügy, mennyi idő még a bevonulásig nagyjából? Létezik bíróságon kívüli ügyészi egyezség?

WildBear 2010.02.09. 12:59:09

Szia Tulképzett,

leírnád (nevek, adatok nélkül), hogy kb. hogy történt a dolog ?
Hátha találunk valami enyhítőt.

Üdv; Bear

WildBear 2010.02.09. 13:01:00

Mondjuk én olyasmire gondolok, hogy pl. elektronikai cégnél dolgoztál, és pár munkatárssal ("csoportosan"), egy párszor ("folytatólagosan") megcsaptatok pár kütyüt, amit -bár "különösen nagy érték"- bagóért vett meg az orgazda.

Túlképzett 2010.02.09. 16:14:07

@WildBear:
Nagyvonalakban majdnem ennyi, amit leírtál. Én nem dolgoztam ott, egy volt kollégám, aki igen szólt, hogy van egy ilyen lehetőség. Pénz híján belevágtunk és sajnos ez lett a veszte mindhármunknak. Enyhítő körülmény sajnos nincs. A megélhetési bűnözést az első perctől el kell felejteni, mert nem tartozunk egyik etnikumi kisebbséghez sem.
Egyébként kösz a segítséget!
Amúgy tudtátok, hogy ebben az országban kettőmilló felett már különösen nagy érték minden?

Füredi 2.0 (törölt) 2010.02.09. 17:59:29

@Túlképzett: nem, nem tudtuk, ugyanis nincs így. "Ebben az országban" 50 millió forint felett különösen nagy érték minden.

Füredi 2.0 (törölt) 2010.02.09. 18:00:52

@Túlképzett: Bírom, amikor egy bűncselekményt elkövető arra hivatkozik, hogy őneki hátránya van mert nem cigány. Mivel vagy különb?

Túlképzett 2010.02.09. 18:34:42

@Füredi 2.0:
Ha annyira tisztában lennék a dolgokkal, nem kérném a segítségeteket. Ezeket nem én találtam ki, a nyomozók, illetve az ügyvédem mondták. Amikor a pálcikával nyúlkált a számban DNS-mintát kutatva, megkérdeztem- erre mi szukség. Azt mondta, különösen nagy értéknél ez az eljárás. Hittem neki, most pedig leírtam.
A megélhetési bűnözést az ügyvédem mondta, hogy felejtsem el, mert csak a kisebbségnél jön be. Nem vagyok különb egyiknél sem. Talán annyiban, hogy a megbánás nálam valóban őszinte és ha kijövök, nem leszek büszke sem én, sem pedig a fiam. Az meg majd bent kiderül, mivel vagyok különb. Már az fájni fog, ha 24 órán át össze leszek zárva olyanokkal, akik a nevüket nem tudják leírni, nemhogy beszélgess velük. Nem sajnálom magam, megérdemlem, de ezen az oldalon bíztatást és tanácsot, nem pedig leoltást vár az ember.
Egyébként köszi!

Csak 1 ember 2010.02.09. 20:18:51

@Túlképzett:
Ne foglalkozz olyan emberekkel akik csak vagdalkoznak. .)
Mindenkinek van egy téglája!!
Na figyelj. Már csak azért is mert " felszedtem egy pár szakkifejezést és most halandzsázok". ;-)
"Ha most zárult a nyomozás és kb egy hónapja ügyészi szakaszban van az ügy, mennyi idő még a bevonulásig nagyjából? Létezik bíróságon kívüli ügyészi egyezség?" Na amennyiben vádirat egyeztetésed megvolt és bírói szakba kerülsz, úgy bírósága válogatja mikor vonulsz be, na meg az ügy bonyolultsága. Lesz egy pár tárgyalásod.Ami idő.Hogy mennyi az idő az szintén bíróságtól függő .Amennyiben bonyolult az ügyed több tárgyalásod is lesz. Ha nincsenek tény feltáró beismerő vallomások akkor a bíró fogja tárgyalások folyamán gatyába rázni, hogy hogyan és miként történtek a dolgok.Amennyiben van tanu azokat kihallgatja, ha van valami új beadvány, bizonyítási indítvány.....stb akkor napolgat. Figyelj a bűntársaidra! Ilyenkor mindenki próbálja a másikat letaposni!! Nem minden esetben de jobb félni!! Senki nem akar a börtönbe menni , és ilyenkor mindenre képes az addigi jó barát. Na amikor minden smakkol a bíró fejében összeáll egy kép hogy kinek mi a szerepe, hogyan is történtek az események akkor meghozza az ítéletét. Mivel ez az elsőfokú eljáró bíróság ez lesz értelemszerűen az elsőfokú ítéleted.
Amennyiben a bíró rendes lesz és differenciáltan ad ítéletet tehát mondjuk te mint a sokadik résztvevő nem kapsz letöltendőt, akkor elfogadod és nem folyamodol enyhítésért. Ha az ügyész súlyosbítást kér( márpedig szerintem fog) akkor automatikusan tudomásul veszed az ítéletet de akkor te is mégy az enyhítésért. De ezt az ügyvéded majd REMÉLHETŐLEG mondja. Aztán jön a másodfok ahol szintén lehet beadványozni ha van mit, lehet napolgatni de a végén itt kimondják hogy mi a vége az ügyednek. Na amikor ezt kimondják kb még egy két hónap és lehet vonulni. De ez bíróság függő!! Kérhetsz halasztást a bevonulásra, ezt ha a másodfokon a végén kéred a tárgyaló terembe alapos indokokra hivatkozva akkor már ott meg is kaphatod. Sok értelme nem nagyon van , de ha van halaszthatatlan ügyed akkor célszerű kérni. A peren kívüli más néven tárgyalásról való lemondást én nem ajánlom. Büntető ügyekben necces. Amennyiben lemondasz a tárgyalásról a magad védelméről mondasz le. Ha kapsz egy letöltendőt, vagy valami gázos brutál ítéletet, akkor cseszheted. Nem tudsz az enyhítésért menni,ugyanis lemondtál a tárgyalásról. A bírót tehermentesíted azzal hogy lemondasz a tárgyalásról. Ilyenkor nyomozati anyagokra támaszkodva hoz egy ítéletet. Attól még nem fogsz felfüggesztést kapni hogy lemondasz a tárgyalásról. Amennyiben letöltendő néz ki ( ezt az ügyvéded úgy is tudni fogja),akkor mond neki hogy próbáljon neked valami jó kedvezményt kiharcolni már bírói szakban. Akár feles kedvezményt vagy a mostanság emlegetettek közül valamelyiket.Nem mindegy hogy a BV- ben döntik el hogy kapod e a kedvezményt vagy már az ítéletedben benne van! Úgy tudom a feles kedvezmény első büntényeseknek különös méltánylással adható bírói szakban, ha 3 évet nem haladja meg az ítéleted.De nézzetek utána az ügyvédeddel.
Na ha valami szakkifejezős halandzsára kíváncsi vagy, szólj. Amennyiben kevesebb halandzsát írtam mint az egyes kvalifikált tudású ember fejében van, azt kérlek nézd el nekem. Sajnos nem minden szakkifejezés jut most az eszembe amit felszedtem. ;-)
Na Üdv.

Égbekiáltó 2010.02.09. 20:22:24

@Túlképzett: Akkor pár tanács: mindenképpen olyan ügyvédet bízz meg aki helybeli, vagy legalábbis sokat jár az adott bíróságra. Ő ismeri a bírókat, tud legálisan puhatolózni az ügyet illetően így az ő szava sokkal többet ér, mint pl Bárándynak ha olyan bíróságon jár el ahol nem ismerős. Ha az ügyvéded nem helyi hatalmazz meg mást.
2-8-as lopás esetén teljesen életszerű első fokon a 2 év felfüggesztett főleg ha mint írod büntetlen előéletű vagy, rendezett családi körülmények között élsz, és fehér a színed. Bármit is ír Füredi bíró úr a fehérség jelentős enyhítő körülmény a bírók többségénél. A másik lényeges enyhítő körülmény a részletes, feltáró jellegű beismerő vallomás. Ezeken kívül sok olyan apró tényező van, amit a BK 154-en kívül enyhítő körülménynek számít. Például nem régen nekem megjegyezte a bíró, hogy 6 hónapot minuszt számított a vádlott tekintetében, hogy minden tárgyaláson megjelent, társaival ellentétben. Tehát javaslom, hogyha a vád bizonyítékokkal rendesen alátámasztott abszolút működj együtt a bírósággal. Hónapokat, éveket jelenthet.
Aztán szintén hónapokat, éveket jelenthet melyik bírónál vagy. Nem gépek, van aki "meggyőzhetőbb", van aki szigorú. Ezért is érdemes helyi ügyvédet fogadnod, mert ő meg tudja mondani, hogy mire számíthatsz az adott bírótól.

Csak 1 ember 2010.02.09. 21:02:31

@Égbekiáltó:
Igazad van mindenbe. Viszont a felfüggesztettbe ne élje bele magát. Nekem is ezt ígérték, és jól is alakult az ügyem aztán egyszer csak beütött a krah.
Na mind1. Az biztos hogy akikkel találkoztam az "kényszerpihenő" alatt olyan piti balhékért voltak 2-3-4 évekre megmérve hogy majdnem lehidaltam.Ebből gondolnám hogy necces a felfügi. De mint te is írtad bíró függő ez is. A helyi ügyvéd sem rossz ötlet, és utólag visszaemlékezve megfogadandó tanács.
Na jó éjt nektek.

Túlképzett 2010.02.10. 08:19:02

Tisztelt Égbekiáltó és Csak1ember!
Valami ilyesmire számítottam. 20 komment után csak sikerült kimerítő választ kaptam.:)
Nos az ügyvédem helyi, azt hiszem pár évig büntető bíró is volt, hatalmas a baráti és ismeretségi köre "ott". Remélem a bíró nem egy volt irigy iskolatársa lesz...
Az égbekiáltó által leírt összes enyhítő körülmény fennáll és természetesen a tárgyalásokon is meg fogok jelenni. Innentől már csak reménykedem, felkészülök a legrosszabbra és várom a kellemes csalódást.
További sok sikert az életben, maradjatok itt, szerintem nagyon sok embernek segítetek.

Csak 1 ember 2010.02.11. 22:15:56

@Túlképzett:
Amennyiben gondolod és van kérdésed a benti dolgokkal kapcsolatban, dobj egy üzit. ;-)

Sics68 2010.02.12. 01:56:09

Üdv!

Ahogy én látom a dolgot:

- Túlképzett börtönbe megy. / Inkább utóbb mint előbb, de addig is kurva szarul fogja magát érezni kint is... megteremti a maga poklát :() /

- Csak 1 Ember-nek szerintem sokmindenben igaza lehet...

- Füredi maestró, tisztelettel arra kérnélek, hogy írd le miben téved Csak1Ember!

* Mert azt írod hogy téved. De én nem tudom, miben. Számomra hihető és hiteles amit mond, ugyanakkor Téged és a te véleményedet is hitelesnek tartalak. Szóval most két számomra hihető leírt dolgot látok... szeretném koherenssé tenni a világképemet, és ehhez több infót kérnék :)

Sics

OTP 2010.02.13. 11:25:56

@Csak 1 ember:
Szevasz!
Meg kint vagyok,most lesz jovohonapban a masodfok,de az ugyesz sulyosbitast kert.
Gondolom nyaromn kell bevonulnom ha kapok halasztast.Ha jol ovastam ha nem megyek be magamtol,akkor ugrik a kedvezmeny?Es ha fuggo alatt csinaltam a dolgot akkor is?
Az ugyvedek meg mindig azt mondjak amit hallani akarsz.Nekem ketto volt ebben az ugyben,az elsonek felmondtam mert olyanokat mondott hogy meguszom penzbirsaggal.Mondom ez hulye.A mostani az jo,az mondta hogy az ugyved nem hitegetheti az ugyfelet.De mikor megkaptam az iteletet,annyit mondott nem gondolta volna.Hat en igen.De remelem vesznek le belole,bejelentett melom van,4 eve tortent a dolog,azota nem csinaltam semmit.De majd meglatjuk.
A benti elettel kapcsolatban biztos megtalalnak,foleg a ciganyok,mert azok eleg kotekedosek,foleg ha csapatba vannak.Ezert is tartok a benti verekedestol,mert azok nem ertenek masbol csak az eroszakbol.Milyen bent ilyen teren?
Kosz a valaszt elore is!
Udv

Csak 1 ember 2010.02.15. 00:22:27

@OTP:
Nos igen.
A balhéhoz kettő ember kell, ezt soha ne feledd.
Az első, amit tanácsolni tudok, és ez nem tipikusan köthető bármilyen etnikai hovatartozáshoz. Amennyiben dohányzol és KV-zol ezekről, mondj le, még kint. Látni fogod, ha bevonulsz, ezek kb. egyen értékű dolgok az arannyal, ezt fogod tapasztalni, amikor megveszed spájzon, amennyiben nem mondasz le róluk. Bár nem tudom, hogy élsz e valamelyik szenvedéllyel. Mindent cigibe KV-ba, ja és karórába mérnek. Órát ne vigyél magaddal, amikor bevonulsz TUTI BALHÉ!! Amikor bevonulsz (nem tudom hová fogsz, melyik megyében vagy) azonnal jelezd, már a nyilvántartásba vételnél, hogy te nem dohányzol, és szeretnél dolgozni. Bármi munka van, vállald el. Aki dolgozik azt a személyzet is másként kezeli, és nem jön rosszul a lóvé sem, amit érte kapsz. A bevonulásra a flekód mellé vidd magaddal az összes bizonyítványod FÉNYMÁSOLATÁT, és friss tüdőszűrő pappírt. NAPOKAT SPÓROLSZ MEG VELE!! Addig nem dolgozhatsz, amíg nem jön meg a szakmát, végzettséget igazoló bizid, okmányod fénymásolata, vagy a tüdőszűrő papírod. Na most amíg nincs kapcsolattartásod addig ezt nem tudja beküldeni senki, így addig helyben topi a közösben. Flekón kívül eredeti dokumentumokat ne vigyél magaddal, mert a nyilvántartáson plusz munkát csinálsz. A dohánymentes zárkában nem nagyon van balhé nincs miért. Max kv. A meló azért fontos, mert mint idekint, odabent sem szeret mindenki dolgozni. Ha érted mire gondolok. :) nos nagyjából így már egy rostán fennakadtál, és nem hullottál be a közösbe. Ne menjél be jó ruhába, de szakadtba sem. Amennyiben túl jó a cuccod tehát benti szóval élve pipás (NIKE) cipőd vagy melegítőd , vagy hasonló márkás dolgok vannak rajtad az mindenkinek szemet szúr, és már közelebb is vagy a balhéhoz. Mondjuk, ha letöltő házba vonulsz nem sokáig leszel civil cuccban. Tehát túl jó dolgokba se menj, mert levágják, hogy van lóvéd, és úgy fognak kezelni. Amennyiben meg túl csóringernek öltözöl akkor meg úgy fognak kezelni. Bármilyen balhéba belekerülsz soha ne üss vissza, mert senkit nem érdekel ki kezdte ha a másikon is ütés nyom van. Ha megütnek, szépen kicsengetsz és szólsz a rabőrnek, hogy gond van, és ha megoldható tegyen át másik zárkába. Ez különbözteti meg a civilizált rabokat a nem civilizálttól. Mindig legyen a szemed előtt a kedvezményed. Egy feddés, egy fegyelmi, nagyon nehezen törölhető a kartonodról. Sőt van olyan BV bíró akit nem is érdekel milyen sok dicséreted van ha csak egy feddés is van mellette. Figyelj oda mindenre, de soha ne foglalkozz senki dolgával. Mihelyt közel kerülsz valami balhéhoz, vagy túl sokat tudsz valaki szaros ügyéről az már nem szerencsés.
Vigyél magaddal elsőbbségi borítékot (kék színűt) és vigyél magaddal levélpapírt is. Ha megint csak el akarod kerülni a balhét, írd rá a neved mindenre. A borítékra is és a levélpapírra is. Az első, amit azonnal kunyerálni fognak az ez lesz. Amennyiben nem adsz balhégyanús a dolog. Amennyiben egynek adsz, mindnek kelleni fog, és ha nem adsz az balhégyanús. Ha meg adsz neked, nem marad. Amin a neved rajta lesz, azt nem fogják elkérni. Címet soha ne írj semmire!!! A rutinosabbak akik többet voltak bent mint kint sokkmindenre képesek. (Tudnék mesélni) Amennyiben vonuláskor viszel magaddal kaját legfelülre olyat tegyél amit a közösbe bedobsz (kis csokik, keksz stb). Ha magadtól bedobsz a közösbe, nem fogna smucignak kezelni, és nem piszkál senki. Ha viszel egy csomó kaját de nem akarsz adni senkinek, az megint balhégyanús ugyanis a hazai ízek ritkán érezhetők a BV-s kajákon, és tuti lesz olyan a zárkádban aki rástartol a kajádra, vagy előbb vagy utóbb. :-)
A „Hol laksz?” kérdésre soha nem válaszolsz, mint ahogyan a „Mi a balhéd ?”-ra sem.
Nem kell azt tudni senkinek mi a pálya. Majd azokkal megbeszéled ezeket akiket már ismersz egy pár hónapja.
NA röviden ennyi ugrott most be ha valamire kíváncsi vagy szólj.
Üdv.

WildBear 2010.02.15. 12:53:26

@Csak 1 ember:
Üdv,
bár "kívülálló" vagyok, de érdekes olvasni, amiket írtok.
Ha valaki "Dr." (gyógyszertudományok) mennyire esélyes felcsernek, vagy hasonló "rabminiszteri" helyre bekerülni ? Érdemes ?
Ez a folyosóra kicsengetős dolog (balhé esetén) nem jár mellékhatásokkal ?
("Vamzer, tégla, stb.")
Üdv; Bear

Csak 1 ember 2010.02.15. 21:05:46

@WildBear:
Bear! :-)
Talán akkor sorrendben haladnék amennyiben megengeded.
Dr. cím.
Na igen. Ehhez tartozik egy végzetséget igazoló dokumentum. Ahhoz, hogy elhelyezkedjen egy doktori végzettségű fogvatartott, ennek a fénymásolata szükséges odabent. Persze nem egyszerű a történet. Amennyiben valakinek „Dr” címe van akár gyógyszerészi akár orvosi, arról nem hallottam hogy doktori melót bíztak volna rá. Legalább is ott ahol én voltam. Gondolom ezt is BV-je válogatja. Lehet Tökölön, vagy az IMEI-ben működhet ápolóként vagy hasonló. Passz… Olyat halottam hogy magasabb végzetséggel EÜ takarító, vagy gyógyszerosztó, volt valaki, vagy ha nem volt ilyen poszt akkor könyvtárba, raktárban landolt az illető. Na szóval ennyit erről a T-máról
Vártam már valakitől, az oly rég halott soha nem feledhető szót, hogy WAMZER!! vagy KUTYA!!.
Nos, az én álláspontom és tapasztalataim szerint, aki ezekkel a jelzőkkel foglalkozik, és a negatív megkülönböztetés miatt nem csenget ki, az nem túl sokkal különb felfogású mint az aki alkalmazza ezen jelzőket. Amennyiben valakit megvernek egy 20-25 fős zárkában, ahol több a nemzetiségi, mint azt szeretnénk, akkor a következő alternatívákból lehet választani.
:-)
1. Kicsenget és szól az őrnek. Tuti le wamzerozzák a palit, de nem mernek többet hozzá nyúlni, mert mi van ha megint kicsenget. Senkinek nem hiányzik egy bűnvádi tárgyalás. Hidd el még a 2 IQ-s is szabadulni szeretne, és nem hiányzik egyiknek sem plusz 1-2-3-4 év. Valamint ilyenkor, ha humánus a főfelügyelő, vagy a nevelőtiszt, akkor valami lazább zárkába teszi a palit. Ez az egyik lehetőség.
2. A másik ha nem szól ki az őrnek, hanem megoldja a problémáját erőszakkal. Tehát lecsúszik arra a primitív szintre, ahol az őt zaklatók élnek, és verekedésbe kezd. Ez is megoldás, csak más a vége.
2/a. Amennyiben rosszul sül el a dolog a zaklató számára, és a zaklatott nyer, tehát kiüti a menőt, vagy a menő nyomja meg a gombot(mert attól hogy két pofára wamzerolnak a menők , ők is ugyanúgy nyomják a rinyagombot) ,vagy mint ahogyan idekint is a falkaszellem azonnal beindul, és 5-en 6-an megruházzák a magyart. Azonnal egy fegyelmi tárgyalást sikerül becsípni, netán egy fegyelmit, kicsi fogda, és máris az első fekete folt a kartonon. Vagy…..
2/b. Nem nyomja meg a rinyagombot, részt vesz a bunyóban, de veszít. Na ez cumi. Addig, amíg nem szól ki az őröknek, nevelőnek...stb addig lesz a zárka csicskája mosógépe..stb. Ami egy idő után idegkimerültséghez, és így újabb konfliktushoz vezet.
Tehát a leglogikusabb követni a házirendbe foglaltakat. Balhé van ki kell szólni. Ahol én voltam ott ezt értékelte a személyzet. Nekik sem hiányzik az állandó papírozás, fegyelmizés, fogdázás.
Arról nem is beszélve szabadmozgóként láttam egy két ilyen szitut, és amikor senki nem hagyta magát akkor mindenki fogdával zárta a napot. Tehát, jobb kimaradni.
Amúgy meg minden csoda 3 napig tart. Wamzer wamzer ….aztán meg le sem sz…ják.
Az biztos hogy tudni kell mikor szóljon ki. Minden marhaságért nem szabad csak akkor ha komoly a baj. Ezt mindenki maga érzi mi az amit elbír.

Üdv.

WildBear 2010.02.16. 10:21:51

@Csak 1 ember: Köszi az infókat !
Mennyiben segít az, ha valaki elég jó szinten van küzdősportban ? Vagy inkább szivesebben bekóstolják, ha megtudják róla ?
Egyébként a szexuális erőszak (fajtalanság, stb.) mennyire megy még benn ?

Üdv; Bear

OTP 2010.03.17. 13:03:49

Szevasztok!
Most volt a masodfokom,es a melyen tisztelt birosag helybenhagyta az 1 ev 10 honapomat,de rendesek,de legalabb nem sulyosbitottak,de ez inkabb az ugyveden mulott.
Az lenne a kerdesem hogy a halasztas keresnek mi a menete?
Es ha nem vonulok be idoben ugrik a kedvezmenyem?
Valaszokat elore is kosz!
Udv!!

Csak 1 ember 2010.03.23. 12:41:27

@OTP:
Halasztási szándékodat már a tárgyaláson is jelezhetted volna, így megspóroltál volna egy kört.Nekem legalábbis az okosok ezt mondták.
Na. A halasztási kérelmet mindig az elsőfokú ítéletet hozó bírósághoz kell beadnod.Leírod benne hogy milyen indok-ok miatt kéred a halasztást, és bebattyogsz a bíróságra és a titkárságon beadsz 1 példányt és egy példányt pedig ellenjegyeztetsz, annak érdekében hogy tudd igazolni hogy te beadtad, a kérelmet.
A halasztás nem a beadás napjától számít hanem a jogerőre emelkedés napjától.Általában első körben 3 hónapot engednek, aztán +3-at különös indokkal. Mondjuk ez az én esetemben volt így. Lehet ez is bíróság függő. Nem tudom pontosan.

otp 2010.03.31. 14:33:10

@Csak 1 ember:
Kössz az infót.
Megadták a 3 hónapot,jó lenne még megadnák a másik hármat is.
De mondjuk ha bemegyek júniusban,akkor ha megkapom a kedvezményt,akkor még látok valamit a 2011-es esztendőből.
Kedvezményt ha nem megyek be magamtól elveszik?És mikor van a kedvezmény tárgyalás?
Te mit csinálnál?Bemennél vagy meglépnél és várnád valahol az elévülést?
Azt lehet kérni hogy hova helyezzenek?
Én még nem voltam bent,mondjuk remélem többet nem is leszek,és elképzelni se tudom milyen lesz bent.

Üdv

Avante 2010.04.01. 18:30:34

Sziasztok!
Azt szeretném megérdeklődni,hogy a kb mennyi időm van az itélet kihírdetése és a bevonulás között ? És ez,hogy működik ? hozza a postás az ajánlott levelet,melyben közlik,hogy most ide és ekkora várnak sok szeretettel?
Köszi a választ,egy kezdő.....

barbigirl22 2010.04.22. 15:53:12

Sziasztok!
Az én vőlegényem ma vonult börtönbe.1 évet kapott de kedvezménnyel csak 9-et kell leülnie.
Arra szeretnék választ kapni,hogy a börtönben van lehetőség újabb kedvezményekre?Gondolok itt jó magaviselet...stb
Ha igen ,akkor ezt hogy lehet igénybe venni?
Látogatás havonta van?Csomagot mikor lehet küldeni,mi lehet benne?
Nagyon féltem a vőlegényemet,mert egy közúti baleset miatt kell most bűnhődnie.Rosszkor volt rossz helyen.:(
Alapjába véve egy nyugodt természetű,jó lelkű ember.A 4 év alatt amióta együtt vagyunk egyszer sem láttam verekedni,kerüli a konfliktusokat.Kérlek írjatok,hogy milyen tanácsokkal lássam el. Köszi

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.04.22. 17:45:08

@barbigirl22: 1 év helyett 9? Jó kis kedvezmény...

Sics68 2010.04.23. 03:12:32

Én nem vagyok exsittes, tehát nem biztos hogy dumálnom kéne itt.

Annyit mondanék: szerintem azzal, hogy maradjon nyugodt, kilenc hónapot fél lábon is kibír a férfiember...

Te meg olvasd el ezt a topicot, az elejétől fogva...

Amúgy milyen fokozaton (börtön, fegyház stb.)van?

barbigirl22 2010.04.23. 11:22:42

@Sics68: Börtönben van.Köszi a tanácsot.

Avante 2010.04.23. 16:05:58

Nekem senki nem tud válaszolni...

barbigirl22 2010.04.23. 16:14:11

@Avante: Ha kapsz halasztást,akkor az ítélet kihírdetésétől számított 3 hónap múlva kell bevonulnod.
Ha nem,akkor azt hiszem 1-2 héten belül.

Avante 2010.04.23. 16:55:07

Még nem tudom,május 13-án kaszálnak el ha minden igaz....ezt a halasztást mikor és hol lehet kérni ? Mert ez a 3 hónap azért kellene, elrendezni a dolgaimat...kocsit eladni,lakással valamit kezdeni,pénzt elásni (ez csak vicc). Viszont, ha az itélet hírdetés után azt mondom a kedves bíróságnak,hogy fellebbezek, akkor mitörténik? Azért kérdem Tőletek,mert ügyvédem az nincs (nem bízok bennük...) ! köszönöm a válaszokat.

Sics68 2010.04.23. 17:55:11

Üdv!

> Azért kérdem Tőletek,mert ügyvédem
> az nincs (nem bízok bennük...)

Avante, ne légy hülye...

Miből gondolod, hogy mink itten arc és név nélkül megbízhatóbbak vagyunk, mint az ügyvédek akiket legalább személyesen is láthatsz?

Na mind1.

"Amatőrként" (nem vagyok jogász, csak érdekel a téma és sok mindent elolvastam, úgymond hobbiból...) a következőket mondhatom.

Az első fokon született ítélet akkor szokott jogerőre emelkedni, ha senki se fellebbezik.

A vádlott ugyebár enyhítésért, az ügyész meg súlyosbításért szokott fellebbezni.

Illetve asszem lehet még másért is fellebbezni - pld. a cselekmény minősítésének megváltoztatásáért, pld. hogy most emberölés volt-e vagy pedig halált okozó súlyos testi sértés...

De térjünk vissza oda, hogy a bíró ítéletet hirdet. Ekkor, ha egyik fél se fellebbezik, az ítélet jogerőre emelkedik. (Azaz végrehajtható lesz.)

Ha bármelyik fél fellebbez, akkor az ítélet nem jogerős, hanem majd a másodfok dönt - a másodfokon hozott döntés/ítélet már mindenképp jogerős lesz. ( Viszont mire a másodfok dönt, az akár egy évvel is későbbi lesz mint az első fokon született ítélet - magyarul addig jó eséllyel szabadlábon leszel.. ha csak nincs valami különös ok rá,hogy addig is előzetesben tartsanak.)

Egy megjegyzés/kiegészítés: több vádlottas ügyben, ha az egyik vádlott fellebbez, akkor az első fokú ítélet az ő esetében nem lesz jogerős, az ő ügye megy másodfokra... ha a másik/többi vádlott nem fellebbezett, akkor az ő ítéletük már első fokon jogerős.

***

Amúgy szerintem az ügyvédek döntő többsége normális.

Kirendelt védőt meg kéne kapjál ingyér is - ártani az sem akar neked, és esetleg még pár értelmes dolgot is mondhat.

Szerintem az, hogy ügyvéd nélkül mégy bele vádlottként egy büntetőügybe ... az eléggé "önsorsrontó" cselekedet. ( = kibaszás önmagaddal)

Fellebbezni (szerintem) mindenképp érdemes - attól hogy Te fellebbezel, rosszabb nemigen lehet. ( Attól, ha a szügyész fellebbez, lehet rosszabb...)

bye
Sics

OTP 2010.04.23. 20:46:16

@Avante:
Nincs ügyvéded?Milyen ügyed van?
Én felebeztem,egy év múlva volt a másodfok.Én enyhítésért,az ügyész(remélem már rászakadt az ég)súlyosbításért felebezett,de helybenhagyták az ítéletet.Ha nem felebezel,akkor a tárgyaláson már kérheted a halasztást,általában ezt megadják mindenkinek.(3 hónap)
Üdv

Avante 2010.04.24. 16:47:21

Köszönöm a hozzászólásokat !

Csak,hogy tisztábban lássatok..Nos az ügyecském 2007-óta nyüglődik.Röviden, vádemelés (semmi előzetes,vagy bármi a légynek sem tudnék ártani )majd tárgyalás Budapest egyik kerületi bíróságán 2008-elején, természetesen ügyvéd nélkül..Az ítélet felmentés !!! A bíró ott megmondta,hogy az ügyészség ezt úgy sem fogja ennyibe hagyni, (a tárgyaláson ügyész nem volt ) majd az ügy folytatódni fog a Fővárosi Bíróságon,de ott már nagyban ! És úgy is lett..2008 november az újabb tárgyalás nagyban...Ami abból állt,hogy voltunk vagy négyen összesen és tartott vagy 20-percig! Az ügyészségről már megint nem volt ott senki.... Az ítélet,hogy az ügyemet visszaadták a kerületi bíróságnak egy újabb tárgyalásra,azzal a kikötéssel,hogy az anno engem tárgyalt bíró az ügyből ki van zárva !
Most itt tartok,én meg az ügyem !
De,most bíztosan hülyének néztek,de még azt sem tudom,hogy ez most hanyad fokú tárgyalás lesz..

Sziasztok.

barbigirl22 2010.04.27. 12:04:55

@Csak 1 ember: Írnál nekem pár mondatot a börtönről?
Az én vőlegényem majdnem egy hete van bent de még nem tudok róla semmit.
Hogy zajlanak az első nap-napok??
Milyen a kaja?Milyenek az emberek? MIlyen körülmények között élnek a rabok? Hány ember mehet havonta meglátogatni?
Mitől függ,hogy az illető dolgozhat e a börtönbe??
Jó magaviseletért mennyi kedvezmény jár??
Bocsi a sok kérdés miatt,de el vagyok kenődve és nincs senki aki válaszolna a kérdésemre.
Előre is köszi.

Avante 2010.04.27. 16:33:27

Nos, ezek a kérdések engem is foglalkoztatnak,már egy ideje....

barbigirl22 2010.04.27. 21:27:41

@Avante: Te mégis mit követtél el? HA nem gond,akkor válaszolj légyszi.

Avante 2010.04.28. 17:15:03

@barbigirl22: Gazdasági bűncselekmény...hivatalosan

barbigirl22 2010.04.29. 19:18:16

@Avante: Ma kaptam levelet a vőlegényemtől.
Azt írta ,hogy a cellák nem olyan ridegek,mint a filmekben.Rácsok helyett ajtó van.Már kaptak tv-t is minden csatorna bejön rajta.(pl:viasat)4-en vannak együtt a zárkában és mindenki nagyon rendes.Fél 6-kor van ébresztő és 8-kor van takarodó.Pénz is lehet nála amiből majd pl telefonkártyát tud venni,hogy felhívhasson.A kaja is türhető szerinte,bár azt hozzá teszem hogy ő nem válogatós.Pl reggelire 0.75 grammos kenyeret kapott,májkrémet és teát.Ha valami kérdésed van akkor szívesen válaszolok,ha tudok!

Avante 2010.04.30. 17:48:48

@barbigirl22: Szia ! Köszönöm szépen,hogy megosztod velem a vőlegényed első tapasztalatait ! Ez így első olvasásra nem is hangzik olyan rosszul,egy ilyen "appartman"-nal én is kiegyeznék...Azért érdekelnének a negatív dolgok is,amik Őt érik odabent,(sajnos biztosan van,csak nem akarja még jobban fájdítani a lelekedet)szívesen venném,ha majd tudnál arról is írni majd egy keveset,de csak akkor,ha Te is úgy gondolod és ha nem terhellek vele.Előre is köszi.
Ami viszont érdekelne,hogy melyikben,vagy is inkább merrefelé van a párod ?
Tényleg nem akarok tolakodó lenni,de ha Neked kényelmesebb, akkor írhasz nekem ide is : avante69@gmail.com-ra !

Tibi szerelme 2010.04.30. 19:28:33

kérlek segítsetek. 2 barátnőmmel elmentünk a plázába és elkaptak 40.000 forint értékű ruhával. fél napot fogdában töltöttünk. az egyik barátnőmmel egyezett a vallomásom, a másik viszont nem ismerte be, ezért tovább folyik az ügy. . . Róla tudni kell hogy az apja rendőr és nagyban befolyásolja az ügyek folyását AMIT ELVILEG NEM LEHETNE. Nemsokára szembesités lesz és a sértettek beleegyeztek a peren kivüli megegyezésre. egy a baj! hogy azóta rajta kaptak azon, hogy elloptam egy csokit. rögtön hivták a rendőrt, és felvették a jegyzőkönyvet. szüleim befolyásos emberek, szépen eltudták volna simitani az első ügyet, még priuszom sem lett volna, de innentöl kezdve viszszaesőnek számitok. mi lesz ennek a következménye??? tudna valaki segiteni?

barbigirl22 2010.04.30. 19:48:03

@Avante: Az e-mailodra írtam.
Üdv Barby

kispista 2010.05.01. 00:27:26

@Tibi szerelme:
Remélem a börtönben rohadsz te szarházi tolvaj.
A befolyásos szüleid nem tanítottak meg arra, hogy nem szabad lopni?

Avante 2010.05.01. 10:38:41

@barbigirl22: Szia Barby !

Sajna,de nem kaptam semmit. Írtam a címedre is. Üdv.

barbigirl22 2010.05.01. 10:45:16

Elküldtem mégegyszer.Remélem most megkapod!
Üdv

Csak 1 ember 2010.05.04. 23:30:44

@TIBI SZERELME: FIGYI . MEGMONDOM NEKED ŐSZINTÉN. ÉN VOLTAM SITTEN EGY BAROMSÁG MIATT. HÜLYE VOLTAM KÉSZ LETUDTAM ENNYI. DE ODABEN TALÁLKOZTAM EGY CSOMÓ ILYEN IDIÓTÁVAL MINT TE. MÁR NE HARAGUDJ A MINŐSÍTÉSÉRT.
MEGÉRDEMELNÉD HOGY A BEFOLYÁSOS SZÜLEID KITAPOSSÁK A BELED.
HA BEFOLYÁSOSAK A SZÜLEID MI A FRANCÉRT LOPSZ???? RÁ VAGY SZORULVA?? AMENNYIBEN CSAK KALANDBÓL CSORSZ, VAGY DROGRA KELL A PÉNZ AMI A LOPÁSBÓL SZÁRMAZIK , ÚGY KÍVÁNOM, HOGY A KALANDHOZ TARTOZZON HOZZÁ EGY KIS SITTES KALAND IS!!!MAJD MEGGONDOLOD HOGY ILYEN BAROMSÁGOKAT CSINÁLJ E MEGINT.

Csak 1 ember 2010.05.04. 23:59:29

@barbigirl22:

Dobj egy mail címet és írok neked mindenre választ és hogy mikre kell figyelni.

Csak 1 ember 2010.05.05. 00:14:47

@Avante:

:-)
Miért nincs ügyvéded? :-)
Nos nem tudom pontosan a pesti dolgok működését.
Én a következőket gondolnám de ez nem tuti. A kerületi bíróság volt az elsőfokú ítéletet hozó bíróság gondolnám én hogy te elfogadtad az ítéletet ám az ügyész az nem. így mivel ő tuti hogy súlyosbítást kért felkerült az ügyed F.V.Bíróságra. Ez volt a másodfok. Nos itt sem helyben nem hagyták az ítéletedet sem nem súlyosbították hanem (HK) hatályon kívül helyezték, és újra visszaadták az esőfokú ítéletet hozó bíróságnak , csak kizárták a bírót az ügyedből. Nos gondolom nem tetszett valakinek az enyhe ítéleted vagyis hogy felmentettek. Le akarnak vágni mint egy vágóbirkát. :)
Én nekem ez a teóriám.

Csak 1 ember 2010.05.05. 00:20:21

@Tibi szerelme:
Amúgy ezért tart itt ez az ország. Nem lehet mentség a lopásra a rászorultság így én sem bújok soha e mentség mögé, bár eléggé mély ponton voltam amikor belemásztam a hülyeségbe . De amikor egy rendőr gyereke meg befolyásos ember gyereke lop, na ezt tényleg nem értem. Tényleg sitten volna a helyetek. Valami jó zúzósban.Bent egy kannibál zárkában. Na megnézném ott mit lopnátok meg kitől!!

barbigirl22 2010.05.05. 09:28:20

@Csak 1 ember: kostyal85@freemail.hu.
Légyszi írd meg ,hogy te melyik börtönbe voltál.Kíváncsi vagyok a tapasztalataidra és a tanácsaidra.
Előre is köszi
Üdv:Barby

Avante 2010.05.05. 16:58:12

@Csak 1 ember: Köszi a válaszod ! Igen,ezt gondolom én is ! Tökéletesen átlátod a dolgokat,köszönöm !
Szerinted, a következő ítélet ellen tudok még fellebbezni? Vagy ,már ez lesz az utolsó a végleges....

Csak 1 ember 2010.05.05. 22:47:38

@Avante:
Nos ha most újból első fokon vagy, így megint tudsz fellebbezni enyhítésért.

Csak 1 ember 2010.05.05. 23:53:38

@otp: A kedvezmény mindenkinek jár akit a bíró nem zár ki a kedvezményből az ítéletben, aki végig jó magatartást tanúsít, dicséreteket szerez odabent, dolgozik...stb
Nos a kedvezményt a BV bíró fogja megadni amennyiben nincs semmi gond. Sem feddés, fegyelmi vétség, fogda.stb.
Amennyiben nem vonulsz be időben, úgy autómatic csontos leszel. csontra töltöd az 1év 10 hónapot.
Nos én a helyedben nem kérnék halasztást csak azért mert szar bemenni. Nincs értelme. Előbb utóbb túl kel esni rajta. Akkor már inkább előbb. A bujkálást nem ajánlom. Gondold végig!!Mi a balhéd büntetési tétele?? Ha mondjuk 1-5 évig terjedő akkor a felső korlát tehát 5 év múlva fog elévülni ha 1-3as akkor 3 év múlva. De elárulom soha nem évül el majd elmondom hogy miért.Na most ha 1-5-ös a balhéd akkor 5 évig kell bujkálnod. 5 év a saját börtönödben. Ha véletlen megfognak 4 évnél akkor csontra tolod az 1év 10-et, és 4 évig öregszel kb 10 az állandó parátol hogy mikor fognak le. Ja és ha valaki körözés alatt áll és úgy viszik be azt meg is hálálják elárulom nem egy leányálom. :)Akkor úgy visznek ahogy lefognak, és nem fogják megvárni hogy valami kis kaját váltás fehérneműt, levélpapírt bélyeget, vegyél magadhoz. Na most ez azét gáz mert ha úgy fognak le hogy senki nem tudja hol vagy levél papír nélkül elég nehéz haza írni hogy küldjenek cuccot neked.
Azt hogy hová vonulj be úgy tudom lehet kérni kintről is , hozzátartozó, jogi képviselő is kérelmezheti. OPK-ra kell írni a kérelmet. Ha bevonulsz valahová ahová hívnak onnan te is kérheted hogy vigyenek ide vagy oda. Tájékozódj hogy merre mi újság.

"És mikor van a kedvezmény tárgyalás?"
:-D
Még be sem vonultál de már a kedvezmény érdekel? Sokat kell azért tenni.
Ezt majd bent kérdezd meg most változtak a kedvezmények nem túl rég. Nem tudom pontosan hogy börtön fokozatban egy évből mennyi jár. Utána kell nézni.

Füredi 2.0 (törölt) 2010.05.06. 12:29:17

Nyomatékosan és ismételten felhívom a figyelmét azoknak, aki ettől a topictól bármilyen kérdésükre megoldást várnak, hogy Csak 1 embernek fingja sincsen jogi kérdésekről, kizárólag itt-ott felszedett információmorzsák alapján halandzsázik.

A fenti dolgozatában például összekeveri a büntethetőség és a büntetés elévülését, ez két teljesen különböző dolog Csak 1 ember a büntethetőség elévülésének szabályait írja le, holott itt a büntetés elévülése az érdekes.

Szóltam, nem először.

Sics68 2010.05.06. 14:37:09

@Füredi 2.0:

Én figyelmesen olvaslak mindkettőket, a szükséges fenntartásokkal - Csak1Emberről nem jogi ismereteket feltételezek, hanem azt, hogy azt írja le amit bent átélt..

Tőled meg azt szeretném, hogy mesélj a büntethetőség és a büntetés elévüléséről :-)

... ugyanis kíváncsivá tettél!

Sics

Avante 2010.05.06. 16:02:02

@Füredi 2.0: Ne károgjál már itt nekünk,végre van valaki ,aki segít nekünk! Akitől megtudhatunk ezt,azt. És nem a jogi ismereteire vagyunk kiváncsiak,ha nem a személyes tapasztalataira !

Csak 1 ember 2010.05.06. 21:59:39

@Füredi 2.0:
Nos eddigi hozzászólásainak stílusából úgy gondolom hogy ön valami jogi végzettséggel bíró lény lehet. Gondolnám hogy valami igazi paragrafusokkal táplálkozó lény, aki már nem tud megbocsájtani nem hogy másnak, még önmagának sem. Ezt igazolja a stílusa. Úgy gondolom most az bosszanthatja, hogy ÉN és akik még kiszabadultak, és még ki is fognak a börtöneinkből nem döglöttek meg bent a falakon belül, hanem kiszabadultunk és segíthetünk itt egymásnak. Sajnálom hogy már nem tartozik az egyszerű földi halandók közzé, akiknek a sértegetés helyett legjobb tudása szerint akár segíthetne is mondjuk ezen az oldalon, és akkor este nyugodtan fekhetne le. Valamint reggel mindig önmaga nézne vissza a tükörből. Így elég nehéz lehet mindig azonosítani ki néz vissza, arról már nem is beszélek hogy mindig törölgetni kell azt a fránya tükröt.Soha ne feledje ember ember felett büntetlenül soha nem uralkodhat.Bízom benne, hogy a sors kamatostól visszaadja az odaadó jóindulatát amíg csak él.

Csak 1 ember 2010.05.06. 22:24:01

@Sics68:
Dr. füredi nem fog neked erről mesélni, ugyanis akkor le kell süllyednie arra a szintre ahol az egyszerű földi halandók élnek. Segíteni végkép nem fog, amíg ki nem szabadul a saját börtönéből, szánalmas, rosszindulatú, paragrafusokkal átitatott, kis világából. Hozzászólásainak stílusából gondolnám, hogy idegesítheti az hogy itt segíteni tudnak a hasonló sorsúak egymásnak. Nagyon remélem és tiszta szívemből kívánom neki, hogy a sors ezerszeresen adja neki vissza azt amit másoknak ad. Akár rosszat akár jót.

OTP 2010.05.07. 15:22:13

@Csak 1 ember:
Kössz az infót.A kedvezmény tárgyalás úgy van hogy ha megadják már másnap szabadulok,vagy már jóval előtte letárgyalják.
Az elévülést azt már vágom.
Nekem 0-3-as az ügyem,ezért 5 évig kéne bujkálnom,de ezt meghoszabíthatják kétszer:egyszer ha kiadják az europait az plussz 5 év,másodszor ha kiadják a nemzetközit az megint plussz 5 év,szóval 15 évig elhúzhatják.De ha kiadják a nemzetközit,az európait már nem adják ki.
A büntethetőség elévülése az amit te írtál.Annál minimum 3 év az elévülés,de ez a balhétol függ,szóval ha valaki tiplizni akar,akkor már jobb ha az itélet előtt teszi.De szerintem se éri meg bujkálni,csak úgy ha van egy csomó pénzed,és kimész külföldre,mert ott a kutya nem szól hozzád.Ha piti az ügy is,szerintem még a rendőrök is örülnek hogy nem itthon rontod a levegőt.Én ismerek egy pár arcot aki bujkál,de abból már sznite mind bentvan,kivéve egy,de azmeg egy tanyán bujkál ahol még villany sincs.Na mondom de jó neked itt,szerintem az rosszabb mint egy börtön.Megha bujkálsz akkor csak tovább csinálod a hülyeséget,mert gondolom dolgozni senki nem fog úgy elmenni hogy körözik.
Ja még egy kérdés:Mikor számítok visszaesőnek?
Azt tudom hogy ha korábban végrehajtandó szabadságvesztésre itéltek,és az ujabb elkövetésig nem telt el 3 év.
Én 2005 ben kaptam függöt,utánna 2006ban csináltam ezt a mostani hülyeséget és ezért visszadták a függőt plussz kaptam 10 hónapot.
De én lehet belecsusztam egy ujabb hülyeségbe(még most kell mennem kihalgatásra,de ehez semmi közöm,de a rendőr nem hiszem hogy így látja,na mindegy).
De az számít hogy a mostani dolgot,még az elöző ügyem jogerőre emelkedése előtt csináltam?Magyarán tavaly nyáron történt az eset,de a másik ügyemböl csak egyhónapja kaptam itéletet,szóval az új ügyemben,már különösen visszaeső leszek?

Üdv

Csak 1 ember 2010.05.09. 22:49:41

@OTP: :-)
A kedvezmény tárgyalás az a következő képen van.
Amikor bevonulsz egy pár nap múlva eldöntik a sorsodat. Vagy maradsz ott ahová vonultál főleg ha letöltőház, vagy belekerülsz egy szállításba, és valahol landolsz kis hazánk valamelyik dutyijában. Nos. Vagy már ott megkapod a foganatba vételt ahová vonulsz vagy ha szállítanak akkor ott kapod meg ahová visznek. Amikor megkapod a foganatba vételedet, az egy olyan dokumentum ami röviden tartalmazza az ítéletedet a személyes adataidat és azt hogy mikor szabadulhatsz.Itt a lényeg amennyiben nem vagy kizárva a kedvezményből úgy a fokozatodnak megfelelően két időpont lesz feltüntetve a szabadulásnál egy a csontos tehát a teljes időd egy pedig az amikor szabadulhatsz feltételessel. Na általában a feltételes időpontja előtt visznek olyan 2-3 héttel.Mondjuk a feltételes ideje nem mérvadó, mert ha mondjuk börtönös vagy, előbb meg tudod kérni a fogház minősítést, mint a börtön kedvezménytárgyalásod lenne. Na már most ha olyan a BV bíró akkor a fogház minősítéskor megadhatja a fogház kedvezményt is így két legyet üt egy csapásra. Nekem is így volt. Mondjuk ezt ki kell érdemelni. Melózzál és szerezzél sok dicséretet, ja és lehetőleg ne legyél szálka a nevelőd szemében.

Füredi 2.0 (törölt) 2010.05.10. 10:22:52

@Avante: nem, segít! Aki hülyeségeket ír, az nem segít.

@Csak 1 ember: Egyetlen mondatom sincsen, ami téged, mint embert érintene. Pontosan tudom, hogy az vagy, fogalmam sincs, hogy miből szeded ezt, de nem is érdekel.

Egyébként nem is hozzád szóltam, hanem mindenki máshoz, aki azt hiszi, hogy te segíteni tudsz neki. Nem tudsz. Amit az elévülésről írtál az H Ü L Y E S É G.
Nem azért hülyeség, mert te egy elítélt vagy, hanem azért mert hülyeségeket írsz olyasmiről, amiről igen távoli fogalmad van. OTP például szintén elítélt, de nem ír hülyeséget, ezért egy szót sem szólok. Ahogyan a fenti szöveged is korrekt, erre sem írom, hogy halandzsa.

Ne jogászkodj, és nem azért mert az valami misztikus dolog lenne, hanem azért mert ha hülyeségeket írsz, azzal nehéz élethelyzetben lévő embereket megtévesztesz.

Ennyi.

Füredi 2.0 (törölt) 2010.05.10. 10:30:28

@Csak 1 ember: Ezt csak most olvastam el. Szegénykém. És én vagyok aki lenéz másokat.
Arra nem gondolsz, hogy mi lenne, ha te kapnád vissza ezerszeresen azt, amit másoknak okoztál?

OTP 2010.05.10. 14:19:04

Helló!

Debreceni B.V.-re kell vónulnom,de azt mondják innen elszálítanak a lakóhelyemhez legközelebb eső intézetbe.Legközelebb úgy tudom hogy a nyíregyházi,de az se letöltőház.A tiszalökire tippelek hogy odavisznek,de jobb lenne ha debrecenbe hagynának,már csak a látogatások miatt is.
Huu de szar érzés várni a bemenetelt.Jó lenne már túl lenni rajta.
Ja tényleg,kaptam halasztást,abba azt írták hogy felszolito levél nélkül be kell vonulnom,amint lejár a halaztásom.
De küldenek még valami papírt vagy honnan tudjam meg hogy mit vihetek magamal.
Neked milyenek voltak az első napok?
Balhéztál bent?Megpróbáltak bekostolni?
Biztos szar volt,de legalább neked már csak egy rossz emlék.

Üdv

Csak 1 ember 2010.05.10. 21:44:52

@Füredi 2.0:
Nos Dr. Füredi örülök hogy ismét reagáltál. Szeretném idézni amit írtál "azzal nehéz élethelyzetben lévő embereket megtévesztesz." Na most ha ez téged annyira zavarsz, hogy az én írásaim minősítésével próbálod őket figyelmeztetni, hogy így hülyeség amit írok, meg innen onnan szedtem össze odabent. Akkor miért nem írod le, hogy mi a helyes válasz a mások kérdésére felvetésére???? Amennyiben energiát tudsz arra fordítani hogy az én írásaimat minősíts ami szerintem rajtad kívül senkit nem érdekel , miért nem tudod ezt az energiát segítségre fordítani???

Csak 1 ember 2010.05.10. 21:47:46

@OTP: Dobj egy email címet!!

mokas_gizi 2010.05.19. 00:16:23

@Füredi 2.0:

Gondolom azzal, hogy egy cigány egyértelműen kevesebbet kap több bűncselekményért is mint egy magyar...

Van kettős mérce és hátrányos megkülönböztetés is, de az NEM a cigányokat éri...

Lehet ezen vitatkozni, esetleg rasszistázni, de a tények attól sajnos még tények maradnak...

mokas_gizi 2010.05.19. 01:19:04

@mokas_gizi:

és igen kevés demokratikusnak mondott ország van ahol egy gyilkos 10 hónapot kap 4-5 évre felfüggesztve...
Olyan sincs sok amikor ez az ember a házi őrizetben bulizni/szórakozni jár...

Marian Cozma dolog is elég érdekes, mert előtte ez a csoport terrorba tartotta a környéket évek óta szabadon, senkit nem csuktak le...a 20-30 emberből meg párat vittek be...
Arra meg hogy a Balatonon felvonult pár száz kigyúrt cigány az egyik vajdával az élükön arra meg nem írnék inkább semmit...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.19. 10:18:43

@Tibi szerelme: remélem börtönben fogsz megrohadni, te arrogáns tolvaj cigánykurva, aki azt sem tudja jódolgában, hogy mit csináljon.

a többieket üdvözlöm, olvastam az összes kommentet, világosan látom, hogy ebben az országban, bárkit bármikor bármiért meghurcolhatnak, bármikor bármibe hihetetlen könnyen bele lehet keveredni és az aljas mocskos ügyvédek csak rontanak a helyzeten ebben a végtelenül beteg rendszerben. tényleg mindenkinek megvan a maga téglája..

de az ilyen "tibi szerelme" típusú tolvaj proli ribancokat valóban ki kell, hogy vesse magából a társadalom.

Csak 1 ember 2010.05.21. 21:56:16

Gizi:-D
Nos itt az ember fórumban aki 1év10-hót kapott ittas vezetésért.
Szerinted a híres tv-s műsorvezető mint visszaeső drogos és ittasan vezetve balesetet okozó mennyit fog kapni???? :-D
Mert ha semmit akkor itt kis hazánkban elég nagy gond van az igazságszolgáltatás területén!!!

barbigirl22 2010.05.28. 17:32:30

Már régen jártam erre,de engem is érdekel ez a Stohl ügy.Ha megússza egy sima felfüggesztettel én nem tudom,hogy mit csinálok.Akkor már én is azt mondom,hogy nincs igazság a magyar igazságszolgáltatásban.
Az én párom,nem hagyta el a helyszínt,nem hívott senkit,hogy valaki vállalja magára helyette,és mégis most tölti a 9 hónapos börtönbüntetését.Drogdílerrel,és gyilkossal volt összezárva,holott nem érdemelte volna meg,hogy ilyen helyzetbe kerüljön.Abban persze hibás,hogy ittasan ült volán mögé,(2 sört ivott és 1 felest,szóval a véralkohol szintje is sokkal kevesebb volt,mint a Stohlé)de sokkal nagyobb bűnözők megússzák a börtönt.Én ezt sose fogom megérteni.Arról nem is beszélve,hogy S.András még egyéb drogok hatása alatt is volt.Szerintem börtönben a helye!!!!Ez nem kérdés!!!

Sics68 2010.05.28. 19:03:54

Csak 1 Ember, Bukowsky: igazatok van ... amit a "Tibi szerelme" csinált az nálam is eléggé kivitte a közfalat. Ha a hajléktalan bemegy a teszkóba és megeszik egy pohár joghurtot és néhány kiflit még mielőtt a biztonsági őr kivezetné, azt valamennyire megértem. Valamennyire még azt is, amikor a cigányember elmegy fát lopni, hogy legyen mivel fűtenie télen - hogy sem ő sem a gyerekei ne fagyjanak meg. ( Bár itt vannak kételyeim, főleg
a szociális háló kapcsán: francért pénzt adnak neki amit elihat-elcigarettázhat, francér nem téli tüzelőt + kaját ...)

De hogy pénzes szülők plázapicsa gyermeke lop? Na erre nincs mentség, enyhítő körülmény stb.

***

Stolh "buci" ügy:

Elég egyértelműnek látszik a helyzet: ilyen tényállásnál rendszerint egy és két év körüli-közötti letöltendő börtönöket szoktak kiszabni. Ha jól értem, elsőbűntényes vádlottnak is.

Enyhítő körülmény pedig Stolh esetében nemigen látszik. Súlyosbító meg ugye igen.

Szóval kíváncsian várom én is, hogy ebből mi lesz. ( A sorozatot nagyon sajnálom, az ittasan, bedrogozva vezető elkövetőt nem.)

Sics

Csak 1 ember 2010.05.29. 09:14:51

:-)
Minden esetre ha S. A. megússza, akkor azt kívánom azoknak akik sok sok pénzért kimutyizzák a sz.rból, hogy a következő akit elüt vagy esetleg bedrogoztat az valamelyik hozzátartozója legyen. Mert addig úgy sem fognak soha szigorú ítéletek születni a "sztárvilágban" amíg valamelyik bírónak ügyvédnek nem lesz ott az áldozatok között valamelyik hozzátartozója, esetleg ő maga.

barbigirl22 2010.06.02. 19:57:44

Úgy látom,már napok óta nagy itt a pangás.Senki nem ír semmit.:(

szaGértő 2010.06.03. 08:26:53

@barbigirl22: Ja, mert aki írhatna, az bent van. :D

barbigirl22 2010.06.07. 14:27:46

Valaki tudja közületek,hogy kinek kell írni olyan kérvényt,hogy lefelezzék a büntetést?Amennyiben valaki tud segíteni,nagyon szépen megköszönném!!

Üdv mindenkinek:Barbi

Füredi 2.0 (törölt) 2010.06.08. 08:41:43

@barbigirl22: Senkinek. Az úgynevzett feles kedvezményt kizárólag az ítéletben lehet kimondani.

barbigirl22 2010.06.08. 11:50:28

@Füredi 2.0: Köszönöm szépen a válaszodat!De nem értem,hogy mit takar az,hogy az ítéletben lehet kimondani.Írnál erről pár szót?

Füredi 2.0 (törölt) 2010.06.08. 14:13:48

@barbigirl22: Az alap ugye az, hogy fegyház 4/5-öd, börtön 3/4-ed, fogház 2/3-ad. Ha benn jó vagy, akkor, tudsz eggyel lejjebb menni, tehát fegyházban 3/4-ed, börtönben 2/3-ad. De az 1/2-edet benn már nem lehet kérni. Ezt csak az ítéletet kiszabó bíró engedheti magában az ítéletben, és akkor az eleve így indul - és így is végződik. (Ha csak benn el nem kúrod.)

OTP 2010.06.08. 14:16:18

Ha a biro nem adta meg ezt a kedvezményt,hogy a büntetés felénél feltételesen kiengednek,akkor utólag már nem lehet kérni.
Én is erre pályáztam,de nem osztogatják.
A BTK-ban le van írva minden,a neten fent van valahol.
Ja lenne egy kérdésem:ha volt beismerő vallomás,és lényegében felderitették az ügyet,akkor jobb kérni a tárgyalás mellőzését?
Vagy jobb tárgyalást tartani,hátha lehet még csavarni az ügyön?
Üdv

OTP 2010.06.08. 14:23:18

@Füredi 2.0:
Megelőztél.
A kedvezményt amit írsz menyire szokták megadni?
Elég sürün vagy csak néha néha?
Én börtön fokozatot kaptam,és valahogy szeretném minél hamarabb letudni.

barbigirl22 2010.06.08. 15:56:55

@@Füredi 2.0: Neked is be kell vonulnod?Mikor???És hova?

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2010.06.08. 16:35:42

:DDDDDDDDDD
barbigirl asszem a blog történetében ez volt a legviccesebb kommentár :-)

füredi ugyanis büntető bíró, ahogy például jónéhány kommentárral feljebb kiderül.

barbigirl22 2010.06.08. 16:50:01

OTP-nek szántam a kommentet.Ha valakinek még szúrja a szemét a bakim,azoktól elnézést kérek!!!:D

Füredi 2.0 (törölt) 2010.06.08. 21:10:18

@OTP: Ha arra gondolsz, hogy a 3/4-ből legyen 2/3-ad, nos azt ahogy én látom, olyan 20% körül adják meg, de nem vagyok reprezentatív.

Füredi 2.0 (törölt) 2010.06.08. 21:14:33

@OTP:
A tárgyalás mellőzését nem lehet kérni, azt az ügyész kéri enyhébb ügyben, egyszerűbb megítélésnél - ilyenkor például nem is lehet végrehajtandót kapni.

Amire te gondolsz, az a "lemondás a tárgyalásról" nevű intézmény, azt elvileg lehet kérni, de általában hiába, mert utána az ügyész úgysem indítványozza, elenyésző számban - szerintem országosan 100 száz alatt az elmúlt 7-8 évben - van ilyen, én magam közelről egyet sem láttam még.

Ha én ne adj isten ügyvéd lennék, akkor én mindig minden védencemnek azt mondanám, hogy soha ne ismerjen be semmit. Ha mégis ez az ésszerűbb, akkor se kérjen lemondást, szépe csorogjon az ügy...

OTP 2010.06.08. 22:33:29

Ebbe a hónapba megyek és Debrecenbe vonulok,innen hogy hova visznek az még a jövő titka.
Erre a kedvezményre voltam kiváncsi,hogy mennyi az esély hogy átfogházasitsanak.Mondjuk ezt még senkitől se halotam hogy megkapta volna.
Igen a tárgyalásrol való lemondásra gondoltam.
Beismerni tényleg hülyeség,kivéve ha tettenértek,mert akkor már minek tagadni.
A beismerő vallomás meg nem is enyhit anyit,inkább tagadni kell és bizonyitsanak be ők mindent,majd ha megvannak a bizonyitékok akkor kell valomást tenni,de csak arra amire van bizonyiték.De ezt szerintem te jobban tudod,ha ez a munkád.
Üdv

megegyszer (törölt) 2010.06.09. 08:31:55

@OTP: Azt ugye tudod, hogy az új szabályozás szerint ha nem vonulsz be időben, akkor semmiféle kedvezményt nem kaphatsz benn!

barbigirl22 2010.06.09. 10:42:21

Az egyik ismerősömnek az élettársa nem önként vonult börtönbe.A lány terhes,pár hét és szülni fog!!Arra lennék kíváncsi,hogy így a srác élhet a 3 hónap kedvezménnyel?Mert ő ezzel ámítja a lányt!

OTP 2010.06.09. 10:49:27

@megegyszer:
Persze,én már tisztában vagyok mindennel,sajnos.
Csak meg arra lennék kiváncsi hogy mit vihetek magammal.Nagyjábol tudom,por és folyadék nem mehet,ja de vízmelegitő az mehet?mert gondolom nincs mikro a zárkába.És borotvahab vagy csak az barbon borotvakrém amit fel kell még pamacsolni?Borotválkozó tükör?Gondolom a kontaklencsét azt felejtsem el.
Mert ezeket nem írták a levélbe,csak azt hogy egynapi hideg élelem,tisztasági csomag,biztos leszakadt volna a kezük ha odaírnak vagy két mondatot.

barbigirl22 2010.06.09. 11:28:54

@OTP: Az én vőlegényem áprilisban vonult Nyíregyházán börtönbe.Voltunk előtte infót kérni,hogy mégis mit vigyen magával,de nem mondtak semmi értelmeset :(Szegény 3 hétig abba a ruhába volt ,amibe bevonult,mert addig nem kapott benti ruhát:(Ő alapdolgokat vitt be magával:borotvahab,borotva,fogkefe fogkrém,tusfürdőt,5 pár zoknit,pár boxeralsót wc papírt,dohányt,cigitöltőt egy pár keresztrelytvényt,papírt,borítékot,tollat,kávét,...azt hiszem ennyi.Hány hónapot kaptál??

OTP 2010.06.09. 11:40:30

@barbigirl22:
22 hónapot.
Ő még Nyiregyen van?Menyit kapott?Akkor vizmelegitőt ne vigyek?lassan ez a vízmelegitő nagyobb dilemma lesz nekem minthogy be kell mennem.
És hogy viseli a benti életet?
Vitamint vittetek?Nekem a MagneB6 létkérdés:)
Leirnád pontosan miket vittetek be?
Köszi
Üdv

OTP 2010.06.09. 11:43:45

@barbigirl22:
22 honapot!
Ő menyit kapott?Hol van?Még Nyíregyen?Az milyen hely?
Pontosan leírnád hogy miket lehet bevinni?
Vízmelegitőt?Lassan ez a vízmelegítő nagyobb dilemma lesz nekem mint a bemenetel.
Vitamint?Meg pénzt lehet vinni a letétbe?
Telefonálni mikor tudott?
Köszi a választ!
Üdv

barbigirl22 2010.06.09. 11:58:58

Ő egy évet kapott,de van 3 hónap kedvezménye,így csak 9-et kell leülnie,ha minden jól megy.Ő Nyíregyházán marad,mert kapott munkát bent,a konyhán.
Pénzt lehet bevinni magaddal.miután bevonult,1 hét múlva kaptam meg tőle az első levelet és kb 3 hét elteltével tudott először felhívni.Vízmelegítőt lehet bevinni,de én még nem küldtem neki:(Azt mondta ,hogy elviselhető a nyíregyházi börtön.Ő is félt attól,hogy átszállítják,de ha te is kapsz munkát,akkor szerintem téged se szállítanak át.Ő már szabadon mászkálhat a börtön területén a munka miatt.Amíg nem volt munka,addig egész nap be volt zárva a cellába.Csak napi 1 órára engedték ki,mert minden nap van kötelező séta a börtön udvarán.Mostmár lefoglaja magát.Gyúr,pin-pongozik...stbDe a munka nagyon lefárasztja mert nehéz meló.Ha van kérdésed,akkor írj nyugodtan:)

Füredi 2.0 (törölt) 2010.06.10. 08:49:29

@OTP: A vitamin nagyon fontos. Tudomásom szerint amellett, hogy vitamin, a kávé meg a cigi mellett a belső cserekereskedelem egyik fizetőeszköze.

OTP 2010.06.10. 09:23:02

De a vitamint azt beengedik?Meg ha igen melyik fajtát?Csak a pezsgőtablettát?

OTP 2010.06.10. 23:50:18

Még egy dolog:
A kávét csak csomagost vagy az üveges Nescafet is beengedik?

barbigirl22 2010.06.11. 07:13:13

Csak az instant kávét engedélyezik.

OTP 2010.06.11. 11:25:23

Azt tudom,de az üvegest vagy csak a zacskost engedik be?

barbigirl22 2010.06.11. 16:55:00

Azt nem tudom h meg van e határozva.Én mindig üvegeset küldök!

barbigirl22 2010.06.11. 16:57:37

Azt nem tudom h meg van e határozva.Én mindig üvegeset küldök!

Füredi 2.0 (törölt) 2010.06.14. 12:23:57

@barbigirl22: inkább kérdezz. Ez így nem olyan egyszerű egy civlnek, ráadásul csak két időállapot van benne, ha jól látom.

OTP 2010.06.14. 19:21:25

@Füredi 2.0:
Akkor én kérdeznék.
Ha valaki a felfügesztett alatt csinál valamit,akkor visszaesőnek számit?

Füredi 2.0 (törölt) 2010.06.14. 20:12:21

Nem.
Viszont elrendelik a felfüggesztett végrehajtását.

OTP 2010.06.14. 20:37:39

@Füredi 2.0:
Ok,köszi.
Van még egy:
Bűnhalmazat esetén,a büntethetőség mikor évül el?
Amikor a legsulyosabb büncselekmény elévül,akkor automatikusan elévül mind?
Vagy a halmazati büntetést veszik alapul?

barbigirl22 2010.06.14. 21:58:20

@OTP: Pontosan hanyadikán kell bevonulnod?

Füredi 2.0 (törölt) 2010.06.15. 08:35:52

@OTP: Ugye pár héttel korábban ebből volt vitám: rakjuk rendbe a dolgokat.

Két féle elévülés létezik. A büntethetőség elévülése. Ez azt jelenti, hogy egy idő után már nem lehet kiszabni büntetést, és a büntetés elévülése, ehhez értelemszerűen az kell, hogy már kiszabjanak büntetést, de azt ne hajtsák végre.

A büntethetőség elévülése egyszerű: a bűncselekmény büntetési tételének felső határa - tehát egy kettőtől nyolcasnál nyolc év - de legalább három év - tehát egy két évig terjedő szab. veszt-nél is három.

Ha halmazatban vannak cselekmények akkor azok ÖNÁLLÓAN évülnek el. Ha van tehát egy csalásod (legyen 2-8 a büntetési tétel) és egy magánokirat-hamisításod (ez a kettő elég gyakori együtt, utóbbi esetben három év az elévülés) akkor ha három évig nem történik semmi, akkor a magánokirattal nem kell már foglalkozni.

A büntetés elévülésénél a kiszabott büntetés mértéke számít. Öt évig öt év, 5-10-ig 10, 10-15-ig 15, efölött húsz. Itt tehát - ellentétben az e topicban mások által előadottakkal - kizárólag a büntetés tartama számít és nem az, hogy mi volt a bűncselekmény - egy emberölés kísérletéért adott három év ugyanolyan miont egy közokirat-hamisításért adott három év.

Vannak persze részletszabályok, a legfontosabb, hogy az elévülés folyton megszakad, például akkor, ha az eljáró hatóság fingik egyet - gyakorlatilag monden az ügy érdemében tett intézkedés megszakít a jelenlegi gyakorlat szerint.

Nagyon fontos, hogy ellentétben sok külhoni jogrendszerrel, és a hazai szabálysértési joggal, a magyar büntetőjogban nincsen abszolút elévülési határidő, tehát ha folyamatosan megszakított az elévülés, akkor elvileg évtizedekig is tarthat.

barbigirl22 2010.06.20. 10:09:41

@Füredi 2.0: Olyan kérvényre van lehetőség,ami enyhíti a büntetést?Hogy hamarabb szabaduljon pár hónappal az illető.Ha igen,akkor mi szerepeljen benne és kinek kell beadni?

Füredi 2.0 (törölt) 2010.06.22. 08:29:41

@barbigirl22: Az enyhébb végrehajtási fokozatot lehet bkérni - fegyház helyett börtön, börtön helyett fogház - és akkor hamarabb kap kedvezményt. Magát a büntetést csak maga Sólyom László csökkenteheti, de ő meg nem nagyon szokta.

A kérvényben azt kell írni mint minden hasonlóban: megjavultam, kinn lenne munkám, beteg édesanyámat kell ápolnom, sat. sat sat. Mint mindent benn a nevelőn keresztül kell beadni.

Sics68 2010.06.22. 15:32:58

Füredi maestró, lassan egy ügyvédi/jogtanácsosi praxist is nyithatsz!
:-)

Csak 1 ember 2010.06.23. 00:18:41

De jó látni hogy Dr. Füredi segít itt az embereknek. Hmmm. hihetetlen!!
Mindenki nevében köszönöm!!! :)

Füredi 2.0 (törölt) 2010.06.23. 07:50:05

@Csak 1 ember: Veled volt csak gondom, és veled is csak azért mert butaságokat írtál. De fegyverek letéve. Szevasz.

henky 2010.07.14. 20:23:06

@barbigirl22: a nyíregyi börtön milyen? Nem akart Tiszalökre menni a vőlegényed?
A fogházzá minősítést és az EVSZ-t mikor lehet kérni? Lehet egyszerre vagy először kell az átminősítést, és utána az EVSZ-t? Ki dönt ezekben? Mindkettőben a BV bíró?

henky 2010.07.14. 20:25:02

Valaki tud valamit a pesti gyűjtőről? Az ismerősöm most Németországban ül, hazakérette magát, és úgy tudom oda kerül először. Tudja valaki, hogy ilyenkor meddig kell ott lenni a gyűjtőben?

barbigirl22 2010.07.14. 20:30:29

@henky: Azt mondja a vőlegényem,hogy a nyíregyi börtön elviselhető.Az átminősítést fél év után lehet kérni és a BV bíró dönt arról,hogy megkapja-e.

barbigirl22 2010.07.14. 20:43:56

Az egyik ismerősömnek a párja korábban már volt büntetve és most is börtönbe van verekedés miatt.Azt hiszem 10 hónapot kapott.És van még függőben egy ügye.Több embertől kért el pénzt,de a munkáját egyik helyen se végezte el.Sokan feljelentették.Szeptemberben lesz tárgyalása.Kérdésem az lenne.hogy ilyen esetben mennyi büntetés szabható ki rá?Vagy ezt már megúszhatja felfüggesztettel?Több százezer forintról van szó,ami még nincs visszafizetve.

henky 2010.07.14. 22:00:11

@barbigirl22: Köszönöm a gyors válaszodat! Előfordul bent verekedés?

henky 2010.07.14. 22:00:11

@barbigirl22: Köszönöm a gyors válaszodat! Előfordul bent verekedés?

barbigirl22 2010.07.15. 08:55:53

@henky:Nem,még nem írt arról,hogy szokott lenni verekedés.Amikor bekerült,akkor persze meg kellett védenie magát,mert bekóstolták,mivel újonc volt,de akkor se verekedéssel intézte el.A verekedésért komoly bünti jár.Szóval nem jellemző.

henky 2010.07.15. 21:08:28

Tud valaki valamit a tiszalöki börtönről? Milyen ott? Olyat is hallottam, hogy a nyíregyi jobb. Miért lenne jobb? Ott nem csak előzetesesek vannak?

barbigirl22 2010.07.15. 21:51:49

Az én kérdésemre senki nem válaszol???????????????????

Füredi 2.0 (törölt) 2010.07.16. 07:31:40

@barbigirl22: Nem.
Ugyanis így nem lehet, tudni kéne, hogy a korábbi büntetésből mikor szabadult, ehhez képest mi a dátuma az új balhéknak. Hány rendbeli a csalás, fejenként mennyi pénzről van szó, és így tovább.

barbigirl22 2010.07.16. 09:43:12

@Füredi 2.0: Nem tudok részleteket,de azért köszi a választ.

barbigirl22 2010.07.18. 11:02:07

Sziasztok!Igaz,hogy a tiszalöki börtönbe hamarabb megadják az EVSZ-t,mint a nyíregyháziba? Vagy ez csak tévhit?
Aki tud valami információval szolgálni ,az írjon! Köszi

henky 2010.07.27. 19:27:24

@barbigirl22: Szerintem ez tévhit.
A jogszabályok szerint:7/A.§ (1) A fogház, illetőleg a börtön végrehajtásának általános szabályainál enyhébb szabályok alkalmazása, illetőleg alkalmazásuk megszüntetése iránt a büntetés-végrehajtási intézet tesz előterjesztést a büntetés-végrehajtási bírónak.
(2) Az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazását az elítélt vagy védője is kezdeményezheti. A kérelmet a büntetés-végrehajtási intézet - értékelő véleményével és javaslatával - tizenöt napon belül továbbítja a büntetés-végrehajtási bíróhoz.
167(4) A bv. bíró határozatának a kézhezvételét követően az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazását haladéktalanul meg kell kezdeni.

Duddy24 2010.08.15. 15:20:51

Hello Barbi!
Hogy van a párod?Az én párom 2009.október 29től van előzetes letartóztatásban...

barbigirl22 2010.08.16. 12:19:10

@Duddy24: Az én párom jól van.Ő ha minden jól megy már december 22-én szabadul.A te párod hol van?

Duddy24 2010.08.16. 12:36:46

@barbigirl22: Nah ennek örülök,sajnos az én páromnak kilátástalan egyenlőre..októberben lesz az 1 éves tárgyalása..remélem ott már megtudunk v.mit...Egerben van a párom..ő amugy szolnoki de ott összeférhetetlenség miatt Egerbe vitték végszállitásba!

barbigirl22 2010.08.16. 15:08:20

@Duddy24: Ez szomorú.Biztos nagyon nehéz lehet Neked,de ha adsz egy msn,vagy e-mail címet,akkor szívesen megosztok veled egy olyan oldalt,ahol lelki támaszt kapsz,ha nagyon el vagy kenődve.

Duddy24 2010.08.16. 20:04:04

@barbigirl22: nem könnyű ez tény..eleinte elvoltam..de mostmár elég nehéz..duddy18@freemail.hu-az msn cimem...várom,h felvegyél pussz

B2007 2010.08.17. 18:42:28

Sziasztok!
Egy ismerősöm a debreceni börtönben van.Érdekelne az ottani körülmények,napirendek....és minden.Levelet még nem írt,de a rossz dolgokat talán nem is fogja leírni,de engem nagyon érdekelne.Köszönöm,ha valaki válaszol.

Duddy24 2010.08.18. 10:09:31

@B2007: Szia! az én tapasztalatom szerint a rossz dolgokat inkább magukban tartják...már csak az miatt is,h a kintlévőknek ne legyen még rosszabb...napirendek szinte minden börtönbe ugyan azok..fél 6kor kelnek,hétfőn szállitás van,kedden és szombaton telefonálhat,ha csak nem dolgozik mert akkor minden nap telózhat,az én páromnak szerdán és szombaton van beszélő 2 hetente!nagyhirtelen ezek jutottak eszembe..

Duddy24 2010.08.18. 10:10:05

@barbigirl22: köszi csak fussunk is össze:)

B2007 2010.08.18. 21:15:12

Duddy24 köszönöm a választ!
Még lenne pár kérdésem.Ha valaki előzetesben van azt nem lehet látogatni?Hányan vannak általában egy zárkában?Mivel töltik a mindennapokat?Milyen a kaja?
Köszönöm,ha válaszolsz!

Duddy24 2010.08.19. 11:38:51

@B2007: Hello!miért ne lehetne látogatni?Neki is jár a beszélő..az én párom is 10 és fél hónapja előzetesben van,és havi x járunk hozzá!Ők 7en vannak egy zárkában,de szerintem ez is változó!A párom dolgozik,edz,kártyázik..stb!Ha van kérdésed még nyugodtan..válaszolok mindenre ha tudok!

B2007 2010.08.23. 20:24:12

@Duddy24: A kaja az milyen nekik? És mit dolgozik a párod?

Duddy24 2010.08.24. 14:45:39

@B2007: A kaja elmegy..egerbe nincs olyan rossz kaja állitolag...konyhán dolgozik!

Duddy24 2010.08.25. 11:05:19

@szaGértő: inkább jönne már kifele..minthogy könnyű legyen....

Frany88 2010.11.04. 10:32:53

Sziasztok! Még új vagyok itt, de már most egy óriási kérésem lenne. Valaki nem tudna nekem Fiatalkorúak börtönéről mesélni? Leginkább tököl érdekelne!!!! Sehol nem lehet találni róla " hasznos" információkat. Előre is köszönöm
Frany88

henky 2010.12.25. 12:06:28

Sziasztok!
A férjem a Venyige utcán van, két hete hozták haza Németországból. Tudja valaki, hogy ilyenkor mennyi idő amíg telefonálhat vagy írhat? Eddig még nem jelentkezett. Szeretné átkéretni magát a lakóhelyünkhöz legközelebb eső helyre. Ehhez kell nekünk ügyvéd? És a 2/3 megkéréséhez?
Várom válaszotokat!
Előre is köszi!

k20808 2011.01.10. 03:13:36

igaz ami igaz a helyzet a következö az egész bevonulási tanács hogy mit vigyél meg mitne szart se ér én 21 éves vok de már 5 évet leültem és tudom mi a dőrgés ha bevonulsz jo gyereknek kel lened hogy elismerjenek ha elsönek hagyod magad csicska leszel ha kiálsz magadér hiába vernek meg elismernek mert van véred ez egy jotanács ha börtönbe mész soha ne hagyd magad mert ha hagyod nem lesz jo sorsod odabent nyugotan vihec mindent amire szük séged van nem jáciksenki a kedvezményével a szaros cigi miat higyetek nekem csá b.kérdés irdmeg

k20808 2011.01.10. 03:16:36

@henky: akkor telefonélhat 1-sö sorban ha van pénze másod sorban 3 hét mire elkészül a spejz kártyája utána teloz hat amugy nem kel ügy véd a szálitáshoz csak egy kérelem az opk-ra most ezt lehet ügyvédelis de nem feltétlen szük séges remélem tutam segiteni csá

henky 2011.01.11. 22:04:35

@k20808: Köszönöm a választ!

ocsikoma 2011.01.15. 17:49:40

üdv!érdeklödni szeretnék a férjem a pécsi fogházban kezdte meg büntetését azt zseretném meg tudni valakitöl hogy mikor telefonálhat 2011.01.13 ment be! nagyon várom a választ köszönöm szép estét mindenkinek

sasmadar 2 2011.01.15. 19:41:34

@henky: A férjed elszúrta,ugyanis a Német(EU)törvények szerint ugyan 6 hónapnál súlyosabb büntetés esetén átkérheti magát itthoni BV-be,de ezt senki sem teszi!
Ugyanis,ott a börtön körülmények összehasonlithatatlanúl jobbak,és a börtönt nem negyedelik,hanem akár a felét,vagy a 3/4 részét elengedik!!!

Igy,kevesen jönnek haza,és többnyire arra hivatkozva,hogy nem beszélik a nyelvet,meg nem tudja "Kolompár Dzsenifer" látogatni őket!:)
Ismerős Wienerneustadti kóterbe volt.Elengedték a büntetése 3/4 részét,keresett havi 450 eurót,megtanúlta a nyelvet.Volt satelit magyar tv,mikro,szónyeg,saját konyha,bármikori fürdés,virág az ablakban,egyedüli 1 személyes szoba.
Nem zárka,szoba.
Állampusztán 15 dohányzó dakota,akik éjszaka jobb esetben rádverik...

ocsikoma 2011.01.15. 19:53:53

S.O.S!!!IRJA MEG AKI TUDJA HOGY HÁNYADIK NAP UTÁN TELOZHAT A FOGHÁZBOL!!!KÖSZÖNÖM!!!

henky 2011.02.01. 20:53:00

@samadar 2: A férjem átkérette magát, de 1 évig tartott mire hazakerült, és végül is nem bánta meg, hogy kint maradt, mert ahogy írtad kint dolgozott, megtanulta elég jól a németet, sőt az angol nyelvtudását is fejlesztette és sokkal jobbak voltak a körülmények, de nem annyira amit te írtál, hogy mikro, saját konyha... Fürödni is azért lehetett minden nap, mert dolgozott, egyébként nem. A felezést nem osztogatják ott kint sem olyan könnyen. Nagyon sok külföldi volt, akik nem kapták meg.

henky 2011.02.01. 20:55:02

@ocsikoma: Nincs pontos dátum, hogy hanyadik nap után telefonálhat. Először is meg kell adni a kapcsolattartót, akinek ki kell töltenie egy nyilatkozatot és visszaküldenie a BV-nek, és utána engedélyezik a telefonálást. Ez nálunk majdnem 3 hét volt, de azért, mert beleesett a karácsonyi ünnepek.

ocsikoma 2011.02.20. 11:44:29

üdv mindenkinek!segitséget szeretnék kérni mindenkitöl aki jártas a témában mit kell tartalmaznia az evsz kérelemnek?válaszukat köszönöm!

becari 2011.04.30. 17:57:47

Sziasztok, szép napot.
Írok-kérdezek.
Megbotlottam,. Tisztes családapaként,rendezett élettel, 3 gyerekkel, feleséggel, saját lakással, és 25év tisztes munkával a hátam mögött és büntetlen előélettel.
Autót vettem hitelre a testvéremnek de miután nem fizette a hitelt nekem kellett, fizettem amíg tudtam, de végül vitték a behajtók a kocsit, bár lista, lakásom árverezése..... Ismerős mondta: gyere "kocsit lopni" gyors pénz és egyszerű. Cívódtam, de mentem. igen, rosszat tettem! 1 hét alatt 3 autót ELLOPTUNK. A harmadikban GPS volt, buktunk. Most, túl a másodfokon, 2év 4 hónap a jutalmam. Remegve olvasom az írásokat. Mi lessz velem bent? Az írásokból azt veszem ki, hogy a 60kilómmal engem eltörnek mint a ropit. A mimóza lelkemmel én nemhogy 28 hónapot, még 28 percet sem fogok bírni. Kérdeztem ismerőst mennyi az elévülés, ha kimennék külföldre? Azt mondta: A felső büntetési tétel plussz 5 év! az 12+5. az 17 év... 17 évig nem lehet bujkálni. Itt azt írtátok: 5 év. Ha tényleg 5 évig meghúzom magam utána szabadon élhetek itthon? Köszönöm, hogy végigolvastad, és külön köszönöm a tanácsokat is.

becari 2011.04.30. 18:16:28

Ami kimaradt a kérdésekből:
Ha bent nem lehetek erős (60kg vékony testalkat),
nem lehetek okos (szakmunkásképző),
nem lehetek gazdag (3gyerek albérlet),
nem lehetek dörzsölt bűnözö (eddig egy csokit sem loptam)
és nincsenek bent "ismerőseim" akkor csak SZÉP lehetek??? Mert azt nem élem túl...
A börtönben mennyien vannak egy cellában?
A WC bent van a cellában csak úgy nyitva? semmi ajtó??
És végül: Ha bemegyek hogy úszhatom meg ,hogy ne csicska legyek?
Tudom, hülyén hangzik így, hogy végigolvastam az egész oldalt, de olyan nincs, hogy bemegyek, leülöm a büntetésemet csöndben, és engem hagyjanak békén?? Na ez aztán viccesen hangzik.... De remegek az idegességtől.

WildBear 2011.05.03. 12:58:06

@becari: Ne aggódj, már a sitt sem olyan, mint régen.
Ha bántalmaznak, vagy meglopnak, afelett már nem mennek el az őrök szó nélkül.
Mindenesetre kitartást kívánok.

diceangel13 2011.10.20. 11:30:39

@Mr.Phe:
Szép napot mindenkinek!
Mint sokan mások,én is véletlenül kerültem ide,hosszas keresgélés után.
30 éves nő vagyok.
A napokban átváltoztatták a közmunkám fogház büntetésre.Igaz nem hosszú idő,de semmit sem tudok.
Mit?hogy?hová?
Kb 1 hónap múlva kapom meg a "behívom".
Egyáltalán mire számíthatok odabent?Valakinek valami tanácsa esetleg tapasztalata?
Köszönöm előre is.

Füredi 3.0 2011.10.20. 11:55:09

@diceangel13: A behívódat a fővárosi/megyei BV-intézetbe kapod. Aztán vagy ott maradsz, vagy elkerülsz, egy - vélhetően - közeli fogházba. A legenyhébb körülmények közé kerülsz, intézeten belüli szabad mozgással, többségében magadhoz hasonlóak, tehát nem "bűnözők" közé. Mivel maximum 50 nap, amit le kell töltened, valószínűleg nem állítanak munkába.

A behívón rajta lesz, hogy mit vihetsz be. a beszélő, meg a csomag az esetedben annyira nem lényeges, vélhetően egyszer kerül rá sor, a rövid idő alatt.

Nem lesz egy öröm, de túl fogod élni. Butaság volt nem ledolgozni, de ezen túl vagyunk.

diceangel13 2011.10.20. 12:45:17

@Füredi 3.0:
Köszike a gyors válaszod.
13 napról van szó gondolom a kérvény a csomagra ebben az esetben nem merül fel.
Olvastam itt,hogy annak az átfutása kb 3 hét!
Kézpénz lehet nálam?
Telefonálni lehet?

Füredi 3.0 2011.10.20. 13:57:35

Készpénz nem lehet nálad, a pénzt le kell raknod letétbe, és annak annak a terhére vásárolhatsz, de mivel azt hiszem hetente egyszer lehet vásrolni, ennek sincsen nagy jelentősége. Ennyit be tudsz vinni - egy csomag kávé, cigi, ha dohányzol. Könyv, keresztrejtvény, mert a második hét már kurva unalmas lesz. Biztos nem fogsz dolgozni 13 nap alatt.
teolefonálni szintén időnként, talán hetente lehet, de ezt nem tudom pontosan. telefonkártya kell, mobilt nem lehet bevinni.

diceangel13 2011.10.20. 14:08:26

@Füredi 3.0:
Hát köszike ez már valami.
Jöjjön aminek jönnie kell!
Szívesen olvasgatnák olyan blogokat,fórumokat,ahol nők írnak fogházban töltött napjaikról.
Tud valaki esetleg ilyesmiről?

moni38 2012.01.15. 23:22:52

sziasztok a fiam 2 honapja van elözetesbe nyiregyen.betöréses lopás kisérlete miatt amibe 4en vannak benne .ömég eddig nem volt börtönben de felfüggesztették egy év börtönre ami még nem járt le.már le zárták a nyomozást de megkapta a 60 napot közben van eséje hogy ki engedik a 60 nap után és hogy szabadlábon védekezzen a tárgyalásig ?? vki válaszoljon köszi.és kb menyire számithat?

Zorro 01 2012.05.12. 13:48:49

Nagyon örülök neki,hogy rá találtam erre az oldalra !
Örülök ,hogy elég sokan segítenek sok sok információt adni és tájékoztatni az embereket.
Sajnos én is voltam börtönben (Pécs)összesen 23 hónapot töltöttem bent az előzetes fogva tartással együtt. Előzetes 1999-2000 (7 hó)és letöltendő 2003 - 2005 (16 hó) kedvezményes szabadulóként szabadultam.
Sokat tudnék én is mesélni de ahhoz össze kellene szednem magam,hogy az egész történetem vissza emlékezése alatt ne idegesítsem fel magam a sok igazságtalanság,sérelem,igazságszolgáltatás,Bíróság,ügyészség,rendőrség,ügyvéd,stb. miatt.
Na de írók egy lájtosabb infót hátha valakinek segítek ezzel is.
Anno a szabadulásom előtti időben arról beszélgettünk oda bent ,hogy mivel kedvezménnyel szabadulok a kedvezményem lejárta előtt azaz a ténylegesen megítélt idő lejárta előtt a felfüggesztet idő alatt, ki utazhatok -e külföldre.
Az én személyes tapasztalatom az ,hogy igen ki lehet utazni ! Pl. Horvátországba személyi igazolvánnyal utaztam ki szabadulásom után 1 hónappal. A határon minden egyes kilépéskor félre állítottak és fél -egy órát meg várakoztattak,míg le priorálták azt ,hogy valóban kedvezménnyel szabadultam és nem megszöktem a börtönből,mivel nekik a számítógépes rendszer adatai szerint a gép azt mutatja,hogy börtönben vagyok. Mind ez a teljes ítéletem, azaz feltételes idő lejártáig így volt,hogy le priorálták valóban szabadultam -e. Hiába vittem és mutattam a szabaduló levelemet,nem hitték el hanem utána néztek és csak ezután engedtek tovább.
Nagyon örülnék ha megjelenne egy könyv a börtön élettel,stb. kapcsolatosan.
Jó lenne ha tudnák az emberek,hogy mi is a magyar igazság a börtön témában,ügyészséggel,Bírósággal,rendőrséggel,ügyvédekkel,tanukkal,az eljárásokkal,jogokkal,stb.

nagyontrééé 2012.05.21. 17:30:44

Hy! Kérdésem a következő lenne:
Nagyon erős antidepresszánsokat,kedélyjavítókat stb gyógyszereket szedek amiket KÖTELEZŐEN kell szednem.Börtön fokozatot kaptam de, hogyan legyen nálam ilyen sok gyógyszer főleg a RIVOTRIL amiről olyan sokat hallok, mint börtöndrog. Ki adja nekem ezeket, hogyan hozzák be? segítő választ előre is köszi!

byrdlady 2012.06.22. 20:40:46

Sziasztok! Tudna nekem valaki arról írni pár sort, hogy hogy zajlik a beszélő? Az ismerősöm Debrecenben van előzetesben. Júliusban meglátogatom...de jó lenne tudni mi vár ott rám... Előre is köszönöm...

emm88 2012.06.29. 15:25:24

@barbigirl22:
Helló!!
Én új tag vagyok itt!
Az én barátom is a nyíregyházi börtönben van.. :( 14 hónapot kapott!Ha gondolod írj és cserélhetünk információt!

emm88 2012.06.29. 15:35:00

Ez egy nagyon jó oldal!Segítsünk egymásnak,mert ilyen nehéz helyzetben ránk fér a lelki támasz és a sok okos gondolat!

segi 2012.09.03. 13:20:30

Helloka.Tesom garázdaságért kapott 5 hónap letöltendött,kedvezményt kaphat,munkába állhat?Hogyan lehet neki kintről segíteni vmit? Milyen sorsa lesz bent? Ha tudtok légyszi válaszoljatok. Előre is köszi

leon72 2012.09.18. 19:19:29

Sziasztok.Én 40 napot kaptam Nyíregyházára kell bemennem,mert nem tudtam kifizetni 100 ezer forint pénzbírságot.Mire számíthatok bent?Olvasva a bejegyzéseket,én is számíthatok verekedésre?Mit érdemes bevinnem magammal?El szabad mondani hogy meddig vagyok bent,és miért?Még nem voltam soha bent ezért tartok tőle.Ha valaki tudja mire számíthatok az legyen szíves írja meg.

leon72 2012.09.18. 19:26:47

@emm88: Szia én 1-én megyek a nyíregyi bv-be.Nem tudtam befizetni 100 ezret ezért kaptam 40 napot.Még soha nem voltam börtönbe mire számíthatok?Tudsz ebben segíteni?A párod mit mesélt?

becari 2013.01.26. 18:49:43

Kint vagyok :) másfél év bent :( nem volt jó :( Ha kérdésed van tedd fel, ha tudok válaszolok!

becari 2013.01.26. 18:52:42

Ami kint várt még rosszabb, feleségem elhagyott, munka nincs, pénz nincs, és még sorolhatnám. tehát nem biztos, hogy a börtön a legrosszabb:(

WildBear 2013.01.27. 08:51:11

@becari: Szerintem írd meg dióhéjban a tapasztalatokat; illetve mennyiben tapasztaltál mást mint Phe ?
Erőszak, verekedés van még ? Állítólag az sokat javult.

becari 2013.01.28. 20:42:46

@WildBear: rendben, össze szedem a gondolatokat, és hétvégén felteszem az "élményeket" !

DaM 2013.01.29. 15:25:15

@becari: Szerintem sokak nevében mondom, hogy kíváncsian várjuk az írásodat. Örülök, hogy nem csak a bv előtt írtál, hanem most is felbukkantál.

Csak 1 ember 2013.03.25. 21:11:32

@leon72:
Azt nem mondhatom hogy nem keveredhetsz verekedésbe. De szerintem nem fogsz. A PBH-sokat általában nem zárják össze börtönösökkel úgy tudom nem is lehet. Te a fogházasokkal leszel összezárva akik lehet szintén PBH-sok vagy tyúktolvajok. Amennyiben nem akarsz balhét kerüld azt ennyire egyszerű. Amiért esetleg balhéba kerülhetsz a cigi és a kávé. Ha sokat viszel az a baj ha keveset az. 40 napra sok mindent ne vigyél. Pár csomag nápolyi keksz ..stb ezt amikor bekerülsz a zárkába dobd be a közösbe kínálj meg mindenkit és akkor békén hagynak.

porte 2014.03.17. 22:45:57

@becari: szia, mik voltak az élmények?

kevivi 2014.09.03. 14:41:48

@becari:
Szia!
Szakdolgozatot írok börtön témában. A témám: Börtön- a mai magyar társadalom szemével. Ha esetleg lenne -persze így névtelenül- mesélni valód a bentiekről, a kinti beilleszkedésről stb... és szívesen megosztanád velem, sokat segítenél!:)
Várom válaszod! kevivi92@gmail.com

Partizán Freak 2016.08.29. 09:48:59

8,6 mesés év Szegeden ebből rövidebb periódus MZ. Varázslatos volt.

Partizán Freak 2016.08.29. 10:15:28

@Partizán Freak: jajjj de miért az én profilomról??? :-(

Horvath Julianna 2020.07.05. 14:48:00

Sziasztok ,esetleg tudna nekem valaki segiteni,,,,,ket hetet kapott a parom ..arra hogy kikuldje a kapcsolat tartoit ..en vissza arra mar ninxs ido ...esetleg stemejesen csomagot lehet e bevinne mert semmit nem viit

Horvath Julianna 2020.07.05. 14:50:14

Tehat kapcsolat tartoira nincs ido ...mire mgkapna a csomagot akar a penzt ..afigra letelik meki ..ebben az esetben mit lehet tenni ..most penteken vittek be..kethetre koszonom a valaszokat

Horvath Julianna 2020.07.05. 14:57:02

Sziasztok ..parom penteken vonult be baracskara ...hála csak kéthet.. ez esetben mit tehetek ..mert kapcsolat tartoira keves az ido ...de penzt es tisztalkodo cuccok kelenenek neki ...gondolm szemejesen nem vihetem be..kethet mg nagyon keves ido ,,

Horvath Julianna 2020.07.05. 15:11:28

@becari: szia tudnal nek segite ?? Parom most penteken ment be..ittas vezetesert ket hetet kapott ...de sajnos se cigije semmije nincs ...a kapcsolat tartoira keves .az ido ..akkor hgy tudnak neki segiteni hgy legyen cigi stbb esetleg szemejesen vihetnek ?? Hiszen pentek ita 2 nap telt el 17 en jon ki ..koszonom segidseged

Horvath Julianna 2020.07.05. 15:17:28

@emm88: szia es kiis engedik?? Mar csak azert kerdem ebben nm vgyok jartas .parom kethetet kapott ittas vezetesert....@becari: szia en nem vgyok ebben jartas de felek..paromat most penteken vittek be ..ittas vezetesert ..kethetet kapott biztos hgy kiengedik?? Koszonom valaszod
süti beállítások módosítása