Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Telefonon szívató APEH-végrehajtó

2006. július 31. - zugügyvéd
Címkék: apeh

Összemosódó nyilvántartás, tévesen indított behajtás, ügyfél az infarktus szélén. Az APEH nem viccel. Vagy mégis?

Olvassa el egy kedves olvasónk történetét arról, hogyan fagyasztotta meg a vért az ereiben egy túlbuzgó APEH-végrehajtó, és utána hogyan tűnt el végleg az ügy látszólag nyomtalanul. A Nagy Testvér is tévedhet.  

Kedves Zugügyvéd,

 

Jó pár évvel ezelőtt indulni akartunk egy pályázaton, aminek az egyik feltételeként megszabták, hogy csak bejegyzett cég (kft) vehet részt. Más megoldás nem révén – akkoriban még rendkívül lassan dolgoztak a cégbíróságok – egy ismerősöm működő bt-jét  akartuk átalakítani kft-vé,   majd beadtuk a pályázatot. A pályázaton nem nyertünk, közben a cégbíróság még nem jegyezte be az átalakulást, mivel a projekt okafogyottá vált, visszavontuk a kérelmet a bíróságtól.   

 

Az átalakulás  után létrejövő cég ügyvezetője én lettem volna. A cég bt-ként működött tovább, a további sorsáról nem volt tudomásom. Kb. 3 éve egyszer csak csörög a mobiltelefonom, ismeretlen számról. Az APEH-től hívott egy magát végrehajtóként bemutató úr, és közölte velem, hogy ötmillió forint adótartozásom van, amit fizessek be haladéktalanul. Majdnem szívinfarktust kaptam. Rákérdeztem, ezt miből számolták ki, kiderült, hogy a meg sem alakult cég rendelkezik állítólag ilyen tartozással.

 

 Hiába mondtam, hogy nem is jött létre az a cég, a végrehajtó erősködött, majd vicces tanácsokat is adott, hogy kezdjem gyűjteni a pénzt. Elmentem egy könyvelő barátomhoz, utánajárni mi történhetett, Kiderült, hogy akkoriban az átalakulás bejegyzése előtt is megkapta már az adószámot a jogutód cég, ami a cégnyilvánartásban úgy jelent meg, mint egy önállóan beadott, majd visszavont cégbejegyzési kérelem, még az előtársasági időszakban. Később az át nem alakult bt. Által felhalmozott adótartozást rávezették a létre sem jött kft. számlájára is, párhuzamosan futott a tartozás, két cégen – ezt egy APEH-nél dolgozó ismerős nézte meg feketén. Perzse semmi hivatalos iratunk nem volt az egészről. Egy ügyvédhez is elmentem, aki szerint nonszensz az egész, az APEH előtársaságnak nézte a létre sem jött céget, miközben átalakulásnál nincs előtársaság.

 

Kinyomoztuk az APEH-végrehajtó számát, akinek elkezdtem magyarázni a történetet, de nem akarta megérteni, végül átadta a telefont egy felkészültebb kollégájának, aki már valamennyire értette miről beszélek neki. Majd ennek utánanéz a cégbíróságon, fenyegetőzött. Utána néhány hónapos csend következett, a könyvelő barátom azt tanácsolta, ne bolygassuk az ügyet, hiszen én elvileg hivatalosan nem tudok semmiről. Nem nyugodtam meg, minden ismeretlen hívószámra összerezzentem, majd összeszedtem a bátorságomat, és felhívtam a végrehajtót mi a helyzet. Ja, az eljárást megszűntettük, összekeveredtek a számlák, majd Jucika törölteti, és letette a telefont.

 

Semmi elnézés kérés. Azóta sem kaptam hivatalos iratot az ügyről, az APEH-nál dolgozó ismerősöm néha ránéz a nem létező cégre, a tartozás még mindig rávan könyvelve a számlájára. Az ügynek kívülről hivatalosan semmi nyoma, néha már azt hiszem, hogy egy kísértet hívott fel telefonon.

 

Üdv

 

Szellemirtó

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr2911917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kea 2006.08.01. 00:51:27

Hát engem legelsõsorban az érdekelt volna, hogy az apehes fickó honnan tudta a mobilszámomat. Egyebekben örülök, hogy aránylag könnyen sikerült megszabadulni.

Üdvrivalgással:
KEA.

lucabrasi 2006.08.01. 00:52:05

Na ja. Ezt hívják előtársasági időszaknak. Sajnos ezúttal nem az Apeh volt hülye - nekem a legfájóbb az adatokba feketén benéző kedves ismerős.

jabjab · http://www.jabjab.hu 2006.08.01. 08:24:04

Nálam az történt hogy egy könyvelői tévedésből fakadóan túlfizettem az APEH-et összesen 20 ezer forinttal.
Erre kiszabtak rám egy bírságot 10 ezerről.

Írtam nekik egy levelet hogy méltányosságból biza eltekinthetnének a büntitől, mert mégiscsak senki sem károsult, tévedtem meg izé, de a levélbe beleírtam hogy a fellebezési jogomról lemondok.

Erre pár nap után (példás gyorsaság!) telefon. Az ügyintéző volt az.
Szerinte a levelem annak ellenére fellebezés hogy abban egyértelműen lemondtam erről a jogomról. Azt mondta hogy ha fellebezek, akkor tuti elvesztem, esélyem nincs, de akkor legyek szíves 5ezer Ft illetékbélyeget beadni személyesen, plusz ha vesztek akkor azt be kell fizetni, nem levonható a túlfizetésből. Vagyis ezzel a kis trükkel a 20 felett még kaptak volna 15-öt.
Sikerült lebeszélnie. Írásban visszavontam a levelem, hagytam a büntit.

A könyvelőm szerint ügyes trükk volt, a telefonbeszélgetésnek nincs nyoma, nem bizonyítható. Ő pedig írásban ilyeneket nem mondhatott volna, mert ez fenyegetés. De az ügyintéző egy üggyel beljebb, büntetés maradt!

NE HIGGYETEK az ügyintézőnek ha telefonál! Nem hivatalos útvonal, legtöbbször átverés, az ő életük könnyebb lesz, a tied rosszabb. Kérd írásban, az a tuti.

Chris 2006.08.01. 08:40:09

Hello,

nalam pozitivan sult el. Jogos adotartozas (marmint jogosan piszkaltak miatta), behajto jott, senki nem volt telephelyen, de szomszedtol megtudtam. En kulfoldrol konyorogtem telefonon fonoknek, kovetkezo heten szemelyes talalkozo utan vegre elmondta, amit az elozo konyvelom evekig nem birt (hogyan kerjek reszletfizesi kedvezmenyt), megirtam, 2khuf-ert beadtam. Adotartozasom innentol nem volt, reszletfizetes lejarta utan hivatalos papirt kaptam arrol, hogy megszuntettek az eljarast.

A papir megnyugtato, firkalj nekik ajanlott tertivevenyest a megfelelo vezetonek (osztalyvezeto stb), es tuti illendoen reagalnak. Kozigazgatasi artalom, minden beadott papirra _kotelesek_ irasban reagalni (mindket leveledre is!)

justismord 2006.08.01. 19:37:35

Raha: Várj csak várj... hogy is van ez? Te fizettél többet, mint amit kellett volna, és ezért megbírságoltak? No ilyet azért még nem hallottam. Eddig azért olyan még nem fordult elő, hogy emiatt büntetést kelljen fizetni! Ejha! Jó lesz vigyázni!

Dr. Panasz Muki 2006.08.01. 20:51:35

Nálunk is túlfizetés volt. Miután kb. sokszor költöztünk 5 év alatt, megvolt a nullás igazolásunk, ezért nem figyeltünk arra, hogy mindenhová magunkkal cipeljük a régi bizonylatokat.
Az 5 év lejárta előtt kb. 1 hónappal kijött az apehes papír, sőt már végrehajtási szakaszban volt az ügy, ugyanis valamilyen régi címre mentek ki, ahol nem találtak meg minket.
Végül megtaláltak.
Be kellett vinnem a meglévő bizonylatokat, leírtam hogy a fele azért hiányzik, mert sokszor költöztünk, nem gondoltuk hogy meg kell tartani. Kijött egy milliós bírság. A végrehajtó elmondta, hogy a bt nevére szól a bírság, de az ugye megszűnt. Ezután a beltagot fogják üldözni, de ez is idő, és úgyis lejár az 5 év... szóval ők tudnák pihentetni az aktákat még egy hónapig.
10%-ban állapodtunk meg.
süti beállítások módosítása