Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Duplán fizetett szemétdíj

2013. május 06. - zugügyvéd

A rezsicsökkentési hajrában igencsak különös az önkormányzat alábbi jogértelmezése: miért lenne szükségszerű, hogy a bejelentett állandó  lakcím az életvitelszerű ottlakást is jelentse?




Kedves Zugügyvéd!


Szeretném kérni állásfoglalását az alábbiakban:
 
A helyi Önkormányzat tájékoztatott arról, hogy elutasította szemét szállításra vonatkozó kérvényemet.
A szüleim rám íratták a házuk tulajdonjogát labilis egészségi állapotuk miatt. Én állandó lakcímen be vagyok jelentkezve adott ingatlanba a 2 pici gyermekemmel (mert a saját tulajdonomba miért ne lennék, az a biztos) a szüleimmel együtt, akik 70 év felett vannak. 70 év felett a szemét díjat nem kell fizetni. A szüleim laknak adott ingatlanban, a rezsit ők fizetik (éves szinten pl. kb. 25.000 Ft a szemétdíj).


Én a gyerekeimmel és a férjemmel egy másik településen lakunk 2010 óta (még nem intéztük a tartózkodási hely bejelentést- már tudom, hogy kellett volna -), ahol fizetjük a szemét díjat (igazolhatóan névre érkezik), azt az ingatlant lízingeljük. Tanukkal igazolni tudom, hogy ahol a szüleim laknak én ott életvitelszerűen nem lakom és azt hogy a másik ingatlanban másik településen lakunk.


Az Önkormányzat azt mondja, hogy márpedig ahol az állandó lakcímem van ott lakok életvitelszerűen (jogilag, meg Alkotmánybíróság szerint… meg nem is tudom) és ha nem akarom a szemét díjat fizetni, akkor jelentkezzek ki a saját tulajdonomból, merthogy a tulajdonjogom ezzel nem sérül és jelentkezzek be állandóra a lízingelt (bank tulajdonában lévő) ingatlanba.
Kérdem én hogy is van ez??? Jogszerű ez így? Életvitelszerű tartózkodáshoz van kötve a védőnői szolgálat is, ott meg tényleg a tartózkodási hely számít. Ha kijelentkeznék, akkor elesnék az óvodai, iskolai lehetőségektől és az egészségszolgáltatástól is. Hamarosan megyek vissza dolgozni (remélem lesz hova) azon a településen ahol lakunk nincs senki, csak a szüleimre számíthatok, ha a munka miatt nem tudok időben a gyerekekért menni az oviba.
 
Válaszát előre is köszönöm.
 
Egy anyuka.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr385284312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virt02 2013.05.06. 13:53:32

öööö... "70 év felett a szemét díjat nem kell fizetni."

Ez tényleg így van? Minden településen?

Shadow82 2013.05.06. 13:58:49

Az állandó lakcímedet a lakcímkártyával igazolod, amit köteles vagy megváltoztatni, ha nem ott laksz. Ergo, ha te elismered, hogy nem ott laksz, ahova a lakcímkártyád szól, akkor máris beismered, hogy megszeged az ezzel kapcsolatos szabályokat.

Azt bárki mondhatja, hogy „nem akarok fizetni, nem is lakom ott”. Pont ezért van a lakcímkártya kitalálva. Jelentkezz át a tényleges lakhelyedre, és máris megszűnik a gondod.

A hisztidet a „saját ház/lízingelt ház” miatt nem értem. A tulajdonjogod nem vész el, ha nem laksz benne. (Ha több lakásod lenne, amúgy is csak az egyikben lakhatnál, de a többi is ugyanúgy a tied.) Ha valamiért a (gondolom jelzáloghitellel terhelt) lakás elveszne, még mindig lesz időd bejelentkezni a saját ingatlanodba.

A következő zavar számomra, hogy hogyan is van ez a védőnői meg egészségügyi dolog. Nem értem a picsogás tárgyát, mert nem látom át, hogy akkor most melyik településen is jár hozzád a védőnő és melyik településen is jársz orvoshoz.

Az egyik megoldás, hogy épp a szüleid településén veszed igénybe ezeket a szolgáltatásokat, és ott is akarod iskolába járatni a gyerekeidet. Akkor nem értem, hogy a szemétdíjat miért nem ott fizeted. A saját településeden nincs iskola? Vagy ott nem tudnak érte menni a nagyszülők?
A másik megoldás, hogy valójában mindezeket a másik településen veszed igénybe (ahol laksz is), de akkor nem értem, hogy miért esnél el tőlük csak amiatt, mert átjelentkezel a tényleges lakhelyedre.

phaidros 2013.05.06. 17:18:50

@Shadow82: és mi akkor a tartózkodási hely?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.06. 20:59:34

"Én állandó lakcímen be vagyok jelentkezve adott ingatlanba a 2 pici gyermekemmel (mert a saját tulajdonomba miért ne lennék, az a biztos"

Miért ez a biztos? Mire biztos?

Leonce 2013.05.06. 21:17:39

A poszter minden szituban a legjobban akar járni, nade ez nem lehetséges. Azt szeretné,hogy akkor amikor a gyerekei suliba mennek x településhez tartozzon, de ha fizetnie kell, akkor meg y-hoz? Ilyen nincs.
"Menj vissza vándor,nem lehet 2 hazád":)

Zolika817 2013.05.06. 21:23:39

@Shadow82:
ott a pont!
a poszt kissé zavaros!

Az anyuka, ha csemtéknek jobb iskolát, óvodát és egészségszolgáltatást szeretne, attól a településtől ahhol nem lakik, se ő, se a gyerekei, se a férje, akkor véleményem szerint ne sajnálja a szemét szálítás díját az önkormányzattól,.... ha meg ennyire fillérb@**ó, akkor jelentkezzenek ki a "a bank lakásából" és hordják a szemetet a szülőkhöz-ha az csúnya önkormányzat nem akarja ingyen elvinni, akkor vigye a posztólóét is:)-

tlantos 2013.05.06. 22:01:24

@Shadow82:

roppant egyszeru. en is csak tartozkodasi helynek jegyeztettem be azt, ahol eletvitelszeruen elek, es az enyem.
miert?
forgalmicsere 6000-ert csak azert, mert mas a cimem? lof.szt. Cegpapirok komplett atirasakb 80e-ert, csak mert mas lett a cimem? lof.szt.
tokomtudja hany banknal es egyeb helyen adataltoztatas. rengeteg ido. lof.szt.
Es akkor on az, hogy ahol lakom (bar nem aktualis) ovodai hely nuku, iskola is necces, pesten meg kisse jobb a helyzet.
a pesti korhaz feleannyi tavolsagra van, mint az, ahova tartoznek. Mert ugye logikat azt ne keressunk.

cyan 2013.05.06. 22:21:30

Múltkor valaki írta, hogy meghalt a nagymamája, üresen áll a háza, de szemétdíjat fizetniük kell, hiába nem termelődik szemét. Minden szolgáltató megértette, hogy nincs fogyasztás (villany, gáz, víz), csak a szemétszállító nem tudott ezen napirendre térni.

anyadmajma 2013.05.06. 22:29:00

@phaidros: lánykori nevén ideiglenes lakcím.

anyadmajma 2013.05.06. 23:16:15

Most az a gáz, hogy elviszik a szemetet, de mivel lakik 70 év alatti, ezért fizetni kell, vagy az, hogy nem lehet lemondani a szolgáltatást?
MIt nem lehet ezen nem érteni, hogy nem úgy működik a világ, ahogy én szeretném, hanem bizonyos szabályokhoz alkalmazkodni kell?
Amúgy meg nem mindegy, hova van bejelentve? Csomó település az elmúlt 3 évben bevezette, hogy ha nem a tulaj vagy közeli hozzátartozó lakik az ingatlanban, ingatlanadót kell fizetni. Akkor is jópofa lenne ez a bejelentkezés?

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.05.06. 23:33:58

ez most az orokseg bebiztositasa miatt van vagy hogy a gyerekek tudjanak jarni egy mas helyen levo ovodaba?
az ovoda miatt nem kell gorcsolni ott 2 hetre is eleg a bejelentkezes

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.05.06. 23:41:51

elnezest az elozoert :) a orokosodes megoldodott mar...

szoval a nagy kerdes az az hogy FIZESSEN-E anyuka az ANNAK az önkurmányzatnak, ahova a kolyket akarja jaratni...
hat IGEN egyertelmu a valasz kedves anyuka fizessel, hidd el vannak akiknek a havi 70e -s maganovi marad mert itt pöstön beszoppantottak az embereket

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.05.06. 23:42:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: talan 10% -nyit er ha be vagy jelentkezve, nem tudom... amugy ha tulajdonjog megvan akkor a miatt nem kell gorcsolni
a gond az ovodaval van ugy sejtem

halaloszto 2013.05.06. 23:44:26

Ugyanis a szemetdijat egy csomo helyen valojaban kommunalis adonak hivjak. Es a tulaj vagy az ottlako az adoalany es kesz. Az onkormi ingyen elviszi a szemetet ha van, az adofizetes ettol teljesen fuggetlen.

Vajk

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.05.06. 23:46:17

@Shadow82: "A következő zavar számomra, hogy hogyan is van ez a védőnői meg egészségügyi dolog. Nem értem a picsogás tárgyát, mert nem látom át, hogy akkor most melyik településen is jár hozzád a védőnő és melyik településen is jársz orvoshoz."

az valojaban a baja, hogy meg nem fingattak be a vedenoi szolgalatnal es a gyerekorvosnal a kronikus lakcimcsalokat :)))

bigmac 2013.05.07. 17:11:20

@Virtusblog: ha igy van akkor ez is egy újabb köcsögség:(

atpijkamo* · http://deciki.blog.hu 2013.05.07. 19:09:45

@cyan: "Múltkor valaki írta, hogy meghalt a nagymamája, üresen áll a háza, de szemétdíjat fizetniük kell,"

Ergo 70 éves kor fölött kell meghalni.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.05.08. 09:40:26

@anyadmajma: lakik? ha hozzám vendégségbe jön valaki aki nem a szüleim, vagy a tesóm, és itt alszik akár csak 1 éjszakát, idegenforgalmi adót kéne rá fizetni. eljön keresztgyerek (mivel ő már nem közvetlen családtag, hiába tesó kölke), baszki éjszakánként 400 Ft-ért itt aludhat...
persze nem ellenőrzi az önkori, de ha ellenőrizné akkor valami 10000 Ft bírság lenne.

a poszthoz. ott kell fizetni ahol az állandó lakcím van. ha van tartózkodási hely bejegyezve akkor meg ott, mivel ott tartózkodsz. gyanítom posztküldőnek csak állandó lakcíme van, a másik nincs benn tartózkodási helyként, ez itt a probléma.
süti beállítások módosítása