Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Elnyomott társasházi kisebbség

2012. január 20. - zugügyvéd

Néhány belvárosi kerületben az is elterjedt módszer, hogy befektetők felvásárolják a nagyobb területű lakásokat, többségbe kerülnek a társasházban, irreálisan megemelik a közös költséget, majd a fizetni nem tudó szegényebb lakók lakását árverés útján megszerzik.

 

Kedves Zugügyvéd!


Társasházi problémával kapcsolatban szeretném segítségét kérni.
Egy budapesti hatlakásos társasházban élek. A hat lakás mérete nem egyforma, az enyém a legkisebb, így a társasházban is az én tulajdoni hányadom a legkisebb, kb. 8%.


A közös képviselő (aki egyben a társasház egyik lakásának tulajdonosa) kb. 5 éve nem hajlandó közgyűlést összehívni, valamint éves beszámolót sem kapunk a közös költségként befizetett összegek felhasználásáról. Amikor felvetem neki a problémát, kitérő választ ad, illetve a lakások gyakori tulajdonosváltását és az egyik külföldön élő tulajdonos elérhetetlenségét hozza fel mentségéül. Ez tudtommal nem mentség, az elérhetetlen tulajdonost is lehet az itteni címére kellő időben előzetesen elküldött levéllel értesíteni, s ha nem jön el, attól még határozatképes a közgyűlés (az ő tulajdoni hányada is csak tizenvalahány százalék).

A társasházi alapító okiratban az szerepel, hogy közgyűlést csak olyan lakó kezdeményezhet, akinek tulajdoni hányada a 10%-ot meghaladja, így én egymagam nem kezdeményezhetem, s a lakók között nincs nagy összetartás, van ahol csak albérlő él, így "összefogásra" nem sok esélyt látok.

Bevallom, sokallom a közös költséget, azért is szeretném összehívni a közgyűlést, hogy megtudjam, mire megy el annyi pénz havonta, illetve a felújítási alapra szánt pénzeket csökkenteném, hiszen a ház jó állapotban van, nincs kedvem olyan problémák orvoslásáért előre fizetni, ami nagy valószínűséggel majd csak akkor fog jelentkezni, amikor én már nem itt fogok lakni.

Az - gondolom - nem nyerő stratégia, hogy szüneteltetem a közös költség befizetését, mert akkor jelzáloggal terhelhetik meg a lakásom. Bár, ha ő jogi útra viszi az ügyet emiatt, akkor - feltételezem - a fentebb leírtak alapján én is fordulhatnék bírósághoz. Milyen jogi eszközökhöz tudok folyamodni ebben az esetben, mivel tudom elérni, hogy lakógyűlést hívjon össze, s éves beszámolót adjon? A jelzálogot hány havi közös költség elmaradása esetén lehet rárakni a lakásra? Kell erről előzetesen értesítenie, felszólítania, vagy automatikusan megteheti?


Önök értesítenek ezen a mailcímen is a levelem honlapukon való (reménybeli) megjelentetésről, vagy csak a honlapjukon értesülhetek erről?


Köszönettel:

J. Á.
 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr943601975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.01.20. 18:57:13

Évente egyet kötelező összehívni a gazdálkodás megvitatására, ha jól emlékszem. Legalábbis nálunk így van, de a kb 10 oldalas társasházi törvény gyorsan kiköpi a megoldást.
Persze ez a felvázolt félelmedre vajmi kevés megoldást nyújt - nem is tudom van-e ott egyéb megoldás, mint a lakáseladás.

OkoskaTo:rp 2012.01.20. 19:08:40

"35. § (1) Közgyűlést szükség szerint, de legalább évente egyszer kell tartani. Az éves elszámolásról, a költségvetés megállapításáról szóló közgyűlést évente a szervezeti-működési szabályzatban meghatározott időpontig, de legkésőbb május 31-éig meg kell tartani.
(2) Kötelező a közgyűlés összehívása, ha azt a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonostársak a napirend, az ok és a
közgyűlési határozatra tett javaslat megjelölésével írásban kérték. Ha a kérést a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke legkésőbb tizenöt napon belül nem teljesíti, az ennek leteltét követő nyolc napon belül a számvizsgáló bizottság, ennek elmulasztása esetén az összehívást kérő tulajdonostársak vagy az általuk megbízott személy jogosult a közgyűlés összehívására."

Ez két dolgot jelent. Egyrészt évente köteles lett volna összehívni, másrészt hogy bármelyik másik lakással összeállva már eléritek az 1/10-ed tulajdoni hányadot, így ti is kezdeményezhetitek az összehívást. Ha nem hívja össze, akkor ti összehívhatjátok.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2012.01.20. 20:18:15

fel kell nyomni, a társasházi törvény be nem tartása miatt.

kérni lehet hogy belenézhess a pénzügyi helyzetbe, akkor is, ha nincs közgyűlés. ezt nem tagadhatja meg. ha megtagadja, akkor lehet hogy vaj van a füle mögött.

erre meg fogja mutatni amit akarsz, talán össze is hívja a gyűlést. közös képviselőnek már kötelező papírjának lennie, és az önkormányzatnál is be kellett jegyeztetnie magát.

persze ez csak akkor igaz, ha a társasházi törvénynek megfelelően társasházként működik a ház. ha nem vagytok társasház akkor cseszheted, mert nincs törvény melletted, mert nincs is más törvény :)

Asztalos Gábor 2 2012.01.20. 21:26:46

"s a lakók között nincs nagy összetartás, van ahol csak albérlő él, így "összefogásra" nem sok esélyt látok."

vagyis a többi embernek megfelel a jelenlegi helyzet, nem szavaznak másra.
ilyen a demokrácia.

dzsaszper 2012.01.20. 22:22:50

@Hurrá Torpedó: hogy a csudába ne lenne más törvény... csak az eljárás kicsit macerásabb.

Egyrészt:
Ptk.146. § A tulajdonjog védelmében bármelyik tulajdonostárs önállóan is felléphet.

Ptk. 143. § (3) Ha a törvény szótöbbséggel hozott határozatot kíván meg, és ilyen határozat nincs, a birtoklás, a használat vagy a hasznosítás kérdésében bármelyik tulajdonostárs kérelmére a bíróság határoz.

Ez alapján akár ki is lehetne rakni a közös képviselőt bírói úton :D

Persze ha a ház társasházként működik, akkor alapból a társasházi törvény játszik, és a Ptk.-t eltérésekkel kell alkalmazni.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2012.01.20. 23:49:32

@Hurrá Torpedó: Tulajdonostársként nem kell, hogy papírja legyen. Én is így vagyok közös képviselő a házunkban.

A Látó 2012.01.20. 23:58:39

Add el a 8-at, vagy vegyél még 10-et!
Mint a tőzsdén: bukóban még ráveszek, hogy javuljon az átlagom.

ördöglakat81 2012.01.21. 01:38:04

Hát, ez egy elég érdekes, de nem meglepő helyzet. Persze jellemző... az, hogy amikor tényleg ott a kés a toroknál, akkor jön el a nagy megvilágosodás, hogy szar van a palacsintában. Közös képviselőként annyi ilyen értetlen "akkor most mi van?" tekintetet láttam már. :)
5 éve nincs közgyűlés? Eddig nem zavart?
Ha nincs közgyűlési határozat, akkor mi alapján emelkedik a közös költség? Milyen dokumentum alapján tudod, hogy mennyit kell fizetni? Megmondja Pista bá' mennyit írj a csekkre?
Ha nincs meghívó, közgyűlés, közgyűlési határozat, akkor nincs közös költség emelés sem, akkor az utolsó törvényesen megtartott közgyűlés által meghatározott közös költség él. Azt a közös költséget természetesen kell fizetni.
Persze lehet, hogy tartottak csak összeesküdtek ellened és kihagytak mindenből, de akkor is mindennek dokumentálva kell lennie.
Ha nem hajlandó a közös képviselő együttműködni, hát kényszeríteni kell!!! Tértis levél a képviseletnek, majd ha nem történik semmi, akkor ügyvéddel fenyegetés, majd ügyvéd felfogadása és ha muszáj, akkor a bíróságig elmenni. De ha van egy kis esze a képviselőnek már akkor meghátrál, amikor meglátja az ügyvédet.
csak a 10%-kal összehívott közgyűléssel nem feltétlenül érsz el sokat, mert ha mondjuk megszavazol bárkit képviselőnek és nem adja ki a papírokat neki sem, akkor így is, úgy is jön a jogi procedúra, az "ellen közgyűlés", stb, stb.

Jelzálogot bejegyeztethet érvényes közgyűlési határozat birtokában, vagy anélkül, ha az szmsz erre felhatalmazza.
őt. A törvény szerint már 3 havi tartozást be lehet jegyeztetni.

Bárhogy is alakul az utóbbi 5 év könyvelését át kell nézni. Ha van egyáltalán könyvelés. :) Ha nem tud elszámolni a pénzekkel az másik jogi kategória.

Ne hagyd magad, és cselekedj minél gyorsabban, nincs miért várnod!

Mercel 2012.01.21. 03:24:30

Hello!

Társasházi közgyűlést kötelező tartani, évente minimum egyszer.
Ez alól nincs kivétel.
A közös képviselőt le is lehet váltani, nekünk sikerült is kirúgni egyszer az egyiket, úgy 35 perc alatt.
Tény, hogy kellett hozzá közgyűlés, de azt már nem az akkori közös képviselő hívta össze..

A kérdezőnek azt ajánlanám, hogy egyrészt keressen egy tökös - másik - közös képviselőt, az baromi gyorsan meg fogja neki mondani, hogyan lehet az előzőt kirúgni.

"Frigyes"

rourke1 2012.01.21. 04:23:19

Nagyon gyorsan intézkedj! Közös képviselőkkel vagyok kapcsolatban, és bizony nem a távoli múltban, hanem mostanában fordult elő, hogy az egyik jól szituált közös képviselő hölgy simán lenyúlta a ház 16 millióját.A számvizsgálók hamis papírokat kaptak, s úgy derült ki a "buli", hogy az FKF minden egyes lakónak kiküldött 3 millióról fizetési felszólítást.

Kondorosi 2012.01.21. 07:51:59

Sajnos nagyon nehéz egy közös képviselet kirúgása, mert a lakók annyira idióták, hogy nem érdekli őket, ha nem kezelik rendesen a pénzüket. A Kondorosi lakóparkban a ház megalakulását úgy csinálta meg a lakók nélkül az építtető, hogy egy ideig a közös képviseletet még nekünk se legyen jogunk kirúgni. Mióta lejárt ez az idő, ugyanolyan trehány módon végzik a munkájukat, a lakókat meg egyszerűen nem érdekli, és kirúgni sem lehet őket. Közgyűlés ugyan van, csak jegyzőkönyv nem készül. Ilyen a mi kis életünk: kondorosi.blog.hu/

Katatón Dzsentri · http://www.twitter.com/katatondzsentri 2012.01.21. 11:15:25

Névtelen feljelentés sikkasztás alapos gyanújával ismeretlen tettes ellen. Ez általában bejön.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2012.01.22. 21:37:45

Be kell jelenteni a sztorit a helyi (kerületi) ügyészségnek, ez segíthet. A társasházak törvényességi felügyeletét ők látják el, majd ők felszólítják a közös képviselőt a rendes közgyűléstartásra.

grizek 2012.01.24. 11:56:05

A Tv 27/A §-át - mely szerint a törvényességi felügyeletet az ügyészség gyakorolja - Sólyom László javaslatára az Országgyűlés törölte a törvényből.

A 2003. évi CXXXIII. törvény (Tht.) 42. §-a rendelkezik a bírósághoz fordulás jogáról arra az esetre, ha a társasházi közgyűlés határozata jogszabályba ütközne, vagy a kisebbségjogos érdekét sértené.
Itt viszont nincs olyan határozat, amit meg lehetne támadni.

Ám a Tht. 42. § minden tulajdonost feljogosít arra, hogy a Közgyűlési Határozatok Könyvébe betekintsen.

Ennek alapján kérheted a bíróságtól, hogy kötelezze a közös képviselőt a betekintés biztosítására. A bíróság előtt kiderül, hogy mikor volt az utolsó közgyűlés, Itt már per tárgyává teheted a felsorolt sérelmeidet.

hot-spot (törölt) 2013.03.25. 17:05:15

Én úgy tudom,hogy bármelyik lakó kezdeményezheti a rendkívüli közgyűlés összehívását,ahol az 51% dönti el,hogy kirúgják vagy sem a közös képviselőt.
Ha a 8 lakásból csak 3 megy el erre a közgyűlésre,akkor kettő együttes szavazata fog dönteni a továbbiakban és le lehet váltani a közös képviselőt,a a többi lakónak pedig el kell fogadnia a tényt,mivel nekik is lehetőségük lett volna a rendkívüli közgyűlésen a szavazásra.
süti beállítások módosítása