Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

TESCO kocsi és koponyatörés

2011. június 02. - zugügyvéd

Az alábbi ügyben a Zugügyvéd sem érti, milyen üzletpolitikai érdek áll a mögött, hogy ha egy nyilvánvalóan hibás bevásárlókocsi miatt valakit baleset ér egy áruházban, és a felelősök próbálják időhúzással és mellébeszéléssel  elkenni az ügyet.


Tisztelt Zugügyvéd,

Egy TESCO-val folytatott jogvitát ismertetnék, kíváncsi vagyok a kommentelők véleményére.

 

A káresemény leírása:

 

2010. január 29-én Ny.   és felesége,   J.  továbbá két gyermekük, T. (2,5 éves) és L.  (8 hónapos) a budaörsi TESCO áruházba mentek bevásárolni.

 

Az apa kintről hozott egy pénzérmével működő bevásárlókocsit. A kocsin semmilyen hiba vagy hiányosság nem volt érzékelhető. Mivel L. már biztosan tudott ülni (azaz nem dőlt el), a szülők – mint ahogyan már azelőtt többször - betették őt a kocsi elején található gyerek-ülésre.

 

A bevásárlás végeztével a család megérkezett az egyik pénztárhoz és kipakolta a termékeket a futószalagra. Közben az apa kitolta a bevásárlókocsit a pénztár elejéhez, hogy visszapakolja a termékeket. Az anyuka éppen a pénztárnál fizetett, az apuka pakolt vissza a kocsiba, amikor egy nagy csattanást hallottak, és utána  a gyermek vfülbemaró visítását, sírását. A bevásárlókocsi az oldalára dőlt a benne ülő gyerekkel együtt. A szülők ekkor vették észre, hogy a bevásárlókocsinak csak 3 kereke van meg, a jobb első kerék hiányzik.

 

L.  bennmaradt a bevásárlókocsi gyerekülés részében, nem esett ki,de világosan látható volt, hogy beütötte a fejét, mivel a feje a kövön feküdt.

 

Az apa kiszedte a gyermeket a kocsiból és az anyuka kezébe adta. Az áruházi dolgozók közül sokan látták a balesetet, de senki sem jött oda, hogy segítséget nyújtson vagy megkérdezze, hogy minden rendben van-e.

 

Ezek után L. a fájdalomtól és a sírástól elaludt. A szülők úgy döntöttek, hogy azonnal beviszik őt a Heim Pál Gyermekkórházba kivizsgálásra.

 

A kórházban L.-t  azonnal megvizsgálták (röntgen, ultrahang, CT). A röntgen kimutatta, hogy a baleset következtében a gyermeknek 4,5 cm-es koponyatörése keletkezett. A gyermeket és anyját felvették a kórházba, hogy pár napig megfigyelés alatt legyen, mivel ilyen sérülésnél bármikor jelentkezhet görcs, agyi elváltozás, esetleg összeeshet a vérkeringés.

 

A gyermek és édesanyja 7 napig voltak kórházban. Eközben a gyermek még elkapott egy hányásos vírust is, amely miatt újra infúzióra kellett kötni, majd belázasodott. A sebészeti főorvos az esetleges tüdőgyulladás kizárása végett egy tüdőröntgent rendelt el. Ezen a tüdőröntgenen a gyermek kulcscsontja is látható volt, amelyen megállapították, hogy a gyermek kulcscsonttörést is elszenvedett az esés következtében.

 

A koponyatörés és a kulcscsonttörés külön-külön is 8 napon túl gyógyuló sérülésnek minősülnek.

 

A baleset következtében a gyermeknek és szüleinek fél évig minden hónapban fel kellett utazniuk Budapestre a Heim Pál Gyermekkórházba, hogy fejröntgennel ellenőrizzék, hogy a koponyacsont megfelelően forrt-e össze. Az orvosi tájékoztatás szerint erre azért volt szükség, mivel fenn állt a veszélye annak, hogy a csont lassabban forr össze, mint ahogy a koponya nő (mivel kisgyermekről van szó), így az nem érkezik összeforrni. Ennek következtében egy lágyrész alakulhat ki, ami folytán műtét segítségével kell megvédeni az agyat az esetleges sérülésektől.

 

A bevásárlókocsik üzemeltetése és fenntartása az áruház felelősségi körébe tartozik. Az áruház ezen kötelezettségét vétkesen megszegte, mivel az adott bevásárlókocsi nem volt rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, illetve balesetveszélyes volt.

 

Nem vagyoni kár:

 

A gyermek a baleset következtében rendkívül komoly fájdalmakat élt át, azóta sokkal többet sír, éjszakánként nehezebben alszik el, illetve többször felriad. Az említett sérüléseken túl a gyermek testén közel 2 hétig kék-zöld foltok voltak láthatóak.

 

A baleset miatt a gyermek családja olyan lelki traumán ment keresztül, amelynek hatását a mai napig nem tudták feldolgozni. Az a félelem, hogy elveszíthetik gyermeküket, lelkileg rendkívül megviselte az egész családot.

 

A TESCO válasza:

 

A család – jogi képviselőjén keresztül – 2010. augusztusában küldött felszólító levelet a TESCO Globál Zrt.-nek a kárigény rendezése érdekében.

 

Mivel a TESCO a felszólító levélre nem reagált, ezért a szülök a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez fordultak, amely 2011. januárjában felszólította az áruházat, hogy válaszoljanak az ügyvédi levélre. A TESCO válaszából az derült ki, hogy a szóban forgó felszólító levél „elkeveredett”, az azt átvevő munkatárs már nem dolgozik náluk. A válaszadás elhúzódása miatt a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség az áruházra 2011. március 25. napján kelt határozatával 100.000,-Ft összegű fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.

 

A TESCO ezt követően bekérte a gyerek orvosi leleteit, majd 2011. május 31. napján kelt levelükben – azaz a káreseményt követő csaknem másfél év után - az alábbiakat válaszolták:

 

„ a Társaság álláspontja szerint egy 8 hónapos gyerek még nem képes arra, hogy önállóan üljön egy bevásárlókocsiban…

Mindezek alapján véleményünk szerint a gyermek sérüléséért a hozzátartozókat is felelősség terheli, így az ő kártérítési igényüket a Társaság nem tartja alaposnak.

 

… A társaság az összegszerűség vonatkozásában továbbra sem tud nyilatkozni…”

 

A család ügyvédje rövid időn belül kártérítési per megindítását látja indokoltnak az áruház ellen.
 

398 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr822951032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pcmci 2011.06.02. 11:10:08

ha már a kommentelők véleménye is ki lett kérve, laikusként azért egy nagyságrendet szivesen olvastam volna arról a nem vagyoni kárigényről, mert ezekben az esetekben szoktak sokszor olyan irreális követelések felmerülni, amiknek kapcsán eszembe szokott jutni az örök klasszikus "na most akkor beperlem a heinekent az összes csúnya nőért, akiket részegen meg...tam".

szóval az én empátiám kb odáig tart, hogy az orvosi kezeléssel kapcsolatos költségeket vitán felül teljes mértékben állnia kell a láncnak, ezen felül pedig az esetleges maradandó sérülések függvényében kellene kárt térítenie. a különböző aggódás folytán felmerülő kárpótlásnak pedig az én értékrendem szerint inkább jelképesnek, mintsem tetemesnek kellene lennie. és akkor az utolsó mondatért jöhetnek a kövek.

TiZ 2011.06.02. 11:54:32

Nos. A teszkó vezetőségének gyerekei minden bizonnyal nem képesek 8 hónapos korukban ülni. Valószínűleg 5 éves korukban már állni sem, olyan gyengék lesznek. Gondolom erre alapozzák az elutasítást. Egyébként pedig szánalmas népség. Remélem sikerül a szülőknek, illetve az ügyvédnek jól megfingatni őket.

isti77 2011.06.02. 13:13:35

Remélem, a gyerek azóta teljesen rendbejött, és nem maradt nyoma a sérülésnek.
De a kárigény szerintem vitatható.
Én a Tesco helyében nem azt vitatnám, hogy képes-e egy 8 hónapos gyerek önállóan ülni, inkább azt kérdezném, hogy miért nem vették észre korábban, hogy a kocsinak hiányzik az egyik kereke. Még akkor is, ha ezeknek a kocsiknak a kereke nincs annyira szem előtt, mint a hagyományos bevásárlókocsiknak.
Nem lehet tudni, hogy mikor és hol esett ki a kerék, lehet, hogy hónapokkal korábban, de az is, hogy az előző vásárló kezei között, így nem volt rá lehetőség, hogy észrevegyék a hibát, és a személyzetnek sincs módja folyamatosan azt figyelni, hogy mikor, melyik kocsi válik használhatatlanná.
Sőt, mivel akkor következett be a baleset, amikor apuka éppen pakolt vissza a kocsiba, lehet, hogy még őt fogják pellengérre állítani (1.hogy pakolt vissza? 2.hogyhogy pakolás közben nem vette észre időben, hogy dől a kocsi, még mielőtt a gyerek beverte volna a fejét?)
Egyébként ha jól tudom, minden ilyen helyen ki van írva, hogy a bevásárlókocsit mindenki saját felelősségére használhatja, erre is hivatkozhat az áruház.
Félreértés ne essék, én nem a Tescónak drukkolok (semmi okom nem lenne rá), de még akkor sincs sok esély a kártérítésre, ha nem milliókat követelnek. Mint ahogy arra sem, hogy egy magánszemély jobb ügyvédet tudjon megfizetni, mint egy ekkora áruházlánc.
Lehet, hogy a cécó elkerülése céljából kapnak egy 20.000 Ft-os vásárlási utalványt, de szerintem sokkal többre ne számítsanak.

hawkeye 2011.06.02. 13:37:53

@isti77:

"...és a személyzetnek sincs módja folyamatosan azt figyelni, hogy mikor, melyik kocsi válik használhatatlanná. "

Tévedsz. Ezért külön embereket fizetnek.

A kocsi kereke pedig nyilván az áruházban eshetett ki, hiszen ha üres állapotban próbálod meg hiányzó jobb első kerékkel tolni, azonnal felbillen, s akár te is átesel rajta.
Így azonban a hátsó részbe rakott teher nyilván egyensúlyban tartotta 3 keréken is. Egészen addig, amíg ki nem szedték az árut belőle.

Még valamire felhívnám figyelmedet: egy bevásárlóközpont (üzlet) felelősséggel tartozik minden vásárlója testi épségéért, attól kezdve, ahogy az átlépte a bejáratot.
Kivéve, ha a vásárló neki súlyosan felróható mértékben közrehatott a baleset okozásában.
Ebben az esetben nem látok ilyet.

Bocs, ha a fentiekkel kedvenc áruházláncod iránti nemes érzelmeidet megbántottam volna... :)

Csak úgy szubjektíve: én a magyarországi Tesco-lánc üzleteibe akkor sem tenném be a lábamat, ha ott ingyen adnák az árujukat. Van egy bizonyos szint, ami alá ugye Homo Sapiens nem megy.

Kivéve, ha (pl. anyagiak miatt) rákényszerül....

2011.06.02. 14:05:24

én ott kezdtem volna, miután a tecsó gondosan megállapította, h a gyermek nem volt képes biztosan ülni egy olyan bevásárlókocsiban, aminek hiányzik egy kereke, h foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés ismeretlen tettes ellen... de lehet már elébb beígértem volna nekik. oszt akkor majd néztek volna egy jót, h máshogy is lehet alakítani ilyen ügyekben a dolgot.

NWN 2011.06.02. 14:14:20

Sajnálom a gyereket, és kívánom neki, hogy épüljön föl teljesen minél hamarabb.
A kárigény viszont szerintem is vitatható. Manapság nagy divat mindenért kártérítést követelni, mert majd megmutatjuk, hogy az a szemét a felelős, és a gatyájukat is lepereljük.

Félreértés ne essék, egyáltalán nem vagyok TESCO-párti, ha lehet, be sem teszem a lábam ilyen üzletbe. És borzasztóan sajnálom azokat a szerencsétlen gyerekeket, akiket rendszeresen odavisznek családi programként vásárolni, főleg a csecsemőket, akik még este 9-kor is ott ordítanak kétségbeesetten, ahol amúgy semmi keresnivalójuk nem volna. Főleg, ha az egész család ott van, tehát valaki akár otthon is maradhatott volna a kicsivel...

Eltekintve a szubjektív véleménytől - bár a posztolók is nagyobb részt szubjektív okokból szeretnének kártérítést - nem értem, miért volna objektív módon felelős az áruházlánc a vásárlók testi épségéért, csak mert azok az áruház területén tartózkodnak. Ha a vevő elesik a saját kibomlott cipőfűzőjében, és betöri a fejét, azért is a TESCO fizessen kártérítést?

Egy 8 hónapos gyerekért elsősorban a saját szülei felelősek. Akik mindketten ott voltak. Ha ők nem vették észre, hogy a kicsi 3 kerekű kocsin ül, azért miért a TESCO a hibás? Ismételten mondom, nem az áruházat akarom védeni. De két ilyen pici gyerekkel elmenni olyan helyre, ahol már csak a zsúfoltság és a nagy forgalom okán is történhet bármi baleset, a szülők döntése volt. Legközelebb jobban tessék vigyázni a kicsikre!

Lehet kövezni.

ifrance 2011.06.02. 14:48:04

"Egy 8 hónapos gyerekért elsősorban a saját szülei felelősek. Akik mindketten ott voltak. Ha ők nem vették észre, hogy a kicsi 3 kerekű kocsin ül, azért miért a TESCO a hibás?" mivel a tesco feladata biztosítani, hogy semmilyen gyerek ne tudjon három kerekű kocsiban ülni, a válasz igen.
attól a sérülés mértéke nem lett volna számottevően kisebb, ha a gyerek 12 hónaposan fejeli meg a követ. részvétem a szülőknek. a tesco meg gondolkozhatna, hogy a (még kimondani is nevetséges) jó hírneve érdekében talán jobban járt volna, ha szó nélkül fizet. lett volna miből...

ifrance 2011.06.02. 14:50:03

na tessék, szövegértelmezésből be lehet írni nekem a karót. :) az idézett szöveget így olvastam: "ha ők nem vették észre, hogy a kicsi 3 kerekű kocsin ül, azért a tesco a hibás?" erre a válasz az igen... a többit fenntartom.

Katicabogárka 2011.06.02. 14:51:18

Eleve felelőtlenség egy 8 hónapos gyereket a bevásárlókocsiban magára hagyni. Még akkor is, ha teljesen használható, megvan az összes kereke. Úgy értem, a kocsinak.

admin1221 2011.06.02. 14:56:08

Remélem rendbejött a pici, és nem lesz semmilyen egészségkárosodása a jövőre nézve. Ugyanakkor nekem itt a szülői gondatlanság és a figyelmetlenség az, ami a legszembetűnőbb. Ha egy kocsiba beültetem a gyerkőcöt (azért egy 8 hónapos kisgyereket nagy felelőtlenség egy bevásárló kocsi gyermekülésébe ültetni), magam győződöm meg a bevásárló kocsi állapotáról. Ha jól értem, itt a bevásárlás végén derült ki, hogy nincs meg az egyik kerék. Ezzel az erővel hiába is vizsgálnák át a kocsikat, ha utána egy nagybevásárlás végén szétesik. Azt meg nem tudom elképzelni, hogy áruházanként több száz bevásárló kocsit mondjuk havonta terheléses tesztnek vesség alá. Szóval a szülőknek nagyobb odafigyelést és figyelmet javaslok, a picinek pedig jó egészséget kívánok!

Bedi 2011.06.02. 14:58:05

Egy bevásárókocsinak 4 kereke van, viszont 3 pont meghatároz egy síkot. A kocsik nem tökéletesek, ezért legtöbbször a 4 ből 1 kerék a levegőben van. Hogy éppen melyik, az a terhelés eloszlásától függ. Tessék lenézni egy ilyen kocsi kerekeire, az egyik általában nem forog, ahogy toljuk.

Teljesen életszerű, hogy megrakva a kocsi elveszti 1 kerekét, és nem vesszük észre. Ugyanakkor üresen a kocsi már dőlhet a hiányzó kerék irányába.

A gyerek kora, meg az, hogy tud-e ülni, teljesen mellékes ebben az esetben. Nem kisett, hanem a kocsi dőlt el vele. Akkor is megsérült volna, ha 5 pontos biztonsági övvel oda lett volna kötve.

hawkeye 2011.06.02. 14:59:44

@NWN:

Semmi kövezés. Szubjektíve igazad van.... :)

De valamit nagyon nem veszel figyelembe. Bármilyen céges területért a tulajdonosa, ill. az üzemeltetője felel.

Valahol megaludtál az elmúlt párszáz évben, mert ez egyáltalán nem új.

Ha megeszed a tecsó egérsz@ros csirkéjét, és beteg leszel, ugyanúgy eredménnyel perelheted őket, mintha az áruházukban a fejedre esett volna 1 mennyezetlámpa...

Ebben a kocsis esetben - feltételezhetően - a karbantartás hiánya, vagy valami hasonló mulasztás miatt esett ki a kerék.

Na, ki a felelős a kárért akkor?

De mondok durvábbat. Te, mint magánszemély, a saját telkeden, udvarodon, lakásodban is ugyanígy felelős vagy pl. a vendégeid testi épségéért.

Hacsak ők nem vétkesen, súlyosan,...etc.

Végül: az áruházlánc elleni per sztem eredményes lehet.

장현승 사랑해요 2011.06.02. 15:01:58

remélem, jobban van!

most már értem, miért van kiírva a tescoban egy ideje, hogy nem lehet bele gyereket ültetni vagy táskát rakni.

@Katicabogárka: mikor hagyták magára? nem hagyták magára.

AvgDvl 2011.06.02. 15:03:35

Ott kezdődik, hogy a kisgyerek nem való a nagyáruházba. Pont.

iamgolden 2011.06.02. 15:05:19

Egy 8 hónapos gyereket felelőtlenség magára hagyni egy ilyen magas kocsiban. Az üres szerkezet eleve könnyebben borul fel, de akár meg is lökhette volna véletlenül az egyik vásárló, míg az apuka "pakolt". Ha nem tudja egyik kézben fogni a gyereket, mikor bevásárol, akkor miért viszi egyáltalán magával anyukát meg a két picit?

Asszem 2011.06.02. 15:06:48

A gyereknek jobbulást, a szülőknek több elővigyázatosságot (bár szülőként tudom, hogy nem lehet 24 órában ébernek lenni és bármikor pillanatok alatt megtörténhet a baj), a kárigény szerintem is vitatható, ennek ellenére a Tesco méltányosságból fizethetné azt a 100e forintot nem csak a fogyasztóvédelemnek, hanem a károsultnak is.

Az nem mentség, hogy elkallódott a levél, mert már nem dolgozik ott a munkatárs, aki átvette.

vrv 2011.06.02. 15:07:19

Nekünk a Corával volt egy hasonló szituációnk, és szó nélkül fizettek, segitőkészek voltak, semmi maszatolás, ami a bev.központban történik nagy részben az áruház felelőssége ha rendeltetésszerű használat mellett következik be a baleset sztem

ave 2011.06.02. 15:09:03

Azert az gaz, hogy nem veszi eszre a szulo, hogy csak 3 kereke van a kocsinak.
No meg otthagyja a bev.kocsit?? Hat...
Jobbulast a picinek!

2011.06.02. 15:11:20

Milyen szülő az, aki:

1. Nem nézi meg, mibe teszi a gyerekét. Ha nekem egy fej karfiol a legértékesebb, amit a kocsira bízok, akkor is észreveszem ha hiányzik egy kerék!

2. Nyolc hónapos gyereket otthagyni, és pakolászni a kocsi túloldalán? Egy ekkora gyereket még a buksija is elránt oldalra+mindenfelé, és nincs olyan magas perem ezeken a kocsikon hogy megtartsa.

Nem azt mondom, hogy nem hibázott a tecsó, amikor balesetveszélyes kocsit hagy a rendszerben, de elsődlegesen a szülők a barmok. Én rohadtul szégyellném magam a helyükben, hogy nem jól vigyáztam a gyerekemre...

Roy 2011.06.02. 15:11:56

Az ahova ültette az apuka a gyereket az nem gyerekülés. Erre rendszeresítve szokott lenni egy kimondottan gyermekek részére olyan bevásárlókocsi aminek az első felébe egy zárt tér van. Ez általában egy kisautó.
A kerék miért esett ki?
Nos ezeket a kocsikat több ezren használják. Műszaki meghibásodás valószínű.
A szülök is súlyosan felelősek. Nyolc hónapos gyereküket, ha csak néhány percre is magára hagyták, nem figyeltek rá.
Amerikában lehet, hogy pert nyernének, de itt nem.
Ott egy anyuka a saját rosszcsont kölykében esett hasra egy bútorüzletben, és eltörte a kezét. Az üzlet tulaját beperelte, és a bíróság igen magas kártérítést ítélt meg.

prérikutya 2011.06.02. 15:13:30

A károkozással kapcsolatban a Tesco felelősségét kell bizonyítani. Vagyis, hogy az általuk elkövetett/elmulasztott cselekmény ok-okozati összefüggésben van e a károkozással.

Szerintem ez egyértelmű, szóval itt már csak a károkozás mérétkét kell megállapítani. Ugyanis onnan kezdve, hogy beteszed a pénzt/bilétát a kocsiba, már szerződést kötöttél velük, hogy náluk vásárolsz, ezért pedig kifogástalan kocsit kell kapnod. És ebben ugye az is benne van, hogy a parkoló területéről nem viheted ki, különben feljelentenek lopásért.

A kocsik állapotáért ők a felelősek. Létezik szakember, aki ezeket megjavítja, csak persze pénzért, az meg ugye büdös nekik. Ehhez nem kell nagy szakértelem egyébként sem, egy kb. 15-ös anya fogja a kerekeket, meg kell húzni és kész. Én pl. 10 alkalomból 9-szer olyan kocsit fogok ki, ami kersztben halad. Tök jó, amikor megpakolva 30-40 kilóval tornázni kell vele a sorok között. Gondoltam rá, hogy egyszer belegurítom valamelyik árutoronyba.:-)

A szülő felelőssége meg kizárható, hiszen Ő úgy járt el, ahogy általában mások is szoktak. Az a rész pont emiatt van a kocsin.

De mi van akkor, ha a tele kocsi mondjuk a másik gyerekre borul rá? Akkor majd ráírják, hogy a kocsi hatósugarában tartózkodni tilos?:-)

A szülők helyében pedig a gyereket nem vittem volna sehová, hanem azonnal mentőt hívok (fejsérülés miatt pláne) aztán majd a gyermekorvos eldönti, hogy mi a további teendő. Szóval lehetett volna felhajtást csinálni. De szerintem még nem kizárt egy büntető feljelentés sem az ügyben. A súlyos testi sértés okozása egyértelmű.

genyamagyar 2011.06.02. 15:17:49

Tízmillióra perelném a teszkot, annak ellenére, hogy gyakran vásárolok ott. Ettől függetlenül a szülőknek is van felelősségük.

2011.06.02. 15:19:44

@prérikutya: "A szülő felelőssége meg kizárható, hiszen Ő úgy járt el, ahogy általában mások is szoktak."

Na akkor ezért fogunk kihalni. Jogilag lehet hogy igaz ez a mondat, de emberileg... Márpedig ha a gyeerkemről van szó, nem a jogi körülmények az elsődlegesek, hanem az ő testi épsége.

gnme 2011.06.02. 15:21:14

minden hétvégén járunk tacskóba (a Frittmann ott a legolcsóbb a városban)

.. kb a kocsik 85%-a kacska, nem forog az egyik vagy másik kerekük, féloldalasan lehet csak tolni őket

rozsdásak is imitt amott ..áá' mindenre ráhorganyoznak ami nem műanyagnak látszik, felületkezelni persze b**** előtte, az extra pénzbe kerül

prérikutya 2011.06.02. 15:21:41

@zulu: Akkor pl. számoljunk abból, hogy naponta hány gyerket tesznek bele így a kocsikba és mennyi borul fel?

Mekkora a valószínűsége, hogy vele fog felborulni?

Ennyi erővel ne menj ki az utcára, mert a végén még ráesik egy cserepesvirág a fejedre....

Smirre 2011.06.02. 15:22:53

@Katicabogárka: Nem hagyták magára, csak elengedte a kosarat, amíg a pénztárnál a következő zacskóért, cuccért nyúlt...
Ez egyébként hasonló módon velünk is megtörtént a madaras teszkóban, annyival súlyosbítva, hogy a 2 éves lányom ült a bevásárlókocsi ülőkéjében, a fél éves fiam pedig a kosár elején keresztbe felrakva babahordozóban. A bejárat előtt eldőlt a kocsi (itt is a jobb első kerék hiányzott, ami csak akkor derült ki, amikor elengedtem a kosarat). A fiamat a hordozó megvédte (de vele együtt bucskázott kettőt), a lányom viszont végigszántotta arccal az aszfaltot, kb. úgy nézett ki mint a Terminátor fém nélkül - ügyelet stb. szerencsére nem történt komolyabb baj, az arca kb. 2 hét alatt begyógyult. Panaszkönyvbe írás 2 nap múlva, kb. 1 hónap múlva a bevásrlókocsik 70%-a felújítva, lecserélve.

Hímtag 2011.06.02. 15:25:20

Függetlenül az egésztől, nekem az a véleményem, hogy, a bevásárló kocsikat nem kéne egyáltalán gyereküléssel ellátni, hanem kevesebb, külön erre a célra épített gyerekes kocsikat kell üzemeltetni kiemelt figyelemmel. Nekem úgy rémlik sok helyen van ilyen. Ezeket a kocsikat pedig jól láthatóan feltüntetett használati feltételekkel kell rendelkezésre bocsájtani. Nem a tescót védem, hanem nekem az a véleményem, hogy egy kisgyereket akinek a tisztasága nem egyenlő és kifogástalan mindenkinél, ne tegyük ugyanoda, ahová a vásárolni szánt élelmiszereket. Erre nyilván sokan megsértődnek, hogy de az én gyerekem tiszta mint a patyolat, de valljuk be, hogy ha még így is van, akkor is egy gyerek köpköd, nyáladzik, stb, mert ez a dolga neki. Nem is beszélek most bővebben arról hogy egyesek egy szál pelenkában képesek nyáron berakni a gyereket oda. Ha nincs a bevásárló kocsin gyerekülés, akkor nem történik meg ez az eset, bárki is a felelős. Ez esetben meg a teszkó fizessen, mert erre van a biztosítás, amit nyilván kötöttek hasonló esetekre. Láttam én már leszakadni söröspolcot magától, de nem okozott sérülést senkinek, de ha okozott volna, nyilván van rá eljárás.

Roy 2011.06.02. 15:25:31

@prérikutya: A károkozás nem egyértelmű. Ugyan is ez BEVÁSÁRLÓKOCSI, és nem gyerekszállító. Ebbe árút kell pakolni, és nem a gyereket.
Az sem egyértelmű, hogy mikor törött ki a kereke. Így vették el, vagy menet közben. Miért nem észlelték előbb a hibát a szülők. Ennek a kerékkitörésnek azért kellett előjelének lenni, és nem pénztár előtt álló helyzetben törik ki.
A szülők legalább annyira felelőse, ha nem jobban mint a TECCO.

2011.06.02. 15:25:52

@prérikutya: Hiányzott a kereke. Mennyi a valószínűsége, hogy ÍGY felborul? Kurva nagy. A Tesco nyilván hibás, de a szülő még jobban. Lehet pereskedni, de ha te nem vigyázol gyerkedre, más nem fog. Aztán a megnyert kártérítésből lehet fajintos márvány sírkövet csináltatni neki. Én erről beszélek.

Tormi 2011.06.02. 15:26:13

Egy nyolc hónapos baba kicsi, viszont izeg-mozog.
Apa! Anya! A ti dolgotok figyelni a gyereketekre.
Nem kell hárítani a saját hülyeségetek miatt.

lüke 2011.06.02. 15:26:36

´hát..
nagyobb a haszna ,ha hárít
ügyvédek, ügyvédek palira veszitek a népet
a bíróságról nem is beszéltem

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.06.02. 15:27:38

Jegyzőkönyv készült az esetről?

2011.06.02. 15:27:44

@Smirre: Hát neked is gratulálok. Nem egy padlólemez alatt van a kerék, hanem egy drótrács alatt. Hogy a bánatba nem lehet látni ha hiányzik?

mxplanet 2011.06.02. 15:28:03

ha az a velemenye a tesconak, hogy 8 honapos gyerek ne uljon bele, akkor fel kell tuntetniuk a kocsikon!
abszolut H&S ugy.
Perelni oket!! nagyon.

mxplanet 2011.06.02. 15:29:10

@dark future: jogos a felvetes,
ha nem toltott ki a ceg baleseti jegyzokonyvet, az is hatalmas hiba.

Én meg Nynfus vagyok. 2011.06.02. 15:29:42

@hawkeye: hali. en ugyanezt gondolom, csak a CBA-rol. Csak akkor sikerul oda bemennem, ha minden kotel szakad. Remelem, nem a CBA-ra gondoltal, amikor esetleg egy alternativat probalsz sugallani. Egy olyan ceghez, amelyik folyamatosan lejart szavatossagu arut arul, raadasul azt is kibaszott dragan es meg a kulonado fizetese alol is kubujik, ne hivja magat magyar uzletlancnak. Illetve az adotorveny eleve ugy lett megirva, hogy nekik kedvezzen. Es addig, amig a 4,5 literes persil mosogel 3000FT a teszkoban es 3ezer nemtudom mennyi a 3literes a CBA-ban vagy akarhol, addig a teszkoban veszem meg. Pedig megvehetnem (szerencsere) a CBA-ban is. De ezt hivjak arversenynek. Pedig homo sapiens vagyok. Apropo homo sapiens. A HS gondolkodik ugyebar. Namost, ha olcsobban tudok megvenni egy csomo mindent teszkoban, akkor kiert menjek mashova? Nem elelmiszerrol beszelek. Azt en sem vennek onnan.

Én meg Nynfus vagyok. 2011.06.02. 15:29:45

@hawkeye: hali. en ugyanezt gondolom, csak a CBA-rol. Csak akkor sikerul oda bemennem, ha minden kotel szakad. Remelem, nem a CBA-ra gondoltal, amikor esetleg egy alternativat probalsz sugallani. Egy olyan ceghez, amelyik folyamatosan lejart szavatossagu arut arul, raadasul azt is kibaszott dragan es meg a kulonado fizetese alol is kubujik, ne hivja magat magyar uzletlancnak. Illetve az adotorveny eleve ugy lett megirva, hogy nekik kedvezzen. Es addig, amig a 4,5 literes persil mosogel 3000FT a teszkoban es 3ezer nemtudom mennyi a 3literes a CBA-ban vagy akarhol, addig a teszkoban veszem meg. Pedig megvehetnem (szerencsere) a CBA-ban is. De ezt hivjak arversenynek. Pedig homo sapiens vagyok. Apropo homo sapiens. A HS gondolkodik ugyebar. Namost, ha olcsobban tudok megvenni egy csomo mindent teszkoban, akkor kiert menjek mashova? Nem elelmiszerrol beszelek. Azt en sem vennek onnan.

prérikutya 2011.06.02. 15:32:51

@Roy: Tévedsz. Ez a rész pont emiatt van kialakítva. Ráadásul van olyan kocsi, amire pl. fel lehet tenni a gyerekhordozót is, gyárilag így készült.

Hiányzott a kereke. Lehet. De ez nem személyautó, hogy elinduláskor meg kell győződni bizonyos dolgokról. Ha meg náluk esett ki, akkor előtte csavarkulccsal végig kellett volna ellenőrizni az egészet? Na ne.

A kocsi a TESCO tulajdona, a vásárló pedig használta volna rendeltetésszerűen, de az arra ezek szerint nem volt alkalmas, mégis ott volt a többi között.

Ha meg kitörik a kereke, akkor feltételezhető, hogy nem annyira hülye a szülő, hogy tovább tolja benne a gyereket. A TESCO egyébként sz.rrá van kamrázva, tehát nagyon hamar kiderülhetett volna, hogy mi a szitu. Gondolom a felvétel már "véletlenül eltűnt".

mxplanet 2011.06.02. 15:33:31

@dark future: jogos a felvetes,
ha nem toltott ki a ceg baleseti jegyzokonyvet, az is hatalmas hiba.

prérikutya 2011.06.02. 15:34:26

@zulu: Te annyira fogyatékosnak nézed a szülőt, hogy hiányzó kerék ellenére beleteszi a gyereket?

Vagy Te pl. a körhintán előbb leellenőrzöd az illesztéseket, meg elkéred a szerelési naplót, mielőtt beleülteted a gyereket?

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.06.02. 15:35:35

@hawkeye: "Van egy bizonyos szint, ami alá ugye Homo Sapiens nem megy."

És te lennél a Homo Sapiens? Ma még nem röhögtem ekkorát.

bonobonohu · http://bono.hu 2011.06.02. 15:39:03

tesco, kocsi, pakolás... ez nem a szakítósblogra való sztori lenne inkább? :-)
(bocs. jobbulást a kicsinek!)

u.i.: véleményem szerint, ha a bevásárlás kezdetekor már ki volt törve/hiányzott a kerék, akkor a szülők felelőssége (miért nem nézték meg jobban, hogy (egyik) legféltettebb kincsüket hova ültetik??? - vigyázat, sarkítok: ennyi erővel simán beraknák egy tnt-vel telepakolt autóba, amit egy klinikáról szalajtott elmebeteg vezet?), ha a kasszánál, fizetéskor tört ki, akkor pedig az áruházé. ennyire egyszerű.

jackjunior 2011.06.02. 15:39:08

Én sosem vittem a gyerekeimet vásárolni, a férjem vigyázott rájuk otthon, de nem ez a lényeg. Kicsi gyereknek szerintem semmi keresnivalója a Tescoban. (Két szülővel)
Lehet perelni, de alapvetően a szülők hibáztak. Számtalanszor látok hasonló helyzetet, hogy pici gyerekeket beleültetnek a bevásárlókocsi ezen részébe, ami szerintem életveszély, nos egy 8 hónapos gyerekről meg ne is beszéljünk. Elő szokott fordulni, hogy udvariasan szólok a mamának, hogy felbillenhet a kocsi gyerekkel együtt, annyira izeg-mozog, de még senki nem reagált pozitívan. A gyereket természetesen sajnálom, remélem jól van! JJ

Roy 2011.06.02. 15:42:40

@prérikutya: Nem emiatt van kialakítva a kihajtható része a kocsinak, hanem apróbb tárgyak vásárlása esetén a lyukakon ne hulljon ki a motyó. Az meg, hogy a sok hülye szülő mire használja az az ő felelősségük.
A felvétel nem véletlenül tűnik el, hanem erre van egy törvényi szabályozás (adatvédelmi törvény)mennyi időnként kell törölni a szerverről. Amennyiben jól tudom, hét naponta. Nem fognak tárolni egy felvételt évekig, mert nem is lehet.
Amennyiben meg hiányzott egy kereke, úgy nem is lehet tolni, pláne, ha még súly is van benne.
Ezt mondjuk észlelni kellett volna, mint azt hogy bicegő kerékkel nehezen tolja.

2011.06.02. 15:42:46

@prérikutya: A hiányzó kereket nem vette észre, és beletette a kocsiba a gyereket. Ez bizony figyelmetlenség, aminek a kiskrapek itta meg a levét. Persze, hibázhat minden ember, de ha a gyerekről van szó, akkor illik minimalizálni ennek az esélyét, pl. odafigyeléssel.

A körhintás hasonlatod meg szimplán szar. Ha észreveszem, hogy hiányzik a biztosítólánc, tuti nem teszem bele a gyereket. Látod, kb. ez felel meg a hiányzó keréknek, és nem a karbantartási napló.

Tom Servo 2011.06.02. 15:42:47

Sajnálom a gyerkőcöt.
Az eset apropóján felvetődött bennem egy kérdés.
Van arra valami szabály, hogy a bevásárló kocsiba lehet e gyermeket - akár 4-5.. éveset is - szállítani. Nem a nyitogatható ülésszerű alkalmatosságra gondolok, hanem ahova pakolom a cuccot.

Amiért kérdezem. A gyerekek cipője szerintem nem valami patyolat. Simán lehet a járdán kutya pisi, stb. Én meg beleteszem a kenyeret, zöldséget ...
Otthon meg kipakolok a szütyőből az asztalra...

Mit szól ehhez a köjál?

Engem kimondottan zavar, ha gyereket szállítanak a kosárban - főleg a kis topánkája miatt.

bocs kicsit off, de azért érdekelne a véleményetek

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.06.02. 15:46:09

poszter:"A bevásárlókocsi az oldalára dőlt a benne ülő gyerekkel együtt. A szülők ekkor vették észre, hogy a bevásárlókocsinak csak 3 kereke van meg, a jobb első kerék hiányzik."

Tiszta ügy: csoportosan, gondatlanságból elkövetett kiskorú gyerek veszélyeztetése.

Az apának meg pont egy kereke hiányzik, az ami a többit hajtja. Az anya meg ne tévessze szem elöl a gyerekét. Erre mondják, hogy két hülye egy pár. És még ők akarnak kártérítést...
Kb. úgy, mint azok a hülyék, akiknek a szabadon szórakozó kisfia zárás után a strand medencéjébe fulladt.
Tele van a hócipőm már azzal, hogy minden áruház tele van visongó meg szaladgáló gyerekkel... tavaly is nekiszaladt az egyik a kocsimnak, mire a hülye anyja előkerült valahonnan és rám szólt, hogy vigyázhatnék jobban is. Én meg azt mondtam neki, hogy vigye a gyerekét szemészetre.

prérikutya 2011.06.02. 15:48:59

@Roy: "Nem emiatt van kialakítva a kihajtható része a kocsinak, hanem apróbb tárgyak vásárlása esetén a lyukakon ne hulljon ki a motyó."

Kisebb motyónak ott a kosár. Ha pedig megnézed a neten található képeket, nagyot fogsz csodálkozni, hogy minek van az a rész. Ha az általad említettek miatt lenne, akkor nem hagytak volna helyet a gyerek lábainak a rácsozásnál.

A felvételt pedig a saját igazuk bizonyítására kimenthették volna (jogszabály lehetőséget ad rá), most majd ők bizonygathatják az igazukat.

"Amennyiben meg hiányzott egy kereke, úgy nem is lehet tolni, pláne, ha még súly is van benne."

Tehát akkor menetközben esett ki?

svájci néger 2011.06.02. 15:49:02

Az, hogy megtörténhetett; a szülök hülyesége.
Az, hogy meg is történt; a TESCO felelössége.

Bukakán 2011.06.02. 15:49:09

Újságíró vagyok egy országos napilapnál, szívesen adnék hírt erről.

waces · http://blog.waces.hu 2011.06.02. 15:50:30

alapvetoen gyereket nem viszunk bevasarolni. vagy ha megis, akkor nem ultetjuk a kocsiba (mi ha vmi miatt gyerekkel egyutt mentunk vasarolni, akkor egyinkonk a kocsit tolta a masik a babakocsit). tovabba aki tolt mar olyen kocsit, uresen vagy tele az tudja, hogy konnyen eszreveheto ha harom kerekkel megy. legkesobb a kipakolaskor.
kiskrapeknak jobbulast. szulok meg figyeljenek oda. tecso meg nezze at kocsik allapotat es ami szar azt selejtezze le.

prérikutya 2011.06.02. 15:50:50

@zulu: "A körhintás hasonlatod meg szimplán szar. Ha észreveszem, hogy hiányzik a biztosítólánc, tuti nem teszem bele a gyereket."

Ha észreveszed... Ez itt a lényeg.

Roy 2011.06.02. 15:52:17

@prérikutya: Még egy kis apróság. Az sem kizárt, hogy a gyerek mozgolódott, és a kipakolt árú miatt a súlypont felűre tevődött át, és így borult fel. A kerék a borulás következtében is kitörhetett.
láttam más áruházban ilyen borulást, és a kerék ép volt.

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.06.02. 15:53:39

@Tom Servo: "A gyerekek cipője szerintem nem valami patyolat. Simán lehet a járdán kutya pisi, stb. Én meg beleteszem a kenyeret, zöldséget ..."

Nehogy azt gondold, hogy ez érdekli az "apukát" vagy az "anyukát"... Őket se tanították meg annak idején semmire, szaporodni meg maguktól is tudnak...
A kisgyerek sem tehet róla, hogy a bunkók az utcára szaratják és hugyoztatják a dögöket... ez itt Abszurdisztán, a vekkeres népével.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2011.06.02. 15:54:07

Elképesztő, hogy milyen részvétlen alakok kommentelnek! Még jó, hogy nem azért cseszitek le szerencsétlen két szülőt, hogy egyáltalán magukkal viszik a gyereket bevásárolni!

1) A tecsó felelőssége vitán felüli. Az ő érdekkörükben, az ő mulasztásuk miatt következett be a baleset, az az elvárható minimum, hogy kórházi ápolás költségeit fedezzék.
Szerintem egy jó egy vagy félmillás kártérítést simán megérdemelne a lánc, különös tekintettel arra, hogy "elkeveredik" náluk a panaszos levél, meg hogy az ügyvédeik nem tudnak jobb kifogást kitalálni a "8 hónapos gyerek még nem tud ülni" c. hülyeségnél.

2) Természetesen -- ismerve kissé ezt a multit -- sajnos esélye sincs a családnak behajtani rajtuk a kártérítést. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy előkaparnak valahonnan egy szerencsétlen bérrabszolgát, akire ráhúzzák majd az egész balhét kártérítésestül, mindenestül együtt.

gorcsev01 2011.06.02. 15:54:34

Remélem már meggyógyult szegény gyerek.
Azért én még hozzá tenném, hogy milyen szülő/orvos az aki nem veszi észre, hogy a gyereknek kulcscsont törése is van. Ha nem csinálnak tüdő röntgent, akkor soha nem veszik észre? Pedig gondolom ,ha már tud ülni, akkor a kezét is mozgatja, kivéve a töröttet.

2011.06.02. 15:54:35

azért ez a mostani és a múltkori komment czunami megvilágítja, mennyi sok kibaszott hipokrita, olvasni, szöveget értelmezni, logikát használni nem tudó, hulladékagyú, mindenhol és mindenben hazugságot látó, selejtes genetikai amorf hulladék van ebben a szerencsétlen országban.

2011.06.02. 15:55:26

@prérikutya: Nemnem. Én észreveszem, mert fontos a kölköm, és tudom hogy oda kell figyelnem a biztonságára. Ez itt a lényeg.

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.06.02. 15:56:24

@Bukakán: És ebben mi a hír, okos tojás? Hogy két hülye kiborította a gyerekét? Melyik újságnál vagy, te agytröszt?

2011.06.02. 15:56:52

@_drc_: A gyereké minden részvétem, hogy ilyen agyatlan szülei vannak.

2011.06.02. 15:58:11

@Bukakán: Újságíró, és még csak ma regeltél? Hááát....

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.06.02. 16:00:11

az ilyen szülőknek nemhogy kártérítés nem jár, de még gyereküknek sem szabadna lenni.

prérikutya 2011.06.02. 16:00:24

@zulu: Értem. Akkor anyám szimplán hülye volt, mert engedett a szocializmusban nem EU kompatibilis játszótéren játszani, meg nem ültetett gyerekülésbe... stb.

"Én észreveszem, mert fontos a kölköm, és tudom hogy oda kell figyelnem a biztonságára."

Tehát, ha a kölköd elfikázik majd a biciklivel, akkor majd Te leszel a hibás...

Karipapa01 2011.06.02. 16:00:34

@zulu: "Hiányzott a kereke. Mennyi a valószínűsége, hogy ÍGY felborul? Kurva nagy."
Nem nagy. A kocsi súlypontja ugyan magasan van, de a kerék átmérője kicsi, tehát a kerék hiánya csak kismértékben tolja el a súlypontot. Ha a gyerek a kocsiból nem hajol ki annyira, hogy a súlypont a kerekek vonalán kívülre kerül, a kocsi soha nem fog felborulni, ha külső erőbehatással nem borítják fel. Nagy valószínűséggel a gyermek a kocsiból igen nagy mértékben kihajolt és ez okozott olyan súlyponteltolódást, hogy a kocsi felborult. Valószínűleg a TESCO műszaki szakértőt fog igénybe venni, hogy ezt bizonyítsa. Mivel a gyermek viselkedése a szülők felelőssége, tartok tőle, hogy a kárigényt el fogják utasítani.

Martian (törölt) 2011.06.02. 16:02:19

"a Társaság álláspontja szerint egy 8 hónapos gyerek még nem képes arra, hogy önállóan üljön egy bevásárlókocsiban…"

Aha... és ez a tájékoztató hol is van felírva a bevásárlókocsira?

prérikutya 2011.06.02. 16:02:33

@Roy: A kocsit direkt úgy tervezték meg, hogy ott legyen a gyerek súlypontja, ahol a kocsi a legstabilabb, vagyis a hátuljánál. Ott a legszélesebb és a gyerek sem a tetején ül, hanem kb. középmagasan.

Fel lehet dönteni, de ahhoz azért nagy erő kell, vagy egy hiányzó kerék.

belekotyogok 2011.06.02. 16:02:36

Ha a kocsi háromkerekű volt a legelejétől fogva, annak szerintem már akkor ki kellett volna derülni, amikor beleülteti a gyereket. meg gondolom a cuccot se úgy pakolta bele, hogy gondosan kiszámította az egyenletes terhelést.

EZ egy nagyon szerencsétlen eset, sajnálom a levélírót, remélem a gyerek azóta rendbe jött, de ezért nem kizárólag a teszkót terheli felelősség. Az ilyen peres eseteknek max annyi lesz az eredménye,hogy majd a teszkóból is kitiltják a gyerekeket, nem csak a metroból.

nem vagyoni kár: a gyermek testén kék-zöld foltok. - ez ugye vicc? a gyerekek testén egy bizonyos életkorig elég sok kék-zöld folt lesz, ha szerencsétek van és ennyivel megússzátok.

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.06.02. 16:04:32

@_drc_: "Elképesztő, hogy milyen részvétlen alakok kommentelnek! Még jó, hogy nem azért cseszitek le szerencsétlen két szülőt, hogy egyáltalán magukkal viszik a gyereket bevásárolni!"

Igazán? Miért kellene hülyékkel szimpatizálnom? Nem a 8 hónapos kisgyerek dolga a bevásárlás. Nem a gyerek tehet róla, hogy hülyék a szülei. Különben igazad van: valóban szerencsétlenek a szülei. Remélem, hogy gondatlanság miatt jól megbüntetik őket.
A te gondolatmeneted szerint meg ha kiesik a gyerek az ablakon, akkor a lakótelep építőjét kell elítélni, ugye?

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.06.02. 16:08:13

@Martian: "ez a tájékoztató hol is van felírva a bevásárlókocsira?"

A hülyéknek nem mindegy, hogy van-e vagy nincs felírat? Mit kellene felírni a bevásárló kocsira? Azt, hogy bevásárló kocsi nem pedig dodzsem?
Vajon te meg tudod különböztetni a babakocsit a bevásárló kocsitól?

Stupidella 2011.06.02. 16:09:05

@NWN: minden szavaddal egyetértek...

2011.06.02. 16:10:02

"Egy TESCO-val folytatott jogvitát ismertetnék, kíváncsi vagyok a kommentelők véleményére."
hehe. ennyire erővel megkérdezhetted volna a lipóton anno, h ki nem érzi napóleonnak magát.
te is tudod, jogban jártas ember is tudja, műszaki ember is tudja, racionálisan gondolkozó, hétköznapi ember is tudja, igazad van, és h az ilyen jellegű balesetek és a multi reakciói is túlmutatnak önmagukon.
csak hát a helikopterek mostanában mindenhol ott köröznek.

penelope garcia 2011.06.02. 16:10:08

Szaros százezer forint?????
Ez szerintem milliós ügy.

Az pedig lényegtelen, hogy arra hivatkoznak, a gyerek 8 hónaposan még nem tud ülni (de igen, tud), hiszen a kocsi dőlt el, a gyerekkel együtt, s nem a gyerek esett ki/be/le stb.
Szóval, Tesco, fizess!!!!!!!!

MetálFater (törölt) 2011.06.02. 16:10:53

@sixx a bolsevik:
Talán nem véletlenül van az USA-ban a mikrohullámú sütőre írva, hogy macskát szárítani nem alkalmas...

Ezért nem mindegy, hogy van-e vagy nincs felirat.

Shekeras 2011.06.02. 16:12:33

Ah! Ez csak egy CBA-as hir a sok kőzül. Külön egy osztályuk van erre, ezek gyártyák a hireket.

MetálFater (törölt) 2011.06.02. 16:12:51

@avman:

avman 2011.06.02. 15:54:35
"azért ez a mostani és a múltkori komment czunami megvilágítja, mennyi sok kibaszott hipokrita, olvasni, szöveget értelmezni, logikát használni nem tudó, hulladékagyú, mindenhol és mindenben hazugságot látó, selejtes genetikai amorf hulladék van ebben a szerencsétlen országban."

Tiéd a nap kommentárjának a díja!
Maximálisan egyetértek.

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.06.02. 16:15:12

@MetálFater: "nem véletlenül van az USA-ban a mikrohullámú sütőre írva, hogy macskát szárítani nem alkalmas..."

Viszont rá van írva, hogy "sütő". Persze, az értelmi fogyatékosnak az mindegy. Én sem vasalóval melegítem a teát, pedig nincs is ráírva, hogy nem lehet.

336699 2011.06.02. 16:17:18

Termeszetes, hogy a TESCO fizessen, szegeny szülőknek eleg lehetett atelni az egesz tortenetet, ti pedig meg oket hibaztatjatok.

A bevasarlas kozben is kieshetett a kerek, biztosan nem ultettek volna bele egy hibas kocsiba.
TESCO-nak kotelessege, hogy folyamatosan ellenorizzek a kocsikat, ha tudjak, hogy gyermekek is ulhetnek benne, mert azert van az a resz kialakitva.

Reggie 2011.06.02. 16:17:43

@Roy: Az a fura, hogy a bevasarlokocsi gyartok is gyerekulesnek hivjak. Biztos ok csomagot ertenek a gyerek alatt.

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.06.02. 16:17:55

@MetálFater: na akkor elemezzetek:
aru kipakolva. kocsi üres (a gyereket kivéve). apa nem fogja. gyerek megdől (kihajol, pina tudja, miért). a hóbelebanc súlypontja a kerekeken kivül kerül. fizikai törvény, hogy a kocsi felborul. a szülőknek börtönben lenne a helyük csecsemő veszélyeztetésért.
stay metal!

xkolbászx 2011.06.02. 16:19:45

ha az én gyerekem lenne, már rég megkerestem volna a tescos döntéshozót....

2011.06.02. 16:21:56

@metalheart: kurva kevés fogalmad van a fizikáról, ezért próbáld ki a gyakorlatban: legközelebb próbálj meg felborítani egy 4 kerekes bevásárlókocsit... az a súlypont soha nem fog annyira kikerülni egy 8 hónapos gyereknél, h felboruljon, előbb esik ki a kocsiból. de ha a képletből az egyik kereket kiszeded, akkor változik meg az a fránya súlypont. nem a gyereké. a szerkezeté. ugyanis az számít.

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.06.02. 16:23:38

@belekotyogok: "Az ilyen peres eseteknek max annyi lesz az eredménye,hogy majd a teszkóból is kitiltják a gyerekeket, nem csak a metroból."

Már régen meg kellett volna tenni. Minden áruház balesetveszélyes a gyerekek számára. Rengeteg a felpakolt áru és mindenféle cikk, amit a gyerek magára ránthat. Árufeltöltés folyik, gépekkel is, tehát érthetetlen számomra, hogy miért rohangálnak gyerekek ilyen helyeken? Odafent a minisztériumban ülő barmok erre nem gondolnak?

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2011.06.02. 16:26:03

@avman: bocsi, szigorlatoztam fizikából, talán a a Műegyetemen gyenge a színvonal. Te valszeg nem, ha Nálad a kerék hiánya miatt észrevehetően megváltozik a súlypont. a borulás az tényleg könnyebb ilyenkor, de kizártnak tartom, hogy valaki úgy végigcsinál egy bevásárlást, hogy nem veszi észre, egy kerék hiányzik.

Tedat 2011.06.02. 16:26:34

@Tom Servo:
"Amiért kérdezem. A gyerekek cipője szerintem nem valami patyolat. Simán lehet a járdán kutya pisi, stb. Én meg beleteszem a kenyeret, zöldséget ..."

Ezért adnak zacskót a zöldséghez, kenyérhez.
Csak használni kellene.

Karipapa01 2011.06.02. 16:28:35

@336699: Akár bevásárlás közben is?

yerico1 2011.06.02. 16:30:47

@Karipapa01: Erre azért ne vegyél mérget. Ha egy kerék hiányzik, akkor az elvándorolt súlypont miatt a két ellentétes kerék lesz a tengely, amire a forgatónyomaték képződik. Márpedig elegendő, ha a gyerek nem középre ül, a maradék kerék nem fogja kiegyenlíteni azt a forgatónyomatékot, és a kocsi borul.
Ha mindezt műegyetemi fizika szigorlattal a hátad mögött mondod, akkor összedől bennem a világ, hogy ennyit enyhültek volna a követelmények.

2011.06.02. 16:31:10

@sixx a bolsevik:
értem én, h nálatok úgy működött a dolog, csontot kötöttek a nyakadba, h legalább a kutya jáccon veled, amíg az a szerencsétlen, aki a világra szart elmentek bevásárolni az dns sérült ondó tulajdonosával, de nem biztos, h ezen családi hagyomány máshol is működik.
képzeljük el (maga lesz a horror, mert remélhetőleg még nem vetted a fáradságot magadnak, h szaporodj):
rendben, te elmennél (mert sajnos egyszer elmentél véletlenül, rászabadítva a hulladékod a világra) bevásárolni, asszony nincs otthon, csalá,di csont elő, irány a kutyaól a gyerekkel amíg elmész vásárolni. végül is, ahány ház, annyi szokás. de azért hadd ne ez legyen a hétköznapi.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.06.02. 16:31:19

@hawkeye: Nem olyan rossz az a Tesco, a Márka üdítőimet mindig ott veszem, és mindig van legalább 1 márkás sör akcióban.

A közömbösséget, hárítást, kicsinyességet nem bírom az ügy kapcsán. Ami persze tipikus.

Volt egy tvsorozatban, hogy egy áruházat a tömeg megrohamozott, ott egy ember elesett, megcsúszott a jégen, talán meg is halt, vagy megsérült, és ezért az áruház volt a felelős, de hatalmas mértékben. Természetesen USA. Azért ott elég jó kis túlkapásokról lehet hallani.

Reggie 2011.06.02. 16:33:10

@metalheart: Akkor csak reg lattal bevasarlokocsit. Uresen is barhogy hajlong a gyerek, nem tud felborulni. Direkt igy gyartjak, mert tudjak, hogy gyereket fognak belerakni.

yerico1 2011.06.02. 16:34:08

@Tedat: Gondolom, ha belehugyoz egy részeg a kocsiba, akkor nem hagyod csak azért ott, és viszel egy másikat, hiszen úgyis mindent zacskóba raksz.

2011.06.02. 16:34:24

@metalheart: szerintem nagyjából egy lófasz van a te hátad mögött, nem fizika szigorlat a műegyetemen. még tán érettségi sem. vagy ahogy előttem is írták, szerintem téves címzéssel, sajnos sokat enyhültek már arra is a dolgok. mondom ezt mint szakmérnöknek látszó biztonság tanácsadó féle.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.06.02. 16:35:00

@sixx a bolsevik: hova kellett volna tenniük a gyereket? van gyereked? jársz bevásárolni, időnként heti bevásárlást megcsinálni? gyerekkel? nincs nagyi, nincs babysitter, nincsenek szomszédok.

Max annyit lehetett volna, hogy egyikük vásárol, másikuk ül a gyerekkel a kocsiban.

2011.06.02. 16:35:17

+i a utolsó előtti előtti szó mögé-

hazug fidesznyik (törölt) 2011.06.02. 16:35:20

@336699: "szegeny szülőknek eleg lehetett atelni az egesz tortenetet, ti pedig meg oket hibaztatjatok"

Hát ezért tart itt ez az ország. A tettesből áldozatot csinálnak, az áldozatból meg bűnöst. Ez itt megint egy iskolapéldája annak, hogy hogy kell a felelősséget másra áthárítani. Ez az ország a gerinctelenek tenyészhelye.
Ebben a sztoriban csak annyit kellett volna tenni az "apukának", hogy kiáll becsületesen és bevállalja: sajnos, én vagyok a hibás ezért, vállalom a következményeket.
Ja, hogy ez itt Magyarország. Bocsánat, nem szóltam.

mizie 2011.06.02. 16:39:50

"akkor láttuk hogy csak 3 kereke van" LOOOL

hazug fidesznyik (törölt) 2011.06.02. 16:40:40

@HalivudEstevez: "Max annyit lehetett volna, hogy egyikük vásárol, másikuk ül a gyerekkel a kocsiban."

A kocsiban? Otthon nem jobb? Hány ember kell egy bevásárláshoz?

Hány rendőr kell egy égő becsavarásához?
Három, mert kettő a létrát forgatja.

yerico1 2011.06.02. 16:42:07

Na, ismerősre ráesett a Tescoban egy polc. Azt a rémült tömeget, amivel ott körbevették az alkalmazottak. Amit vásárolt volna, ingyen hazavihette. Persze azonnal aláírattak vele egy papírt, hogy nem tart igényt semmiféle kártérítésre.
Egyszóval már hogyne volna felelős a boltban a vásárlókkal esett balesetekért. Lehet azt mondani, hogy anyaghiba miatt eltört a polcot tartalmazó csavar. Hogyne. A Tesco szépen fizet a vásárlónak, majd leperli az egészet a polc szállítóján, aki továbbperel a csavar gyártóján.

mortadella 2011.06.02. 16:44:18

Teendő:

Megkeresni az ilyen kocsikat gyártó cégeket, Auchan, SPAR, Metro stb. is

Jogilag hiteles szakértői nyilatkozatot kérni a kocsik rendeltetésnek megfelelő használhatóságáról, karbantartási teendőkről, ütemezéseiről, leselejtezési időről/feltételekről.

Ezek alapján már lehet tudni, hogy milyen elvárható feladatai vannak egy áruháznak egy kocsi működtetésével kapcsolatban, illetve meddig lehet biztonságosan leselejtezésig használni.

Tesco átadja az összes dokumentumot a kocsijaik karbantartásával kapcsoltban, leselejtezési bizonylatokat is.

A fentiekből ki fog derülni, hogy az áruházlánc az elvárható módon kezelte-e a kocsik biztonságának kérdését.

Ha nem:
- feljelentés veszélyeztetés kapcsán, a legfelső kutyától lefelé egy-két szintet legalább érintve: ezeknek minimum felfüggesztett szabadságvesztés
- Tesco kocsinként a karbantartásra, selejtezésre (új beszerzésre) ki nem fizetett költségek 100-szorosa
- Vizsgálat valamennyi magyarországi láncnál, hasonló következményekkel.

(Annyi ezresem lenne, ahányan pofára fognak esni ítélethirdetéskor a fenti vélemények írói közül, akik szerint a szülők tehetnek a balesetről...)

MetálFater (törölt) 2011.06.02. 16:45:38

@metalheart:

Nem az általad leírtakat vitattam.

Mindössze arra próbáltam rávilágítani, hogy attól, hogy "bármi" van írva "bármire", még "bármire" használható, és nem zárja ki, hogy "bármire" ne használd!

(Értelmezés kérdése a "bármi!")

Azért van az USA-ban ráírva a mikróra, hogy macskát ne száríts benne, mert volt olyan idióta, aki megpróbálta.

Oszt mikor kifingott a macsek, még Ő ment perre - no azóta van ráírva amikróra.

(És az a szép, hogy úgy tudni, meg is nyerte...)

Leonard Zelig 2011.06.02. 16:47:09

normal wear and tear, oszt annyi. Ebből nem lesz balatoni nyaraló a családnak.

gnme 2011.06.02. 16:47:32

yerico1: pont ugyanaz, mint amikor írják a levelet: milyen olaj kell a kocsimba?
Első kérdés: megnézte-e a gépkönyvben, mit ajánl a gyártó .... há' milyen gépkönyvben? (:-D)

Polc is csak bizonyos terhet képes elviselni, aztán törnek a kötőelemek.

Vajon hányan olvasták a feltöltők közül a polcrendszer gyártójának "használti" (..Józsi a modoros szervízes, hosszú "í"-vel, mert ő nem porszívó és mosógép szerelő :-D) utasítását? ... hát sehányan.

mortadella 2011.06.02. 16:47:49

(és a büntetés 10%-a az áldozatnak)

hazug fidesznyik (törölt) 2011.06.02. 16:52:01

@mortadella: "A fentiekből ki fog derülni, hogy az áruházlánc az elvárható módon kezelte-e a kocsik biztonságának kérdését."

Nagy maszatoló vagy. Illik rád, amit fentebb írtak. Az általad írtak alapján csak éppen az nem derül ki, hogy az apa elvárható módon kezelte-e a gyerekének biztonságos felügyeletével járó feladatokat. Emlékeztetlek rá, hogy eleve törött kerekű kocsira tette a gyerekét. Te beszállnál egy törött kerekű autóba, észkombájn?

nsxtom 2011.06.02. 16:56:50

a szülö is hibás,de nagyon!!hogy nem lehet észre venni,hogy hiányzik 1 kerék???minek ülteti be a kocsiba?? az neeem gyerek ülés!!!nehezebb terjedelmesebb árúknak van!VAn külön gyerek kocsi!hát akkor?!ez csak a LÓVÉRA MEGY! De a tesco is lehetne kicsit körül tekintőbb. adtam volna 2kilót oszt jo napot.

Britte 2011.06.02. 16:56:54

zulu 2011.06.02. 15:11:20
Szerintem tipikus magyar mentalitás, hogy rögtön másokat hibáztatnak az emberek.

mortadella 2011.06.02. 17:00:17

@hazug fidesznyik:
"az nem derül ki, hogy az apa elvárható módon kezelte-e a gyerekének biztonságos felügyeletével járó feladatokat"

Nem rosszabbul, mint az a szülő, aki
- nem néz be a villamos ülése alá, a felfüggesztés minőségét vizsgálva minden egyes, gyerekének leültetése előtt
- nem nézi meg a játszótéri játék rögzítőpontjait, minden alkalommal, amikor a gyerek használni kezdi
- nem kóstolja előre az élelmiszert minden egyes alkalommal
- nem győződik meg saját tesztekkel az általa vásárolt, elvileg alkalmas játékok veszélytelenségéről

Folytassam?

Ken Adams79 2011.06.02. 17:00:53

Sziasztok!

A gyereknek jobbulást kívánok.Bár remélem másfél év alatt már teljesen felépült.

De!!!!
ha a baleset január 29. történt, miért augusztusban, 7 hónappal később küldenek levelet a TESCO-nak (legalábbis, nem láttam más dátumot közben)

Még ha párnapig meg is őrzik a felvételeket, fél évig, biztos, hogy nem.

Ha az apuka szerint: "A kocsin semmilyen hiba vagy hiányosság nem volt érzékelhető"
Azt kizártnak tartom, hogy ne venné észre, ha csak 3 kerék van...főleg, ha úgy tolta be az áruházba, hogy nem ült benne a gyerek.

A lehajtható rész, pedig NEM GYEREKÜLÉS.
a 2 "lyuk a lábnak" azért van, hogy ha valami hosszabb dolgot (léc, stb) be akarsz rakni, akkor ott ki tudd vezetni, illetve, táskát, kosarat lehet oda tenni.
NEM GYEREKÜLÉS, valaki feljebb ezt írta: "A szülő felelőssége meg kizárható, hiszen Ő úgy járt el, ahogy általában mások is szoktak", attól, hogy más hülyeséget csinál, nem kell követni a példáját.

Nem vagyok ügyvéd, nem tudom ki mennyire hibás, a TESCO területén belül történt baleseteket, gondolom a TESCO-nak alapból ki kell vizsgálnia.

Csak nem fél évvel később...

indapass90210 2011.06.02. 17:01:17

@hazug fidesznyik: faszokat. A teszkónak tartania kellene egy embert többek között arra, hogy minden nap átnézze a kocsikat.

Karipapa01 2011.06.02. 17:01:25

@yerico1: De, mérget veszek! Ugyanis a bevásárlókocsi kerekének átmérője többnyire nem haladja meg a 2-300 mm-t. A kb 20 kg tömegű gyermek -ha nem hajol ki- súlypontja mindig a négy kerék között van, tehát a kerékrögzítés pontjára kifejtett nyomaték a felborulás ellen dolgozik. Ha a kerék beszerelési pontján belül (a négy kerék között) van a tömeg által képzett erővektor, nincs forgatónyomaték, ami a kocsi borulását idézné elő. Ez nem Zetor vagy Belorusz traktor, ahol a kerekek átmérője összeegyeztethető a szerkezet szélességével. Egyébként ez a műegyetemi nagy duma kiválóan bejött, mert ezzel a probémával egy 8 általánost végzett darukezelő is simán megbírkózik. Mindegy, élesítsd a körmeidet. Egyébként hol van leírva, hogy a kocsi arra borult, ahol a kereke hiányzott? Lehet, hogy a másik oldalon és a borulás következtében esett ki. Próbálj rajzolni magadnak egy erőfolyamábrát a bevásárlókocsi ismeretében és rájössz arra, hogy most csak a vita kedvéért szóltál hozzá.

mortadella 2011.06.02. 17:03:28

Honnan tudják azok, akik szerint a szék, amely előtt két luk van a gyerek lábának, és amely jellegű kocsikba a világon mindenhol gyerekeket ültetnek, hogy Magyarországon, ezek a kocsik nem alkalmasak gyerekek beültetésére?

2011.06.02. 17:03:50

@mortadella:
no, végre érkezett valami tényleg hasznos hozzászólás. 100-ból talán az első igazi kompetens? nemrossz. subbalizálódik, homárizálódik itten minden.

mortadella 2011.06.02. 17:08:00

@Karipapa01: "Egyébként hol van leírva, hogy a kocsi arra borult, ahol a kereke hiányzott? Lehet, hogy a másik oldalon és a borulás következtében esett ki. "

Idézet az indító levélből:
"A bevásárlókocsi az oldalára dőlt a benne ülő gyerekkel együtt.
...
Máté bennmaradt a bevásárlókocsi gyerekülés részében, nem esett ki."

Olvasni tudsz, vagy csak leírni amit kitalálsz?

Karipapa01 2011.06.02. 17:11:15

@mortadella: Tudsz olvasni? Hol van leírva, hogy a bevásárlókocsi melyik kereke esett ki?

csilisav 2011.06.02. 17:11:38

Kivánom a sok TESCO "védőnek",hogy érje valami hasonló Őket is,talán majd megértik,hogy az esemény mit jelenthet egy kisgyermekes szülőnek!!!!!!!!!!!!!!!!!

gnme 2011.06.02. 17:12:39

@Dövan: :-)

egyébként a tacskó, mint intézmény tart ilyen embereket, csak azok külsősök

és nem ellenőrök, hanem visszatolók

és nem dolgoznak, hanem tarhálnak

és nem fehérek, hanem barnák

és a neszűrben a mellettünk lévő telken élnek (asszem most a barátnőkkel és egy másik illegál ottlakó családdal együtt olyan huszan vannak összesen, egy nagyszobányi összeomláshatáron lévő kunyhóban) szóval ismernek is minket

Netuddki. 2011.06.02. 17:13:20

Tipikus magyar mentalitás. Na miért nincs a pokolban a magyarok üstje mellett őr? Azért mert ha valaki ki akar mászni a többi visszahúzza, B+!

1. Ha tuskó nem akarja, hogy gyereket ültessenek a kosárba szedje ki az összes kocsiból a gyerekülést.

2. Bírom amikor olyanok próbálják megmagyarázni mit kell egy gyerekkel csinálni akiknek még nem volt gyerekük.

3. Azért ha egy kocsinak nincs ki a 4 kereke azt elég könnyű észrevenni. Ha pedig a pénztárnál fordul ki alóla a kerék azt már nemigazán. Mijafsznak kell ezt megmagyarázni?

4. A kocsik jó részének az állapota a tuskóban kritikán aluli.

5. Na mi van az összes tuskós vezető idejött kommentelni?

2011.06.02. 17:13:40

@Karipapa01: úgyis ráfér erre az országra egy ciánozás... ha szerinted a hiányzó kerék nem játszhatott közre a felborulásban, illetve nem balesetveszélyes, labilis, ha egy gyermeket beleültetnek, akkor add már meg a címedet, hadd küldhessek egy komplett ásd el magad mélyre felszerelést, h megtehesd, lehetőleg arccal lefelé, h a méreg után kevesebb dolog legyen a hulláddal.
ugyanis a sokat emlegetett igazságügyi szakértő is maximum annyit fog leírni, a bevásárló kocsi hibás állapota közrehathatott a balesetben. ez meg már bőven elég lesz a kártérítéshez. tanúk hiányában. mivel egy deka felvétel nincs a dologról.

2011.06.02. 17:14:38

csak egy gyerek, aki eldőlt egy hibás bevásárlókocsival.

mortadella 2011.06.02. 17:16:08

@Karipapa01:
Azt írtad, hogy kiesett a gyerek. A szülő levelében az van leírva, hogy nem esett ki.

Kerékről szó sem esett a válaszomban.

De megválaszoltad, ha indirekt módon is, a kérdésem...

Roy 2011.06.02. 17:16:41

@prérikutya: Ezen kár vitatkozni. Láttam már ilyet, hogy a gyerek fölborult kocsistól együtt. A KERÉK NEM VOLT KITÖRVE. Úgy tornászott, hogy sikerült neki.

_té 2011.06.02. 17:17:50

@penelope garcia: ha jól olvastam, a 100e Ft nem a kártérítési összeg, hanem az FvF által kirótt bírság. Az tehát a hivatalt gazdagítja, nem a szülőket.

Nem vagyok jogász (hál' Istennek), de engem is irritál a családi faszkodás a tecsóban.
A jegyzőkönyvből (Vásárlók Könyvében tett bejegyzésből) egyébként egyértelműsíteni lehetne egy csomó olyan kérdést, ami az itteni kommentekben felmerült. Ha az előkerülne, akkor még erre a postra sem lett volna szükség ennyi billentyűleütést elpazarolni...

Akik meg súlyponttal, meg fizikával érvelnek, azoknak adok még egy peremfeltételt: ezek a kocsik legfeljebb csak a hossztengelyüket is tartalmazó függőleges síkra szimmetrikusak, egyébként külpontosak (értsd: a hátuljában több az anyag, így az már üresen is nehezebb). Ha már eleve hiányzott volna egy kereke, akkor szerintem azt az üres állapotban végrehajtott irányváltásoknál észrevették volna (gondolom, nem egy rekesz sörrel a hátfalnak támasztva húzták ki a kocsisorból)...

Remélem, kölök, tanultál az esetből: az ember ilyen fiatalon ne legyen úgy elkényelmesedve, mint egy pesti nyugdíjas! Ráérsz te még azzal a kerekesszékkel! Addig meg használd a lábad és örülj neki, hogy van!

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 17:19:42

Apu és anyu le akarják húzni a tecsót...Szánalmasan magyarszkíj történet..Teljesen nyilvánvaló, hogy az aruházi bevásárló kocsiban ülő gyerekért a szülő vagy akivel van, az kell figyeljen. Hová nézett Apu is meg anyu is?? Nem vették észre a három kereket?? A gyermeknek jobbulást, de a balesetről a szülei tehetnek..Ha én ott állok, mellettem tutti nem borul fel a kocsi...
Aki pedig azt hiszi, hogy mondjuk egy szalmonellás sütit eszik a gyerek, akkor a cukrászda lesz a hunyó, elárulom, téved. Ismerőssel esett meg,majdnem ő került böribe, mert a pici gyereknek cukrász sütit adott és az épp szalmonellás volt..

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 17:23:21

@avman: Már ne is haragudj, de a szakértő szerinted azt nem fogja mondani, hogy a kedves szülő ássa el magát, mert egy három kerekű kocsiban egyedül hagyta a gyereket, a figyelmét másra fordítva?? Olyan, mintha az autógyártót okolnád, mert egy defektes kerekű autóval balesetet szenvedtél. Mehetsz a sóhivatalba, nem perelhetsz senkit, ott sem..Vagy bepereled a gumigyárat, mert nem vetted észre a defektet és miért nem nézik meg a kocsidat, mielőtt Te beleülsz???

2011.06.02. 17:25:10

@Aabroncs: muszáj ekkora fasságokat leírnod? nem fájt a képernyőnek? vagy melyik bolygóról jöttél? tudod mi történik egy szalmonella fertőzés kapcsán az ántsz-nél? persze h nem, különben nem írnál veretes fasságot.
na eddig bírtam cérnával. biztató, h azért akadtak értelmes emberek is itt, de elkeserítőek az arányok.

Karipapa01 2011.06.02. 17:25:26

@mortadella: Félreértés: én azt írtam, hogy a borulás következtében a KERÉK eshetett ki. Kérlek, olvasd el figyelmesen mégegyszer!

indapass90210 2011.06.02. 17:25:58

@gnme: egy ilyet nem lehet felbérelni, hogy jöjjön be az áruházba, és tolja utánam/fogja a kocsit amíg bevásárolok?

Vagy a kocsiban lévő 100-asért egy 10 méteres visszatoláson kívül nem hajlandóak dolgozni?

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 17:26:08

@mortadella: Nekem meg igen sok ezresem van rá, hogy a szülők tehetnek róla..Vagy a faág tehet róla, ha a gyereked alatt letörik és összetöri magát, nem Te aki engeded fára mászni??

Háttal ültök a lovon..

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 17:27:57

@avman: ?? Mi történik?? Semmi..Megtörtént aminek történnie kell, a cukrszdával, de anyuci is megkapta a magáét..Sajnos már nem él a cimbim édesanyja, de ő maga mesélte el..Fingod sincs mire hőbörögsz, de hőbörögsz...

indapass90210 2011.06.02. 17:29:49

@Aabroncs: képzed el a szituációt, eladsz nekem egy sok éve gyártott gumit, én nem veszem észre, majd durrrrdefekt miatt fejreállok a kocsival.

Szerinted megúszod-e, hogy borzalmasan meg legyél fenyítve, annak ellenére, hogy leszartam a gumi állapotát?

Karipapa01 2011.06.02. 17:29:54

@avman: Ne háborogj! Itt nem igazságérzetről beszélgetünk, hanem arról, hogy fizikailag hogyan történhet egy ilyen esemény. Az, hogy ki a felelős, úgyis a bíróság dönti el és remélem hiszel a független igazságszolgáltatás eszmályében. Különben köszönöm a jókívánságaidat.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 17:30:43

Mondjuk kár ezen vitázni. Normális, odafigyelő szülővel ez nem történik meg. Amikor a kosi felborulna, figyel és megfogja..A többi hanta, duma, csúsztatás..Nem figyeltek, azt sem látták, mitől dőlt el..A gyereke megpróbált kimászni? Kaptam már el más kisgyerekét a Tecsóban, amíg okos szülő meg háttal állt a kosárnak...

336699 2011.06.02. 17:30:49

NEm a szuloket kell kritizalni, hanem a TESCO-t, akik le sem sz...jak az egeszet.

Ha meg nem tortent veled ilyen baleset es nem is hallottal ilyen esetrol, mikor jut eszedbe megvizsgalni a bevasarlo kocsi kereket,(erre a kimerult, gyerekes szulok valaszoljanak) arra ott vannak a Tesco altal alkalmazott emberek, akiknek az a dolguk, es ezert igenis a Tesco-t terheli a felelosseg.

Nekem is van ket pici gyerekem es eddig soha nem jutott eszembe hogy ilyen is tortenhet.
Mi van akkor, ha en egy vasarlo vagyok gyerek nelkul es tolom a bevasarlokocsit , elengedem, az eldol, pont egy gyerekre, hibaztassam a szulot, hogy miert engedi szaladgalni a gyereket, ahelyett, hogy a ceget pereljem be?

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 17:33:41

@Dövan: Meg..Szóba sem kerülök. Van-e jogsid, emlékszel-e a reggeli kötelező dolgokra, az első elindulásra?? Van fogalmad hány ilyen baleset történik?? Szerinted meddig felelek én egy felszerelt gumiért?? Ne viccelj...Példa nélküli, nagyon ritka esetben, ha tömegesen, ugyanazzal a gumival történik valami, de évtized óta ,egyetlen ilyen volt az is csak gyári szereléssel történt..

Nem mondod, hogy felelősnek tartasz engem az eladás után mondjuk öt évvel, ha Te durrdefektet kapsz?? :-))) Őrület:-))

Roy 2011.06.02. 17:34:34

@Ken Adams79: Így igaz. A biztonsági kamera felvételeit, úgy tudom hét napig őrzik meg adatvédelmi okokból. Kiadni csak rendőrségnek ,illetve bíróságnak lehet.
Most már bizonyíthatatlan a baleset.
Másik amiben igazad van van, hogy a kihajtható rész alatt nem a úgymond gyerek ülés miatt van. Az meg hogy a világon sok helyen ide ültetik a gyereket, amit kötve hiszek. az a szülők felelőssége. Ez lehet hogy csak nálunk, és a balkáni országokban terjedt el.
A Tesco beperlésével így nem sokat fognak érni.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 17:35:15

@336699: Hajánál fogva előrángatott demagógia..

indapass90210 2011.06.02. 17:35:21

@Aabroncs: szerintem a teszkó ennek eldöntéséhez elég jól be van kamerázva.

SarahJordan 2011.06.02. 17:36:47

Olvasom a hozzaszolasokat, es elkepeszto hogy egyesek hogyan gondolkoznak!!! Ebreszto, filmet neztek?

1; Probalt mar valaki egy haromkereku bevasarlo kocsit tolni? NEM LEHET

2; Ti ugy gondoljatok, hogy normalis szulok bantani szeretnek a csemeteiket?

3; A mi 6 honapos gyermekunk, mar egyedul ul. Akkor mi is rossz szulok vagyunk?

4; Tobb eves kulfoldi tartozkodas utan, nyugodt szivvel kijelenthetem a TESCO mashol mar regen probalt volna segiteni es ezt anyagi karteritessel tette volna. Hisz az amit egy szulo es gyermek ilyenkor atel, azt SEMMI fele penz nem tud igazan karpotolni. De legalabb mutatja, hogy egy ekkora ceget sem egy masina hajt, hanem van aterzo resze.

Eddig se szerettem a MAGYAR TESCO-t, most mar biztos hogy nem fogom vasarlasommal tamogatni hogy meg nagyobbak legyenek, igy bekebelezve a kicsi keresekedoket.

indapass90210 2011.06.02. 17:37:49

@Aabroncs: nyilván nem öt évvel, de ha holnap veszek nálad egy gumit, amit 2002-ben gyártottak, holnapután borulok miatta, az erősen szopóálarc gyanús! :)

2011.06.02. 17:39:28

@Aabroncs: igen. csak ez esetben ha ezen análógián dolgozunk, akkor egy bérelt kocsiról van szó, ami műszakilag nem volt megfelelő állapontban.
akarsz még kibaszott nagy idiótaságokat írni?

indapass90210 2011.06.02. 17:39:37

Azt meg egy műszaki szakértő pár perc alatt meg tudja mondani, hogy egy jóltáplált 8 hónapos gyerek egyáltalán fel tud-e borítani egy nem hibás kocsit.

mughuzu565 · http://kerdesek.hu 2011.06.02. 17:40:25

Jó ötletnek tartanád egy zárt buszsáv kialakítását a teljes budapesti bevezető utakon (pl. budaörsi út - Budaörs, ill. ahol ez lehetséges)?

kerdesek.hu/jo-otletnek-tartanad-egy-zart-buszsav-kialakitasat-a-teljes-budapesti-bevezeto-utakon-pl-budaorsi-ut-budaors-ill-ahol-ez-lehetseges

Roy 2011.06.02. 17:41:24

@prérikutya: A felvételt nem menthetik ki. A balesetet meg fél év elteltével tudták meg.
Különben is a felvételeket csak bűncselekmény esetén a rendőrséggel nézhetik meg. Az-az a rendőrség kikéri a felvételeket, és az ügy további menetéhez tárolja.
A kamerás megfigyelő rendszerekre szigorú adatvédelmi törvény vonatkozik. Aki ezeket megsérti az büntetésre számíthat.

2011.06.02. 17:41:32

@Aabroncs: húha, állítólag többen látták mások szemével??? a történtek szereplői meg mesei homályban? aztamindenit, ez ám a hiteles hírforrás. meghajlok előtte, mea culpa, hamu és csóközön.

Karipapa01 2011.06.02. 17:43:04

@336699: Miért nem a szülőket, akik ebben az esetben ugyanúgy le sem szarják az egészet, mint a TESCO? Hát kinek a legfontosabb, hogy a gyermekek épségben, egészségben nőjenek fel? A TESCO-nak, vagy a szülőknek?

2011.06.02. 17:43:20

@Karipapa01: cak asz eszmályében hiszek, semmi másban.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 17:43:22

@avman: Veled nincs miről tárgyalni, hiszen jól láthatóan elmeretek vagy..Az analógia az továbbvive az, hogy az autónak kiesett a kereke, Apu meg anyu továbbment és nem vette észre, majd ezután balesetet szenvedett és nem magukat okolták, hanem azt aki a bérautót kiadta. mindezt úgy, hogy közben a gyereket a tető csomagtatón utaztatták..Akarsz-e még demagóg fakszságokkal a bunkó szülők mellett érvelni??

Münci66 2011.06.02. 17:44:18

Hölgyek és Urak!

Mint gyakorló apukának, nekem az alábbi a véleményem:
Néha a gyerek is ott van a bevásárlásnál. Főleg, ha a vidéki család valamiért Pestre ment, azután hazafelé bevásárolt.
A kocsin a kinyitható ülés nem pakoló rekesz, hanem gyerekülés. Annak tervezték. Azért van rajta két nyílás a gyerek lábacskáink, meg azért írnak rá korhatárt. Ha a gyerek ebben ül, akkor a járdát koptató cipőtalpa nem érintkezik a kosár -élelmiszer cipelésére is használt- más részeivel. Egyébként, ha a gyerek rendesen benne ül, akkor nem tud annyira kihajolni, hogy a kerekek által határolt területen kívülre vigye a súlypontot. Érzésem szerint akkor se,hég ha ki is esett egy kerék, de ezt még nem mértem le. Mondom, ha rendesen ül benne és egyéb külső erőhatás sem játszott be.
Nekem itt sántít kicsit az igény jogossága. Bár azt sem igazán értem, hogy hogyan nem vették észre addig a kerék hiányát?
Summa summárum: Szerintem a TESCO és a szülők is hibásak voltak. Érzésem szerint, a gyógykezeléssel járó költségeket megtéríthetné a TESCO. Az neki sem lenne sok, a szülőknek is jól jöhet, ráadásul erkölcsileg mindenki győztesnek érezhetné magát. Az esetleges elrugaszkodott igényeket én nem érzem jogosnak, mivel érzésem szerint a szülők is tehettek a balesetről. Ezt esetleg a kamera felvételek alapján. lehetne eldönteni.

Tisztelettel, Münci

gnme 2011.06.02. 17:44:54

@Dövan: á' .. ezek erre sem alkalmasak

belefújja a taknyát a kajába

:-)))

Karipapa01 2011.06.02. 17:46:25

@avman: Kösz, hogy kiemelted a gépelési hibámat! Minden kommentelő előtt elismerem: ebben nagy vagy!

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 17:46:37

@Dövan: Az egészen más szitu. A jótállás, a szavatosság az eladás napjától számít. Nem erről van itt szó..Azt pedig meg sem említem, hogy a bevásárló kosár nem gyermek szállító eszköz..Az áruházban pedig a gyermekekért a szülő vagy a vele lévő felnőtt felel! Szerintem ez teljesen egyértelmű..

gnme 2011.06.02. 17:47:09

@Dövan: tee Dövan, illy'en izé, ...zászlósautó nincs a tacskóban? Vagy az melyik áruházban van?

Ilyen izé.. minitaxi egy darab vassal amineka végén asszem zászló van, kormány is van benne

én tutira autóba ültetném a gyereket, nem a ketrecbe

(oda egész másokat juttatnék :-D)

2011.06.02. 17:49:17

Szar ötlet gyereket bevásárlókocsiba tenni, persze a bevásárlást is lassítják, így nem is oda való.
De a tecsó elég primitív volt, a korrekt hozzáállás inkább olyasmi lett volna, ha azt mondják bocsi, adnak valami szimbolikus pénzt mondjuk párszázezer-1 milla max (azért mi az egy ekkora cégnek), és elindítanak valami programot, hogy a bevásárlókocsik karbantartásán javítsanak... nem kell vezekelni meg gazdaggá tenni a klienst egy ilyen miatt, de én ilyesmit várnék el, mint korrekt hozzáállás egy cégtől.

2011.06.02. 17:49:43

@Aabroncs: kedves abroncs, ha nem fogod fel, h a bácsik miről beszélnek, akkor minek ugatsz bele. a tesco felel a bevásárlókocsik állapotáért. nem anyu, nem apu. ha az hibás, és balesetet okoz, akkor a tesco a felelős. egészen addig a pontig, amíg a szülő jóhiszeműen járt el, és rendeltetésszerűen használta. ha ennyit nem tudsz felfogni, akkor mi a retekért izmozol, bazmeg? takaroggyá vissza a subbára, meg a napiszarra.

HMF 2011.06.02. 17:53:08

A hülye szülőknek jár díj? 8 hónaposan berakni a gyereket oda? :)

Nem azt mondom sajnálom szegény gyereket,de....a hülyeségért látom nem kell szomszédba menni.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2011.06.02. 17:53:42

A szülők a parkolóban leszerelték a kereket bent a tárolóban, hogy ne lássa a kinti kamera. Majd betolták az áruházba, a nem kívánt terhesség folyományaként született gyereket, belerakták a kocsiba, majd a zacskóba pakolásnál az apuka (aki szemben állt a pénztárossal), a jobb lábával a kassza alatt kicsit megemelte a kocsi hiányzó kerékkel átellenes oldalát, annak reményében, hogy az így születést követően abortált gyermekért jelentős összegű kártérítést zsebeljenek be.
(NEM)

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 17:55:11

@Münci66: Ha ezt egyszer a Tecsó megtenné, többet, itt Magyariztánban nem szállnának le róla..Nem az áruházat védem, csak a szituáció bőszítő..A szülők figyelmetlenségét más fizesse meg, az az alapállás..Az ő oldalunkról csak kérdések merülnek fel:
1. Nem vették észre a három kereket?
2. Nem vették észre, hogy a kocsi borul? Hogy borult fel? Mitől?? Szinte felboríthatatlan, ha van benne cucc...
3. hová figyelt KÉT szülő, ha ez megtörténhetett??
4. "Az anyuka éppen a pénztárnál fizetett, az apuka pakolt vissza a kocsiba, amikor egy nagy csattanást hallottak, és utána Máté fülbemaró visítását, sírását."
Apu mit tett éppen a kocsiba, hogy az felborult, szinte azonnal?? Hová tette?? Hogy pakolt?? Ezekért szerintetek az aruház a felelős??
..még lehetne folytatni..

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 17:56:06

@avman: szánalmas degenerát Troll...:-)) Noname kemény legény:-)

2011.06.02. 17:56:45

lehetséges, h bevásárláskor megvolt a kereke? igen. lehetséges, h ez eltűnt vásárlás közben, akárcsak az utolsó méteren? igen. lehetséges, h amíg a belepakolt cucc ellensúlyozta, nem vették észre? igen. lehetséges, h a hibás kocsi miatt borult el a gyerek? igen.
szülő felelőssége kétséges? igen.
tesco felelőssége kétségtelen? igen.
tesco eljárás utolsó alja patkánykodás? igen.
ennyi.

indapass90210 2011.06.02. 17:57:20

@Aabroncs: várjál, ha a kocsi direkt úgy van kialakítva, hogy gyereket ültessenek bele, akkor onnantól az áruház sara, ha az rendeltetésszerű használat mellett sérülést okoz. Ha rámcsukódik a fotocellás ajtó, az is az áruházé. Ha agyoncsap bent egy rosszul szigetelt vezeték, az is.

Ha rendeltetésszerű használat mellett valami sérülést okoz a karbantartás hiányából kifolyólag, az mindig annak a sara lesz, aki felelősséggel tartozik az adott cuccért.

Coyote82 2011.06.02. 17:58:28

szerintetek milyen gyakoriságú és komolyságú a tescónál a karbantartás, ha 2 hónapja be van ragadva valami cucc az egyik sor 3. kocsi zárjába (ami ugye 3 kocsit használhatatlanná tesz) ? Basznak ezek rá.

dzsaszper 2011.06.02. 17:59:18

avman: a számból vetted ki a szót... nem látom tisztázottnak, hogy a kocsi mikor hagyta el a kerekét.
Biztonsági kamera ugyan volt, de ha nem volt feljelentés 5 munkanapon belül, akkor a felvételt ugye törölni kellett...

indapass90210 2011.06.02. 17:59:37

@gnme: Olyan a nagyköveteknek van :) De az nem tud kiesni belőle akkor sem ha részeg, mert külön embert van arra, hogy fogja, amikor el készül borulni! :)

Chabee_31 2011.06.02. 18:00:01

A család jogi képviselője vagyok. Mik az elérhetőségei?

czege 2011.06.02. 18:00:04

azért azt a sok okost, aki a szülőket hibáztatja - miszerint gyerek ne menjen a szülőkkel bevásárolni; 8 hónapos gyerek, ha kihajol, a jó kocsi is felborul; sittre a szülőkkel; stb.- megkérdezném, hogy mégis, hova tegyék a 8 hónapos gyereket addig?????????? A kocsi pedig nem borul fel, ha nem hibás - a lányom 9,5 hónapos, izeg-mozog-ficeg, ráadásul dundi is, mégse sikerült még felborítania a kocsit
Nagyon remélem, hogy ha ez igaz ez a poszt, akkor igen erősen megbüntetik a tecsót.

2011.06.02. 18:00:55

"@Karipapa01: Irigylem az IQ-dat! "
hát, ha kikaparnám az egyik szemem, és onnan a fél agyam, aztán pedig a helyére fosnék, még mindig jóval értelmesebb lennék, mint az itt kommentelők nagy része.

Netuddki. 2011.06.02. 18:01:04

@Aabroncs: Vedd már észre magad kiscsákó!

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 18:02:22

@kovi1970: ???? @avman: A kommentjeid is ezt mutatják:-)))

Chabee_31 2011.06.02. 18:04:45

@Bukakán: A család jogi képviselője vagyok. Mik az elérhetőségei?

sunoge 2011.06.02. 18:05:59

Sok itt a felmerülő kérdés, ezek kiderítése is nagyban befolyásolhatja a per végeredményét.
Az mindenesetre alapvető kérdés, hogy a szóban forgó kialakítás a bevásárlókocsiban tényleg gyerek szállítására is szolgál, vagy csak pl. kézitáska elhelyezésére.(Az igaz, hogy úgy néz ki igen, mert a gyerkőc ki is tudja dugni a lábait, meg az is igaz, hogy sokan oda teszik a gyereküket, de ez még nem jelenti azt, hogy ezek a bevásárlókocsik ténylegesen alkalmasak erre) Röviden: dokumentálva kell lennie a gyártónál, hogy a Tesco által a vevők rendelkezésére bocsájtott bevásárló kocsiban szabad gyermeket szállítani, arra műszakilag alkalmas. Ettől függetlenül a Tesco még tilthatja gyermek szállítását a kocsiban, de erre fel kell hívnia a vevők figyelmét. Ha pedig engedéylezi, akkor pedig világosan kell tudni milyen feltételekkel. Induljunk ki abból, hogy az adott kocsik az adott módon való elhelyezéssel gyerek szállítására alkalmasak. Ha pedig alkalmasak, akkor a kocsik műszaki állapotáért a Tesco a felelős, teljes körű felelősséget kell hogy vállaljon a rendeltetésszerű használat közben előforduló, műszaki hiba miatt bekövetkező balesetekért illetve azok következményeiért. Ahogy olvastam a történet leírását, a szülő szemmel ellenőrizte a kocsi állapotát a bevásárlás kezdetekor. Ennél többet nem is lehet tőle elvárni ( persze egy gyerek megóvásánál a határ a csillagos ég, de nem életszerű, hogy egy bevásárlókocsit műszaki vizsgára viszünk bevásárlás előtt, hisz a trolibuszt fékjeit sem ellenőrizzük amikor felszállunk rá a gyerekkel.)
(Sixx a bolsevik: Ha egy gyerek kiesik az ablakon és az ablak párkánymagassága illetve alacsonyabb magasságnál a falvastagság nem a hatályos építési ill. biztonsági előírások szerint került kivitelezésre, akkor a kivitelezőt (lakótelep építőjét)is igencsak megrángatják!)
Ha bebizonyosodik, hogy a baleset a kieső kerék miatt történt, vagy hogy közrejátszott benne, akkor a Tesco-nak kártérítési kötelezettsége van.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2011.06.02. 18:06:12

@Chabee_31: Ha akarsz valakitől valamit, nyomjál rá a hozzászólása mellett lévő "Válasz erre" gombocskára előbb, különben minden paraszt magára veszi, amit írtál...

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 18:07:10

@czege: ??? A szülő figyeljen a gyerekere, mindenki csak ezt mondja! Ez a dolga, ez a felelőssége..Én is járok vásárolni, de FIGYELEK A GYEREKRE! Ezek a "szülők" még azt sem látták, mi történt és még le is írják!? Apu betette a görögdinnyét a karton tejre és a Tecsót akarja lehúzni?? Tényleg mi van veletek?? Kinek a dolga a saját gyermekére figyelni??

mortadella 2011.06.02. 18:07:12

Karipapa01 2011.06.02. 17:25:26
@mortadella: Félreértés: én azt írtam, hogy a borulás következtében a KERÉK eshetett ki. Kérlek, olvasd el figyelmesen mégegyszer!

Elolvastam.

Csendben maradok...

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2011.06.02. 18:07:39

@Chabee_31: Ebben az esetben pedig inkább az adott felhasználó nevére kell kattintani és az "Üzenetküldés" fül használandó...

roadrunner 2011.06.02. 18:08:34

Vegigtoltak a kocsit az aruhazon 3 kerekkel.

Vakok gyulekezete?

HMF 2011.06.02. 18:11:14

Itt egyértelmű a szitu a szülőknek önigazolás kell :)fogd rá a nyuszira...

Hozzáteszem szétröhögöm a fejem,sokszor sírok is a szülőkön,hogy miket művelnek bevásárlás közben,meg hogy szenvednek...
Tisztelet a kivételnek aki megtanította a gyerekét viselkedni...
Kicsit meg így nem vinnék bevásárlókocsiba,ennyi...

Bár azt elismerem,hogy érzéketlen volt a Tesco ja...

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 18:13:03

@HMF: Képzeld, ha nem ezt tenné..Holnaptól szerinted?? Hetente felborulna egy kocsi "véletlen" és a sok "szegény szülő" ott állna és fejné a Tecsó tőgyét..

mortadella 2011.06.02. 18:14:04

@Bukakán: A Tesco jogi képviselője vagyok. Mik az elérhetőségei?
Vagyoni helyzete?
Lakcíme?
Gyerekeinek száma?
Hol akar nyaralni a következő 10 évben?
Adóbevallásainak adatai az elmúlt 5 évben?
Valami sár csak van a fején.

(Csak vicceltem)

Niro 2011.06.02. 18:17:51

Tesco Gazdaságos Gyerek:D

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 18:20:02

A nejem megmondta a tuttit..Hiába a rutin..A másik gyerek hol volt?? Megmondom, ráállt a kocsira, és felborult...Nos, ez egy igen valószínű forgatókönyv..

Puch Cavette 2011.06.02. 18:23:26

A posztot olvasva nagyon együtt éreztünk a családdal, valóban borzalmas, hogy a gyerkőcöt ilyen sérülés érte. Nekünk 11 hónapos a kisfiunk, és mi is nagyon aggódunk érte. Az eset részletekbe menő leírása annyira valóságosnak hat, hogy bennünk is tudatosult kisfiunk elvesztésének lehetősége. Ezért úgy döntöttünk kedvesemmel, hogy a lelki traumáért, amit a poszt olvasása okozott, nem vagyoni kártérítési igénnyel lépünk fel a zugügyvéd bloggal szemben a történet publikálásáért. Az összegben biztos meg tudunk majd egyezni, várom megkeresésüket.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2011.06.02. 18:26:57

@Puch Cavette: Pereld a teszkót, hiszen ha kártérítenek, a szülők nem írják meg a sztorit a posztolás elsőszámú sztárjának...

cure 2011.06.02. 18:27:13

Igazából többször is átolvastam, de nem értem. Láttam-szedtem szét már ilyen kocsit, igaz nem a Tescoban használatosat, hanem Sparosat, de ötletem sincs, hogy tud a kerék kiesni "rendeltetésszerű" használat közben. Ezek a kocsik a kerékre vannak "ültetve", tehát hogy kiessen, meg kell emelni a kocsit. Csavar nincs is benne, össze van préselve-szegecselve. Ami még erősen kérdéses, hogy dől fel ha az első kereke hiányzik? A súlypont hátul van, ezért is szélesebb is ott, pláne ha gyerek is ül benne. Én is voltam már hasonló helyzetben, csak sikerült elkapnom a kocsi elejét. De akkor egy törpe ült a kocsi amúgy gyermekszállításra is használható részében, és a két nagyobbik testvér egyszerre ugrott fel az alsó rekesztartóra.

Tehát valószínűleg a kerék már hiányzott, csak nem vették észre-nem foglalkoztak vele a "vásárlási lázban", illetve amikor eldőlt bőszen pakoltak-dobtak a kocsiba valami a gyermek súlyánál lényegesen nehezebb dolgot. A baleset megtörtént, jobbulást a kicsinek, de ez szerintem inkább a szülők felelőssége, mint az áruházé.

Valaki kérdezte, de lusta vagyok visszapörgetni: A kocsi áruszállításra alkalmas részébe NEM ültethető-állítható gyermek, a dolgozóknak kötelessége figyelmeztetni a szülőt, és megvárni amíg kiszállítja onnan. Erre felirat és elég nagy méretű piktogram is figyelmezteti őket, de nem szoktak vele foglalkozni, sőt... Nekem is van három gyermekem, és érdekes módon én meg tudom oldani, hogy ne ültessem be őket, sőt továbbmegyek, kaját sem esznek a bolton belül :-)

hazug fidesznyik (törölt) 2011.06.02. 18:27:42

@336699: "Mi van akkor, ha en egy vasarlo vagyok gyerek nelkul es tolom a bevasarlokocsit , elengedem, az eldol, pont egy gyerekre, hibaztassam a szulot, hogy miert engedi szaladgalni a gyereket, ahelyett, hogy a ceget pereljem be?"

Sok országban megfordultam, de annyi hülyét mint Magyarországon, sehol se láttam...
Szóval, ha te egy hibás kocsit tolsz, majd elengeded, hogy rádőljön valakire, akkor te hülye vagy, nem vásárló. Akkor neked nem perelni kell valakit, hanem bevonulni a zárt osztályra.

Moan 2011.06.02. 18:36:40

Azért elég korrekt rajzot adnak az átlag magyar mentalitásáról a kommentek. :) Az egyik ledöfné a szülőt, a másik a Tescót szántaná be. :) Értelmes hozzászólás meg alig. Fogadok, hogy a szülőket elítélik egyike sem szülő. :) Vagy ha igen, tuti serdülő gyereke van, akit utál, mert az nem tiszteli. :) Höhöhö. :)
Amit én tudok az az, hogy némelyik bevásárlókocsin még rajz is van, hogy hogy kell benne ülnie a gyereknek. Egy 8 hónapos gyerek meg már majdnem jár... Szóval ülni simán tud. :) Az is tény, hogy ha egy bevásárlókocsinak hiányzik a kereke, akkor kétlem, hogy én pl. egy métert is tolnám. :) A Tescós kocsik négy kerékkel is úgy húznak félre mint egy karambolos trabant. :D Szóval ebben a sztoriban tényleg sok ismeretlen van. De ha ez velem történt volna meg így ahogy leírták, akkor bizony még aznap feljelentettem volna a Tescot. (Ott helyben hívtam volna egy rendőrt.)

hazug fidesznyik (törölt) 2011.06.02. 18:48:29

@Moan: "De ha ez velem történt volna meg így ahogy leírták, akkor bizony még aznap feljelentettem volna a Tescot. (Ott helyben hívtam volna egy rendőrt.)"

Pontosan. Rögtön meg is lehetett volna nézni a felvételeket, talán az is kiderült volna, hogy a másik gyerek borította fel a kocsit, mert a két tahó szülő nem figyelt oda. Nekem enyhén büdös, hogy ilyen sokáig vártak, amikor már sehonnan sem lehet felvételeket vagy tanukat elővakarni.

mortadella 2011.06.02. 18:56:40

hazug fidesznyik 2011.06.02. 18:48:29
"talán az is kiderült volna, hogy a másik gyerek borította fel a kocsit"

"vagy talán az derült volna ki, hogy te borítottad ki a kocsit"

Személyi sérülés esetén minden normális cégnél összegyűjtik a bizonyítékokat és dokumentálják a tényeket, hogy később ne perelhessék őket - már ha a cégnek van igaza.

A Tesco-nál miért nem tették?

Moan 2011.06.02. 19:00:46

@mortadella:

Benne van a kérdésedben a válasz: "...minden normális cégnél..." De a cégeket emberek "alkotják", és valljuk be, egy átlag magyar ilyen esetekben félre néz, majd sopánkodik...és később ítélkezik. De tenni nem tesz semmit. Sőt...elsunnyogja a dolgot ahogy lehet.

hazug fidesznyik (törölt) 2011.06.02. 19:14:17

@mortadella: "A Tesco-nál miért nem tették?"

Honnan tudnám, nem vagyok teszkós...
Csak feltételezni tudom, hogy a két szülő felszedte a kiborított gyereket és reklamáció nélkül távozott. Akkor sürgősebb volt kórházba vinni a gyereket, mint a saját hülyeségükkel foglalkozni.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2011.06.02. 19:16:11

@zulu:
ítélkezz csak, ítélkezz félinformációkból tecsós kékinges barátom!

csak nehogy csodálkozz, amikor egy nyakkendős főnököd a te kék gúnyádat dobja majd a farkasok közé, ha mégis ki kell valakinek pengetni azt a kártérítést!

olvastad a munkaszerződésedet? biztos vagy benne, hogy a kocsik karbantartása nem épp a te munkakörödbe tartozik?

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2011.06.02. 19:18:33

@sixx a bolsevik:

"A te gondolatmeneted szerint meg ha kiesik a gyerek az ablakon, akkor a lakótelep építőjét kell elítélni, ugye?"

látom a másik kék- vagy pirosinges tecsós talpnyaló barátodhoz hasonlóan neked se a jogi ismeretek a legerősebb oldalad.

sebaj! annál könnyebb lesz titeket majd csőbehúzni a tárgyaláson... csak figyelj!

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2011.06.02. 19:27:50

@hazug fidesznyik: Láccik rajtad köcsög, hogy nincs gyereked, és kisgyereket sem nagyon láttál...

Az áruházlánc termeli a profitot, a munkatársait megalázó körülmények közt dolgoztatják a vezetők, az állagmegóvásra szarnak nagyívben, reklámra költenek, és szivattyúzzák kifele a lóvét, és szerinted ezek az áldozatok? Hát anyád! Az!

akoszta 2011.06.02. 19:40:23

@Ken Adams79: De gyerekülés...
A bevásárló kocsi gyártók legalábbis annak szánják. Még szabvány is van róla:EN-1929-1

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 19:48:46

@_drc_: Okoska! Ha már a szerződésnél tartunk, gondolod nincs kiírva tecsóba ezer helyre, hogy a kosárba a gyermeket a saját felelősségedre ülteted? Perelheti a két éhes szülő a Tecsót, szart sem érnek vele..Szánalmas, hogy ezzel foglakoznak, ahelyett, hogy a gyerekekre figyelnének..Én még azt sem engedem a Fiamnak, hogy felálljon a kosárba, de ha a faszságom miatt megsérül, nem mást fogok okolni, hanem magam..Ezért aztán nagyon figyelek. Miért? Mert ő a gyermek és a szülő és a Tecsó meg egy áruház. Az nem figyelhet helyettem a gyerekre, mert én ű"áruházi vakságot" kaptam...Szoktam nézni a sok majmot, nem lát, nem hall, nem hogy a gyerekre nem figyel, azt sem tudja hol van...
@akoszta: Lehet, hogy gyermekülés, bár szerintem csak a terhelés van ráírva, max. 15 kg. ait már a Fiam is tud, de az biztos, hogy a gyermeket oda a SAJÁT FELELŐSSÉGEDRE ülteted...

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 19:50:56

@_drc_: Sose..Bármikor vállalnám a Tecsó védelmét, jogi képzettség nélkül is...Nonszensz a per...Csak követném a szülőket pár napig, videón dokumentálnám, mit művelnek és bejátszanám a tárgyaláson..Ezt érdemlik, nem gyermeket, ha még figyelni sem tudnak és utána másra verik a balhét...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2011.06.02. 19:51:06

A történetnek több olvasata van.

Első:

1. A szülő a bevárlókocsit, csak saját feleőségére használhatja,

2. ez ki is volt írva,

3. az olyan gyerek aki "izeg mozog" az üres kocsit könnyen felborítja (a súlypont miatt),

4. a kocsi kereke a boruláskor tört ki.

A borulást az okozta jelentős részben, hogy a kocsit saját felelőssére használó vásárló, a kocsit kiürítette, a súlypont túl magasra került, a gyerek (aki nem elég érett az ilyen kocsihoz) mozgása azt felborította.

Második:

Általában minden ilyen esetért a TESCO felel, a kiírást a saját felelőségről a szülő nem látta / nincs ilyen kiírás, a TESCO felel.

Harmadik:

Általában minden ilyen esetért a TESCO felel, de a nem elég nagy / nyugodt gyereket úgy a kocsiba helyezni, hogy abban nincs más (rossz helyre kerül a súlypont) nem rendeltetésszerű használat, ami a szülő számára is felismerhető.

A kocsi kereke a balesetben tört ki, az pedig a szülőnek felróható okból (nem rendeltetésszerű használat) következett be.

popocatepetl 2011.06.02. 19:52:57

@mortadella: Mint a posztból kiderül, a szülők csesztek ott helyben jelenteni az esetet. Valószínűleg csak késöbb ugrott be nekik, hogy lehetne ám ebből valami kis pénzikét is keresni. Remélem a doki nem működött közre valami hamis papírral. Azt pedig még jobban remélem, hogy nem csapkodták rá a gyerek fejére az autó ajtatját, hogy legyen egy kis repedés.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2011.06.02. 20:01:13

Múltkor leégett egy metró szerelvény. Ugyan utasok nem voltak rajta, de ha lettek volna, a sok okostojás bizonygatná, hogy az ő hibájuk, hogy nem ellenőrizték mibe szállnak be? Ez pont olyan eset. Mint az is, ha rádomlik egy polcnyi konzerv. A bevásárló kocsi tologatásához nem kell jogsi, se műszaki képesítés. Annyak olyannak kelle lennie, hogy a félvak nagymama is használhassa. Nem elvárható az ellenőrzés a vásárótól.
Ja, és ki lehet próbálni, hogy milyen nehéz feldönteni egy ép bevásárlókocsit sík terepen. Akár tele van, akár üres.

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2011.06.02. 20:03:01

Én is jártam úgy, hogy nem volt meg az első kereke a kocsinak. A legjobb, hogy nem lehet észrevenni, bárki, bármit mond. Valamikor a bevásárlás végén jöttem rá, egy kanyarban, amikor borulni indult az egész cucc. A cégnél semmin nem lepődök meg. Ja, és nem 100000 Ft.-ra rúgna a kártérítés. Simán többre, mivel a kisfiú az éves maximális sugárdózis többszörösét volt kénytelen elviselni, tekintettel a magas kockázatra. Milliókra perelném a Tescot...

Egy gyerek, másfél éves súlya, maximum 20 kg. Ha nincs felirat az ülésen, hogy hány kg-ig terhelhető, ha nincs kifejezetten rajta, hogy tilos bele gyereket ültetni akkor a Tesco-é a felelősség.

BDBY 2011.06.02. 20:10:41

Egyébként teljesen életszerű az eset!
Ha cinikus akarnék lenni, akkor azt írnám, hogy a vásárlónak (állampolgárnak) jogában áll hülyének lenni! Ezt tudjuk! Ellenben és ez már nem vicc, nem kötelessége ellenőrizni a kocsik műszaki állapotát. Ez minden körülmények között az üzemeltető feladata! Azok akik azzal az elképesztő hülyeséggel kardoskodnak egy aljas multi mellett, hogy autóba ülve, defekt esetén bla bla bla, azoknak üzenem, hogy indulás előtt kötelező a gépjármű állapotát szemrevételezni, gumik, irányjelzők, fényforrások, fékek stb. Szóval ezt nem lehet párhuzamba állítani egy hibás tacskó bevásárlókocsival. Ugyanis szerintem teljesen életszerű a sztori. Aki járt már tacskóban és vásárolt már a jelzett kocsival az tudja, hogy a kocsik a kutricában egymásba vannak tolva, amikor kihúzod a másik kocsiból fogod ezt a kocsit, közben a másik szülő a kutrica mellett fogja a gyerek kezét és várja, hogy párja kihúzza a kocsit és általában ekkor be is ültetik a gyereket a gyerek ülőkébe. Tehát az eleve farnehéz kocsiba, még beültetik a gyereket, plusz az egyik szülő meg fogja a kocsi tolófogantyúját!
Tehát egyáltalán nem biztos, hogy a billegésből következtetni lehetne a hiányzó kerékre! Elég csak egy verseny autóra gondolni, aminek hiányzik az egyik első kereke és ettől függetlenül képes haladni és még csak nem is billeg. Bent az áruházban sem azt nézik, hogy van e kereke a kocsinak, hanem a portékákat vizslatják.Arról nem beszélek, hogy magamon is megfigyeltem, hogy a motyókat nem a kocsi elejébe kezdem pakolni, hanem a gy.ülés vége felől.Viszont a pénztárnál ki kell pakolni a kocsit. És ha pl. egy zsugor ásványvizet a szalagról lepakolva pont a a kocsi elejébe teszem, már kész is lehet a baj a kocsi igen is felbillenhet. És még egy ami eszembe jutott, vannak olyan kocsik, ahol az első kerekeken egy kis fedél van, akkor csak úgy látod, hogy hiányzik a kerék ha egy szintre ereszkedsz vele, magyarán letérdelsz. Szóval a sztori teljesen életszerű, kár szívózni a posztolóval. Nem az Ő felelőssége a tacskó kocsi rossz műszaki állapota.

LajosPataki · http://lajospataki.com 2011.06.02. 20:20:07

BEST KOMMENT EVER:

"avman 2011.06.02. 15:54:35
azért ez a mostani és a múltkori komment czunami megvilágítja, mennyi sok kibaszott hipokrita, olvasni, szöveget értelmezni, logikát használni nem tudó, hulladékagyú, mindenhol és mindenben hazugságot látó, selejtes genetikai amorf hulladék van ebben a szerencsétlen országban."

BDBY 2011.06.02. 20:22:22

@popocatepetl: Ugye nincs gyereked? Mert ha lenne, akkor tudnád, hogy első a gyerek, irány ezerrel a kórházba. Egy saját példa és nem vagyok büszke rá: beteg volt a kislányom nagyon, doktornő kijött és mondta szaladjak gyorsan a patikába és hozzak valamilyen kúpot(hányás hasmenés és a gyerek csak fekszik). Ezerrel városba ügyeletes patikába be, csengő nyomva, mondom a gyógyszerésznek, hogy miért küldött a doktornő. Mondja a patikus, hogy ha valójában a doktornő küldött, akkor annak tudnia kellett, hogy vényköteles: Elöntötte a sz@r az agyamat, és ha a patikában vagyunk, biztos átugrok a pulton és elharapom a patikus torkát. Szóval mondtam mindent, amire persze nem vok büszke és vicc, hogy a dktornő tényleg elfelejtette. Tehát a patikusnak igaza volt. Innen is és utólag is bocsika a patikusnak!

alternat 2011.06.02. 20:24:34

@mortadella: Szerinted végig lehet tolni egy bevásárláson a kocsit úgy , hogy nem veszed észre a kerék hiányát.

A Auchanban láttam olyat, hogy a kisgyerek be volt ültettve a kocsiba. Fogta a fogantyút és lökdöste magát előre. Úgy pofára esett az üres kocsival, hogy öröm volt nezni.

dbeata 2011.06.02. 20:25:26

Olvasom a kommenteket, és tapsolok azoknak, akik a szülőket teszik felelőssé, meg vásárlási lázat emlegetnek. Próbáljatok két kisgyerekkel nagybevásárolni, és ha majd mindenre oda tudtok figyelni, akkor veregessétek magatokat vállon, és legyen nagy szátok.

Amúgy meg egyértelműen Tesco a hibás, de legalábbis felelős a bevásárlókocsi hibájáért, és az ezáltal okozott kárért. Simán perelném a céget egymillió forintra. Plusz a hozzáállás, ami totál negatív, és nem segít a későbbi perben.
Csak azt tudom mondani, hogy lépten-nyomon próbáltak-próbálnak átverni bennünket, és a baj az, hogy nagyon sokan nem is vesszük észre, hagyjuk, vagy magunkat, ill. másokat hibáztatunk. Nem szabad hagyni, az igazságunkért harcolni kell.
Én is pereltem már a Möbelix-et, mert az ott vásárolt ágy fa váza néhány hét alatt hajlott meg, a matrac eldeformálódott. Nem is kellett perelni, ha a hozzáállás nem lett volna totál elutasító, pedig a hibás terméket ők adták el, és a terméket rendeltetésszerűen használtuk. Nem értem, mire jó nekik, hogy el kellett vinnem az ügyet a BKIK békéltető testületére, és végül oda lyukadtunk ki, ahová már eredetileg akartam: cseréljék ki, vagy adják vissza a pénzt. Az eredmény: azóta nagyívben kerüljük a Möbelix-et. Amúgy arra is gondoltam, hogy city light plakáthelyet veszek a környéken, és leírom, mi történt velünk. Nem írok minősítést, csak a szigorú tényeket. Ennek megfontolását a posztolónak is ajánlom. Hadd tudja meg a jónép, miféle cég ez a Tesco.

2011.06.02. 20:26:46

@Britte: "Szerintem tipikus magyar mentalitás, hogy rögtön másokat hibáztatnak az emberek."

Az is tipikus magyar mentalitás, hogy empátia=zéró, a másikba jó nagyot rúgunk fektében is, meg amúgy is dögöljön meg a szomszéd tehene is.

Ha ebben az országban normális összetartó emberek élnének, akkor sem egy harácsoló mocskos multinak adnának igazat, ha történetesen igaza lenne.

dbeata 2011.06.02. 20:29:45

@Jankove: Én is erre gondoltam, azzal a kitétellel, hogy azért az igazsághoz ragaszkodni kell. De ebben az esetben tényleg félelmetes az emberek közönye és vagy elutasítása, ha a másikról vagy annak gyerekéről van szó.

alternat 2011.06.02. 20:30:30

@dbeata: Jó cég a TESCO A vásárló meg egy hülye. Nekem volt olyan idó mikor az öt gyerekemmel jártam vásárolni. 0 - 10 éces kor között kezdtük. most a leg kisebb 12 éves. Gond nélkűl lezajlott.
Képzeld még egy falatot sem ettünk meg még nem fizettök ki!

alternat 2011.06.02. 20:31:52

@Jankove: Remélem te nem jársz multiba vásárolni!
Te kis írigy.

alternat 2011.06.02. 20:35:53

@Csibefogó: Idáig te vagy a leg idiótább! Nincs oda írva az sem, hogy felnőtt nem ülhet oda. És az sincs oda írva, hogy nem lehet oda szarni!

multi84 2011.06.02. 20:38:36

Birom hogy ilyenkor mindig megjelennek az olyan szülők akik ha megbotlik a gyerekük még a levegőben elkapják őket, mert ők mindig figyelnek mindenre, az ő gyerekük sose eshet/esik el nem verheti be kezét lábát fejét de még egy légy sem szál rájuk mert rögtön elhessegetik.

Ezt a kibaszott nagy képmutatást te jó isten...

Moan 2011.06.02. 20:40:41

@Aabroncs:

Az csak az egyik, hogy ugye fogalmunk nincs a teljes igazságról. Így a Te kijelentéseid is csak arra alapoznak amit Te gondolsz a dologról. Azonban megjegyezném, hogy botorság lenne arra alapozni a TEsco védelmét, hogy "saját felelősségre lehet használni a kocsit". Az ajtó sem egy bonyolult dolog, de ha a tokjából kiszakad és agyonüti a gyereked, akkor nem hiszem, hogy nevetnél, ha az ajtó gyártója azzal jönne, hogy erősen csapta be a gyerek az ajtót. :) Lehet, hogy kicsit sántít a példa, de ha egy eszköz nem működik rendeltetés szerűen, akkor bizony felelősség terheli az "üzemeltetőt". Lásd a leszakadt körhinta esetét a fesztiválrajongóval.

2011.06.02. 20:41:28

Maradjuk annyiban hogy a történet fura. A károsult és a tecskó részéről is. De ez már egy ilyen fura ország.

LajosPataki · http://lajospataki.com 2011.06.02. 20:42:34

nah...megjott a Trollkiralyno!

Figyelem Alternat veszely!

dbeata 2011.06.02. 20:46:19

@alternat: Na gondoltam, hogy jön a bezzegszülő, aki még százszor nehezebb helyzetben is bezzeg jobban helytállt. Túl magas volt a labda, mi? Vásárolj nyugodtan a Tesco-ban, én is szoktam, nem arról van szó, de van olyan, hogy egy cég inkorrektül áll egy ügyhöz. Remélem, nem olvastad ki a kommentemből, hogy azt írtam volna, rossz cég a Tesco. Viszont én nem hülyéznék le valakit. Egyrészt, mert sértő, másrészt pedig nem ismered az ügy minden részletét. Ha nem tudsz kulturáltan vitázni, akkor éld ki magad a kocsmában, vagy menj kickboxolni, és verd a boxzsákot. Kitűnő feszültséglevezető módszer.

multi84 2011.06.02. 20:46:29

@multi84: ráadásul az a gyerek amelyik 10 éves kora előtt nem töri el valamijét vagy nem lesz rajta legalább egyszer egy 5-10 cm-s seb az a gyerek nem is élt igazán.
Persze az összes ilyen gyerek szüleit le kéne csukni mert nem figyeltek eléggé....

dbeata 2011.06.02. 20:52:10

@alternat: Amúgy meg veregesd magad vállon, ha anyukád nem tette meg, és itt kell dicsekedned (amúgy tényleg gratula), de én biz kibontom a gyereknek a túrórudit, és ott helyben meg is eszi, és az eladónénik pedig puszit dobnak neki, és beszélgetnek velünk, és senkinek semmi baja azzal, hogy a futószalagra az üres túrórudispapírt teszem.

alternat 2011.06.02. 20:53:39

@multi84: Csak kérdezem! Te seggfej vagy!

LajosPataki · http://lajospataki.com 2011.06.02. 20:55:16

Meg egyszer ideznem ua a kommentelot.
(Teljesen felesleges ujakat irogatni amikor mar valaki leirta a szamomra megfelelot):
avman 2011.06.02. 17:56:45
lehetséges, h bevásárláskor megvolt a kereke? igen. lehetséges, h ez eltűnt vásárlás közben, akárcsak az utolsó méteren? igen. lehetséges, h amíg a belepakolt cucc ellensúlyozta, nem vették észre? igen. lehetséges, h a hibás kocsi miatt borult el a gyerek? igen.
szülő felelőssége kétséges? igen.
tesco felelőssége kétségtelen? igen.
tesco eljárás utolsó alja patkánykodás? igen.
ennyi.

alternat 2011.06.02. 20:56:29

@dbeata: Tudod engem úgy neveltek, hogy ami nem az enyém azt nem eszem meg.
Volt már olyan, hogy gyerekes szülő után vittem az üres csokipapírt. Természetesen jó hangosan mondtam neki, hogy ezt véletlen a gondolán felejtették.

Alikam 2011.06.02. 20:57:43

Hogy mi a vélemény? Hmm.

Jogilag nem tudod bizonyítani, hogy a kerék már akkor nem volt meg, amikor használatba vetted a bevásárlókocsit.

Nem tudod bebizonyítani, hogy rendeltetészerűen használtad.

Egy kocsi meg még három kerékkel sem dől fel magától. Bizonyára szegény kisgyerek izgett-mozgott mint a szabad elektron.

Jogilag nem hinném, hogy előnybe lennétek, sőt, igazából semmi sincs a kezetekben. Viszont a Tescónak van ideje meg pénze is egy rakás jogszára.

És a nem jogi része.

Le kéne már szokni arról hogy a gyereket bevásárolni visszük.
Amikor még csak közértek voltak, más volt a helyzet, kevesebb ember, nyugodtabb légkör és persze bevásárlókocsi nuku.

De ha már elviszed, akkor azt úgy tedd, hogy figyelsz rá mert ha még a kocsi jó is, ha ott hagyod vele egyedül a kölköt, valaki elsodorja véletlenül vagy stb. és kész a baleset.

Nem tudom miért kell kísérteni a sorsot és miért kell ilyen felelőtlennek lenni.

Ha bebaszod abba a kocsiba, akkor annyira védtelen lesz, hogy még ha történés van, akkor sem fog tudni semmit sem csinálni az a nyomorult gyerek.

alternat 2011.06.02. 20:57:56

@capture3: A szülő hülye volt! Igen.

AvgDvl 2011.06.02. 20:59:33

@Puch Cavette:

Ennek a szánalmasan kisstílű pénzvadász kamusztorinak az olvasása közben a rengeteg velejéig ostoba és fröcsögően gyűlölködő hozzászóláson úgy felizgattam magam, hogy maradandó károsodást szenvedtem lelkileg. Nem tudok többé emberek közé menni, mindenkiben a habzó szájú trollt látom, kénytelen vagyok egy lefüggönyözött, bezárt lakásban meghúzni magam. Emiatt elvesztettem a másfélmilliós fizetést biztosító állásomat, elhagyott a brazil topmodell menyasszonyom, társadalmilag elszigetelődtem, és egy könnyelmű pillanatban még a 250 milliós lakásom is porig égett. Kilátástalan helyzetemért egyértelműen felelőssé teszem Tim Berners Lee-t, a WorldWideWeb megalkotóját: aljas találmánya nélkül nem jutottam volna ilyen embert próbáló sorsra.
Követelek 4 milliárd dollár nem vagyoni kártérítést a zokogással töltött magányos éjszakák emlékének enyhítésére. Csekket is elfogadok.

Moan 2011.06.02. 21:01:56

@Alikam:

Én ezzel nem értek egyet. Ilyen alapon a fél világtól tiltani lehetne...és azon helyek száma, ahol veszélyeztetve van csak nő, nem csökken. Szerintem egy normális társadalomban ugyanolyan joga van az amúgy felnőtt és egészséges emberek számára kialakított élettéreben tartózkodnia egy gyereknek is. Az a butaság, ha úgy építjük ezt az életteret, hogy nem hagyunk helyet benne a gyereknek...

2011.06.02. 21:04:39

@alternat: "Remélem te nem jársz multiba vásárolni!"

Nem látom az átfedést a kérdés, és a történet között.

AvgDvl 2011.06.02. 21:10:27

@Moan: önálló gyereknek persze miért ne, de egy 8 hónapos csecsemő miafaszt keres egy önkiszolgáló nagyáruházban, ahol bármikor ráeshet két mázsa babkonzerv?
Semmi keresnivalója ott.

Ennyi erővel több újszülöttet az acélhengerműbe !
Mi jogon fosztjuk meg őket a tekergő izzó acél gyönyörű látványától? Sérülnek a jogai, hol egy ombudsman?

Münci66 2011.06.02. 21:16:17

@Aabroncs:
Möszjő Aabroncs!

Azért szerintem nem sok szülő fog kopanyatörést okozni a gyerekének, hogy aztán az utazás költségeit (tehát nem plusz pénzt!!)megkapjon? Magamból kiindulva állítom ezt.
Azt én is elismerem és le is írtam, hogy érzésem szerint ez így nem teljesen kerek történet. Ezért írtam, hogy megosztanám a felelősséget. Véleményem szerint a TESCO felelőssége sem kérdéses. Ők felelnek a bevásárlókocsik állapotáért. Mint a gumis azért, hogy jól szerelje fel a nem lejárt szavatosságú gumit a felnimre, a felnit a féltengelyre.
Vélelmezésem szerint részben a szülők is felelősek, ezért nem tartom jogosnak a plusz követeléseket.

Tisztelettel, Münci

Moan 2011.06.02. 21:18:10

@AvgDvl:

Én feltételezem, hogy bevásárolni kell, de nagymama meg a kanyarba sincs, hogy addig vigyázzon a gyerekre.
No meg szerintem egy bevásárlóközpont nem azonos egy acélkohóval. Ilyen alapon el kellene ítélni azokat a mozgássérülteket, akik felszállnak a villamosra? Több gyerek van mint mozgássérült, de a törvényeink csak a mozgássérült parkolót írják elő egy közintézmény építésekor, de azt már nem szabályozzák, hogy a gyerekek életét miképp kellene megkönnyíteni. Hazazavarnál egy kölköt a bevásárlóközpontból, de a nyugdíjra amit majd az Ő TB befizetése fedez, igényt tartanál? :) Kicsit abszurdnak tartom ezt.

Pic 2011.06.02. 21:21:18

Bírom a sok okostojás hozzászóló fazont aki csak képen látott gyereket, no meg a sok "én mindig figyelek a gyerekre" mintaszülőt is.

1. NEM tudsz állandóan a gyerekre figyelni
A gyerekek olyan izgő-mozgók, hogy elég 1 másodpercre nem oda nézni és megvan a baj. Barátoknál, rokonságban láttam eleget ilyet. Most, hogy van saját is, meg élesben tapasztalom ezt. Egyik pillanatban azt látod "nézegeti" az újságot, következő pillanatban gondol egyet és kétpofára tömi magába...

2. Egy 10 hónapos gyerek nemhogy stabilan ül, de már majdnem JÁR.

3. A bevásárló kocsi 3 kerékkel is stabilan áll, ha elől hiányzik egy kerék.
Nekem is volt olyan, hogy elindultam vele a parkolóban és amikor egy sportosabb ívben ráfordultam a bejáratra... akkor borult fel és vettem észre, hogy jééé minusz egy kerék! Persze cseréltem.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 21:22:00

@Moan: Semmi botorság nincs benne. Az ajtó rendeltetés szerű használata és bevásárló kocsiban egyedül, figyelem nélkül hagyott gyerek hogy jön össze nálad?? Ha a rossz ajtó rádől, akkor a Tecsó felelős..Ha az ajtóval játszik a gyerek, mert a szülő nem figyel, xarik a gyerekre, ki a felelős? Akkor is az áruház??

A többieknek pedig, akik ilyen idiótaságokat írnak, hogy empátia meg összetartás..Nem érzitek, hogy fel kéne csulázni és alá állni? Ha egy multiról van szó, akkor lehet hazudni, ferdíteni?? A multit lehúzni oké?? Hát én ettől okádok...Az ilyen emberektől, akiknek az igazság viszonylagos... Ha nincs a sztoriban semmi sumákság, miért nem dőlnek nyakra-faxra a tecsós és millió áruházas kocsik gyerekkel?? Ja mert a legtöbben oda figyelünk?

-taz- 2011.06.02. 21:23:03

Sajnálatos eset, jobbulást a gyermeknek, de : A felelősség a szülőké teljes mértékben szerintem, nekik kell odafigyelni a gyermekeik épségére! Nem javaslom a kártérítési pert, mert a vesztes fél fizet mindent én úgy tudom. Én mindennap ott vásárolok csak a folyosón legalább 10 saját kamerájuk van és van 2-3 banki kamera is, ha kiderül, hogy a gyerek felállt vagy ki akart mászni és egy szülő se vette észre akkor még örülhetnek, ha nem őket marasztalják el. Nemrég volt, hogy egy erkélyről kiesett egy gyermek, mert az anyuka egy pillanatra nem figyelt, elvették a másik geyermeket is tőle!

Még valami, ezért nem leszek túl népszerű, de a gyermekvállalás mindenki saját felelőssége Ő akarta nem a Tescó és nem a társadalom többi tagja kényszerítette, ergo a felelősséget ami ezzel jár kéretik nem másra hárítani.

Amúgy meg meddíg szokot tartani egy nagy kosaras bevásárlás két gyerekkel? Szerintem 30p és 1 óra közötti a kosár megszerzésétől a fizetésig.

Kérdezem én mennyire figyelmes aza aszülő aki ennyi idő alatt nem veszi észre, hogy a kocsi 3 kerekű!

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 21:28:23

@Münci66: Milye alapon akarod megosztania felelősséget?? Az áruház kocsiját milliárdan használták, akkor is, utána is..Ki sem vették vélhetően a forgalomból..Egyetlen, véleményem szerint idióta család, aki nem figyelt a gyerekeire, sőt a másik gyerekről sincs szó sem, mit csinált a baleset alatt, szóval egy családnak "véletlen eldől" a kocsi, minden látható ok nélkül..Csak aznap hányan használhatták?? Milyen felelősséget akarsz felróni az áruháznak?? Hogy a kereke kiesett? Oksa. Nem teszem bele a gyermeket, hanem félretolom a biztonsági őrnek..volt már ilyen..Ezer kocsinak esik ki, romlik el, ragad be a kereke, de hogy ettől feldőlne és ennek a felelőse a Tecsó?? Tényleg ez lesz a tendencia?? Nálunk is elindul a minden szarért össze-vissza perelgetés, hogy pénzt csináljunk???

dbeata 2011.06.02. 21:29:21

@alternat: Igazad van, és szép dolog, hogy így neveltek. Ezzel együtt remélem, nem gondolod, hogy mi is a gondolán felejtjük a csokipapírt, ugye? A mi életünkbe belefér ennyi rugalmasság, de tiszteletben tartom, ha más nem így gondolja.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 21:29:39

@Pic: A gyermekemre állandóan figyelek..Csúsztatsz és magyarázkodsz..Nincs más dolgom, ha ott a gyerek, minden figyelmem az övé, ez a dolgom! Valóban, még így is megsérülhet! Ezért is figyelek..Ők még azt sem látták, mikor feldőlt a kocsi..Menj már...

Moan 2011.06.02. 21:31:43

@Aabroncs:

Én alapból elfogadom a tényt, hogy a bevásárló kocsi hibás volt és így kvázi okozója lett a szerencsétlen balesetnek. És azt is elfogadom, hogy rendeltetésszerű az a használat, amikor a kicsi gyerek benne ül és közben pakolnak a kocsiba. Még azt is rendeltetésszerűnek tartom ha adott esetben a benne ülő 8 hónapos gyerek mozog. Ugyanis azok ilyenek, mozognak, de közben meg nincs hozzá tömegük. :) Tehát ha a szülő figyelmetlen, de az ajtó jó, akkor a szülő a hibás. Ha a szülő figyelmetlen és az ajtó rossz, akkor az aktuális intézmény a hibás. Hozzáteszem, valószínűleg az a jó ajtó nem szakad ki, ha a szülő figyelmetlen.

LajosPataki · http://lajospataki.com 2011.06.02. 21:31:49

@AvgDvl: Nyilvan nem kell felhivni a figyelmedet a nyilvanvalo kulonbsegre a Tesco es egy acelhengermu kozott.
Akkor meg miert kell feleslegesen sarkitani?
Latogass meg egyszer egy olyan orszagot ahol a nepszaporulat messze a Mo-i felett van. Tele (tele!!) van a Tesco mindenfele koru gyerekekkel!
Szanalmas lenne az inditvanyod.
Nekem az a legdobbenetesebb ebben a kommenthalmazban, hogy a tobbseg nemhogy nem KEPES elfogadni, hogy igy tortenhetett az eset hanem ugy tunik, hogy nem AKARJA.
En is jartam mar a Tescoban a fiammal amikor 8 honapos volt. Eszembe sem jutott a bevasarlokocsiba ultetni. De ha valaki megteszi es baleset eri nem huzom le a keresztvizet rola es nem kezdem el kopkodni. Elhiszem neki a level alapjan, hogy a legjobbat akarta a csaladjanak, a Tesconak viszont nem, mert amit valaszoltak az meg a kozeleben sincs egy normalis valasznak.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 21:32:53

@AvgDvl: :-) Nagyjából ez a helyzet..Nekem a gyerek a mindenem...Bármit megtennék érte, de ez nem az a bármi, amit ez a két szülő csinál..

AvgDvl 2011.06.02. 21:33:54

@Moan: Általában híve vagyok mindenféle merész képzavarnak, de nem nagyon bírom követni a mozgássérültes hasonlatot. Meg a TB befizetést se. hogy jön ez ide?

Csak azt mondom, hogy veszélyes üzem egy 8 hónapos bábunak. Sok birka úgy tolja a kocsit, hogy oda
se néz. Targoncákkal hoznak-visznek raklapnyi árut, felstócolt halmokban instabil és nehéz dolgok, a 24 órás nyitvatartás miatt kvázi bármikor lehet árufeltöltés/rakodás/építkezés/felmosott padló, satöbbi. A felnőtt a saját felelősségére, önszántából van ott. A gyerek meg azért, mert odavitték. Miért tennéd ki veszélynek, ha nem muszáj?

Megjegyzem a sikoltozva rohangáló neveletlen kis törpéket se tartom jó ötletnek a bevásárlóközpontokban, de azt azért mégse lehet megtiltani. Okosabb helyeken van játszóház.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.02. 21:37:59

@Moan: Akkor ha te figyelmetlen vagy és a gyerek kiszalad az útra, elüti az autó (soha ne adjon ilyet az isten) és egy autó elüti, akkor nálad az autós is hibás lett..Pedig semmit sem tehet..Azt pedig ne fogadd el, hogy a három kerekű kocsi felborul.Van itthon egy kocsim a garázsban, de asszem egyetlen kereke sincs...Bátran fogadok, hogy ha az egyik kereke hiányzik, akor sem borul fel egy pici gyerektől, ha az ül..Jah, hogy felállt? Vagya tesója is ráállt a kocsira? Hogy a szülők észre sem vették a három kereket?? Hogy ugyanarra az oldalra tették a 10 kg-os dinnyét és a karton sört?? Minden megtörténhet és vannak balesetek..A nyomorunkért mást okolni, mert az egy multi, akiket mindenki utál és majd most úgyis mellénk áll a bíróság mert most még a politikai helyzet is olyan??

Moan 2011.06.02. 21:42:08

@AvgDvl:

A párhuzam egyszerű: A lakosság sokkal nagyobb százaléka kisgyerek, mint mozgássérült, de míg a mozgássérültnek vannak jogaik, addig a gyerekeinkről ezt nem nagyon mondhatjuk el.
Azt még valahol értem, hogy egy társadalom nem akar tudomást venni a "sérült" tagjairól, de azt már nem annyira fogadom el, hogy a "fiatal" tagjairól sem vesz tudomást.. Miközben tudnia kellene ennek a társadalomnak, hogy a jövője pont a fiatalokban van. Szerintem méltatlanul bánunk a gyerekeinkkel...értem ezt társadalmi szempontokból, majd elvárjuk tőlük, hogy később tiszteljenek, majd eltartsanak minket. Ez utóbbira értettem a TB-t.

Moan 2011.06.02. 21:45:27

@Aabroncs:

Tévedsz. Épp azt magyarázom, hogy ha a gyerek rohan ki és az autó szabályosan közlekedik, akkor nem hibáztatom az autóst. Ha azonban az autó egy 200 éves skoda fékek nélkül, és amiatt nem tud megállni akkor bizony a sofőr bőrével vonom be a kanapét. :)
A többihez meg már írtam fentebb az egyik hozzászólásomban, hogy nem tudjuk mi történt valójában és az én kommentjeim feltételezik, hogy a kocsi rossz volt és azért borult fel. Ennyi.

AvgDvl 2011.06.02. 21:45:59

@Moan: ez sima csúsztatás. A gyerek tetteiért a szülő vállal felelősséget, a mozgássérült tetteiért pedig önmaga. Ebben az értelemben értelmetlen összehasonlítani a jogaikat. A gyereknek is lesznek pont ugyanolyan jogai, amikor felnő.

Csak Norris 2011.06.02. 21:49:39

Németeknél nincs tesco, sem auchan. Magyarokhoz azért mentek, mert a sok seggnyalóval azt csinálnak amit akarnak.
Még ott van az a jó 80-as évek beli beidegződés, hogy neked kell figyelni, mit veszel. Te vagy a hülye ha karcos ladát kapsz a mekúrnál, stb.

dbeata 2011.06.02. 21:51:52

Annál jobb, ha van kamera, és le lehet követni, mi történt (mondjuk nem ennyi idő után). Nyilván érdekes lehetne, és megjegyzem magamnak, mert még akár velem is megtörténhet ilyesmi.
Amúgy a posztolónak javaslom, hogy egy jó ügyvédet keressen, ha van elég ereje végigcsinálni, mert ha tényleg úgy érzi, nem hibázott, akkor ne tántorítsa el a sok negatív hozzászóló, hanem menjen és keresse az igazát jogi úton. Szegény kisgyerek és a szülő amin átmentek, semmi pénz nem tudja kárpótolni, de nem szabad hagyni, hogy egy bocsánatkérés nélkül megússza a Tesco. Már csak ezért is nem szabad annyiban hagyni. Az érvelésük teljesen hibás. Egy gyerek 6 hónaposan már ültethető. Annyi az igaz, hogy (legalábbis nálunk), 8-9 hónapos korában ül fel magától (fekvő pozícióból). Amúgy meg annyi a tanulságom, hogy soha de soha nem fogok ideposztolni a saját életemből, mert nagyon sok a negatív, energiavámpír, és csak lehúznak, teljesen értelmetlen itt kiadni a gőzt, mert csak begőzölök és kiakadok az embereken.

Alikam 2011.06.02. 21:53:09

@Moan: itt nem arról van szó, hogy gyerek csak otthon üljön 10 éves koráig. Hanem arról, hogy zsúfolt helyre lehetőleg ne vigyük amíg kicsi, mert nagyobb az esélye, hogy baj történik.

Ha már visszük, akkor minden másodpercben legyünk maximálisan elővigyázatosak és ha olyan helyre tesszük, ahol még védekezni sem tud, akkor meg aztán tényleg mindig legyünk mellette.

Moan 2011.06.02. 21:57:36

@AvgDvl:

Félreértettél. Én nem beszéltem a gyerekek jogairól sem és a felnőttek jogairól sem. Én arról beszélek, hogy a törvényeinkben szabályozzuk intézményeink építési előírásait, hogy megfeleljenek a mozgássérülteknek, de ugyanezt nem tesszük meg a gyerekeinkkel kapcsolatban.

Alikam 2011.06.02. 21:58:01

@Pic: nem is kell minden másodpercben, de ha te nem tudsz különbséget tenni aközött, hogy egy bevásárlókocsiban ülő gyereket egy bevásárlóközpontba "magára hagysz", és a között, hogy otthon elfordítod a tekintetedet, akkor bocs, de neked nem való gyerek.

Míg otthon van 300 potenciális veszély, addig egy ilyen helyen van potenciális 3000 ember aki leszarja, ha véletlenül nekimegy a kocsinak amibe a gyerek ül vagy ilyesmi.

dbeata 2011.06.02. 21:59:14

@Desmond77: Az Aldiban meg nem történhet ilyesmi, ugye?

Moan 2011.06.02. 21:59:49

@Alikam:
...és ebben igazad is van, hogy számukra veszélyes környezetben fokozottan kell vigyáznunk rájuk. De abban gondolkodni, hogy zárjuk ki őket, abban viszont nincs igazad. Szerintem az adott intézménynek is feladata kellene legyen, hogy a körülményeket úgy alakítsa, hogy a gyerekek számára is egyszerűbb és biztonságosabb legyen.

Moan 2011.06.02. 22:04:27

Arról nem is beszélve, hogy ne mossa kezeit, ha baleset van. Annyit megtehet emberségből is, hogy segít, ha már megtörtént a baj. De ugye tudjuk, hogy tömegben az ember gonoszabb. :)

2011.06.02. 22:12:54

@Aabroncs: "Bármikor vállalnám a Tecsó védelmét, jogi képzettség nélkül is...Nonszensz a per...Csak követném a szülőket pár napig, videón dokumentálnám, mit művelnek és bejátszanám a tárgyaláson.."
hajrá. ne tántorítson el, h a munkahelyeden egy gombostűnél és egy gyufásdoboznál összetettebb dolgok nem bíznának rád. najó, ne túlozzunk, ácskapocsnál és éknél. nézd inkább tovább az ertéelen a soros amerikai múvit, zabáld a mellé a paradicsomos káposztát kőbányaival, böffencs kettőt és ne gondolkozz, mert nem áll jól, nem kéne erőltetni. így mutass jó példát a gyerekeidnek. is.

AvgDvl 2011.06.02. 22:19:23

@Moan: ebben általánosságban igazad van, egy cég nem engedheti meg magának, hogy ilyen hangnemben válaszoljon egy panaszlevélre, még akkor sem, ha másfél évvel a történtek után ez így már eléggé kispályás lehúzási kísérletnek tűnik.

Csak Norris 2011.06.02. 22:21:15

@dbeata: Ezt senki sem mondta. De ne hasonlítsuk össze egy tescoval. Más. Ott nincs gyerek kocsi. Ha választhatok, inkább ne legyen, mint hogy nekem kelljen figyelni hogy selejtes-e amit épp kiveszek.

Moan 2011.06.02. 22:22:13

@AvgDvl:

Hát igen.. De nem is zárom ki ennek a lehetőségét. Ez a poszt tele van olyan anomáliákkal, amiről gőzünk nincs. Azon sem csodálkoznék, ha direkt maradtak volna el bizonyos magyarázatok... Persze ennek értemét csak abban látnám, ha meg akarnám osztani vele az olvasókat. :) De mi nem osztódunk. Egységesen van teljesen különböző véleményünk. :)

AvgDvl 2011.06.02. 22:31:16

@Moan:
" Egységesen van teljesen különböző véleményünk."

Ez teljesen rendben van, ha nem emlegetünk egymás édesanyjával kapcsolatban ősi foglalkozásokat. :)

Az ember már kihalt volna, ha mindig mindenki ugyanazt gondolná/tenné.
A diverzitás az Élet fontos túlélési stratégiája.

Moan 2011.06.02. 22:35:52

@AvgDvl:

Egyfélék vagyunk, amit tanultunk az a sokféle. :)

Én amúgy inkább csak sajnálom azokat akik bizonyos szégyenteljesnek titulált foglalkozásokat posztolók felmenőivel hoznak kapcsolatba. De ők csak nem tudják mit cselekszenek. :) Ha tudnák, nem tennék ezt. :)

AvgDvl 2011.06.02. 22:49:42

@Moan: pláne amikor megfoghatatlan, ködös és elvont eszmék védelmében firtatják embertársuk világrahozójának vélt vagy valós viszonyát a nemi örömök és illúziók készpénzes kereskedelmével.

Moan 2011.06.02. 22:51:16

@AvgDvl:

Ami eszmék persze az elme tébolyult szüleményei. :D

AvgDvl 2011.06.02. 22:57:56

@Moan: zajlik a mémek háborúja

Ha kiürítem az agyamat, én nyerek? :)

Moan 2011.06.02. 23:11:26

@AvgDvl:

Ha sikerül, Mesteremnek foglak szólítani. :)

AvgDvl 2011.06.02. 23:15:55

@Moan: de ha nem, akkor meg szólíthatsz Margaritámnak. :D

Moan 2011.06.02. 23:20:33

@AvgDvl:

:D

Asszem össze is raktuk a különbséget. :)

AvgDvl 2011.06.02. 23:25:31

@Moan: nyugovóra térhetünk, most hogy így szétoffoltuk a Zugügyvéd blogot.
(De olyan jól esett.)

Moan 2011.06.02. 23:31:44

@AvgDvl:

Én ON-ban voltam végig. :D A blog is ON-volt. Majd mindjárt megyek OFF-olni, bár ha álmodok, akkor az is ON-lesz. :D
Jó éjt. :)

AvgDvl 2011.06.02. 23:35:21

Én már rég lementem standby-ba, ezt a hozzászólást is csak a motorikus reflexek írják. :)

Jó éjt neked is.

Moan 2011.06.02. 23:42:47

@AvgDvl:

Akkor értem már... ;)

dr. Aullah 2011.06.03. 03:39:11

Ez a történet több sebből vérzik:

-Januárban történt, de a levél csak augusztusban megy ki? Mi történt közötte?
Nem nagyon értem mi tartott ennyi ideig. Lehet, hogy szólt nekik valaki, hogy ezért perelhetnek is.
Mondjuk ha tudom magamról, hogy igazam van, akkor mihamarabb megtettem volna, hogy legyen kamera felvétel, ami engem igazol.

-A kocsikról nagyon nem tudok nyilatkozni, mert nem járok ilyen helyekre. Annyit viszont én is tudok, hogy az nem arra való, hogy gyereket rakjanak oda... pedig nekem nincs gyerekem. VAN külön olyan kocsi, ahova lehet, de a standard kocsi nem ilyen. Az nem indok, hogy ott van a lábtartónak helye... pláne nem berakni egy 8 hónapos kölköt.
Szerintem észre kellett volna vennie valakinek, hogy nincs kereke. Szóval itt is hibáztak a szülők. Ha útközben esett volna ki, akkor azt megérezték volna és vagy látták volna, hogy elhagynak egy kereket. Ha az eldőlésnél esett ki, akkor az nem a Tesco felelőssége.

-Sosem fogom megérteni, mire jó ez a családi bevásárlás... anya, apa, két gyerek. Minek? Egyik szülő elmegy, addig a többiek otthon maradnak. Ez hülyén hangzik, de a nagy bevásárlóközpontok eléggé balesetveszélyes helyek egy kisgyereknek. A bevásárlás ne legyen már egy családi kirándulás.

-A TESCO sem állt a helyzet magaslatán. Az önálló ülést nem nagyon értem, viszont igazuk van, hogy a szülők is felelősek.

SUMM: Kártérítés nem nagyon jár, főleg bizonyíték nélkül, ami az idő során eltűnt.
Én eléggé multi ellenes vagyok, de most nekik kell igazat adjak.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2011.06.03. 04:14:15

@Aabroncs:

mindkét tecsó-áruházbeli főnököd által is megtapsolt mocskolódásodra egyszerre válaszolok:

mivel a jogban a saját bevallásod szerint is járatlan vagy, így javaslom ne beszélj bele azok párbeszédébe, akik értenek is hozzá.
javaslom merülj el a felróható mulasztás nevű polgári jogi jogintézmény deliktuális és kvázi-deliktuális felelősségtanában, aztán gyere vissza és akkor oszd nekünk azt eszet kedvenc áruházláncod védelmében.
=)

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2011.06.03. 04:34:00

A tecsó felelőssége vitán felüli. Az ő érdekkörükben, az ő mulasztásuk miatt következett be a baleset, az az elvárható minimum, hogy legalább a gyerek kórházi ápolásának költségeit fedezzék.
Ad analogiam ha valaki elcsúszik a közértben egy a padlón szétkent, föltakarítatlan joghurban, annak is jár a kártérítés.

Szerintem egy jó egy vagy félmillás nemvagyonit meg a viselkedése miatt simán megérdemelne a lánc, különös tekintettel arra, hogy "elkeveredik" náluk a panaszos levél, meg hogy az ügyvédeik annyira tehetségtelenek, hogy nem tudnak jobb kifogást kitalálni a "8 hónapos gyerek még nem tud ülni" c. hülyeségnél.

Amiért egy jó ügyvéd a nemvagyoni kár mellett még jól meg is tudna baszni a tecsót némi nyilvánosság előtti cécóval, az éppen ez a momentum, a panasz kezelése.
Milyen eljárás az, amikor külön föl kell szólítani egy nagyszolgáltatót(!!!) arra, hogy válaszoljon egy levélre?!

Ezen a szinten egy jó szolgáltató gond nélkül fölajánlja(!) a kórházi ápolás költségeit némi fájdalomdíjjal, nemhogy ilyen kicsinyes szarkenegetésbe kezd...
Tőlünk nyugatabbra a jó PR ugyanis többet ér, mint néhány rongyos ezres!

alternat 2011.06.03. 06:51:41

@dbeata: Ez nem rugalmasság, hanem jogszabály kérdése.
Tudod én úgy vagyok vele, hogy aki megszeri ezt a törvényt, megszeg mást is.

alternat 2011.06.03. 06:54:35

@_drc_: Olvass tőlönk nyugatabbra ujságokat! Majd rájössz, hogy mekkora hülyeségeket írsz.
Ott sem engedik, hogy a vevők baromságának a levét ők igyák meg.
talán még amerikában sem működik ez a rend.

dbeata 2011.06.03. 07:33:40

@alternat: A gyerekeidet is ilyen előítéletességre nevelted? (aki ezt rugalmasan kezeli, az biztos megszeg más törvényt, a másik meg egy hülye-bár nem ismered az ügy részleteit...).

Más.
Aludtam rá egyet, és azt hiszem, hogy mégis azt kell vizsgálni, hogy mikortól lehet ültetni a gyereket a bevásárlókocsiba. Akkortól-e, amikor már ültethető (de még magától nem tud felülni fekvésből), vagy amikor már maga fel tud ülni (ergó, ha picit eldől, vissza tud helyezkedni is ülésbe). Na de vicc nélkül, sajnos lehet, tényleg igaza van a Tesco-nak, és csak 10 hónapos kortól lehet ültetni gyereket a bevásárlókocsiba. Ezt szerintem meg kell nézni (előírások biztos vannak rá).

indapass90210 2011.06.03. 08:30:01

@alternat: "Tudod én úgy vagyok vele, hogy aki megszeri ezt a törvényt, megszeg mást is."

ez tényleg így van. Velem is fordult már elő, hogy meguntam a sorbanállást és felbontottam az üdítőt a tescoban. Nyilván úgy, hogy akkor még nem fizettem érte.

Ezen felül szoktam gyorshajtani, sőt, alkalmanként tilosban is parkolni. Olyan is előfordult számtalanszor, hogy otthon hagytam akár még a kocsi papírjait is, és úgy autóztam. Istenkáromlani is szoktam, ezért pl. Iránban lazán kivégezhetnek.

Siralomházban a helyem! :D

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2011.06.03. 08:47:49

@alternat:

én olvasok, pl. az amerikai Law News-t, a Finacial Times-t, a USA Todayt, a Newsweeket, a Time Magazine-t, a Boston Literary Review-t, a New York Times-t, az LA Times-t és még egy pár egyebet, ami nem rendszeresen kerül a kezembe.
egyik sem bizonyítja az állításodat.

a szokott forgatókönyv az, hogy a nagy cégek, amikor nyilvánvalóan elmeszelné őket a bíróság inkább a peren kívüli megegyezést preferálják.

de direkt neked kerestem precedenst is:
www.articlesfactory.com/articles/family/with-houston-personal-injury-lawyers-you-will-receive-an-amicable-settlement.html

LajosPataki · http://lajospataki.com 2011.06.03. 09:09:19

@_drc_: ne! Ne allj le vele...Alternat nem vitapartner! Csak egy kis troll! Meg abban is ketelkedem, hogy errol a bolygorol valo:) Nyilvanvaloan kis linkelo. Ignorald, az a legjobb.

sunoge 2011.06.03. 09:32:55

Avman,_drc_:Ott a pont, egyet kell értenem veletek. Üdítőleg hatott rám, hogy nem csak balkáni irányban lecsúszott, fröcsögő nyálú primitív okostojás szól hozzá a témához. Sajnos ugyanis a hozzászólásokat olvasva ez volt az érzésem és nagyon remélem, hogy ez a blog nem ad hiteles képet a társadalmunkat alkotó emberek gondolkodásmódjáról. Mert az azt jelentené, hogy az elmúlt 20 évben messzebb kerültünk Európa nyugati részétől mint valaha....

NWN 2011.06.03. 09:35:34

Látom, elég sok komment született, mióta ideírtam, volt ilyen is, olyan is. Összegezzük:

A fő kérdés nem az, hogy milyen fizikai törvények szerint borul(hat) fel egy bevásárlókocsi. Itt többen állítják, hogy még 3 kerékkel is lehetetlen felborítani, más a saját szemével látta, mikor egy gyerek 4 kerékkel felborította.
Viszont arra a kérdésre, hogy rendeltetésszerűen használták-e a szűlők a kocsit, vagy esetleg pont ők okozták a balesetet, arra már lehetetlen objekív választ adni. Ha perre kerül a dolog, a bíró szubjektív véleménye dönt. Ha alapból utálja a nagy áruházláncokat, akkor a szülőknek ad igazat. Ha úgy gondolja, semmi keresnivalója ilyen helyen ilyen pici gyerekeknek, mikor épp mindkét szülő ráér, akkor meg a szülőket fogja megszívatni. Függetlenül attól, hogy ténylegesen mi történt.

Személy szerint látatlanban is az áruháznak adok igazat (bár alapból nem szeretem a Tescot), mert:

Ha az én gyerekemmel történik bármi baleset - nem, nekem sem az az első gondolatom, hogy jegyzőkönyvet vetessek fel, hanem hogy a csemetémet ellássák. De ha egyértelmű, hogy a történtekért más felelős (pl. egy Tesco), akkor másnap vagy harmadnap igenis bemegyek, és éktelen patáliát csapok. Akkor is, ha semmi baja nem lett a gyereknek, mert adott helyzetben a veszélyeztetés sem fér bele. És ha nem együttműködőek, azonnal megmozgatok minden követ, hogy a felvételeket kimentsék, hogy a tanúkat felkutassák, és a sz*rt is kiverem belőlük a bíróságon. Ha még meg is sérült a gyerek, akkor pláne.

Itt viszont...? Fölszedik a gyereket a kőről, aztán szó nélkül eltűnnek. Fél év eltelik, hogy nem is hall róluk senki. Immár garantáltan nincs semmiféle objektív bizonyíték, és ha esetleg a másik gyerek borította fel és törte össze a kocsit, míg a szülők egyike sem figyelt oda, az sem fog soha kiderülni. És akkor előállnak egy kártérítési igénnyel. Meg egy olyan ügyvéddel, aki nagyon szeretne bekerülni a médiába. Szerintem a posztot is ő írta, és az is feltűnt, hogy több 100 komment közül semmire nem reagált, csak az újságíró elérhetősége érdekelte.

Valaki kitalálta, hogy ebből pénzt kéne csinálni, bizonyíték nélkül, de talán a média nyomását fölhasználva? Vagy esetleg a kórház hivatalból följelentést tett a szülői gondatlanság miatt, és azért kell utólag másra verni a balhét?

Ez is szubjektív vélemény persze, de ez a verzió nem küzd olyan ordas logikai hiányosságokkal, mint a posztban előadott történet. A gyereket tényleg sajnálom.

alternat 2011.06.03. 09:39:26

@dbeata: Ami a másé ne kezeld rugalmasan! Mi van ha a pénztárnál derűl ki, hogy hülye fejjel othon hagytad a pénzedet.
A saját felelőségedre bármikor bele ültettheted.
És a gyereked a satát felelőségedre bármikor pofára eshet belőle.
Természetesen ez megtörténhet közterületen séta közben is, hogy pofára esik a gyerek.
De ezért a Föld nem felelős.

alternat 2011.06.03. 09:42:09

@Dövan: Meg lehet szegni minden szabájt, de utána nem kell sírántkozni, ha elmeszelnek.
A szabályok be tartása, vagy be nem tartása erkölcs kérdée.

alternat 2011.06.03. 09:44:40

@_drc_: Nem kellett volna belinkelni.
Szerintem egyszerűbb lenne, ha agyereked pofára ejtenéd valamenyik áruházban és saját tapasztalatod írnád le.
Aki hülye az csak magáz okolja!

Münci66 2011.06.03. 09:48:20

@Aabroncs:
Möszjő!

Azért ezzel ne dicsekedj. Összehasonlítottad már egy TESCO-ban található gyerekek számát az ott fellelhető biztonsági őrök számával? Megnézted a munkaköri leírásukat és a rájuk vonatkozó törvényt? Ez a vigyázzon a gyerekemre a biztonsági őr szöveg nagyon nem helyénvaló! Ha ilyen dolgokra képes vagy... Szerintem és reményeim szerint ezt a kijelentést pillanatnyi hevületetben tetted.
Ha azt a nem megfelelő állapotú kocsit (miután kitört az egyik kereke már biztosan nem volt megfelelő állapotú!) nem vették azonnal ki a rendszerből akkor nagyot hibáztak, ezzel a felelőtlen magatartásukat, a rosszhiszemüségüket bizonyították, büntetést érdemelnek.
Már írtam: a leírtak szerint a szülők felelőssége is valószínüsíthető, ezért nem tartom helyesnek az egyéb kárigények kielégítését.
A TESCO a baleset jegyzőkönyvezésével, kocsi elkülönítésével és műszaki vizsgálatával, az érintett kamera felvételek elmentésével bizonyíthatná jóhiszeműségét. A TESCO leírt magatartása számomra nem a jóhiszeműség minta példája. A kamera képek hét nap utáni törlését nem írja elő törvény. Törlését igen, de nem ad meg 7 napot. Meg lehet archiválni ha valószínüsíthetően bűncselekmény vagy baleset lezajlását örökítették meg. Erre jó a jegyzőkönyv, mindkét félnek.
A kocsi ülése bizony babáknak van! Ezért is írnak ki elég gyakran korhatárt. Meg nem írják ki, hogy gyereket beleültetni tilos!
Mint már írtam, eléggé nem opció, hogy anyut hazaviszem mondjuk Kajágóröcsögére azután visszamegyek Budaörsre vásárolni. Meg mondjuk az én párom nem is igazán bírná el a heti bevásárlás csomagjait. abban viszont egyetértek, hogy a szülőknek fokozott figyelemmel kell kísérniük a gyereküket egy áruházban. Bár sajna ez sem ad biztos védelmet. Nálunk például a legkisebb gyerek ujjongva vette észre, hogy van szabad "helikopter" (kimondottan gyerek kocsi, zárt tetővel, övvel, stb) Megtekinettem, kocsit, beleültettem a gyereket aki 2-3 perc múlva keservesen sírni kezdett. Amikor kikaptam vettem észre, hogy az ülőlap hosszában megrepedt, a repedés becsípte a gyerek combját. Én sem vettem észre a repedést, pedig ránéztem a kocsira...

Tisztelettel, Münci

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.03. 09:52:16

@NWN: Teljesen igazad van..Ezért aztán a Tecsónak egy jó ügyvédje szépen bebizonyítaná a szülők alkalmatlanságát, esetleg felkutatna erre némi bizonyítékot is, mert azért azt se felejtsük el, miért éppen velük történt ez és miért nem történt meg mással is, ha az a kocsi a hibás?? Ugye nem gondolja senki, hogy nem ült benne akár aznap is több gyerek, még nagyobb is?? Szóval sántít ez a történet és hiába nyomja itt egy-egy nagy arc, semmi ,de semmi joguk a szülőknek háborogni, miközben még annyira se figyeltek a kocsiban ülő gyermekre, hogy kettőjük közül legalább az egyik látta volna mi történik..Akkor is a tecsót perelnék, ha a gyerek nagyobb, felállt volna és kiesik?? Jobban járnak, ha nem feszegetik ezt, mert ha én lennék az áruház ügyvédje, rövid úton arra terelném a szót, az ilyen alkalmas-e egyáltalán szülőnek, aki a gyermeke balesetéből is pénzt akar csinálni, ahelyett, hogy a saját felelősségével törődne és megtanulná, a gyermekünket egyetlen pillanatra sem tévesztjük szem elől!

indapass90210 2011.06.03. 10:01:17

@alternat: "A szabályok be tartása, vagy be nem tartása erkölcs kérdée."

Nem. Ez pusztán jogi kérdés. Az erkölcs egy teljesen más fogalom.

indapass90210 2011.06.03. 10:18:42

@Aabroncs: "de semmi joguk a szülőknek háborogni, miközben még annyira se figyeltek a kocsiban ülő gyermekre, hogy kettőjük közül legalább az egyik látta volna mi történik."

Szerinted hány másodperc alatt tud eldőlni egy kocsi?

Imádom az ilyen kibaszottul tévedhetetlen mindig toppon lévő embereket. Gondolom te kocsival sem viszed egyedül a gyereket sehova, hiszen akkor amíg vezetsz, nincs senki figyelni, hogy mit csinál a gyerekülésbe szíjazva.

Sőt bazmeg, ha a gyerekkel vagy, nem is pislogsz.

Azon lehet vitatkozni, hogy jár-e nem vagyoni kártérítés, vagy szép-e kérni, de két dolog biztos:

1. a teszkós kocsik állapota alapján simán el tudom képzelni, hogy a karbantartás 0, és bármikor kieshet egy kerék.
2. ha tényleg így megtörtént az eset, rendeltetésszerű használat mellett, akkor a teszkónak kutya kötelessége lenne legalább a tényleges kárt megtéríteni.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.03. 10:33:23

@Münci66: :-) Istenem..a bevásárló kocsit kell az őrnek odatolni, ha látod, hogy hibás, nem a gyereket..Jesszusom...

A fiam igen pici kora óta járunk vele vásárolni. Még éppen a két kilós súlyt meghaladta, de mi már vittük mindenhová,szóval nekem nem kell elmondani mi a helyzet...

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.03. 10:38:03

@Dövan: Nos, vitázhatsz velem, de bazmeg, ha a Fiamról van szó, hát mérget is vehetsz rá, hogy toppon vagyok! Hogy megmutassam mi a különbég, ki mit ítél biztonságosnak..Tegnap az utcánkban, ahol száguldanak az autók, egy család két igen pici, két-három éves gyerekkel, kismotorral és egy nagyobbal, kis bicajjal, az út kellős közepén sétált, miközben a srácok, nem viccelek harminc méterre előre motoroztak,pedig még menni is alig tudtak! Négy jobbra benyúló utca, csomó autó kihajtó, sorolhatnám, de ők békésen beszélgettek, rá sem néztek gyerekekre...

Szerencséjükre az autók látták őket..Most..

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.03. 10:40:40

@Dövan: Ja és kocsiban a tükröm, direkt ezért egy nagyobb tükör a Fiamra állítva..Soha nem mehet tőlem messze, nem fordulhat el a sarkon, nem szaladhat előre, nem léphet ki a kertkapunk, nélkülünk...

indapass90210 2011.06.03. 10:44:34

@Aabroncs: de ez tök más szitu. Ember pakol, elfordul egy pillanatra, mire visszafordulna már fekszik a kocsi gyerekestől. Ez másodpercek kérdése. Egy ilyen kocsit úgy kellene megcsinálni, hogy a beleférő gyerek még akkor se tudja feldönteni, ha akarja.

Aki meg volt már teszkóban, az nagyon jól tudja, mennyire vannak ezek a szekerek karbantartva.

indapass90210 2011.06.03. 10:49:26

@Aabroncs: emellett még mindig eldőlhet a kocsival. Illetve már nem, mert olvastad a posztot. Ennyi haszna legalább volt.

Münci66 2011.06.03. 11:25:41

@Aabroncs:
Möszjő Aaroncs!

Valóban, írásod úgy is értelmezhető, sőt! Inkább úgy értelmezhető, hogy a kocsit tolod oda az őrnek. Tévedtem, benéztem.
Viszont fenntartom, hogy a legodaadóbb szülői felügyelet mellet is történhet bakeset, pl eleshet a gyerek. Te az autóban állandóan a visszapillantóban figyeled a gyereket és nem is nézel az útra? Akkor nem ülnék be abba az autóba amit te vezetsz :-))) Vagy nézd az én esetemet.
Ismétlem: az eset szerintem sem egyértelmű, a szülők is benne lehettek, bár ez sem biztos, csak vélelmezhető, bizonyítani illene!
A TESCO pedig hozzáállásával játszotta el jelen esetben a jóhiszeműség feltételezését. Bár a szülőket sem értem, mint már írtam!

Tisztelettel, Münci

popocatepetl 2011.06.03. 11:32:05

@BDBY: "Ugye nincs gyereked? Mert ha lenne, akkor tudnád, hogy első a gyerek, irány ezerrel a kórházba. "

De van, s ha komolynak tűnik az eset akkor nem rohangálnék vele, hanem hívnám a mentőket, ha pedig nem tűnik komolynak, akkor igenis jelezném a terület tulajdonosának az esetet.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2011.06.03. 13:42:24

@alternat:

csak mert buta vagy, és nem akarod belátni a legegyszerűbb dolgokat sem még utoljára válaszolok neked egyszer.

ad 1)
nem a grammatikanácizás kedvéért, de te egyszerű szavak helyesírását is gyakran elbaszod. pl. szabály helyett néhol szabájt írsz, az egyetért egybe van írva, nem külön stb.
ez önmagában persze nem gond, ettől akár még okos dolgokat is írhatnál, csupán adalék a személyiséged mélyebb megértéséhez: íme egy enyhe fokban diszgráfiás egyén, aki blogkommentekben éli ki magát.
ha aljas volnék, azt kérdezném, hogy Schmitt Pál-e vagy?!

ad 2)
ugyan nincs szükség rá, hogy cáfoljam a véleményedet, mivel -- amit az előbbi kommentváltásunkból is kiderült -- hiába is teszem, fel sem veszed, nem zavar, hogy dugába dőlnek az érveid, csak ismételgeted önmagadat.
fájdalom, de Kant soha az életben nem mosta össze a jog és az erkölcs fogalmát.
mind a Tiszta ész kritikájában, mind a Gyakorlati ész kritikájában, mind az Ítélőerő kritikájában világos cezúra van e fogalmak között.
amivel vélhetően összekeveredett a jog fogalma a gyöngécske agyvelődben, az nyilván a természetjogi felfogás adta "természettől való jog" fogalma lehet, de az teljesen más, ráadásul pont ez az a hely, amelyet Kant életművében az utókor leginkább kritizált, tudniillik ez a legkevésbé igazolható a Tiszta ész kritikájában leírt logikai módszerrel.

indapass90210 2011.06.03. 14:01:35

@alternat: borzasztóan kíváncsi vagyok, hogy Kant filozófiájából mennyit értesz meg, és mennyiben tartod alkalmazhatónak az mai világrendben!

Szerintem lehetsz te egy rendkívül rendes, jóravaló és tisztességes ember, de mégiscsak egy droid vagy, ennek minden előnyével és hátrányával együtt :)

2011.06.03. 14:54:17

@NWN: egy bíró sosem függetleníti magát a történtektől, de abban teljesen igazad van, h 3 bíró 4 féleképp összegezheti.
amit szerintem biztos, h megnéznek ilyenkor, mert a józan paraszti ész is ezt diktálja meg a jog is.
- a tesco tájékoztatója (ha volt egyáltalán), milyen idős kortól engedélyezi a gyermeket beültetni.
- milyen okai vannak annak, h használat közben eltűnik a kerék, egyáltalán bekövetkezhet-e ilyen. a műszaki szakértők általában mindig megegyeznek abban, h biztonságtechnikailag a kapanyél is elsülhet. zöld út.
- mennyire balesetveszélyes a kerék nélküli bevásárlókocsi. elárulom: veszélyes lesz, mert műszakilag hibás. zöld út.
- mérlegelni fogja, kellő gondossággal járt-e el a szülő illetve a tesco. ahogy fentebb is említette egy értelmesebb postoló, ez esetben a tescónak dokumentálási kötelezettsége lehet (nem lesz nagy ügy hamisítani). amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője, addig a szúlő igazat fog mondani. tanúk, felvételek valszeg már nem akadnak majd. halványzöld út.

aztán tuti, h mély benyomást gyakorol a bíróságra a panaszkezelés módja. zöld út. de azt a legkevésbé sem fogja érdekelni, miért fél év múlva kezdeményezték. évekre visszamenőlegesen lehet kártérítést kezdemenyezni, így nem lesz releváns. zöld út.
az gondolom annál inkább, ha a tesco elismerte az esetet (mert ezzel a levéllel a gyakorlatban elismerte), milyen feljegyzés készült, milyen műszaki vizsgálatokat hajtottak végre, milyen belső vizsgálatokat kezdeményeztek. valszeg semmilyet, és ezt már nehezebb lesz hamisítani. ződül ez is.

én meg abból indulok ki, h egy normál, hétköznapi család jóhiszeműen és rendeltetésszerűen használja a kocsit. ha nem, azt kőkemény tényekkel kell bizonyítani. tanúkkal esetleg. megjegyzem, a tesco ezek szerint nem cáfolta a műszaki hibát, és így alapvetően kurva nagy bajban lesz, mert arra hivatkozni, h nem is tehette bele a gyermeket, csakmert, érvényét veszti, irreleváns lesz abban az esetben, ha a balesetet a műszaki hiba is okozhatta, a szülő elvárható gondossága mellett. nem a szülő feladata karbantartani, ellenőrizni a kocsikat. teljesen mindegy mit ír ki a saját felelősséggel kapcsolatosan a tesco. ennyi erővel a repülőtársaság is kiírhatná, csak saját felelősségre repüljön mindenki, ha lezuhan, nem kapha kártérítést. jogi nonszensz.
igen, hibás kocsit ne használjon, de egészen addig a pontig, amíg meg nem cáfolja valaki az állítását, éspedig a két szép szemével látta, h induláskor sem volt meg a kerék, vagy a gyerek annyira kimászott, h felborította a kocsit (ami 8 hónapos lévén, szinte kizárt). addig a pontig megint azt kell elfogadni, amit a szülő állít.
tuti hibás volt a kocsi boruláskor, és ez bőven közrejátszott a baleset bekövetkeztében. ebből fognak/kell kiindulni. márpedig ez egy elég erős alap lehet ahhoz, h a mérvótottanakölök, mérnemfigyelt, bittosnemígyvót nyéjbégetést elnyomja.
fenti gondolatmenet egy normális demokráciában, egy normális törvényhozásnál, normális embereknél elvárható. minden más meg nem. a kommentekből is látszik, h miért felesleges a szavazati jog...

2011.06.03. 15:32:20

@Aabroncs: az mind szép és jó, h te állandóan figyelsz.
de elég egy rossz nap, egy pillanat, amikor nem, aztán megvan a baj. tudom, h veled és a tévedhetetlen fajtád soha semmi semmikor.
de azért elárulom, a legtöbb rossz a hétköznapi, átlagemberrel történik. évente van, h 100 munkabaleset fut át rajtam, a legtöbb kovács józseffel meg a nejével történik. apró cseprő banális dolgok. elég egy olyan nap, amikor kialvatlan vagy, az egyik gyerek beteg, az asszony lehet megcsal, kurva sok a sárga csekk, és kevés a bevétel. nem lehet mindig mindenki a toppon. mindig lehet egy olyan pillanat, amikor isten félrenéz, az ördög rádkacsint, a védőangyalod meg sehol.
10-ből kilenc gépkezelő ugyanazt a mozdulatsort, ugyanúgy csinálná meg. nem szabályos ő sem meg a másik fél sem. és mégis meghalt valaki, a gépkezelő meg idegileg oda, ráadásnak legalább felfüggesztett kinéz neki. veled korabeli srác, két gyerekkel, az egyik karonülő.
60 éves szaki, 40 éve ugyanabban a műhelyben. egyszer csinál hülyeséget, és könyöktől eltűnik a jobb karja. értem én, h te azt mondanád neki, bazmeg, így jártál, csukjanak le, azt érdemled, nem rokkantságit. nekem nincs ilyenhez ingerenciám face to face, és elárulom, neked sem lenne.
35-el zebrán, szolgálati autóval, 70 éves papa kilép, fellökik, rosszul esik, a helyszínen meghal. veled korabeli srác, elmeszelik érte tuti, én is így jártam volna, meg egyhangúan mindenki a kocsiból, az egész brigádban ott van, bazmeg dejó h nem velem, tuti ez lett volna nálam is.
útépítésen (kész, de át nem adott úton, hazafele sietve), csörög a telefon, felvenné, de kiesik a kezéből, ösztönösen lenéz, leborotválja az út mellet lévő 25 tonnás munkagép lánctalpa. a mellette ülőnek meg semmi baja.
és ez csak a tavalyi évemből csemegézve.
szóval én nem hiszem, h mindenki más kurva okos, meg ő annyira nem, h vele aztán soha.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.03. 18:14:20

@Münci66: Tudom, jó lenne engem besározni, mert a Tecsót utálni, az igazságot is elferdítve, akár, népszerű...Szóval, látom próbálkozol is keményen..Elárulom, a tükröt, menet közben is nézi ám aki vezet..Szóval, igen, (látom nincs jogsid vagy nő vagy) de aki vezet, az néha a tükröt nézi és, döbbenj meg, nem az utat..Ezt hívják úgy, a tekintetünk körben járása! Aki ezt megtanulja, olyan rosszul már nem vezet, e ez OFF... Ebben az esetben én egyértelműen a felelősség hárítását és eből pénz csinálását látom. Ne nézzetek mást, válazoljatok, miért nem történt ez meg mással, ha azok a kocsik olyn rosszak?? El tudjátok képzelni azt a számot, egyetlen nap, ahány gyerek ül azokban a rossz kocsikban?? Nem akarjátok látni. kényelmesebb, szimpibb a Tecsót támadni..Úgy látom, nektek au igazság viszonylagos fogalom..Megnéztem, most a 26 kg.os fiam ki tud állni a bevásárló kosár oldalára, üresen!! @Dövan: Te is tudod, két szülő volt ott..Millióan megteszik ezt naponta, de figyelnek a srácaikra..Nem olyan ördöngősség ez. Ha pedig megtörtént a baj, nem hárítani kell a felelősséget. Az a kocsi, míg felborul, csak az két-három másodperc..Főleg, ha a három kerék miatt történt, amit el sem tudok képzelni..Nézzetek már meg egy kocsit!!
@avman:
Konkréten engem támasztasz alá..Én is pont ezt mondom, ezek a szülők hibáztak, de nem viszik el a balhét, fél év után rámennek a Tecsóra..Mikor már az nem tud védekezni..Undormány...

2011.06.03. 20:05:14

@Aabroncs:
hát, ha szerinted azt támasztom alá, amit leírtál, akkor még annál is jóval szerényebb képességekkel rendelkezel, mint amilyennek elsőre gondol az ember. pedig az is grand piti.
mondtam már, nappal forgasd a csavarhúzót, este idd a kannásbort, és hallgass. kb. ennyi az, amit megtehetsz a társadalomért. a gondolkodást meg bízd olyanra, aki bír összetettebb értelmi képességekkel az élet más területén.
vacsora után gyújts meg egy újabb füstölőt a házioltárod előtt, és meg ne szédülj abban a hihetetlen erkölcsi magasságban, ahova betájoltad magad, mint az emberi társadalom elképesztően tökéletes és hibátlan emberpéldánya.
én tisztában vagyok vele, h semmilyen esemény nem ingatna meg önnön tökéletességbe vetett hitedben, kurva felesleges rád egy percet is fecsérelni, az antitroll köpködésen kívül. tévedhetetlen vagy, már így jöttél ki anyádból, és ha bármi is beütne, úgy is más lesz a hibás. és legfeljebb, ha beüt a szar, és ellened is ítélne bármiben ez a mocskos világ, hülye lesz a bíró, szemét az ügyész, az ügyvéded barom. és mindenki csak a te fényes, csillogó lovagi páncélod szeretné beszennyezni. pont.

axaic 2011.06.03. 21:46:42

Nem tudom volt-e már,
de ilyenkor feltétlenül az angol anyacéghez érdemes fordulni.

Nem ilyen kelet-európai módon intézik a fogyasztói reklamációkat.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.03. 22:33:58

@avman: imádom, mikor kibontakoznak a hozzád hasonló amőbák és az erkölcsről anyázva papolnak, név, arc nélkül..Este rá is rántasz önön nagy egódra is kicsi huszár? Aztán milyen vagy?? Akkora mint egy tornacsuka felállítva, szemüveg és kocka fej?? :-))Buta is vagy és bugris is, de anyázni és Trollkodni tudsz) Másra sem vagy jó...az öreged inkább a csukájára kellett volna verje, mint a mutterodra...enki vagy és merem álíttani, senkid sincs, akiért felelnél..Szánalmas egyedüli nullaként papolsz :-ű) Legalább nevelj fel egy tengri malacot vagy tolj meg egy orángutánt, az genetikailag közel van hozzád, hátha közös gyereketek felborul majd "véletlen" egy teszkós kosárban és utána lesz miből élnetek, mert termelni nem tudsz, élni másokból akarsz...

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.03. 22:37:57

@avman: Azért megpróbálom neked megmutatni, fél percben, kicsi bunkó:"de azért elárulom, a legtöbb rossz a hétköznapi, átlagemberrel történik. évente van, h 100 munkabaleset fut át rajtam, a legtöbb kovács józseffel meg a nejével történik. apró cseprő banális dolgok. elég egy olyan nap, amikor kialvatlan vagy, az egyik gyerek beteg, az asszony lehet megcsal, kurva sok a sárga csekk, és kevés a bevétel. nem lehet mindig mindenki a toppon. mindig lehet egy olyan pillanat, amikor isten félrenéz, az ördög rádkacsint, a védőangyalod meg sehol." Erről az állapotról ki a tököm tehet, Te tudatlan barom?? A teszkó vagy Te magad, te idióta állat?? Kit okolsz ezért?? Bepereled a teszkót a fentiekért, te igen hülye?? Feszegessük még, bugris entelektüell?? no, most, hogy megmutattam, e milyen stílusban írsz, utalnék arra, hogy sok minden vagy te, e ha valaki értelemesnek mondott téged, csapd pofán, mert becapott. A legrosszabb fajta vagy, buta bunkó, aki okosnak képzeli magát. Sosem fogod megérteni, miért olyan az életed, amilyen..Azért mert az vagy,aki..Szánalmas senki...

2011.06.04. 06:37:23

@Aabroncs:
megpróbálom megfogalmazni a te szinteden: ha a kölköm az előadott eseménysorban megsérülne (egy hibás bevásárlókocsival felborul) és egy hozzád hasonló szakadt prosztó proli 2 olajosrongy meg a káposztaszag mellől, a kőbányai savanyú szagát a pofámba okádva a szakmuki képzőjével azt firtatná mennyire szar szülő vagyok, meg majd kamerával mászkál utánam, h bebizonyíccsa eztet, akkor belelépnék a szájába egy biztonsági védőbakanccsal (vigyázva, h ne kapjak el semmilyen betegséget) és 360 fokban megforgatnám, h kipucoljam a pofájából a szart, amit sajnálatosan erre a világra okád. tudom, h szerencsétlen ebből sem venné észre magát, igen szerényre méretezett agyi képességei és igen hatalmasra sikerült egója miatt, de legalább bekussolna. mer hallgatni arany.
de hálistennek nem vagyok ebben a helyzetben.
egyébként elárulom, h a kölköd felborulna

2011.06.04. 06:43:11

egyébként elárulom, h a kölköd felborulna te lennél az elsők között aki ott obégatna a tecsóban. mer elárulom a titkot. a te kölköd is felborulhat így. bizonyám. mer nem vagy te neo, sem a golyókapkodó madárvédő, h elkerülj minden bajt. téged is érhet, téged is érni fog. ez van, sajnos. de te persze majd bőszen tiltakozol ellene, még akkor is ha nyilvánvalóan te leszel a hibás, denemhanemhanem a mocskos munkáltató, az ostoba munkatársad, a szar gépgyártó, a kurvaisten és ésatöbbiek.
ezt akarta elmondani a szentbeszéd. évente találkozom pár ilyen barommal. és persze hiába buták és ostobák, attól függetlenül azért általában mutatok némi együttérzést irántuk. én már csak ilyen vagyok.

2011.06.04. 06:47:45

de egyébként legrosszabb amikor annyira felvitte az isten az ilyen felkapaszkodott senkiházi dolgát (mer egyébként meg dolgosszorgalmas ember), h vállakozó és melóznak alatta. na az sem tudja megérteni, h a melósa is hibázhat, neki meg egy csomó mindent kellene teljesítenie. és általában annyira okos, h hiába magyarázom neki mit kellene tennie, a végén megszopatja a tébé, az mf, és végül a munkavállalója is. legombol róla 3-4 milkát, oszt kész. és még mindig nem érti.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.04. 08:47:33

@avman: Szórakoztató egy kis idióta vagy:-) Mi fáj ennyire, a rabszolga sorsod emlegeted állandóan?? Az zavar, hogy saját vállalkozásom van, míg te droidként tengeted a napjaid?? Sajnállak, kinek kinek érdemei szerint, kiscipő.-) Szóval, elárulom neked, az ember ott mérettetik meg, hogy a tetteiért tudja-é vállalni a felelősséget vagy rátolja másra??? A Fiam már ütötte be a száját a Tecsóban, ráadásul a kis autóban és annak a kormányába, mert már épp csak belefért..Ki a hibás?? Hát nem Tecsó, vazzeg..Kirepedt a szája, vérzett is, mégsem szaladtunk a biztonsági őrhöz..Szóval szerintem nálad genetikai, hogy munka nélkül akarsz pénzt keresni, akár a gyereked bőrén is, de az ember nem ilyen ám! Süppedj el a szégyenedben, senkiházi, ha ez neked jó, de adandó alkalommal egy sötét sarokban csulázz fel és ugorj alá..Szóval majd ha nyóc általánosod megvan és kiengedtek a lipótról és szeded rendesen a lithium tablettáid, dumázzunk, addig is gyógyul meg, szedd a vérnyomás csökkentőt is, tudom frusztrál mások sikere és ,hogy a világ nem olyan, mint a lila ködös lázálmaidban, de van remény! .-))

Lyah 2011.06.04. 09:22:22

Véleményem szerint a Tesconak nem tiszte megállapítani, hogy egy kisgyermek mely korban képes biztonságosan ülni, ez fejlődési ütemtől függően minden gyereknél más időpontban következik be. A Tesco bevásárlókocsinak van ülő része, ahová kormeghatározás nélkül minden szülő a saját belátása alapján beültetheti a gyerekét. A kocsik állapota a Tesco felelőssége. Lehetséges, hogy vásárlás közben hagyta el a kerék a kocsit, de akkor eleve balesetveszélyes állapotban volt. Lehet ragozni, de szerintem a lényeg, lecsupaszítva: ha a kocsi egy karton Camparival dől fel, a Tesco ott helyben, gondolkodás nélkül kifizeti az egészet. Ebben az esetben csak azért húzzák az időt, mert bele lehet kötni a szülők felelősségébe. Utóbbi pedig annyi volt, hogy ránézésre jó-e a kocsi-igen. Gyerek tud ülni-igen. Máskor is ült már benne-igen. Volt gond-nem.
Amennyiben az adott Tesconak jó marketingese, kommunikációs igazgatója lenne, hamar átlátná, hogy többet veszíthet közmegítélésben, mint a kártérítés összege. Rég elfelejthették volna, és nem jelenne meg mindenfelé az ügy, ha humánusak, és eszükbe jutna, hogy mi a fontosabb: a vásárló bizalma, a kisgyerek sérülése, vagy a bevásárlókocsijuk, meg a büszkeségük. A kisgyerek ellátásának költsége, és a kártérítés összege mélyen alatta van egyetlen reklámjuk egyetlen perc megjelenésének bármelyik kereskedelmi csatornán. Szemben ezzel a hírrel, ami egyáltalán nem vet rájuk jó fényt.
Üdv,
L.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.04. 10:41:30

An estimated 24200 children younger than 15 years, 20700 (85%) of whom were younger than 5 years, were treated in US hospital emergency departments in 2005 for shopping cart–related injuries. Approximately 4% of shopping cart–related injuries to children younger than 15 years require admission to the hospital. Injuries to the head and neck represent three fourths of all injuries. Fractures account for 45% of all hospitalizations. Deaths have occurred from falls from shopping carts and cart tip-overs. Falls are the most common mechanism of injury and account for more than half of injuries associated with shopping carts. Cart tip-overs are the second most common mechanism, responsible for up to one fourth of injuries and almost 40% of shopping cart–related injuries among children younger than 2 years.

pediatrics.aappublications.org/content/118/2/e540.abstract

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2011.06.04. 14:53:42

@Babette_:
szuper link, ráadásul hivatkozható is, mint nemzetközi tudományos publikáció.
=)

minden elismerésem!

2011.06.04. 15:25:53

@Aabroncs: Az zavar, hogy saját vállalkozásom van, míg te droidként tengeted a napjaid??
hát, nem is az eszed irigylem. és természetesen még a péniszirigység is dolgozik bennem...

alternat 2011.06.04. 15:57:27

@Babette_: Mit akarsz ezzel az idézettel?

alternat 2011.06.04. 15:58:43

@Lyah: A TESCO nak jó a marketingese! Jól átlátja, hogy ez a vevő saját fellőssége.
Nem teremt precedenst az idióták pénzeléséből.

HHRT 1975 2011.06.05. 01:58:50

@AvgDvl: Söpredék. A hangerővel itt hiába operálsz, senki nem fog megijedni tőled, s még az a (látszólagos) magabiztosság is, amivel beleéled magad a kifordult észjárásodba, az is legfeljebb csak azt mutatja, milyen erősek börtönöd korlátai. Azok a korlátok, amelyeket az aljas viselkedési stratégiáid alkotnak a számodra. Miért nem tudsz igazat adni a balesetet szenvedett gyermek szüleinek? Részint azért, mert késztetve vagy arra, hogy megvesd azokat, akiket sorscsapás ért, részint pedig azért, mert ebben a vitában az áruházat tekinted az erősebb félnek, s ezért azzal azonosulsz, hogy így magad is erősebbnek tekinthesd.

alternat 2011.06.05. 08:22:30

@Babette_: Már azt hittem, hogy újságidemásolós versenyt akart. Épp kezdtem bele élni magam.

Lehet, hogy csak a német tudásodat akarod fitogtattni?!

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2011.06.05. 09:08:00

@alternat:
német tudását???!

a Babette által beidézett pediátriai szaktanulmány nyelve egészen véletlenül angol.

további jó trollkodás, buta fajankó!

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.05. 14:37:52

@alternat: Köszönöm. Erről ennyit..Pontsan eről van szó..Ők is látják, tudják, lehúzás az egész..A szülőknek meg azért nem adunk igazat, mert nincs igazuk. Az igazság nem attól függ, kiről-kikről van szó..Ha valóban a kosár hibás, még akkor sincs igazuk, ezt kell megérteni. A kosár nem gyerek kocsi. Ha a gyermek kocsi hibás, amibe a gyermeket teszed, pl. pont az, amiben a Fiam megütötte a száját (nem, nem pereltem be senkit) szóval, ha az hibás, ha abból lesz baleset, akkor adnék a szülőknek igazat, de akkor sem hónapokkal később. Ez olyan precedenst teremtene, aminek beláthatatlan következményei lennének..Vannak olyanok, akik képesek lennének ez után direkt balesetet okozni az áruházakban, hogy pénzhez jussanak..A kosár pedig nem borul csak úgy fel! Próbáljátok ki és utána gondolkodjatok el, miért nem borult fel másik ezer embernek, aznap, másnap, előtte, utána??

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.05. 14:39:58

@HHRT 1975: Attól, hogy sorscsapás érte őket, mása terhelhetik a következményeit?? Ha Te lennél, ha az én műhelyem szemelik ki, hazug emberek? A Te vállalkozásodra mennek rá következőre?? Attól, hogy "sorscsapásnak" állítod be. nem lesz az..Ha igaz lenne, nem hónapokkal később eszelik ki..

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.05. 14:41:52

@avman: Az okosok az idézetet idéző jelbe teszik:-)) Gondoltam, hogy csaj vagy:-) "Értelmiségi" , mi?? LOL..Tudod a diploma nem tesz okossá...Az egy papír, de az élet iskolájából hiányoztál, látom. Nem baj, nincs ám harag..:-)

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2011.06.05. 15:27:59

@Aabroncs:

tehát nincs diplomád.

nyugi, sejtettük.

Münci66 2011.06.05. 16:56:17

@Aabroncs:
Möszjő Aabroncs!

Nem akarlak én besározni! Magadtól is megy az neked :-(
Elárulom, van jogsim, nem tegnap óta. Vezettem már pár kilométert és nem vagyok nő. Az utasaim attól kanak néha frászt, hogy csak visszapillantóból vezetek, nem forgolódom. (Cserébe elindulás előtt esetleg hosszasan igazgatom a tükröket. Ha nem értetted amit írtam: szemrehányást tettél, mert néhány pillanatra nem a gyerekre nézett az apa, bezzeg Te! Más hozta fel az autót példának, te rögtön tromfoltál a vissza pillantóddal. Remélem érted a párhuzamot az úttest figyelése és a pénztárca figyelése között! Ha vezetés közben nem állandóan a visszapillantódat nézed, akkor nem igazán tehetsz szemrehányást, ha a pénztárcára pillantott az apa!
Maradj inkább annál, amiben igazad lehet! Miért nem jelezték pl másnap a balesetet és kárigényüket? Hogy nem vették észre a kerék hiányát? Rendeltetésszerűen használták a kocsit?

Más, mindenkinek!
Ma megnéztem több kocsit is. Pontosabban Liedlnél és Sparnál. Bizony a kocsik ülőlapján ott a piktogram arról, hogy hogyan kell a gyereket (max 15 kg-ig) beleültetni. Kipróbáltam azt is, hogy amennyiben rendesen ül a gyerek, nem tudja a súlypontot a kerekeken kívülre vinni. Kereket nem szereltem le, de akkor elképzelhető a dolog - viszont azt nem észre venni, hogy hiányzik az egyik első kerék... Nem kizárt de nehezen hihető, főleg, ha be tettek egy gyereket is.

Tisztelettel, Münci

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.05. 20:38:57

Nincs. Hál a jó istennek. Képzeld, ha én is olyan lennék, mint azok, akik, ha nincs igazuk, azonnal az iskolájukkal jönnek elő, de írni egy mondatot sem tudnak. A köztársasági elnöknek pl. van diplomája..Ki is törölheted vele. Nem ő, Te!
@Münci66: Tehát Te egyenlőség jelet teszel a bevásárló kosárra nem figyelő két szülő, (nem fél másodpercig, hanem percekig)és köztem, aki az autóban a bekötött gyermekülésben, gyermekzár mellett, a biztonságban lévő Fiam figyelem. Szerintem Te vagy, akinek tényleg nincs vagy esze, vagy gyermeke. Szerencsére nem te döntöd el, kinek van igaza, de ez a hasonlítás jól mutatja, mennyit számít a Te véleményed, ebben a témában. Két szülő mellett eldőlt a gyermekük egy bevásárló kocsiban és kétségbe vonod, hogy nem figyeltek? Miért nem válaszoltok arra, amit írtam, a többi 5000 vásárlóval miért nem történt meg?? A kocsi kereke már hiányzott? Lehetetlen?? Ha nem hiányzott, magától feldőlt a kocsi?? Nem pakoltak idióta módon, csak úgy ?? Nem csimpaszkodott rá a másik gyerek?? Tényleg nem látjátok mi a helyzet?? Még maguk a szülők sem tudják mi történt, de a Tecsó fizessen?? Észnél vagytok??

LajosPataki · http://lajospataki.com 2011.06.05. 23:46:05

@Aabroncs: Nos, rengetegen vannak akik perlik a Tescot. Itt nyugaton leginkabb a nedves padlon elcsuszott emberek. Nyilvan vannak paran akik direkt elesnek, hogy penzhez jussanak. Ettol meg nem ment tonkre a Tesco. Tok normalis dolog. Miert? Mert ez a dolguk. Hogy ne legyen vizes a padlo, hogy ne essen ki egy kerek, hogy ne doljon ossze egy polc. Hamar millok vasarolnak naluk. Erre kulon megvan a szabalyzat. Es millio ceg foglalkozik ezekkel az ugyekkel. Es sokan csak honapokkal kesobb mennek vissza mert gozuk sincs, hogy milyen jogaik vannak illetve a Tesconak milyen kotelezettsegei.
Londonban ha elesel a Tescoban (a baratommal megtortent) majdhogynem hamarabb irjak meg a jegyzokonyvet mint a mento kierkezne. Nagyon komolyan veszik ezeket az ugyeket. Egyik sem jut el a courtra. Termeszetes modon kifizetik a karteritest. Kemenyen kicsinalnak oket ha szivoznank.
Ezert (is) volt szamomra dobbenetes a magyar Tesco valasza.
Meg valami. Par honappal ezelott egy mobilkereskedesben az uveg asztal betort a kassza alatt. A penztarosnak meg szetzuzta a labat, ugy, hogy toloszekbe kerult. Kb 15 ezer ugyanilyen asztal-penztar van szerte Angliaban ezekben a boltokban. Ez volt az egyetlen eset.
(probaltam megkeresni de nem talaltam a hirt, ha meglesz belinkelem)

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.06. 10:00:21

@capture3: aranyos vagy, meg értelek én ,de hát ez egyszerűen nem igaz. Nem gondolod, hogy mindenre fizet a Tecsó? Egy 0-24 nyitva tartó áruházban van kockázata a vásárlásnak, ez le is van írva. Kerestem, egyelőre nincs meg. Abban is biztos lehetsz, hogy a gyermek a saját felelősségedre ül bent a kosárban. amit meg már tucatszor mondtam, ez nem azonos a vizes padlóval, mert, ez is voltmár, de:
1A kocsinak három kereke volt induláskor és a szülő belerakta gyereket?? Ő a hibás..
2. A kocsinak megvolt mind a négy kereke, d a borulás közben esett ki?? Akkor mitől borult fel?? Próbáld ki, még nagyobb gyerekkel sem tudod felborítani, kimondottan nehéz! Rendesen a kocsinak már 45 fokban kell állni, hogy eldőljön és ne vissza boruljon, ha nem lóg az oldalán valaki-valami..Nem tudok mást mondani, akik szerint ez nem lehúzás, próbálják meg felborítani..Ha meg áru van benne, szinte lehetetlen..
"Termeszetes modon kifizetik a karteritest. Kemenyen kicsinalnak oket ha szivoznank. "Ez butaság. Akkor csinálnák ki őket, ha csak úgy, szirre-szarra fizetnének.. Az igazság az, hogy itt rengeteen az érzelmeikre hallgatva azt mondják, hogy Tecsó vs szülő?? Dögöljön meg a Tecsó..Én nem szeretnék olyan világot, ahol ettől függ az igazság..

LajosPataki · http://lajospataki.com 2011.06.06. 10:45:41

@Aabroncs: Hidd el igaz amit irtam. Persze, hogy van kockazata a vasarlasnak de a Tesco dolga ezeket minimalizalni.

En nem akarom az ugyet boncolgatni es fejtegetni. Kiserletezgetni a Tescoban egy harom kereku kosarral. Nem akarom kitalalni, hogy pontosan hogyan tortent, egyszeruen csak el tudom hinni, hogy ugy tortent.
Mert neha tortennek dolgok amik nem mindennapiak.
De ezen tul, mint ahogyan mar irtam, ha feltesszuk, hogy nem minden igaz amit ir, akkor sem magyarazhato a Tesco ultraprimitiv valasza.
Ezert vagyok en elfogult. Nem ez lenne az elso eset Mo-n, hogy probaljak a dolgokat elkenni.
Az igazsagot keresed? Ahhoz te sem tunsz eppen kiengyensulyozottnak. Raadasul te egy level cafolatabol, egy hazugsagbol indulsz ki amig en johiszemuen elfogadom a tortenteket.

Falvédő 2011.06.06. 12:25:39

Szeretném megkérdezni a szülőket hibáztató tisztelt kommentelőktől a következőt: Ha a család együtt elindul valahova, és közben egy TESCO mellett kiderül, hogy pl. elfogyott a pelenka, akkor melyik megoldást szokták választani?
a. viszafordulnak, és az egyik szülő majd vásárol pelenkát.
b. az egyik szülő kint marad a parkolóban, a másik bevásárol.
c. a gyerek egyedül kint marad, és a szülők bevásárolnak.
d. a gyereket beültetik a bevásárlókosár arra a célra kialakított részébe, és együtt bemennek.

És vajon mit tenne ugyanebben a helyzetben egy egyedülálló szülő?

Teljesen nyilvánvaló, hogy a balesetet a TESCO műszaki hibás bevásárlókocsijának instabilitásból eredő feldőlése okozta, és lényegtelen, hogy a gyerek azért szenvedett sérülést, mert az erre kialakított részben ült, vagy mert pl. rádőlt a megrakott kocsi. A felelősség az áruházé.

munci66 2011.06.06. 13:49:13

@Aabroncs:
Möszjő Aabroncs!

Nem ismerem a pakolási szokásaidat. Én úgyszoktam, hogy leveszek egy adag árut a szalagról, némi törzsfordítás után pedig beteszem a bevásárló kocsiba a kezemben lévő dolgokat. Közben akarva - akaratlanul is látom a kocsit. És nálam nem percekig tart amíg kézbeveszem a cuccokat (a leírt esetben az anyuka fizetett). Persze, ha valaki odatekintés nélkül, intuícióból hajigálja be az árut a kocsiba...
Mint már mondtam, a leírtak szerint a szülők is benne voltak! De a TESCO sem ártatlan, legalábbis a jelek szerint. Ha valóban ártatlanok voltak, akkor is hibáztak, hogy hagyták elveszni a bizonyítékokat, ráadásul megnyilvánulásaik szerint (elkeveredett levél, 8 hónapos gyerek nem tud ülni) nem vélem őket ártatlannak. Ha másnak nem is, de a kocsik naplózásának (használatból kivéve, előírt időközönként átvizsgálva) meg kéne lenni.

Más. Nem személyeskedni akarok, esetleg félre is érthettelek! De ha te egy kitört kerekű (műszakilag nem megfelelő) kocsit átvizsgálás nélkül visszatennél a használatba, akkor az egy bizonyítvány a hozzáállásodról. Remélem rosszul értelmeztem azon soraidat, hogy millióan használták a baleset után is a kocsit!

Tisztelettel, Münci

21es 2011.06.06. 14:02:08

Egy 8 hónapos gyereket aztért talán még sem kellene beültetni egy bevásárló kocsiba, kitólni a kassza zónán át, majd visszalépni fizetni, pakolni stb!? A legnagyobb felelősség a k. szülőket terheli még akkor is ha igyenekeznek bűnbakot keresni. Pontosan, mert az egész nap használt bevásárló kocsi egyik percről a másikra is meghibásodhat, vagy valaki egy másik kocsit nekitólhat véletlenül, vagy mert egy másik gyerek meglökheti....Egy 8 hónapos gyereket elég egy újjal megbökni, máris felborul, ha nincs mellette a szülő, esélye sincs.

A szülők a hibásak, kár a felelősséget bárki másra kenni. Az persze igaz, hogy a Tescotól jó nagy kártérítést lehet remélni.

M. Bertalan 2011.06.06. 15:09:31

@Desmond77: Nem, Németországban Metro van, az ugyanaz lilában.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.06. 18:36:26

@munci66: Tényleg nem hiszem el, hogy ezt gondolod..A per arról szól ,hogy a balesetben, ami a gyermek sérülését okozta, a Tecsó vétkes-e?? A kosár nem gyermek szállíttó és ez le is van írva,ahogy az is, egészen biztosan, hogy az áruházba is a saját felelősségedre viszed. A KÉT SZÜLŐBŐL egyik sem látta a baleset, egyetlen pillanatát sem, mégis az áruházat okolják..A kocsi mennyiben lehet hibás?? Nem válaszoltok, figyelmen kívül hagyjátok egyszerű érzelmi okokból a kérdést. A kocsi induláskor is három kerekű volt?? Akkor a szülőnek a kosarat oda kell lökni az őrnek, azzal, ez rossz. Többször tettem magam is. Ha megvolt minden kereke, hogy borult fel??????????? Válaszoljatok?? Hogy?? Mitől??? Fogjatok már egy kosarat!!!
@Falvédő: mi teljesen nyilvánvaló ebben? Mondd el, mi a nyilvánvaló?? Mitől az, hogy a Tecsó egy kocsiba rakott gyermekért felel és a szülő nem?? Két szülő sem?? Elment az eszetek?? még azt sem tudják megmondani mi történt, de perelnek..Ők...

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.06. 18:42:35

@munci66: Ja és nem tudom milyen nyilvántartásról beszélsz..a szülők semmilyen panaszt nem tettek, nem készült jegyzőkönyv. semmi. Hol olvasol ilyet?? Nem mondták, megsérült a gyerek, semmit..Kitaláció az egész, merem állítani..

"Ezek után L. a fájdalomtól és a sírástól elaludt. A szülők úgy döntöttek, hogy azonnal beviszik őt a Heim Pál Gyermekkórházba kivizsgálásra.

A kórházban L.-t azonnal megvizsgálták (röntgen, ultrahang, CT). A röntgen kimutatta, hogy a baleset következtében a gyermeknek 4,5 cm-es koponyatörése keletkezett. A gyermeket és anyját felvették a kórházba, hogy pár napig megfigyelés alatt legyen, mivel ilyen sérülésnél bármikor jelentkezhet görcs, agyi elváltozás, esetleg összeeshet a vérkeringés."
A gyerek a fájdalomtól és a sírástól elaludt?? a hét nap alatt Apu nem ment a Tecsóba?? Az orvos hivatalból nem tett feljelentést? Nem kérdezte mi történt?? Ti tényleg ekkora palimadarak vagytok?? A kórházi fertőzést is a Tecsó fizesse?? Ezermillió sebből vérzik a történet..Ha egy ilyen perrel le lehet(ne) húzni a Tecsót, bárkit le lehet,akár engem is, holnap. Csak ki kell találni, én löktem fel a kosarat, fizessek egy milliárdot. Miért? Mert Csak!

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.06. 18:44:32

@munci66: Te ugyen nem engem támadsz, mi?,? Nem az érzelmeid vezetnek és nem vagy csaj?? "Más. Nem személyeskedni akarok, esetleg félre is érthettelek! De ha te egy kitört kerekű (műszakilag nem megfelelő) kocsit átvizsgálás nélkül visszatennél a használatba, akkor az egy bizonyítvány a hozzáállásodról. Remélem rosszul értelmeztem azon soraidat, hogy millióan használták a baleset után is a kocsit!" Ilyet mondtam volna?? Nem vagy képes objektív maradni, ezért veled jól járna a család, mert jól meghúznák a tecsót...

21es 2011.06.06. 18:50:34

Ahogy Abroncs írta, a bevásárlókocsi képtelen felborulni, ha az egyik kereke hiányzik. Max. egy ilyen pici gyerek kiesik belőle, mert még nem tudja megtartani magát egyedül. Ha a kocsi felborult, ott valami egészen más történt. Ahogy a szülők állítják úgy az igazából nem történhetett meg.

Mondjuk a kárigény bejelentése valahogyan nem volt sürgős, ez azért elég gyanús. 8 hónap alatt nyilván már senki nem emlékszik semmire, a pontos napra meg már biztosan nem. Ha volt is kamera felvétel, remélhetőleg azt már ennyi idő alatt törölték….

Mit csináltak azzal a gyerekkel, hogy ilyen sérülései lettek? A Tesconak (is) elég jó, és elég jól megfizetett jogászok dolgoznak. Én a Tecso helyébe egy petákot se fizetnék csak jogerős ítéletre. Úgy látom ők is igy gondolják.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.06.06. 22:40:52

@Aabroncs: "A gyerek a fájdalomtól és a sírástól elaludt?"

Valószínűleg inkább elájult. Többször láttam már ilyet.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.07. 08:08:19

@atpijkamo: A szülők pedig az alvó gyermeket összekeverték egy ájult gyerekkel? Akkor hülyébbek még annál is, mint amit gondoltam...BullShit.@21es: Persze hogy nem fizet. Tök igaza van. A világ vége lenne, ha egy ilyen sztorira fizetnének..Már másnap borulna az első kocsi, mondjuk BAZ megyében....Azonnal van tippem, kik csinálnának ebből lóvét, még a gyerekeiket sem kímélve, attól tartok. Persze, remélem, ez sosem történik meg..

munci66 2011.06.07. 10:32:40

@Aabroncs:
Möszjő Aabroncs!

2011.06.06-án 18:44:32 írtad:"Más. Nem személyeskedni akarok, esetleg félre is érthettelek! De ha te egy kitört kerekű (műszakilag nem megfelelő) kocsit átvizsgálás nélkül visszatennél a használatba, akkor az egy bizonyítvány a hozzáállásodról. Remélem rosszul értelmeztem azon soraidat, hogy millióan használták a baleset után is a kocsit!" Ilyet mondtam volna?? Nem vagy képes objektív maradni, ezért veled jól járna a család, mert jól meghúznák a tecsót...
2011.06.02-én 21:28:23 írtad:„…Az áruház kocsiját milliárdan használták, akkor is, utána is..Ki sem vették vélhetően a forgalomból...” Én ezekből a négy nap alatt elfelejtett soraidból vontam le a következtetést, hogy visszatennéd a kocsit a forgalomba.

Más:
2011.06.06 18:36:26 „…A kosár nem gyermek szállíttó és ez le is van írva,…” Hol van leírva? Öregszem, rossz a memóriám , ezért megnéztem néhány ilyen kocsit. Képzeld! Minden általam látott ülőlapon ott van a súlyhatár (15 KG), meg a piktogramm arről, hogyan kell betenni a gyereket. Küldjek fotót? Az is igaz, hogy nem láttam minden kocsit és nem is volt reprezentatv a felmérésem, sőt! Vizsgálati jegyzőkönyvet sem vezettem.

Más:
2011.06.05 20:38:57 „…? Miért nem válaszoltok arra, amit írtam, a többi 5000 vásárlóval miért nem történt meg??...”
Képzeld, múltkor kegyetlenül rázni kezdett az autóm! Biztos én csináltam valamit rosszul, his előtte 100.000 km alatt nem csinált ilyet! Bár akkor is én vezettem. Esetleg szálszakadás volt az egyik új abroncsomban? Tudod a meghibásodások és a balesetek ilyenek. Bekövetkeznek, függetlenül attól, hogy az elvárható elővigyázatossággal jártál el, vagy óvatlanul. Remélem érted, mire gondolok!

Más:
2011.06.03 18:14:20 „…Az a kocsi, míg felborul, csak az két-három másodperc…”
2011.06.05 20:38:57 „…Tehát Te egyenlőség jelet teszel a bevásárló kosárra nem figyelő két szülő, (nem fél másodpercig, hanem percekig)…”
2011.06.02 21:29:39 „…A gyermekemre állandóan figyelek..Csúsztatsz és magyarázkodsz..Nincs más dolgom, ha ott a gyerek, minden figyelmem az övé, ez a dolgom! Valóban, még így is megsérülhet! Ezért is figyelek..Ők még azt sem látták, mikor feldőlt a kocsi..Menj már...”
2011.06.03 18:14:30 „…Ezt hívják úgy, a tekintetünk körben járása! Aki ezt megtanulja, olyan rosszul már nem vezet,…”
Csak én érzek némi zavart az erőben az időtartamokat illetően? Csak, hogy félre ne értsd! Egyszer azt írod, hogy két három sec alatt felborulhat a kocsi, aztán beismered, hogy néha –vezetés közben- akár hosszabb ideig te sem tekintesz a fiadra. A TESCOS esetben felrovod a szülőknek, hogy nem látták a borulást. Sőt! Mivel nem látták a konkrét borulást meggyanusítod őket, hogy percekig nem figyelte a gyerekre.

Más: többször is emlegetted a saját felelősséget. Valóban létezik és én vagyok a felelős azért, hogy rendeltetésszerűn használjam a terméket. Ha rendeltetésszerű használat mellett meghibásodik és ezért kár vagy baleset ér, azért nem vagyok hibás. Hogy megértsd: icseréltettem az autómon a gumit. Ha a 200 kmh-ig használható gumim 230 kmh-s tempónál szétrobban és én ezért fejreállok, akkor nem rendeltetésszerűen használtam, tehát az én saram. Ha 50 kmh-s tempónál szálszakadás lesz benne viszem vissza a gumishoz aki kicseréli, aztán leboltolja a nagykerrel. Ha lerepül a felni, mert rosszul húzta meg a kerékanyát a gumis a hunyó, de lehet, hogy a rendőrök mennek érte. Esetleg védekezhet azzal, hogy a levegős kulcs volt gyári hibás, de azt neki kell bizonyítani.

2011.06.06 18:42:35 „…Ja és nem tudom milyen nyilvántartásról beszélsz..a szülők semmilyen panaszt nem tettek, nem készült jegyzőkönyv. semmi. Hol olvasol ilyet?? Nem mondták, megsérült a gyerek, semmit..Kitaláció az egész, merem állítani….”
Én ezt írtam a hivatkozott kommentemben 2011.06.06 13:49:13 „…Ha másnak nem is, de a kocsik naplózásának (használatból kivéve, előírt időközönként átvizsgálva) meg kéne lenni…” Jegyzőkönyv =/= naplózás. Eléggé biztos vagyok abban, hogy a személy (gyerek) szállításra is alkalmas, nagyértékű autók között mozgó bevasárlókocsik legalábbis szemrevételezéssel történő vizsgálatát naplózni kell. Hasonlóan a forgalomból kivont kocsik esetét. Tudod, márcsak a TESCO érdekében is… Ha meg kitört egy kerék és felborult egy gyerek akkor már csak önvédelemből is.
Persze egy idő után megsemmisíthetik az ilyen naplókat, de akkor azzal kell védekezni, ilyenről meg nem hallottunk. Pedig egyszerű bizonyítani…

Más:
Mielőtt elvakult multigyűlölőnek vélnétek, néhány idézet tőlem:
2011.06.02 17:44:18 „…Szerintem a TESCO és a szülők is hibásak voltak. Érzésem szerint, a gyógykezeléssel járó költségeket megtéríthetné a TESCO. Az neki sem lenne sok, a szülőknek is jól jöhet, ráadásul erkölcsileg mindenki győztesnek érezhetné magát. Az esetleges elrugaszkodott igényeket én nem érzem jogosnak, mivel érzésem szerint a szülők is tehettek a balesetről. …”
2011.06.02 21:16:17 „…Vélelmezésem szerint részben a szülők is felelősek…”
2011.06.03 11:25:41 „…Ismétlem: az eset szerintem sem egyértelmű, a szülők is benne lehettek,…”
2011.06.05 15:56:17 „…Maradj inkább annál, amiben igazad lehet! Miért nem jelezték [a szülők, Münci66] pl másnap a balesetet és kárigényüket? Hogy nem vették észre a kerék hiányát? Rendeltetésszerűen használták a kocsit?...”
2011.06.06 13:49:13 „…Mint már mondtam, a leírtak szerint a szülők is benne voltak!...”

Bocs, de ez hosszú lett, pedig nagyon kevés (semennyi) tényt ismerünk

Tisztelettel, Münci

alternat 2011.06.07. 18:32:28

@_drc_: Mikor már a gyenge agyadból nem jön ki semmi, akkor jön a NEM IS TUDSZ HELYESEN ÍRNI!

Nagyon szánalmas vagy!

De nem baj én azért még jól el vagyok!

alternat 2011.06.07. 18:33:36

@_drc_: A rohadt életbe!
De azért tudtam, hogy valami északi nyelv.

alternat 2011.06.07. 18:42:45

@capture3: Pár évig éltem Angliában! Én meg olyat láttam, hogy elesett az idős nő az áruház parkolójában.
Két alkamazott kivezette a közterületre és útjára engedte.
Sligo kikötőben (Írország) Hajó létra lecsúszott két sérült. hazaküldték őket jegyzőkönyv nélűl.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.07. 18:54:06

@munci66: Nincs kedvem ugyanazt még egyszer leírni:-(( Olyan butaságokat hordasz össze, megáll az eszem... Tényleg az erőltetettek közt is viszi a prímet, hogy a gyermekülésbe biztonságosan bekötött gyerekre pár másodpercenként ránézni és a bevásárló kocsiba tett 8 hónapos, még ülni is alig tudó gyermekre nem figyelő két szülő közé nem, hogy egyenlőség jelet teszel, de ezzel próbálsz engem lenyomni.-)) Legyen neked..Akkor fizess nekik kártérítést, a Tecsó úgysem fog. Hál istennek egy ruppót nem látnak..Nem szeretnék szolgáltató leni egy olyan világban, ahol ebben a perben a szülők helyett az áruház bármilyen felelősségét állapítják meg..Ha nem unnám már elmennék neked a Tecsóba és kikérném az üzlet szabályzatot, ahol egészen biztos lehetsz benne, hogy ki van írva, a kocsiba a gyermeket a saját felelősségedre teszed..Nem személy szállító a kosár..Azt azért megint sejtettem, hogy én leszek a célpont, tehát az össze hasonlítás alapja, ki a nagyobb kötsög, aabroncs aki pár másodpercenként néz a Fiára a gyermekölésben az autóban vagy az a szülő, aki mellett felborul a bevásárló kosár, pedig ketten állnak mellette, az egyik épp abba pakol..:-)) Még mindig felfoghatatlan számomra az áruház felelősségének szóba kerülése is.."Ha másnak nem is, de a kocsik naplózásának (használatból kivéve, előírt időközönként átvizsgálva) meg kéne lenni…” Jegyzőkönyv =/= naplózás." :-)) Ez a csúcs:-) Ezzel mire is mennél? A balesetről nem készült jegyzőkönyv. A kocsik időszakos vizsgálata biztosan megvan. Azonban még azt sem tudják melyik kocsi az! Ezért mondtam, hogy vélhetően vissza is került a használatba. Vissza tették a kerekét és kész. Mivel a balesetről ott akkor semmilyen feljegyzés nem készült, mire mész az átvizsgálásokkal? Még inkább a szülők járnak rosszul, mert ott lesz egy időszakos átvizsgálási jegyzőköny. Az átvizsgálás megtörtént..Rendben volt. A kosár mégis felborult..Az egyik kereke kiesett, ami egyébként, a rendeltetés szerű használatot valószínűleg nem is zavarta, attól esett ki, hogy felborult a kosár...Láttam már ilyet..No mindegy, én befejeztem..Bye..

Lyah 2011.06.07. 19:13:07

Szerintem pedig nem jó marketing, amit épp csinál a Tesco. Az idióták pénzeléséhez és a jegyzőkönyv hiányához csak annyi hozzáfűznivalóm van, hogy aki jegyzőkönyvet akar írni ahelyett, hogy a láthatóan koponyasérült gyerekét kórházba vinné, az tegye, én a magam részéről elrohantam volna a kórházba. Lehetetlen egy gyerekre minden ezredmásodpercben odafigyelni, mert akkor nem eszel, nem fordulsz el a forrni készülő leves felé, csak figyeled a gyereket. Szerintem undorító, hogy ebben az országban, akit baj ér multiban, vagy parkban, vagy valahol, amit más tulajdonol, más a terület birtokosa, ne adj Isten az eszközé is, ami a bajt okozza, egyből azzal vádolják, hogy lehúzza a multit. Ezt pont addig gondolja így az ember, amíg nem a saját gyerekéről van szó. Hangsúlyozom, a karton piát tutira kifizette volna a Tesco helyben. Ami precedens értékű az szerintem a Tesco mostani hozzáállása, ami majd nagyon jó fényt fog vetni rájuk...szerintem ez egy abszurd eset. Ne tegyem az ülni tudó (ahogy egyébként az eset főszereplője is)gyerekem az ülő részbe, mert kieshet a kereke és felborul??? Ez hány embernek jut eszébe? A Tesco így is lehúzza az embereket, vitatkozhatnánk a működési szabályzatról, meg a kiírt legkisebb árakról. Az aznapi profitjuk 10%-a lenne a gyógykezelés, az eredmény pedig, hogy erkölcsileg megállhatnak.

LajosPataki · http://lajospataki.com 2011.06.07. 19:36:46

@alternat: Par evig eltel Angliaban?!! Mi van??!! A nemet es az angol nyelvet nem tudod megkulonboztetni egymastol de te eltel 3 evet Angliaban?! Nem is tudom, hogy szanalmas vagy szorakoztato egy creature vagy te. Asszem inkabb az elso. Az adatlapod szerint 21 eves vagy. Nem ismered fel az angol nyelvet, mast figyelmeztetsz, hogy olvasson kulfoldi ujsagot, nem irtad meg le a velemenyedet az ugyrol csak be-be irogatsz, valamint lathatoan komoly problemaid vannak a helyesirassal, azt sem tudod ki az a Kant, vagy mi az erkolcs vagy a jog fogalma, aztan jossz ezzel a 3 evet eltem Angliaban?! Teljesen hulyenek nezel mindenkit? Komolyan orvoshoz kellene fordulnod amig nem lesz visszafordithatatlan a betegseged.

alternat 2011.06.07. 20:00:52

@Aabroncs: Ne haragudj, hogy hozzád csatlakozok!
Én soha nem ültettem oda a gyerekem, mert szerintem nem biztonságos. Láttam olyat is, hogy a kisgyerek kinyúlt oldalra és egy másik kocsi oda csipte az ujját.
Én kiveszem a kocsit és még ott át szoktam nézni. Nem szorul-e a kereke, jól fordul-e!
Szar lenne egy rossz kocsival végig kínlódni a vásárlást.

alternat 2011.06.07. 20:09:18

@capture3: Nagyon sajnállak!
A véleményem:
- Ép eszű ember nem teszi oda a gyerekét.
- Három kerekű kocsit csak egy hülye tol végig az áruházon.
- A humorod próbálta, ugyanis abból lemértem, hogy egy primitív öntelt bunkó vagy.
- van rendesen gondom a helyesírással, de leszarom.
- Hát Kant-tal még személyesn nem találkoztam, de biztos megismerném, ha szembe jönne velem.
- Inkább Írországot írok, mert az az igazság. Sligo és Odessza közt ingázok.
- Nem megyek el orvoshoz, mert kurva jól érzem magam! Ha elmegyek talál vagy száz betegséget amire szednem kell valamit és akkor arra megy a pénzem.

alternat 2011.06.07. 20:14:22

@Lyah: "Az aznapi profitjuk 10%-a lenne a gyógykezelés, az eredmény pedig, hogy erkölcsileg megállhatnak."
Ne légy nevetséges! Jó ha egy százalék.
Kérdezz meg egy Hiper beszállítót!
A Rynart azért ment csődbe mert a 120 napra fizettek!
Még a züldséget is.
(Nem csak szállítottak, hanem kereskedtek is)

21es 2011.06.08. 07:33:32

@Lyah: Nem hülye az, hanem Tecsó. Majd „marketingből” kifizet pár 10 misi kártérítést, ezzel teremt egy kellemes kis precedenst, aztán jöhet ugyanez havonta legalább egyszer áruházanként. Így gondoltad?

Kit hogy húz le, most nem az a téma. Különben nem kötelező sem beszállítani, sem ott vásárolni. Ha pedig erre az alapjaiban vitatható követelésre fizet, attól majd rendbe jön a kollektív szerződés? A kettőnek köze sincs egymáshoz, ahogyan a marketinghez sem.

Ami pedig a 8 hónapos gyereket illeti, én az enyémet nem ültetem be a bevásárló kocsiba akkor sem ha 3 kereke van de akkor sem ha 4. Mert hogy nem veszélyeztetem a testi épségét. Ha magadtól nem tudod, hány féle baj érheti ott, nem fogom elmagyarázni. Természetesen Te beültetheted a tiédet, max. csináltok másikat.

Münci66 2011.06.08. 08:54:19

@Aabroncs:
Möszjő Aabroncs!

Én is unom magam ismételgetni, de ha nem érted meg...
"...Tényleg az erőltetettek közt is viszi a prímet, hogy a gyermekülésbe biztonságosan bekötött gyerekre pár másodpercenként ránézni és a bevásárló kocsiba tett 8 hónapos, még ülni is alig tudó gyermekre nem figyelő két szülő közé nem, hogy egyenlőség jelet teszel, de ezzel próbálsz engem lenyomni.-))..." Honnan tudod, hogy nem figyeltek a szülők? Onnan, hogy egyik pakolt a kosárba? Már írtam, hogy én hogyan pakolok. Pakolás közben legalább olyan gyakran és annyit látom a gyereket, mint vezetés közben. Igaz nem szenvedek csőlátásban és HUD alapú visszapillantóm sincs.
Te magad írtad, hogy 2 - 3 sec alatt borul a kocsi. A leírtak szerint lehet, hogy csak eddig nem látták. Ez -szerintem- összevethető az autóvezetéssel. Ha szerinted azzal, hogy az állításaid közti illogikus ellentéteket felhoztam, azzal téged akarlak sározni, akkor nagyon félreértesz!

Más:
Kikérheted a TESCO üzletszabályzatát ha akarod. Nem köteles senki kikérni. De nyilvánosan kifüggesztve nincs! Meg ha van is: ha a kocsit szolgáltató cég hibájából hibásodik meg a kocsi rendeltetésszerű használat közben, az nem az én felelősségem! Egyébiránt erre is jó a naplózás: a TESCO bizonyíthatja, hogy jóhiszeműen, a törvények és előírások betartásával járt el. Ez minimalizálhatja a felelősségüket, lehetővé teszi a felelősség tovább hárítását. Egyébként normális helyen ennél kisebb eseményről is írnak jegyzőkönyvet, önvédelemből is. Ez megfelelő formanyomtatvánnyal 1 - 2 perc.
Honnan tudod, hogy az időszakos átvizsgálások megtörténtek? Honnan tudod, hogy az eseti átvizsgálás és javítás megtörtént? A TESCO nem írt ilyet! Talán nem véletlenül.
Ja! Én nem untam elmenni és megnézni a kosarakat! Ott a piktogramm! Tehát más irányú felirat vagy tájékoztatás hiányában jóhiszeműen és joggal feltételezhetem, hogy rendeltetésszerűen betehetem oda a gyereket. A bevásárlás rendeltetésszerű használat, a dodgemezés nem az. Ha a gyerek a pitogrammon feltüntetett módon ül ott az rendeltetésszerű használat, ha áll az nem.

Más:
".....Az egyik kereke kiesett, ami egyébként, a rendeltetés szerű használatot valószínűleg nem is zavarta, attól esett ki, hogy felborult a kosár..." Ez egyrészt prejudikálás. Lehet, hogy igaz, lehet hogy azért borult fel, mert kiesett a kereke. Tudod, ok és okozat. Viszont remélem rosszul értelmezem azon sorodat, hogy a hiányzó kerék (ami miatt szerinted is felborulhat) nem zavarja a rendeltetésszerű használatot! Bár úgy is érthetted, hogy attól esett ki a kerék, hogy elemelkedett a földtől. Attól viszont nem eshet ki! Ebben biztos vagyok, bár a vonatkozó törvényt vagy szabványt nem néztem meg.

Más, másoknak:
Megértem, hogy valaki a balesetes gyerekkel nem papírokkal bíbelődik, hanem a kórházba tűz. Azért -főleg két szülővel- megoldható, hogy egyik szülő pár percig még maradjon, de legkésőbb másnap, amikor már tudták, hogy komoly baj történt, intézkedniük kellett volna valamit az adminisztrációról. Ennek elmulasztása az ő jóhiszeműségüket kérdőjelezi meg. Esetleg a kórházi papírokban megnézhető, hogy eredetileg milyen kórelőzményt állítottak! Ez nem bizonyítana semmit, csak megerősíthetné vagy megkérdőjelezhetné a szavahihetőségüket.

Más:
Idézzen valaki tőlem olyan hozzászólást, ahol a szülők felelősségét, hibáit tagadtam! Majdnem minden, ha nem minden hozzászólásom végén megerősítettem azon véleményemet, hogy a szülők sem hibátlanok a leírás szerint!

Más:
Ha már erőltetett buta, jogsi nélküli, nő vagyok, aki be akarja sározni Aabroncs urat azzal, hogy idézi, akkor személyeskedés on:
Van egy olyan érzésem, hogy a gátlástalanul ügyeskedő, cselekedeteiért semmi felelősséget nem vállaló embertársunkkal állunk szemben. Akinek esetleg már volt hasonló ügye, ahol nagyon megszívta.
személyeskedés off!

Tisztelettel, Münci

Münci66 2011.06.08. 09:14:56

@21es:
Möszjő 21es!
Ha csak a valóban felmerülő költségeket (utazás, gyógyszer, stb) fizetik meg, akkor az nem jó bolt a perelőnek -> nem sok ilyen lesz. Ha a TESCO tudja a szülők kizárólagos felelősségét bizonyítani akkor még kevesebb ilyen per lesz.
Megfordítom: ha a TESCO látja, hogy könnyen meg lehet úszni a dolgokat, mennyit fog költeni a kosarak, polcok, mérlegek 'jóságára'?

Más:
Tényleg érdekel, hogy szerinted milyen veszély fenyegeti a gyereket a kocsiban? A fertőzés veszély reális, ezért mindig letöröltem a kocsi gyerek által is elérhető részét (tudom, ez nem biztos védelem) Ettől eltekintve viszont szerintem mechanikailag biztonságban van a gyerek. A kocsi rendeltetésszerű használat és műszaki állapot mellett nem tud felborulni, gyerek nem tud kinyúlni a kocsin kívülre.
Persze, babakocsiban biztonságosabb, de akkor két kocsit kell tolni, két felnőtt kell. Hasonló a helyzet, ha kézben viszem.
A 'helikopterek', (gyerek kocsik) nagyobb gyerekeknek valók, akik már megértik, hogy nem szabad kihajolni, kimászni engedély nélkül. Ráadásul a 'helikopterben' ülő gyerek nincs is annyit a látóteredben.
Ezzel együtt megértem ha neked a kocsi nem szimpatikus, elfogadom ha más, biztonságos módot használsz. A kocsi nem kötelező.

Tisztelettel, Münci

Lyah 2011.06.08. 09:40:46

@21es: Köze van a marketinghez, és ezen nem fogok vitatkozni. Pr-hoz még inkább. Ezt kifizetve sem fognak rohanni a szülők felborogatni a gyerekeiket a bevásárlókocsikban, mint ahogy véleményem szerint a szóban forgó szülők sem ezzel a tervvel mentek oda. A kérdést, hogy akkor miért nem borul fel naponta 5000 kocsi 5000 gyerekkel, meg is lehet fordítani: mert ez a két szülő sem így akarta?
A személyeskedést szerintem nyugodtan ki lehet hagyni, mivel az esethez fűződő véleményekre volt kíváncsi a leíró, nem pedig arra, hogy mennyire tud egyik a másikkal bántó lenni, csak mert nem egyezik a véleményük. Amennyiben érdekel, nem, nem ültetem bele, mert az első két hónapját végigkómázta, emiatt van mozgásfejlődési lemaradása, és így ő még nem ül biztonságosan. Köszönöm, tudom, hányféle baj érheti a bevásárlókocsiban.Ismerek olyan kisgyereket, aki 7 hónaposan biztonságosan ült, őt alapos törölgetés után valószínűleg beleültetném már 8 hónaposan. A "max. csináltok másikat" megjegyzésedet egyszerűen szóra sem méltatom. Ha bántani akartál, sikerült, gratulálok. Jobb most? Elhiszed, hogy ettől nem fogunk egyetérteni?
Üdv, L.

21es 2011.06.08. 10:34:48

@Lyah: Bármennyire hihetetlen a számodra, az egyéni élethelyzeted a legkevésbé sem érdekel. Nem témája a topiknak és nem ismerlek. Itt és most a Tescoval szembeni kártérítés a téma. A posztíró story-ja több sebből vérzik az én álláspontom szerint. Ezért az a véleményem, a Tecsónak egy petákot sem kell fizetnie jogerős bírói ítélet előtt. A bíróságnak az lesz a dolga, hogy tisztázza a gyanus körülményeket. Ez meg az én véleményem. További szép napot.

Lyah 2011.06.08. 10:43:52

@21es: Talán akkor ne kezdj személyeskedni, ha nem érdekel a helyzetem, a gyerekem, mert valóban nem témája a topiknak. Amennyiben nem így szólítasz meg, eszemben sem lett volna felhozni, de alpári voltál és bántó, teljesen feleslegesen, mert a rólam alkotott véleményednek semmi köze az esethez. Legalábbis, ha a fenti két hozzászólásom alapján lehet véleményt alkotni a személyemről, a szülői kvalitásomról.

Szerintem jobban járna, ha fizetne a Tesco, nem anyagilag, hanem megítélésben. Nekem ez a véleményem. Az ő hozzáállásuk is vérzik több sebből, és a reakcióidejük is elég lassú volt, ami csak rontott a helyzeten.

Csak Norris 2011.06.08. 12:43:34

@M. Bertalan: Lehet, de szemetet keletre viszik. Ez tény. A tesco is. Angliában is jártam tescoban, ott minőségi cuccok voltak. Hozzánk meg hozzák a szemetet, mert Mo.-on el lehet adni. sajnos
Emiatt nem mertünk a kollégáknak tescos minőségi édességet hozni mert otthon mást jelent a tesco embléma.

21es 2011.06.08. 15:05:00

@Lyah:Veled még nem beszéltek alpárian és bántón, de ha van rá igényed, szívesen megmutatom milyen az. Csak majd ne csodálkozz. Ha nem tudod szétválasztani a magánéleti gondjaidat egy topik témájától, ne írj ilyen helyekre. Én sem traktálok itt senkit a magánéletemmel. Fel kéne már nőnöd, te a mások szemében nem vagy szempont. Én nem azért reagálok egy beírásra, hogy hátha majd jól megsértem az illetőt, hanem mert hülyeségeket állít csak azért hogy ellenkezzen, ahogyan te is. Rólad meg nincsen véleményem, tőlem aztán lehetsz sirály anya, vagy egy rakás. Nem ismerlek, és ez így is fog maradni. Annyit látok a beírásaidból hogy okosnak szeretnél látszani, pedig csak hülyeségeket irsz.

A lényegre visszatérve, te azt gondolod fizetni kellene, én meg azt, hogy nem. A Tesco meg azt teszi, amit jónak lát.

Lyah 2011.06.08. 15:57:27

@21es: Viselkedtek velem már alpárian, de legalább szemtől szemben. Ismétlem, Te kezdtél személyeskedni, és nem a témához, hanem hozzám kapcsolódóan; és marha viccesnek tartom, hogy ezek után még én érezzem rosszul magam. Kizárólag a témához szóltam hozzá a nekem szóló rosszindulatú megjegyzésedig. Nincsenek magánéleti gondjaim, nem traktálok senkit vele, viszonyítási alap volt; és előbb javasoltam Neked, hogy a témára szorítkozz, mint ahogy Te a válaszodban ezt nekem. A véleményem írtam le, nem okoskodom, és főleg senkit nem illettem semmivel, aki nem értett velem egyet a kommentelők között. Amennyiben az első hozzászólásom - ami még a témáról szólt, az esethez kapcsolódóan, anélkül, hogy bárkinek a kommentjére reagáltam volna - okoskodás, akkor szerintem itt mindenki csak okoskodik. Pechemre itt vagy Te, aki a véleményem után megszólítottál, nem túl kedves módon, és most még folytatod is, az ég tudja, miért, mert az előző válaszomban sem személyeskedtem.(Bár bevallom, lassan nem esne nehezemre, mert emberből vagyok) Te viszont ezt teszed, aztán felül akarsz emelkedni, miközben Te indítottad az egész konfliktust, és ráadásul még jól is próbálsz kijönni belőle. Maradj a témánál, hagyd abba a személyeskedést. Maradjunk annyiban, hogy nem értünk egyet, és ennyi. Van még itt, aki egy véleményen volt velem, és megúszta a anélkül, hogy tégy rá megjegyzést. Én a témához hozzászólni jöttem ide, nem vitatkozni valakivel, aki eldönti, ki okoskodik, ki nem; és mondok valamit: az esetet indító kérdés szerint itt mindenki, aki hozzászólt, szempont. Majd eldönti a kérdező, hogy ki okoskodott, és ki nem. Tisztelettel.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.08. 18:02:54

1. "Honnan tudod, hogy nem figyeltek a szülők?"
"Az anyuka éppen a pénztárnál fizetett, az apuka pakolt vissza a kocsiba, amikor egy nagy csattanást hallottak, és utána a gyermek vfülbemaró visítását, sírását. " Még azt sem látták mi történt..Egyik sem!
"Meg ha van is: ha a kocsit szolgáltató cég hibájából hibásodik meg a kocsi rendeltetésszerű használat közben, az nem az én felelősségem! "
Eddig és nem tovább..Nem karlak megbántani, értelme sincs, de olvasod Te magad? Ha az áruház kifüggeszti, hogy a gyermeket csak a saját felelősségedre teheted a kocsiba, mert az nincs biztonsági övvel és megfelelő biztonsági berendezésekkel ellátva, gyermekek szállításához majd bele teszed és a kosár eldől, akkor is az áruház felelőssége? Nekünk tényleg nincs miről beszélnünk. totálisan elvakult vagy, félre söpröd a tényeket..Hagyjuk, szerintem..bárkit kérdezz meg, meg fogsz lepődni, én akiket megkérdeztem, mindenki azt mondta, több gyermekes szülők is, az egész sztori a szülők sara..Talán ezt megérted: ha az a kis kocsi hibás és felborul, ami arra van az áruházban, biztonsági övvel,(az a kis sárga autó) na az az áruház felelőssége! Egyébként meg azt hiszem, már értem a merev ellenkezésed, szóval zárjuk is le egymás közt a kommunikációt: "Van egy olyan érzésem, hogy a gátlástalanul ügyeskedő, cselekedeteiért semmi felelősséget nem vállaló embertársunkkal állunk szemben. Akinek esetleg már volt hasonló ügye, ahol nagyon megszívta. "Amiket erre mondanék, az viszont nem illik ide, szóval csak annyit mondok, kezdhetted volna ezzel is és akkor tudom kivel beszélgetek..Szánalmas vagy. Tecsó fétisben szenvedsz, szerintem..Ez valami betegség lehet, így gyűlölni a multikat?? Még az igazságot is suttba, mi??

21es 2011.06.08. 18:40:20

Ha az a nyomorult 8 hónapos gyerek benne ült a kocsiban, ott ahová az árut szokás rakni – mellesleg sok kölyköt látok ott üldögélni és biztosan nem mosogatják a kocsikat minden használat után, én meg a kajámat rakom más szaros kölyke valaga és cipője után, és a bunkó szülő se tudhassa, ki kölyke ült ott az övé előtt, és ő is oda pakolja a saját kajáját – akkor a kocsi szerintem nem borulhat fel. Ha oda tették a kölyköt, ahová a nők a táskájukat szokták rakni, abba a lehajtható valamibe, azt le kéne modellezni. Még így sem biztos szerintem hogy fel tud borulni egy 8-10 kilós gyerektől ha hiányzik 1 kereke. De hogy a nyomorult a kis kezét ki tudja dugni a rácson és a rács felett az biztos. Aztán hogy szükség esetén vissza is tudja-e húzni egy 8 hónapos, arra azért én nem vennék mérget. Vagy eldől és a keze kint marad. Vagy neki tólnak egy másik kocsit. Vagy beüti valami egyéb tárgyba. Vagy, vagy, vagy. Hát, szóval kb ezért nem ültetem én oda a saját kölykeimet. Nyomorult egy gyermekkoruk van, fognak is utálni, biztos.

munci66 2011.06.09. 08:48:49

@Aabroncs:
Möszjő Aabroncs!
1. "Honnan tudod, hogy nem figyeltek a szülők?"
"Az anyuka éppen a pénztárnál fizetett, az apuka pakolt vissza a kocsiba, amikor egy nagy csattanást hallottak, és utána a gyermek vfülbemaró visítását, sírását. " Még azt sem látták mi történt..Egyik sem! -- Igazad van, nem teljesen egyértelműen fogalmaztam, így kellett volna: honnan tudod, hogy percekig nem figyeltek a gyerekre? Mentségemre szolgál, hogy gondoltam, emlékszel soraidra, amit idéztem is neked: 2011.06.05 20:38:57 „…Tehát Te egyenlőség jelet teszel a bevásárló kosárra nem figyelő két szülő, (nem fél másodpercig, hanem percekig)…” Ebből gondoltam, hogy szerinted percekig nem figyeltek a szülők.
Egyébként ez az idézet egy másikkal együtt (2011.06.03 18:14:20 „…Az a kocsi, míg felborul, csak az két-három másodperc…”) azt is bizonyítja, hogy szerinted 2 - 3 sec = percek. Vagy következetlen vagy. Esetleg olyan infoid vannak, amik nekünk nincsenek. Vagy nem is így gondoltad.

Más.
Kérlek nézd meg ezt a linket: picasaweb.google.com/lh/photo/L5BCKgrG_NwktGUFmM5T1xvzium4qBlDJlDnSrDbfXc?feat=directlink aztán adj egy linket az általad emlegetett felirathoz. Az én linkelt képem a Liedlben készült, de ilyen van a TESCOs kocsikon más kékben, más felirattal, a SPAARos kocsikon narancssárga szinben és spaar felirattal usw. Mondom mindenütt. Feliratot meg én még nem láttam.
És ismétlem. Ha minden kocsin ott van ez a piktogramm, viszont rengeteg (az általam eddig látott összes) helyen nincs kint feltűnő és nem figyelmen kívül hagyható tiltó felirat és nincs lemarva vagy egyéb módon negligálva az engedélyező kép, akkor én jóhiszeműen használom így ezt a kocsit, jóhiszeműen gondolom, hogy a bolt szerint is szabad így használni, ez a rendeltetésszerű használat.

Más.
".....Szánalmas vagy. Tecsó fétisben szenvedsz, szerintem..Ez valami betegség lehet, így gyűlölni a multikat?? ..."
munci66 2011.06.07 10:32:40 "...Mielőtt elvakult multigyűlölőnek vélnétek, néhány idézet tőlem:
2011.06.02 17:44:18 „…Szerintem a TESCO és a szülők is hibásak voltak. Érzésem szerint, a gyógykezeléssel járó költségeket megtéríthetné a TESCO. Az neki sem lenne sok, a szülőknek is jól jöhet, ráadásul erkölcsileg mindenki győztesnek érezhetné magát. Az esetleges elrugaszkodott igényeket én nem érzem jogosnak, mivel érzésem szerint a szülők is tehettek a balesetről. …”
2011.06.02 21:16:17 „…Vélelmezésem szerint részben a szülők is felelősek…”
2011.06.03 11:25:41 „…Ismétlem: az eset szerintem sem egyértelmű, a szülők is benne lehettek,…”
2011.06.05 15:56:17 „…Maradj inkább annál, amiben igazad lehet! Miért nem jelezték [a szülők, Münci66] pl másnap a balesetet és kárigényüket? Hogy nem vették észre a kerék hiányát? Rendeltetésszerűen használták a kocsit?...”
2011.06.06 13:49:13 „…Mint már mondtam, a leírtak szerint a szülők is benne voltak!...”
..."
Most akkor ki söpri félre a tényeket? Esetleg némi önvizsgálat nálad?

Tisztelettel, Münci

munci66 2011.06.09. 09:32:16

@21es:
Möszjő 21es!

Én a saját gyerekemet (addig, amíg nem ért el a 15 kg-t) NEM oda tettem, ahová mások a gombás mancsukkal a hányás parizerjeiket teszik. Bár én kevés olyan elmeháborodottat láttam, aki a gyerekét az ülés helyett a bevásárló részbe teszi.
Ugyanis az a lap ülőlap a gyerekszámára, lásd: picasaweb.google.com/lh/photo/L5BCKgrG_NwktGUFmM5T1xvzium4qBlDJlDnSrDbfXc?feat=directlink Igaz, ez LIDL-es kép, de ilyen van a SPAAR-ban, PROFI-ban, TESCO-ban is. Ezt a képet csak a vakok nem látják és a gyengeelméjűek nem értik.
Ha gyerek itt ül, (rendeltetésszerű használat) méretéből fogva (ott a képen, MAX 15KG) nem ér ki a kezecskéjével a kocsi kerekei által behatárolt térből, nem tudja annyira kivinni a súlypontot, hogy a (jó műszaki állapotú)kocsi felboruljon! A modellezéshez elég, ha megnézel egy kocsit, összekötöd a kerekei négy egyenessel. Ahhoz, hogy boruljon a kocsi, a súlypontot a földfelszínnel összekötő egyenesnek a kerekek által behatárolt területen túl kell a földfelszínt elérnie. Ezt egy 15 kg-s, az ülésben szabályosan ülő (rendeltetésszerű használat) gyerekkel elég nehéz kivitelezni, ha a kocsi megfelelő állapotban van. Persze az ellen védtelen, hogy valaki neki megy egy másik kocsival, legfeljebb én baszom pofán a figyelmetlen baromállatot. vö: hiába vezetek szabályosan, ha valaki a pirosnál hátulról belém jön.

Más.
Láttam olyat, hogy az apuka a hátán, hordozóban cipelt gyerekkel simán nekifordult a polcnak. Pakoltam már a gyerekét karjában tartó anyuka helyett, kaptam már karonülő gyerek által kirántott üveget. Szerintem más hordmódoknak is vannak épeszű ember által belátható veszélyei.

Más.
A fertőzésveszély valós. A törölgetés valóban nem ad biztos és teljes védelmet. Szerintem viszont a beteg ember mást is megfog, amihez a gyerek hozzáér, tehát mindenképen van fertőzési veszély, bár kisebb. Viszont összevetve a mechanikai kockázatokat és a fertőzésveszélyt, én elfogadható módszernek tartom a bevásárlókocsi erre szolgáló ülésének használatát. Te nem. Más a véleményünk. én elmondtam az érveimet, azt is, hogy szerintem hol hibás a te gondolatmeneted. Ha szerinted mégis más a jobb megoldás, kérlek győzz meg!

Tisztelettel, Münci

munci66 2011.06.09. 09:42:20

@21es:
Möszjő 21es!

Bocs, de előbb valamit kifelejtettem:
"...a szülők – mint ahogyan már azelőtt többször - betették őt a kocsi elején található gyerek-ülésre...L. bennmaradt a bevásárlókocsi gyerekülés részében, nem esett ki..."
Számomra ebből egyértemű, hogy L a gyerekülésben ült. Te ezeket másképp értelmezed?

Tisztelettel, Münci

2011.06.09. 16:50:47

@Aabroncs:
szerintem hóttmindegy, h valaki asztal mögött segget hízlaló büdösszájú álértelmiségi nyelvészprofesszor, vagy egy golyóit már régóta csak tükörben nézegető, büdöslábú, izzadtvalagú hájas proli gumis, ha a fenti leírás alapján megkérdőjelezhetetlenül kijelenti, mindképp a tecsó nem hibás, a gyerek nem dőlhet el egy műszakilag nem megfelelő kosárban, a szülők egyáltalán nem figyeltek, sőt, gyereket sem lenne szabad nevelniük és csak a tecsót akarják lehúzni, ígyúgyamúgy az ígyisúgyisamúgyis csak szimplán kibaszott nagy idióta. engem csak és kizárólag a kétely különböztet meg ettől. és mert nem valami elvakult hitből nyilatkozom, hanem tudom, h sok dolog megtörténhet és meg is történik. a fenti esetet sem tenném fekete listára. igen, simán megtörténhet. a tecsó válasza meg csak őket minősíti, meg a semmiérő ügykezelésüket. ésmárpedig ha a fenti sztori igaz, akkor remélem, mind a jog, mind az erkölcs szempontjából, nagyon keményen megszopatják őket. erre megvan minden esélyük.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.10. 17:26:22

@avman: Attól eltekintve, hogy egy agyon frusztrált, degenerál, beteg és arctalan fax Troll vagy és Te tényleg az vagy, részben egyet értek a fentiekkel. Hofi Géza mondta: "te már rég emlékmű leszel, mire én elkezdek fogyni! ..." Szóval, frusztráld csak magad tovább. Azonban pontosan a fenti felsorolás csak ott hibázik, hogy én pontosan az ellen kezdem el ágálni, hogy itt többen kétely nélkül állítják, a Tecsó a hibás. Én pedig merem állítani , ebben az esetben nem. Én a levelüket nem taglaltam a reakciójukra szarok, de azt komoly lóvéban fogadom, hogy a kosár nem borul fel magától, még három kerékkel sem és azt is, hogy annak a kis piktogramnak ellenére, ami ott az ülő rekeszben van, nem felesős az áruház,a többi elmondott alapján.A piktogram nem jelenti azt tedd ide a gyermeket, aki 8 hónapos és rá se nézz. Ezen pedig csak ront, hogy a két szülő hónapokat várt,és még sorolhatnám ,de nem teszem.. @munci66: Folyamatosan terelsz, tekersz, utoljára válaszolok, bár ezért is kár. Bizonyos szempontból Avman jobb nálad. Te még nála is elfogultabb vagy, de még . hogy is mondjam, hogy ne legyen bántó, az a fajta vagy, aki azt hiszi, okos. Nem. Nem vagy az. Te csak kötekedni próbálsz azzal, aki nem ért veled egyet. Szóval onnan tudom, hogy sokáig nem figyeltek a szülők, hogy az a kosár nem borulhatott fel magától. Valamilyen esemény sorozat okozta a balesetet, amiből a szülők semmit sem vettek észre. Te ezt állítod szembe azzal, hogy engem sározz, hogy az én fiam, mikor a kocsiban, biztonsági gyermekülésben, minden veszélyes dologtól távol, bekötve ül és én nem nézek rá, csak pár másodpercenként, az ugyanaz vagy rosszabb, hogy két szülőből az egyik sem néz hosszú másodpercekig egy bevásárló kosárban ülő 8 hónapos pici (a másikat meg sem említem, hogy arra sem figyeltek, mert ez csak feltételezés)gyermekre, aki valahogy oldalára borul egy kosárral, amit, azóta kipróbáltam, szinte nem is lehet a fülénél fogva emberi erővel felborítani! A 26 kg-os fiam állítottam ki az oldalába kapaszkodva a kosár alvázára! Három kereke pedig nem lehetett, mert úgy tolni sem tudták volna!Ettől függetlenül, még úgy is bajos a felborítás! Nos, én itt befejeztem a küzdelmet veled, a többi dologra nem válaszolnék, de egy apróság, hogy felfogd miket hordasz össze: A piktogramtól, ami ott van, egy gyereket leget a kis ülőkébe ültetni, majd a kocsit legurítani egy leejtőn és miután a gyermek rommá törte magát, beperelni a Tecsót, mert a piktogramm ott volt?? Ettől rendeltetés szerű a használat?? Szóval azért sarkítottam, mert a rendeltetés szerű használat része az, hogy a 8 hónapos gyermeket nem hagyod felügyelet nélkül. A gyermek nem a rossz kocsi miatt esett ki. Azért esett ki, mert a szülők nem figyeltek és egy ismeretlen esemény felborította a kocsit! Ezért nem okolható az áruház. Teccikérteni??

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2011.06.10. 22:17:49

@alternat:
az angol és a német nem északi, hanem nyugati nyelvek. északiak pl. ilyenek, mint: a svéd, a norvég, a dán és a finn.

amire valószínűleg gondolhattál, (újfent keverve a szezont a faszommal) azok a germán nyelvek lehetnek, ezek nyugati ága a német és az angol (meg pl. mondjuk a holland), skandináv v. északi germán ágnak meg a dánt, norvégot, svédet szokás tekintetni (az északi nyelvek közül itt a finn, ugye, nem játszik, mert az a finnugor nyelvcsalád finnségi ágán foglal helyet, az ugor ágon csücsülő szép anyanyelvünk után rögtön a második legbeszéltebb finnugor nyelvként széles e világon.)

örülök, ha segíthettem!

U.i.:
javaslom, hogy ha továbbra is jogi témákban akarsz vitatkozni, akkor a francia-német-angol triászból legalább egyet jól, egyet meg középfokon tanulj meg, különben gyakran nem fogod érteni a lényeget. a fordítás nem mindig elég ;)

Münci66 2011.06.11. 17:19:32

@Aabroncs:
Möszjő Aabroncs!

Ha az elfogultság, hogy állandóan hangoztatom azon nézetemet, hogy a TESCO is és a szülők is hibásak és nem pedig az, hogy minden tényt negligálva állítom a szülők teljes felelősségét, akkor én vagyok az elfogult.

Más:
"...Szóval onnan tudom, hogy sokáig nem figyeltek a szülők, hogy az a kosár nem borulhatott fel magától. Valamilyen esemény sorozat okozta a balesetet, amiből a szülők semmit sem vettek észre...."
Szóval onnan tudod, hogy tudod. Ez jó! Abban egyetértük, hogy magától nem borul fel a kocsi. Hogy mitől borult fel a kocsi, arról semmit sem tudunk. Akár attól is felborulhatott nem volt megfelelő állapotban. Ami nem a szülők hibája. Nekik azt lehet esetleg flróni, hogy nem vették észre a nem megfelelő állapotot.

Más:
A fizetést követő pakolás során véleményem szerint elég nehéz egy lejtőn lefelé száguldozni a kocsival. Meg én is állandóan emlegettem a bevásárló kocsi rendeltetésszerű használatát (ami szerintem sem a dodgemezés -ezt már írtam is-, hanem a bevásárlás) Egyik hozzászólásodban azzal vádoltad a szülőket, hogy percekig nem figyeltek a pakolás közben a gyerekre. Aztán idéztem azt a hozzászólásodat, amiben leírod, hogy 2 - 3 sec alatt borul a kocsi. Ezután hosszú másodpercekig tartó máshova figyeléssel vádolod a szülőket De könyörgöm, hogy vettek volna észre egy esetleges rejtett hibát?
Most akkor ki terel?

Más.
Hol a kép az általad gyakran emlegetett feliratról? Én mellékeltem egy fotót, aminek alapján érzésem szerint beláttad, hogy az ülés a gyártó és az üzemeltető szerint is gyerekülés. Hol a bizonyíték arra, hogy beteges multi gyűlölő vagyok, aki a szülők felelősségét teljesen elveti? Egyetlen idézetet kérek!
Akkor ki vagdalkozik és ki bizonyított valamit is?

Más.
Abban egyetértünk, hogy a szülők sem hibátlanok, akár vétkesek is lehetnek. Felesleges tőlem olyan dolgokra magyarázatot követelni, amiben többször is leírt véleményem szerint is igazad van. Ilyen az a kérdés, hogy a szülők miért csak ilyen hosszú idő multán léptek.

Más.
Te most szórakozásból játszod meg a hülyét, bosszantani akarsz vagy mi?

Tisztelettel, Münci

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.13. 17:33:49

@Münci66: Te szerintem még csak meg sem játszod. Mutatom, de rájöhettem volna, Te semmilyen szintem nem vagy műszaki ember, tutti, értelmiségi, csak elméleti képzéssel és gyakorlattal. Szóval mutatom:
"Akár attól is felborulhatott nem volt megfelelő állapotban."
NEM!Teccik érteni?? Nem borul fel, még akkor sem, ha konkrétan olyan hülye valaki, hogy végig tolja az áruházon, három kerékkel, áruval.
"De könyörgöm, hogy vettek volna észre egy esetleges rejtett hibát?" No comment..Rejtett hiba?? Melyik rejtett hiba az, amitől felborul a kocsi?? Ami, ráadásul nem gyermek szállító, attól a kis piktogramtól. Ha pedig még az is lenne, attól még az áruházat semmilyen felelősség nem terheli. Egyébként egy ideje kérdezgetek mindenkit a közelemben, akinek gyermeke van és még senkit nem találtam, aki azt mondta volna, jogos a panasz.
"érzésem szerint beláttad, hogy az ülés a gyártó és az üzemeltető szerint is gyerekülés." Azta..Én vagyok a hülye, hogy vitázom veled.. Nem, attól nem gyermekülés, de mondok egy példát, hátha átmegy a kis fejedbe. A kerékpárod hátuljára szerelhető ülésbe tehető gyermek és az még ráadásul gyermek ülés is. Ha te eltaknyolsz, akkor kihez szalaszd perelni, ha sérül a gyermek?? A kerékpár gyártót, a közút kezelőt, az ülés gyártót, vagy kit fogsz perelni?? Az áruháznak, ebben az esetben nincs felelőssége, még akkor sem, ha a kocsi kereke kiesett. A szülők figyelme mellett, egy egyébkét áruszállításra kitalált kocsiban hagyott 8 hónapos gyermek, nem sérült volna meg, amit pedig egyedül vizsgálni kellene, az az, hogy mitől borult fel a kocsi, mert akkor lezárható lenne az ügy. Attól biztosan nem, hogy egyszer csak kiesett a kereke. Az, még ha igaz is lenne, a büdös életben nem borítja az oldalára a kocsit, egy sima zökkenővel megúszod. Szimpla szimpátiából megpróbálni egy ilyen ügyben besározni az áruházat, nem találok szavakat..Szerencsére az én ismeretségi körömben nincsenek ilyen emberek, mindenki szerint sajnálatos a dolog és a szülők felelőssége. Egyébként első kérdése volt, szinte mindenkinek, hogy mitől borult fel a kocsi?? Részemről ezt nem feszegetem a továbbiakban, még csak közel sem fogunk kerülni véleményben, számomra mintha a holdról jönne az, aki szerint az áruháztól bármit követelhetnek a szülők, ezért. Töröltem a radarról ezt a blogot, nem látom ha válaszolsz, szóval ezért ne tedd..

munci66 2011.06.14. 14:20:40

Möszjő Aabroncs!

Csak, hogy más is értse, meg talán azért még elolvasod:
Talán te is megérted, amit mondok. Ha a gyereket vinném biciklin és percelenék egyet a saját hibámból, akkor nem megyek máshoz kártérítésért. Ha downhillezés közben borulnék, akkor se mennék máshoz. Ha szabályosan közlekednék (vö rendeltetés szerű használat, bár nem tudom, hogy a KRESz engedi-e a gyerekülést?) és közbven elüt egy autós, az az ő felőssége. Ha béreltem a biciklit, az elvárható szinten ellenőriztem az átvételnél, mégis kiesett a kereke, akkor az a bérbeadó sara. Kapisgálod mit mondok? Ha a kocsi rendeltetés szerű használat közben (a bevásárlás egy bevásárló kocsi esetében az, a gyerek pedig odaülhet a kis padra) meghibásodik, felborul, azért nem a felhasználó a felelős.

Más.
Az udvarunkon rakodó M.A.N., Scania, Renault típusú tehergépjárművek sem személyszállító gépjárművek (a buszunk az), mégis, személyeket is szállítanak (sofőr, mitfahrer, rakodó)

Más.
Akkor mitől borult fel a kocsi? Nem voltam rest és kipróbáltam: a TMK műhelyünkben vannak ilyen jellegű kocsik (Az áruházak valamiért kiszuperálták őket) Több féle kialakítású is van. Van amelyikről a görgőtartó törött le, mi felcsavarozott görgőkkel pótoltuk. Na, erről levettem az egyik kereket. Fel nem borult, de nagyon labilisan állt. A gőrgők elég magasak. ráadásul a tengely nem is a váz sarkában van.
Ez nem korrekt teszt, mert mint mondtam több kialakítású kocsi is van, de erősen sejteti a lehetőséget.
Ha valaki nekiment a kocsinak, annak hangja van. Senki sem halotta? Ha valaki szándékosan borította fel, senki sem látta? Ha az a kocsi olyan szuper, hogy semmitöl sem borul fel (nem én írtam, hanem te állítod) akkor mitől borult fel? Mit nem vettek észre a szülők?

Más.
Nem besározni akarom a TESCO-t, főleg nem szimpátiából. Hol írtam ilyet? Végig ismételtem, hogy jelenlegi tudásunk szerint a TESCO is és a szülők is felelősek. A TESCO csak a sérüléssel kapcsolatos valódi költségeket fizesse ki, egyéb kártérítést nem tartok jogosnak.
Abban igazad van, hogy ilyen hosszú idö elteltével már semmi biztosat nem fogunk megtudni. A szülők ezirányú felelősségét nem is vitattam, soha.

Más.
Bizony, működtettem és telpítettem olyan rendszereket, hogy meghibásodásuk, vagy rossz működésük jónéhány ember halálát is okozhatta volna.
Ez már régebben volt, most számítógépes rendszereket üzemeltetek (csatoltan az UPS rendszerek), meglehetősen kis hibaablakkal. Ennyit a műszakiságomról.

Tisztelettel, Münci

munci66 2011.06.14. 17:14:57

@Aabroncs:
Möszjő Aabroncs!

Tudom, nem olvasod, de hátha mégis :-)
Ugyan véleményed szerint nekem semmi műszaki érzésem nincs, de csináltam egy tesztet. A TMK műhelybe bevitettem két kocsit. lekaptam a balelső kereküket, aztán próbáltam.
Megállnak balelőre billent helyzetben is, ha lassan, kézzel billentem oda őket, majd csak a billenés megállta után engedem el őket. Ha normál helyzetből billentettem oda őket egy kis lökéssel tízből tízszer borultak. Pedig semmi sem volt bennük, ami magasabbra tenné a súlypontjukat, tömegével növelné a tehetetlenségüket.
Három keréken viszont elég stabilan állnak, de tolni már nagyon nehezen lehet őket. vö.: Műnci66 2011.06.05. 16:56:17
Mint megtudtam, már nálunk is előfordult, hogy kilazult a kereket a kerék fészekhez rögzítő imbusz csavar, így borult a kocsi a benne lévő anyagokkal együtt. Emiatt a heti ellenőrzése van előírva :-) Mi egyébiránt egy gépgyár vagyunk, nem élelmiszereket és gyerekeket szállítunk a kocsiban hanem fémalkatrészeket és szerszámokat.
Fotót most nem csináltam :-(

Tisztalettel, Münci

2011.07.01. 07:56:53

látom közben a gumigerincsember nikket is váltott.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.07.10. 11:00:40

@avman: Nem váltott nicket, valakivel szórakozásból próbálkozott. Tudod nem mindenki olyan mint Te, hogy névtelen gyalázkodó levelet küld, és nem bújkál nickek mögött, hanem arccal vállalja véleményét. Ami még mindig ugyan az.A Tecsót éppen lehúzzák, ha ki is fizeti a pénzt, pontosan abból az indokból, amitől tartottam, tartottunk itt, mi normálisabb emberek. @munci66: Mivel hülyének nézel és még magyarázatot ís biggyesztesz hozzá, teljesen hiteltelen vagy számomra. Hati szinten több alkalommal használok Tecso-s kocsit, amiket fentebb leírsz, baromság. Attól még rakottan sem borul fel, ha kiesik a kereke és magam kipróbáltam, tehát hazudsz, négy kerékkel, üresen kimondottan nehéz felborítani a kocsit! A gyerekem kívülről rácsimpaszkodva sem tudta 26 kg körüli súlyával..Ezek után jól látható milyen emberek is védelmezik a csaló szülőket. Mert ugye nem azt vitatjuk, hogy baleset történt, hanem azt, hogy erről tehet-e az áruház. Nem tehet, de nem tudja bizonyítani, mert a szülők,. eléggé el nem ítélhető és aljas módon, előbb hónapokat vártak, csak aztán álltak elő az igényeikkel. Mikor már az áruház nem tudta bizonyítani semmi módon az ő felelősségüket. Ilyen országot akartok, meg is fogjátok kapni. Remélem, azok akik ezt támogatják, majd őket is vétlenként felelőssé teszik egy balesetért és fizethetnek milliókat valakinek. Elég, ha a parkolóban majd ennek a családnak a tecsós kocsija mellett elmész és felborul. Aztán fél év múlva kapsz egy levelet, hogy az autód menetszele felborította a kocsit és perelnek. Ezt érdemli, aki támogatja a pénzszerzés ezen módját..

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.07.10. 11:03:51

Ja, és az érdi tecsóban biztosan kint van a vásárlási szabályzat, kéretik elolvasni. Az ügyfélszolgálati pult elejére van kitéve!

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.07.10. 11:08:52

Egyébként én vagyok a hülye, mert megint elkövettem a hibát, hogy ránéztem erre az oldalra...

Münci66 2011.07.10. 15:31:10

@aabroncs.hu:
Möszjő Aabroncs!

Nem hazudtam. De majd le is filmezem a tesztet és azt is felteszem. Mint azt a kocsin lévő piktogrammal is tettem.
Aztán aki akarja eldöntheti, hogy ki mond megalapozott véleményt, ki hőzöng fel - alá és ki hazugozza le a másikat, miközben Ő nem mond igazat.
Az érdi Tesco info pultja nem érdekes a budaörsi TESCO viszonylatában. Tatán és Tatabányán nincs ilyen. De ha lenne is: szerinted egy az infopulton található papír negligál egy a szemem előtt lévő engedélyt?
Azt nem is vitattam, hogy üzemszerű körülmények között, négy keréken igen stabil a kocsi.
Arról sem tudunk semmit, hogy a szülők másnap esetleg tettek-e bejelentést a TESCO-nál?
A multikat ismerve: ha a TESCO reális esélyt látna arra, hogy bizonyítsa jóhiszeműségét, akkor nem ajánlana peren kívüli egyeszséget.

Tisztelettel, Münci

Falvédő 2011.07.11. 16:57:35

@aabroncs.hu: Nos, az üzlet nem a gyerekért felel, viszont felel a bevásárlókocsijai által másoknak okozott károkért. A kocsi felborult, és ezzel sérülést okozott. Nem állítható, hogy nincsen összefüggés a kocsi felborulása és a gyermek sérülése között. Nem tudunk olyan körülményről, ami azt valószínűsítené, hogy a gyermek, vagy az apja borította volna fel a kocsit. Nem tudunk arról, hogy a szülők ne rendeltetésszerűen használták volna a kocsit. Akkor mi az, ami nem egyértelmű?
Azoknak, akik nincsenek tisztában a bevásárlókocsin található kinyitható rész rendeltetésével:
www.gastrocentrum.hu/index.php?m=termekek&id=20100615111439743187
illetve: termekpiac.bekesmegye.com/termek-hirek/biztonsagi-eszkozok-babaknak-utazashoz_4034_525351.html

2011.07.13. 18:35:51

@aabroncs.hu: normálisabb az bazmeg, az. hát, ha neked azok az agykárosultak a normálisak, akik egy véleményen voltak veled, akkor hajrá... sötétség honol az ilyen utógerinchúros fejekben...
megjegyzem, nem gyalázkodtam. csak felajánlottam egy jogtanácsosi kerékpunepálói állást a teszkónál, mint egy nagyon okos embernek, érdemei szerint.
a gyalázkodás az az lett volna, ha azt írom te sötét ostoba dagadt barom. dehát én ilyet nem írtam.

2011.07.13. 18:41:55

megjegyzem, az ilyen fajta név és azonosságvállalás nem gerinc, hanem csak szaros netes spam. a legrosszabból. faszomé' itt és így reklámozod magad... szerintem nagyjából gusztustalan.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.07.19. 18:52:26

@avman: Még szerencse, hogy csak olvasni kelljen téged és abból jól kiderül milyen frusztrált, aberrált, sötét barom vagy. Ennek fényében a véleményed ki nem fossa le, gyáva görény? Itt a neten kemény vagy, az életben egy kis szánalmas senki.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.07.19. 18:55:51

@Falvédő: Baromság és még csak nem is igaz. A kocsi felborult? Bazmeg, odemegyek. felrúgom a kocsid és a Tecsó felel érte? Elgurult a gyógyszered vagy Te vagy avman más néven? Tehát az nem szempont szerinted, mitől borult fel a kocsi? Nos, akkor veled sem kel erről beszélgetni. "Nem tudunk olyan körülményről, ami azt valószínűsítené, hogy a gyermek, vagy az apja borította volna fel a kocsit. Nem tudunk arról, hogy a szülők ne rendeltetésszerűen használták volna a kocsit. Akkor mi az, ami nem egyértelmű?"
LOOOL Semmi.

2011.07.20. 01:11:01

@Torontál Winettou: hát, ha sikerült felidegesítenem a kőbányaivedelő tokaszalonna fajtádat, akkor már bőven megérte. sajnos tényleg nincs ellenetek semmilyen más kegyszer, csak ha az ember odaszarik egy jó nagyot a küszöbre, oszt elkezdi csapkodni, hadd szálljon. tanulni ebből sem tanultok, de legalább büdös lesz minden.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.07.20. 17:43:07

@avman: Nem nem sikerült. Ugyanis magam elé képzellek, a 158 centidet és a kocka fejedet, meg a szemüvegedet és a sikertelen kis semmi életed és nevetnem kell.- Idejössz kötekedni, senki módjára és jól láthatóan egy buta, bugris segg vagy.-) Kivetíted másra, amit igazán magadról gondolsz.-) Földművelő család egyke, szerencsétlen, genetikai hulladék gyereke, tornából felmentve.-))

2011.07.21. 08:48:57

@Torontál Winettou: hű, kemény vagy csoki, csak úgy háborog az ereidben a koleszterin... mennyi is vagy, 130 kiló környéke? láttalak elfolyni az iwiw képeden, mint egy teltkarcsú t1000-es.
apropó, mikor láttad utoljára a farkad? 40 kilóval ezelőtt?
mondtam, cseréld a kerekeket, meg pumpáld, az okosabbak dolgába meg ne szólj bele.

dzsaszper 2011.07.27. 17:39:32

@Torontál Winettou: a kasszkat biztonsági kamerák szokták venni -- ha időben elindult az ügy, megvannak a felvételek. Különben maradnak a tanúvallomások, hogy mitől és hogy borult a kocsi.

dzsaszper 2011.07.27. 17:40:59

@Torontál Winettou: majd a bíróság kirendel egy független igazságügyi szakértőt, aki megnézi a kocsit, és ez a kérdés is eldől :)

higany1971 2011.08.03. 16:58:57

@avman: e egy nagyon szánalmas véglény vagy.Itt éled ki magad, mert az életben senki és semmi vagy?
süti beállítások módosítása