Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Holtig tartó kártyafüggőség

2011. február 07. - zugügyvéd

Az alábbi felvetést annyiban pontosítaná a Zugügyvéd, hogy ha lejárt a készülék kedvezményhez kapcsolt hűségidő, vagy a részletre vásárolt készülék árát az előfizető teljesen kifizette, akkor   a szolgáltató alappal követelheti-e meg  a kártyafüggőségét a készüléknek? A Zugügyvéd szerint nem.

Tisztelt ZÜ blog!

Szerintem érdekes téma lenne a mobiltelefonok kártyafüggővé tétele. Van-e jogalapjuk a szolgáltatóknak ehhez, lévén az előfizető tulajdonába kerülő készülék birtoklását korlátozzák ezáltal (PTK-hoz képest rendelkezik-e más törvény ennek lehetőségéről?).

Érvényesnek tekinthetők-e az ÁSZF-ek ezen pontjai, illetve milyen helyzet áll elő a szerződés megszűnte után, amikor a készülék hálózati korlátozása mégis fennmarad?

Üdv,

bonebear
 

123 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr872644397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asdf 2011.02.07. 17:09:17

Husegido utan barmelyik szolgaltato kikodolja a telefont, mas kerdes, hogy ennek dija (telenor: 7500, voda: 9375, T: 10 000 Ft) rendkivul pofatlan egy par masodperces muveletert, ergo szerintem a tisztessegtelen szerzodesi feltetel siman megallhat ra.

asdf 2011.02.07. 17:14:00

@eduba62: "Érdekes meglátás, különösen annak a fényében, hogy pl.: a vodafone-nál a samsung galaxy s telefon két év hűséggel, alap előfizetéssel drágább, mint bármelyik GSM boltban kártyafüggetlenül."

Azert a hivatalos Samsung/vodafone garancias telefon arat ne hasonlitsuk mar ossze a neppereknel a kulonbozeti adozas kiskapuzasa miatt (no afa) hasznaltnak hazudott (amugy uj), kulfoldrol behozott, bolti garancias telefon araval.

asdf 2011.02.07. 17:18:09

Persze nem azt mondom, hogy nem fordulnak elo erdekesen arazott telefonok a szolgaltatoknal, de ezt a sarki gsm boltos hasonlatot, es foleg azok arait felejtse el nyugodtan mindenki.

Lefty Rosenthal 2011.02.07. 17:18:13

@asdf: Attol meg a vegfelhasznalonak ugyanaz marad a helyzet: ott olcsobb

V u, de ja vu 2011.02.07. 17:18:51

Különben könnyen ugatok: vettem egy kártyafüggetlen kínai "csúcstelefont", nem mondom hogy nincsenek hibái, de ebben az árban ezekkel az extrákkal - igez garival - 3-4-szeres áron adtak volna KÁRTYAFÜGGŐ mobilt... ami ugyanúgy lefagy, vagy csöngetés helyett azt mondja "pitty", konkrétan ha márkát kellene megneveznem, azt mondom hogy az Na,kia az szerintem piacra dobja minden (akár hibás) fejlesztését is, míg a Motorolával szemben bevallottan elfogult vagyok: hátránya hogy amerikai, előnye hogy a Holdkompban már ott a logója...

Minden eddigi Motorolámmal elégedett voltam, noha nem hiba nélküliek, amit ígértek, azt tudták.

És itt van most egy kínai telefon, direkt nem akarom a tipusát írni, mert szerintem akinek van, az tagadná is meg nem is, de - hacsak nem az "okostelefonok" nyernek, azért mégiscsak veszélyes tendencia a "kártyafüggetlen, dual-sim-es, max. 3 GB microSD-t kezelő, 3D plusz VGA+ 2 db 2 mAh-s akku+ USB-kompatibilitás...

Vazz, nem kell egy év év ezért az árért csúcskategóriás, de kínai occsó cuccot adnak, ami nem feltételen lesz "gagyi"!!!

cindbl 2011.02.07. 17:20:23

@devadel: ize, milyen kedvezmenyt kapok? HTC desire ugyanannyi pannonnal, mint fuggetlenul kulfoldon (sot, talan olcsobb is kinn).

En eleve 1 ev huseggel vettem az enyemet, de fuggetlen volt. irorszagban siman kikodolhatod gond nelkul, teljes iparag van ra.

indapass90210 2011.02.07. 17:21:14

BTK 300/C. § (1) Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) Aki

számítástechnikai rendszerben tárolt, feldolgozott, kezelt vagy továbbított adatot jogosulatlanul megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz,

b) adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével, illetőleg egyéb művelet végzésével a számítástechnikai rendszer működését jogosulatlanul akadályozza, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Ez nem azt jelenti, hogy a mobilszolgáltatók a hűségidő lejárta után megvalósítják a "számítástechnikai rendszer működését jogosulatlanul akadályozza" tényállást?

asdf 2011.02.07. 17:22:53

@Lefty Rosenthal: amig el nem romlik, es ki lehet verni a garit a boltosbol (ha letezik meg egyaltalan), addig igen (persze vannak tisztesseges gsm boltosok is szurkeimportos telefonokkal, tisztelet a kivetelnek).

l3v1 2011.02.07. 17:27:49

Az egész kérdést nem értem. Tapasztalatból tudom - már megcsináltam -, hogy pl. a Voda x év elteltével (részleteket nézzétek ki a szerződésből) megadja a kikódoláshoz szókséges kódot. Bementem, papírok kitölt, pár nap múlva jött a kód, teló független lett. Ennek már pár éve, lehet, hogy azóta változtak a szabályok, de kétlem.

sanyix 2011.02.07. 17:32:57

Mi a helyzet a feltöltőkártyás kártyafüggőségnél? Mert azok is kártyafüggőek. És ha kikódolod, magyarországon repül a gari, mígy mondjuk uk-ban nem!

cso zsi 2011.02.07. 17:39:16

@isti77: "Ha meg nem váltasz szolgáltatót, akkor úgyis mindegy, hogy független-e vagy sem."
Cseppet sem mindegy. Egyrészt, a hűségre szerződtem, nem az összegányolt, szolgáltatófüggő szoftverre. Tökmindegy, hogy az előfizetés + készülékár díját számonkérik, ha pl az előfizetéshez tartozó kártyát szabadon átrakhatom másik készülékbe.
Másrészt, amíg a független szoftver kétszer frissült, a szolgáltatófüggő akár egy évvel is le van maradva.

ze11 2011.02.07. 17:45:01

@eduba62: Azokat a "bármely gsm-boltban" lévő készülékeket azért ha alaposabban megnéznénk, lehet, hogy szürkének tűnne a függetlenségük...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2011.02.07. 17:46:11

Nézzük meg a kérdést több részletben. Az első kérdés az, hogy miért is kapunk kedvezményt?

Nagyon sokan tudjuk, hogy a hűségnyilatkozat jelentős kedvezménnyel jár, de nem csak ez a kedvezmény létezik. Hiszen egy feltöltőkártyás kártyafüggő mobil elvben olcsóbb, mint egy kártyafüggetlen. Azért elméletben, mert ez pl. a szolgáltató márkaboltjában igaz.

Ilyenkor viszont nincs szó hűségidőről, ergo ezzel nem is lehet sem a kártyafüggőség, sem a cserében kapott kedvezmény nem egy hűségidőhöz kapcsolódik.

Nade honnan van a sufnigsmnél olcsóbb kártyafüggetlen? Egy része talán lopott, másik része "szürkeimport", de nem ez a jellemző. Sokkal inkább az, hogy a nagyobb ügyfelek egy része nem tart igényt a számukra kedvezménnyel járó sokszor kártyafüggetlen készülékre. Akár azért mert a szolgáltató kínálata nem megfelelő, akár mert nemrég vett hasonlót, stb. Ami neki nem kell azt még mindig megveszi új készülékként a sufnigsm...

De ettől még a kártyafüggő és a kártyafüggetlen telefon listaára között van különbség. Ez a "kedvezmény" pedig éppen olyan mint az OEM Windows és a dobozos Windows közötti árkülönbség.

OEM Windowst sem teheted át más gépre attól, hogy a laptopra a banktól felvett áruhitelt kifizeted... Itt sem számít sem a részletfizetés, sem a hűségnyilatkozat.

Hivatalosan kikódolni elsősorban ennek a különbségnek a "megfizetésével lehet".

A kártyafüggőség pedig részben a telefonhoz tartozó rendszer software licence feltételeinél egy speciális "OEM licence" szerű konstrukció.

A gyártónak jó, mert a "kártyafüggő változathoz", annak módosított romjához nem ő ad supportot, hanem a szolgáltató, csökkennek a költségek.

A szolgáltatónak jó: Enélkül is kellene supportot adnia, így legalább olcsóbb a készülék, és van oka megkövetelni a kártyafüggőséget.

Neked elvben olcsóbb, de lemondasz sok lehetőségről (külföldön használva helyi sim kártya, stb), nehezebben tudod eladni, és lássuk be a szolgáltató specifikus romok sokszor erős korlátokat is tartalmaznak.

Egy normális szolgáltató egy jó ügyfél kérésére meg kikódolja a telefont, persze egy jó szolgáltatónál a szolgáltató specifikus rom is frissül, és nem a letiltott funkciókban, hanem plusz szolgáltatásokban különbözik az alap ROMtól. Mert arra költi a pénzt, hogy a jó ügyfelet megtartsa, és nem arra, hogy különadó ellenére túléljen valahogy.

EG0 2011.02.07. 17:46:18

@l3v1: Magyarországon történt? Milyen költséggel? Kellett lóbálnod a szerződést, vagy ők is tudtak erről?

fourgee 2011.02.07. 17:50:10

@isti77: "Furcsa lenne, ha a szolgáltató, amelynek éppen hátat fordítasz, vállalná magára a kikódolást saját költségen, hogy te a konkurenciánál is használhasd a náluk kedvezményes áron vett telefont."

Még nagyon régen megtetszett egy HTC telefon, 2 lehetőségem volt a vásárlással kapcsolatban: megveszem kártyafüggetlenül 140 ezerért, vagy aláírok a Pannonnál 2 évet és megveszem tőlük 120 ezerért!!!!
Ne mondd azt, hogy 20 ezer forint 2 év aláírásáért akkora nagy kedvezmény... Ráadásul a nagy mobilszolgáltatók olcsóbban kapják meg a készülékeket, mint a kis boltok. Tehát sokszor nem csak hogy kedvezményt nem adnak hanem még azon is pluszban nyernek...

Van egy hasonló árú készülékem, egy másik uniós országban, azért cserébe csak a havidíjat fizetem 2 évig, a telefonért egy fillért nem fizettem, ráadásul ideadták kártyafüggetlenül!!!!

Ha egy másik országban ideadják kártyafüggetlenül és ingyen, akkor Magyarországon egy 20 ezer forintos kedvezményért cserébe (úgy hogy majdnem kifizetem a telefon árát és még úgy is kártyafüggően adják ide) talán nem kellene hálásnak lennünk :))) (a HTC-t végül kártyafüggetlenül vettem meg)

ze11 2011.02.07. 17:50:44

@Dövan: Nem. Ugyanis az eszköz megvásárlásakor tudtad, hogy az csak az adott szolgáltató SIM-kártyájával képes működni - ezzel a korlátozással került annyiba, amennyibe.
Ha te plusz funkcióként szeretnéd, hogy ne csak az adott, hanem más szolgáltató SIM-kártyáját is elfogadja, úgy az az ismert korlátozással megvásárolt készülék funkcióinak bővítését jelenti, még akkor is, ha csak egy szoftveres beállításról van szó.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.02.07. 17:53:10

Én részletre vettem telefont, de telefonboltban és nem szolgáltatónál. Így eleve nincs kódolva.

Netuddki. 2011.02.07. 17:55:23

Érdekes kérdés. Nézzük csak:

1. Ha hűségidővel vetted a telefont, részletre akkor a részleteket havonta fizetni kell. Függetlenül a telefon állapotától.

2. A részletek bizony a részletfizetés letelte után bőven kiadják a telefon árát. Státuszkészülék esetén ez főleg igaz.

3. Az előfizetés tartalmaz lebeszélhető díjat. Ha nem használod akkor buktad.

4. Egyáltalán nem igaz, hogy sokkal olcsóbb a szolgáltatófüggetlen telefon.

5. Ezért felesleges és szemétség szolgáltatófüggő telefont árulni. Ugyanis ha már kifizetted, hűségidő lejárt, akkor csak a macera van vele ha mégis elégedetlen vagy a szolgáltatóval.

6. Nem szolgáltatófüggő telefon, hűségidő kell hanem normális szolgáltatás. Csak Magyarországon a pár, monopolhelyzetben lévő szolgáltató lefizette a törvényhozókat és az ellenőrzésükre szolgáltató hivatal embereit. Ami szerintem nagyobb gond, mint a készülék kódolása és kikódolása.

Netuddki. 2011.02.07. 18:02:24

@ze11: Csak éppen a szolgáltató korlátozza a szabad szolgáltatóválasztáshoz fűződő jogodat. Hiába tudod, hogy mi vár rád, ha elégedetlen vagy akkor bukta. Az ellenőrző szerv pedig bizony sokszor nem segít. Főleg ha valami apróbetűs rész van az ÁSZF-ben. Még akkor sem ha egyértelműen a ROSSZ törvényt felhasználva bújik ki a szolgáltató a felelősség alól.

efi 2011.02.07. 18:22:59

A probléma ott kezdődik, hogy nem a szolgáltatónak kéne árulni a telefont.
A kábelszolgáltató sem árul tv-t, meg az internetszolgáltató sem számítógépet.
És ott végződik, hogy mitől is félnek? ha minden telefon független lenne, nem csak veszítenének kuncsaftot, hanem nyernének is, hiszen más szolgáltatótól meg hozzájuk jönnének. Átlagosan kiegyenlítenék egymást. Persze, akinek jó tarifái vannak, azok többet nyernének, dehát a szolgáltatás erről kellene, hogy szóljon, nem arról, hogy telefonboltot játszanak.

Szűcslaci 2011.02.07. 18:25:23

ruppótlan béla problémái - III./16.

Vehetsz szolgáltatótól független telefont is - de ugye akkor a csili-vili ájfonod nem 1990.- HUF, hanem 240000.- HUF - az meg túl nagy béka, úgy-é?
Ha meg problémád van ezzel - akkor kell elolvasni a szerződést, mikor még nem írtad alá. Semmi meglepetést nem okoznak a szolgáltatók - a szerződésben minden feltétel fel vagyon tüntetve.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.07. 18:27:42

@P75: Tevedes, mar husegido kozben is kikodolja a szolgaltato. Igaz fizetni kell erte, nekem 15 fontomba fajt, de 1 honappal a vasarlas utan mar fuggetlen volt a keszulekem. A szolgaltato megertette, hogy az elofizetest igy is ugyis fizetem annak a lejartaig, a telefont meg igy tudom mas orszagokban is hasznalni.

Ha meg nem fizetnem megsem, nos az ellen meg igen kemenyen, akar rendorseggel karoltve fellepnenek.

pjotr007 2011.02.07. 18:30:37

Nem értem mi problémátok?
Amíg meg lehet venni függetlenítve, előfizetés nélkül a telefont pl. 100.000-ért (telefon boltban vagy a szolgáltatónál) és előfizetéssel, korlátozva 10.000Ft-ért, akkor miről beszélünk?
Akinek nem kell a függőség meg a szerződés az ne a szolgáltatónál vegye kedvezménnyel.
Mindenkinek meg van a lehetősége, hogy ott és annyiért vegyen független telefont ahol csak akar, ha nem tetszik a szerződés meg a korlátozás, akkor nem kell ott megvenni és kész nem a neten sírni meg okoskodni.

anyadmajma 2011.02.07. 18:30:56

Na megint egy jó kis poszt.
Magyarország a nyugat aranytojást tojó tyúkja.
Minden nyugati kézben lévő szolgáltató cég monopol helyzetben van. (szinte, mert a Digi ugye magyar, de csinált is tavaszt az árakban). Namost a telekommunkáció az egy zsíros üzletág. Persze, hogy vegyél drágán telefont, fizess sok havidíjat mellé, meg még használd is plusz pénzért.
Vajon mitől van, hogy Európa egyik legdrágább díjszabásával működnek ezen cégek? Pl. a Deutche Telekom (t-offline cég) 2008ban a Németországi bevételeinek több, mint 60%-át produkálta magyarországon.
Szar a törvény, mindent a szolgáltató hasznáért, semmit a felhasználóért.
Az a Max. 10-15%, amennyivel többe kerül a független mobil, nem éri meg a szolgáltató telefonját megvenni.
Csak ki kell számolni. Egyszerű matek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.07. 18:33:17

@tildy:): Ja es persze a telefont (HTC Desire) ingyen kaptam egy kb havi 9000 Ftnak megfelelo elofizetoi csomagban.
Szolgaltato: Three, Uk.
Fel kell hivni egy telszamot, 15 fontot levonnak a bankkartyarol, es ennyi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.07. 18:34:25

@pjotr007: Tudod kulfoldon kicsit korrektebbek a szolgaltatok. A three itt nalunk barmikor kikodol ( az elofizu lejarta utan ingzen is) , az orange 3 honap utan.

atila68 (törölt) 2011.02.07. 18:36:10

Húsz éve ugyanaz a szolgáltatóm, nem leszarom!

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.02.07. 18:37:43

@isti77: rossz a logikád. Veszel egy telefont, amire elvárja a szolgáltató, hogy a hűségidő alatt csak neki termelhessél hasznot. Ez letelik, a szolgáltatónak ez után el kell távolíttatni a blokkot.

Olaszországban nem is rakhatnak rá semmilyen blokkolást, hiszen te megveszed a telefont. A hűség meg az előfizetésre szól, nem a telefonra!

anyadmajma 2011.02.07. 18:38:23

@pjotr007: Komolyan? Van olyan teló, ami függetlenül 100e, 2 év hűséggel meg csak 10? Mondanál legalább egy tipust?

anyadmajma 2011.02.07. 18:39:38

@tildy:): Külföldről könnyű beszélni...:)
Itt csak kaszálnak, de azt keményen.
De nekik van igazuk, mert ilyen feltételekkel is több a mobil, mint a lakosság.

pjotr007 2011.02.07. 18:40:58

@anyadmajma: azért a telefonok döntő többségénél messze van az a 10-15%-ától, persze, lehet, hogy nem vagyok jó matekból, de pl. Nokia E52 előfizetéssel 1990Ft máshol, függetlenül 54.000Ft
Samsung galaxy S előfizetéssel 9900Ft (de ha van kedvezményed, akkor akár ingyen) függetlenül 100.000Ft, de még sorolhatnám sony X8 990Ft vs. 40.000Ft.... de persze lehet én vagyok rossz matekból és ez tényleg 10% kedvezmény...

pjotr007 2011.02.07. 18:43:06

@anyadmajma: olvasd el az előző hsz-emet....
De mégegy: HTC Desire 9900Ft előfizetéssel, (itt is érvényes, hogy akár 1000ft-ért odaadják, ha van elég pontod hozzá) függetlenül 100-120.000Ft

pjotr007 2011.02.07. 18:45:01

@tildy:): én nem azt mondtam, hogy itt korrektek, csak azt, hogy aki megkapja az eredeti ár töredékéért a telefont az ne itt ugráljon, hogy miért nem független.
Ha meg aláírsz két évet, akkor minek kikódolni a telefont?
Úgyis használod két évig...

ze11 2011.02.07. 18:51:13

@kovi1970: Nem, nem korlátozza. Az eszköz, amit vettél OLCSÓBBAN, azt úgy vásároltad meg, hogy kizárólag az adott szolgáltató SIM-kártyájának a használatára alkalmas. PONT. Nyugodtan választhatsz másik szolgáltatót, és vehetsz másik készüléket.

Píter 2011.02.07. 19:05:45

@pjotr007: Igen, csak ha elhozod ingyen vagy 9990 a HTC Desirét, akkor a havidíjad 15-20ezer Ft lesz, míg tőlünk nyugatabbra max 5-10 ruppó és nézd meg miket kapsz benne, itthon kb semmit, kint unlimited sms, telefon, internet stb... Ég és föld!

El Visco Stello (törölt) 2011.02.07. 19:09:06

Felnőtt állampolgárként vettél egy készüléket bizonyos tulajdonságokkal, melyekkel tisztában voltál a vásárlás pillanatában. Szerződésben kötött feltételek szerint vállaltad hasznait és terheit. Amikor ez a viszony megszűnik, azt csinálsz a készülékkel, amit akarsz. Természetesen saját költségedre.
Egyébként már a vásárlás pillanatában is a készülékkel szabadon rendelkezel, ti a szerződés betartásához nem a készülékre, hanem a sim kártyára van szükség. Bármilyen - a hálózatot támogató - készülékkel használható a sim kártya.
Egy biztos, hogy tudtad: lebutított készüléket veszel kedvezményesen, amit értékére akarsz emelni. Ezt meg kell fizetni.

fourgee 2011.02.07. 19:12:08

@pjotr007: "Samsung galaxy S előfizetéssel 9900Ft"

Jah, Telenornál, ahol még Pannon néven a máshol 140 ezer forintos kártyafüggetlen HTC-t 120 ezerért adták kártyafüggően, ott havi 15 ezer forintos díjért cserébe adják 9990-ért oda. Kártyafüggően. Ha a 10 ezer forintos havidíjat választod, akkor a telefon 35 ezer forint és kártyafüggő.

A brit Vodafone-nál (érdekes, hogy azoknak sem ugyanazok az árai mint a magyar Vodafone-nak, pedig elméletileg ugyanaz a cég) aláírtam 2 évet, kb. 9000 forintot fizetek, a telefont ideadták kártyafüggetlenül. A telefon a szerződéskötéskori teljes árát ha elosztom 24-gyel, akkor az kb. 20 fontra jön ki egy hónapra. Kb. 10-20 fontokat telefonáltam el eddig havonta. Ha nem a szolgáltatótól veszem, akkor a 2 éves időszakra a havi költségem a fix 30 helyett 30-40 körül mozogna.

Így inkább a szolgáltatón keresztüli vásárlást választottam, mert kevesebbet költök rá így a 2 év alatt, így is kártyafüggetlen, és ha valami bajom van, nem fognak a Samsung márkaszervizhez kergetni, hanem a szolgáltatónál bárhol intézkednek. A mobilszolgáltatók meg ott vannak minden városban.

Visszatérve a magyar viszonyokra, ezt a telefont 35 ezer forintért kaptam volna meg, kártyafüggően. Az nem az ár töredéke, meg látva azt hogy Magyarországon bármit megcsinálhatnak a szolgáltatók, szerintem "ugrálhatok" nyugodtan :) Majd ha a havi 10 ezres előfizetési díjhoz ők is ideadják ingyen és kártyafüggetlenül, akkor befogom a számat. :)

Skj Joe 2011.02.07. 19:13:25

Ez jogos kérdés, nagyon is!
Pár napja akartam venni egy telefont számhordozással (egy 8 éves számot érdemesnek találtam a megtartásra). Az új szolgáltatónál közölték, hogy kb 10 éve vettem egy feltöltőkártyás telefont, (amit aztán, mikor a mostani számom vettem eladtam egy telefonosnak) és azt kikódolták. Ezért, veszélyes ügyfél vagyok, nem kapok ugyanolyan áron telefont, mint mások.
Erre csak azt tudtam mondani, hogy ok. Akkor inkább maradok a mostani szolgáltatómnál, ahol 8 éve van meg az előfizetésem.

pjotr007 2011.02.07. 19:14:59

@Píter: én nem azt mondtam, hogy nem szemetek a szolgáltatók, vagy nem drágák, csak azt, hogy akinek nem tetszik, az megveheti teljes áron.
mindemellett tényleg irreálisak a telefon díjak abban 100%-ig igazad van!
De azt ne felejtsük el, hogy a drága telefon az luxuscikk, aki nem tud élni angry birds nélkül annak fizetni kell....

cso zsi 2011.02.07. 19:16:21

@efi: "A kábelszolgáltató sem árul tv-t, meg az internetszolgáltató sem számítógépet"
Internetszolgáltató árult már számítógépet, de az nem volt szolgáltatófüggő. Ellenben a kábelszolgáltatók némelyike a digitális vételhez való kártyát csak a saját, nagyfogyasztású berendezésébe hajlandó berakni, és összerendeli vele, nehogy a tv-det normálisan tudd használni.

anyadmajma 2011.02.07. 19:16:53

@pjotr007: Aztat számújjad mánki zsenike, hogyha vesző egy telót függetlenül meg előfizetést csak úgy akkómennyikétévalatt, meg ha megveszed az akciósat, akkor mennyi.

SR71 2011.02.07. 19:17:10

@pjotr007: A 2e ft-os E52 mellé azért alá kell írni egy 10e ft-os csomagra IS a 2 évet. Akinek ez amúgyis kell, az jobban jár a szolgáltatós telefonnal, kisebb díjcsomagok előfizetői nem feltétlenül.
Arról nem is beszélve, hogy a szolgáltatóknál a listaárak gyakran beragadnak az elején (de a kedvezményes árak is sokszor), miközben a piacon a független telefonok ára a modell korával és sikerével arányosan egyre alacsonyabb lesz.
Így jön ki, hogy aláírsz 2 évet és a szolgáltató úgymond 80e kedvezményt adott a 40e KP-ért vett (kfüggő!) telefonra, mert a saját listaáruk szerint az még mindig 120e újonnan, miközben a piacról már 50-60 körül beszerezhető.

A függetlenítésről: a hűségidő lejártakor ingyenesnek KÉNE lennie. Az, hogy nem az, a függetlenítő emberek megélhetésének tesz jót, mivel szinte senki sem viszi így a szolgáltatókhoz megsarcoltatni magát.

cso zsi 2011.02.07. 19:21:11

@pjotr007: "Amíg meg lehet venni függetlenítve, előfizetés nélkül a telefont pl. 100.000-ért (telefon boltban vagy a szolgáltatónál) és előfizetéssel, korlátozva 10.000Ft-ért, akkor miről beszélünk?"
Ez komoly, vagy csak így hiszed?
Láttam már idiótákat, akik belebuktak a két éves részletbe, mert azt hitték, hogy a boltban adott kp-val letudták a 100000-es készüléket.
Sokan hirdették is a pár napos, vadiúj, függő készüléket, amit szinte biztos, hogy szerződéssel vettek.

cso zsi 2011.02.07. 19:27:50

@tildy:): Itthon is, csak nálunk végrehajtó cég is van a játékban.

szobakutty 2011.02.07. 19:30:48

na akkor összefoglalom: bla-bla-bla blaaablablaaaa

pjotr007 2011.02.07. 19:35:33

@anyadmajma: ezzel az a baj zsenikém, hogy az előfizetéssel nem a telefont fizeted meg, hanem a szolgáltatást, amit úgyis ki kell fizetned...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.07. 19:36:29

@pjotr007: Mint irtam , mondjuk azert, mert utazgatok erre arra, de az idom nagy reszet abban az orszagban toltom, ahol vettem a telot. Mikor itt vagyok , az a kartya van benne, mikor Magyarorszagra utazok, akkor meg magyar sim. Ezert.

"csak azt, hogy aki megkapja az eredeti ár töredékéért a telefont az ne itt ugráljon, hogy miért nem független."

Mint irtam INGYEN jutottam a telefonomhoz. Csak itt van olyan "rendes" a szolgaltato, hogyha kerem es fizetek neki, akkor kikodolja.

szaGértő 2011.02.07. 19:40:46

@Dövan: "Ez nem azt jelenti, hogy a mobilszolgáltatók a hűségidő lejárta után megvalósítják a "számítástechnikai rendszer működését jogosulatlanul akadályozza" tényállást? "

Teljesen igazad van.

pjotr007 2011.02.07. 19:45:00

@SR71:
de ez mindenhol így van.
Nokia 6303, anglia:
15 font 100perc, 500 sms, 250mb, itthon 4990Ft 150 perc 150mb és 150 sms

HTC desire: anglia:
55 font 3000perc 1Gb
itthon 15.000Ft 800 perc 3Gb, 400sms, 80 mms

vagyis azért akkora különbségek nincsenek, sőt....

pjotr007 2011.02.07. 19:46:05

@tildy:): ezzel te vagy a kevés kivétel, aki tényleg használja a telefont függetlenül...
de az átlag nem ez...

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.02.07. 19:51:55

Elmondom, hogyan működik ez a sötét Balkánon.

Jelenleg Bulgáriában dolgozom. Itt olyan, hogy kódolt telefon NEM LÉTEZIK. Nem jogszabály miatt, hanem mert minden mobilszolgáltató tudja, hogy úgyis mindenki kikódoltatná 10 perccel a vásárlás után a legközelebbi független telefonárusnál.

Egyébként ugyanúgy lehet venni olcsóbban telefonokat hűségnyilatkozattal, de nincsenek kódolva a készülékek. Alá kell írni a szerződést és fizetni kell a havidíjat a szerződés lejártáig.

A havidíjak minimálisak, a legolcsóbb 5 leva (= 650 forint). Ezt meg fizeti mindenki, mert nem sok. Ráadásul érdemes, mert jóval olcsóbbak az előfizetéses alapú beszélgetések, mint a feltöltőkártya alapúak, azaz így érdemes előfizetőnek lenni.

Viszont olyan, hogy ingyen telefon csak hűségnyilatkozat ellenében nem létezik. De így is jóval olcsóbbak a készülékek. Kb. a fele az ár a magyarországinak, tehát van olyan, hogy a hűségnyilatkozat nélküli telefon is olcsóbb itt, mint a magyarországi hűségnyilatkozatos.

Gerillaboj 2011.02.07. 19:55:01

@cso zsi:
ezekről ennyit..ha nem tudta mit és mennyiért vesz, (már bocsánat) megérdemelte...
nagy tarifát kell megvenni hogy a 100ezres telót 10ért elvigyenek?nem hülyék a szolgálatók.naná h bevételt gyarapitanak a különbözet miatt.24x1500 ft egy kétéves hűségnél nem fogja betakarni a 100e/10e ft-os készülék árát,egy 4000-5000ezres már inkább,naná h azzal fogják árulni.amugy meg ne vegyem meg a 140ezres telefont,ha nem tudom megvenni..vagy akkor részletre,viselve a thm következményeit.

anyadmajma 2011.02.07. 19:56:23

@pjotr007: Őőő... miért is?
MOndanál konkrét példát? Csak úgy, felebaráti szeretetből......
Az apróbetűt már elolvasom a szolgáltató honlapján, csak az érdekelne, hogy melyik 100e teló kerül 2 év hűséggel 10ebe, amelyiknek ugyanannyi a havidíja-percdíja, mintha sima előfizetést vennék teló nélkül.
Előre is köszi....

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2011.02.07. 20:03:09

atila68 2011.02.07. 18:36:10
magyarországon maximum akkor, hogy beleszámoljuk a 450es rendszert is!

450es
"Magyarországon a mobiltelefonos szolgáltatás a Westel Rádiótelefon Kft. (Westel 0660) megalakulásával kezdődött 1989. december 4-én"

900as
"A cégalapítás 1993-ban kezdődött, akkor még Westel 900 GSM Mobil Távközlési Rt. néven. Az alapító okiratot 1993. október 27-én írta"

hu.wikipedia.org/wiki/T-Mobile_%28Magyar_Telekom_Csoport%29

ex-dr. vuk 2011.02.07. 20:11:04

@DeToXXX: ez eleg nagy baromsag..
azt irja "számítástechnikai rendszer működését jogosulatlanul akadályozza"
A simlock feloldasa nem akadalyoz semmit.
Megneztem a kapcsolodo jogszabalyt de nem latom hogy a simlock hazi feloldasa mibe utkozne. (Angliaban pl. siman legalis)

Dubito 2011.02.07. 20:17:27

@devadel: Persze, kikódolják, teljesen korrekten, a T-Mobile-nél húszezer forintért....

zsoci 2011.02.07. 20:17:40

Ez már megint a szokásos magyar túlbiztosítom magam garanciával kérdés. Ha aláírok egy hűségszerződést, akkor mi szükség van a telefon lockolására ?( itt jegyzem meg hogy un. szolgáltató zárat: provider lock-ot alkalmaznak, ami csak a aszolgáltatót köti, a kártyát nem. USAban pl kártyazárat, card lock-ot is alkalmaznak.) Az meg hogy nem oldják fel ingyen az sima lopás. Teljesen jogos, hogy több országban is tilos. Csak épp nalunk nincs fogyasztóvédelem, itt csak a nagy cégeknek lehet igazuk.

devadel 2011.02.07. 20:34:15

@cindbl: tudod, ha nem elég a kedvezmény, akkor nem azt választod, hanem megveszed függetlenben. hát ehhez is én kellek, hogy rájöjj a megoldásra? kis butus.

más emberek meg úgy gondolják, hogy szívesen megveszik harmadáron a telefont, mert éppen a héten nem mennének írországba. na ők megveszik hűséggel. és két év múlva rászánják az a párezer forintot, ha akarják, és kikódoltatják érte.

fourgee 2011.02.07. 20:35:16

@pjotr007: "de ez mindenhol így van.
Nokia 6303, anglia:
15 font 100perc, 500 sms, 250mb, itthon 4990Ft 150 perc 150mb és 150 sms"

Azt ne felejtsd el hozzátenni hogy a 10 fontos előfizetéshez is odavágják ingyen, sőt, karácsonykor feltöltőkártyával 50 font volt!!! (Most 80 font). Ezt a telefont azért árulják így, hogy fenntartsák a bő választékot, egyébként meg már a kutyának sem kell. Jellemző hogy a legalacsonyabb havidíjnál is hozzádvágják csak vigyed.

"HTC desire: anglia:
55 font 3000perc 1Gb
itthon 15.000Ft 800 perc 3Gb, 400sms, 80 mms"

HTC Desire tavaly ősszel 30 font volt havonta, most már 25 font az ára. A 3-nél havi kb. 7500-8000 forintért nem csak a Desire-t kapod ingyen, hanem kapsz 500 percet, 5000 SMS-t és 1GB internetet.

"vagyis azért akkora különbségek nincsenek, sőt..."

A Telenor a Desire-t 10 ezer forintos havidíj mellett 30 ezerért adja oda 2 évre, 400 perc beszélgetés, 200 SMS 40MMS és 1GB internet.

Vagyis összehasonlítva:

Telefon ára: 30 000 / 0
Havidíj: 10 000 / 8 000 (7 979.34374)
Percek: 400 / 500
SMS: 200 / 5 000
Internet: 1GB / 1GB
MMS: 40 / 0

Ahogy mondod, "akkora különbségek nincsenek, sőt" :))))))

SR71 2011.02.07. 20:36:06

Egyébként itthon az egyik legnagyobb gond az, hogy ma egy havidíjas előfizető semmivel sincs megbecsülve a prepaid kuncsafthoz képest. Mi több, a totál anakronisztikus hívószámkijelzési díj itt és most kizárólag havibajosoknak "dukál", a publikus, nem flottás percdíjak sem ösztönöznek elköteleződésre. Ehhez jönnek a "kedvezményes" készülékakciók, én azt csodálom, hogy ma valaki még aláírja a 2 évet.
Nem is csoda, hogy egyre többen valamilyen flottába íratkoznak.
Csak a T által bevezetett kamatmentes részletfizetés az, ami miatt sokan elköteleződnek.

fourgee 2011.02.07. 20:42:41

A Telenorhoz még annyit fűznék, hogy 10 éve vagyok előfizetőjük, tavaly rejtett számról zaklattak. Írtam az ügyfélszolgálatnak hogy vagy adják meg nekem a telefonszámát a zaklatónak (ők látják, csak előttünk egyszerű halandók előtt van rejtve), vagy tiltsanak le előtte, hogy ne legyek hívható arról a számról.

A válasz az volt, hogy erre a letiltásra nincsen lehetőség. A számát nem adhatják ki személyiségi jogok miatt!!!! (érdekes, hogy engem akit zaklattak, nincsenek személyiségi jogaim?) Azt tanácsolták, hogy a már 10 éves és ismerősök által is 10 éve ismert számomat cseréljem le. Fasza...

anyadmajma 2011.02.07. 20:49:32

@fourgee: Ezt bármelyik másik szolgáltató is javasolta volna neked.
Ez van.
Az elkövetőnek minden joga megvan, az áldozat meg dögöljön meg, ki nem szarja le?

cso zsi 2011.02.07. 20:57:08

@fourgee: Azonnal szolgáltatót váltottam volna. Hiszen nekik mindegy, hogy az ügyfél elégedett, vagy sem.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2011.02.07. 21:11:01

Szaerintem hülyeség ez a számítástechnikai rendszerben való turkálás telefonnál.

adott egy hardver meg egy szoftver. a windowst is újratelepítheted laptopon pl. telefonnál miért lenne ez büntetendő?
a hűségidő alatt ilyenkor a telefon tulajdonjoga még a mobilcégé, vagy mi?

ha nem akkor tényleg nem értem.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2011.02.07. 21:13:40

2. minek korlátozzák a telefont?

én a szolgáltató helyébe fosnék rá, ha akarja cserélje ki 1 nap után a SIM-et, legalább úgy fizetik 2 évig az előfizetést, hogy nem kell érte szolgáltatnia.

murcicomp 2011.02.07. 21:15:03

Én ugyan még nem vettem szolgáltatótól kártyafüggetlen telefont, de listán már láttam ilyet csak az gyanús hogy mindegyik mögött volt egy /SL jelzés, és ezért az árért igazi független telefont lehet kapni a nem igazán olcsó Média Marktban. Ráadásul ha valaki egy olyan telefonba szeret bele ami csak oemként jön ki az mi a fenét csináljon egy olyan telefonnal aminek a nevében SL (SIM Lock) van és még a piaci ár 1,15-szeresét kérik érte!

bonebear · http://cinca.blog.hu 2011.02.07. 21:39:28

Jó ez a sok hozzászólás. Kezd kirajzolódni előttem is a lényeg, ezért idéznék két mondatot. Az első egy jelenlegi akciós készüléklista végéről az apróbetűsből: "A készülékek kizárólag XXXXXX SIM-kártyával használhatóak." A másik az ÁSZF-ből: "Az Előfizető által vásárolt kedvezményes készülék kizárólag a Szolgáltató SIM-kártyájával
használható."
Az utóbbi jelenti a szerződéses kötelmet, ameddig él a szerződés, nem csak 1-2 évre! A szolgáltatók szerint az első idézet jelentené azt, hogy korlátozott használhatóságú készüléket veszel. Azonban az azonos jellegű megfogalmazás miatt a mondat érthető úgy is, mint az ÁSZF-beli kötelem: nem szabad másra használni.(Szabad és lehet két külön jelentés ugye, a "használható" igealak viszont ebben nem tesz különbséget.) Nem azt írták, hogy az akciós készülék _nem képes_ más szolgátató SIM-kártyájával működni, pedig az egyértelmű megfogalmazás lenne.

Ezeken felül az érintett szolgáltató ügyfélszolgálatán azt a téves információt terjesztik ilyen kérdésekre, hogy a nem általuk végzett kikódolás illegális, pedig nem az, legfeljebb az ÁSZF-et sérti, ha még van érvényes szerződés.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2011.02.07. 21:39:47

@Kiszámoló: Nem az ő logikája a rossz, hanem a tiéd. Igaz, lehet, hogy csak olvasni nem tudsz / nem akarsz. Ugye a kommentecskéd előtt már jeleztem: A kártyafüggőségnek SEMMI köze a hűségnyilatkozathoz.

Amúgy a történet úgy néz ki, hogy van egy magas listaár a kártyafüggetlen készülékre...

Ebből lesz a kártyafüggőre egy alacsonyabb listaár. Ez az árkülönbség az amit a szolgáltató vissza akar kapni, amikor kikódolást kérsz.

Majd a kártyafüggő árból lesz "akciós" ár amit feltöltőkártyára is kalkulálnak... Például azért, mert a legtöbb készüléket így adják el. Ez az akció a marketing költségből megy, nem cél visszaszedni közvetlenül, hiszen egy "lelépő feltöltőkártyást" elővenni ezért nem szerencsés.

Majd ehhez képest kapsz újabb kedvezményt előfizetőként akár a hűségnyilatkozatért, akár a korábbi hűségedért (pl. platinakártya). Itt a hűségnyilatkozat kapcsán ugye tudjuk, hogy szedik vissza ezt a kedvezményt, a korábbi hűség jutalma kapcsán pedig már megvan a fedezet.

anyadmajma 2011.02.07. 21:54:13

@murcicomp: AZ, ha már a net előtt ül, akkor vegye meg neten.
Ha mondjuk egy Samsung vagy egy Lg vagy bármi telefont veszel, akkor az itthoni szakszervíz is garanciában javítja.
Ez van, ez a XI. század.:)

Kemencés Szittya Buci 2011.02.07. 22:01:09

HTC Desire a Telenornál mobilkvartett 3000-ben 10 rongy, de a havidíj az bizony két évig (tarifahűséggel) 15000 kerek Forint. Ebben van egy hónapra 800 lebeszélhető perc, 3 GB adat, meg 400 SMS.
Na most ez mire lejár, az 360 000 Ft lesz. A telefon természetesen kártyafüggő.
Egyrészt megnézem azt a sok embert, aki havonta lebeszél 10 órát, 400 SMS-t megír és 3 gigát lenetezik egy telefonon. Biztos van olyan üzletember, aki megteszi, na de az meg nem ilyen előfizut vesz.
A teló kártyafüggetlenül 105 000 az xxlgsm-ben, 2 éves gyártói garanciával, tehát nem szürke, nem lopott. Emellé nyugodtan lehet venni egy értelmes csomagot is, BÁRMELYIK szolgáltatónál.
Egyszerű matek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.08. 01:19:57

@pjotr007: htc desire anglia 30 fontos havidij, de most van 25ert is, 2 ev alairasa, telo ingyen. Ebben 5000 perc halon belul, 5000 hálón kivul, es 1 giga net. 9600 magzar forintert.

A 9 ezer ft meg a 15 közt kicsit nagy kulonbseg van.....

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2011.02.08. 01:28:29

@Öreg Trafford:

Igen

Kártyafüggő Telefon + Sim kártya + a net amit használsz + telefonálás aminél többet használsz + kihaszált SMS + felesleges SMS ára több mint a telefon ára....

De ugye nem a telefon árához kell mérni a teljes csomagot, hanem egy ilyenhez: Kártyafüggetlen telefon + Sim kártya + a net amit használsz + telefonálás aminél többet használsz + kihaszált SMS + választott díjcsomag felesleges elemei

Ugye így is egyszerű matek...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.08. 01:29:13

@pjotr007: Akkor mondd el mire kene a szolgaltatofuggetlen telefon ? Nekem logikus, ha elofizusan vettem, akkor hadd kezdjek vele , amit akarok, ameddig a havidij rendesen fizetve van , addig a szolgaltato maradjon csendben mit csinalok a telefonommal. Es az lenne a minimum hogy korrekt aron (2-3000 ft )adja a kikodolast, nem 20 ezer forintert.

Ecsedy Áron 2011.02.08. 01:36:31

@woodooman: és ahogyan a kollégák is itt megjegyezték, hogy tizenezres óradíjjal működnek egyesek (ami sajnos nem elvetemült, a mérnöki óradíj általában ekörül van - listaáron persze...)

Labancz 2011.02.08. 02:03:57

@Ecsedy Áron: Régebbi telefonok kiodókódjai fent vannak a neten. Csak bepötyögöd magadnak. Természetesen csak akkor, ha már nem köt a szerződéses kötelezettség.

flimo13 2011.02.08. 04:50:55

Alapvetően nem lenne bajom a lock-al, ha csak magyar hálózatokra vonatkozna. Ami zavar, hogy ha külföldre megyek hosszabb időre, akkor se tudok más kártyát belerakni, még T-csoporton belül sem!

pjotr007 2011.02.08. 07:33:17

@fourgee: Még mindig azt mondom, hogy hatalmas különbségek nincsenek, legalábbis akkorák mint amekkorának itt páran be akarták állítani.
Nem azt mondtam, hogy nincs különbség, csak nem az van, hogy máshol kánaán van, itt meg rohadt drága.
Egyébként ha régi előfizető vagy, akkor itt is gyakran ingyen vagy majdnem ingyen kapod a telefont.

pjotr007 2011.02.08. 07:35:36

@anyadmajma: a drága telefonoknál jellemzően okostelefonokról beszélünk, egy ilyet meg minek megvenni rendes előfizetés nélkül?
Kizárólag azért, hogy lehessen villogni a haverok meg a szomszéd előtt, ha használni is akarod, akkor kell hozzá legalább 1gb internet.
Innen kezdve meg kell a drága előfizetés is.

pjotr007 2011.02.08. 07:46:37

@tildy:): engem nem kell meggyőzni, hogy külföldön vannak olcsóbb csomagok, pontosan tudom.
Tök érthetetlen, hogy ugyanaz a cég miért drágább itthon mint pl. angliában...
Amit te beírtál, annak a 400perc 1Gb felel meg a vodánál itthon. (árban)

pjotr007 2011.02.08. 07:48:03

@Öreg Trafford: erre írtam másnak, hogy minek veszel okostelefont internet nélkül?
Meg azt, hogy spec. ez a csomag angliában is ennyibe kerül.

oszkar00 2011.02.08. 08:50:34

@anyadmajma: "Pl. a Deutche Telekom (t-offline cég) 2008ban a Németországi bevételeinek több, mint 60%-át produkálta magyarországon."

Ezeket a hülyeségeket ugyan honnan veszitek? Kb. két perc utánanézni (ha már annyira érdekel téged), hiszen nyilvános tőzsdei cégek, fent vannak a pénzügyi jelentések a honlapjaikon. utána meg 10mp kiszámolni, hogy a valóságban ~8,68% az a 60% 2008-ban.

zolika78 2011.02.08. 08:50:41

Erre csak annyit tudok mondani: itt, Németországban, ha lejár a hűségidő, a szolgáltatónak kötelessége (ingyen) kikódolni a készüléked, ha kéred.
És ez működik is. Pl nemrég járt le sok iPhone 3G hűségszerződése, az itteni T-Mobile szó nélkül, ingyen kikódolta mindenkinek (hivatalosan).

svinjahond 2011.02.08. 09:07:33

Apropó! Felmerül itt egy jóval érdekesebb kérdés!
A pre-paid (feltöltőkártyás) készülékek vajon miért nem függetlenek Hazánkban? Azok ugyanis jóval drágábbak, mint az előfizetéses konstrukciókban árusított telefonok és SEMMI kötelezettséggel nem jár(hatna) a szolgáltató "elhagyása" és másik cég SIM-kártyájának használata a készülékben!
Egyáltalán nem fair, hogy azért vagyok (lennék) kénytelen egy bizonyos szolgáltató - sokkal rosszabb! - percdíjait és feltételeit választani, mert a másik két szolgáltató egyszerűen nem árulja az általam vágyott készüléket feltöltőkártyás konstrukcióban!
A másik dolog amitől behányok, az a szoftvermódosítás: utálom, hogy "brand-elik" a készülékek gyári alapszoftverét (ezt leginkább a Voda csinálja nálunk) és nagyon sok funkció nem úgy működik, vagy szándékosan elérhetetlen lesz bizonyos szolgáltatók által árusított készülékekben.
Szerintem, még mindig k**va messze vagyunk a nyugati viszonyoktól!

A Hírközlési Főfelügyelet helyében megtiltanám, hogy a szolgáltatók módosítsák (brand-eljék!) a telefonok alapszoftverét, SIM-lockosan hozzák forgalomba a feltöltőkártyás készülékeket, illetve egyhavi előfizetési díjnál nagyobb összeget kérhessenek a havidíjas készülékek hűségidőn túli felszabadításáért!

szgyula 2011.02.08. 10:12:40

Németországban két év után KÖTELES INGYEN kikódolni a szolgáltató. Pre-paid-et is. És nem duma, felmentem szolgáltató web oldalára, IMEI-t beírtam, megadta a jelszót a kikódoláshoz. Ennyi.

ghck 2011.02.08. 11:20:22

@svinjahond: Miért akarod csorbítani bárkinek is a jogát? És ha van, aki brandelt készüléket akar venni? Ha neked nem tetszik, vedd meg máshol függetlenül!

ze11 2011.02.08. 11:39:45

@tildy:): Ha úgy vetted, hogy csak adott szolgáltató hálózatán működik, akkor miért is kéne, hogy ingyen adjanak hozzá plusz funkciót? Ha vettél anno egy olyan készüléket, ami csak 900MHz-en megy, azt is ingyen alakítsák át neked olyanra, ami megy 1800-on is? Az, hogy az SL meg a teljes tudású készülék között a legtöbbe setben csak a szoftver beállításában van különbség, az nem azt jelenti, hogy te a teljes tudánsú szoftver használatára ingyenesen jogot formálhatsz akkor, amikor a terméket jól ismert korlátozással vetted meg. Ha plusz tudás kell a készüléked meglévő képességeihez, akkor azt tessék kifizetni.

fourgee 2011.02.08. 12:10:07

@ze11: "Ha úgy vetted, hogy csak adott szolgáltató hálózatán működik, akkor miért is kéne, hogy ingyen adjanak hozzá plusz funkciót?"

A telefon alapból nem a szolgáltató hálózatán működik, hanem GSM, UMTS, CDMA, stb hálózatokon. Ha a szolgáltató az előfizetési díjért cserébe odaadja ingyen a telefont, akkor jogosan korlátozza a telefon használhatóságát, hogyha már ingyen odaadta, más szolgáltatók kártyájával ne tudják használni. Az más tészta hogy nekem a brit Vodafone ideadta ingyen és kártyafüggetlen a készülék :). Csakhogy, Magyarországon olyan keveset engednek a teljes árból, hogy azzal pofátlanság korlátozni a készüléket.

"Ha vettél anno egy olyan készüléket, ami csak 900MHz-en megy, azt is ingyen alakítsák át neked olyanra, ami megy 1800-on is?"
A "hálózathoz láncolás" az a telefon korlátozása, nem az átalakítása. Ne keverd a szezont a fazonnal :)

ze11 2011.02.08. 12:34:13

@fourgee: Amikor megvetted, mit tudott az adott eszköz? EGY meghatározott szolgáltató SIM-kártyájával működni. PONT. Nem többet, és nem kevesebbet. Ilyennek vásároltad, a vásárláskor ISMERT volt ez a tény. Te azt szeretnéd, hogy ezen FELÜLI funkcionalitást adjana hozzá - ingyen.

svinjahond 2011.02.08. 12:45:29

@ghck: dehogy akarom csorbítani bárki jogát!
Ahogy azt egy klasszikus mondotta vala: "Hülyének lenni állampolgári jog!" Vegyen csak mindenki LEBUTÍTOTT, agyon-BRAND-elt telefont a *kedvenc* szolgáltatójánál, mert jelenleg ugye, választása sincs! Ha ugyanis szeretne némi kis készülékkedvezményt "élvezni", akkor az alapvetően negatív SimLOCK-on felül még elviselheti a szolgáltató "grátisz-bunkóságát", ami bizony sokszor nem merül ki mindössze egy háttérkép/csengőhang/menüszín kombóban, hanem pl. funkcionális korlátozásokat is tartalmaz.

Ezért írtam a brand-elés tilalmát, nem a b*zilila vagy királykék háttérkép és menüsor miatt. (Normális esetben a brand-elés valami HOZZÁADOTT hasznos TÖBBLETTARTALOM kéne hogy legyen! Szerintem.)

Egyébként ráhibáztál, az utolsó két telcsimet független állapotban vettem, műszaki áruházakban.

ghck 2011.02.08. 13:02:36

@svinjahond: "dehogy akarom csorbítani bárki jogát! "

Rendben, csak mintha ezelőtt meg ezt írtad volna:
"A Hírközlési Főfelügyelet helyében megtiltanám, hogy a szolgáltatók módosítsák (brand-eljék!) a telefonok alapszoftverét..."

svinjahond 2011.02.08. 13:16:22

@ghck: Jaja, végül is igazad van, azt írtam.
Bár én nem fogtam fel ezt "jogsértés-oldaláról", de ha úgy nézzük, más megközelítéssel akár az is lehet.
Mint azt fentebb írtam, nem a készülékek "szolgáltatói imázsra szabását" tiltanám, hanem a gyári alapszoftver funkcionalitásának korlátozását eredményező szolgáltatói módosításokat.
Remélem, így már érthető, hogy mit kifogásoltam!
(tényleg nem fogalmaztam pontosan, köszi!)

fourgee 2011.02.08. 13:26:09

@ze11: "Amikor megvetted, mit tudott az adott eszköz? EGY meghatározott szolgáltató SIM-kártyájával működni."

Amikor HTC vásárlás előtt álltam, akkor döntenem kellett hogy 140 ezerért kártyafüggetlenül, vagy 120 ezerért kártyafüggően a Pannonnál. És akkor még csak díjcsomagot sem válthatok 2 évig. Hát úgy voltam vele, hogy lófasz a seggükbe. Megvettem kártyafüggetlenül.

Tavaly a BRIT Vodafone-nál vettem Samsung Galaxy S-t. Újan akkor 150 ezer forint körül volt. Elosztottam a telefon új árát 24 hónapra, meg hozzáadtam hogy mennyi pénzt szoktam eltelefonálni havonta, és kijött hogy jobban megéri előfizetni 2 évre, kevesebből kijövök! (ilyet Magyarországon nem találsz)
És még voltak olyan "pofátlanok", hogy ideadták a 2 éves szerződés mellé kártyafüggetlenül a telefont. Hogy mik vannak... Én nem akarok semmi extrát, csak azt hogy Magyarországon is ugyanezt nyújtsák a szolgáltatók!

"Te azt szeretnéd, hogy ezen FELÜLI funkcionalitást adjana hozzá - ingyen."
Az hogy más szolgáltatók hálózatán működjön a telefon, az nem egy plusz funkció. Az hogy más szolgáltatók hálózatán nem működik az egy korlátozás.

Ha Németországban a hűségnyilatkozat lejártakor kikódolják, ha az Egyesült Királyságban még azelőtt, vagy már eleve kártyafüggetlenül adják, ráadásul úgy hogy egy csomó kedvezményt adnak, akkor Magyarországon miért lenne különleges kívánság, hogy az amúgy is minimális kedvezménnyel adott készülék ne legyen hálózatfüggő?

pjotr007 2011.02.08. 19:13:04

@fourgee: ez is erős ferdítés, mert olyan csomagot simán találsz itthon, ahol a telefont megkapod szinte ingyen.
A angol vodánál ez a telefon ha 9000Ft-ot fizetsz havonta, akkor abban benne van 500mb internet és 600perc beszélgetés ha a magyarnál, akkor 400perc beszélgetés és 1Gb internet 10.000Ft.
Vagyis az hülyeség, hogy az ottani árba beleszámítod, hogy elhasználod az előfizetés összegét az itthoniba meg nem....
Ami különbség van, hogy itthon nem ingyen kapod a telefont, hanem 30.000Ft körül fizetni kell érte

ze11 2011.02.08. 20:14:31

"
"Te azt szeretnéd, hogy ezen FELÜLI funkcionalitást adjana hozzá - ingyen."
Az hogy más szolgáltatók hálózatán működjön a telefon, az nem egy plusz funkció. Az hogy más szolgáltatók hálózatán nem működik az egy korlátozás."

A pohár félig tele van, vagy félig üres? Ha simlock-os készüléket veszel, annak a funkcionalitásában NINCS olyan, hogy "bármely SIM-et elfogadja", hanem csak az van benne, hogy "xyz szolgáltató sim-kártyájával működik" - ezért _is_ kapod a listaárhoz képest olcsóbban.

cso zsi 2011.02.08. 21:19:00

@pjotr007: Milyen telefont ad Magyarországon "szinte ingyen" bármelyik szolgáltató?
@ze11: "a listaárhoz képest olcsóbban. "
Ami drágább, mint esetenként a független, azonos típus.
A sim-lockos, brandelt készülékek olykor úgy vannak kialakítva, hogy elkerülhetetlen bizonyos funkciók akaratlan használata. (Egyes SE készülékek jobb oldali gombja beszélgetés közben a "letesz", alaphelyzetben a T-s w'n'w. Amikor a hívó hamarabb tette le, mint ahogy nyomni akartam a "letesz"-t, már ment is a netre. Nokiák esetében ez a billentyű módosítható volt. Azoknál viszont a "rács nézet" módban használt ikonok között a középső volt, amin a kurzor automatikusan áll. Ha beléptél, óvatlanul mehettél netezni.)
Igen, vannak olyanok, akiknek az okostelefon funkciók kellenek, anélkül, hogy twitter, facebook online lenne. Ráadásul az utóbbit ingyen is el lehet érni.

fourgee 2011.02.08. 23:33:16

@ze11: "ezért _is_ kapod a listaárhoz képest olcsóbban"

Azt is tedd hozzá, hogy a magyarországi szolgáltató listaárához képest olcsóbban. Ha egy 1 éve piacon lévő telefont árulnak, annak a listaára egy év múlva is ugyanannyi lesz a szolgáltatónál, mint amikor teljesen újan jelent meg a piacon - miközben a gyártó hivatalos boltjában meg folyamatosan megy le az ára...

Még egyszer elmondom, átfogalmazva, hátha érthető: amikor a HTC Trinity már több mint fél éve volt a piacon és a hivatalos forgalmazónál 140 ezer forint volt, akkor a Pannon 120-ért akarta kártyafüggően odaadni. Erre intettem be nekik. Amikor a Samsung Galaxy S 2 hónapja volt a piacon, akkor a brit Vodafone-nál odaadták KÁRTYATFÜGGETLENÜL, ingyen.

@pjotr007: "Ami különbség van, hogy itthon nem ingyen kapod a telefont, hanem 30.000Ft körül fizetni kell érte"
Nekem 1 GB forgalmat adnak, meg 400 percet. Ha jól látom, a mai napig lehet ilyen konstrukcióban kapni, csak most kb. 8000 forintért adják...
Mondom, nekem ingyen ideadták kártyafüggetlenül.

Ha neked nem sok különbség az hogy kártyafüggetlen telefont kapsz ingyen, 8000 forintos havidíj mellett, vagy 10 ezer forintot fizetsz és még plusz 30 ezer a kártyafüggő telefon, akkor te sikeres ember vagy :)

Az 30 ezer plusz 24 hónap szorozva 2000 forinttal, vagyis 30+48 = 78 ezer forint. Ugyanis nekem is kb. 400 percet adnak meg 1GB internetet, meg egy csomó SMS-t. 2 év alatt 78 ezer forint a különbség.

Ha neked a 78 ezer forint plusz egy kártyafüggő telefonért, szemben az ingyenes kártyafüggővel szinte ingyen... Pont ezért ilyenek a magyarországi árak, mert egy csomó olyan ember van mint te is, akik megveszik, mert szinte ingyen van :))) Ha senki nem adna ki érte annyit mert nem éri meg, annyi erővel jobban megéri kártyafüggetlen telefont venni, akkor mindhárom külföldi szolgáltató magyarországi részlege elgondolkodna. De amíg birka a magyar nép, addig nyugodtan kaszálhatnak.

ghck 2011.02.09. 08:16:55

@fourgee: "De amíg birka a magyar nép, addig nyugodtan kaszálhatnak."

Nem tudok teljesen egyet nem érteni, de azért:
- egyrészt teljesen felesleges külfölddel példálóznod. Nekünk nem választási lehetőség az, ha az angol vodafon olcsóbban ad valamit.
- másrészt nem ingyen kaptad a telefont, hanem hűségért. És 78ezerrel olcsóbban jutottál a telefonhoz, hanem a telefonhoz ÉS a szolgáltatásokhoz.
- harmadrészt teljesen más a kinti és a magyar adórendszer, a cégek azonos profitcél esetén is máshogyan kell, hogy árazzanak
- negyedrészt itthon csak 3 szolgáltató van. Nincs igazán verseny, árkartell van. :(

Tehát, ha kell nekem egy telefon, és előfizetés is, és vagyok olyan szerencsétlen BIRKA, hogy itt élek, szerinted mit kellene tennem? Dacból ne vásároljak? Vagy esetleg küldesz nekem egy független telefont? Ingyen persze, úgyis ingyen kapod. Legalábbis ezt szajkózod... (Nem azt, hogy hűségért kapod, ugye...) Szóval? Mit kellene tennem, hogy ne tarts birkának?

fourgee 2011.02.10. 00:23:15

@ghck: "negyedrészt itthon csak 3 szolgáltató van. Nincs igazán verseny, árkartell van. :("

Az árkartell az nem igazán a szolgáltatók számától függ, hanem gondolom a környezettől, amilyen országban vannak. Nálunk sajnos megengedik nekik és megtehetik. Nagy-Britanniában az Orange és a T-Mobile gyakorlatilag egy cég, már a hálózatuk is közös, sok ilyen összefonódás van.

"Mit kellene tennem, hogy ne tarts birkának?"
Ne tartsd jó dolognak hogy a magyarországi szolgáltatók minimális kedvezményt adnak. :)

Egyébként meg nem szajkózok, csak elismétlem amit már amúgy is mondtam. Igen, mondhatjuk úgy hogy a magyarországihoz képest elég nagy kedvezményt a hűségért kapom, de ha Magyarországon aláírtam volna a 2 év hűséget, 20 ezer forinttal, valamint egy kártyafüggő telefonnal szúrták volna ki a szememet...
Nem kell egyébként messzire menni, amikor nálunk is megjelent a Redbull Mobile, akkor egy csomóan bemásolták valamelyik indexes cikk végén található fórumon az osztrák árakat, hát azokhoz képest is pofátlanság volt a magyar ár...

Ja, szerettem volna régebben SonyEricsson W910i-t. Most utálni fogtok érte, de ezt is leírom :). Egyből megnéztem Pannonnál hogy hűséges ügyfélként mennyiért kaphatom meg. 50-60 ezer forint között volt 2 éves hűségnyilatkozattal, kártyafüggően.
Erősen vakartam a fejem, hogy ennyiért megéri-e nekem. Aztán megnéztem a brit árakat és láttam hogy T-Mobile-os pay as you go kártyával, vagyis az olyan mint itthon a Domino, 99 font + 10 font feltöltés volt. Durván 35 ezer forint. A boltban, amelyikben vettem, szintén kártafüggetlenül vágták hozzám.
Tudom, mások a szabályok, mások az adók, de azt már végképp nem tudom elhinni, hogy ekkorák legyenek a különbségek...

ghck 2011.02.10. 06:56:34

@fourgee: "Az árkartell az nem igazán a szolgáltatók számától függ, hanem gondolom a környezettől, amilyen országban vannak."

Minél kevesebben vannak, annál könnyebb kartellezni. Ezt gondolom nem vitatod. Persze lehet kevés szereplővel is igazi piaci verseny, és lehet sok szereplős manipulált piac is, de az alapelv az, hogy minél kevesebb féllel kell megegyezned, és emiatt minél nagyobb szelet üti a markodat, annál könnyebb megegyezni.

"Ne tartsd jó dolognak hogy a magyarországi szolgáltatók minimális kedvezményt adnak. :)"

Jó, nem tartom. Senki sem tartja. Ezzel változik a helyzet? NEM. Ha 35e helyett itthon 40 a készülék, akkor üljek repülőre? Mert nagyon szépek a példáid, de haszontalanok.

Tehát rendben, nem tartom jónak, hogy itthon drágább, mint külföldön, de - mivel utazni drága - a személyes anyagi érdekeim azt diktálják, hogy mégis itthon vásároljak. Akkor most már nem vagyok birka, vagy még birka vagyok?
süti beállítások módosítása