Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Eladhatatlan közös tulajdon

2010. október 05. - zugügyvéd

Újabb riasztó példa, milyen veszélyekkel jár, ha valaki osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlant vesz, vagy ha bent ragad egy ilyen konstrukcióban. Arról nem is szólva, hogy az értékesítésnél az elővásárlási jog miatt is be tud tartani a kedves tulajdonostárs.

Osztatlan közös családi házban lakom. Rajtam kívül még egy tulaj van. A vételi szerződésben le van írva, ki mit használ az udvarból. A tulajdonostársamnak (nő) van egy jóval idősebb élettársa, aki úgy viselkedik, mintha minden az övé lenne! Még az én részem is! Ha én valamit javítok a házamon, vagy a kertben kiáll ordenáré módon ordítozni és fenyeget!

Ez kb. 8 éve így megy már teljesen kikészültem. Úgy döntöttem 4 éve eladom a házrészemet. Elég sok érdeklődő volt, de szinte kimenekülnek innen, mert az élettárs beszól nekik. Gondoltam elég volt, a rendőrségen feljelentettem.

Sikerült magnóra rögzíteni amikor mondta, hogy amíg ő itt van nem adom el a házat, csak ha megcsináltatom az ő telőjüket!? Szerintem nem normális, az ordítozásai is erre utalnak. A rendőrség már kihallgatta, átadták az ügyet az ügyészségnek. Erről ők is tudnak, kicsit se fogják magukat vissza( már az asszony is) .

Kérdezem én mi a csudára számíthatok? Itt és ilyen körülmények között kell leélnem az életem? Az udvart, kertet csak takarításra használom, mert ők ez ügyben semmit nem tesznek. Bocsánat, hogy hosszú voltam, üdvözlettel:
Fné 
 

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr872347025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guy 2010.10.05. 17:17:45

Az ingatlan megközelíthetőségét mondjuk jó lett volna leírni, úgy okosabbak leszünk.

Egyébként aki rossz környéken lakik, az később számítson rá, hogy nem fogja tudni eladni a házát, bár tudom, hogy ez nem vigasztal. Mindenesetre joga az van rá, csak akkor kell odahozni a vevőket, amikor a hangoskodó nincs otthon, utána már megy papíron, mint a karikacsapás.

Ntd 2010.10.05. 17:19:39

Ptk 147-148, közös tulajdon megszüntetését a bíróságtól lehet kérni.

guy 2010.10.05. 17:24:07

izé, mármint, hogy milyen módon közelítik meg a tulajdonosok az általuk használt tulajdonrészt.

dr. Oláh Péter Balázs (törölt) · http://www.bkv.hu 2010.10.05. 17:24:09

@Ntd: Így van, a pertől megijednek (per előtt fel kell őket szólítani), és akkor van esély az eladásra. de rossz szomszéd... tehát itt nem szívesen vennék lakást, ha nem teljesen van természetben megosztva (ez nem derül ki).

Phátyol Ferenc 2010.10.05. 18:19:42

közös lónak túrós a fasza

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2010.10.05. 18:31:31

az osztatlan közös tulajdon megszüntetése nem oldja meg a problémát, mert a szomszéd akkor is el fogja küldeni a leendő vásárlókat a halál faszára, és ugyanúgy nem veszi meg senki az ingatlant.

tényleg az lenne a legjobb ha olyankor hívja a vevőket háznézőbe, amikor a szomszéd dolgozik, vagy boltban van, stb.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.05. 18:47:30

@Hurrá Torpedó: Nem könnyű olyan ingatlanra vevőt találni, amelyikből jól láthatóan menekül(ne) az eladó, mert nem érzi ott jól magát.

Nem nagyon fogja tudni hitelesen előadni, hogy de szeret(t)ünk itt lakni, meg annyi sok szép emlék, és a jó szomszédok.

Megvetetni olyasmit amit az ember maga sem venne meg, nem könnyű.

Egy ilyen ingatlan ilyen szomszédokkal nyilván senkinek sem élete álomotthona.

Pál utcai fiú 2010.10.05. 19:12:42

add ki albérletbe pár hónapra a Te részedet olyan figuráknak, akiktől a kedves szomszédnak támad menekülhetnékje...

Bikfenc 2010.10.05. 19:17:16

@Hurrá Torpedó:
"tényleg az lenne a legjobb ha olyankor hívja a vevőket háznézőbe, amikor a szomszéd dolgozik, vagy boltban van, stb"

Sikerül eladni, aztán kezdődik minden újra az új tulajjal.
Itt csak az ingatlanos jár jól, mert évente kétszer eladja a házat :)))

Cuppanj a végére! (törölt) 2010.10.05. 19:17:18

Találni pár fillérért kedves barátokat,akik apró szívességként odaszögelik a szomszédaid fülét a parkettájukhoz...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.10.05. 19:24:27

Ki kell adni/el kell adni rétinégereknek. aztán győzzön a jobbik :)

(elég szarul jött ki a poén, asszem :D)

devadel 2010.10.05. 19:49:52

nemrég egy betonelemgyár nevű banda 8 milliárdot bukott a bíróságon hasonló szemétkedésekért. tanulmányozd az esetet, és fordulj bírósághoz.

legegyszerűbb, ha szerzel egy hivatalos árajánlatot, azután írásban kéred hogy indokolják, miért álltak el a vételtől.

venszivar 2010.10.05. 19:50:18

Első kérdésem lenne.Nincs férj vagy fiad,aki nyakon tudná vágni a bolondot ?
Különben nem lesz nyugtod.Reménytelen!"Közös lónak túros a háta".

Sirrah 2010.10.05. 19:55:03

Van egy hasonló történetem.
Egy kis budai lakást adtam el.
A vevő egy fiát egyedűl nevelő asszony mesélte el, hogy egy hasonló házból menekült, ahol a tulaj már elüldözte több lakótársát hasonló módszerekkel, és ocsóért megvette a részüket. Ő maradt utoljára, így főleg rajta élte ki abnormalitását. Egy fiatalember mégis megvette az ingatlan részét, és egyáltalán nem zavarta a szomszéd. Azt mondta majd "rendezi a szomszédot".
Egyébként nekem is az jutott eszembe hogy a megfelelő bérlő megoldaná a dolgot, de persze az sok pénz is lehet.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.10.05. 20:00:19

ez az ügy valójában csak nagyon érintőlegesen tartozik a jogra. közös tulajdon ide vagy oda, eladni akkor sem lehet ilyen szomszéddal a lakást. az részmegoldás (bár attól még persze megoldás), ha papíron tisztázva lesz, hogy egyik lakóé ennyi, másik lakóé annyi a közös területből, de sajnos ugyanannyira fog ordítozni, antiszociálisan basáskodni a szomjszédült, mint korábban. sőt. (a paírokat is leszarja majd, ténylegesen elválasztani meg gondolom úgysem lehet majd a "közös tulajdonokat".)

2010.10.05. 20:00:45

Át kell menni a szomszédhoz és közölni vele, hogy te soha nem csináltatod meg a tetőjét, de ha segít új vevőt találni az majd megcsinálja neki.

dr. Oláh Péter Balázs (törölt) · http://www.bkv.hu 2010.10.05. 20:04:46

@Hurrá Torpedó: A tulajtárs a szomszéd, az én olvasatomban, tehát a közös tulajdon megszüntetése megoldás.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2010.10.05. 20:24:21

@dr. Oláh Péter Balázs:
az én olvasatomban nem az a baj, hogy nem járul hozzá az eladáshoz, hanem az hogy annyira tapló hogy senki sem akarja megvenni...

de tény, hogy amíg osztatlan közös tulajdon addig a barom szomszéd nőjének a beleegyezése is kell (mert ha minden igaz nem az ordító a tulaj, hanem az csak egy élettárs)

venszivar 2010.10.05. 20:48:06

@Hurrá Torpedó: Jól beszélsz ! Nem eladható!! Csak egy vaknak,süketnek,netán egy mazohistának.

Öreg és Süket 2010.10.05. 20:58:09

Az én sztorim hasonló, ott egy gonosz vénasszony volt a társasház a közös képviselője. Akárhány vevő érkezett, azt mind elriasztotta és a szomszédokat ellenem hangolta.
Gondoltam, kutyaharapást szőrével.
Megkértem két ismerős roma srácot, akik ezalkalommal rendesen kiöltöztek (zakó alatt pulóver, felette aranylánc stb.) és megjelentek vevőként. Felverték az egész házat. Harsány tetszésnyilvánításokkal kísért lakásbemutatót tartottunk. Elragadtatással ordítottak a lépcsőházban, hogy milyen remek kis lakás lesz ez nekik a feleségeikkel, a gyerekekkel, és az alagsori közös helyiségben még az anyóséknak is jut majd hely.
Mondanom se kell, összecsődült az egész ház, élükön a közös képviselővel. A szomszédasszony sírva könyörgött, hogy "ezeknek" ne adjam el a lakást.
Ezután már nem volt gond az eladással. Nálam működött.

OkoskaTo:rp 2010.10.05. 21:04:45

Az már csak természetes, hogy a tulajdonközösség megszüntetése után nem feltétlenül a legtöbbet ígérőnek, hanem a legkevésbé szimpatikus vevőnek (pl. nemzetiségi, alkoholista, rock-zenekar dobosa stb.) kell eladni.

Iustizmord 2010.10.05. 21:58:26

@Pál utcai fiú: @Cuppanj a végére!: @Kőmíves Kelemen:

sajna így.

de ezen esetekben a súlyostesti kísértés és az önbíráskodás, továbbá saját feáiád másik lábtörlőjére ürítése, t. kard-li-kard, az egyedüli

nem túl jogászias, de ez az a helyzet mikor a jog csődöt mond.

ps: hallgass death metalt és armed response-t hajnali 2-kor. warum dann nicht.

mokas_gizi 2010.10.05. 22:25:25

Tisztelt Blog író!

8 éve megy ez így...?
Erre nem igazán lehet mit írni, mert nevetséges...200.000Ft alatti összegből pár ember egy ilyen ügyet igen gyorsan elintéz...

Vagy pereskedhetsz is még 8 évig, amíg ők a pofádba nevetnek...

Sajnos itt így mennek a dolgok, ha nem teszel ellene még így is fog menni egy ideig...

homburg 2010.10.05. 22:51:42

Közös tulajdon megszüntetése: Felbecsülteted a kecó értékét (vagy hasonló hirdetésekből utánajársz), Vagy találsz egy komoly vevőt, aki az egészet(!) megvenné. Felajánlod írásban a részedet a társtulajdonosnak, amennyit kérnél érte. Ha nem kell neki ergo nincs egyezség: közös tulajdon megszüntetése iránti per az ingatlan illetékes bíróságnál. Mi lehet a kimenetel. Mégis megveszi a részedet amennyit kértél, vagy amennyit a bíróság kiszab -megvált téged-persze ha van pénze mivelhogy elővásárlási joga van. 2. Komoly vevőd megveszi az egész ingatlant, ha nincs pénze a társadnak és nem hajlandó megvenni a részed, de eladná a részét (komoly vevő nem vesz részingatlant, mert akkor utána ő perelheti a társtulajdonost, vagy más úton hadakozhat....) 3. A bíróság végül árverésre is viheti a közös ingatlant, de akkor valszeg jön valaki, aki 40-70%-on elviszi az inagtlant, Ti meg osztoztok a pénzen tulajdonarány szerint. Nagyjából ennyi. Költségek még: Ügyvéd, Bírósági illeték.

énisfélek 2010.10.05. 23:33:46

Létezik-e olyan, hogy társasházzá alakulni? Akár a másik fél hozzájárulása ellenére, pl bírósági határozattal (ha létezik ilyen). Vagy ilyen nem lehetséges? Mert utána már nem közös tulajdon.

Ha nem megy, akkor "idegbeteg" haver odaköltöztetése, akinek ideges a kutyája is, éjjelenként trombitálni tanul, esténként a közös verandán isznak/énekelnek a haverokkal, ráadásul telerakja az egész udvart rozsdás autóalkatrészekkel és egyéb szeméttel a hobbija miatt, mert napközben vas-szobrokat készít karosszériákból nagykalapáccsal.

elfmage 2010.10.05. 23:49:57

Tetszenek az antiszoc megoldási javaslatok :)

Végülis a vas szobrászat nagykalapáccsal egy kimondottan hasznos hobbi. :D

Összességében én is ezt javallanám.
Postoló vegyen ki egy albit máshol és telepítsen be kellemes szomszédságot.

Egy fontos dolog van, ha elérte a célját utána legyen módja arra hogy az idegtépő bérlő elhagyja a lakást/házat mert könnyen lehet hogy róka fogta csuka lesz a dologból.

pakesz (törölt) 2010.10.06. 00:14:55

"Arról nem is szólva, hogy az értékesítésnél az elővásárlási jog miatt is be tud tartani a kedves tulajdonostárs."

ez totalis butasag...
anal nem tud betartani semmit!!!
elkuldik neki a papirt es max o veszi meg...

pakesz (törölt) 2010.10.06. 00:20:49

@homburg: valoszinu ott a pont!!!

el kell inditani a kozos tulajdon megszunteteset oszt jo napot...

amugy ugyveddel ugyveddel ugyveddel!!!
elore megallapodni hogy akkor hany szazalekert csinalja vegig, ne gorenykedjen hogy a kiszallas mennyi, mert akkor keresni kell masik ugyvedet...

ja es ugy tudom az hivatalos ha ket tanuval felkeresed, mert ha nem irja ala, akkor a 2 tanu bezonygattya, hogy hat de igen te odanyujtottad az orra ala, ergo o latta papirt...
szoval az ugyved mellett menjen meg 2 tanud is :) de az a legjobb ha ezt az ugyved mondja el neked

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.10.06. 00:21:32

"ez totalis butasag...
anal nem tud betartani semmit!!!
elkuldik neki a papirt es max o veszi meg... "

Bunkó szomszéd közli, hogy élni szeretne elővételi jogával, az összeg mértékét nem vitatja és már el is kezdte a hitelügyintézést. Ami elhúzódhat akár 20-30 évig is...

dr. Oláh Péter Balázs (törölt) · http://www.bkv.hu 2010.10.06. 00:53:00

@Hurrá Torpedó: Ezt én is így látom, de ha nem tudja eladni (lehet jogilag hozzájárulna) hanem azért mert elkerget mindenkit, akkor nincs más mint a bírói út.

pakesz (törölt) 2010.10.06. 01:15:05

@bunkó: na persze...
van ra peldad hogy ilyen volt?
en csak normal adasvetelnel tudom, hogy van egy zaros hatarido, ha azt tullepik, akkor sztorno

Brigi \"B. A.\" főnöke 2010.10.06. 02:18:46

@pakesz: +1
Kimaradt, hogy nem muszáj eladni, elajándékozni is lehet (6 éve tuti lehetett), és akkor nem kell az elővásárlási jogról lemondó nyilatkozat. Mondjuk az illeték magasabb.

(Ha ez változott azóta, akkor szóljon rám valaki, hogy hülyeségeket beszélek.)

Sics68 2010.10.06. 02:38:37

Albérletbe roma család.. Hm, én arra gondoltam, hogy bútorokat stb. elvinni, aztán (határozott időre) kiadni bérbe egy hajléktalanszállót vagy drogambulanciát működtető alapítványnak...

gumo1 2010.10.06. 08:04:41

Ha jól értem, a kellemetlenkedő pasi nem tulaj, csak élettárs/ottlakó.
Próbáld meg leválasztani a tulajról, mondjuk tereld rá a gyanút, hogy félrelép, bérelj prostit, bárkit, aki eljátssza ezt, kellemetlen helyzetbe hozza a pasit. Ha megromlik a viszony köztük, könnyebben szót értesz a tulajdonossal. :)

Kísérletinyúl 2010.10.06. 08:11:00

Öreg és Süket 2010.10.05. 20:58:09

ez mekkora,te úristen ::::))))
meg is jegyzem magamnak..

steve85a 2010.10.06. 08:47:37

Volt már ilyen eset sok-sok éve. Apróhirdetésben lehetett látni, aztán egy riporter csinált is egy riportott az esetből.
Ikerház udvarát ajánlotta havi cc. 1000 Ft-ért bérbe sirköves, kőcsiszoló szakinak.
Vagy legalább 10 gyerekes családnak bérbe a házat minimális összegért.

Pár nap alatt megegyeztek a szomszéddal.

Gera 2010.10.06. 10:20:24

A legolcsóbb, ha megpróbálod megkenni, bármennyire is rühelled. Megegyeztek, hogy kap 100 rugót, ha sikerül eladnod lakásod és közlöd, hogy ha nem megy bele, havi 5ezerért kiadod egy 20 fős balhés családnak, mert így évek múltán már kurvára eleged van a pofájából és csak a bosszú érdekel. Talán ez meggyőzi.

AutosVilli 2010.10.06. 10:30:31

Jól el verni a pofáját,úgy hogy beszarjon behugyozzon,minden héten egy hónapig.
Minden verés elött elkell mondani neki,miért kapja. Az ilyen tetü szar alakoknak ,csak addig nagy a pofájuk,amig valaki szájba nem csattintja őket.Hidd el utánna kuss lessz,meg se mernek szólalni.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.10.06. 10:43:20

Illés Zoltán környezetvédelmi, forradalmi antipatikus emberei vizsgálták a vörös iszap gátjai és rendben találták!

ITT AZ EMBERI HIBA orbán úr !

Azonnal mondjon le!

Van e tartása forradalmi handabanda kormánynak, lemond e az emberi hiba?

helytelenke 2010.10.06. 10:51:42

Közöld vele, hogy cigányoknak adod el a házat, ha nem viselkedik rendesen!

Szvsz hatni fog!

Mon3 2010.10.06. 11:56:17

@Illés Zoltán mondjon le, ők vizsgálták a gátakat!:

Csak egyszerűen hülye vagy. A hiba benned van! Ez nem ide tartozik. Javaslom, hogy "Böszme" úr tanácsát fontold meg, és nem csak ezt az oldalt, de az országot is hagyd el.

A lakást adják ki néhány nehéz fiúnak. Lehet, hogy nagyon hamar új lakást keresne magának a szomszéd...

Érdekes információ lenne, hogy kinek mekkora a tulajdoni hányada? Akinek nagyobb a része, az bírósági úton kikényszerítheti a másik ingatlanrészének a megvásárlását..

Gusshun 2010.10.07. 14:45:07

A posztolónak üzenném hogy dobjon egy mail-t az ingatlan paramétereivel nekem, mert engem érdekelne, gondolom áron alul eladó.
gusshun@gmail.com

anyadmajma 2010.10.08. 20:34:44

Hát, ha esély sincs rá hogy a kert végében elássátok őket éjszaka, akkor is pofán kéne vágni. De legalábbis kétszeresen annyira megkeseríteni az életüket apró-cseprő dolgokkal, mint ahogy ők viselkednek.
Ha ez sem megy, mert egyszerűen jó emberek vagytok tényleg ki kéne próbálni a cigókkal riogatni őket, ez nekem is bejött már többször is. Tudok tippeket adni ezekre a módszerekre, ha kell.
Az osztatlan közös tulajdon megszűnését ugyan kimondhatja a bíróság, de asszem abba mindenkinek bele kell menni. Illetve társasházzá is lehet alakulni, de ebben az esetben kb. az elővételi jog szűnik meg, a probléma nem, mert kerítést akkor sem lehet húzni.
Az biztos, hogy ilyen felállással ( jó szomszéd + okt) nehéz eladni.

@Gusshun: Ez szép. Más nyomorán gazdagodni. Na, ez igazi magyar hozzáállás.
süti beállítások módosítása