Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Nyaralókiadás veszélyei

2010. július 23. - zugügyvéd

Egy becsületes Zugügyvéd olvasó arra kíváncsi, hogyan tudja legálisan és biztonságosan  kiadni a nyaralóját.

 

T. Zugügyvéd!
 
Egy nyaraló bérbeadása milyen jogi kötelezettségekkel jár? Többen jelezték, hogy bérleti díj ellenében szeretnék igénybe venni a nyaralómat pár napra vagy egy hétre.
Milyen szerződéseket célszerű megkötni bérbeadás előtt? Milyen megelőző lépések tehetők azért, hogy az esetlegesen okozott kárt a bérlő megfizesse? /Be tudjam hajtani, lehetőleg jogi lépések nélkül/.  Az adóhivatal vagy más hatóság felé milyen bejelentési és fizetési kötelezettségekkel tartozom?
 
Válaszukat előre is köszönöm.
 
Üdvözlettel,
 
Pacter
 

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr202171358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibike15 2010.07.23. 17:27:31

Nincs nagy különbség a normál albérlethez képest, mindent le kell papírozni és kauciót kell kérni. A legjobb a bérleti díjat előre elkérni plusz a kauciót, mert ha bulis a társaság, akkor tud pusztítani.

Mackósajt66 2010.07.23. 17:59:44

@Tibike15: Jogilag igazad van, de a gyakorlatban szerintem nem teljesen ugyanaz, mint a normál albérlet, az ugyanis általában hosszabb időszakra szól, egy nyaralót meg max. 2-3 hétre vesz bérbe az ember.

Mostanság hülyült meg a világ, tíz éve még simán kiadtak úgy nyaralót 2 hétre, hogy utólag lehetett fizetni. A tulaj eljött 2-3 naponta (persze nem "ellenőrizni", hanem hozott WC papírt, szappant, de gonodlom körül is nézett), aztán amikor látta, hogy "rendesek" vagyunk, a második héten felénk sem nézett, mi vittek el neki a kulcsot, meg a pénzt.

Három éve már egy másik helyen kértek 30 % előleget, idén pedig 50 %-ot, amikor rákérdeztem, az volt a válasz, hogy sok a "rossz tapasztalat", ne haragudjak.

Az biztos, hogy én olyan helyre nem mennék, ahol mindent kifizettetnek előre, meg még kauciót is kérnek, egyrész olyannal nem üzletelek, aki potenciális terminátornak néz, másrészt pedig már volt olyan is, hogy a kibérelt üdülő volt xar, és 3 nap után otthagytuk, persze csak a 3 napot fizettük ki. Én pedig nem fogok a tulajjal viaskodni azért, hogy visszaadja a pénzem, egyik ismerősöm már évek óta pereskedik egy ilyen eset miatt.

Egybként a helyi jegyzőnél érdeklődj van-e valamilyen kötelezettséged, a jövedelmed után meg az APEH felé kell bevallani és megfizetni az adót.

szaGértő 2010.07.23. 18:17:55

Én most fizettem ki előre a jövő hetet. Igaz, hogy a szomszéd nyaralója... :D

Cradle 2010.07.23. 18:34:24

Most voltam nyaralni Franciaországban, béreltünk egy nyaralót 2 hétre. Ott is kértek 30% kauciót és előre kellett fizetni (utalni).
Szóval lehet hőbörögni de jobb ha látjátok hogy ilyen máshol is létezik.

blr 2010.07.23. 19:08:57

Mindig ügynökségen keresztül találtam nyaralót, mindig előre kérték a bérleti díjat, és a szerződésben mindig benne volt, hogy az esetlegesen okozott kárt meg kell térítenem. Nagyobb nyaralókról, és hosszabb időről volt szó (így elég nagy összeget, mondhatni több havi fizetést hagytam ott az első napon), a szerződésben szerepelt, hogy a tulaj kijöhet ellenőrizni, de az is, hogy előtte értesít telefonon.
Ezt normálisnak tartottam, és nem is zavart, ha hetente egyszer benézett a tulaj, legalább nem zargattam külön, ha valami gond volt.

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2010.07.23. 20:03:19

nekem is van nyaralóm de eddig senki nem jelezte h ki akarja venni ;)

Advanced Flight 2010.07.23. 20:22:20

@Mackósajt66:
hát pedig nem csoda, hogy előre elkérik...
Pont ma hallottam azt a trükköt, hogy a nyaralók lefoglalnak egy szobát mondjuk egy hétre (persze olyan helyen, ahol utólag kell fizetni), majd két nap után közlik, hogy jaj, haza kell menni, rosszul lett a nagymama stb. Pedig csak arról van szó, hogy eleve két napra akartak menni, csak olyan rövid időre sok panziós nem ad ki szobát. Így viszont a tulaj esik el a több napi bevételtől, más vendégeket meg esetleg közben el kellett hajtania, hogy teltház van. Szóval nem olyan egyszerű ám ez.

Parajpuding 2010.07.23. 21:36:46

Előre kérem a pénzt, ha előbb elmegy a delikvens, elbukta. Mi ezen a probléma?
Csak a bunkó magyarok hiszik azt (a többség ilyen sajnos), hogy utólag kell fizetni, meg főleg azt, hogy kiveszi két főre, aztán odajön a pereputty is. Román, meg hasonló dzsuva népnek meg ki sem szabad adni.

Béélaaa 2010.07.23. 22:57:58

@Parajpuding: Sajnos ilyennel(kiveszi két főre, aztán odajön a pereputty is) már én is találkoztam, ráadásul még ismerős is volt, azon bukott meg, hogy tönkrement valami a házban és le kellett mennem megjavítani, azóta nem adom ki nekik. A két napos kiadással pl az a gond ha a nyaraló a Balatonon van te pedig onnan 100 km re laksz, 2 nap után megint le kell menned takarítani, ágythúzni stb.

CTamás · http://www.joegeszseget.hu/ 2010.07.24. 01:37:45

szerintem ha megfelelő összegű előleget kér, az bőven bele fér.

T.A. 2010.07.24. 02:02:56

Egy ingatlan bérbeadása (ha rendesen le akarod papírozni) nem egyszerű dolog:S Érdemes a szerződésbe foglalni, hogy hányan mennek le, ezzel elkerülhető, hogy esetleg, ha megy a pereputty, te szívd meg. Kötelezettséged nincsen, hiszen ha vendégeket hívsz egy hétre, akkor sem kell jelentened sehová, majd csak a bérleti díjat kell bevallani jövőre. Érdemes továbbá kikötni a szerződésben, hogy mit lehet, mit nem, és természetesen szólni a szomszédoknak, így nem hívnak rendőrt, ha idegent látnak a kertedben. Ha a balatonon van a nyaraló, és van esetleg ismerős a környéken, őt érdemes megkérni, hogy néha-néha nézzen rá a házra, hogy áll-e még egyáltalán. A kaució teljesen normális dolog, hiszen azért kéred, hogy ha esetleg amortizálódik az ingatlan, legyen miből kijavítani. Bérleti díjat kérhetsz előre, hiszen ha szállodába mész, ott is az első nap fizeted ki a szállást, hogy ne bukjon a szálloda. Ezt természetesen akkor kell kérni, amikor átveszik az ingatlant.
Ha megmutatsz nekik mindent, és bizalmasan mosolyogsz, nem hiszem, hogy belekötnének bármibe is. Az sem egy hátrány, ha a szerződésben benne van, hogy ők felelnek minden kárért. Ebben az esetben viszont - szerintem ez a normális - lekíséred őket a nyaralóba, és írtok egy elismervényt, hogy te milyen állapotban hagytad az ingatlant. Ez őt is védi, hiszen nem lehet átkúrni semmivel, és téged is véd, hiszen ha valami tényleg tönkrement, akkor tudsz hivatkozni a "jegyzőkönyvre". Aki ilyen feltételek mellett nem veszi ki a nyaralót, annak nem is érdemes kiadni, hiszen aki nyaralni menne le, és vigyázna a házra, így kis kiveszi.

angyalhal 2010.07.24. 08:30:41

@T.A.: "Kötelezettséged nincsen, hiszen ha vendégeket hívsz egy hétre, akkor sem kell jelentened sehová, majd csak a bérleti díjat kell bevallani jövőre."

Aha, persze. IFÁ-ról halottál-e? (Idegenforgalmi adó) Helyi adó, önkormányzatonként változik a mértéke.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.07.24. 08:36:57

hat ezzel en ugy vagyok , ha van egy nyaralom,k i nem adom senkinek, ahogy a hazamat sem adom ki senkinek amig nyaralok
a nyaralom az en nyaralom

namost ha uzket es epitek ilyen nyaralokat akkor kiafom, sot keresem a vevokort
elorefizetes egyertelmu
esetlegesen okozott karokert deposit nem
de kizarva sincs aki ovatos/ azt azert nem fizetnek ha legalabb 1 evre nem veszem ki/
en meg ahol itt bereltem nem kertek, mintahogy egy szallodaban sem kernek pedig szetizelhetsz mindent 1 ejjel is akar
de altalaban az ID-t meg a creditkartyaszma az megvan a tulajnak

Frank99 2010.07.24. 08:45:13

@Béélaaa:

Mi is nyaraltatunk a Balatonon.
Pont ezért mi csak min. 5 éjszakára adjuk ki, ez szerepel is a hirdetési felületeinken, és mi is kérünk 30% előleget.
Ez biztosíték nekünk is- hogy pl. nem vesz ki az utcában lefelé jövet másik házat, vagy ha igen, akkor bukja a 30%-ot, és biztosíték a vendégnek is, mert látja, hogy komolyan van véve. Ezen felül VALÓDI képeket teszünk fel a házról kívül-belül, sokan csodálkoznak is, hogy Tényleg olyan, mint a képeken.
Ilyenkor meg én szoktam csodálkozni, hogy más nem így csinálja?

Na ezekért van vendégünk minden nyáron....

Gerolsteiner 2010.07.24. 09:04:40

@Frank99: Szerintem inkabb foglalot kerj, ha jol tudom, az eloleg visszakovetelheto.

Da Moon Iz Black (Saigo O Wasamono) 2010.07.24. 09:08:40

@Frank99: sajnos van ellenpélda szép számmal. két éve futottunk bele, szerencsére hamar lett helyette másik, minden igényt kielégítő nyaraló.
1. a neten közölt képek köszönő viszonyban sem voltak a valósággal. mivel késő éjjel érkeztünk, egy éjszakát bevállaltunk.
2. a kisszobában nem volt ablak, a franciaágy és a két fal között volt 20cm jobbról, balról.
3. egy komplett hangyaboly masírozott fel-alá a konyhában
4. a bútorok széles skáláját mutatták a régi szoci mutyizásnak. nem volt két egyforma szék, az aljukon matrica a helyi TSZ pecsétjével. a szekrényben régi fogasok, Vörös Október Ruhagyár piros pecsétjével

mindezt erősen felárazva.
másnap már egy légkondis, plazma tévés, jakuzzis, zsír új bútorzatú nyaralóban aludtunk egy picivel kevesebb pénzért!!!!

szaGértő 2010.07.24. 10:02:38

@angyalhal: Kék IFA, 6000 köbcenti. Vagy nagyon tájékozatlan vagyok? :D

ZöldszemM 2010.07.24. 11:28:05

@Tibike15:

Egyáltalán tudod mi az hogy albérlet ?

ZöldszemM 2010.07.24. 11:30:23

@Cradle:
Hát így van !
Sok mesztelen fenekű csak höbörögni tud !

ZöldszemM 2010.07.24. 11:33:30

@blr: Na ja.
Van aki birtokba venne egy 10 - 15 milliós nyaralót és azon morfondírozik, hogy most előre fizessen, az jogos é ?
És mennyi legyen a kaució !
Nem mondom vannak kicsinyes emberek !

AzHofi 2010.07.24. 12:28:31

A balatón kurtaxát is kell fizet(tet)ni (a bérbevevővel) nyaraltatásért. Meg bejelentkezni valami adatbázisba. És nincs hivatkozás rokonokra meg anyámtyúkja. Idegen a házban, akkor kurtaxa.

daniferi 2010.07.24. 15:06:45

S akkor mi van, ha adsz kauciót, aztán nyaralás után közli az ember, hogy nem adja vissza? Elég, ha átvételkor nem veszed észre az asztal alatti kis foltot, aztán jön a tulaj sírva, hogy emiatt cserélheti a szőnyeget.

ed_atya 2010.07.26. 09:55:35

@T.A.: Rengeteg hotelben voltam már életemben, de olyanban még nem, ahol előre kellett fizetni...

hatesz 2010.07.26. 12:08:18

@ed_atya: Pedig hidd el van ilyen is. Én pl múlt héten Salzburgban voltam egy ilyen hotelben, bejelenetkezéskor elkérték a kártyát és ki kellett fizetnem a foglalt idöre a szobát+reggelit+garázst! Nagy ügy, úgyis hitelkártyáról ment, szóval úgysem akkor fizetem ki valójában...
Amúgy sok hotelben ez a gyakorlat, söt a foglaláskor ha ezt a foglalási típust választod, akkor még kedvezményt is kapsz.
Úgy látszik még mindig nem voltál elég hotelben

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.07.28. 03:26:46

@hatesz: ugy ahogy mondod en meg csak olyan vpltam ahol elore kellett
legyen az hotel, motel, nyaralohaz

legutoljara egy motelben szalltunk meg egy ejszakara mert faradtak voltunk
a kulcsot nem adjak oda mig nem fizetsz
internetes foglalasnal mar kerik a kartyaszamot es vagjak is le a lovet
szemelyesn Hotelben meg elso a hitelkartyad elkerese
bejelentkezel 1 hetre es 3 nap utan ott hagyva egy leamortizalt szobat
ki az a hulye aki ezt bevalllalja

ed_atya 2010.07.30. 12:14:49

@hatesz: OK, itt a félreértés. Amikor elkérik a kártyádat bejelentkezéskor, nem vesznek le róla semmit, csak foglalásba helyeznek egy bizonyos összeget. Nyilván a hotel is védeni próbálja magát. De ha mondjuk elöbb szeretnél kijelentkezni, természetesen megteheted, mert még nem fizetted ki a teljes összeget. A bankodtól ugyanis csak a távozásod után fogják a kiszámolt összeget leemelni.

ugyvedb · http://www.ugyvedbroker.hu 2010.07.30. 17:01:27

Hasonló ügyben (lakáskiadás) kértem segítséget egy ismerősömtől, mert szerettem volna én is biztosra menni: szerződés, stb, hogy védve legyek. A haverom ajánlott egy oldalt: ugyvedbroker.hu ahol ajánlatot lehet kérni ügyvédektől. Meglepődtem, mert 2 nap alatt 15 ajánlatot kaptam. Választottam egyet, ami nekem közel volt. Neked is csak ajánlani tudom!

Palladrin 2014.05.02. 14:32:30

@ugyvedb: Aham ... és véletlenül azóta ott dolgozol? :)

Sics68 2014.05.06. 05:27:28

@hagyma:

Hagyma, USA-ban más (jobb) a jogi helyzet és a "szerződéses feegyelem" mint most nálunk Magyarországon.

USA-ban simán sittre vágják olyasmiért az "elkövetőt", amit Magyarországon megúszik egy polgári jogi (és behajthatatlan!) tartozással...

Gyakorlatilag arról van szó, hogy ugyanazt a cselekedet szokta másképp megítélni USA-ban és Magyarországon a bíróság. USA bírósága sokkal inkább hajlik szándékos csalásnak tekinteni majd minden szerződésszegést, magyar bíróság meg olyankor is elhiszi hogy "szegény elkövető nem akart semmi rosszat, csak úgy alakult véletlenül hogy nem tudott fizetni..."

Magyarországon él olyan ember, akinek több milliós tartozása van buszon jegy nélkül utazásból. Na most ez a buli ha az ellenőrök megfogják alkalmanként 16000 Ft, gondolj bele hányszor foghatták meg ... És a magyar bíróság nem mondja azt, hogy börtönbe vele, hisz nyilvánvalóan azzal a szándékkal vette igénybe a közlekedési szolgáltatást, hogy soha az életben nem fizet érte...

Szóval az ilyesfajta stiklik megengedő kezelése miatt nagy a bizalmatlanság idehaza... sokan emiatt nem adják ki az amúgy piacképes, kiadható, évek óta üresen álló ingatlanjukat, mert félnek attól, hogy mi lesz, ha a bérlő nem fizet és nem tudnak vele jogi eszközökkel mit kezdeni.

Sics68 2014.05.06. 05:28:23

@ugyvedb:

Húzz el a hirdetéseddel és tűzd ki anyád sírjára inkább.
süti beállítások módosítása