Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Beteges munkáltatói megvezetés

2009. január 15. - zugügyvéd

A Zugügyvés komment nélkül teszi közzé az alábbi munkajogi esetet. Sajnos jellemző a mai viszonyokra.

Tisztelt Zugügyvéd!

A probléma az lenne, párom október vége óta táppénzen van, a betegsége sajnos elhúzódik. Gyk. járóképtelen perpill. Rögtön az elején próbáltak közös megegyezéses papírt aláíratni, természetesen ilyenbe nem megyünk bele. (a szerződése határozatlan idejű)

 

Tegnap viszont megint bejelentkeztek, ma itt voltak beszélgetni. Picivel kedvezőbb feltétellel közösmegegyezhetünk... amennyiben nem, akkor elindítják a munkáltatói felmondást, amit szerintük megtehetnek a táppénz alatt is, és így sokkal rosszabbul jövünk ki a dologból. A kérdésem az lenne, ezt megtehetik-e, amennyiben igen, akkor mikor lép hatályba a felmondás? Az összeszedett információmorzsák alapján a táppénzre való jogosultság letelte után.

U.I.: a dolog pikantériája, hogy úgy lett beteg, hogy "megemelte" magát munka közben (nem embernek való helyre tették), ezt jelezte a csoportvezetőjének, ami után kegyesen elengedték 2 nap szabadságra. Tehát nem lett jegyzőkönyvezve üzemorvosnál...

Előre is köszönöm a választ!

S.

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr88879829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Döglött Guminyúl (törölt) 2009.01.15. 16:41:43

1. Bizonyítani kell, hogy a "nem embernek való meló" során többet kellett huzamosabban emelnie / erőt kifejtenie, mint az az MSZK-ban rögzítve van.
2. Neki lehet állni belegondolni, van-e a munkavállaló által alá nem írt munka- / balesetvédelmi oktatás, mert enélkül megint csak van egy kis fór a munkavállalónál.
3. Véletlenül se menjen bele közös megegyezésbe, egy jó ügyvéddel milliókat lehet kiperelni ilyen esetben cégekből. Sajnos kell hozzá némi pénzügyi befektetés, és nem holnap lesz vége a pernek, de előtte egy hónappal garantáltan lesz peren kívüli egyezség, és legalább egy nullával több lesz a csekkel (ha nem kettővel), mint amennyit most ajánlottak. Javasolnám a DAS-t amúgy...

wwenigma 2009.01.15. 17:06:39

Köszönöm a választ. Ezt a DAS-t láttam itt nálunk, holnap megnézem őket.

Ha a munkáltató elkezdi a felmondást (mert nem irjuk alá) az mikor érvényesül?

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.01.15. 17:10:00

munkahelyi baleset. el kellett volna menni azonnal az üzemorvoshoz, és mivel a munkahelyen érte a baleset, 100%-os táppénz járna. de attól tartok ez a hajó elment.

Sutty ! 2009.01.15. 17:30:46

Tudtad? Szerintem is igaza van!

Én bele mennék a megegyezésbe, mert az a biztos. Különben csak példaként idéznék olyan esetet amikor valami határidőn túli felebezést nyújt be valaki, ugyanez a helyzet!

Tehát jobb a biztosra menni. Persze a lehető legjobbat kicsikarni belőlük.

zoorka 2009.01.15. 17:35:47

Ha jól értem, itt két külön dologról van szó.
1. Az egyik, hogy felmondható-e a munkaviszony, ha táppénzen van az illető. Főszabályként nem, azonban ha a munkaviszony kölcsönzésre irányulóan jött létre, akkor igen. Ez utóbbi esetben talán célszerű a közös megegyezéses ajánlatot megfontolni.
2. A másik, hogy érvényesíthető-e bármilyen igény a balesettel összefüggésben? Amennyiben munkavégzés közben történt, üzemi balesetről beszélünk (kivéve pl. ha a baleset kizárólag a sérült ittassága miatt következett be stb). Jegyzőkönyvet mindenképpen kellett volna felvenni, de azt, hogy terheli-e a munkáltatót bármilyen felelősség, ennyi adat alapján egyszerűen lehetetlen megmondani.

Csabicsucsu 2009.01.15. 17:43:42

Vigyázz, DAS-nél belépés után türelmi idő van.Amúgy nagyon segítőkészek!

wwenigma 2009.01.15. 17:50:56

@Csabicsucsu: Addig gyógyulgat a párom. Viszont utólag segítenek vajon? :S

NémethMarcell 2009.01.15. 18:17:26

Keressetek egy jó munkaügyi jogászt (fontos, hogy ez legyen a szakterülete), nem igazán reklámozhatják magukat, de találni jópárat a neten.

Táppénz alatt csak közös megegyezés és rendkívüli felmondás lehetséges, rendes felmondás nem, és jól tettétek, hogy nem mentetek bele a közös megegyezésbe.

Ha a munkaadó ilyen esetben meglépi a rendkívüli felmondást, legfeljebb abban bízhat, hogy nem nézitek meg a jogszabályokat.

a-munkaado-lapja.cegnet.hu/2007/12/rendkivuli-felmondas

karelgoot 2009.01.15. 18:46:23

A munkaügyi bíróság gyorsaságáról annyit, hogy hasonló cipőben járva perelem a munkáltatómat és a bíróság 2008 júliusi beadványra 2009 január 15-ig még csak nem is válaszolt.
Annyit tudok, hogy van már iratszám.

A munkahelyi balesetről szóló jegyzőkönyv felvétele csak a munkáltató hozzáállásán múlik. Nálam egy munkavégzés során keletkezett sérv sem hatotta meg a munkahelyi vezetőt.

kis patkány 2009.01.15. 18:53:06

@wwenigma:
Ha egy olyan munkakörbe helyezik a munkavállalót, ami vagy neki, vagy senkinek sem felel meg (túlterhelés), valószínű, hogy más olyan kötelezően elvégzendő feladatok is vannak a munkáltató parancsára, amit a Munka Törvénykönyve a munkavállaló érdekében szabályoz.
("Kötelező" túlóra, amit mondjuk még ki sem fizetnek, monoton munkavégzésnél elégtelen pihenő idő biztosítása, stb. - és ezek még a könnyebb témák, van olyan is, h megtiltják az étkezést, ami már alapvető emberi szükséglet)
Amennyiben vannak ilyen, és ehhez hasonló nyalánkságok, a munkavállaló felmondhat táppénz alatt is, rendkívüli felmondással, hivatkozva a munkahelyi balesetre, ÉS a többi munkáltatói szabálytalanságra.
Megfelelő ügyvédi háttérrel!!!

És mivel a munkáltató EGY SZEMÉT, mert ilyet akar csinálni, tanácsolom, ha vannak egyéb bizonyítható szabálytalanságok, a felmondásban legyen benne az is, hogy a munkavállaló nem is ismeri az üzemorvost, csak egy orvosi papírt írattak vele alá, amikor odament dolgozni (feltéve, hogy nem speciális munkahely, ahol teljeskörű az orvosi vizsgálat), tehát nem tudott üzemorvoshoz elmenni, mert nem tudja, hogy hol található, és jegyzőkönyvezni sem akarták a balesetet.

"És annyira nehéz munkahelyet találni, hogy elvállaltam még így is, mert a számlákat fizetni kell, és segítem a beteg, szerett rokonom, és... (nyüsz-nyüsz) stb."

Ha ő olyan, akkor Ön is lehet ilyen...

Shadow82 2009.01.15. 19:01:44

A DAS egy biztosító, mégpedig ún. jogbiztosító. Ha előre kötsz biztosítást, akkor később ha jogi jellegű bajba kerülsz, segítenek. Az úgy nem működik, hogy már megvan a baj, és gyorsan kötsz egy biztosítást - legalábbis régebben így volt.
Persze lehet, hogy valami tanácsot adnak külön is.
(Ez kb olyan lenne, mint ha összetörnéd az autót, és amíg a szerelő a fejét csóválva hümmög, gyorsan kötsz egy casco-t.)

kis patkány 2009.01.15. 19:07:33

@karelgoot:
Ha tudsz olyan szabálytalanságról, ami miatt akár napokra is be lehet záratni a telephelyet, vagy üzemet (pl. élelmiszeripari cégnél gomba lehetséges felbukkanása az élelmiszerben, mert a sarokban penészedik a csempében a fuga stb-stb.), közöld az exfőnököddel, hogy vagy megegyezik peren kívül, és visszavonod a feljelentést, vagy küldöd az ÁNTSZ-t, és utána jön a többi, nevezetesen az Adóhivatal.
Semmelyik cég sem örül az ellenőrzéseknek, mert ha a hatóság akar, úgy is talál hibát, utána pedig jön a bünti... =)

Hozzáteszem, hogy indokulatlanul a Munkaügyi Bíróság sem hízhatja a dolgot, tehát nyugodtan kérdőjelezd meg őket levélben - az iratszámra hivatkozva. 15 napon belül válaszolniuk kell.

pK · http://www.munkavedelem.biz 2009.01.15. 20:39:28

A munkabaleset és az üzemi baleset nem ugyanaz, de legtöbbször van átfedés. Itt biztosan munkabalesetről van szó, ezt a munkáltató köteles kivizsgálni. Azt megállapíthatja, hogy szerinte nem munkabaleset, de ezellen lehet jogorvoslattal élni. A munkavédelmi felügyelő is minősíthet egy balesetet munkabalesetnek, és kötelezheti a munkáltatót a kivizsgálásra.

A felmondás részével ne is foglalkozz addig, amíg a munkabalesetet ki nem vizsgálták, és a kártérítésről nem egyezkedtek

Először az OMMF-nél kell bejelentést tenni, csak utána érdemes bíróságra menni. Az OMMF tájékoztató szolgálata itt elérhető: Zöld szám: 06 80 204 292

Hívható: hétfőtől-csütörtökig: 8.30-16.00 - pénteken 8.30-13.30

A munkabaleset jogkövetkezményeiről és kivizsgálásról itt találsz bőséges információt: www.munkavedelem.biz/tanulmanyok/uzemibaleset.html

heliox 2009.01.16. 03:56:27

@kis patkány: Azért köztörv. dolgokra nem kellene buzdítani senkit. A zsarolás az zsarolás.

heliox 2009.01.16. 03:58:02

@kis patkány: Azért köztörv. dolgokra nem kellene buzdítani senkit. A zsarolás az zsarolás.

2009.01.16. 04:59:10

az ilyen túlemelés, a tartós expozíció miatt inkább foglalkozási megbetegedés, nem munkabaleset besorolás.

2009.01.16. 05:07:12

ja, amit elfeledtem, a foglalkozási megbetegedés kivizsgálása egy nagyon-nagyon macerás valami tud lenni. rengeteg az ellenállás az üzemorvos/háziorvos részéről. ellenben, ha ez a folyamat elindul az illetékes szerveknél, akkor az a munkáltatónak is igen kellemetlen tud lenni.

zoorka 2009.01.16. 10:42:16

Avman: az egyszeri külső behatás: baleset, nem? A foglalkozási megbetegedés pedig a tartóüsan fennálló körülmények miatt bekövetkező egészségromlás. Én így tudom..

2009.01.16. 11:03:43

@zoorka: Akkor egy balul sikerült ismerkedés csak baleset, a házasság viszont megbetegedés:)

zoorka 2009.01.16. 12:04:48

zsir: az alkalmi munkavállalásról meg már ne is beszéljünk, mi?? :) OFF vége

2009.01.16. 15:15:14

@zorka
ez jól összefoglalja (lusta és fáradt vagyok a saját kútfőhöz):
"Megerőltetés, megroppanás
Nem minősül balesetnek például a rendes munkavégzés közben jelentkező úgynevezett megemelés (megroppanás), mert az rendszerint a dolgozó alkati adottságához kapcsolódik, és nem egyszeri külső behatásnak a következményeként lép fel. Megerőltetésnél, megroppanásnál is megállapítható azonban a "baleset", ha az a nehéz tehertől pillanatnyi szükségletből végzett munka következtében áll elő. Ha a megerőltetés és a megroppanás a dolgozó nem rendszeres munkakörében végzett tevékenysége közben, esetleg a többek által emelt terhek váratlanul az egyik dolgozóra nehezedése miatt következett be (például a nővér elkapja a hirtelen elzuhanó beteget), a baleset ténye megállapítható."
forrás:

pK · http://www.munkavedelem.biz 2009.01.16. 21:55:05

a leírásból nem derül ki, hogy baleset, vagy foglalkozási megbetegedés, de a lényeget igazából nem érinti.

Szűcslaci 2009.01.19. 09:56:18

Miért ilyen rosszhiszemű mindenki? Persze, pereljenek ki milliókat a munkaadóktól, menjenek tönkre, végül hol fogtok trógerolni? És mi van, ha horgászás közben roppantotta meg a derekát a nagy harcsával? Csak másnap még bement a melóhelyre nyögni egy kicsit? ( Elnézést a feltételezésért, de hárommillió rokkant országa vagyunk, táppénzt, végkielégítést, kártérítést és szilárd gazdaságot szeretnénk. Hahaha.

gyalogkakukk59 2009.01.19. 18:58:02

@Szűcslaci: az első megszólaló vagy, akiből nem árad a rossz indulat
süti beállítások módosítása