Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Sintér fogász és kártérítés

2006. december 15. - zugügyvéd

Az orvosi műhibaperekről már sokat lehet hallani, de tud-e valaki folyamatban lévő fogorvosi műhibaperről? Pedig Béla levele valós problémát vet fel, kérdés az, hogy mekkora eséllyel lehet átnyomni egy ilyen kártérítési pert a bíróságon.

Kedves Zugügyvéd!

Kérdésem évekkel ezelőtt eltolt fogászati kezelések komoly fájdalommal, időigénnyel és pénzügyi vonatkozásokkal járó minapi utóéletével kapcsolatos.

Párom évekkel ezelőtt két vidéki fogorvos és mészáros többszöri páciense/áldozata volt:
Üdvös ténykedésük eredménye két szükségtelenül kihúzott fog (ez SZTK-s volt), egy több fogat érintő felesleges korona, valamint néhány olyan tömés (ez pedig magán), amik az évek során tünetmentesen ugyan, de biztosan alászuvasodtak.

Erről a néhány nap eltéréssel szinte egyszerre szétroppanó két fog majd az azt követő alapos kivizsgálás tudósított bennünket.

A korábbi elbaltázott kezelések eredményeit egy új doktor szép sorban feltárta, és jelen pillanatban ott tartunk, hogy azok utóélete egy sok kezelésből álló sorozatot eredményez, aminek anyagi vonzata többszázezres nagyságrendű, a várható izgalmak és fájdalmak pedig számokban nem igazán fejezhetők ki.

Kérdésem az volna, tartozik-e bármilyen (kártérítési, büntetőjogi, stb.) felelősséggel elvégzett munkája után egy orvos, jelen esetben fogorvos? Vagy netán a kapott kezelések szakszerűségét megítélni nem tudó beteg vakon kénytelen bízni orvosa tudásában, aki adott esetben későbbi felelőtlensége teljes tudatában bátran hibázhat?

Béla

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr322730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veder 2006.12.15. 15:14:41

:) Fogorvosunk magánrendelésen megoldotta problémát: nem adott számlát. Ellenben beletömött a fogba egy fémdrótot, ami miatt a fog pár év múlva elpattant.
Szájsebészet...

És a bíróság mit ítélne meg? Láblevágás 500 000...1-2 fogra biztos lehet vagy 500-1500 Forintot bevasalni rajta, ha egyáltalán tudod bizonyítani, hogy ki, mit, mikor csinalt a foggal.

L'Avvocatessa 2006.12.15. 16:42:26

Kedves Béla!

A leveledből eddig úgy tűnik, hogy az orvosi műhiba valószínüleg fennáll. Van rá vmi bizonyíték, hogy kik voltak a sintérek? Kezelőlap, számla stb.? Mert ha igen, akkor azonnal be kell jelenteni az igényt a fogorvosoknak, és a felelősségbiztosítójuknak. Utána az egyezkedés a felelősségbiztosítón múlik és nem lesz egyszerű. Kárként egyénként a helyreállító kezelés költségét érvényesíthetitek, elmellett persze az egyéb károkat (nem vagyoni kárt) is - ehhez ismerni kellene a hátteret.
Üdv, és jó hétvégét.

Kemal 2006.12.16. 05:30:25

Kedves Béla!
A leveléből úgy látom elfelejtette a mai világ alpszabályát: nem keresett referenciát. Minden új dolognál - legyen az fogorvos, vízvezetékszerelő, vagy bármi - az ismeretségi/baráti körből kell ajánlást kérni. Családom 25 éve kezelteti magát ugyanazzal a fogorvossal, és közel 30 éve egy háziorvossal. De olyat is mondhatok, hogy 15 éve egy szobafestővel dolgoztatunk. Őket nyugodtan merem ajánlani ismeretségi körömben. Ezt a szükséges elővigyázatosságot építse be életébe, és kevesebb lesz a csalódása (különösen igaz ez például a pénzügyekre is). Remélem él a tanáccsal. Üdv: Kemal

molaris 2006.12.16. 12:58:55

Kedves Béla!

Mint olyan aki már látott egynémely dolgot a fogászat világából.Nos kezdjük az elején."Két vidéki fogorvos/mészáros"-Ez a hozzáállás sértő az összes vidéken praktizáló fogorvosra;fel kellett volna utazni a fővárosba,az eredmény valószínűleg ugyan ez."amik az évek során...."-nos rendszeresebben kell látogatni a rendelőt,mert ami "tünetmentes" az a szakembernek feltűnik.Ráagásul elárulom a töméseket időnként cserélni kell még akkor is ha"tünetmentes".Az"időigényes" tömések valószínűleg gyökérkezelések voltak,és biztos vagyok benne,hogy a protokoll szerint az orvos felajánlotta a bekoronázást,ami csak EGY fogat érint."Az új doktor..."-Igen a fenntiek után ez előrevetíthető volt,ugyanis egy elhanyagolt státusz rendbehozatala bizony a mai világban drága.Próbálja ki ugyanezt a Lajtától nyugatra,garantálom a 10X-es szorzót.Ráadásul a magyar fogászat a világ élvonala,mind anyagban,mind technológiában.Véleményem szerint nagyon is elképzelhető,hogy a "mészárosok"kisebb csodát műveltek.Anno ne fájjon,olcsó legyen-most meg kritika.
Mivel a levél szakmailag nem korrekt,így fenn áll a tévedésem esélye.
Üdv:mollaris

mgy 2006.12.16. 13:25:26

Valóban óvatosan kell bánni a "vidéki" jelzővel, mivek közel 30 éve kezelte fogaimat egy salgótarjáni fogorvos és az a kezelés időtálló. A nyáron egy pesti (divatos) magánrendelő egyik orvosa végzett hasonló beavatkozást, ami után több százezer Ft-t fizettem számlásan. Az eredménnyel sajnos elégedetlen vagyok és több napja meditálok azon, vajon van-e értelme a reklamációnak, lehet-e egyáltalán esélyem.

tim_leary 2006.12.16. 15:23:09

Kedves Béla!

Üdv! Vidéki fogorvos és mészáros vagyok. Postod szimpatikus felütése ellenére próbálok objektíven válaszolni, mint hentes-szakmabeli.
A kihúzott fogak miatt perelj, ha a következőkkel bizonyosan egyet tudsz érteni:
-párodnak, amikor megjelent a fogorvosnál nem volt láza, nem volt duzzanat az arcán a fognak megfelelően
-a fájdalom első jelentkezésekor megjelent, vagy bejelentkezett a fogorvoshoz, lehetőleg aznap
-az érintett fog(ak) nem voltak az ínyszélig leszuvasodva, nem hiányzott a fogkorona jelentős része
-nem állt fenn olyan körülmény, ami indokolta volna a fog eltávolítását
-előtte minden évben megjelent a kötelező szűrővizsgálaton

Gondolom az új doktor, ezt szakmailag alá tudja támasztani, és nem arról van szó, hogy az új beteg megnyerése érdekében ennyire olcsó kommunikációs trükkhöz nyúlt volna. Gondolom megvan a húzás előtti röntgen-felvétel, nem pedig arról van szó, hogy ránézett a húzás helyére. Biztosan szívesen fog tanúskodni is.

A tömöt fogakról nem derül ki, hogy gyökérkezeltek voltak e, de a szétroppanás erre utal. Annak a minőségét megint csak röntgen-felvétel alapján lehet megítélni.
Felkínálta az orvos a gyökérkezelt fogak koronával való ellátását? Vagy öntött csappal? Ha igen, de elutasítottátok, akkor nincs ebben az esetben miről beszélni. Ha nem, akkor se nagyon, mert gyökérkezelt fogat kompozittal betömni nem műhiba.
Továbbá a tömött fogakkal rendszeresen (évente) megjelentetek fogorvosi rendelőben, hogy ugyan ellenőrizzék már le?
A szuvasodás, most legyen az elsődleges, vagy másodlagos (alászuvasodás), az tulajdonképen egy fertőzés. Egy Streptococcus mutans nevű baktérium okozza túlnyomórészt. Ez mindenkinek a szájában ott van, de van aki magas szintű szájhigiéniát tart fent és nem lyukad ki a foga. Most ezért perelnél? Azt kéne bizonyítanod, hogy a töméstől nem lehetett tisztítani a fog bizonyos részeit, vagy nem távolította el a szuvasodást reteljesen.

Műhiba perek zajlanak, konkrét esetismertetés végett ajánlom a Modern orvosi etika című könyv idevágó fejezetét.

Minden jót
V. F-M

Bütyök 2006.12.16. 16:03:47

mgy

a "pesti (divatos) magánrendelő"-k általában garanciálisan dolgoznak, mindenképpen érdemes utánajárni. max. másik fogorvost választasz.

anton.neutron 2006.12.16. 19:22:25

csak olyan dokihoz ne menjetek, aki azt kérdezgeti, hogy "biztonságos? biztonságos? biztonságos?" :DDDDD

molaris 2006.12.16. 21:45:07

Pedig igen korrekt bemutatás volt.

J53 2006.12.18. 15:07:14

Kedves Béla!

A fogászati kezelések sajnos drágák a magánorvosnál és az SZTK-ban is.
Tapasztalatom szerint a maszek fogtechnikus olcsóbban dolgozik, mint a körzeti fogorvosnak dolgozó kollégája. Az eredményt illetően nekem is vannak kétségeim, a panoráma röntgen bemutatása után az első orvos nem vállalta a kezelésemet, a másiknál pedig még nem jelentkeztem be. 2 évvel ezelőtt 160 ezer forintot hagytam az orvosnál, most nincs ennyi, de nem ez a megoldás. Addig kell keresni, míg korrekt és megbízható orvost nem találunk. Sajnos ingyen és gondolkodás nélkül húznak ki még megmenthető fogakat, a pótlás viszont szinte megfizethetetlen. Judit

tim_leary 2006.12.19. 01:59:47

Kedves J53 és Mindenki!

A fogorvosi kezelések közül a fogmegtartó kezelések az SZTK-ban ingyenesek. Tömés, gyökértömés, fogkőleszedés, homokfúvó, kürett, etc... Ezek. (annyira nem lehetek hülye, hogy csak én csinálom ingyen) Ezt utólag fizeti az orvosnak az OEP. Az általad SZTK-nak mondott rendelések nagy része pedig privatizált körzet, vállalkozás, csak logisztikailag egyszerűbb a megszokott épületben hagyni, mivel az embereknek különben egy nagyobb kerületben fogalma sem lenne, hogy hova menjenek.
A fogpótlások azok, amikért a körzeti fogorvosnak is fizetni kell, ha vele csináltatod. Éppen ezért nem értem a maszek/nem maszek fogtechnikus felosztást. Egyrészt, államilag támogatott a nyugdíjasok teljes és részleges fogsora 5 évente, a közgyógyellátottaknál ugyanez, meg a 18 év alattiak kapnak valami kedvezményt. Csak ebből egy fogtechnikus sem él meg, tehát mindenki maszekol. Csak maszek fogtecnikus meg szerintem csak néhány nagyobb városban van, de ezek nemhogy olcsóbban dolgoznak, hanem nagyon is drágán. Más kérdés, hogy nagy része jól is, de ez tapasztalatom szerint nem függ össze az árszínvonallal, hanem a technológiai háttérrel és a kézügyességgel.
Másrészt meg azt, hogy a technikus mennyiért dolgozik Teneked, mint beteg, nem oszt, nem szoroz. A Te szolgáltatód az orvos, neki fizetsz, mert Ő felel az egészért. Most képzeld el, hogy fogorvos tecnikust vált, aki olcsóbban dolgozik, szerinted lejjebb viszi az árait emiatt?
Csak hogy képbe legyetek: vidéken 5-7 ezer egy fémkerámia tag technikai költsége, Bp-n 7-sok ezer. Ki mennyiért adja tovább, az meg az Ő dolga.
Nézegesd a netet, egy hídba nem kell anyagilag belerokkanni. Volt egy pesti betegem, 4x jött, oda-vissza kocsival, így is kb 120 ezret spórolt.

Minden jót

oPTi 2007.04.22. 17:20:35

Na igen, nekem is volt szerencsém egy ilyen sintérrel... Közel volt, kis községben praktizált. Gondoltam, ha rossz lenne, nem élne meg.

Kicsit gyanús volt, hogy nem röntgenezett, csak nekiállt, furkált, tömött (mindent egyedül, asszisztense nem volt), röntgen nélkül megállapította, hogy 9 fogamat kell tömni. (Addig félévente jártam kontrollra - ahova költözés miatt most nem tudtam már elmenni.)

Nos, az első kezelés után, amikor számlát kértem, hirtelen megnőtt a kezelés ára (Ja, számlát kér? Akkor rájön még az ÁFA. Aztán adott is egy számlát, amin szerepelt, hogy tárgyi adómentes.)

A 9 rossz fog gyanús volt, elmentem másik fogorvoshoz, aki szerint egy régi, repedezett amalgántömést kellett cserélni.

Egy évvel az első orvos kezelése után feleségemnek is, nekem is gondjaink lettek azokkal a fogakkal, amiket ő kezelt. Érdekes módon, amit más orvos csinált 6, illetve 3 éve, azoknak semmi bajuk nem volt, vagyis feltehetően nem a fogmosással, vagy hasonlókkal volt gond...

Fura, nem?

Természetesen mivel a fogorvosnál nem volt rendes nyilvántartás, nem tudom bizonyítani, hogy ő végzett hanyag munkát. Természetesen a többi betegéről sincs nyilvántartás, így csak azt tudom javasolni, hogy Abdán senki se menjen fogorvoshoz...

oPTi 2007.04.22. 17:21:45

Na igen, nekem is volt szerencsém egy ilyen sintérrel... Közel volt, kis községben praktizált. Gondoltam, ha rossz lenne, nem élne meg.

Kicsit gyanús volt, hogy nem röntgenezett, csak nekiállt, furkált, tömött (mindent egyedül, asszisztense nem volt), röntgen nélkül megállapította, hogy 9 fogamat kell tömni. (Addig félévente jártam kontrollra - ahova költözés miatt most nem tudtam már elmenni.)

Nos, az első kezelés után, amikor számlát kértem, hirtelen megnőtt a kezelés ára (Ja, számlát kér? Akkor rájön még az ÁFA. Aztán adott is egy számlát, amin szerepelt, hogy tárgyi adómentes.)

A 9 rossz fog gyanús volt, elmentem másik fogorvoshoz, aki szerint egy régi, repedezett amalgántömést kellett cserélni.

Egy évvel az első orvos kezelése után feleségemnek is, nekem is gondjaink lettek azokkal a fogakkal, amiket ő kezelt. Érdekes módon, amit más orvos csinált 6, illetve 3 éve, azoknak semmi bajuk nem volt, vagyis feltehetően nem a fogmosással, vagy hasonlókkal volt gond...

Fura, nem?

Természetesen nem tudom bizonyítani, hogy ő végzett hanyag munkát, így csak azt tudom javasolni, hogy Abdán senki se menjen fogorvoshoz...
süti beállítások módosítása