Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Ki a sírhely igazi gazdája?

2013. április 15. - zugügyvéd

Külön műfaj a sírhelyek feletti rendelkezési jog elintézése. A Zugügyvéd családon belül találkozott olyan esettel is, hogy a sírhelyet nem tudta meghosszabbítani egy közeli hozzátartozó, mert nem ő volt regisztrálva jogosultként. A jogosult meg külföldre költözött, ismeretlen címre.

Tisztelt Zugügyvéd!

Egy sírhely feletti rendelkezési joggal kapcsolatos kérdésben fordulok Önhöz.

Nagyszüleim tőlünk nagyon messze éltek, így a kapcsolatot elég nehezen tudták szüleim csak tartani velük.
Nagymamám 1994-ben elhunyt. férje, nagyapám hátralévő 9 évére újraházasodott, új feleségével a viszony azonban nagyon csúnyán alakult. Az új feleség nemcsak nagyapám ingatlanjára és a család örökségére tette rá a kezét, de ápolását is súlyosan elhanyagolta. A probléma sajnos anno, még nagyapám életében nem lett megoldva, részint a távolság, részint a családi béke megőrzése érdekében. Magam pusztán kisgyerek voltam ekkor.

Nagyapám halála után az ismert okok miatt mostohanagymamám és a család között minden kapcsolat megszűnt. Nagyapámat nagymamám mellé temette, a lehető legolcsóbb módon, továbbá nevét évekig nem vésette fel a sírra, erről később édesanyám gondoskodott amolyan partizán módon. Nagyapám második felesége a sírt azóta egyáltalán nem látogatta, teljesen elhanyagolta.

Nemrég úgy döntöttem, megpróbálom megoldani a  problémát, és immáron felnőve, felkerestem őt. Szerettem volna elérni, hogy valamilyen módon ruházza rám át a rendelkezési jogot a sír felett, ugyanis előbb-utóbb újra ki kell majd váltani azt (a legrövidebb időre kötötte anno), márpedig tőle ezt nem igazán várhatom, az ő halála esetén pedig (nem fiatal már ő sem) a gyerekeitől különösen nem, nem is ismerték nagyapámat szerintem, legalábbis a temetésére nem jöttek el. Miután azonban megtudta, ki vagyok, teljesen elzárkózott tőlem.Több levelet is írtam a család különböző tagjainak, de kollektíven nem válaszolnak - szerintem azt hiszik, a régi pénzügyi dolgokat jöttem bolygatni, noha többszörösen kifejtettem, hogy nem akarok semmi mást a nagyszüleim sírján kívül.

Úgy tudom, a sírokkal kapcsolatos rendelkezési jog nem olyan egyszerű, mint egy tulajdonjog, ráadásul mivel mostohanagymamám váltotta ki a sírt, még előnyt is élvez. Van bármi esélyem, hogy megkapom a nagyszüleim (és dédszüleim) sírja feletti rendelkezési jogot attól a nőtől, aki a temetés óta rá sem nézett?



Tisztelettel:
K.   Tamás

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr185228116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pink ninja 2013.04.15. 17:51:12

en egeszen pontosan ilyen helyzetben voktam tavaly osszel, csak annyi volt a kulonbseg, hogy a nagyapam masodik felesege is meghalt, igy az o lanyaval kellett felvenni a kapcsolatot.
azt sem tudtam, hogy o el-e meg, illetve csak egy 20 evvel ezelotti cimem volt tole. elmentem szemelyesen, irto mazlim volt, ott lakik, kedves volt, lemondott rola. ha ez nem tortenik meg nem is tudom mi lett volna, a temetkezesi vallalkozo nem sok jovap kecsegtetett. (edesapam temeteset inteztem, amikor kiderult, hogy a sirhely a 2. felesege, es apukamat nem temethetjuk a szulei melle)
szoval ez egy rettenetes helyzet, baromira rosszul van szabalyozva szerintem, nekem pusztan csak mazlim volt, engem is erdekelne a hivatalos megoldas.

Dr. Bélus___ 2013.04.15. 19:03:13

Te figyelj, én nem vagyok jogász, de ha nem fizeti a sírhelyet, akkor az szabad préda lesz, nem? Mármint megválthatod. Lehet most kiderül a vicces naivitásom (soha nem váltottam még meg sírt), de azt hiszem akárki is a kezelője le lehet zsírozni totál hivatalosan, hogy ha más nem váltja meg, akkor te a lejárat napján kicsengeted érte a pénzt. Ha magánvállalkozás a temető (ha jól néztem elvileg van ilyen is), akkor szerintem jó esélyed van. Az meg szerintem végkép elintézhető, hogy az exhumálást kihagyják a tulajváltozás ellenére is.
Szerintem a temető üzemeltetőjét keresd meg, tőle kérj segítséget; valszeg látott már hasonló esetet, tudni fogja, mi a teendő.

Kategórikus Imperatívusz 2013.04.15. 20:55:52

Kedves Tamás!
Dr. Bélusnak igaza van, de nem kell semmit sem zsírozni, meg kavarni, csak meg kell várni amíg lejár a rendelkezési jog, és ha nem váltja újra senki, akkor mindenki számára megválthatóvá válik a sír. (Az egyébként mindegy ki a temető tulajdonosa: az 1999. évi XLIII. tv szerint lehet állam, önkormányzat, egyház, gazdasági társaság is akár.)
Más lehetőséged nincs a rendelkezési jog átíratására. Figyelem! A síremlék (sírkő) attól még nem lesz a tulajdonod, de a rendelkezési jog lejártát követően elbontathatod, és bányába viheted (magyarul kidobható a szemétbe)
Egyébként (és ez az én véleményem) a rendelkezési jog szabályozása az egyik legjobb része a Ttv-nek.

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.15. 22:15:08

@Kategórikus Imperatívusz:
ha már a törvényre hivatkoztál, akkor idézzük is ide:

1999. évi XLIII. tv :
22. § (1) A temetési hely felett - a nemzeti sírkertbe tartozó temetési hely kivételével - az rendelkezik, aki megváltotta.

(2) A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.

(3) A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.
süti beállítások módosítása