Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Ünnepélyes nyúlkínzás

2013. március 29. - zugügyvéd

A Zugügyvédnek egy alföldi kisváros melletti nyúltartó telepről készült leleplező riport jut eszébe az alábbi felvetésekről. A riportfilm a szögesdrót kerítés bemutatásával akarta illusztrálni a nyúltartás állatkínzásra utaló körülményeit. A felvételen azonban kiválóan látszott, hogy a kerítés teteje kifelé hajlik, vagyis nem a nyulak ellen, hanem a nyulak védelmében készült a tolvajok miatt. Egyébként a Zugügyvéd véleménye is az, hogy meggondolatlanul, felkészületlenül ne vegyünk nyulat a csemeténknek, barátnőnknek ajándékba.


Tisztelt Zugügyvéd,

Ilyenkor húsvét előtt a piacokat elárasztják élő nyúl árusok, és az kisállat kereskedésekben is jóval több nyulat kínálnak eladásra. Közhelyszámba megy, hogy ezeket a nyulakat később a vásárlók megunják, vagy elviszik az állatkertbe, ahol kígyóeledel lesz belőlük, vagy a szakszerűtlen tartás miatt elpusztulnak – a sok simogatás bordatörést okoz – vagy egyszerűen szabadon engedik őket, hogy  ösztönösen  feltalálják majd magukat a mezőn…

Az a kérdésem, az ilyen felelőtlen nyúltartás, nyúlárusítás nem meríti-e ki a Btk. szerinti állatkínzás bűncselekményét?

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr445179530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.03.30. 11:16:40

De, kimeríti. Ahelyett, hogy inkább levágnák, oszt' felszecskáznák, milyen fincsi husi is az ... :) Annyira, hogy tudtommal a középkori szerzetesek böjtös kajának nyilánították ott, ahol nem akadt elég halacska ...

Még szerencse, hogy legalább ez a nyusziabajgatós idiotizmus most itt végre nem a cúna 'pedofilpapok' miatt van, hanem azok bűne, akik már kb. 100-200 éve a pogány elemeket akarták visszahozni ebbe az ünnepbe, a nyugati világban, a keresztényi megváltás üzenete helyett. A komcsik alatt meg pláne nyomták a nyuszi-csibe-tojás-locsolás kombót.

Easter kelta istennő szent állatának, meg a többi ilyenkor elővett, (esetleg még hazai is) népi gyökerű termékenységi rituálénak ugyanis Jézus Krisztushoz semmi köze sincs.

VT Man 2013.03.30. 11:22:45

"Közhelyszámba megy, hogy ezeket a nyulakat később a vásárlók megunják, vagy elviszik az állatkertbe, ahol kígyóeledel lesz belőlük"

Szerintem törvényileg tiltsuk meg a kígyóknak a húsevést.

Az nem európai, nem nyugatos.

Le a húsevő állatokkal!

Leonce 2013.03.30. 11:38:07

A nyulak nagyon aranyos értelmes állatok, értik a nevüket, ragaszkodnak a gazdájukhoz. Csak nyerünk vele, ha elkezdjük felelősségteljesen tartani és foglalkozni vele.
Aki úgy érzi erre esély sincs, az meg se vegye , inkább menjen el nyúlsimogató programra.
Igen, tiltani kéne az ilyen nyúlkiárusításokat.

TiZ 2013.03.30. 11:42:57

@ekszvájzed: A téli napforduló pedig pogány ünnep volt, amire rátelepedett az egyház. 1:1
Egyébként nyúl helyett jobb lenne a szög, meg kalapács?
:-)))

2013.03.30. 11:52:14

@TiZ:

Jó, akkor szedd elő a dokumentumokat, és állapítsd meg, mi volna a helyes időpont ... :))) Te nagyon okos ember, a rómaiak meg ugyanezt csinálták a barbárok ünnepeivel, meg isteneivel: kicserélték őket a sajátjaikéval, s később a keresztények is csak tőlük tanultak. A lehető legjobb megoldás, és alig halt bele valaki (ebbe legalábbis)

És úgy általában minden vallás és világnézet így tett, ha telipakolták volna az évet az ünnepekkel, a végén nem dolgozott volna senki ...

A nyulak, barikák, csibék, tojások, csokik, locsolás, stb. meg nem váltanak meg senkit, gondolom még Buddha, vagy Krisna helyett se lennének jók.

A szöget meg a kalapácsot már jól felhasználták Toffi és az ő gorillája, de te csak nyuszikázz tovább, ha már olyan nagyon ünnepelni akarsz valamit, de nem is értem, hogy annak, aki nem keresztény, miért fontos ez ... Talán csak nem a tavaszi napforduló áll a hited középpontjában?

andras87 2013.03.30. 12:35:16

Szerintem se vegyen senki felelőtlenül nyulat húsvétra. Csak az vegye meg aki le is tudja vágni, és feldolgozni ha a gyerek megunja.
Segítségképpen egy videó:
www.youtube.com/watch?v=cNxo7GFEXWw
És pár recept:
www.mindmegette.hu/kereses/recept/ny%C3%BAl

TiZ 2013.03.30. 13:36:10

@ekszvájzed: Na ugye! Mondom én is, hogy mindenki igyekezett a saját képére formálni a csillagok mozgását.
Nyulat pedig ne vegyenek a gyereknek, mert minden bizonnyal csak nyűg lesz három-négy nap múlva.

2013.03.30. 14:18:54

@TiZ:

Hát ja, ahogy pl. a vörösök majd utánuk a nácik is a május elsejét (may day) ami évezredeken át előbb pogány, majd keresztény volt ... ebben nincs vita.

Itt a tartalom a lényeg, amelyet mindenki azzal tölt meg, ami a számára fontos, ezért is kérdezem, hogy mi a francnak a nyuszikázás a gyereknek, ha elvileg ugye nagyon nem akarjuk, hogy termékeny legyen, nemde?

Mert ha egy ünnep lényege kifújni látszik, lévén az emberek tömegei számára egész tanköteles koruk alatt összesen néhány mondatot vesztegetnek az ügyben, és nem értetik meg velük, csak az ilyen külsőségekre szoktatják őket, hát szépen elmegy afelé, hogy már fingunk nincs, miről szólna, de mindig vannak, és egyre többen lesznek, akik jól megszedik magukat rajta. Ilyenkor jönnek azok, akik a mindenféle cukkermukker dolgok megvásárlására buzdítanak, de még magyarázatot se fűznek hozzá.

(Láss csudát: ahhoz képest, ami filmeket Amcsiban szakmányban a Mikulás meg a karácsony köré kerítenek, nagyon jól láthatóan a húsvéttal már nem tudnak, és nem is akarnak mit kezdeni. Kb. egy darab kommersz film se szól erről. Hogy is magyaráznák meg, hogy most a "szeretet" helyett minek is kéne örülni?

A húsvéti ünnepkör médiatolmácsolásában nemhogy konszenzus, de még egy erős központi figura sincs, azaz VOLNA ugyan, de az ugye már nem kell (tudjukkiknek). Míg a 'Santa' szépen ki tudta decemberben taszajtani a jászolban gőgicsélőt, egy nyuszika, (vagy akár ezer se) már nem elég testes és szimbolikus ahhoz, hogy ugyanazt a személyt, de az immár felnőve durván megalázva kivégzettet majd életbe visszatérőt eltakarítsa ellenségei útjából.)

Ha minden flottul volna, meg értelem szerint, akkor pl. a valentinozás helyett / mellett a férfi-nő párok tagjai ajándékoznák egymásnak ezen állatkákat, hogy a nyulakéhoz hasonlóan sok gyerekük legyen, már amennyiben ez a céljuk,

ami, valljuk be, mai világunkban, errefelé szinte már csak azoknál játszik be, akik a lagzin meg a szabadulóünnepen kívül más örömteli bulizást meg efféle rituálékat nem nagyon ismernek, avagy gyakorolnak ... :)))

zsírmalac 2013.03.30. 15:20:24

@andras87: "Csak az vegye meg aki le is tudja vágni, és feldolgozni ha a gyerek megunja."
Ez nagyon gáz.
Igazi tiszteletlenség.

gabors 2013.04.01. 23:46:35

@zsírmalac: mi ebben a gaz nem vagyok kigyo hogy egyben elve lenyeljem ...
süti beállítások módosítása