Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Ingatlanközvetítő és a dolgozói kötbér

2011. június 07. - zugügyvéd

Az ingatlanközvetítő cégek egy része nemcsak az ügyfelekkel, hanem a saját alkalmazottaikkal is ellentmondásos, kibogozhatatlan szerződéseket kötnek, amelyre hivatkozva perlik később őket. Vajon etikus lépés-e bejelentést tenni a megfelelő szerveknél?

 

Tisztelt Zugügyvéd Úr!
 
Szeretném a kommentezők tanácsát, véleményét kikérni az alábbi eset kapcsán.
 
2006 őszén elmentem dolgozni egyik legnagyobb  ingatlanos céghez. 2008 januárban minden előzmény nélkül ki akartak rúgni, mondván, hogy nem tudok beilleszkedni a társaságba.
A társaság 20-30 év közöttiek, akik állandóan az ajtó előtt dohányoztak és a magánéletük aktuális eseményeit tárgyalják folyamatosan.

Nos én nem dohányzom és legfeljebb az öt pici unokám kedves tetteiről tudtam volna előadást tartani, de az gondolom senkit nem érdekelt volna. Sőt...
Így én az asztalomnál dolgoztam, amikor bent tartózkodtam az irodában.
Természetesen azt gondolom, hogy a beilleszkedés nem munkaügyi kategória. Senkivel, semmi problémám nem volt. Nekem ez sem jelentett problémát, hogy nem vihorászhatok az ajtó előtt.

Miután eljöttem a cégtől, pánikomban elmentem egy kicsi irodához, de csak 3 hétre és abból is 10 napig nem működött a rendszer, mert nem tudták a hirdető céget kifizetni.


Egy kedves volt kollegám rálelt egy hirdetésemre és rögtön feldobott a régi helyemen. Ezután bepereltek, titoktartási szerződés megszegése miatt. Az Önálló Kereskedelmi Ügynöki Szerződésben valóban szerepelt egy ilyen tétel 1 millió Ft-al büntetve, ma már 5 millió ez a kötbér.

Sajnos ezt a szerződést 2007. novemberében íratták alá velem, mely érvénybe ugyan már 2007 julius1-től lépett, de a kötbért tartalmazó 1. sz melléklet csak 2008 julius 1-től lépett hatályba.

 

Ezt senki nem érti, hogy lehetnek egy szerződésben ilyen idő intervallumok.
Természetesen januárban, amikor egy péntek délután az irodavezető visszarendelt az irodába, már a szekrényemből, asztalomról minden anyagomat begyűjtött és kizárt a rendszerből is. Ezt azokkal szokták tenni , akiket rajta kapnak sajátzsebre való dolgozáson.
Nálam ilyen nem történt.


Soha többet nem kaptam vissza a  szerződésemből a saját példányomat. Így nem volt, mit tanulmányoznom a távozásom után. A kötbér bevezetési határidő előtt én már eljöttem a cégtől.

Feltételezem, hogy ezért  az előző 2006.évi szerződés alapján pereltek be, amit az én véleményem szerint már felülírt a 2007. évi aláírt szerződés.
Sajnos deviza hitelem miatt, azonnal munkát kellett találnom, mert a 65 ezres nyugdíjam semmire nem fedezet, ezért mentem el pánikomban egy másik ingatlanos céghez három hétre.


A perlés nem a 2007. évi aláírt szerződés alapján történt, hanem a korábbi 2006. évi alapján, ezért  bíróságon ezt szóvá tettem, de akkor a cég ügyvédje letagadta, hogy lenne egy újabb szerződés, majd a 2. tárgyalásra már elhozott egy példányt, hogy még is van, de az nem az volt, amit én aláírtam, hanem egy manipulált összefénymásolt anyag volt.


Én az eredetin minden oldalt leszignáltam, néhány kollegám elküldte a saját példányát és az is olyan formátumú és tartalmú volt, amit én is aláírtam.

Hiába kérem a cégtől az eredeti példány kiadását, nem hajlandóak kiadni semmit. Igy első fokon a pert is elvesztettem, mert a bírónő nem kérte be a 10 perces tárgyalások során az eredeti akár 4 példányt is, sőt még szót sem kaptam egyszer sem.


Az ítéletbe leírta, hogy azt nekem kell bizonyítani, hogy volt ilyen szerződés, sőt a cég nem köteles minden oldalt leszignáltatni sem. Így ő elfogadja azt a példányt, amit a cég ügyvédje bemutatott.
Egyszerűbb volt elfogadnia, mint tárgyalni a témát.Látszott rajta, hogy megfáradt már és nagyon unva, utálkozva végezte még ezt a pár perces munkát is.
Most azon gondolkodom, hogy hogyan tudom az igazamat bizonyítani, amikor elvették és nem kaptam vissza a szerződésemet.

Ma már tudom, hogy egyetlen hibám az volt, hogy értettem, amit látok és amit hallok és ez nem volt előnyős az irodavezetőnek, pedig én soha semmiről, senkinek nem beszéltem. Ez már nem tartozik egy nyugdíjasra.
Nyerőbb alkalmazni egy pincért, vagy egy mixert, mint felsőfokú végzettségű nyugdíjast.
 
Az ítélet után fellebbezhetek, de az írásos szövegben benne van, hogy a következő ítéletet meghozzák a felek részvétele nélkül.  Most akkor minek a fellebbezés! Miért döntenének másként?
 
Az gondoltam, hogy az OMMF-hez fordulok segítségért, hogy megkaphassam a szerződést, amit 4 példányban írtam alá. Terveztem, hogy ezt megírom az irodának, hogy amennyiben saját kérésemre nem adják ki az eredetileg aláírt szerződésemet, akkor a Munkaügyi Felügyelet segítségét fogom kérni.

Számomra érthetetlen módon az én ügyvédem ezt nem támogatja, mert szerinte ez zsarolás és még engem fognak feljelenteni.
Akkor mit lehetne tennem a saját igazam bizonyítására.

Az egyértelmű, hogy itt a pénzre hajtanak.
 
Ha nem akarnék többet a tükörbe nézni, akkor az APEH felé is lenne ötletem, de így a többi tanácsadóval is kiszúrnék. Ez és csak ez tartott eddig is vissza.
 
Várom a hozzáértők tanácsát!
 
Tisztelettel:
S.  É.
 

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr92964244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2011.06.07. 15:42:37

Nem értem teljesen a sztorit....
Posztíró még a kirúgása előtt, titokban elment dolgozni egy másik céghez?
Mert akkor nem nagyon ugrálnék a helyében.
Ha nem így van, akkor viszont miért perlik? Mert a kirúgása után elment dolgozni máshova?
És munkaszerződése vagy megbízási szerződése volt?
Szóval kicsit zavaros a történet.

különvélemény 2011.06.07. 15:45:56

Milyen titoktartás?
Ha azt kötötték ki, hogy nem mehetsz el a konkurenciához dolgozni, akkor azt ellentételezni is kell, különben érvénytelen.

cbc 2011.06.07. 15:58:23

Semmit ne fizessen, viszont azonnal keressen ügyvédet. Önt sejtésem szerint önálló vállalkozóként foglalkoztatták - már ez is támadható egyébként. A titoktartási kötelezettséget sem lehet örök időkre kikötni. Az ilyen ingatlanos szerződések általában számos sebből véreznek, és sikerrel támadhatóak a bíróságon. Javaslom a cégközpont felkeresését is.

Tanulság: mindenféle semmi Kft-nek NEM írunk alá milliós kötbéreket.

cbc 2011.06.07. 15:58:57

Többieknek: az ingatlanirodák fizetést, azt egy fillért sem adnak, csak jutalékos rendszerben fizetnek, szó sincs itt munkaviszonyról!

vidra84 2011.06.07. 17:13:10

nem értem, hogy egy munkaszerződésekkel trükköző munkáltató adóhatóságnál való feljelentése hogy lehet erkölcsi kérdés. ez talán csak technikai kérdés lehet (most bemenjen az ember vagy küldjön levelet dilemma)

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.06.07. 17:37:53

Célellenőrzést lefolytatnak manapság névtelen bejelentés alapján is.
Főleg a NAV.

j311 2011.06.07. 17:44:23

Végig sem olvastam, de...
Már ott elbukta a poszt toló, hogy a cégnél tartotta szerződése saját példányát.
Ilyen hibát már pályakezdő tacskó koromban sem vétettem.

Mellesleg ezután semmilyen könyörület nem lenne bennem. Munkaügyi Felügyelet, APEH, minden amit lehet.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2011.06.07. 18:02:08

Azt elárulná nekem valaki, hogy abból az 1 havi jutalékból mennyit kap meg az ügynök? Ti. nekem minden 3. ügynök felajánlja, hogy megkerülve az irodát hoz bérlőt (garanciát az egy éves bérletre ő és az iroda sem ad egyébként...), de lényegében majdnem ugyanannyit szeretnének a kis telhetetlenek.
Egyébiránt ilyet inkább a fiatalok csinálnak, az idősebbek nem kockáztatnak.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2011.06.07. 18:07:51

@j311: Így van! Viszont ha ugyanakkor kezdő volt kollégának megvan a szerződése, az valószínűsíti, hogy a levélírónak is hasonló lehetett a fiókjában. Esetleg ha több munkaszerződéssel machinál a cég az nem tudom mennyire szabályos.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2011.06.07. 18:10:08

Ja, az utolsó oldal szempontjából azt hiszem az sem szabályos, ha azon csak az aláírások szerepelnek vagy ha nincs oldalszámozva.Legalábbis támadható.
De nem akarok hülyeséget mondani.

telkoe 2011.06.07. 18:20:12

@espadazo - Játékbolt:: olyan 1/3 kapja penznek a tobbi megy a halozatnak es a irodavezetonek

fofofo 2011.06.07. 18:29:58

azt az ugyvedet azonnal kirugnam. abban, hogy a munkaugyi felugyelethez fodulok, ugyan mi a zsarolas?

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2011.06.07. 18:52:42

@fofofo: Van olyan ügyvéd, aki amikor nem akar dolgozni, meg összeütközést a bíróval, akkor előszeretettel kihagy fontos, de garantáltan konfliktust okozó dolgokat. Legegyszerűbb fix összegért elmenni 1-2 tárgyalásra, aztán nyugodtan copy paste-zni az iratmintás cd-ről.

21es 2011.06.07. 19:25:51

A bíró abból amit itt leírt, nem tehetett mást. A cég bemutatott egy ügynöki szerződést eredeti aláírással, amit a posztoló vitatott, hogy hamisítvány. Ő egyéb szerződést nem tudott mutatni. Most erre akkor mit kellett volna tennie a bírónak? Bemondásra elhinni?

Fellebbezés ügyében leginkább az ügyvéd tanácsát fogadja meg, mert itt bocs, de a posztoló nagyon keveri a fogalmakat.

Én biztosan tanulságként levonnám, hogy
szerződésből 1 pl. mindig az enyém, amit megőrzök
nem vádolom a bírót, ha nem értem pontosan ami körülöttem folyik
hiszek az ügyvédemnek, vagy keresek egy másikat és legalább annak hiszek, mert nem biztos, hogy átvernek, főleg, ha az én fejemben van a káosz.

Aztán ha az megnyugtat, dobja fel őket a NAV-nál, de ugy konkrétan mégis mit vizsgáljanak? Mondjuk nincs olyan cég, ahol nem lehetne mit keresni, csak az a kérdés, hogy találnak-e. Ez nem tükör kérdése, mert abból amit leírt, a cég télleg megszivatta

knbm (törölt) 2011.06.07. 19:43:08

@fofofo:
Mi köze ehez a munkaügyi felügyeletnek? Ez nem munkaviszony, és nem is bújtatott munkaviszony.
Vállalkozóként csatlakozik egy frachise-hoz, alfranchise szerződést köt a céggel. A cégtől nem kap pénzt semmilyen jogcímen. Pénzt az ügyfelektől kapja nem a cégtől. A cég felé befizeti a bevétele egy részét az iroda és rendszerhasználatért. A szerződése versenykorlátozási klauzúrát tartalmaz mely szerint ha a jogviszonya megszűnik, x ideig nem dolgozhat más ingatlanos cégnél.
A szerződést el kell olvasni, aztán megtartani egy saját példányt, és végül betartani a szerződés pontjait. Ennyi.

nemkreten 2011.06.07. 20:10:17

5 millió???
Na ne már! Fizess egy f..sza ügyvédnek félmilliót, aztán meg felejtsenek el! Nem kell erre sajnálni a pénzt! Sikerdíj 10%-a és mindenki boldog lesz! :9
Csak a felperes nem...:D

j311 2011.06.07. 20:35:00

@espadazo - Játékbolt:: Ahány dolgozó, annyi szerződés. Ebben nincs semmi extra.

2011.06.07. 21:07:33

@knbm: Ez nem munkaviszony, és nem is bújtatott munkaviszony.
nem-e... a gyakorlatban meg azért simán munkáltatói feladatokat lát el az iroda.
az egy dolog, h le van fedve az egész papírral. az sokat kibír.

Borcsika 2011.06.07. 21:53:10

velem, az egyik munkahelyemen alá akartak íratni egy papírt, hogy 2 évig nem dolgozom hasonkó ügyekkel foglalkozó cégnél. mondtam, ok, de akkor fizessék ki a 2 évi béremet egyben. még azügyvéd se tudott köpni rá semmit, hanem a fülem hallatára azt mondt az igazgatónak: "döntsd el, akarsz-e fizetni, mert egy ilyen papirnak ára, a tyúknak meg esze van". És fizettek, és nem is 2 évet, hanem hármat, mert én beleszámoltam az inflációt is.
Korábban szerepelt már, és egyre inkább arra hajlok, hogy valóban tréningelni kéne a munkavállalókat, hogy a saját jogaikkal legyenek tisztában, és szerződés nélkül NEM kezdünk el dolgozni. Az ilyen, és ehhez hasonló tetvek arra gyúrnak,hogy a munkavállalót azelőtt kivágják, mielőtt letelne a 3-5 év,és a felmondás miatt végkielégíteni kellene.
Az egy másik sztori a sztoriban, hogy nagyi korú hölgynek miért van jelzáloghitele, és miért nem él boldogan nyugdíjas éveket... De ez más tészta...

csabby99 2011.06.07. 22:05:26

hát nem nagyon tiszta az egész történet, de ha nem maradt a szerződésből eredeti példány akkor a bíróság felhívja a másik felet hogy nyújtsa be a saját példányát. ha az nem eredeti hanem valami összefénymásolt dolog akkor az első kérdés/ kérés az lenne hogy mutassák be az eredetit, a másik meg egy szakértő megmondja simán hogy össze lett fénymásolva. Egy okirat akkor elfogadható ha mindkét fél a számozott oldalakat legalább leszignózza az utolsó oldalt pedig cégszerűen illetve rendes aláírással ellátja. Hiszen ha nem így történik akkor könnyen manipulálható lenne minden anyag.

Rebuild 2011.06.07. 22:29:19

@knbm: Full igazad van. Pontosan erről van szó !!

cbc 2011.06.07. 22:56:27

Az ilyen nagy ingatlanos hálózatok szerződéseinek van egy közös sajátosságuk: beleírnak mindent amit nem szégyellnek, ugyan tudják, hogy a bíróságon nem áll meg, de nagyon sokan így is megijednek, mert fogalmuk sincs arról, hogy ezt az egész vállalkozósdit eszik-e, vagy isszák.

Újra mondom: fogadjon egy jó ügyvédet, a legtöbb ingatlanirodán pillanatok alatt lehet fogást találni (egy részüknek még a papírjai sincsenek rendben, gondolok itt a szükséges OKJ végzettségre), nem beszélve a színlelt munkaviszonyról.

Ha Ön vállalkozóként dolgozott, nem lehetett semmiféle főnöke, nem rendelkezhettek az idejével és nem kaphatott konkrét utasításokat. Elég ha egyetlen e-mailt fel tud mutatni, amiben Önnek utasításokat adtak, vagy éppen az "ügyeleti beosztását" közölték.

Valaki kérdezte: az ingatlanos a jutalék kb. 40%-át kapja meg, ha ő volt mindkét oldalon (ő vette fel, és adta is el az ingatlant). Ha csak az egyik oldal volt ő, akkor 20% körül. Éppen ezért kezelendő fenntartással az összes "nálunk milliókat kereshet" hirdetés, mert ez csak egy nagyon szűk éppen szerencsés pár %-nak sikerül, a többiek pár tízezret, vagy még annyit sem visznek haza.

Egyszerűen csak számolni kell: Magyarországon tavaly volt 90.000 lakáseladás, ennek ha csak a fele ment ingatlanoson keresztül (de kevesebb valójában), akkor az 45.000 db évente, 3750 darab havonta - vagyis nem is jut mindenkire tranzakció minden hónapban...

cbc 2011.06.07. 22:57:32

@knbm: "A szerződése versenykorlátozási klauzúrát tartalmaz mely szerint ha a jogviszonya megszűnik, x ideig nem dolgozhat más ingatlanos cégnél."

Ez azért nem ennyire egyszerű, mert a versenykorlátozásért cserébe semmiféle ellentételezésről nincs szó ezekben a szerződésekben. Csak úgy natúr pedig nem lehet kikötni.

Perillustris 2011.06.07. 22:58:39

@csabby99: De ha letagadják a későbbi létezését, akkor mindegy.

A80 2011.06.07. 23:10:41

Sajnos az OMMF nem tud segíteni, ugyanis nem volt munkaviszony, a leírtak és az iparági gyakorlat szerint megbízási (polgári jogi) szerződéssel dolgoztak az irodában. A saját példányt nem is értem hogy lehetett kiadni a kézből, azt biztonságos helyen kéne őrizni, ellenérdekű féltől miért is lenne elvárható, hogy kiadja azt a példányt? Ha van bizonyíték, akkor magánokirathamisításért kell feljelenteni.

roadrunner 2011.06.07. 23:33:17

Hulye nyugger nem ven nyugger.
Ezt beszoptad, bar kurvara nem ertem ezt a harom hetet.Mikor ,hova es miert valamint mit csinaltal ott?
Kirugas elott vagy utan?

hirokin 2011.06.08. 08:18:47

Ha a levélírót a hirdetése alapján dobták fel, akkor valószínűleg az történt, hogy a régi iroda ügyfeleinek lakását hirdette a neten az új iroda nevében - úgy, hogy nem volt szerződése velük.
Az ilyet nem szokták szeretni az irodák. Bár emiatt 5 millióra perelni valakit kissé túlzás.

waces · http://blog.waces.hu 2011.06.08. 08:33:08

@21es: "A cég bemutatott egy ügynöki szerződést eredeti aláírással, amit a posztoló vitatott, hogy hamisítvány"

vs post:

"majd a 2. tárgyalásra már elhozott egy példányt, hogy még is van, de az nem az volt, amit én aláírtam, hanem egy manipulált összefénymásolt anyag volt."

az ugyved egy fenymasolatot mutatott be. az sehol nem eredetivel egyenerteku.

21es 2011.06.08. 09:04:31

@waces: Elég káoszos amit a posztoló leír, de a bíróságon bemutatott szerződés valszeg az utolsó oldalon eredetiben alá volt írva, csak az oldalak nem voltak már szignálva. Vagyis a belső tartalmába cég belebabrált posztoló állítása szerint.

Ha fénymásolat lett volna a biró felszólította volna a céget, hogy mutasson be eredeti pl-t és komolyabban foglalkozott volna a posztoló állításával is. A bíró azért volt fásult és unott, mert nyilván látta, hogy egy össze-vissza beszélő jogi analfabétával van dolga, aki még az ügyvédjének sem hisz, csak állít valamit, bizonyítani meg nem tudja. Erre különben később az ügyvédje is figyelmeztette, de abból is csak annyit értett, hogy nem neki ad igazat.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.08. 15:00:56

@21es: a bíróság tetszése szerint fogad el, vagy nem fénymásolt doksikat.

az én kis pörömben tőlem mindent eredetiben kért a bírónő, a felperestől meg elfogadta az összes cuccot bemondásra vagy másolatban.

vicces volt. annyira persze nem.

21es 2011.06.08. 15:20:03

Ez akkor lehet igaz, ha semmilyen papír nincs csak a fénymásolat. Különben eljárási hiba. Ügyvéded közben hol volt?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.08. 15:31:04

@21es: komoly, 30 rugós ügy, magányos harcosként mentem. :]

21es 2011.06.08. 15:47:17

@mcs: Értem. Igazán sajnálom. Ekkora ügybe ügyvéd nem száll be, Te nem értesz hozzá, valószínűsíthető a bukta. A bírók sem szentek úgy általában, főleg ha nincs ellenfél. Még úgy is hallottam rémtörténeteket. Tanulság: ekkora ügyeket meg kell tanulni benyelni, mert a végén még perköltséged is lehet.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.08. 19:00:43

@21es: ó, azért én még nem adtam fel a reményt, bár nem értek hozzá, de megpróbálok valamit kihozni a projektből.

azt mondod, eljárási hiba? na, akkor már csak meg kell nézni, milyen szabályok vonatkoznak az eljárásra és az az alatt elkövetett hibákra. :]

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2011.06.10. 23:00:30

először is: villámgyorsan válts ügyvédet, keress egy agilisebbet, mert szükséged lesz rá!

a fellebbviteli tárgyalás -- a perérték miatt -- gondolom már az ítélőtáblán lesz, kötelező jogi képviselet mellett, de ha másodfokú bíróságként járnak el, nem kötelező a periratok alapján, tárgyalás megtartásának mellőzésével dönteniük, kérvényezheted tárgyalás tartását, ehhez alperesként is jogod van.

a tárgyalásra legkésőbb pedig jó lenne, ha elő tudnátok keríteni az eredeti, általad aláírt szerződést (vagy legalább két szavahihető, érdektelen tanút arról, hogy milyen tartalmú szerződést kellett neked aláírnod).

__________________
ezt egy felelős ügyvéd se fogja ajánlani neked, lehet, hogy zsákutca is, de a legvégsőbb esetben büntetőügyben (pl. csalás alapos gyanújával indult feljelentésre, ha megáll) kötelesek kiadni az összes ügyész által megkért dokumentumot, többek közt a te szerződésed eredeti példányát is, ha a birtokukban van.

Perillustris 2011.06.12. 20:16:37

@_drc_: Hiába kéri akárki, fenyegetőzve, ha azok letagadják, hogy valaha is létezett.
süti beállítások módosítása