Sógorom, a zugügyvéd

...and justice for all.

Ön is tud egy érdekes esetet? Írja meg a zugügyvédnek!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Linkblog

Friss topikok

Utazási ajánlatok

Szerződésszerű online lehúzás

2011. április 14. - zugügyvéd

Az nem mentesít senkit, hogy úgy regisztrál egy oldalra, hogy az általános szerződési feltételeket nem böngészi végig, de a megtévesztő, félrevezető tájékoztatás ellen számos jogi lehetőséggel lehet élni.

 

Kedves Zugügyvéd!

Egy nagyon érdekes kérdésben fordulok hozzád, amiben egyszerűen nem tudunk dűlőre jutni.

 

Regisztrálsz egy oldalra (pl blogba), ami különféle szolgáltatásokat nyújt, többek között a hozzászólás jogát. Regisztráció során el kell fogadd az általános szerződési feltételeket.


Mi van akkor, ha a szerződési feltételek között van egy olyan kitétel, hogy regisztrációddal elfogadod azt is, hogy amennyiben emailcímet, webcímet, msn címet stb. tüntetsz fel bármilyen hozzászólásodban/üzenetedben, tudomásul veszed, hogy ennek a szolgáltatásnak a díja 5 ezer Ft / üzenet, mivel ez hirdetésnek minősül.

 

Miután többezren regisztrálnak az oldalra és írogatnak (pontosan tudjuk, hogy max 1% olvassa el a szerződési feltételeket)  az üzemeltető szépen összegyűjti azt a párszáz embert, akik tettek ilyen hozzászólásokat, és mindtől követeli az összeget, amely így minden bizonnyal sokmilliós összeg lesz.

 

Be kell fizessék? Ha nem kell befizessék, akkor pl. az internetszolgáltatók és sok egyéb cég milyen jogalapon kötnek online szerződéseket? Vagy egyáltalán, ha semmis egy ilyen szerződés, akkor miért van mégis minden oldalon ilyen?

 

Vagy ez csak úgy nagyjából számít, támpontot ad a bíróságnak egy esetleges perben a döntésben? Nem is beszélve arról, hogy a digitális adatok korlátlanul manipulálhatók, tehát gyakorlatilag bizonyíthatatlan, hogy egy regisztráció időpontjában pontosan milyen szerződési feltételek jelentek meg adott felhasználónak.

Hogy is van ez?

Üdv,
Max
 

24 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://zugugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr212825375

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Korlátaink 2011.04.14. 13:48:32

A lélektan nagy erőkkel keresi a választ arra a kérdésre, milyen tulajdonságok (szaknyelven: vonások) határozzák meg érzelmi-lelki egészségünket, az életben való hatékonyságunkat. Az egyik ilyen szóba jövő tulajdonság a belső kontrollhitnek nevezett va...

Trackback: Mérhetetlen nagy vágyat érzek az édességek elfogyasztására 2011.04.14. 13:48:11

A problémám a következő. Mérhetetlen nagy vágyat érzek az édességek elfogyasztására. Most már minden nap fogyasztok süteményt, kekszet, vagy bármit, ami édes. Újabban nincsennek barátaim, ha ez számít. Itthon vagyok a kisbabámmal, nem sok időm van o...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.14. 13:06:14

Kíváncsi lennék egy netes jogot ismerő jogász/ügyvéd véleményére. Izgalmas témának tűnik.

Patreides · patreides.blog.hu 2011.04.14. 13:19:56

Azért azt megnézném, amikor egy ilyen cég a szerinte neki járó pénzért bepereli mondjuk tutyike623-at, a tutyike623@freemail.hu email cím szerintük reklámnak minősülő feltüntetése miatt.

Szelid sunmalac 2011.04.14. 13:23:26

@j311: Ennek alapjan szinte barmit elfogadhatok a neten...

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.04.14. 13:30:33

És kit perel be? Ki az a hülye, aki a valódi adatait adja meg? "Én Vagyok, Budapest, Nincsilyen utca 11" alatti lakost meg nyugodtan pereljen a kuka555@freemail.hu cím mellett.

Alternatív 2011.04.14. 13:32:43

Max! Szerintem ne próbáljátok meg ezt a trükköt, nem fog bejönni. A bíróság tisztességtelennek fogja itélni a behajtani kívánt összeget.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.04.14. 13:38:07

Azon kívűl, még bizonyítani is kellene, hogy reklám volt a link.

Egy netes fórumon nem lehet minden linket reklámnak kikiáltani (pl lásd j311 hozzászólását). Egy normálisabb bíró szerintem simán beleköt ebbe is.

qwertzu 2011.04.14. 14:29:56

Azt megnézném, hogyan hajtják be pénzt. Merthogy előbb bizonyítani kéne, hogy én fogadtam el a szerződést, és nem az 5 éves kisfiam nyomott az OK gombra.

j311 2011.04.14. 14:35:39

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Persze, hogy bármit elfogadhatsz, de ami törvényellenes az semmis is egyben. Attól, hogy bármit bele lehet írni és el lehet fogadtatni még nem lesz érvényes is.

kód 2011.04.14. 14:47:08

Leírás alapján ez egy spammerek elleni intézkedés, nem célja a lenyúlás, arra nem is működne.
Aki még sose csinált ilyet, az elhiheti, hogy az úgy megy, ahogy a posztoló leírta. Hogy csinálok egy fórumot, majd oda megy a sok ember, aztán amelyik beír mondjuk egy cicás weboldalt azt jól lenyúlják, és máris megvan 1-2 millió.
A tévedés ott van, hogy
1. egy ilyen oldal működtetése, felfuttatása munkaórában vagy kötségben többe kerül. Egyszerűbben, kockázatmentesen jön össze ennyi pénz, ha elmegy akár a McDonaldsba dolgozni.
2. ha viszont mégis sikerült összehozni egy ilyen oldalt, akkor az hoz annyi bevételt, hogy hülye lenne egy ilyen - egyszer eljátszható - akcióval tönkretenni.

kód 2011.04.14. 14:57:41

IANAL, ez a dolog jogilag vagy működik, vagy nem. De ez az oldalnak mindegy is, mivel nem a pénzbeszedés a cél, hanem a spammerek, azon belül is a notórius spammerek elriasztása. Arra pedig működhet valamilyen szinten. Más kérdés, hogy én nem csinálnék ilyet, mert nemcsak a spammereket fenyegeti, hanem az ártalmatlan felhasználókat is.

Miért van az az érzésem, hogy a posztoló valami MLM-es cuccot reklámozott ezer példányban, mindenkit leszarva, kirívóan pofátlan módon, és most aggódik, hogy talán mégsem ússza meg szárazon?

DaM 2011.04.14. 15:08:57

@kód: áh, dehogyis. Más világban élsz. Ilyen senkinek nem jutna eszébe!!!! :D AMúgy nálam kapható dubai aranykötvény, aloe vera, antioxidáns és szemránckrém. Mind űrkorszakbeli nanotechnológiával készült a dél-amerikai őserdők mélyéről. Különösen az aranykötvény. Mondd, mi kell? :D

guy2 2011.04.14. 15:17:52

szerintem sem kell fizetni. Pereljenek.

neked ugatok 2011.04.14. 15:51:21

Eleve halott ügy, ki lenne az a kretén akin be lehetne hajtani a pénzt?
Bármikor letagadom, hogy regisztráltam, úgysem lehet bizonyítani hogy én voltam.

Volt ilyen próbálkozás ingyenes ingatlanhirdetéssel, ami 30 napig ingyenes, utána számláztak, mivel elfogadta a feladó az ÁSZF-et, amiben ez le volt írva. Gondolom megtalálták és kibelezték az ötletgazdát, mert hamar elhalt az ügy, a fenti is kb ennyit ér..

Robinzon Kurzor 2011.04.14. 16:06:56

Szétválasztanám ezt a kérdést háromfelé, úgymint:
1. anyagi jogi
2. bizonyítási
3. eljárási/végrehajtási
kérdések.

Ad 1.:
Az ÁSZF-ekre (általános szerződés feltételek) vonatkozóan van egy olyan Ptk.-rendelkezés ("meglepetés klauzula"), miszerint a szokásostól eltérő feltételekre külön is fel kell hívni a figyelmet, azt a másik félnek külön (kifejezetten) el kell fogadnia.

Ad 2.:
Az előző pontot, illetve általában azt, hogy a regisztráció pillanatában az adott feltételek voltak olvashatók, bizonyítani kellene.

Ad 3.:
Ezt már több kommentelő is felvetette; mégis kivel szemben fog indulni a per, kin lehet majd behajtani az összeget? Milyen alapon?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.04.14. 16:57:11

Én hiába íratom alá Veled két tanú jelenlétében, hogy köteles vagy levágni a lábad, akkor sem vagy köteles.

Netuddki. 2011.04.14. 18:36:53

"Regisztrálsz egy oldalra (pl blogba), ami különféle szolgáltatásokat nyújt, többek között a hozzászólás jogát."

Kedves jogtudorok! Én ugyan nem vagyok az, de nekem ez a fajta megfogalmazás már elsőre kiverte a biztit.

A "hozzászólás joga" mint szolgáltatás? Egy blogban, amibe azért regisztrálnék, hogy hozzá tudjak szólni. Érdekes.
Ha így adnak elő valamit nekem akkor már alapból gyanakodni kezdek.
Mellesleg szerintem nem jog ez hanem lehetőség.

"Regisztráció során el kell fogadd az általános szerződési feltételeket."

"Általános szerződési feltételek"??? Mi a csuda? Azt hittem csak regisztrálok, de ők már mindjárt szerződni akarnak?
Egy blogban max. házirend és moderálási feltételek szoktak lenni. Azért van a moderátor, hogy akinek a hozzászólása nem felel meg azt kimoderálja, a hozzászólót figyelmeztesse vagy kitiltsa. Ennyi.
Ráadásul az emilcímek, linkek eltüntetéséhez még moderátor sem kell, automatikusan megoldható.

Szóval én azt tanácsolnám a levélírónak gondolkodjanak inkább abban, hogy ELŐRE fizetéssel tehessen be "reklámot" valaki. X forintért Y ideig vagy N db linket/címet. Előre tisztázva van ki mit akar, ki van fizetve és utána nincs vita és drága bírósági ügy. Persze ehhez nem árt egy jól felfuttatott blog...

csokiájsz 2011.04.15. 08:05:19

a jó német példát akarjátok átvenni kedves max. Ott ugye az van, hogy az ászf.be fehér alapon fehérrel beleírják, hogy egy előfizetést kötsz meg, aminek a díja x eur.

Aztán az üzemeltető megy az ügyvédhez, az pedig gyártja a felszólítókat, és sokan fizetnek is.

Az "üzleti modell" ott a németek hagyomásnyos szabálytiszteletén alapszik, azaz azon hogyha a német kap egy csekket befizeti. Illetve általában még meg is spékelik valamilyen pornó oldal emlegetésével, hogy az üf nem forduljon szégyenében senkihez.

Szinte biztos voltam benne, hogy ez a fajta hozzáállás előbb-utóbb nálunk is megjelenik. Valamelyik ingyenélő hiéna majd fantáziát lát benne.

Bár én megnézném, hogy tőlem ilyen alapon hogy hajtanának be egy fillért is.

csokiájsz 2011.04.15. 08:07:03

ja, csak hogy mondjam a németek általában kanyar nélkül megadnak minden adatukat (lakcím, stb) egy ilyen regisztráció alkalmával. megintcsak a szokás és a szabálytisztelet.

Solera · http://www.gali-na.hu 2011.04.15. 10:24:30

Igen, kb. 1 hónapja dobtam ki egy 20.000Ft-ról szóló csekket, ami valami webtelefonkönyv, vagy mi a fene társaságtól jött.
Pár éve irodaszerekkel játszották el ugyanezt...

egyenlítő 2011.04.17. 11:38:53

Az egyik szoftverfejlesztő nemrég eljátszotta, hogy beleírta az ingyenes programja ÁSZF-ébe, miszerint a felhasználó köteles halála után a lelkét átengedni neki.

Mindenesetre olyan szájtra ne regisztráljatok, amely ugyan ingyenes, de a betöltött 18 év igazolására kéri a bankkártya számot.

szaGértő 2011.04.17. 12:40:59

@egyenlítő: A bankkártyaszám hogyan igazolja az életkort? Vannak olyan alszámlák, amit a szülők a gyerekeknek nyithatnak és jár hozzá bankkártya.
süti beállítások módosítása